SvD

Postnord byter Sverigechef

Chefen för Postnord Sverige, Anders Holm, får en ny roll inom postjätten, skriver Postnord i ett pressmeddelande. Vd:n för Postnord Strålfors Group, Annemarie Gardshol, tar över.

Världskrig och superorkanen – framtidens hot

Cyberattacker, nya konflikter och förödande klimatkatastrofer hotar mer än finanskris och sjukdomsepidemier. Det uppger World Economic Forum i sin granskning av globala risker under 2018. Rapporten publiceras inför Davosmötet där bland annat Donald Trump kommer att delta.
Enbart kvinnlig panel leder toppmötet i Davos
Sexuella trakasserier kommer att vara högt på agendan när World Economic Forum i Davos drar igång i veckan – med bland andra Donald Trump på plats. Nytt för i år är att konferensen leds av enbart kvinnor, rapporterar SvD:s Gunilla von Hall.
Centerns engagemang för miljön klingar falskt
I stället för att ta forskningen på allvar och åtgärda miljö- och klimatproblemen, tar Fredrick Federley skogsindustrins part. Men den som förnekar forskningens resultat får i slutändan stå i skamvrån, skriver David van der Spoel, professor i biologi och talesperson i föreningen Skydda Skogen, i en replik.
Politikernas twitterkrig om kaoset: #TrumpShutdown
Vems fel är det att stora delar av USA:s statsapparat är stängd eftersom det saknas en budget? Demokraternas, Republikanernas, presidentens? Politikerna i Washington tar Twitter till hjälp för att baxa över skulden på motståndaren.
Läs mer om Twitter och Washington.
Köpfesten fortsätter – här är miljardärernas nya klipp
Börsfesten avskräcker inte de svenska aktiemiljardärerna. Det visar ny statistik från ägartjänsten Holding. Finansnestorn Gustaf Douglas tror på krisstämplade HM medan Eva Qviberg, gift med finansmannen, Mats Qviberg, har handlat aktier i fastighetsbolaget Wihlborgs.
Läs mer om Eva Qviberg och Holding.
Oprah och Zuckerberg är fattigdomsbevis
Oprah Winfrey och Mark Zuckerberg pekas båda ut som framtida utmanare till Trump. Men det är ett fattigdomsbevis för demokraterna, enligt SvD:s Mikael Törnwall – som också varnar för Zuckerbergs senaste utspel kring fake news.
Läs mer om Mark Zuckerberg, Trump och Zuckerberg.
SvD visar höjdpunkter från OS: Förstklassigt
Vinter-OS i Sydkorea blir en höjdare på SvD.se. Tack vare ett samarbete mellan Discovery Networks och Schibsted kommer Svenska Dagbladet och Aftonbladet kunna visa höjdpunkter från tv-sändningar samt intervjuer. – Vi vet av erfarenhet att SvD:s läsare är intresserade av de stora och viktiga idrottsevenemangen, säger Fredric Karn, SvD:s chefredaktör.
Varför låta fler kvinnor fastna i deltidsfällan?
Man pratar aldrig om förkortad arbetsdag när det kommer till de tekniska verksamheterna i en kommun, där männen ofta jobbar. Till dem erbjuder man högre lön och bättre arbetsvillkor. För kvinnor vill diskuteras istället utökad deltid och sex timmars arbetsdag, skriver Gulan Avci (L).
Läs mer om Gulan Avci.
Vänsterpartister, gråsossar, LO-folk mest konservativa
Sedan 1980-talet har det blåst hårt från höger i politiken. Det innebär att konservatismen framför allt återfunnits inom vänstern, skriver Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi.
Läs mer om LO-folk och Torbjörn Tännsjö.
Polyamori för nybörjare – 8 tips om du är intresserad
Hur gör man om man vill testa? SvD bad de medverkande i serien om polyamorösa att ge sina tips för dig som är intresserad av öppna relationer.
Hur mycket sexuellt våld är lagom, Hedenmo?
Anna Hedenmo ställer kloka frågor om den bristande granskningen av #metoo, men när hon ifrågasätter omfattningen av sexuella trakasserier, är det bekymmersamt. Det skriver administratörerna för #allavi – den största av alla #metoo-grupper.
Läs mer om Hedenmo.
Klimatet: Det går åt väldigt fel håll i flygsektorn
Antalet flygpassagerare slog nytt rekord 2017 – hela 4,1 miljarder passagerare flögs under året, enligt ny statistik. Nu vill Naturskyddsföreningen se radikalt dyrare flygpriser. – Industrins åtgärder räcker inte, säger ordförande Johanna Sandahl.
Uppgifter: Sida flyttas till Botkyrka
Läs mer om Botkyrka.
Allt fler missnöjda med pendeltågen i Stockholm
Ner från 53 till 34 procent. Så mycket har nöjdhetsgranden med tidhållningen i Stockholms pendeltågsgrafik minskat på en månad. Under en tidsperiod i förra veckan var noll tåg i tid.
Läs mer om Stockholm.
Friheten på tydlig tillbakagång i Europa
Läs mer om Europa.
Bomb dödade tre i Thailand
Läs mer om Thailand.
Krisen olöst: Veckan börjar med stängd stat
Trots intensiva förhandlingar under söndagskvällen lyckades kongressen inte lösa USA:s budgetkris. Under måndagen kommer den nerstängda staten märkas tydligare för amerikaner då myndighetsfunktioner ligger nere. Båda partierna riskerar få skulden.
De fem största ekonomiska utmaningarna för Trump 2018
Mer infrastruktur, mindre frihandel och lägre kostnader för välfärden står i centrum för Donald Trumps ekonomiska agenda 2018. Däremot är det högst osäkert presidenten och republikanerna lyckas förverkliga sin ambition att sänka Obamas sjukvårdreform. SvD:s Mikael Törnwall listar Trumps ekonomiska utmaningar:
Läs mer om Trump.
Kvinnor tvingas ha blöjor då de nekas toalettbesök
Över 80 procent av världens rikedomar går till den rikaste procenten i världen. Samtidigt får den fattigaste hälften noll ökning av sin förmögenhet, och kvinnor har det värst. Det uppger Oxfam inför veckans Davosmöte. – Kvinnor i USA:s kycklingindustri tvingas ha blöjor då de nekas toalettbesök, enligt Oxfam.
Läs mer om Davosmöte och Oxfam.
Alexander Skarsgård prisad igen
Alexander Skarsgård prisas igen, den här gången på galan för skådespelarfackets eget film- och tv-pris i Hollywood, Screen Actors Guild Awards.
Läs mer om Hollywood.