Expressen

Så påverkas du av tyska valet

På söndag vänds Europas blickar mot Tyskland som går till val.Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea och Utrikespolitiska institutets direktör Mats Karlsson, reder ut hur Sverige påverkas.– Vi ser att tillväxten i Europa går upp, för svenskar som reser till Tyskland eller vill arbeta i landet tror jag att möjligheterna kommer att öka, säger Mats Karlsson.

Ryska hackare angrep 21 delstater under USA-valet

USA:s inrikessäkerhetsdepartement har informerat valansvariga i 21 delstater att ryska hackare angrep deras system under förra årets val, skriver AP.I de flesta fallen lyckades inte hackarna ta sig in i systemen, enligt Journal Sentinel.
Läs mer om Journal Sentinel.
Familj rånad och pepparsprejad
En hel familj rånades i sin bostad i Malmö på fredagskvällen.När de kom hem fanns tre maskerade män i lägenheten. De sprejade mamman, pappan och den tolvåriga dottern med pepparsprej och flydde.– Vi har spanat efter rånarna men ingen har gripits, säger Stephan Söderholm vid ledningscentralen för polisen i Region syd.
Läs mer om Malmö, Region och Stephan Söderholm.
Diskriminering av kvinnor i högre åldrar
Endast kvinnor upp till 64 år ska få gratis kallelse till provtagning för livmoderhalscancer.Trots att äldre kvinnor löper stor risk att drabbas.– Det är en diskriminering av kvinnor i högre åldrar, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.
Läs mer om Eva Eriksson.

Salmonellalarm – korv återkallas

Ett utbrott av salmonella kan kopplas till korv. Nu återkallar tillverkaren Di Luca Di Luca två korvprodukter.
Läs mer om Di Luca Di Luca.
Jordbävning i Kalifornien
En jordbävning med magnituden 5,6 på richterskalan har slagit mot Kalifornien, USA, enligt USA:s geologiska institut. Jordbävningen ska ha haft sitt centrum nordväst om staden San Francisco.
Läs mer om Kalifornien, San Francisco och USA.
Älgjägare sköt björn: Var chockad
En älgjägare var ute i skogen i Arjeplog när en björn dök upp.– Han sköt björnen på några meters håll och uppger att han handlat i nöd, säger Marie Andersson, presstalesperson vid polisen i region Nord.
Läs mer om Arjeplog, Marie Andersson och Nord.
Ingen brottsmisstanke efter att polis sköt man i Malmö
Natten till onsdag sköts en man av polisen under ett gripande i centrala Malmö.Mannen vårdas för allvarliga skador men skjutningen ses i nuläget som nödvärn.– I dagsläget finns det ingen som är misstänkt för brott av poliserna på plats, säger Anders Jakobsson, överåklagare i utredningen.
Läs mer om Malmö och Malmö.Mannen.
JUST NU: Väpnat rån mot butik – stor polisinsats
En livsmedelsbutik i Tibro nära Skövde har utsatts för ett väpnat rån, uppger polisen.Butikspersonalen hotades av två rånare med ett pistolliknande föremål som fick med sig en summa kontanter.– Vi har en hel del patruller som är och letar efter rånarna, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i region Väst.
Läs mer om Skövde, Tibro, Tommy Nyman och Väst.
Väskryckare stal från rörelsehindrad kvinna
En väskryckare slog på fredagskvällen till mot en rörelsehindrad kvinna i Malmö.Han slet åt sig hennes väska från rollatorn och sprang sin väg.
Läs mer om Malmö.Han.
Getingbetyg – här strålar Victoria i budgetblåsan
Under kungens Sverigemiddag på Stockholms slott strålade kungafamiljen.Men det var kronprinsessan som stal showen i en återanvänd budgetblåsa.Expressens modeexpert Magda Omerspahic har satt getingbetygen.
Damm har brustit i Puerto Rico
En damm har brustit i Puerto Rico och orsakar en extrem farlig översvämning vid floden Guajateca, skriver BBC.Orsaken är orkanen Maria.
Läs mer om Guajateca, Maria och Puerto Rico.
Rattfyllerist körde ihjäl Johanna – nu talar systern ut om sorgen
Jenny Hasselberg förlorade sin syster i en våldsam trafikolycka i maj i år.Den 32-årige mannen som körde bilen hon färdades i har åtalats, misstänkt för bland annat grovt vållande till annans död.Nu talar Jenny Hasselberg ut om sorgen och saknaden efter systern.– Det är nu allting har börjat komma ifatt en. Nu börjar det värsta, när saknaden kommer, det är skittufft, säger Jenny Hasselberg.
Läs mer om Jenny Hasselberg och Johanna.
Man skjuten utanför restaurang
En man har skjutits i armen utanför en restaurang i Torshälla utanför Eskilstuna, skriver SVT Sörmland.
Läs mer om Eskilstuna och Torshälla.
Jag vill inte att vi ska få det som i Sverige
DRESDEN. Den tyska anti-muslimska rörelsen Pegida möts fortfarande varje måndag i centrala Dresden. Några av deltagarna har varit här så gott som varje vecka i snart tre år. Nu vädrar de morgonluft. De har hittat ett parti som kan föra deras talan. Högernationalistiska Alternativ för Tyskland kan bli landets tredje största parti i söndagens val.
Läs mer om Dresden, Pegida, Sverige och Tyskland.
Väg översvämmad – stängs av över natten
En väg har svämmats över i Bankeryd i Jönköpings kommun efter att en vattenledning brustit, skriver JNYTT.Vägen kommer vara avstängd under natten.
Läs mer om Bankeryd.
Rån i Bingohall
En bingohall har rånats i Sundbyberg av två beväpnade personer, skriver Aftonbladet.Enligt uppgifter till tidningen ska rånet ha skett när det det fanns gäster i bingohallen.
En skadad av tillhygge efter bråk
Två personer är skadade efter att minst tre personer bråkat i centrala Norrköping, skriver polisen på sin hemsida.Den ene ska vara skadad av ett tillhygge på överkroppen.En person är gripen.
Läs mer om Norrköping.
Margot Wallström talar i FN
Utrikesminister Margot Wallström, S, talar under fredagskvällen i FN.Wallström är på plats i New York för att delta i FN-veckan där.
Läs mer om FN-veckan och New York.
Skolbarnen strandade – bussen dök aldrig upp
När Jonas Nordstrands son skulle ta bussen till skolan dök aldrig skolbussen upp.Nästa buss gick först efter skoldagens slut, och Jonas son och andra skolelever kunde därför inte ta sig till skolan på hela dagen, något som Ttela var först att skriva om.– Man känner en otrygghet för vad som kan hända, säger Jonas Nordstrand.
Läs mer om Ttela.
Trump om Facebooks nya besked: Bluffen fortsätter
Facebook meddelade i går att de kommer att ge den amerikanska kongressen innehållet i 3 000 annonser som köpts av en rysk så kallad trollfabrik.Nu kommenterar Donald Trump nyheten.Rysslandsbluffen fortsätter, nu gäller det annonser på Facebook, skriver han på Twitter.
Läs mer om Donald Trump, Facebook och Twitter.
Socialdemokraten Börje Vestlund är död
Socialdemokraten och riksdagsledamoten Börje Vestlund är död.– Han har avlidit, säger Peter Liljeros vid Socialdemokraternas pressjour.
Läs mer om Börje Vestlund.
Vellinges moderater förbjöd tiggeri – ber själva om pengar
Debatten har varit intensiv sedan Vellinge blev den första kommunen i Sverige att förbjuda tiggeri.Vellingemoderaterna låg bakom förslaget, men nu reagerar många på att de själva tydligt ber om pengar.Vellingemoderaterna har tydligen gett sig själva dispens från det tiggeriförbud man nyss införde i kommunen. Osmakligt, skriver en person på Facebook.
Läs mer om Facebook, Sverige och Vellinge.
Karl-Axel, 89, blir hyllad efter Aurora
Karl-Axel Virgin, 89, har inte missat en minut av försvarsövningen Aurora på Gotland, vilket har fångats på bild.I hemvärnet har han varit med sedan 1942 och nu har han fått en hedersmedalj av överbefälhavaren, ÖB, Micael Bydn.– Jag var väldigt nöjd med att träffa honom, säger han.
Läs mer om Aurora, Gotland och Micael Bydn.
Man i 90-årsåldern påkörd av personbil
En cyklande man i 90-årsåldern är förd till sjukhus efter att ha blivit påkörd av en personbil.Händelsen ska ha inträffat mitt i ett bostadsområde.Mannens skadeläge är ännu oklart.