Dagens nyheter

Man ihjälskjuten i södra Stockholm

En man i 20-årsåldern har skjutits ihjäl i Vårberg centrum i södra Stockholm, skriver Aftonbladet. En till person är skjuten i handen, uppger tidningen.
Läs mer om Aftonbladet, Stockholm och Vårberg.

Afrikanska mästerskapen utökas och flyttas

Huvudturneringen av Afrikanska mästerskapen i fotboll, som anordnas vartannat år, utökas från 16 till 24 lag, meddelade Afrikanska fotbollsförbundets exekutiva kommitt på torsdagen.
Läs mer om Afrikanska.
Exxon får böta för brott mot sanktioner
Exxon ska betala två miljoner dollar, drygt 16 miljoner kronor, i böter. Orsaken är att oljejätten undertecknat dokument om olje- och gasprojekt i Ryssland, i strid med USA:s sanktioner mot Ryssland efter att landet annekterat Krimhalvön 2014.
Läs mer om Krimhalvön och Ryssland.
Person ihjälskjuten i södra Stockholm
En person har skjutits ihjäl i Vårberg centrum i södra Stockholm, skriver Aftonbladet. En annan person är skjuten i handen, uppger tidningen.
Läs mer om Aftonbladet, Stockholm och Vårberg.

Armstrongs månväska klubbades för miljoner

En liten väska som den amerikanske astronauten Neil Armstrong hade med sig vid månlandningen 1969 har gått under klubban på Southeby's i New York. Priset – 1,8 miljoner dollar.
Läs mer om Neil Armstrong och New York.
Djà vu på Tomtebogatan
Affärerna har stängt (inte alla) för semester och önskar kunderna trevlig sommar och frisören på Vikingagatan har tillfälligt slagit igen: gone fishin. Sommarstiltje i stan! Tillfälligt övergivna är de mindre frekventerade gatorna i stan som Tomtebogatan. Och frisören på Vikingagatan har stängt: gone fishin.
Läs mer om Tomtebogatan och Vikingagatan.
Microsoft mer än fördubblade vinsten
Microsofts molntjänster fortsätter att vara en guldgruva för IT-jätten. Vinsten under det fjärde kvartalet har mer än fördubblats på grund av skatteförmåner och en stor efterfråga för molntjänsterna.
Läs mer om IT-jätten.
Här tackar Sauli Väisänen för sig i AIK-tröjan: Svårt att lämna
Sauli Väisänen fick stående ovationer av publiken i sin sista match med AIK. Det gick inte att ta miste på finländarens känslor för klubben. – Det är svårt att lämna, säger 23-åringen.
Läs mer om AIK och Sauli Väisänen.
Fredrik Reinfeldts bolag gör 13 miljoner kronor i vinst
Förre statsministern Fredrik Reinfeldts bolag gjorde förra verksamhetsåret en vinst på 13,5 miljoner kronor. I ett Facebookinlägg lyfter han fram att han är en bra skattebetalare.
Läs mer om Facebookinlägg.
Tårgas och gummikulor i strejkande Venezuela
Vägar och gator runt om i Venezuela har blockerats i samband med den dygnslånga generalstrejken. Sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter har rapporterats. Protesten är riktad mot president Nicols Maduro och hans planer på en ny grundlag.
Läs mer om Venezuela.
Stillsamt på USA-börserna
Det var små rörelserna på de amerikanska börserna under torsdagen.
S vill stoppa sexistisk reklam i tunnelbanan
Könsstereotyp reklam i kollektivtrafiken är redan förbjuden på flera håll i världen. Nu kräver Socialdemokraterna att även SL inför regleringar. Men förslaget får kritik. – Det handlar om yttrandefrihet, säger Anders Ericson, vd för Sveriges annonsörer.
Läs mer om Socialdemokraterna.
Extremister drabbar samman i norra Syrien
Sammandrabbningar mellan extremistgrupper i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien har krävt över 40 liv den senaste veckan. Minst elva civila har dödats i striderna, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.
Fansen kräver tränarens avgång: Det här är inte Galatasaray
ISTANBUL. Östersund skrällde mot det turkiska jättelaget Galatasaray och slog ut dem ur Europa League. Galatasaraysupportrarna kunde inte dölja sin besvikelse. – Galatasaray spelade så dåligt, det där var inte Galatasaray, säger supportern Mehmet Yalgun.
Östersund slog ut turkiska storklubben Galatasaray
Östersunds FK fullbordade sin skräll i Europa League genom att slå ut turkiska storlaget Galatasaray på bortaplan i Istanbul. Stor matchhjälte blev lagkaptenen Bwra Nouri, som var iskall från straffpunkten. Matchen slutade 1–1, och därmed 3–1 totalt.
AIK vidare i Europa League: Bra för självkänslan
AIK är ett steg närmare Europa League. 2–0 mot bosniska Zeljeznicar innebär att Solnalaget är vidare i kvalet. Nisse Johansson blev matchhjälte med ett mål och en framspelning på Friends Arena. – Det är bra för självkänslan, säger tränare Rikard Norling om segern.
IFK Norrköping utslaget i Europa League
IFK Norrköping har slagits ut i Europa Leagues andra kvalomgång.
Läs mer om Europa League.
Stor oro för våld under fredagsbönen
Israel överväger att spärra av Jerusalems gamla stad för andra än de bofasta. Detta i hopp om att minska risken för våldsamheter under den muslimska fredagsbönen. Flera tusen polismän har kallats in från olika landsändar för att posteras i staden.
Sexbrottsanmälningarna ökar i Sverige
Nya siffror från BRÅ visar att fler anmäler sexualbrott. För att hindra att brotten begås kan ny sexualundervisning vara en lösning. – Vi behöver se till att det finns en bra sexualundervisning som inte börjar med att man ska lära sig att sätta på en kondom, säger kriminologen Nina Rung.
Läs mer om BRÅ, Nina Rung och Sverige.
I en skog av sumak, del 27 av 56
Roman av Klas Östergren. Historien utspelar sig i ett Sverige i Vietnamkrigets skugga. Berättaren Kenneth Jansson blir vän med den nye, gåtfulle klasskamraten Dan Schoultze och hans syster Hellen. De bor ensamma i ett hus, omgivet av en vildvuxen sumakskog.
Läs mer om Dan Schoultze, Hellen och Sverige.
Till Micke. Pernilla August tar farväl av sin vän och kollega
Michael Nyqvist begravs på fredagen. Skådespelerskan Pernilla August minns en vän och kollega.
Nordeas vd oroas över kundernas starka reaktioner
Nordea flyttar inte huvudkontoret utomlands, inte än i alla fall. Vd Casper von Koskull säger att man behöver utreda mer. Ett beslut kommer i september. Han är orolig över de starka reaktioner som kommit från några kunder.
Läs mer om Koskull.
Landsorten utarmas när bankerna lägger ner
Stora affärsbanker som Nordea och Swedbank har i snabb takt lagt ned sina lokalkontor i landsorten. Bristen på ett väl fungerande bank- och finansväsen försvårar nödvändig modernisering och ekonomisk tillväxt i över hälften av landets regioner. Läget är nu så akut att det krävs avsevärda nationella insatser, skriver sex kommunalråd.
Läs mer om Nordea och Swedbank.
O J Simpson friges
Den råndömde före detta fotbollsstjärnan och skådespelaren O J Simpson friges, beslutar en frigivningsinstans i Carson City, Nevada.
Läs mer om Carson City och Nevada.
Norge nära EM-fiasko: Fruktansvärt
EM-final i Sverige för fyra år sedan – nu en hårsmån från att åka ut i gruppspelet i Nederländerna.
Läs mer om EM-fiasko, Nederländerna och Sverige.