Inrikes

Därför började Samsungtelefonerna brinna

Samsung tar på sig hela ansvaret för att Galaxy Note 7 började brinna. Det säger mobilchefen Koh Dong-jin.

Läsaren blir utmattad av allt våld

Levande flådda, dekapiterade kroppar, barn som utnyttjas och dödas... Carsten Jensen, som har skrivit om Afghanistan sedan slutet av 1980-talet, skildrar krigets fasor utan omskrivningar. John Sjögren har läst en omfattande krigsroman där våldet aldrig är heroiskt – men som till slut gör sin läsare avtrubbad.
Läs mer om Afghanistan.
Trumps alternativa fakta dilemma för medierna
Uttrycket alternativa fakta från Donald Trumps stab följer mönstret som USA:s president använt under hela kampanjen. – Han ska vara störst och bäst. Trump tar allt personligt. Taktiken fortsätter att vara vi mot dom, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier.
Infektioner trolig orsak till laxdöd
Infektioner är den troligaste orsaken till att laxar med blödande hud och ibland även svampangrepp de senaste åren hittats i svenska älvar och åar. Det skriver Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Blekinge Läns Tidning efter ett omfattande utredningsarbete.

Wikileaks på jakt efter Trumps skattepapper

Donald Trump står fast vid att han som första president på 40 år inte tänker offentliggöra sina skattedeklarationer. Nu eftersöker Wikileaks någon som kan ge organisationen uppgifterna så att de kan publiceras, rapporterar The Guardian.
Läs mer om The Guardian.
Så kan vårt beteende styras smartare
Nudging är ett användbart verktyg för att påverka beteenden. Vi bör dra nytta av dess möjligheter att uppnå resultat utan de tvång och begränsningar för individen som traditionella metoder medför, skriver sex experter på beteendepåverkan.
Glada änkan på Kungliga Operan
Änkefeber väntas. Trams och briljans på Kungliga operan.
Läs mer om Kungliga och Kungliga Operan.
Brand i lok
Räddningstjänsten larmades på måndagsmorgonen till Malmöcentral efter uppgifter om brand i ett lok.– De har släckt branden själva. Vi ska bara ner och se så att de har gjort det ordentligt, säger Paul Bjurehag, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.
Stor skillnad i möjlighet att få äldrelägenhet
Chansen att få plats på ett äldreboende hänger på var i Stockholms stad man bor. I Hägersten-Liljeholmen fick 92 procent av dem som ville flytta till ett servicehus avslag. I Spånga-Tensta fick bara 21 procent nej. – Det är ett jättestort problem att det är så stora skillnader mellan stadsdelarna, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).
Läs mer om Lotta Edholm.
20 döda i olyckor på isen förra året
I fjol drunknade 20 människor i Sverige i samband med olyckor på isen. Det är en ökning med hela 16 människor jämfört med året dessförinnan, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet.
60-åring nedslagen och rånad
En man i 60-årsåldern fick föras till sjukhus efter ett misstänkt rån natten mot måndag. Enligt anmälan blev mannen nerslagen av flera okända män.
Kvinna stal bil när ägaren tvättade ruta
En minst sagt våghalsig tjuv knyckte en bil på en bensinmack i Borlänge – mitt framför näsan på ägaren som stod utanför och tvättade rutorna, skriver Dalarnas-Tidningar.
Läs mer om Borlänge och Dalarnas-Tidningar.
Förslaget: Ett års karenstid för ministrar
Nu kan en karenstid för ministrar och statssekreterare som lämnar politiken införas. Max ett år måste man hålla sig borta innan man kan gå vidare till näringslivet, erfar SVT Nyheter. Under måndagen kommer utredningen att lämnas över.
Bilden på Ahmed skickas som hot
Bilder på den mördade Ahmed Obaid, 16, har skickats till gymnasielever med hotfulla budskap.Det berättar Marie Forslin, rektor på Kunskapsgymnasiet i Ekot.– De är rädda, de är jätterädda, säger rektorn om elevernas reaktioner.
Tusen slöjor delades ut till stöd för muslimer
Oenighet råder bland Trumps ministrar om synen på islam. Men den antimuslimska retoriken har större betydelse än den faktiska politiken, säger Laila Noureldin, doktorand i sociologi. Under protesterna mot Donald Trump delades tusen slöjor ut – och gick åt som smör.
Läs mer om Donald Trump och Laila Noureldin.
Väntetiden hos F-kassan: 25 veckor
Väntetiden för att få sin sak omprövad hos Försäkringskassan har skjutit i höjden och är nu uppe i 25 veckor. Antalet personer som väntar på omprövning har på ett år ökat från 1000 till 6000, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg. Orsaken är att allt fler blir nekade sjukpenning, eftersom beslutstakten ökat sedan Försäkringskassan rekryterat fler handläggare.
Läs mer om F-kassan och Försäkringskassan.
I huvudet på en kvinnlig terrorist
Attacker utförda av kvinnliga självmordsbombare har på senare år blivit så vanliga att de inte längre ter sig spektakulära. En ny studie ifrågasätter de stereotypa bilder av dessa kvinnor som tagit form inom den västerländska terrorismforskningen.
Olycka på E 6
Två bilar har krockat på E 6 i höjd med Hofterup på måndagsmorgonen. Polis, räddningstjänst och ambulans är på väg.
Läs mer om Hofterup.
JUST NU: Lastbil våldsam brand
En lastbil står i brand vid en bensinstation i Jönköping, skriver Jönköpings-Posten.Dragbilen uppges vara helt övertänd.En person ska vara rökskadad.
Experten: Trump kopierar Putin
Läs mer om Putin.
Nya Danderyds-akuten försenas minst ett halvår
Den nya och större akutbyggnaden på Danderyds sjukhus försenas med minst ett halvår och kommer inte stå klar för inflyttning förrän tidigast sommaren 2019. Bygget blir dessutom omkring 10 procent dyrare än planerat. – Alliansen har haft tio år på sig och inte klarat att bygga ut sjukvården i Stockholm i den takt som krävs för att fasa in Nya Karolinska i Solna och den växande befolkningen, säger Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholmslandstinget.
Ryktet: Zuckerberg vill bli president i USA
Först företagaren Donald Trump. Nu: Mark Zuckerberg – eller? Amerikanska medier spekulerar i att Facebookgrundaren och mångmiljardären har presidentplaner i sikte, skriver Washington post.
Stor sökinsats efter försvunnen 72-åring
Polis, hemvärnet och frivilliga har under natten sökt efter en 72-årig man från Karlstad som anmälts försvunnen.
Läs mer om Karlstad.
Sju bilar i krock på E4:an
Läs mer om E4.an.