Ekonomi

Näringsministern sågar postfusionens prognoser

Överoptimistiska prognoser och bristande analyser. Det är enligt näringsminister Mikael Damberg innehållet i de dokument från 2008 som beskriver hur sammanslagningen av den danska och svenska posten skulle göras.
Läs mer om Mikael Damberg.

Johan Schück: Löneutvecklingen kan påverkas av växande hemmamarknad

DN:s samhällsekonomiske krönikör Johan Schück reder ut tre frågor om Medlingsinstitutets årsrapport.
Läs mer om Johan Schück.
Kraftledning retuscherades bort av mäklare
En stor kraftledning retuscherades bort från mäklarannonsen för en villa i Stockholm. – Jag ser inget problem med det, säger ansvarig mäklare till DN.
Läs mer om Stockholm.
Danska Ålborgs aktie rusar efter spelarförsäljning
Den danska Superligaklubben Ålborgs (AaB) aktie stiger på Köpenhamnsbörsen efter att den i helgen fått klart med försäljning av anfallaren Christian Bassogog till den kinesiska klubben Henan Jianye.

Rättsprocess om unika bilar rullar vidare

Arvstvisten, som pågått sedan 2011, handlar framför allt två Mercedes 300 SL. Bilarna bedöms vara värda upp till 30 miljoner kronor. Fallet tas nu upp i Kalmar tingsrätt.
Läs mer om Kalmar.
AIK Fotboll lyftes av positiv skattepost
Fotbollsklubben AIK Fotboll, vars aktie är noterad på NGM, redovisar ett resultat efter skatt på 6,8 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (-5,0). För helåret 2016 blev nettovinsten 4,6 miljoner kronor (-1,6).
Läs mer om NGM.
Bred uppgång på Stockholmsbörsen
Stockholmsbörsen stiger i veckans inledande handel, i linje med ledande Europabörser. OMXS-index har efter 20 minuters handel gått upp 0,5 procent till 559,7.
Eltel handelsstoppas på börsen
Handeln i Eltel stoppades vid 9.45-tiden på måndagen. Aktien hade då stigit 1,7 procent till 48:80 kronor.
Läs mer om Eltel.
Trump-rally på svenska trävaror
Mycket tyder på att Donald Trumps löften om satsningar på infrastruktur, sänkta skatter och tullar bäddar för ökad efterfrågan på trävaror i USA. Det gynnar svensk trävarukonjunktur.
Läs mer om USA.
Astra Zeneca i miljarduppgörelse
Läkemedelskoncernen Astra Zeneca har mot en ersättning på totalt 320 miljoner dollar (cirka 2,8 miljarder kronor) överlåtit de kommersiella rättigheterna i USA och Kanada för Zoladex till bolaget Tersera Therapeutics, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.
Läs mer om Astra Zeneca, Kanada, USA och Zoladex.
Blir ingen jätteaffär i matindustrin
Livsmedelsjätten Kraft Heinz har dragit tillbaka sitt förslag om ett samgående med Unilever.
Läs mer om Unilever.
Amazon storsatsar i Storbritannien
Den amerikanska e-handelsjätten Amazon räknar med att behöva nyanställa 5.000 personer i Storbritannien i år. Det innebär att det blir rekordår för brittiska rekryteringar för Amazon, som vid utgången av 2017 räknar med att ha 24.000 anställda i landet.
Läs mer om Amazon och Storbritannien.
Nu ska brittiska överhuset prata Brexit
I dag, måndag, väntas det brittiska överhuset inleda sin behandling av lagförslaget för att dra igång landets utträde ut EU.
Läs mer om Brexit.
Överlag uppåt på Asiens börser
De ledande börserna i Asien gick överlag uppåt under måndagens handel. Aktiviteten var låg, med små handelsvolymer, mot bakgrund av långhelgen i USA där marknaderna är stängda till följd av Presidentdagen.
Läs mer om Asien, Presidentdagen och USA.
Blandat på Asiens börser
Tokyobörsen gick nedåt under morgonen. Osäkerheten kring USA:s ekonomiska politik och att yenens värde ökat fortsätter att ha en negativ inverkan på börsen.
Kim Dotcom kan utlämnas till USA
En domstol i Nya Zeeland har beslutat att grundaren av fildelningssajten Megaupload, Kim Dotcom, kan utlämnas till USA.
Nyckelpersoner på Spotify riskerar utvisning från Sverige
15 högavlönade nyckelpersoner på Spotify hotas av utvisning, på grund av en teknikalitet. I en skrivelse till justitiedepartementet beskriver företaget situationen som absurd, rapporterar Di Digital.
Läs mer om Di Digital, Spotify och Sverige.
Stockholmshyra kan göra attraktiva lägenheter dyrare
Genom införandet av en hyressättning som baseras på de boendes generella värdering av lägenheten ska det bli ordning och transparens på marknaden. Det argumenterar Hyresgästföreningen och tre kommunägda bostadsbolag för i en artikel på DN Debatt.
Dan Lucas: Stockholmshyran ett steg mot marknadshyra
Hyresgästföreningen och tre kommunägda bostadsbolag i Stockholm har kommit överens om en ny modell för att bestämma hyrorna. Bland annat läget ska slå igenom mer är tanken. DN:s Dan Lucas svara på tre frågor om systemet som presenteras på DN Debatt.
Läs mer om Stockholm.
Heinz drar tillbaka jättebud på Unilever
Livsmedelsjätten Unilever togs på sängen när den mindre amerikanska branschkollegan Kraft Heinz lade ett bud på företaget värt närmare 1 300 miljarder kronor.
Läs mer om Kraft Heinz och Unilever.
Världens största segelbåt beslagtagen av kronofogden
Världens största och dyraste segelbåt har tagits i beslag.
Birgitta Forsberg: Osäkert om Qviberg blir bra medieägare
I en tid med fejknyheter och alternativa fakta är pålitliga medier allt viktigare. Frågan är om Mats Qviberg bryr sig.
Läs mer om Qviberg.
Uppgifter: Media Markt lämnar Sverige
Elektronikkedjan Media Markt är på väg att lämna Sverige, och norska Expert kommer att ta över alla varuhusen, rapporterar tidningen Market.
Läs mer om Expert, Market och Sverige.
MP-rebeller kräver totalt vapenexportförbud
En grupp miljöpartistiska riksdagsledamöter tar nu strid mot partiledningen och kräver att MP inför ett förbud mot all export av vapen till diktaturer, rapporterar SVT.
Läs mer om SVT.
Maria Crofts: Du behöver verkligen inte välja fonder om du inte vill
Krönika. Är du helt ointresserad av placeringar är det bästa rådet att inte göra något val alls. Då får du dina pensionspengar placerade på ett bra sätt och undviker att betala onödigt höga avgifter.