SvD

Larm om skottlossning i Göteborg
Läs mer om Göteborg.
Byggbolag backar från dyra markköp
Avkylningen av bostadsmarknaden går snabbt. I Stockholm lämnar flera bostadsutvecklare tillbaka mark till kommunen. Lennart Weiss, direktör på byggbolaget Veidekke, räknar med att bostadsbyggandet minskar med 25–30 procent kommande år.
Läs mer om Veidekke.
Regeringen kan inte blunda för hälsoklyftorna
Hälsans ojämlika fördelning i samhället kan inte rättas till med några enkla åtgärder. Istället måste hälsa knytas till arbetet med de stora sociala och ekonomiska samhällsutmaningarna. Vi hoppas att regeringen ska visa att man menar allvar med tidigare löften för att komma åt hälsoklyftorna, skriver flera debattörer.
Knytblusaktivismen gör feminismen en otjänst
Manifestationer ordnas över hela landet där kvinnor – och några män – klär sig i knytblus. Vissa gör det för att stötta Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius, som tvingades bort från sin post under Svenska Akademiens pågående räfst och rättarting. Andra knyter rosett för att hylla kvinnokampen i stort. – Det är så aktivismen ser ut i vår tid, säger SvD:s debattredaktör Elsa Westerstad.
Läs mer om Elsa Westerstad.
Metoo fick AP-fonden att ställa krav på börsjättar
Granska era kontrollrutiner. Och se till att minimera risken för övergrepp och sexuella trakasserier. Den uppmaningen har över 100 börsbolag fått i ett brev författat av Kerstin Hessius, vd för statliga Tredje AP-fonden, som SvD tagit del av. Responsens har varit massiv.
Läs mer om AP-fonden, SvD och Tredje AP-fonden.
Håkan Juholt öppnar turistbyrå i residenset
Sveriges ambassadör på Island tar sin uppgift att marknadsföra Sverige på stort allvar. I sommar öppnar Håkan Juholt turistbyrå i residenset. Den som gästar Reykjavik under fotbolls-VM kan också få chans att slå en straff mot ambassadören.
Pulsen gick upp bara jag kom till jobbet
Pulsen gick upp bara hon kom till jobbet. För socialsekreteraren Elisabeth Arnet blev lösningen att byta arbetsplats. Trots en viss ljusning i arbetsmiljön är läget fortsatt tufft för socialsekreterare, enligt en undersökning från Akademikerförbundet SSR.
NTF vill ha höjd åldersgräns för cykelhjälm
Barns användning av cykelhjälm minskar drastiskt när de kommer upp i tonåren, samtidigt som huvudskadorna ökar. Ett sätt att öka användningen är att höja åldersgränsen i cykelhjälmslagen från 15 till 18 år, anser trafiksäkerhetsorganisationen NTF.
Läs mer om NTF.
Sverige ett drömland för ekonomisk brottslighet
Regeringen är fullt medveten om att effekten av den avskaffade revisionsplikten för småbolag blir att man kan fuska utan att bli upptäckt. Många av problemen som reformen fört med sig skulle dock kunna få en enkel lösning, skriver Helena Adrian, auktoriserad revisor.
Läs mer om Helena Adrian.
Svenonius efter larm om barnarbete: Ska förhindras
Mycket stor risk föreligger för att instrument som används av svenska läkare har tillverkats av barn, rapporterade SvD i fredags. Nu reagerar Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms län, starkt på uppgifterna. – Barnarbete ska inte förekomma, säger hon till SvD.
Läs mer om SvD.
Inredningen är som hämtad från Las Vegas
VIDEO | Här är världens dyraste bil – har både tv och stjärnhimmel.