Dagens nyheter

Gunnar Jonsson: Etiopien måste frige den svenske läkaren

Att en svensk medborgare har suttit häktad i Etiopien på godtyckliga grunder sedan maj 2013 är i sig skandalöst. Inte blev det bättre när hjärtläkaren Fikru Maru på måndagen dömdes till fyra år och åtta månaders fängelse. Han har dessutom en kollapsad lunga, och den akuta specialistvård han behöver finns
Läs mer om Etiopien och Fikru Maru.

Jan Eklund: Årets svenska fackboksutgivning imponerar inte

Historikern Gunnar Wetterberg dömde nyligen ut den svenska fackbokskritiken i Augustpodden. Allt var bättre förr!
Läs mer om Augustpodden.
Augustpriset 2016 — Här är de nominerade
Lars Norn får sin första nominering någonsin – och tävlar mot bland andra Linda Boström Knausgård och Lina Wolff om Augustpriset för årets skönlitterära bok.
Lotta Olsson: Bländade av bilderböckerna igen
Barn- och ungdomsboksgenren är ofantligt spretig, och har uppenbara svårigheter att inrymmas i en och samma Augustpriskategori. Hur jämför man med någon som helst rättvisa en bilderbok med en ungdomsbok, en faktabok med poesi?
Läs mer om Augustpriskategori.

Malin Ullgren: Jag hoppas på 70-talisterna

Det mest vackert anspråksfulla, sinnligt krävande och tankevidgande jag har läst i årets annars bleka svenska utgivning är Caterina Pascual Söderbaums roman Den skeva platsen. Den är inte nominerad. Det är en stor miss.
Läs mer om Den.
Svenska Fox om beskrivningarna av Atlanta: Vi försökte ha glimten i ögat
På tv-kanalen Fox svenska strömningssajt har de tio avsnitten av den amerikanska serien Atlanta fått anmärkningsvärda synopsisar. Avsnitten handlar enligt Fox om feta paraknas för Earn, fucking entertainment jao och en snobbig medelklass wannebe fest.
Läs mer om Atlanta, Earn och Fox.
Ställ in nästa Saudiresa
DN 25/10 2016. Det var antagligen den här situationen som regeringen ville undvika när man bara ett par dagar före avfärden till Saudiarabien meddelade att resan skulle bli av. Därmed blev det, av en händelse, svårt för journalister att hinna få visum.
Läs mer om Saudiarabien och Saudiresa.
DN:s Niklas Orrenius nominerad till Augustpriset
DN:s Niklas Orrenius har nominerats till Augustpriset i fackbokskategorin för sin bok Skotten i Köpenhamn, där han med utgångspunkt i konstnären Lars Vilks skriver om extremism, terror och yttrandefrihet.
Läs mer om Augustpriset, Köpenhamn och Skotten.
Trump: Demokraterna fejkar opinionsundersökningar
Donald Trump anklagar nu Demokraterna för att fabricera opinionsundersökningar, i vilka den republikanske presidentkandidaten får allt svagare stöd bland USA:s väljare. Han menar att Demokraternas syfte är att få potentiella Trumpväljare att ge upp och stanna hemma på valdagen.
Läs mer om Demokraterna och Trumpväljare.
Erik Helmerson: Låt Andres Lokko mansplaina Bob Dylan
Andres Lokko har rätt: man ska inte förakta kunskap, även om den råkar handla om Dylan och komma från en vit man, skriver Erik Helmerson.
Läs mer om Bob Dylan, Dylan och Erik Helmerson.
Mourinhos ord: Blir förnedrande
Jos Mourinho gillade inte Antonio Contes firande efter Chelseas kölhalning av Manchester United. Det blir förnedrande, ska portugisen ha viskat till sin tränarkollega.
Läs mer om Manchester United.
Respektlös argumentation utan kunskaper
REPLIK. Artikeln från Ulf Danielsson med flera (DN Debatt 21/10) innehåller många missförstånd. Vi måste snabbt avveckla de fossila koldioxidutsläppen samtidigt som vi snarast måste börja använda lagring av koldioxid med bio-CCS. Detta enkla budskap måste vi forskare klara att förmedla till politikerna
Läs mer om Ulf Danielsson.
Presidenterna på Dramatens lilla scen
Presidenterna går på djupet med samhällets bortträngda smuts. Leif Zern ser ett lyckat möte mellan Werner Schwab, Staffan Valdemar Holm och tre skådespelare.
Hemtransport kan vara nära för Fikru Maru
Den svenska hjärtläkaren Fikru Maru döms efter en långdragen rättsprocess till fyra år och åtta månaders fängelse och 3.000 dollar i böter. Det meddelade domstolen i Addis Abeba på måndagsförmiddagen.
Läs mer om Fikru Maru.
Skattesmäll i miljonklassen för kommunala SISAB
Stockholms kommunala skolfastighetsbolag SISAB krävs på drygt 50 miljoner kronor för felaktiga skatteavdrag av Skatteverket. Bolaget ska också betala 2,7 miljoner kronor i skatteböter.
Läs mer om Skatteverket.
Obama tar sikte på senaten
President Barack Obama har den senaste tiden ägnat lika mycket kraft på att prata om senaten och representanthuset som på att Hillary Clinton ska bli hans efterträdare. Demokraterna har vittring på både Vita huset och majoritet i hela kongressen.
Läs mer om Hillary Clinton och Vita.
Regeringskansliet: Vi ska granska alla hans resor
DN:s granskning visar att statssekreterare Erik Bromander åkt på dyra utlandsresor som ofta skett i samband med ledighet och mycket fritid. Efter avslöjandet inleder nu regeringskansliet en egen granskning av alla hans resor.
Läs mer om Erik Bromander.
Polisen söker vittnen till attacken mot djuren
Det saknas fortfarande vittnen till angreppet där ett lamm och två getter dödades i en parklek på Södermalm. Men polisen utesluter inte att en gärningsperson tids nog skryter om dådet. Det kan också visa sig att händelsen har filmats.
Läs mer om Södermalm.
Stefan Löfven på snabbvisit i Bagdad
Statsminister Stefan Löfven är på ett kort besök i Bagdad. Han träffar bland andra premiärminister och president.
Läs mer om Bagdad.
Makondele tillbaka i Gefle
Ren Makondele, 34, återvänder till Gefle IF, uppger den allsvenska fotbollsklubben på sin hemsida.
Läs mer om Gefle IF och Gefle.
Akut skolbrist i nybyggd stadsdel
Nu ska det byggas ännu fler bostäder i Mariehäll/Annedal. Politikerna gav nyligen klartecken till ytterligare 852 lägenheter. – Skolbristen i området är redan akut, när det kommer ännu fler barn går det inte längre, säger Björn Ljung (L).
Läs mer om Björn Ljung.
Piraterna tvingade oss äta råttor
En av de 26 sjömän som befriats efter mer än fyra och ett halvt år som somaliska piraters gisslan berättar om vidriga förhållanden. Vi var som levande döda berättar Arnel Balbero för BBC och säger att de tvingades äta råttor.
Läs mer om Arnel Balbero och BBC.
Fel asfaltsmix bakom blixthalka vid Slussen
Felaktig asfaltsmix kan ligga bakom blixthalkan på den nya cykelbron vid Slussen. Nu ska asfalten undersökas och fler säkerhetsåtgärder vidtas.
Läs mer om Slussen.
Fyra debutanter i Grönborgs Karjalatrupp
Fyra debutanter får plats i förbundskapten Rikard Grönborgs Tre Kronor-trupp till Karjalaturneringen i början av november.
Läs mer om Karjalaturneringen.
Ewa Stenberg: Många skulle säga att Löfven silar mygg och sväljer kameler
Ur saudiskt perspektiv, och för de svenska företag som hoppas öka sin handel med Mellanöstern, blev statsminister Löfvens resa till Riyadh en stor framgång. Men han hann knappt lämna Saudiarabien innan den första KU-anmälan lämnades in.