16. April 2018 14.00-14.59

Uppsagd eller avskedad – här är det som gäller

Vilka skäl kan en arbetsgivare ange för att säga upp mig och går det att överklaga?Här är svaren på de vanligaste frågorna om uppsägning.

Hennes ben amputerades efter Drottninggatan-dådet

Den 38-åriga ukrainska kvinnan blev allvarligt skadad i terrordådet på Drottninggatan.Läkarna sa: För att rädda ditt liv måste vi amputera benet.På måndagen lämnade hon ett känslosamt vittnesmål i den pågående rättegången mot Rakhmat Akilov.– Jag förstår att minnena kommer följa mig hela livet. Jag vill glömma det här. Men varje morgon när jag vaknar och inte har mitt ben kvar. Då återvänder jag dit.
Satelliten Tess ska leta livsvillkor på exoplaneter
Nasas satellit Tess ska till slut skjutas upp från Cape Canaveral på natten mot tisdagen. Den teleskopförsedda sondens uppdrag är att spana på över 200.000 stjärnor och vilka förhållanden som råder på över 20.000 av deras planeter.
Läs mer om Cape Canaveral.
Minnesord: Hans Bylund
Vår barndomsvän, universitetslektorn Hans Bylund, Örebro, har avlidit vid 75 års ålder efter en lång tids sjukdom. Hans närmaste är hustrun Siv och sönerna Jesper, Johan och Jacob med familjer samt systern Barbro.
Läs mer om Barbro, Jacob, Jesper, Johan, Siv och Örebro.

Premiär för ny podd som utmålar våra värsta scenarier

I dag, måndag, har podden P3 Dystopia premiär. Den var egentligen tänkt att lanseras först i sommar, men sedan slog dystopin in tidigare än väntat.
Analytiker: Lättnadsrally för bostadsutvecklarna
Att Valueguards HOX-index visade på en stabil bostadsprisutveckling under mars ger ett lättnadsrally för svenska bostadsutvecklare som JM. Det säger Simen Mortensen, analytiker på DNB, till Nyhetsbyrån Direkt.
Skyttekungen klar för Timrå
Läs mer om Timrå.
Slutspurten cup blev en riktig innebandyfest med 200 flickor i elva lag
I helgen arrangerades Slutspurten Cup i innebandy på Jernvallen i Sandviken. Det var fjärde året i rad som cupen arrangerades, och det blev på nytt en riktig innebandyfest.
Läsarbrev om manlighetsdyrkan, fredsrörelsen och Ungerns val...
Torbjörn Juliussen: Professor Ian Buruma får reflektera fritt (Aktuella frågor 1...
Här är prylarna för det högteknologiska badrummet
Badrummet är en plats för både dagliga rutiner och skön avkoppling. Med smarta prylar kan båda delarna bli både roligare och mer effektiva.
Akademiker rasar: Behöver inte mer bildningsförakt
Åsa Arping, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, tillhör en av forskarna som skrivit under uppropet mot Svenska Akademien: – Vardagsarbetet måste bli viktigare än den kungliga glansen, säger hon till SvD.
Läs mer om SvD och Svenska Akademien.
Vidal knäskadad – kan missa CL-semi
Läs mer om CL-semi.
Så allsvenskan är – finns något i det
Malmö tappade poäng borta mot Sundsvall – Djurgården förlorade derbyt mot AIK.På onsdag möts lagen på Tele 2 arena.– Djurgården hade ingen match som man minns så mycket, precis som vi hade mot Sundsvall, säger Pehrsson.
JUST NU: Polisjakt efter tumult vid norska gränsen
Polis och tull söker efter tre polskregistrerade bilar som försökt preja ett tullfordon och flytt från en kontroll vid norska gränsen.– Vi beordrade ut tre polisbilar i Fyrbodal, säger Peter Adlersson, polisen presstalesperson i region Väst.
Läs mer om Fyrbodal, Peter Adlersson och Väst.
Konsertrecension: Molly Kien gör manetliknande vattenmusik
Under rubriken Svensk festivalyra! bjöd Blåsarsymfonikerna på ett uruppförande av den svensk-amerikanska tonsättaren Molly Kien. DN:s Johanna Paulsson hör vattenmusik med ljusa flöjtstämmor och basiga tubatoner.
Minnesord: Sydney Coulson
Redaktören vid Sveriges Radios utlandsprogram Radio Sweden Sydney Coulson, Lidingö, har avlidit i en ålder av 96 år. Hans närmaste är hans hustru Gärds syskonbarn med familjer i Sverige och släkt i England.
Fruns skolskandal hotar Abes politiska framtid
Den japanske premiärministern Shinzo Abes framtid står på spel. På måndagen erkände landets finansdepartement att det mixtrat med dokument för att undanröja referenser till landets första dam i en skandal som rör mark som sålts till en bråkdel av sitt värde.
Vattenfall miljardinvesterar i laddstolpar för elbilar
Vattenfall har startat en Europaoffensiv, för att bli ledande inom laddinfrastruktur för elbilar. Tillsammans med kommuner, städer och företag siktar statens energikoncern på att bygga en ny mångmiljardaffär på den väntade elbilsboomen.
Läs mer om Europaoffensiv.
FMV väljer Knowit för leverans av system för svenska marinen
Knowit Dataunit och Försvarets Materielverk (FMV) har sedan flera år ett samarbete kring systemlösningar inom försvarssektorn. Den nya beställningen innebär ett utökat åtagande med leverans av ett command system för den svenska marinen, Neptun C2.
Läs mer om Knowit och Neptun C2.
USA: Bättre tryck än väntat i detaljhandeln
Detaljhandelns försäljning i USA steg 0,6 procent i februari, jämfört med månaden före.
Läs mer om USA.
Knowit landar FMV-order
Knowit har fått en ny order från Försvarets Materielverk (FMV). Det framgår av ett pressmeddelande.
New York: Index över industriaktivitet faller
Federal Reserve New Yorks index över aktiviteten i tillverkningsindustrin i delstaten - Empire State Manufacturing Index - sjönk till 15,8 i april jämfört med 22,5 i mars, enligt Reuters.
Hagelin till Modo Hockey
Läs mer om Modo Hockey.
Stjärnor till Ystad i sommar - jazzfestivalens program klart...
Stjärngruppen The Manhattan Transfer, Grammyvinnaren Cécile McLorin Salvant, hyl...
May försvarar Syrienattacken i parlamentet
Storbritanniens premiärminister Theresa May håller i dag ett tal inför parlamentet där hon väntas försvara beslutet att genomföra den militära insatsen i Syren,
Läs mer om Syren, Syrienattacken och Theresa May.
Här är duo som tar över Wavemaker
Det var i somras som det stod klart att Group M-byråerna MEC och Maxus skulle slås samman och bilda Wavemaker. Den nya byrån, som nu har funnits i cirka fyra månader, leddes inledningsvis av Martin Hugosson.
KD:s hårda angrepp - "Vårdköerna har fördubblats på tre år"
- Vården har under regeringens ansvar blivit allt skröpligare med fördubblade vårdköer och personal som sliter, det sade Kristdemokratiska ekonomiska talesperson Jonas Forssmed när vårbudgeten debatterades i riksdagen
Finansministern till M: "Varför är sänkta skatter viktigare än välfärden"
1:56 Spela KD:s hårda angrepp - "Vårdköerna har fördubblats på tre år" klipp i dag kl 13:50 längd 1:56 - Vården har under regeringens ansvar blivit allt skröpligare med fördubblade vårdköer och personal som sliter,
Läs mer om Vården och Vårdköerna.
JUST NU: Beslut om Yura dröjer - "filmning" kan lindra Dif-stjärnans straff
FOTBOLLDIREKT I SAMARBETE MED SVENSKA FANS Djurgården väntar på att få se hur anfallaren Yura Movsisyan kommer att straffas för markeringen mot Daniel Sundgrens i söndagens derby mot AIK.
Läs mer om AIK, Yura och Yura Movsisyan.
Hampus Larsson förlänger med Timrå
Hampus Larssons första säsong i Timrå blev en jätteframgång med lagkaptensroll, mest speltid i Allsvenskan och uppflyttning till SHL efter att laget vänt 1-3 till 4-3 i matcher mot Karlskrona.
Läs mer om Allsvenskan, Karlskrona, SHL och Timrå.
Skadekris i TFF - assisterande tränaren uttagen som spelare
Under tisdagen ställs den allsvenska nykomlingen mot Sundsvall på bortaplan i allsvenskan.
Läs mer om Sundsvall och TFF.
Uppgifter: Apple lagar Apple Watch Series 2 med uppsvullna batterier gratis
Svullna batterier kan nu åtgärdas gratis, för en specifik Apple Watch-modell.
Läs mer om Apple Watch-modell.
Uppdateringar för Simrad
Simrad Yachting lanserar en ny programvaruuppdatering för NSS evo3-, NSS evo2-, NSO evo2- och GO-seriens skärmar som inkluderar ekolodsförbättringar, ny automatisk ruttdragningsfunktionalitet, förbättringar för C-MAP-sjökort och pekskärmskontroll för MotorGuide Xi5-trollingmotorer. Pressmeddelande: En av de viktigaste delarna i den här versionen är FishReveal, en spännande ny ekolodsfunktion som gör det lättare att se fisken på DownScan Fortsätt läsa Uppdateringar för Simrad Inlägget Uppdateringar för Simrad dök först upp på Båtliv.
I kväll skickar Space X upp ett rymdteleskop som ska hitta liv på andra planeter
TESS ska i två års tid undersöka stjärnljus i jakten på skuggor.
Läs mer om Space X.
Inga band till Akademien när jag fick stipendiet
Stina Otterberg, Horace Engdahls sambo, hade inga band till Svenska Akademien när hon fick ett stipendium för två år sedan. Det skriver hon i en replik på Madelaine Levys kommentar om jävsfrågor hos De aderton.
Läs mer om Akademien och Svenska Akademien.
Valborg 2018 – så firas våren in runtom i Sverige
Valborg är hett stoff i hela landet.Våren välkomnas med sång och majbrasor på såväl stora som små orter, med studentstäderna Uppsala och Lund som de ledande festmetropolerna.Här är ett urval av årets valborgsfiranden landet runt.
Läs mer om Lund, Sverige och Uppsala.
Timrås succman lämnar för SHL-lag
Didrik Strömberg var med och spelade upp Timrå i SHL.Nu har han snappats upp av HV 71.
Läs mer om Timrå.
Kronans fall fortsätter – nu på lägsta nivån sedan 2009
Kronan tar hissen ned till nya bottennivåer – och är nu lika svag som under efterdyningarna av finanskrisen 2009.Riksbankschef Stefan Ingves minusränta och oro över den svenska bostadsmarknaden pekas ut som två orsaker bakom kronfallet.Storbanken Nordea fruktar att botten inte är nådd, rapporterar Business Insider.
En häktad misstänkt för mord i Järfälla
I samband med att en person hittades död i en bostad i Järfälla gjorde polisen ett gripande. Den gripne har nu häktats.
Läs mer om Järfälla.
Teknisk analys: Tre starka utbrott på börsen
I tre aktier har det nu skett utbrott från tidigare trendkanaler, enligt Investtechs tekniska analys. Då gäller det att vara snabb på hanen. Köp en spelaktie som rusat på börsen och ett verkstadsbolag, rekommenderar analyshuset. Samtidigt är det klar säljsignal i en av storbankerna.
Weekday gör samarbete med Fila
Snart finns kollektionen i butik. Nu på onsdag klockan 17.00 släpps kollektionen Fila x Weekday i Weekdays fysiska butiker.
Läs mer om Fila och Weekday.
Han följer med tränaren till konkurrenten: "Vet var de har varandra"
Joakim Hagelin. Foto: Bildbyrån Modo fortsätter att bygga sitt lag inför nästa säsong. Återigen värvar de in en spelare med koppling till nye huvudtränaren Björn Hellkvist. Joakim Hagelin hämtas från Oskarshamn och har skrivit på för två år.
Läs mer om Björn Hellkvist och Oskarshamn.
FIBO 2018 - Laserstrålar, färgskimmer och back to basic
I helgen gick årets upplaga av FIBO, världens största träningsmässa, av stapeln. Kristian Sewén var på plats för Fitnessfestivalens räkning för att trendspana. Här visar han upp några godbitar för BODYs läsare.
Läs mer om Laserstrålar.
Intersport ökar farten på nätet - prisas med branschutmärkelse
Sportjätten utses till Sveriges bästa e-handlare 2018 av branschsajten Ehandel.se. Sportjätten jobbar intensivt med sitt omnikanalupplägg - och får en belöning på vägen i form av en prestigefull branschutmärkelse.
Läs mer om Ehandel.se.
IKO-forward klar för Modo - blir näste att återförenas med tränaren: "En karaktär vi saknat"
Nye Modotränaren Björn Hellkvist tar in fler av "sina" spelare. Daniel Sylwander som han haft i Rögle, Tom Hedberg som han haft i Oskarshamn - och nu Joakim Hagelin.
FLASH:Man döms för nätvåldtäkt
Övergrepp via nätet kan ses som våldtäkt, konstaterar Svea hovrätt som fäller en 41-årig man för flera fall av detta.(TT) Mer information kommer inom kort.
Läs mer om Svea.
Uppgifter: Apple lagar Apple Watch Series 2 med uppsvullna batterier gratis
Svullna batterier kan nu åtgärdas gratis, för en specifik Apple Watch-modell.
Läs mer om Apple Watch-modell.
Tv-toppen: 2 miljoner såg mästardramat
Jubileumsomgången av SVT:s Mästarnas mästare fortsätter att locka storpublik. Över 2 miljoner tittare följde söndagskvällens dramatiska uppgörelse mellan boll- och friidrottslaget.
Veckans NHL-lista: Stjärnorna glänste i slutspelsstarten
Stjärnorna glänste extra mycket första veckan av slutspelshockey. En av de största tackade för sig och en snöstorm ställde till det. Här är Veckans NHL-lista.
Rekordförsäljning för Volkswagen i mars
Tyska fordonsjätten Volkswagen ökade sina leveranser med 7,4 procent under det första kvartalet till över 2,6 miljoner fordon.
Läs mer om Volkswagen.
Frågetecken kring rysk journalists död
Den ryske journalisten Maksim Borodin har dött under mystiska omständigheter. Han avled på sjukhus i söndags efter att ha fallit från balkongen till sin lägenhet i Jekaterinburg.
Läs mer om Jekaterinburg och Maksim Borodin.
Apropå vargopinionen: Fråga dem som drabbats av vargen
Apropå vargopinionen:Vad är meningen med de frågor som är ställda? Ingen vet i dag hur mycket varg det finns i landet. Det dyker upp nya okända individer hela tiden.
Pengarna finns - men regeringen går till val utan stora satsningar
Sverige har enorma behov av investeringar för klimat och sysselsättning och välfärd. Samtidigt finns utrymme att satsa. Sverige har enorma investeringsbehov.
Sjukvård och #metoo i sista budgeten inför riksdagsvalet
Det var fortsatta satsningar på välfärden i motsats till skattesänkningar som regeringen ville kommunicera när den ekonomiska vårpropositionen och vårändringsbudgeten presenterades, där mindre justeringar för 2018 kan göras.
M-styrets oförmåga orsakar SU:s problem
Att år efter år ge sjukhusen för lite pengar, men samtidigt kräva de gör mer, är inte hållbart. Det är det vi nu ser resultatet av, inte minst på SU där 300 tjänster ska bort för att klara ekonomin, skriver bland andra Ann-Sofie Hermansson (S).
Fiskdöd i populär tjärn
KARLSTAD: Har drabbats tidigare Sandbäckstjärn i Karlstad har ännu en gång drabbats av syrebrist med omfattande fiskdöd som följd. Just nu är tjärnen stängd för fiske.
Läs mer om Karlstad och Sandbäckstjärn.
Nyförvärvet: Warberg är favoriter till att gå upp
Warbergs senaste nyförvärv är övertygad om att han kommer till ett lag som är favoriter till att gå upp i SSL. Förra säsongen spelade Kim Clemedtson mot Warberg och då var han ofin nog att göra 2 mål och 2 assist för Malmö.
Läs mer om Kim Clemedtson, Malmö, SSL och Warberg.
Lars Ekström skapade skönt sväng på Falu jazzklubb
Lars Ekström och hans medmusikanter bjöd på en skön konsert hos Falu jazzklubb i torsdags.
Läs mer om Falu.
Jeppe på Berget har mycket att säga oss nutidsmänniskor
Bergslagsteatern i Avesta har haft premiär på sin senaste produktion Jeppe på Berget, en tragikomedi från 1700-talet som har mycket att säga oss nutidsmänniskor. Jeppe på Berget är en komedi som skrevs av Ludvig Holberg 1722.
Läs mer om Avesta, Berget, Jeppe och Ludvig Holberg.
Styrkebeskedet från Sandåkern
Fotboll. Sandåkern/Flurkmark stod för helgens skräll när de vann försäsongscupen, Team Sportia Cup. En stor del i framgången låg i lagets målvakt Shan Norman. Hon släppte bara in ett enda mål bakom sig under hela turneringen.
Ketamin som nässpray kan ge depressionslindring
En ny studie visar tydlig snabb förbättring för svårt deprimerade patienter. Effekten går dock ur snabbt. Ketamin är ett narkosmedel som ges som injektionsvätska, och har använts i över trettio år som ett sådant.
Tre nya i IRM:s styrelse
I fredags hölls IRM:s (Institutet för reklam och mediestatistik) årsmöte. Efter mötet stod det klart att Daniel Collin fortsätter som styrelseordförande och att tre nya ledamöter väljs in.
Läs mer om Daniel Collin.
Man döms för övergrepp via nätet
Övergrepp via nätet kan ses som våldtäkt, konstaterar Svea hovrätt som fäller en 41-årig man för flera fall av detta.
Läs mer om Svea.
Livsmedelverket: Nu blir det lättare att få i sig D-vitamin
Från och med den 16 maj 2018 kommer det bli lättare för oss svenskar att få i oss D-vitamin.Det är Livsmedelsverket som jobbat för att fler matvaror ska berikas.Anledningen är att vi Norden får i oss för lite av vitaminet.
Legendaren död - störst i sporten genom tiderna
Ivan Mauger, en av speedwaysportens genom tiderna mest framgångsrika förare, är död. Han somnade in på måndagsmorgonen, 78 år gammal.Jag inser hur lyckligt lottad jag var att få kalla honom för min pappa, hur lyckligt lottade vi alla var. Ett helt fantastiskt liv, levt till absolut maximum, skriver Maugers dotter Debbie Pritchard i ett inlägg på Twitter.
Läs mer om Debbie Pritchard och Twitter.
Nya MFF-smällen – backen är magsjuk
Här är nästa smäll mot ett sargat Malmö FF.Eric Larsson är magsjuk och riskerar missa mötet med Djurgården på onsdag.– Vi väntar in rapporter på eftermiddagen, säger Malmö FF:S fysioterapeut Jesper Robertsson.
Han nobbar SHL: En kort karriär
Läs mer om SHL.
Hit åker svenskar – för att ta droger
På grund av Danmarks liberala syn på droganvändning tros landets narkotikarelaterade dödlighet ha minskat.Många svenskar känner sig därför säkrare i grannlandet och föredrar att bo på Danmarks gator – hellre än i sitt eget hem.– Här i Danmark hjälper man folk och lyssnar mer, säger missbrukaren Patrick till VICE.
Läs mer om Danmark och Patrick.
80-åring rånad av mopedister
En 80-årig kvinna utsattes på måndagen för en väskryckning på Aktrisgatan i Malmö.Två personer på moped uppges ha rånat henne.Larmet om väskryckningen inkom till polisen klockan 12.35.
Läs mer om Aktrisgatan och Malmö.Två.
JUST NU: 41-årig man döms för våldtäkt på nätet
Övergrepp via nätet kan ses som våldtäkt, konstaterar Svea hovrätt och fäller en 41-årig man för flera sådana fall.
Läs mer om Svea.
Pelle Andersson: Ljudbokens fördel och förbannelse
Det vore fel att fnysa bort ljudboken. Man kan ta till sig berättelser på olika sätt. Men inom några år vet vi att markant färre titlar av vanliga böcker ges ut, skriver Pelle Andersson på Ordfront.
Läs mer om Ordfront och Pelle Andersson.
Minnesord: Magnus Wernstedt
Ambassadör Magnus Wernstedt, Stockholm, har hastigt avlidit i en ålder av 72 år. Närmast anhöriga är hustrun Gertrud Wincrantz-Wernstedt och sönerna Gabriel, med hustrun Juliana, och Daniel Wernstedt.
Iryna hörs i rätten – starka känslor när hon möter den misstänkte
På måndagen var det Irynas tur att höras om sina upplevelser på Drottninggatan den 7 april 2017. Känslorna blev för starka när hon fick se den misstänkte terroristen. Iryna föll i tårar. – Jag trodde att jag låg och höll på att dö, eftersom att ingen pratade med mig, sade hon i rätten.
Läs mer om Drottninggatan.
Minnesord: Kajsa Strinning
Kajsa Strinning, Hammarby sjöstad, har stilla somnat in i en ålder av 95 år. Närmast anhöriga är sönerna Åke och Olle samt dottern Tina alla med familjer, samt familjen till äldste sonen Per som gick ur tiden 2015.
Läs mer om Hammarby, Olle, Per, Tina och Åke.
Hovrätten dömer man för nätvåldtäkt
Övergrepp via nätet kan ses som våldtäkt, konstaterar Svea hovrätt och fäller en 41-årig man för flera sådana fall.
Läs mer om Svea.
Stockholmsbörsen: Investmentbolaget faller efter Di:s analys
Stockholmsbörsen steg svagt i trevande handel efter att de USA-ledda attackerna på Syrien inte lett till någon eskalering eller direkt konfrontation med Ryssland. Banker tog täten bland storbolagen och JM gynnades av bostadsstatistik.
Läs mer om Ryssland och Syrien.
Storägaren miljontankar i Eastnine
Peter Elam Håkansson, som är storägare och styrelseledamot i investmentbolaget Eastnine, köpte ytterligare närmare 39.000 aktier i bolaget i fredags.
Läs mer om Eastnine.
Wendel tillbaka i Karlstad IBF
Han var på väg mot en comeback som spelare i höstas, men då blev det inget. Men nu är det klart att Kristian Wendel återvänder till Karlstad IBF - som tränare.
Läs mer om Karlstad IBF och Kristian Wendel.
Avslöjar: Storklubbar scoutar på plats under GIF:s hemmamatch: "Inte ett dugg förvånad"
När GIF Sundsvall tar emot Trelleborg kommer flera storklubbars representanter att sitta på läktaren. Enligt uppgifter till ST-sporten är bland andra Hibernian, Wolverhampton och Wolfsburg på plats.
Ny prisnedgång för svenska lägenheter
De genomsnittliga lägenhetspriserna i Sverige minskade med 0,7 procent under mars månad, medan huspriserna steg med 0,6 procent, enligt ny statistik den 16 april från den svenska mäklarbranschen.
Läs mer om Sverige.
Jacobson blir ny CFO på Kungsleden
Kungsleden har tillsatt Magnus Jacobson som ny CFO. Jacobson har mer än 30 års erfarenhet i ledande befattningar inom ekonomi-/finansområdet och har tidigare varit CFO på Norrporten och dessförinnan på Hufvudstaden.
Beskedet om Mrabtis skada: "Otillgänglig ett antal veckor"
Redan efter en knapp kvarts spel i derbyt mellan AIK och Djurgården på Friends Arena var matchen över för Djurgårdens nyckelspelare Kerim Mrabti. Mrabti tog sig för låret och fick ersättas av Aliou Badji.
Specialrekryterar för storavtalet i Stockholm - här är veckans chefsnytt
Ny Nordenchef på Insight, som tappar sin till Questback. Dessutom rustar Fujitsu för skol-Stockholm och en västlig trio startar nytt.
Läs mer om Fujitsu, Insight, Questback och Stockholm.
Klassiskt punkband klart för tatueringsmässa
Foto: Christer Tille Dia Psalma. Cirka 90 tatuerare väntas delta i Kalmar tatueringsmässa som går av stapeln för sjätte gången den 26-28 oktober.
Läs mer om Kalmar.
Laina Wilson
I Gräsgårds kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Laina Wilson, Mörbylånga.
Läs mer om Laina Wilson och Mörbylånga.
Lärarlegitimation kan ifrågasättas även för rektor - tilldelas varning efter att ha kränkt elev
Foto: Jonas Ekströmer/TT Rektorns kränkning mot eleven är så pass allvarlig att han ska tilldelas en varning i egenskap av legitimerad lärare.
Elly Gabrielsson
I Skogskapellet, Oskarshamn, har begravningsgudstjänst hållits för Elly Gabrielsson, Oskarshamn. Akten inleddes med att organist Ruth Svensson på orgel spelade Ave Maria av F Schubert varefter psalm 249 sjöngs unisont.