Dagens nyheter

Nya uppgifter om Saabs muthärva i Sydafrika

Försvarskoncernen Saab tecknade ett avtal med den man som står anklagad för korruption och mutor i samband med Jas Gripen-affären med Sydafrika 1990-talet, rapporterar TV4 Nyheterna.
Läs mer om Sydafrika.

Svenskar misstror pensionssystemet

Svenskarnas tilltro till pensionssystemet sjunker och har nått sin lägsta nivå sedan 2011 då SEB:s Välfärdsbarometer började mäta tilltron.
Ryska överraskningen: Ett nytt flygplan
Ryssland har överraskat flygindustrin med att berätta om en lyckad första testflygning med ett nytillverkat medeldistansflygplan. Det skriver tv-kanalen CNBC:s nätupplaga.
Bluffsamtalen: Kundens ansvar att betala
Polisen hoppas att drabbade kunder slipper betala utlandsavgiften som de har fått efter bluffsamtalen från Somalia och Seychellerna. Men praxis säger att det är kundens ansvar att betala. – Du kan inte skylla på att det är ett bluffsamtal, säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig på Telekområdgivarna.

Köttjättens resultat inget att grymta åt

Stigande priser på griskött bidrog till att danska köttjätten Danish Crown för första gången kan spränga 30-miljardersvallen när det gäller total omsättning.
Läs mer om Danish Crown.
Stillsam öppning på börsen
Stockholmsbörsen inleder veckan med små rörelser.
Bättre kvalitet på brevutdelningen
Utskällda Postnord och Bring har förbättrat sin kvalitet i brevutbärningen under senare tid, framkommer i en rapport från Post- och Telestyrelsen, PTS. Men kvaliteten är inte tillbaka på de tidigare höga nivåerna och mycket arbete återstår.
Läs mer om Bring och Postoch Telestyrelsen.
Företag annonserar ofrivilligt på hatsajter
Företag som annonserar via annonsnätverk får räkna med att hamna även på hatsajter. Möjligheten för företagen att kontrollera var annonserna publiceras är minimal.
Förlust för Kommunals skandalbolag
Det blev fortsatt en brakförlust för LO-facket Kommunals konferensbolag Lyran. För 2016 landade resultatet på minus 66 miljoner kronor, skriver Kommunalarbetaren.
Läs mer om Kommunalarbetaren och Lyran.
Handelsnettot minus 2,6 miljarder
Utrikeshandeln med varor gav i april ett underskott på 2,6 miljarder kronor, enligt preliminär statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).
Läs mer om Statistiska.
Hushållens lån växer långsammare
De svenska hushållens lån hade i april en årlig tillväxttakt på 7,1 procent. Det är en minskning med 0,2 procentenheter jämfört med mars, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Läs mer om Statistiska.
Blivande LRF-basen vill få fler att äta svenskproducerat
LRF:s blivande ordförande tycker att debatten kring kornas klimatpåverkan hamnat snett. Enligt Palle Borgström vill Sveriges lantbrukare spela en större roll i omställningen till ett grönt samhälle, men då krävs mer långsiktighet i politiska beslut.
Studie: De rikaste flyr skatt mest
Tusen hushåll i Skandinavien har stått för hälften av de pengar som gömts utomlands för att undvika skatt. Det visar en forskningsstudie som publiceras på måndagen.
Läs mer om Skandinavien.
Sena betalningar pressar företag
Långa betalningstider är ett växande problem för svenska företag. Sena betalningar slår mot företagens tillväxt och möjlighet att anställa, enligt en undersökning.
Vårdlöner upp 3,7 procent – facket inte nöjt
De individuella vårdlönerna i landsting och kommuner ökade under fjolåret 3,7 procent vilket motsvarar 1 200 kronor – mer än det så kallade industrimärket på 2,2 procent. Men Vårdförbundet är långt ifrån nöjt och anser att man måste hitta lösningar från politiskt håll.
Sverige knappar igen på ekohandeln
Danskarna är bäst i världen på att handla ekologiska varor, men de svenska konsumenterna är snart ikapp. Det visar en undersökning från Eco Web.
Läs mer om Eco Web.
Ny dalaflygplats ska locka skidturister
Det står nu klart att staten skjuter till en kvarts miljard till en utbyggnad av Sälens flygplats. Men satsningen saknar inte kritiker.
Kostnad viktigast när vi väljer bostad
Barnfamiljer och pensionärer prioriterar ett tryggt område. Unga vuxna vill ha nära till kollektivtrafik. Men viktigast för samtliga är kostnaden, visar en undersökning om hur svenskar väljer bostad.
Press på banker att ta emot kontanter
Det måste bli både lättare och billigare att sätta in kontanter på banken. Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, vill ena riksdagspartierna i att ställa hårdare krav på bankerna. Och han får stöd.
Läs mer om Centerpartiet.
Efter G7: Merkel litar inte längre på USA
Efter nedslående resultat i det just avslutade G7-mötet säger sig Angela Merkel inte längre betrakta USA som en pålitlig partner. De tiderna ser ut att snart vara över när vi helt kunde lita på andra, säger den tyska förbundskanslern.
Läs mer om Angela Merkel, G7-mötet och USA.
Fortsatt kraftiga förseningar för British Airways
De senaste dagarna har det brittiska flygbolaget British Airways haft problem med sitt it-system. I morse meddelade företaget att problemet var löst, men under söndagsmorgonen har flera flighter fått ställas in och tusentals resenärer påverkas.
Bankerna tjänar mest på svenska bolån
Dyrt så in i Norden, särskilt i Sverige. Vinstmarginalerna på bolån är rekordhöga. Och en jämförelse med våra grannländer visar att bankerna tar ut högre räntor av svenska låntagare.
Läs mer om Norden och Sverige.
Uber-chefens mamma död i olycka
Mamman till Ubers grundare och vd Travis Kalanick har omkommit i en olycka i USA. Bonnie Kalanick, 71, dog när båten hon färdades i körde mot en klippa.
Läs mer om USA.
Japanskt flygbolag tillåter köp med bitcoin
Det japanska flygbolaget Peach blir första flygbolaget i Japan att tillåta kryptovalutan bitcoin som betalningsmedel, skriver nyhetssajten Bloomberg.
Läs mer om Bloomberg, Japan och Peach.
Michael Winiarski: Nu blottas klyftan mellan Trump och de andra ledarna
Taormina. Vid G7-mötets avslutande dag på Sicilien uppvisades tydligt hur stora motsättningar som råder mellan USA och de sex övriga länderna. Av slutdokumentet framgår svart på vitt att Donald Trump är isolerad och ensam av de sju ledarna om att inte stödja klimatavtalet från Paris 2015.
Läs mer om Donald Trump, Sicilien, Trump och USA.