16. April 2018 13.00-13.59

Färdigspelat för Lindbäck i AHL - då kallar Nashville upp honom till slutspelet

Anders Lindbäck har spelat hela säsongen i farmarligan, AHL. Nu är grundserien färdigspelad och hans klubb Milwaukee Admirals missar slutspelet. Därför kallas han upp till Nashville Predators och Stanley cup-slutspelet.
Läs mer om AHL, Lindbäck, Nashville och Stanley.

Förvärrat skade- och sjukdomsläge i MFF - Eric Larsson kan missa Dif-matchen: "Får avvakta"

Skade- och sjukdomsläget ser inte bra ut för Malmö FF mot Djurgården på onsdag. Fouad Bachirou missar med en skada, Andreas Vindheim är långtidsskadad, och Rasmus Bengtsson har haft en kollapsad lunga.
Jakt på planeter utanför vårt solsystem
I dag är det tänkt att den amerikanska rymdstyrelsen Nasa ska skjuta upp nya planetjagande satelliten Tess (Transiting Exoplanet Survey Satellite) i omloppsbana runt jorden. Men hur i all sin dar funkar det egentligen?
Läs mer om Nasa.
Dödandet måste stoppas - freden måste få en chans!
Hela världen kunde se hur människor som sprang från gränsområdet blev skjutna i ryggen. Risken för ytterligare dödande kommande veckor är stor, skriver Olle Katz, orförande i Judar för israelisk-palestinsk fred.
Läs mer om Judar och Olle Katz.

Banker och JM i topp

Stockholmsbörsen steg svagt i trevande handel efter att de USA-ledda attackerna på Syrien inte lett till någon eskalering eller direkt konfrontation med Ryssland. Banker tog täten bland storbolagen och JM gynnades av bostadsstatistik.
Läs mer om Ryssland och Syrien.
Saabs vd till möte med Indiens premiärminister
Saabs vd Håkan Buskhe kommer att träffa Indiens premiärminister vid ett rundabordssamtal med företagsledare på tisdag, då den senare besöker Sverige för att bland annat ingå ett allmänt säkerhetsavtal mellan länderna.
Läs mer om Håkan Buskhe och Sverige.
Studievägledaren: Så väljer du utbildning i sista minuten i dag
I dag, måndag, är det sista dagen att söka höstens utbildningar till universitet och högskola. Enligt studievägledaren Emma Krig är det många som känner en stor stress inför vilken utbildning de ska välja. Hon menar att magkänsla och intresse är två viktiga saker att gå på om du har svårt att bestämma dig.
Läs mer om Emma Krig.
Rampage – så fånig att den nästan blir bra
Okej. Det är en genmuterad varg. Som är jättestor. Typ som ett flervåningshus. Den kan flyga också, och så äter den helikoptrar som vore de flugor, och klättrar på skyskrapor. Den har också två kompisar i en lika gigantisk albinoapa (Georgie) och ett slags krokodildinosaurie.
Jimmie är öppen för många tolkningar
Internationella recensenter har kritiserat Jimmie för att använda vita svenskar för att väcka empati för verklighetens (syrianska) flyktingar. Branschtidningen Screen går till och med så långt att de jämför filmen med den satiriska reklamfilmen i Ruben Östlunds The square där ett blont barn sprängs enbart för att manipulera åskådarens känslor.
Läs mer om Jimmie.
SHL-profilen drog in miljonvinst till fansen
En skrällfylld omgång gjorde att utdelningen blev hög på V75 i helgen. En av de lyckliga vinnarna var den förre SHL-stjärnan Sebastian Enterfeldt.Vars miss bäddade för en utdelning på över två miljoner kronor.– Det var mycket tur, säger han.
Läs mer om V75.
Seger om tuffa tiden: Skönt att börja om
MALMÖ. Tiden i Lyon avskräckte Caroline Seger från proffslivet.Landslagsstjärnan flyttade hem till damallsvenskan och spelar i kväll allsvensk premiär med FC Rosengård.– Det känns skönt att börja om, jag kom från ett väldigt jobbigt år, säger Seger.
Läs mer om Caroline Seger, Lyon och Seger.
Bil körde på annan bil bakifrån – en person skadad
Två bilar har kolliderat i en korsning i Malmö.Den ena ska kört på den ena bakifrån.Den ena föraren är lindrigt skadad efter krocken.
Läs mer om Malmö.Den.
Minnesord: Bror Strandberg
Professor Bror Strandberg, Uppsala, har gått bort i en ålder av 87 år. Närmast anhöriga är barnen Peter Strandberg, Magnus Strandberg och Helena Strandberg med familjer.
Miljonerna flödar från Karo Pharma till storägaren
Drygt 53 miljoner kronor – så mycket kostade Karo Pharmas affärer med sin ordförande och huvudägare Anders Lönner förra året. Det framgår av Di:s granskning av årsredovisningen. Utöver detta fick han 2,9 Mkr för ordförandejobbet.
Läs mer om Karo Pharma och Mkr.
Vårbudget präglad av höstens val
Prognoserna i regeringens vårbudget är präglade av att det är valår. Statens finanser utmålas som stabila och de ekonomiska utsikterna goda.
Tidsåldrar och språk korsas när Västerås Kammarkör sjunger i Västanfors
På lördag och söndag kväll besöker Västerås kammarkör Västanfors kyrka, för konserter där tidsåldrar, språkområden och texttyper möts. Kören har sjungit i Fagersta flera gånger tidigare och har körmedlemmar från orten.
Läs mer om Fagersta.
Här är rapportdatumen du måste ha koll på
Rapporter En handfull bolag, bland annat Öresund och Creades, släppte sina rapporter redan förra veckan. Men det är först denna vecka som rapportsäsongen drar igång på allvar när bolagen ska berätta hur det första kvartalet gått.
Läs mer om Öresund.
Klart: Warberg förstärker
Warberg förstärker truppen inför kommande säsong och jakten på en SSL-återkomst - nu är 24-åriga Kim Clemedtson klar för spel i klubben. Kim Clemedtson kommer till nästa säsong att spela i Warbergs tröja.
Läs mer om Kim Clemedtson.
Forsberg klar för Bik Karlskoga
Bik Karlskoga får behålla succéspelaren Fredrik Forsberg, 21. På måndagen offentliggjordes att forwarden skrivit på för ett år. - Förra sejouren gav mersmak och jag trivdes väldigt bra, säger Forsberg.
Hälsoundersökningar succé för Västerbotten
Västerbottensmodellen, regelbundna hälsoundersökningar i flera års tid, har inneburit både besparingar för sjukvården och att västerbottningarna lever sammanlagt nästan 3000 år längre.
Läs mer om Västerbotten.
Mossa kan rena dricksvatten från arsenik
En vattenlevande mossa vid namn Warnstofia fluitans som växer i norra Sverige har visat sig kunna suga upp arsenik från vatten, rapporterar SVT Västernorrland. Det är forskare på KTH som ligger bakom upptäckten.
Läs mer om KTH, Sverige och Warnstofia.
Mossa kan rena dricksvatten från arsenik
Inrikes. En vattenlevande mossa vid namn Warnstofia fluitans som växer i norra Sverige har visat sig kunna suga upp arsenik från vatten, rapporterar SVT Västernorrland. Det är forskare på KTH som ligger bakom upptäckten.
Läs mer om KTH, Sverige och Warnstofia.
Fler livsmedel ska berikas med D-vitamin
Från och med den 16 maj ska fler livsmedel berikas med D-vitamin och nivåerna i flera produkter ska höjas jämfört med tidigare nivåer,
Läs mer om D-vitamin.
Svantesson: Finansministern blandar bort korten
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, tycker att finansminister Magdalena Andersson "blandar bort korten".
Läs mer om Magdalena Andersson.
Kika in den nya Avengers: Infinity War-postern
Nio dagar återstår nu innan Iron Man, Spider-Man, Captain America, Ant-Man, Black Panther, Thor, Hulk och resten av Avengers-gänget ger sig på Thanos som anlänt till New York för att utrota halva mänskligheten.
Zlatan om VM-spel: "Kommer inte att hända"
Är det fotbollsspelaren eller spelbolagsägaren som talar när Zlatan Ibrahimovic öppnar munnen? Med knappt en månad till uttagningen av den svenska VM-truppen fortsätter stjärnanfallaren att skapa förvirring kring eventuellt VM-spel.
Malungs IF erbjuds plats i division 1
Kvalserien till Hockeyallsvenskan spelades färdigt på söndagen. Det är därmed klart vilka lag som får plats i Hockeyettan nästa säsong. Ett av lagen är Malungs IF.
Hundarna dödas inför fotbolls-VM
Hundar har dödats i massor för att städa upp inför ett Fifa-besök i Marocko.Nu rasar vittnen till massakrerna, skriver Huffington Post.
Mikael hyllas efter fina hjälteinsatsen
Mikael Anderssons specialkunskaper som jägare kom väl till pass på måndagsmorgonen.Under hundpromenaden fick han plötsligt göra en dramatisk räddning av ett rådjur – som fastnat i ett fotbollsnät.– Jag lyckades hålla fast den och skära bort nätet, berättar Mikael Andersson som löste situationen medan räddningstjänsten bara behövde titta på.
Läs mer om Mikael Andersson.
Flera döda efter bråk på amerikanskt fängelse
Sju fångar har dödats och ytterligare 17 skadats i samband med ett bråk på ett högsäkerhetsfängelse i South Carolina i USA, skriver Time.Slagsmålet ska ha pågått i flera timmar.
USA planerar för nya sanktioner mot Ryssland
EU vädjar till Iran och Ryssland om stöd för att undvika ytterligare användning av kemvapen i Syrien, rapporterar Reuters. Samtidigt misstänker USA att Ryssland har försökt undanröja spåren av den påstådda gasattacken i Douma.
Läs mer om Douma, Iran, Ryssland, Syrien och USA.
Johan Croneman: Vilken lysande affärsid att sprida harmlöshet, Felix Herngren
Det är för lätt att genomskåda alla folkliga trick i den nya serien Sjölyckan (TV4). Alla ska samsas på sommarön — och syskonkonflikten är totalt förutsägbar.
Läs mer om Felix Herngren och Sjölyckan.
Ramboldt stannar i Linköping
Det blir även en sjätte säsong i Linköping för hockeybacken Emilia Ramboldt.
Läs mer om Emilia Ramboldt och Linköping.
33-listan: Med ambition att hitta Sveriges nästa techsucc
För elfte året i rad arrangerar Ny Teknik och Affärsvärlden 33-listan som utser Sveriges mest lovande startupbolag. Runt om i landet arrangeras frukostseminarium där lokala entreprenörer och investerare får chansen att träffas.
Läs mer om Affärsvärlden och Ny Teknik.
Amerikansk storbank gör rekordkvartal
Bank of America redovisar ett resultat per aktie på 0:62 dollar för det första kvartalet 2018.
Läs mer om America.
Ohållbar migrationspolitik har lagts om
Vårbudgeten har mött skarp kritik från oppositionen, bland annat från M som anser att regeringen inte satsar tillräckligt på trygghet. SD uppmanar Alliansen att rösta ner budgeten. Nu är det dags för partierna att debattera i riksdagen. Följ tv-sändningen här – SvD rapporterar löpande.
Läs mer om Alliansen och SvD.
Forskare i upprop mot Svenska Akademien
Ett hundratal forskare anklagar nu Svenska Akademien för att inte kunna driva institutionen på ett värdigt och adekvat sätt. I sitt gemensamma upprop kräver de också att förändringsarbetet som började under Sara Danius ledarskap ska återupptas.
Läs mer om Svenska Akademien.
Knivbeväpnad man gripen på torg
Polis fick strax innan klockan 13 ett larm om en knivbeväpnad man på ett torg i Ystad.Mannen kunde säkras av polis och misstänks nu för att ha rånat en person på en mobiltelefon.
Läs mer om Ystad.Mannen.
Magdalena Andersson: Det är största hotet mot Sverige
Nästa överraskning från kommunerna kan mycket väl vara ett glädjebesked, enligt finansminister Magdalena Andersson som skjuter till 5 miljarder för att betala tillbaka en skuld till kommunerna för flyktingkostnader. Men det globala handelsbråket oroar finansministern.
Läs mer om Magdalena Andersson och Sverige.
SD:s uppmaning: Fäll vårbudgeten
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt riktar en uppmaning till alliansen att förhandla ihop sig om budgeten.
Läs mer om Oscar Sjöstedt.
Ghost Rider-skådis spelar T-800 i Terminator 6
James Cameron och Deadpool-regissören arbetar ju för tillfället på en ny Terminator-uppföljare, som tar vid där tvåan slutade, och nu har man hittat en ny skådespelare som ska axla rollen som mördarmaskinen från framtiden: Gabriel Luna.
En förvirrad "Sverigevän"
Det råder bostadsbrist i 255 av landets 290 kommuner. Över en halv miljon står i bostadskö bara i Stockholm. Och nästan hälften av stockholmarna har för låga inkomster för att ha råd att bo i en nybyggd tvåa.
Läs mer om Stockholm och Sverigevän.
EU förbereder strafftullar mot USA
EU ska under måndagen anmäla till WTO sin lista på amerikanska varor - värda 6,4 miljarder euro - som kan komma att beläggas med strafftullar.
Läs mer om USA och WTO.
Live-tv: Partierna debatterar vårbudgeten
Klockan 13.00 inleddes riksdagsdebatten om vårpropositionen. Följ den här på SvD.se:
Läs mer om SvD.se.
Valborg 2018 – så firas årets det runtom i Sverige
Valborg är hett stoff i hela landet.Våren välkomnas med sång och brasor på såväl stora som små orter, med studentstäderna Uppsala och Lund som de ledande festmetropolerna.Här är ett urval av årets valborgsfiranden landet runt.
Läs mer om Lund, Sverige och Uppsala.
BANK OF AMERICA: TRADINGINTÄKTERNA I LINJE MED FÖRVÄNTAN (NY)
tillägg: tredje stycket och från femte stycket) STOCKHOLM (Direkt) Bank of America redovisar ett resultat per aktie på 0:62 dollar för det första kvartalet 2018.
Läs mer om America.
Nasa och Space X skjuter upp farkost som ska söka efter liv i rymden
Rymdorganisationen Nasa och Space X skjuter under måndagen upp en raket som ska söka efter planeter med liv.
Läs mer om Space X.
Volvo V90 Cross Country mot Land Rover Discovery Sport: Väljer du kombi eller suv?
I en duell mellan kombi och suv är kombin nästan bättre på allt. Ändå väljer många hellre kombin. Varför är det så? Vilken skulle du välja Land Rover Discovery Sport eller Volvo V90 Cross Country?
Museer visar upp föråldrad bild av islam |
Europas museer ska verka för kulturell förståelse - men när det gäller islam är det en ålderdomlig bild som visas. Utställningarna ser ut som på 50-talet, vilket förstärker bilden av att islam är homogent och att alla muslimer är likadana.
En thriller om att vara blind för föraktet
Den danska dramatikern Astrid Saalbach har skrivit en thrillerartad pjäs om blindhet. Hon fångar en cynisk, mörk värld, fylld av marknadskrafter och hon synliggör vårt förakt för svaghet.
Läs mer om Astrid Saalbach.
Minst sju döda i fängelseupplopp i USA
Läs mer om USA.
Forskarupprop: Akademien saknar legitimitet
Mer än 100 svenska forskare har samlat sig till ett upprop mot Svenska Akademien. Vi tvingas konstatera att Svenska Akademien i dess nuvarande skick saknar legitimitet, skriver forskarna på DN debatt.
Läs mer om Svenska Akademien.
Hotellet som inte haft en enda gäst – på 64 år
Hotellet har 300 rum, började byggas 1954 och har haft två invigningar och två renoveringar.Men 64 år efter byggstarten har ännu ingen sovit på hotellet.Kolla in Italiens mest spöklika hotell.
Skönt att kunna ha någon utanför
Flera svenska idrottsstjärnor har vänt sig till honom för mentalt stöd.Nu kommer även Bianca Salming ta hjälp av Kjell Enhager, 60.–Det är skönt att kunna ha någon utanför, säger Salming.
Minst sju döda i fängelseupplopp i USA
Minst sju personer har dött och minst 17 personer har skadats allvarligt vid ett upplopp i ett högsäkerhetsfängelse i delstaten South Carolina i USA, skriver AP.
Läs mer om South Carolina och USA.
EU förbereder strafftullar mot USA
EU ska under måndagen anmäla till WTO sin lista på amerikanska varor - värda 6,4 miljarder euro - som kan komma att beläggas med strafftullar. Det uppgav EU-källor på måndagen.
Läs mer om EU-källor, USA och WTO.
Coor ingår avtal med H&M
H&M Sverige har ingått avtal med fastighetsservicebolaget Coor om att leverera fastighetsrelaterade tjänster samt mindre bygg- och installationsprojekt till klädkedjans samtliga butiker i Sverige. Det framgår av ett pressmeddelande.
Läs mer om Coor och Sverige.
Landslagsbacken stannar i Linköping: "Ta tillbaka guldet"
Emilia Ramboldt. Foto: Ronnie Rönnkvist Emilia Ramboldt har blivit svensk mästare tre gånger med klubben och bar ett "C" på tröjan i februari månads OS-turnering. Nu stannar 29-åringen i Linköping en säsong till.
Läs mer om Linköping och OS-turnering.
Svikna löften och misslyckade reformer
Foto: Jessica Gow/TT Det var ingen budget som imponerade eller lugnade. Det kom inga överraskningar när Magdalena Andersson (S) presenterade regeringens vårbudget - hennes åttonde budgetproposition som finansminister - på måndagsmorgonen.
Läs mer om Magdalena Andersson.
Polisen genomför trafikinsatsvecka med fokus på hastighet: "Lätta på gasen"
Under den här veckan genomför polisen en nationell trafikinsatsvecka. Att sänka medelhastigheten är en av de viktigaste parametrarna för att rädda liv på våra vägar. - Vår målsättning är att få människor att förstå varför de ska lätta på gasen.
Pojken är slutkörd – han är helt tom
GÖTEBORG. Det blir inget U18-VM för Rasmus Dahlin, 18.Supertalangen har bestämt sig för att inte spela mer den här säsongen.Småkronornas förbundskapten Torgny Bendelin, 61, förstår varför.– Pojken är helt slutkörd, helt tom, säger Bendelin till Hockeysverige.se.
Opera på landsbygden går en deppig framtid till mötes
Ett jätteprojekt med operasångare och musiker på olika håll sjösattes i helgen.Hanna Höglund bevittnar ett försök till revolution av operakonsten i Jönköping.
Läs mer om Jönköping.
Postnord hoppas kunna slopa 75-kronorslösning
Postnord kan tvingas skicka tillbaka upp mot 600 000 paket till Kina.Samtidigt hoppas man att det retroaktiva påslaget på 75 kronor snart kan skrotas.– Vi pratar med de stora utländska e-handelsbolagen och hoppas snart ha andra lösningar i gång, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman.
Läs mer om Kina.Samtidigt.
Svenska Suzanna, 54, är fast på översvämmad ö
Suzanna Adamsdotter och hennes syster har varit strandade på hotellrummet i Kauai, Hawaii, i tre dagar.En nödsituation har deklarerats på ön efter massiva översvämningar som ödelagt hem och vägar.– Vi trodde taket skulle rasa in, säger Suzanna.
Läs mer om Hawaii, Kauai och Suzanna.
Kurer i Karlsbad – eller Karlovy Vary
Karlsbad tillhör Europas verkligt klassiska kurorter med kungligheter bland besökarna. Numera heter staden Karlovy Vary och ligger i västra Tjeckien. DN Resors Johan Öberg for dit för att dricka brunn, testa behandlingar, flanera i stadskärnan och göra en skön utflykt.
Läs mer om Karlovy Vary, Karlsbad och Tjeckien.
Rot- och rutavdrag speglar traditionella könsroller
Avdragen för rot- och ruttjänster följer könsrollsmönstret. Fler män än kvinnor får avdrag för hantverkstjänster medan det är vanligare att kvinnor har avdrag för hushållstjänster. Det visar en sammanställning som gjorts av Länsförsäkringar.
Läs mer om Länsförsäkringar.
Bank of America rapporterar strax över förväntningarna
Bank of America redovisar ett resultat per aktie på 0:62 dollar för det första kvartalet 2018.
Läs mer om America.
Här är alla som spelar på Trädgården-premiären
Snart öppnar Trädgården för sommaren. Trädgården gick precis ut med att årets premiär blir fredagen den 4 maj. I samband med det presenterade de den musikaliska lineupen för öppningskvällen.
Olof Wretling på höstturné
Nöje. Till hösten beger sig Umeåkomikern Olof Wretling ut på turné. Detta med hans succéföreställning "Diagnoserna i mitt liv". Föreställningen som är en liveversion av Olof Wretlings hyllade Vinter i P1-program åker nu ut på vägarna igen.