Dagens nyheter

Mest upp på Asiens börser

Det är uppåt igen på börsen i Tokyo. Vid lunchtid har Nikkei 225-index gått upp 1,1 procent, medan det bredare Topix ökat 1,2 procent.
Läs mer om Nikkei, Tokyo och Topix.

Storsatsning mot nedskräpning i Paris

Borgmästaren i Paris Anne Hidalgo har fått nog av skräp och skitiga gator i den franska huvudstaden. Därför drar hon igång en ambitiös plan för att få rent i staden.
Krypterade appar försvårar för polisen
Krypterade appar är inte bara ett viktigt redskap för terrorister – även vanliga kriminella använder sig allt oftare av tjänster som gör att det går att chatta i hemlighet. Något som försvårar polisens arbete.
Köttutredningen växer i Brasilien
Ytterligare tre livsmedelsanläggningar har förbjudits produktion i kölvattnet av den stora köttskandalen i Brasilien. – Jag förväntar mig att brasilianska myndigheter förstår att det är upp till dem att agera så snart som möjligt för att återuppbygga förtroendet i de olika kontrollsystemen, säger EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis på besök i landet.
Läs mer om Brasilien.

Bakslag för gruvbolags Kallak-planer

Det brittiska gruvbolaget Beowulf Mining har gått på ett bakslag i sitt kontroversiella försök att få börja bryta järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk.
Börsbolag missnöjda med offentliga upphandlingar
En majoritet av börsbolagen anser att upphandlingar fungerar dåligt, visar en ny undersökning. I slutändan kan det handla om slöseri med offentliga medel. – Det är mina och dina pengar som används fel, säger Mikael Juhler, vd för PMP Marknadskonsult, som genomfört undersökningen.
Läs mer om Mikael Juhler.
Segt på Wall Street efter Trumpdebacle
USA-börserna stängde blandat på måndagen i efterdyningarna av president Trumps misslyckade försök i fredags att ändra på det amerikanska sjukförsäkringssystemet.
Läs mer om Trumpdebacle och Wall Street.
Di: Toppchefer får gå från Ericsson
Telekomföretaget Ericsson petar två av sina högsta chefer när företaget gör om i högsta ledningen. Det skriver Dagens industri.
Läs mer om Ericsson.
Sverige vill se krympt EU-budget efter Brexit
Sverige vill att EU:s budget krymper rejält när Storbritannien lämnar unionen. Dessutom vill regeringen att EU-stöden minskar och att pengarna i stället går till bland annat säkerhet och migration.
EU-avgiftssmäll hotar efter Brexit
Den svenska EU-avgiften riskerar att skjuta i höjden med flera miljarder när britterna lämnar unionen. – Det blir svåra och tuffa förhandlingar, varnar statsminister Stefan Löfven (S).
Annonsörer flyr Youtube – räds hatstämpel
Annonsörerna är rädda att reklamen förknippas med hat – något som Youtube inte kan garantera. Därför flyr de videotjänsten.
Läs mer om Youtube.
Facken sade nej till första medlarbudet
Facken nobbade på måndagen industrimedlarnas första bud till märkessättande avtal. Förslaget saknar den av LO efterlysta låglönesatsningen, liksom nödvändiga avsättningar till deltidspension, flexpension och arbetstidsförkortning.
Uber fortsätter köra efter krasch med självkörande bil
Uber har återinsatt sina självkörande bilar i San Francisco i trafik efter en olycka med en självkörande bil i slutet av förra veckan.
Läs mer om San Francisco.
Facken nobbar industribud
Facken säger nej, men arbetsgivarna ja till medlarnas bud på 5,9 procent i löneökningar över en treårsperiod.
SAS säljer landningstillstånd i London
Flygbolaget SAS säljer ytterligare landnings- och starttillstånd (slots) på Londonflygplatsen Heathrow.
Sverige vill ha slimmad EU-budget
Sverige vill se en slimmad budget efter Storbritanniens utträde ur EU, uppger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.
Läs mer om EU-budget och Stefan Löfven.
Gör comeback tre dagar efter avhoppet
Transportarbetarförbundets ordförande Lars Lindgren avgick i fredags. Men bara tre dagar senare gör han comeback, skriver Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet.
Finländsk ekonomi på väg att lyfta
Efter ett årtionde präglat av stagnation befinner sig finländsk ekonomi i en period av stark återhämtning. Ekonomiska indikatorer pekar uppåt och tunga prognosmakare har justerat upp sina prognoser.
Oroligt på sydafrikansk marknad
Sydafrikas börs och landets valuta, randen, faller sedan landets finansminister Pravin Gordhan beordrats att avbryta en resa där han skulle ha träffat långivare i London och New York.
Läs mer om London, New York och Pravin Gordhan.
Mindre lönehöjning bakslag för Japans premiärminister
En stor majoritet bland japanska företag säger att de kommer höja lönerna mindre än vad de gjorde förra året, ett slag mot premiärminister Shinzo Abes försök att genom högre löner och konsumtion ge fart åt en trög ekonomi. Det skriver Reuters och hänvisar till en undersökning.
Marine Le Pen: Vi har för lite pengar
Den franska extremhögerns ledare Marine Le Pen säger att hennes kampanj fortfarande inte har tillräckligt med pengar inför presidentvalet, som inleds om mindre än en månad.
Läs mer om Marine Le Pen.
Stockholmsbörsen faller brett
Stockholmsbörsen faller tydligt i dag, liksom övriga Europabörser. I bakgrunden spökar president Trumps misslyckade försök i fredags att ändra på det amerikanska sjukförsäkringssystemet som kan komma att försvåra andra ekonomiska planer som han aviserat.
Läs mer om Europabörser.
Färre skriver högskoleprovet
Betydligt färre har anmält sig för att skriva högskoleprovet denna vår än förra våren. Det beror på minskade ungdomskullar och fler jobb.
Kraftig kritik efter flygbolags krav på klädombyte
Två tioåriga flickor blev tvingade av personal i gaten att byta om innan de fick gå på ett United Airlines-flygplan i Denver i USA i helgen. Flygbolagets agerande har fått kraftig kritik.
Pensionsmyndigheten överklagar i Allra-härvan
Pensionsmyndigheten överklagar Kammarrättens tillfälliga stopp för kravet att fondbolaget Allra ska betala tillbaka 16 miljarder kronor.
Läs mer om Allra och Allra-härvan.