Ekonomi

Maria Crofts: Svårt skuldsatta har helt andra problem än för många par skor

Visst finns det de som hamnat i skuldfällan på grund av överdriven shopping. Men ofta är det livshändelser som skilsmässor, dödsfall och arbetslöshet som ligger bakom.

Fler vill ha skuldsanering med nya regler

Ansökningarna om skuldsanering har mer än fördubblats sedan slutet av förra året. Då ändrades reglerna så att det bland annat blev enklare att ansöka.
Så tar du itu med skulderna som växer
Om räkningarna samlas på hög gäller det att ta itu med problemet. Budget- och skuldrådgivaren Bodil Hallin tipsar om hur du kan göra för att klara ekonomin. Det första rådet är att räkna ut hur mycket pengar som fattas varje månad.
Läs mer om Bodil Hallin.
Så fortsätter Sveriges städer att växa
De flesta av Sveriges tätorter växer så det knakar. De största tillväxtraketerna är universitetsstäderna, medan industristäder som Norrköping har avstannat i tillväxt. Klicka på kartan längst ned i texten för att se hur tätorterna har växt sedan år 1900.
Läs mer om Norrköping.

EU överens om Brexits riktlinjer

Tio månader efter Storbritanniens folkomröstnings-ja till att lämna EU har rest-EU nu slagit fast sitt förhandlingsmandat inför utträdet. Modeordet i Bryssel lyder enighet. – Och det har vi just nu, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Läs mer om Bryssel och Stefan Löfven.
Läxan från Reagan och Bush: skattesänkningar måste betalas
Ronald Reagan, USA:s president 1981–1989, är en ikon bland amerikanska republikaner. Ofta påstås att han visade att skattesänkningar betalar sig själva.
Läs mer om Bush och Reagan.
Trump slipper stänga USA – tills vidare
Donald Trump stod inför hotet om government shutdown – ett stopp för statliga utbetalningar – på lördagen, hans 100:e dag i Vita huset. Med bara timmar före deadline godkände dock kongressen en tillfällig utbetalningsplan som gäller en vecka.
Läs mer om USA och Vita.
Google steg på Wall Street
Den amerikanska ekonomin uppvisar lägre tillväxtsiffror för årets första kvartal än den gjort på tre år, visar ny statistik. Bruttonationalprodukten steg 0,7 procent räknat på årsbasis, vilket är en halv procentenhet mindre än ekonomerna spått.
Läs mer om Wall Street.
Experter dömer ut Trumps skattereform
Donald Trumps förslag om skattesänkningar ser ut att stå inför en tuff match. Kritiker från flera håll oroar sig för kraftigt försvagade finanser. Reformen ger inte alls den skjuts till ekonomin som Trump utlovar, enligt ekonomer som DN talat med.
Läs mer om Trump.
Fransk vinskörd hotas av frost
Kyla och frostnätter hotar årets vinskörd på flera håll i Frankrike. I de välkända distrikten Champagne, Bordeaux och Bourgogne har man satt ut facklor och kaminer för att rädda vinstockarna – och mer kyla är på väg.
Banker drog upp börsen
Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan med en uppgång på 0,5 procent. Bland vinnarna fanns banksektorn, främst Nordea och Handelsbanken.
Läs mer om Handelsbanken och Nordea.
Delar av Saab-dom överklagas
Åklagarna överklagar vissa delar av Vänersborgs tingsrätts friande dom mot de sju personer som åtalats för misstänkta ekonomiska brott i Saab Automobile.
Läs mer om Saab Automobile och Saab-dom.
Lastbilsbossarna blickar mot börsen
När VW Trucks & Bus ska bli global världsledare hamnar de stora investeringarna framöver i andra världsdelar än Europa. Högsta chefen Andreas Renschler ser börsnotering som ett alternativ om bolaget vill växa snabbare.
Läs mer om Europa.
Elbilen hjälper oss att koka vatten
Statliga kraftbolaget Vattenfalls vd Magnus Hall är nöjd med det första kvartalet och pekar ut en framtid där vi tankar el från våra elbilar när vi kokar vatten.
Google och Facebook svindlade på jättebelopp
En bedragare ska under två års tid ha lurat av Facebook och Google enorma summor pengar. Totalt ska det röra sig om över 880 miljoner kronor.
Läs mer om Facebook och Google.
Ny information från Hexagon inför stämman
Hexagon pressas allt hårdare av att vd Ola Rolln får sitta kvar fast han står åtalad för insiderbrott. Mätteknikföretaget ska komma med någon sorts information inför stämman på tisdag.
Läs mer om Hexagon och Ola Rolln.
Dyrare porto väntas i Sverige
Det kommer att bli dyrare i Sverige att skicka brev. Det säger Postnord vd Håkan Ericsson till DN. Men han understryker att det kommer att ske gradvis och att inga chockhöjningar förbereds.
Läs mer om Håkan Ericsson, Postnord och Sverige.
Hexagon pressad av Rolln-åtal inför stämman
Hexagon pressas allt hårdare av att vd Ola Rolln får sitta kvar fast han står åtalad för insiderbrott. Mätteknikföretaget ska komma med någon sorts information inför stämman på tisdag.
Läs mer om Ola Rolln och Rolln-åtal.
Postnord fast i 20-årigt kontrakt för huvudkontoret
Postnord vill helt lämna Arken, bolagets huvudkontor i Solna. Men bolaget sitter fast i ett 20-årigt kontrakt som löper ut först 2026. – Vår ambition är att hitta någon som vill ta över hela byggnaden, säger vd Håkan Ericsson
Läs mer om Arken, Håkan Ericsson och Solna.
Åtta sista minuten tips för din deklaration
Den 2 maj ska deklarationen vara inlämnad. Här är åtta tips i sista minuten.
Vinstfall för Vattenfall
Statliga energijätten Vattenfall redovisar en nettovinst på 3.782 miljoner kronor för första kvartalet 2017. Under första kvartalet i fjol låg vinsten på 6.820 miljoner kronor.
Läs mer om Vattenfall.
Vinsten sjunker för Postnord
Minskande antal brev fortsätter att pressa Postnordkoncernen. Under årets tre första månader minskade med 17 procent i Danmark och med sju procent i Sverige.
Ökad vinst för Volvo Cars
Personbilstillverkaren Volvo Cars redovisar en rörelsevinst på 3,5 miljarder kronor för första kvartalet. Under motsvarande period i fjol blev vinsten 3,1 miljarder kronor.
Avkastad passagerare firar segern mot United
Mannen som släpades blodig ut ur ett överbokat United Airlines-plan får en okänd summa pengar sedan parterna nått en förlikning på torsdagen. Flygbolaget har blivit starkt kritiserat för sin bryska hantering av mannen.
Läs mer om United Airlines-plan och United.
Avkastad passagerare vinner mot United
Mannen som släpades blodig ut ur ett överbokat United Airlines-plan har på torsdagen vunnit en förlikning och får en okänd summa pengar. Flygbolaget har blivit starkt kritiserat för sin bryska hantering av mannen.
Läs mer om United Airlines-plan och United.