Ekonomi

Första lönebudet i industriförhandlingarna

Det första lönebudet i industriförhandlingarna har lämnats av medlarna, de så kallade opartiska ordförandena (opo).

Bilen larmar själv SOS efter olycka

När bilen krockar måste någon larma SOS. Men inte länge till. Snart är de självlarmande bilarna här och de följs av fler innovationer som ersätter behovet av en människa som slår 112.
Maria Crofts: Jobb på ferierna en bra chans även för dem som tar in de unga
Arbetsgivarna har mycket att vinna på att anställa sommarjobbande ungdomar. Särskilt i de branscher där det är svårt att hitta arbetskraft. En tidig inblick i arbetet kan avgöra yrkesvalet.
Drömjobbet blir en sommar bland lemurerna
Sofia Kleiman ska ta hand om lemurer, ormar och apor i sommar. Som feriearbetare på Skansenakvariet får hon även svara på besökarnas nyfikna frågor.
Läs mer om Skansenakvariet.

Second hand klimatsmart affär

Att köpa kläder på second hand är klimatsmart. Men bara en liten del av den textil som kasseras lämnas till insamlingar. Emmaus Stockholm vill helst sälja varorna i sina butiker, men det mesta exporteras.
En familj slänger 30 kilo textil i soporna varje år
I Sverige slänger vi närmare åtta kilo textil per person i soppåsen varje år. Mer än hälften är fullt användbart. Textil är den fjärde största källan till klimatutsläpp i Sverige, men trots det finns i dag inga styrmedel för att sortera och ta tillvara produkterna.
Läs mer om Sverige.
Förbud mot brasilianskt kött hävs
Tre viktiga marknader för den brasilianska köttindustrin har bestämt sig för att lyfta förbudet mot import av landets kött. Nyheten är mycket positiv för landet som skakas av en köttskandal.
Uber avbryter projekt med självkörande bilar efter olycka
En av företagets Ubers självkörande bilar har varit inblandad i en olycka i Temse, Arizona. Volvon hamnade på sidan efter att ha blivit påkörd av en annan bil. Ingen har skadats, enligt den lokala polisen. Uber stoppar nu tillfälligt verksamheten med självkörande bilar i Arizona.
Läs mer om Arizona och Temse.
Reglerna att ha koll på inför sommarjobbet
Det är gott om sommarjobb och många ungdomar kommer att få sin första kontakt med arbetslivet i år. Då är det viktigt att veta vilka regler som gäller.
Nordea förlorar statliga banktjänster
Nordea förlorar en stor del av statens bankaffärer när de nya avtalen för betalningstjänster träder i kraft den 1 april. I den tunga upphandlingsdelen, som gäller runt 40 myndigheter med stora transaktionsströmmar, till exempel Försäkringskassan och Skatteverket, är Swedbank den stora vinnaren, skriver Dagens industri.
Första lönebudet väntas på måndag
Avtalsrörelsen går mot final. Söndag eller måndag väntas första medlarbudet i de industriförhandlingar som spikar löneutrymmet för hela arbetsmarknaden. Men än står kontrahenterna kvar i var sin ringhörna. Och under deras fötter gungar marken.
Små rörelser på Wall Street
USA-börserna stängde blandat på fredagen efter en handelsdag med skakig handel i väntan på omröstningen i USA:s kongress om att riva upp USA:s sjukförsäkringssystem, Obamacare.
Läs mer om Obamacare och Wall Street.
Allra får prövningstillstånd
Skandalomsusade pensionsbolaget Allras fonder kommer inte omedelbart att avregistreras från Pensionsmyndighetens fondtorg.
Fordonsskatten höjs när bilbonus införs
Ett nytt system ger kontantbonus till den som köper en ny miljövänlig bil, men höjd skatt på fordon som släpper ut mycket koldioxid. Samtidigt höjs fordonsskatten för de allra flesta bilar som rullar på vägarna i dag. Motormännen anklagar regeringen för att mörka.
Nedåt på börsen inför kongressbeslut
Börsen sjönk på fredagen inför omröstningen i USA:s kongress om att riva upp USA:s sjukförsäkringssystem, Obamacare. Vid stängning hade OMXS-index backat 0,2 procent vilket innebär en nedgång med 0,6 procent för hela börsveckan.
Läs mer om Obamacare.
Brexit kan bromsa i tyskt bilrace
Medan den tyska bilindustrins flaggskepp Volkswagen fortsatt tyngs av dieselgate uppvisar konkurrenterna BMW och Daimler rekordresultat. Men oron växer inför vad Brexit – som sätts i gång på onsdag – ska få för följder. – Vi måste vara beredda på att vad som helst kan hända, säger BMW:s försäljnings- och marknadschef Ian Robertson till DN.
Kritiker fnyser åt snål miljömorot
Bort med stora motorer, in med miljösmarta fordon. Ett nytt system ska ge bonus till den som köper en ny miljövänlig bil men höjd skatt på det fordon som släpper ut mycket koldioxid. Kritiker menar dock att förslaget är för klent. – Beloppen är väldigt låga, säger Bil Swedens vd Bertil Moldn.
Läs mer om Bertil Moldn.
Oväntat stark grekisk budget
Grekland hade exklusive lånekostnader ett överskott i statsbudgeten på 2–3 procent i fjol, enligt en EU-källa. Det är ett betydligt större överskott än väntat.
Läs mer om EU-källa.
Transports ordförande Lars Lindgren avgår efter avslöjanden
Transports ordförande Lars Lindgren avgår. Det beskedet lämnades till personalen direkt efter ett extrainkallat styrelsemöte på fredagseftermiddagen, skriver tidnignen Transportarbetaren.
Läs mer om Transportarbetaren.
Lasse Wierup: Teknisk entusiasm har gått före sund misstro
Staten ska självklart inte tillhandahålla brottsverktyg. Att göra ägarbyte med Transportstyrelsens app är säkert och snabbt! lovar myndigheten på sin hemsida. Det sista stämmer. Det första är en lögn.
Lasse Wierup: Entusiasm har gått före sund misstro
Staten ska självklart inte tillhandahålla brottsverktyg. Att göra ägarbyte med Transportstyrelsens app är säkert och snabbt! lovar myndigheten på sin hemsida. Det sista stämmer. Det första är en lögn.
Nu är bilen min, sade köparen och drog iväg
Lars Nordin åkte på en rejäl blåsning när han skulle sälja sin begagnade bil. Köparen lyckades göra ett blixtsnabbt ägarbyte med hjälp av en app. – Nu är bilen min, sade köparen och drog iväg. Utan att betala.
Första emojin med hijab på väg
Sjöjungfrur, vampyrer och zombies är tre av de 69 nya emoji-figurerna som planeras i en ny uppdatering av tangentbordet i juni. Dessutom lanseras den första emojin med hijab.
Många byggen missar asbestkrav
Fackförbundet Byggnads hittade 16 arbetsplatser som inte levde upp till asbestkraven i en omgång skyddsronder. Det motsvarar 13 procent av de 128 arbetsplatser som inspekterades, skriver Byggnads i ett pressmeddelande.
Oväntad sänkning av rysk styrränta
Rysslands centralbank sänker oväntat styrräntan.