SvD

Bilder: 220 skådespelare läste

I uppropet #tystnadtagning har kvinnliga skådespelare vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp i sin bransch. På söndagen läste skådespelare upp vittnesmål på Södra teaterns scen i Stockholm, och även på andra scener runt om i landet. Här är samlade bilder från kvällen:
Läs mer om Stockholm och Södra.
Löfven pressas om amnesti – av egna S-kommuntopparna
Var tredje S-topp i SvD:s kommunenkät vill se en amnesti för ensamkommande unga som kom under flyktingvågen. Beskedet om splittringen inom Socialdemokraterna kommer mitt i de hårda förhandlingarna med Miljöpartiet om frågan.
22 år för att spara ihop till en bostad i Stockholm
Vilken utbildning du har avgör hur lång tid det tar att spara ihop till kontantinsatsen. En undersköterska i Stockholm får räkna med att spara i 22 år för att förverkliga drömmen om ett första boende i city. Det visar en ny studie som SvD har tagit del av.
Läs mer om Stockholm och SvD.

När ska Sverige lagstifta om ett tredje kön?

Tyskarna river murar. Den 8 november blev Tyskland första land i Europa att införa ett tredje juridiskt kön. Förhoppningsvis är det snart Sveriges tur att göra samma sak.
Läs mer om Europa, Sverige och Tyskland.
Byggbolag och politiker har blundat för spekulation
Tusentals nyproducerade lägenheter i Stockholm är köpta på spekulation. Kostnaderna för spekulanternas vårdslösa risktagande kan bli mycket högt, och många som köpt de senaste åren riskerar också att sitta fast med lån som är större än vad bostaden är värd. Det skriver journalisten och författaren Per Björklund.
Läs mer om Per Björklund och Stockholm.
Kan jag styra vad mitt arv används till?
I ett testamente är det möjlig att ställa vissa krav för den egendom du efterlämnar dig. Men det finns ett annat alternativ som kan vara mer taktiskt. Caroline Elander, SvD:s expert inom familje- och arvsrätt, svarar på läsarnas frågor.
Röster från kvällen: Början på något stort och viktigt
I kväll tar skådespelare plats på scener runt om i landet för att läsa upp vittnesmålen från uppropet #tystnadtagning. SvD är på plats på Södra teatern i Stockholm.
Läs mer om Stockholm och Södra.
Expert: Första steget för att få bort Mugabe
Robert Mugabe har fått sparken som ledare för Zimbabwes styrande parti Zanu-PF. Partiet kräver nu att han avgår som president – annars hotar riksrätt. Sent på söndagskvällen uppgav källor att Mugabe var redo att avgå, enligt Reuters.
Läs mer om Mugabe och Zanu-PF.
I kväll framförs vittnesmålen på scenen: Det är historiskt
Makthavarna måste ta sitt ansvar. Det anser skådespelarna bakom uppropet #tystnadtagning. På söndagskvällen samlas de på scener runt om i landet för att läsa upp de skrämmande vittnesmålen om sexövergrepp i branschen.
Omöjligt att förutspå beslutet om EMA:s placering
Imorgon, måndag, tas beslut om var den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ska flyttas. Men EU:s maktstruktur gör att det är omöjligt att förutspå vilka chanser Stockholm har, skriver Svenne Junker, doktor i företagsekonomi.
Läs mer om EMA, Stockholm och Svenne Junker.
Trelleborg i allsvenskan: Nu blir det fest
Det tog sex år, varav tre nere i division 1. Men nu är Trelleborg tillbaka i allsvenskan. 1–1 i kvalreturen mot Jönköpings Södra räckte. – Definitivt mitt viktigaste mål, än så länge, säger Trelleborgsanfallaren Dino Islamovic till C More.
Experter: Tesla inget hot mot lastbilsbranschen
Teslas vd Elon Musk slog på stora trumman under lanseringen av företagets nya satsning: Ellastbilen Semi. Men experter ifrågasätter om Teslas entr i lastbilsindustrin faktiskt kommer att utgöra något större hot mot branschens stora producenter.
Läs mer om Elon Musk.
Kyrkbänkskomfort – men VW:s gamling imponerar
Volkswagen Amarok är en av de populäraste lätta lastbilarna i Sverige. Med inredning som en personbil och stark, sexcylindrig turbodiesel kan den kanske rent av locka privatförare som egentligen inte behöver ett flak för jobbskubb.
Läs mer om Sverige.
Förbuden löser inte integration eller hederskultur
Inget förbud mot slöjor på små barn men däremot ett stopp för nya religiösa friskolor. Partiledaren Jan Björklund var nöjd med beslutet men inom partiet finns en oro för förbud. – Förbuden löser vare sig integrationsutmaningen eller hederskulturen, säger Caroline Rhawi, LUF.
Läs mer om Caroline Rhawi och LUF.
Weinstein hade namnlista som skulle tystas
Filmmogulen Harvey Weinstein hade en uttänkt strategi. Han upprättade en lista med 91 namn på personer som skulle hindras från att gå ut offentligt med anklagelserna om sexövergrepp.
Åsa Regnr: Nu måste ni män kämpa för jämställdhet
Jag uppmanar män i politiken att kliva fram och ställa sig på kvinnors sida. Hur ska ni bidra till det jämställdhetspolitiska målet om att jämnt fördela makt och inflytande i Sverige? Det skriver jämställdhetsminister Åsa Regnr (S) efter politikers upprop om övergrepp och trakasserier.
Läs mer om Sverige och Åsa Regnr.
Rekordstort utbud av lägenheter: Avkylt
Utbudet av bostadsrätter i Sverige skjuter i höjden. Antalet lägenheter som finns till salu på bostadssajten Hemnet har samlats på hög under hösten. Enligt den senaste noteringen fanns 50 procent fler lägenheter jämfört med samma vecka i fjol.
Läs mer om Hemnet och Sverige.
Trafikborgarrådet: Alla dieselbilar kan förbjudas
Nu skriver Stockholms stad in miljözoner i budgeten för nästa år. Trafikborgarrådet Daniel Helldn öppnar för att förbjuda alla dieselbilar på de gator där det är nödvändigt – även euro-6-bilar. Men det är oklart när det kan genomföras.