16. April 2018 11.00-11.59

Ny ordförande och ny policy i Rovdjursföreningen

Värmland (JJ) Jan Bergstam blir ny ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, som också meddelar nya önskemål om rovdjursstammarnas storlek. Föreningen har haft årsmöte och Torbjörn Nilsson ersätts av Jan Bergstam som ordförande.

Inga passande KHL-bud - då är Brynäs alternativet för OS-backen: "Jobbar på att hitta något"

Brynäs är på väg att tappa Simon Bertilsson. Spelaren vill till KHL - men buden har ännu inte passat. - Men vi jobbar på att hitta något som passar honom, säger agenten Christer Sjögren till Sportbladet.
Hampus Larsson om beslutet att stanna i Timrå, kaptensrollen och SHL-tankarna: "Bita i och köra"
Han blev lagkapten som 22-åring och hade mest istid av alla i Hockeyallsvenskan. Nu följer Hampus Larsson med Timrå IK upp i SHL. Backen har förlängt. - Jag tog beslutet redan innan vi började matchsserien mot Karlskrona, säger Hampus Larsson.

Bilar i krock – påverkar spårvagnstrafiken

Två bilar har krockat i närheten av Ullevi i Göteborg.Det påverkar spårvagnstrafiken.– En bil ska flyttas, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i Göteborg.
Teaterrecension: Rickard III som blodigt bubbelbad
I Kjersti Horns uppsättning av Rickard III rör sig skådespelarna som dockor i en papplåda. Här snålas inte på teaterblod, skit och spyor i en klassisk metateatralisk äckelfrossa, skriver DN:s Maina Arvas.
Läs mer om Rickard III.
Göran Greider: Budgeten är som en vårdag - men utan sol! Var är hyresrätterna?
Regeringen lägger sin sista budget och det är en grå morgon i april utan sol. Och sådan är även Magdalena Anderssons vårbudget: Vårkänsla, men inget riktigt solsken. Svensk ekonomi går nästintill lysande.
Kultur för alla
TORSBY: Stort projekt för utveckling av kultur- och fritidsaktiviteter Fler ska ta del av bibliotekens och kulturskolans verksamheter. Det är målsättningen med projektet Mer för fler, där Torsby är en av 32 deltagande kommuner i landet.
Läs mer om Fler, Mer och Torsby.
Olof Wretling åker på höstturné igen - kommer till Falun
Efter utsålda lokaler och fina recensioner drar komikern Olof Wretling ut på vägarna ytterligare ett varv med sin föreställning "Diagnoserna i mitt liv". Den 11 oktober kommer han till Kulturhuset tio14 i Falun.
Ramboldt stannar i Linköping
Det blir även en sjätte säsong i Linköping för hockeybacken Emilia Ramboldt.
Läs mer om Emilia Ramboldt och Linköping.
LISTA: De senaste årens mest kritiserade greenwashing-kampanjer
Vad tycker du om kampanjerna? 2017 Svenskt Flyg Tilldelades förra årets greenwashpris av föreningen Jordens vänner för att felaktigt ha fått det att se ut som att utsläppen från flyget minskar,
Här är basinkomst inte bara en vänsterfråga
Så mycket som 42 procent av arbetstillfällena kan försvinna inom 20 år på grund av robotar och teknisk utveckling i Ontario.
Läs mer om Ontario.
Får 7 000 kronor i månaden
Ersättningsnivån i Ontarios försöksprojekt med basinkomst är motsvarande cirka 7 000 kronor i månaden för en person. Liknande satsningar har även gjorts i andra delar av Kanada.
Läs mer om Kanada.
Star Wars: The Last Jedi
Filmen: Jag älskade Star Wars: The Force Awakens. J.J.
Diskodans populärt nöje för Sydkoreas äldre
Hundratals gråhåriga par dansar till hits från 1960-talet i en lokal som påminner om en idrottshall. Dagsdiskoteken för äldre är omåttligt populära bland Sydkoreas åldrande befolkning.
Ramboldt stannar i Linköping
Läs mer om Linköping.
7 hemliga bilar – som du inte borde få se än
Trots allt snack om elbilar och miljöbilar så storsatsar flera tillverkare på dyrare prestandabilar. Det ser vi inte minst på veckans stora skörd av bilder från vår spionfotograf.Flera nya modeller testas just ju på racerbanan Nürburgring och det handlar om supersportbilar med närmare 600 hästkrafter under huven.Ja, och så en värstingvariant av Hyundai i30 på det.Här är sju nya bilmodeller som är på gång just nu.
Läs mer om Hyundai och Nürburgring.
Vilken retroraket – hela lägenheten är intakt 70-tal
Kliv in här och du förflyttar dig genast 50 år bakåt i tiden.Allting är helt intakt från 70-talet – en underbar retroraket.Gör en tidsresa genom grönt, brunt, orange och gamla möbler!
Jill Johnsons besked till fansen efter sjukdomen
Jill Johnson har tvingats ställa in flera konserter på grund av sjukdom.Nu tackar hon fansen för stödet.Jag är på bättringsvägen! Love you, skriver hon.
Zlatan har lurat oss alla – igen
Bland väldigt mycket som är så fascinerande med Zlatan Ibrahimovic är att vi lever i ett beroende.Zlatan-drogen, alla har den i blodomloppet; du, jag, han, hon, dom, alla, ALLA!Och när till och med stenålders-text-TV har åkt dit, då inser vi att hela gänget är fast.
Läs mer om Zlatan Ibrahimovic.
Oron: Fasth saknas på Växjös träning
Här kommer ett oroande besked från Växjö.Viktor Fasth, som skadade sig i sista matchen mot Malmö, tränade inte på is dagen innan första finalen.– Han är dag för dag, säger tränaren Sam Hallam.
Läs mer om Malmö, Sam Hallam och Växjö.Viktor.
Hassan, 36, har varit fast på flygplatsen i en månad
Hassan al Kontar är strandad på den internationella flygplatsen i Kuala Lumpur sedan en månad tillbaka. Och så ser det ut att förbli.Orsaken?Han är syrisk medborgare.
Läs mer om Kontar och Kuala Lumpur.
Ewa Stenberg: Vårbudgeten pekar ut var regeringen vill ha valdebatten
DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg svarar på tre frågor om regeringens vårbudget, som nyss presenterades.
Läs mer om Ewa Stenberg.
Teaterrecension: Dom blinda skildrar seendet i skärmarnas tid
Den danska dramatikern Astrid Saalbachs pjäs Dom blinda handlar om ett callcenter med blinda telefonförsäljare. DN:s Jacob Lundström ser en spretig föreställning på gott och ont.
Läs mer om Dom.
Arbetskraftsbrist drabbar Tyskland
Bristen på kvalificerad arbetskraft i Tyskland kostar den tyska ekonomin närmare en procentenhet i produktion per år, enligt ett av landets ledande ekonomiska institut IW. Arbetskraftsbristen i Tyskland följer på en blomstrande arbetsmarknad och rekordhöga sysselsättningsnivåer.
Läs mer om Tyskland.
GTA VI: Hetaste ryktena om superhajpade uppföljaren
Att det blir ett nytt GTA råder det inte mycket tvivel om. Frågan är när och vad det kommer att innehålla.
Läs mer om GTA.
Tre valkommissionärer i Kenya avgår
Utrikes. Tre av medlemmarna i Kenyas valkommission, däribland dess vice ordförande, meddelar att de lämnar sina uppdrag på grund av missnöje med hur kommissionen styrs.
Läs mer om Kenya.
Michelle har varit till Frankrike för att lassa inför svenska och nordiska mästerskapen
Michelle Cranning Hillgren just hemkommen från Frankrike siktar nu på mästerskap som junior och som ponnyryttare där hon gör sin sista tid.
Läs mer om Frankrike.
M: Regeringen har prioriterat fel
Vårbudgeten Konjunkturen är stark, men regeringen är svag och har prioriterat fel. Det sade Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, vid en pressträff på måndagen.
Mariefred bjuder in 100-åriga jakter till kappsegling
Hundraåringarnas Regatta i Mariefred blir årets största festival för seglande träbåtar. Förutom distanskappseglingar med hundraåringar och yngre båtar omfattar evenemanget en lekfull uppvisning med publikplatser både på land och ombord. I kappseglingarna görs ett försök att sätta världsrekord, inte när det gäller för en båt att vara först, utan i att vara flest båtar hundra Fortsätt läsa Mariefred bjuder in 100-åriga jakter till kappsegling Inlägget Mariefred bjuder in 100-åriga jakter till kappsegling dök först upp på Båtliv.
Arbetskraftsbrist drabbar Tyskland
Läs mer om Tyskland.
Mer motorväg bidrar till stranderosionen
Att Liberalerna i Skåne bygga ut motorvägar och minska pengarna till kollektivtrafiken inger knappast förtroende för deras oro för stranderosiionen, skriver Mätta Ivarsson (MP) och Anders Åkesson (MP) i en replik till Christer Nylander (L) och Louise Eklund (L).
Regeringens bakslag – jobbmålet på väg ryka
Regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 blir allt mer avlägset.Arbetslösheten skrivs också upp för de kommande åren jämfört med vad som signalerades i höstbudgeten.Tio EU-länder hade lägre arbetslöshet än Sverige i den senaste årsstatistiken från EU:s statistikbyrå, Eurostat.– Det är inte troligt att man når målet, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.
Nyfödda kattungarna hittades i plastpåsar
En bil körde nästan över kattungen.Då upptäckte föraren plastpåsarna i vägrenen.Någon hade lämnat katterna att dö över natten.– Av alla oansvariga sätt att behandla djur så är detta bland det värsta, skriver Irene Bjoröy Wiig.
Läs mer om Irene Bjoröy Wiig.
Alliansens omstart inte tillräcklig
REPLIK DN DEBATT 11/4. Alliansen har suttit vid makten i 12 år i Stockholms läns landsting. Det märks på hur de agerat i frågan om Nya Karolinska, skriver Susanne Nordling (MP) och Tomas Eriksson (MP.
Insideråtalade frias
STOCKHOLM (Direkt) Samtliga tilltalade som varit åtalade för grovt insiderbrott och obehörigt röjande av insiderinformation gällande det First North-listade däckåtervinningsbolaget Scandinavian Enviro Systems i december 2017 och januari 2018 frias.
Läs mer om First North-listade.
Stort fynd av sällsynta jordartsmetaller
16 miljoner ton sällsynta jordartsmetaller funna utanför Japans kust. Forskare hävdar att de kan möta den globala efterfrågan i "halvt oändlig tid".
JUST NU - PÅ FD: Bajens startelva - tror inte stjärnan får plats i derbyt
Två derbyn, lika många dagar i rad. Igår AIK-Djurgården - ikväll: Hammarby-BP. FotbollDirekts krönikör är övertygad om vilken startelva det blir - och tror inte att Erkan Zengin ännu får plats.
Läs mer om Erkan Zengin.
Sonja Berg
I Misterhults kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Sonja Berg, Björkhammar.
Läs mer om Björkhammar och Sonja Berg.
Berömd Gävlehandväska visas upp i Stockholm
Hjördis J Beckers rymliga handväska är berömd. Som skulptur och som motiv i hennes grafik. Just nu står den tolv kilo tunga handväskan på ett podium i Stockholm.
Läs mer om Stockholm.
Kavalkad till helgen
GYMNASTIK På lördag är det dags för Kristinehamns gymnastiksällskaps alltid lika bejublade Kavalkad. Två föreställningar kommer att hållas i Stenstalidshallen. KGS kommer som vanligt att visa upp bredden på sin stora verksamhet.
Läs mer om Kavalkad och Stenstalidshallen.
Han tackar nej till VM - och han måste rehabilitera sig
Anton Forsberg och Jakob Silfverberg kommer inte finna smed i den svenska VM-truppen. Foto: IBL Snart drar hockey-VM i Danmark igång.
26 000 dagliga flygningar kräver ny lag - riksdagen sätter press på regering om ett europeiskt luftrum
Foto: Stina Stjernkvist/TT Riksdagen vill att regeringen ska sätta mer press på EU för att arbeta för ett gemensamt europeiskt luftrum - det så kallade Single European Sky-projektet.
Philips Oled 873: Brutalt bra bild med läcker design
Philips fortsätter gå från klarhet till klarhet på oled-marknaden. Med nya 873 får vi samma grymma kvalitet som vi är vana vid - på hela 65 tum.
Programtips: Wise Registry Cleaner Free 9.54.624
Programmet låter dig rensa ut registerposter och defragmentera. Du bör handskas försiktigt med möjligheterna, så låt programmet först göra en säkerhetskopia samt en återställningspunkt.
Börsveckan: Köp vin- och spritbolaget
Börsveckan bjuder endast på ett köpråd i den senast utgåvan och utfärdar rekommendation avvakta för övriga aktier som ingår i numret, årets sextonde. Undantag är Wilson Therapeutics där Börsveckans råd är att tacka ja till det bud som lades förra veckan.
Tre valkommissionärer i Kenya avgår
Läs mer om Kenya.
Räntor och valutor: Räntor handlas högre
STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna handlas högre under måndagens inledande handel och euron stärks. Börsen visar en lite trevande utveckling men generellt har de USA-ledda attackerna i Syrien, som kom efter fredagens stängning, inte gett något större avtryck på marknaderna.
Läs mer om Syrien.
Livet nedkokat à la Norn
Läs mer om Norn.
Agentens besked om Bertilsson
Läs mer om Bertilsson.
Skamligt att inte kunna leva på pensionen efter att ha jobbat ett helt liv - barnbidraget borde omfördelas
Angående ledaren Susanne Sjöstedt (S): Rasa mot ränteavdraget i stället för barnbidraget Men snälla Susanne Sjöstedt.
Läs mer om Men och Susanne Sjöstedt.
Bergwall uppges vara på väg till AIK - VSK:s klubbchef: "Handlar inte bara om ett kontrakt"
AIK nästa för Andreas Bergwall? Uppgifter placerar VSK:s supermålvakt i allsvenskan nästa säsong. - Jag hoppas att vi vet hur landet ligger här under veckan, säger Michael Campese, klubbchef i Västerås SK.
Läs mer om AIK och Michael Campese.
Innebandyn är återigen en del av World Games
World Games 2017 blev en succé - nu är innebandyn tillbaka som officiell medaljsport under World Games 2021! Sverige kvalificerade sig till World Games 2017 under VM i Riga - och vann även World Games.
Läs mer om Riga.
Här är valrörelsens största plånboksfrågor
Pensionärerna lär bli vinnare i höstens valrörelse. Partierna slåss om att sänka skatten, medan jobbskatteavdraget och rut blir vattendelare mellan blocken. Expressen listar frågorna du ska hålla koll på för din plånbok i höst.
Minnesord: Carl-Arne Samuelson
Carl-Arne Samuelson, Täby, har avlidit i en ålder av 90 år. Närmast anhöriga är hustrun Marianne och barnen Gunnar, Kerstin, Bengt och Olof med familjer.
Läs mer om Bengt, Gunnar, Kerstin, Marianne, Olof och Täby.
Språkkrönika: Arbetet med språket måste gå vidare
SPRÅKKRÖNIKA. Skyttegravskrig och pajkastning tycks tillfälligt ha ersatt snille och smak som valspråk för Svenska Akademien. Den bittra fejden har på sina håll mötts av skadeglädje – och till och med av förhoppningar om att den ska leda till Akademiens undergång.
Läs mer om Svenska Akademien.
Zlatans skyhöga VM-chanser inte så höga trots allt
I söndags antydde Zlatan Ibrahimovic på Twitter att chanserna till VM-spel var skyhöga. Det verkar ha varit ett marknadsföringstrick. På måndagen släpptes en reklamfilm, där han snarare säger det motsatta.
Konsertrecension: Mästaren Phil Minton vidgar rösten som uttrycksmedel
Phil Minton och kvartetten Up Umeå! gästar Fylkingen med sin improvisationsjazz. Johannes Cornell njuter av en mästare som rör sig mellan olika stilar med enastående vokalomfång.
Läs mer om Fylkingen och Up Umeå.
Uppföljning: Säljrådet prickade rätt – aktien föll 24 procent
För ett år sedan gick svensk nybilsförsäljning på högvarv. I 39 månader i rad hade det rullat in tillväxtsiffror och i första kvartalet var antalet nyregistrerade bilar på rekordnivå. Trots det satte vi sälj på bilaktien. Det visade sig klokt.
FI: Seniorlån slipper amorteringskrav
STOCKHOLM (Direkt) Finansinspektionen (FI) föreslår att det ska bli möjligt för kreditgivare som lämnar så kallade kapitalfrigöringskrediter (seniorlån) att medge undantag från de krav på amortering som följer av amorteringsföreskrifterna. Det framgår av en remisspromemoria.
Spikmatta av grafen dödar bakterier på implantat |
En minimal spikmatta gjord av ämnet grafen kan motverka risken för infektioner vid implantat, som till exempel höft- och knäimplantat.
Har 144 000 följare i sociala medier – stänger ner allt
Den stora brittiska pubkedjan JD Wetherspoon stänger ner all social media. – Jag tror inte att det påverkar vår business, säger företagets ordförande Tim Martin.
Läs mer om Tim Martin.
Det känns som ett farväl för honom
Bröndby har inte förlorat på 23 matcher.Samtidigt kan en av lagets svenskar vara på väg bort från klubben.Johan Larsson, 27, sitter på ett utgående kontrakt.– Jag förhandlar inte med Bröndby, säger han till Ekstrabladet.
Läs mer om Bröndby och Ekstrabladet.
Amerikanerna älskar svenska havremjölken
Amerikanerna blir allt mer förtjusta i havremjölk – vilket är goda nyheter för den svenska tillverkaren Oatly som nu finns på runt 1000 olika kafer i landet.Drycken är så populär att den på vissa kafer varit slut i dagar och till och med veckor, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.
Läs mer om Bloomberg och Oatly.
Drottning Margrethes första födelsedag – efter makens död
I dag firar drottning Margrethe sin 78-årsdag – omgiven av vännerna.Det är första födelsedagen utan prins Henrik.– Det är i hans anda att fira det, säger drottningens barndomsväninna Birgitta Hillingsø till BT.
Åtta inför rätta för barnvåldtäkt i Indien
Åtta män som anklagas för inblandning i den brutala våldtäkten och mordet på en åtta år gammal flicka i den indiska delstaten Jammu och Kashmir har ställts inför ett första domstolsförhör.
Läs mer om Indien, Jammu och Kashmir.
Fantastiskt med en pjäs som komplicerar metoo
Nu möts Helena Bergström och Marie Göranzon i uppföljaren till en av världens mest spelade pjäser, den heter Ett dockhem 2 och har Skandinavienpremiär i september på Stockholms stadsteater.
Minnesord: Per-Johan Ödman
Professorn, pianisten och kompositören Per-Johan Ödman, Stockholm, har avlidit i stillhet 84 år gammal. Närmast anhöriga är hustrun Agneta, och döttrarna Susanna och Charlotta med familjer.
Trendbrott för brittiska e-handeln
För första gången på tio månader sjönk e-handeln i Storbritannien i mars, enligt data från kreditkortsbolaget Visa.
Läs mer om Storbritannien och Visa.
Statsskulden den lägsta på 40 år
Efter fyra år med Magdalena Andersson som finansminister går svensk ekonomi som tåget och statsskulden är den lägsta på över 40 år. Men det finns samtidigt stora frågetecken kring hur Sverige står rustat inför nästa stora kris.
Läs mer om Magdalena Andersson och Sverige.