16. April 2018 12.00-12.59

Marvel menar att ingen kan ersätta Downey som Iron Man

Det är nog ingen överdrift att fastslå att Marvels digra filmuniversum mest troligt aldrig hade existerat idag om det inte hade varit för Robert Downey Jr.
Läs mer om Downey, Iron Man och Robert Downey Jr.

Fängelse för man som knuffade och bet sin mamma

Ett år och två månader i fängelse väntar för den man från Strängnäs kommun som vid upprepade tillfällen slagit och kastat omkull sin mamma.
Hem lanserar nyheter i Milano
I april presenterar det Stockholmsbaserade designvarumärket Hem flera nyheter i ett temporärt showroom i Brera i samband med Salone del Mobile, som pågår 16-22 april.
"Rampage" är ny etta på biotoppen
Dwayne Johnson visar återigen att han är världens största actionstjärna just nu. Efter helgens premiär klättrar "Rampage" upp till biotoppens förstaplats snabbare än King Kong bestiger Empire State Building.

Postnords vapen mot Kina-paketen - en superscanner i mångmiljonklassen

Market kan i dag avslöja Postnords nya vapen mot paketanstormningen från Kina: En superscanner i mångmiljonklassen. "Det är en världsunik lösning som kommer att förändra allt", säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Postnord.
Läs mer om Kina-paketen, Kina och Postnord.
INSÄNDARE: Lägg ned Palmegruppen - mordet på Olof Palme kommer aldrig att lösas
Hela den så kallade Palmegruppen som suttit och försökt lösa Palmemordet sedan 1986 och som kostat landet hundratals miljoner bör omedelbart läggas ned. Mordet på Olof Palme kommer aldrig att lösas!
Fler livsmedel ska berikas med D-vitamin
Från och med den 16 maj ska fler livsmedel berikas med D-vitamin och nivåerna i flera produkter ska höjas jämfört med tidigare nivåer, uppger Livsmedelsverket.
Läs mer om D-vitamin och Livsmedelsverket.
Strandhäll stänger inte dörren om lag
Redovisning av läkemedelsbolagens ersättning till läkare bör lagstadgas, enligt en ny studie. I flera länder, däribland Sverige, bygger systemet på självrapportering.
Läs mer om Sverige.
Svensk julgransodling kan växa explosionsartat |
Det är märkligt att Sverige, som är ett så utpräglat skogsland, inte ens är självförsörjande på julgranar, säger Martin Pettersson. Det här första gången i Sveriges historia som någon har doktorerat i julgransproduktion.
Läs mer om Martin Pettersson och Sverige.
Johan Markström blir ny annonschef på DN
Dagens Nyheter genomgår en rad förändringar. Johan Markström tillträder som annonschef på Dagens Nyheter - en tjänst som Expressens Paul Brandenfeldt varit tillfördnad under en period.
SD-listan klar i Härnösand - många nya namn
Sverigedemokraterna i Härnösand har fastställt listan till höstens kommunval. Bert Skoglund toppar listan som innehåller många nya namn. - Nu får det bli slut med interna stridigheter, säger Bert Skoglund.
Läs mer om Bert Skoglund och Härnösand.
Oppositionen: Bortslösad högkonjunktur
Oppositionen tycker att regeringen slösat bort högkonjunkturen medan regeringens samarbetspartner, Vänsterpartiet, tar åt sig äran av den förda politiken. Sverigedemokraterna vill helt stoppa propositionen.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Ridhuset i Folkets park har gjorts om till en teaterlada och...
Diskokvällar på rullskridskor, VM på storbildsskärm och en teaterlada för bland ...
Fler detaljer om Mafia III-utvecklarens nedlagda Rhapsody
Vi rapporterade nyligen om stora uppsägningar från Mafia III-utvecklaren Hangar 13, som vid tillfället jobbade på ett actionspel i tredjeperson som skulle blanda strid och musik på ett nytt sätt.
Elon Musk visar produktionen av Tesla Model 3 i Fremont-fabriken - erkänner fel
När CBS besökte fabriken i Fremont var man uppe i en takt på 2.071 Model 3. Det är det amerikanska nyhetsbolaget CBS som fått äran att ta med sig filmkamerorna in i Teslas Fremont-fabrik.
Använd inte barnen för att få igenom er politik
Foto: Henrik Holmberg / TT Barn har rättigheter. Men deras situation kommer inte att förbättras av barnkonventionen. Vem motsätter sig en politik som sätter barnens bästa i främsta rummet?
Inbrott på bion igen
Foto: Johan Nilsson/TT Polisen var snabbt på plats vid helgens inbrott. Bion i Mönsterås drabbades av ett nytt inbrott i helgen. Polisen var snabbt på plats då larmet gick.
Så gick det för svenskarna i AHL - poäng- och målvaktsliga
BÄST! Lucas Wallmark hade bäst poängsnitt i hela AHL den här säsongen. Foto: Perry Nelson-USA TODAY Sports På söndagen avslutades AHL:s grundserie.
Läs mer om AHL.
Park kommer inte att överklaga dom
Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye kommer inte att överklaga domen mot henne. Park är dömd till 24 års fängelse för bland annat maktmissbruk och mutbrott.
Läs mer om Park Geun-Hye.
Park kommer inte att överklaga dom
Utrikes. Sydkoreas avsatta president Park Geun-Hye kommer inte att överklaga domen mot henne. Park är dömd till 24 års fängelse för bland annat maktmissbruk och mutbrott.
Läs mer om Park Geun-Hye.
Förre brynäsaren mästare i Norge - men nu kan det bli SHL: "Finns intresse"
Oskar Östlund, 26-årig målvakt från Valbo har haft en rolig men tuff helg. - Ja, haha! Det har varit fest ändå sedan i onsdagskväll, berättar han när Sporten når den nyblivne norske mästaren på telefon.
Läs mer om Norge, SHL, Sporten och Valbo.
Anne-Marie har en av nycklarna till internet: "Om ditt lösenord är röjt - då ska du byta tvärt"
På tisdag hålls Interlandagen i Gävle och säkerhet på nätet är fokus för dagen. En av de inbjudna gästföreläsarna är Anne-Marie Eklund Löwinder som är säkerhetschef på IIS, Internetstiftelsen i Sverige.
Kvinnor och unga fokus i vårens budget
En rad Metoo-satsningar, med bland annat 50 miljoner kronor i ökat anslag till landets kvinnojourer, är några av de saker Vänsterpartiet fått igenom i vårens budgetförhandlingar med regeringen.
Biotoppen: Rampage ny etta
Actionrullen Rampage – big meets bigger, med Dwayne Johnson, Malin Åkerman och en mycket stor gorilla i rollerna, har sågats rejält av kritikerna. Men filmen lockade ändå publik till biosalongerna i helgen och går nu rakt in som etta på biotoppen.
Ledande bilforskare: Li Shufu tänker rätt om Volvo
Cool, modig och framsynt. En av Sveriges ledande fordonsforskare, Martin Sköld, sticker ut hakan och hyllar nästintill Geelys kinesiska ägare Li Shufu efter hans debattartikel om Volvos och Daimlers framtid. Artikeln publiceras i flera europeiska länder.
Läs mer om Li Shufu, Martin Sköld och Volvo.
Nationalekonom: Regeringen är självförhärligande
Självförhärligande och strategisk. Ekonomerna har delade åsikter om vårbudgetens inriktning men är överens om att de hade velat se mer mod från regeringen. – Det finns ingen reformvilja för att stärka bostadsmarknaden, säger Anna Breman, chefsekonom Swedbank.
Läs mer om Anna Breman och Swedbank.
Forskare kritiserar akademien
Mer än 100 forskare sluter nu upp i kritiken mot Svenska Akademien.De förmår inte bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt, skriver de i DN.
Enögd satsning på polisen i vårbudgeten
REPLIK DN Debatt 16/4. Satsningarna på polisen är nödvändiga och välkomna men frågan är vilken effekt pengarna får när andra delar av rättsväsendet sätts på budgetdiet?, skriver Juseks ordförande och fackliga företrädare på Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Sveriges Domstolar.
Hans Bolander: Sluta drömma om forna tiders prisuppgångar
Den nya boprisstatistiken gör att många fastighetsmäklare och bostadssäljare drar en lättnadens suck. Blir prisfallet inte värre än så, ned 5 till 10 procent för bostadsrätter i storstäderna på ett år, kan affärerna åter ta fart.
Multiq får tilldelningsbeslut från Sydtrafik
Multiq har fått tilldelningsbeslut gällande Sydtrafiks offentliga upphandling kring digital skyltning. Detta innebär att avtalsdiskussion kommer att inledas och avtalet är bindande först när det är undertecknat av båda parter.
Läs mer om Sydtrafik.
Elisabeth Svantesson delar Göran Perssons oro: Helt ny terräng
Att Sverige sannolikt kommer gå in i nästa lågkonjunktur med minusränta innebär stora risker för landet. Det menar Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson, som säger sig helt dela Göran Perssons analys av läget.
FI: Seniorlån undantas amorteringskrav
Finansinspektionen (FI) föreslår att det ska bli möjligt för kreditgivare som lämnar så kallade kapitalfrigöringskrediter (seniorlån) att medge undantag från de krav på amortering som följer av amorteringsföreskrifterna.
SD:s uppmaning: Rösta ner budgeten, Alliansen
Vänsterpartiet tar åt sig äran för regeringens satsningar på vård och kvinnojourer. Moderaterna däremot tycker att regeringen har slösat bort högkonjunkturen. Och SD uppmanar Alliansen att rösta ned budgeten.
Läs mer om Alliansen.
Uggla löpte amok - startade framgångsrik flygskola
Karin Olsson ser Eva Lindströms Min vän Lage bli barnteater på Dockteatern Tittut.
Läs mer om Dockteatern Tittut och Lage.
Rasmus kan vara tillbaka på onsdag
Kalmar tog ledningen borta mot IFK Norrköping. Men glädjen blev kortvarig - hemmalaget kvitterade omgående och vann tillslut med 3-1.– Svårt att snacka bort 3-1, men det är lite bittert, säger Nanne Bergstrand.
Läs mer om Nanne Bergstrand.
Så levde dieselhajpen upp – och så dog den
Dieselhajpen i Europa tog slut långt innan svenska politiker började tjafsa om miljözoner. Här är berättelsen om hur en tysk ingenjör blåste liv i en gammal teknik – och tog död på den för alltid.
Läs mer om Europa.
Larm om brand i lastbil på E 20
En lastbil började brinna under färd på E20 vid 12-tiden på måndagen.– Det brinner runt hjulen och har tagit sig upp i flaket säger Magnus Areflykt, insatsledare vid räddningstjänsten Västra Skaraborg.
Läs mer om E20 och Västra Skaraborg.
Ständiga sekreterarens assistent lämnar Svenska Akademien
I förra veckan lämnade ständiga sekreteraren Sara Danius Svenska Akademien. Nu meddelar även ständiga sekreterarens assistent Margaretha Söderling att hon lämnar sin tjänst.
Forskare i upprop: Svenska Akademien saknar legitimitet
De kvarvarande ledamöterna i Svenska Akademien förmår inte bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt, skriver mer än hundra svenska forskare i ett upprop.
Läs mer om Svenska Akademien.
Här är samtliga forskare i uppropet mot Akademien
Svenska Akademien saknar legitimitet, skriver mer än 150 forskare i ett upprop.
Läs mer om Akademien.
Skuru ska ta revansch efter skador och influensa
Skuru har fördel av hemmaplan när semifinalspelet mot Sävehof inleds i Eriksdalshallen. – Det är viktigt att ta initiativet i den här matchserien. Vinner vi så tror jag att vi kan vinna match två också, säger tränaren Mats Kardell.
Läs mer om Eriksdalshallen och Sävehof.
L om vårbudgeten: Regeringen sviker skolan
Liberalerna kritiserar regeringen för att inte satsa på skolan. Det är en budget där regeringen offrar skolan. När var sjätte elev lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet, satsar regeringen lika mycket pengar på skolan som på elbåtsmotororer. Det säger litet om vilken prioritering regering inte gör, säger partiets talesperson Mats Persson (L).
Huset fullt-stjärnans stora bebislycka
Skådespelaren John Stamos, 54, har blivit pappa.På Instagram visar han nu upp sin bebislycka tillsammans med flickvännen Caiylin McHugh, 31.Från och med nu kommer det bästa av mig vara min fru och min son, skriver han på Instagram.
Läs mer om Caiylin McHugh och Instagram.
Nobbar VM – mitt under slutspelet
Förbundskapten Rikard Grönborg har fått ännu ett nej från en NHL-stjärna.Den här gången är det Jakob Silfverberg som lämnat återbud till VM, rapporterar HockeyNews.se.
Bokrecension: En regnig jorden-runt-resa
Anders Holmers nya bilderbok är ett väderkoncept på jorden-runt-basis, där han gör nedslag i olika typkulturer. Bildkompositionerna går i alla riktningar, skriver Ulla Rhedin om Regn.
Läs mer om Regn och Ulla Rhedin.
Mossa kan rena dricksvatten från arsenik
En vattenlevande mossa vid namn Warnstofia fluitans som växer i norra Sverige har visat sig kunna suga upp arsenik från vatten, rapporterar SVT Västernorrland.
Läs mer om Sverige och Warnstofia.
Partierna kritiserar regeringens vårbudget
Regeringen presenterade i dag vårbudgeten för 2018, med bland annat satsningar på vård och polis. Samtliga partier är kritiska till budgetpropositionen, och kommenterar budgeten för DN.
Anders Hägerstrand: Därför är Perssons storköp dåliga nyheter för H&M-aktien
Bekräftelsen att huvudägaren och ordföranden Stefan Persson har storköpt H&M-aktier de senaste handelsdagarna är en dålig nyhet för aktien. Åtminstone i ett kortsiktigt perspektiv.
Läs mer om Stefan Persson.
Gör som SD – starta ett alternativ för Akademien
VIDEO | Maktstriden inom Svenska Akademien får politikernas dito att blekna i jämförelse. Det säger SvD:s Göran Eriksson och Annie Reuterskiöld i Mellan Raderna – där panelen också ställer sig frågan om Akademiens avhoppade ledamöter bör göra som de avhoppade och utsparkade sverigedemokraterna och ansluta sig till ett Alternativ för Akademien. Här ser du alla klipp i förra veckans Mellan Raderna.
Forskare: Det här är nyckeln till ett långt äktenskap
Vad är det som avgör om vi gifter oss?En amerikansk forskare kan ha hittat svaret: Det handlar om pengar.– När paren har nått en specifik tröskel för inkomst och tillgångar så är det troligare att de gifter sig.
Kate Moss nya liv – efter hårda åren
Kate Moss har påbörjat ett nytt helnyktert liv.Supermodellens syster berättar nu om stjärnans livsändring – och nya livet med kärleken Nikolai von Bismarck.– Hon har slagit sig till ro och är riktigt lycklig med sin nya kille, berättar Lottie Moss enligt The Mirror.
Läs mer om Bismarck, Nikolai och The Mirror.
Försvarsaffär med Indien kan ge Saab 100 miljarder
Stridsflygplan och luftvärn för miljarder – försvarskoncernen Saab har stora förhoppningar om storaffärer när Indiens premiärminister Narendra Modi landar i Stockholm på måndagen.Och nu avslöjar indiska Times of India att avtal som kan bli värt 100 miljarder kronor för Saab är klart att undertecknas av Modi och Stefan Löfven.
Kriminell man tjuvtankade – tyckte det var en kul grej
20-åringen, med kopplingar till Malmös kriminella verksamhet, förfalskade bilens registreringsskylt och tjuvtankade vid en bensinmack.Senare kunde mannen gripas och uppgav vid förhör han att han hade sett det hela som en kul grej.Nu döms mannen vid Jönköpings tingsrätt.
Hovrättsdom faller mot 41-åringen som begått övergrepp via nätet
Den 41-årige mannen som utsatt barn för sexuella övergrepp via internet får i dag sin dom i hovrätten. Hovrättens dom ska underlätta arbetet med liknande fall i framtiden.
Förvaltaren: Så tar du rygg på megatrenden
Genom att fokusera på bolag som gynnas av demografiska trender kan man utklassa index – även i andra sektorer än hälso- och sjukvård. Det anser Aneta Wynimko, förvaltare på fondjätten Fidelity Internationals demografifond.
Läs mer om Aneta Wynimko.
SD vill stoppa vårbudgeten
Jag skulle seriöst uppmana Allianspartierna att prata ihop sig. Nyvalshotet är borta under den här mandatperioden, så kan vi gemensamt stoppa den här propositionen, säger Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt om vårbudgeten.
Grattis alla lakritsälskare – nu finns glassbåten med lakritssmak
Nyfiken på årets glassnyheter? Här är glassarna det snackas om i vår.
Hälsoundersökningar succ för Västerbotten
Västerbottensmodellen, regelbundna hälsoundersökningar i flera års tid, har inneburit både besparingar för sjukvården och att västerbottningarna lever sammanlagt nästan 3 000 år längre. Det visar en studie från Umeå universitet.
Läs mer om Umeå och Västerbotten.
Zlatan om VM-spel: Kommer inte att hända
Är det fotbollsspelaren eller spelbolagsägaren som talar när Zlatan Ibrahimovic öppnar munnen? Med knappt en månad till uttagningen av den svenska VM-truppen fortsätter stjärnanfallaren att skapa förvirring kring eventuellt VM-spel. Senaste budet är att sannolikheten är liten för att Ibrahimovic spelar VM i sommar.
Har Zarathustra existerat?
För några år sedan utbröt en diskussion om huruvida Jesus har funnits. Det han tydligen, liksom Muhammed, Buddha och Konfucius. Men hur är det med Zarathustra och Mose, zoroastrianismen och judendomens portalfigurer? Kan vi vara säkra på att de är historiska gestalter och inte fiktiva figurer?
Läs mer om Buddha, Mose, Muhammed och Zarathustra.
Staffanstorps kommunsajt kapad – länkar till porrsajt
Staffanstorps kommuns hemsida är namnkapad – och länkar vidare till porrsajter.Attacken är polisanmäld, rapporterar Skånska Dagbladet.IP-adresserna som ligger bakom finns utomlands, enligt kommunen.
Psykiatripatient kränktes sexuellt av sjukgymnast
En sjukgymnast har polisanmälts och stängts av från sin tjänst inom psykiatrin i Stockholms län, efter att ha utfört behandlingar som en ung patient upplevde som sexuellt kränkande. Mannen ska också ha genomfört tvivelaktig psykoterapi mot sin arbetsgivares önskan.
Konsertrecension: Andrea Tarrodis musik liknar tavlor att sjunka in i
Andrea Tarrodis lust- och lekfulla musikstycken fungerar som tavlor att långsamt begrunda och sjunka in. DN:s Nicholas Ringskog Ferrada-Noli njuter av musik som känns bekymmersfri och sympatisk.
Plånboksförstärkningarna kom i höstas
Vårbudgeten innehåller inga direkta satsningar som rör svenskarnas privatekonomi. Plånboksförstärkningarna kom i höstbudgeten och har genomförts eller håller på att genomföras.
Cherrys vd: Magkänslan låg bakom lyckat aktieköp
En positiv magkänsla ledde fram till att Cherrys vd Anders Holmgren köpte aktier för närmare 12 miljoner kronor i slutet av mars. Så kommenterar han tajming av aktieköpet efter Cherrys omvända vinstvarning på fredagskvällen.
Analytiker tror på storbud – Norwegian flyger högre
Efter förra veckans brutala kursrusning fortsätter Norwegianaktien uppåt efter att förväntningarna på ett storbud upp skruvats upp. Samtidigt har en post värd 134 miljoner lånas ut till kortare.
Läs mer om Norwegian och Norwegianaktien.