Inrikes

Bandidosledarens revansch efter dåden

Mehdi Seyyed, 43, dömdes till ett långt fängelsestraff efter att bilar sprängts med handgranater i Göteborg.Nu, efter att Bandidosledaren begärt resning, återupptas förundersökningen.– Det här är en väldigt bra signal på att vi är på rätt väg, säger advokaten Arash Raoufi.

Postnord byter Sverigechef

Chefen för Postnord Sverige, Anders Holm, får en ny roll inom postjätten, skriver Postnord i ett pressmeddelande. Vd:n för Postnord Strålfors Group, Annemarie Gardshol, tar över.
12-årige Maximilians tavla såldes – för 25 000 kronor
När ett konstprojekt i Örebro med tillhörande auktion avslutades i helgen var det en av de yngsta konstnärernas verk som gick för det högsta priset. Tavlan som den 12-årige konstnären Maximilian Svensson hade målat såldes för hela 25 200 kronor.– Det var jättekul, säger Maximilian, som målat akvareller i fem år.
Ytterligare ett kungligt bröllop i Windsor
Det blir inte bara ett kungligt bröllop i Storbritannien i år. Förutom prins Harry ska även prinsessan Eugenie gifta sig.
Läs mer om Eugenie, Harry, Storbritannien och Windsor.

En miljon svenskar har sett Solsidan på bio

Solsidan, i regi av bröderna Måns och Felix Herngren, har setts av över en miljon svenskar.
Läs mer om Felix Herngren och Solsidan.
Kommunen delar ut gratis mensskydd i Österåker
Sedan årsskiftet har Österåkers kommun delat ut gratis mensskydd till personer mellan 12 och 23. Satsningen görs på försök under hela 2018 och enligt Pia Jonason, chef på ungdomsmottagningen, har satsningen mottagits bra. — Vi har bara hört positiva reaktioner från ungdomarna, säger hon.
Läs mer om Pia Jonason och Österåker.
Lastbil i diket efter olycka – Räddningstjänsten: Jättehalt på platsen
En lastbil har kört i diket i Götene kommun. Enligt Räddningstjänsten är det svår halka på platsen. Släpet står kvar över vägen och blockerar hela vägbanan.Enligt räddningstjänsten ska chauffören inte vara allvarligt skadad.– Det är jättehalt på platsen, säger Tony Engdahl, stabsbrandmästare vid räddningstjänsten i Mellersta Skaraborg.
Världskrig och superorkanen – framtidens hot
Cyberattacker, nya konflikter och förödande klimatkatastrofer hotar mer än finanskris och sjukdomsepidemier. Det uppger World Economic Forum i sin granskning av globala risker under 2018. Rapporten publiceras inför Davosmötet där bland annat Donald Trump kommer att delta.
Enbart kvinnlig panel leder toppmötet i Davos
Sexuella trakasserier kommer att vara högt på agendan när World Economic Forum i Davos drar igång i veckan – med bland andra Donald Trump på plats. Nytt för i år är att konferensen leds av enbart kvinnor, rapporterar SvD:s Gunilla von Hall.
Centerns engagemang för miljön klingar falskt
I stället för att ta forskningen på allvar och åtgärda miljö- och klimatproblemen, tar Fredrick Federley skogsindustrins part. Men den som förnekar forskningens resultat får i slutändan stå i skamvrån, skriver David van der Spoel, professor i biologi och talesperson i föreningen Skydda Skogen, i en replik.
Polisen Daniel blev ansiktet utåt för S – utan att tillfrågas
Polisen Daniel Jerrevik ställde upp på en bild i tron om att det var för regeringens räkning.Men i själva verket användes den i samband med en kampanj på Facebook gjord av Socialdemokraterna.– Det kan vara snyggt att informera om vad man ska använda bilden till, säger Daniel Jerrevik till Dagens Nyheter.
Mordfriad man får 300 000 i ersättning
Med flera knivhugg skulle den 20-årige mannen ha dödat sitt offer, enligt åklagaren.Men 20-åringen friades och får nu 300 000 kronor i ersättning.Enligt mannens advokat var den långa häktningstiden en stor påfrestning för hans klient.
Ex-bartender gifter sig med prinsessa
LONDON. Ännu en brittisk kunglighet ska gifta sig.Under måndagen meddelades att prinsessan Eugenie, 27, har förlovat sig.
Läs mer om Eugenie.
Konsertrecension: Violinen fräser av lycka i Tjajkovskijkonsert
Orkestern är på högvarv och violinen fräser av lycka, skriver Martin Nyström om Tjajkovskijkonserten på Göteborgs Konserthus.
Natalie Portman: Upplevde sexuell terrorism som 13-åring
När 13-åriga Portman öppnade sitt första beundrarbrev var det en våldtäktsfantasi från en man. Det berättade den nu 36-åriga skådespelaren i samband med Women's March i Los Angeles.
Läs mer om Portman.
Kristofer Ahlström: Därför älskar tittarna filmerna som kritiker hatar
Det nya medielandskapet ger oss helt nya förutsättningar för vilka filmer som görs. Någonstans finns ju en målgrupp också för skitfilmer med drakar.
Bokrecension: Jen Bervin i poetisk dialog med Shakespeare
Att försöka överföra Jen Bervins bok Nets till svenska är en bragd, även om det bara lyckas halvvägs, skriver Anna Hallberg om diktsamlingen Nät.
Läs mer om Anna Hallberg, Nät och Shakespeare.
Demonstration mot rivning av Astoriahuset
Protestgruppen Rädda Astoria är starka motståndare till Länsförsäkringars planer på att riva 1800-talsbyggnaden som inhyser den tidigare biografen Astoria. Under måndagsförmiddagen genomförde de en aktion och barrikaderade byggnaden.
Läs mer om Astoria och Astoriahuset.
Fem minuter mer dagsljus – varje dag
Nu går vi mot ljusare tider i allt snabbare takt. I Stockholm var skillnaden mellan solens upp- och nedgång fem minuter mellan 20 och 21 januari i Stockholm. Snabbast går det i norr där dagsljuset kan öka med en halvtimme – på en dag.
Läs mer om Stockholm.
Karin Bojs: När hjärnan samarbetar blir den kreativ
I hjärnan finns två system som krockar med varandra – det konstnärliga och det verkställande. Stora konstnärer är bättre än andra på att använda båda systemen samtidigt, men vi kan alla lära oss knep.
Spanien vill gripa Puigdemont i Danmark
Den spanske riksåklagaren uppmanade på måndagen Högsta Domstolen att re-aktivera den europeiska arresteringsordern mot den katalanske förre premiärministern Carles Puigdemont. Avsikten är att hinna överlämna ordern till de danska myndigheterna innan den landsflyktige Puigdemont lämnar Köpenhamn på eftermiddagen.
SD-topp hotas av uteslutning
Sverigedemokraternas enda kommunalråd i Göteborg, Lars Hansson, hotas av uteslutning.Medlemmar har överlämnat en mängd uppgifter till partiets centrala medlemsutskott som nu utreder SD-toppens framtid.Lars Hansson anklagas bland annat för mobbning och kränkningar - och för att ha hotat den politiske sekreteraren och ordföranden i partiet om uppsägning.– Jag har inga kommentarer, säger Lars Hansson.
Läs mer om Göteborg.
Dottern: Svenske förläggaren gripen på nytt
Den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai har återigen gripits i Kina, säger hans dotter Angela Gui till The New York Times.
Läs mer om Angela Gui, Gui Minhai och Kina.
Scenrecension: Total fräschhet på Teater Brunnsgatan Fyra
Total fräschhet, uppföljaren till Total trygghet, är en blandning av satir och nonsens som knappast saknar pretentioner, skriver Jacob Lundström.