Dagens nyheter

Nato viktigt för Mattis

USA:s nye försvarsminister James Mattis lägger stor vikt vid försvarsalliansen Nato, sade han till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg när de talades vid per telefon.
Läs mer om Nato.

Massbenådning i Burundi oroar

Burundi har börjat frige en fjärdedel av de personer som sitter i fängelse i landet, i en massbenådning av president Pierre Nkurunziza.
Läs mer om Burundi och Pierre Nkurunziza.
Tre män åtalade för mordförsök i Helsingborg
Tre män har åtalats misstänkt för en knivattack i oktober i Helsingborg, då en man blev huggen med kniv i bålen och i halsen så långt in som till nackkotan.
Läs mer om Helsingborg.
Tonåring anhållen misstänkt för skolbränder i Nyköping
En tonåring har anhållits i Nyköping, misstänkt för bränder på en gymnasieskola i veckan.
Läs mer om Nyköping.

Jättesuccn på Guldbaggen

Årets film är Jätten. Biopublikens pris vann Etthundraettåringen. Det blev spridda skurar när filmpriserna delades ut på Guldbaggegalan.
Tillerson godkänd med knapp marginal
Rex Tillerson har godkänts som USA:s utrikesminister av senatens utrikesutskott.
Tunisien vidare utan problem
Seger mot Zimbabwe och saken var klar. Och seger blev det. En klar sådan, dessutom. Tunisien nådde kvartsfinal i Afrikanska mästerskapen i fotboll efter 4–2 mot Zimbabwe.
Läs mer om Afrikanska och Zimbabwe.
Röda mattan från Guldbaggen
Politiker, youtubers och en massa filmfolk glittrade på Guldbaggegalans röda matta under måndagskvällen.
Läs mer om Guldbaggen.
Isabels taktik var att få bunkerläkarens förtroende
Han kom att kallas bunkerläkaren i medierna. I flera dygn höll han Isabel fången efter att ha drogat henne med preparerade jordgubbar. Det som hände känns fortfarande overkligt, säger Isabel till DN.
Läs mer om Isabel.
Nerikes Allehanda: Poliser utsatta för misshandel
En person greps medan en annan förskansade sig i en lägenhet, efter det att poliser på måndagskvällen utsattes för misshandel i Örebrostadsdelen Rosta. Det uppger lokaltidningen Nerikes Allehanda på nätet.
Timrås JVM-spelare sänkte Modo
Timrås JVM-talang Jonathan Dahln satte med sina båda mål press på Modo i slaget om Västernorrland i Örnsköldsvik. Och när Modo pressade på för att nå kvittering i tredje perioden var det Ludvig Nilsson, Jens Lööke och Jesper Dahlroth som gjorde målen som gav storseger med 5–1 i det hockeyallsvenska derbyt.
Tjurhets tillåts igen efter vilda protester
Trycket från de våldsamma demonstrationerna blev för stort. Myndigheterna i den indiska delstaten Tamil Nadu tvingas backa från ett tidigare förbud mot Jallikattu — ett slags tjurfäktning där djuren ska tämjas.
Läs mer om Jallikattu och Tamil Nadu.
Vita huset: USA och Ryssland kan samarbeta militärt
USA:s president är öppen för att samarbeta med Ryssland för att bekämpa terrorrörelsen IS. Och det kan bli aktuellt att skydda områden i den omtvistade Sydkinesiska sjön.
Läs mer om Ryssland och Sydkinesiska.
SD bjuder in M till samtal
Sverigedemokraterna tar M-ledarens utspel om samarbete på allvar. Nu bjuder partiet in Moderaterna till överläggningar i riksdagens utskott, uppger Svenska Dagbladet.
Socialstyrelsen på DN Debatt: Hälsa och vård alltjämt ojämlik
Skillnaderna är stora mellan svenskars hälsa och vilken tillgång till vård man har. Ojämlikheten kan kopplas till faktorer som kön, bostadsort och utbildning. Det visar Socialstyrelsens nya jämförelse av hälso- och sjukvården.
Socialstyrelsen på DN Debatt: Ojämlik hälsa och vård
Skillnaderna är stora mellan svenskars hälsa och vilken tillgång till vård man har. Ojämlikheten kan kopplas till faktorer som kön, bostadsort och utbildning. Det visar Socialstyrelsens nya jämförelse av hälso- och sjukvården.
Svensk hälsa och vård är fortfarande ojämlik
Det finns fortfarande finns stora skillnader i hälsa och tillgång till vård, kopplat till kön, bostadsort och utbildning. Exempelvis får 40 procent av kvinnorna med förgymnasial utbildning i ett län en tandvårdsundersökning. Jämfört med 90 procent med eftergymnasial utbildning i ett annat län, skriver Olivia Wigzell och Mona Heurgren, Socialstyrelsen.
MP-toppens Iphone öppen för spionage
* Flera svenska politiker använder mobiltelefoner som kan avlyssnas av främmande makt. Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind är en av dem. * Mobilerna kan hackas genom säkerhetshål som avslöjades redan för ett halvår sedan. Då framkom att stater utnyttjar det för spionage. * I dag fortsätter DN:s granskning av it-säkerheten i Sveriges politiska toppskikt.
Läs mer om Amanda Lind, Flera och Mobilerna.
Harold James: En ny plats för globaliseringens förlorare
KOLUMNEN. Harold James är professor i historia och internationella relationer vid Princetonuniversitetet. Detta är inte första gången i historien som teknikutveckling och globalisering slagit ut jobb och fått många att känna sig undanskuffade. Utvägen som människor valt har ofta varit att flytta till större städer eller andra länder.
Ny forskning: Så fungerar faktaresistens och fejknyheter
Fenomenen blev vanligare under 2016 och har börjat intressera forskare. Flera studier har genomförts och resultaten visar att det är kända mänskliga beteenden som utnyttjas.
Hundvalpar väcker hopp om överlevande
Räddningsarbetare har hittat tre hundvalpar som överlevt lavinen som krossade ett hotell i Italien.
Läs mer om Italien.
Fyndet av 20-årings kropp skakar Island
En ung kvinnas försvinnande har den senaste veckan väckt stor uppståndelse på Island. Efter en sökaktion som under åtta dagar engagerade 750 volontärer hittades till sist 20–åriga Birna Bjarnadottir död. Isländsk polis har startat mordutredning och två sjömän har anhållits misstänkta för mord, rapporterar den isländska tidningen Morgunbladid.
Live: Följ Guldbaggegalan
I kväll delas årets Guldbaggar – Sveriges finaste filmpris – ut. Följ rapporteringen och se vilka som kniper de åtråvärda statyetterna här! Läs även: Tittarnas guide till galan – allt du behöver veta!
Björklund: Vi och S skulle kunna göra en hel del bra för Sverige
Moderaternas besked om att närma sig Sverigedemokraterna är olyckligt, enligt L-ledaren Jan Björklund. Han stänger samtidigt dörren för alla former av samarbete med SD. – Liberalerna kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna och vi kommer inte att förhandla med dem. Sen får Moderaterna ta ansvar för sin ståndpunkt, säger han.