SvD

De misstänkta för mordet kan vara syndabockar

Människorättsorganisationen Human Rights Watch varnar för att en rättvis utredning kring Catalns mord inte kan genomföras i Kongo. – Det är möjligt att de utpekade männen är syndabockar, säger Ida Sawyer på HRW.
Läs mer om HRW, Ida Sawyer och Kongo.

Bostäder till flyktingar extremt försenade

I Stockholm tror man fortfarande på modulkvarter på tillfälliga bygglov men det går mycket långsamt. Förberedelser pågår sedan snart ett och ett halvt år. Nu finns sju sökta bygglov, men bara ett enda har fått grönt ljus.
Nazist blev muslim – dödade två nazistvänner
En tidigare nynazist konverterade till islam. Därefter sköt han ihjäl sina två rumskompisar som var nynazister – för att de inte respekterade hans nya religion. Så gick det uppmärksammade dubbelmordet i Florida till, enligt mannen som nu misstänks för morden.
Läs mer om Florida.
Efter terrordådet: G7 ställer krav på internetjättar
Skärpning! Det är G7-ländernas maning till internetleverantörer och sociala medieföretag. De ska nu tvingas ta ansvar för extremistiskt innehåll på nätet. G7 är överens om att trappa upp kampen mot terrorism.

Tutu: Sverige, välj fred – stoppa vapenexporten

Om Sveriges stöd till demokrati och fred ska vara trovärdigt måste Sverige sluta beväpna odemokratiska regimer. Jag väntar – tillsammans med många andra – på den svenska regeringens besked, skriver ärkebiskop Desmond Tutu.
Läs mer om Desmond Tutu och Sverige.
Medelhavsvärme i helgen – se när det blir kallare igen
Högsommarvärmen sveper in över landet under helgen med risk för både skog- och gräsbränder. Men värmen blir kortvarig. Under kommande vecka drar åskoväder in över landet som sänker temperaturen betydligt.
Moderatkritik får Andersson att längta efter Borg
Storbanken Nordeas hot om att flytta huvudkontoret leder till politiskt bråk. Kritiska uttalanden från Moderatledaren får finansministern att bli nostalgisk. – När jag lyssnar på Anna Kinberg Batra saknar jag Anders Borg, säger Magdalena Andersson.
Miljöpartiets nya strategi – ett paniksamtal till 112
MP-ledningen talar om politisk strategi, men ringer egentligen ett nödsamtal till 112. Miljöpartiet är i akut behov av hjälp: raset i miljöfrågan sedan valet saknar motstycke i svensk politik.
Trump lät sig inte övertygas om klimatavtalet
Trots ihärdiga försök lyckades inte G7-länderna övertyga USA:s president Donald Trump att ställa sig bakom Parisavtalet. – Alla de övriga har bekräftat att de fullt godtar avtalet, säger den italienske premiärministern Paolo Gentiloni
Militärer på gatorna i London inför helgens stormatch
Terrorhotnivån i Storbritannien är kvar på den högsta nivån, kritisk. Brittisk polis tar nu hjälp av militären för att garantera säkerheten inför och under lördagens stora fotbollsmatch, FA Cup-finalen i London. Åtta personer har gripits i Manchester-utredningen, men brittisk polis säger att fler är att vänta.
Barn utan skola – föräldrar rädda för wifi-strålning
I över två år har ett syskonpar i sydöstra Sverige inte gått i skolan eftersom deras föräldrar hävdar att de inte tål strålningen från skolans trådlösa nätverk. Skolinspektionen menar att kommunen inte gjort tillräckligt för att förse barnen med utbildning.
Läs mer om Sverige.
Uppror mot Nordea: Lämnar ni Sverige lämnar vi er
Organisationen Skiftet har startat en kampanj mot Nordeas planer på att lämna Sverige. Under parollen Lämnar ni Sverige så lämnar vi er vill organisationen pressa storbankerna att stanna kvar i landet.
Läs mer om Lämnar, Nordea och Sverige.
Vilket drag, Norge! – succ för torskvideo
Norges riksbank tar till en ovanlig metod för att informera norrmännen om landets nya sedlar. I en musikvideo som snabbt blivit populär på nätet hyllar banken Norges nationalfisk torsken, som är avbildad på de nya 200-kronorssedlarna.
Läs mer om Norge.
Malmö: Friad IS-anhängare släppt av Säpo
En 30-årig syrisk man som åtalats för terroristbrott alternativt mordbrand friades i april av Malmö tingsrätt. Säkerhetspolisen omhändertog mannen och ville att han skulle utvisas. Nu har 30-åringen försatts på fri fot, rapporterar Sydsvenskan.
Läs mer om Malmö, Sydsvenskan och Säpo.
Tillerson: USA tar ansvar för Manchesterläcka
USA:s regering tar det fulla ansvaret för läckor om den brittiska polisens utredning av bombdådet som dödade 22 personer i Manchester i måndags. Det sade Tillerson under ett besök i London, där han träffade sin brittiska kollega Boris Johnson.
Snaran dras åt kring Brasiliens president
Snaran dras åt kring Brasiliens president Michel Temer, nu själv djupt indragen i den gigantiska korruptionsskandal som skakar landet. Allt fler bedömer att han kommer att förlora makten före presidentvalet nästa år.
Läs mer om Michel Temer.
Stenbeck tar plats i Spotifys styrelse
Det bekräftas av SvD:s källor. Tillsammans med tre andra nyrekryterade ledamöter förstärks streamingjättes styrelse inför kommande börsnotering.
Trumps närvaro bäddar för svåra samtal på G7-mötet
Det väntas bli tuffa samtal när ledarna för världens sju största ekonomier träffas på Sicilien. Donald Trump, som gör sitt första G7-möte, står ensam mot de övriga sex både vad gäller frihandel och i klimatfrågan. Det talas redan om att mötets slutkommunik kommer att bli urvattnad.
Läs mer om G7-möte, G7-mötet och Sicilien.
Ministern: Blir arg när vuxna inte kan bete sig
Drivor av ölglas, tomflaskor, sopor – och en antastad reporter har väckt starka reaktioner efter Europa League-finalen i Stockholm. Idrottsministern beklagar det som inträffade mot reportern. – Man blir arg när vuxna människor inte kan bete sig, säger Annika Strandhäll (S).
Så kan segregationen på bomarknaden minskas
Bostadsmarknaden har lidit av ideologiska låsningar som har gjort samhället sämre och mer uppdelat. I Botkyrka har vi en kraftig boendesegregation med Sveriges största miljonprogramsbestånd per capita. En del av lösningen har varit andelsägarlägenheter – något jag vill utveckla ytterligare och sprida, skriver Fredrik Olsson (MP).
Läs mer om Fredrik Olsson.
USA: Vi har dödat tre IS-toppar
Läs mer om IS-toppar.
Trumps plan – problem för Reinfeldts uppdrag
I en stor intervju med SvD berättar Fredrik Reinfeldt om sitt okända ordförandeuppdrag – att försöka spåra vart hundratals miljarder dollar tar vägen varje år i råvaruproducerande länder. Med Trump vid makten i USA har organisationen EITI fått tuffa utmaningar.
Läs mer om Fredrik Reinfeldt, SvD och USA.
Intern konflikt i flyktingfrågan hotar MP:s nya strategi
I förra valrörelsen fick MP storstryk i matchen mot Sverigedemokraterna. Nu utmanar de gröna i stället den här mandatperiodens politiska komet, Centerpartiet. Och mycket pekar på att MP-ledningens nya strategi kommer att misslyckas på kongressen i Linköping.