SvD

ÖB: Vi följer utvecklingen i Ryssland noga

Det svenska försvaret måste bygga ut både den traditionella militära förmågan men också försvaret mot informationskrigsföring och cyberattacker. Det sade överbefälhavaren Micael Bydn i SR Ekots lördagsintervju.
Läs mer om Micael Bydn och Ryssland.
Golf GTE – dyr laddhybrid med hög bruksfaktor
Laddhybrider är en biltyp som anses ha framtiden för sig tack vare lång räckvidd, möjlighet till utsläppsfri körning korta sträckor samt åtminstone på papperet låg bränsleförbrukning. Volkswagen Golf GTE är en attraktiv modell med ganska högt pris.
Öppning för insekter på tallriken
Nu är det fritt fram att odla och sälja insekter som människoföda i Finland. I Sverige är det inte tillåtet än – men det kan bli. Livsmedelsverket öppnar för att svänga i frågan.
Läs mer om Finland.

Ovanliga jordskalv i Nordkorea

Jordskalven i Nordkorea i dag var av en ovanlig typ, säger kärnvapenövervakaren CTBTO, som dock ännu inte kan avgöra orsaken. Enligt Sydkorea var skakningarna naturliga, Kina talar om en misstänkt explosion.
Läs mer om Kina och Nordkorea.
Självklart ska våra barn lära sig sydsamiska!
De samiska språken förbjöds och skambelades länge av den svenska staten. Eva Forsgren och hennes dotter Teresa tillhör två generationer sydsamer som nu kräver sitt hjärtas språk tillbaka.
Läs mer om Teresa.
Idrottsforskarens bästa råd vid 5 vanliga löparskador
Om du fått ont efter en springtur är du inte ensam. Det är inte ovanligt att drabbas av löparskador, men det går att minska risken. Annette Heijne, docent i idrottsmedicin, listar fem vanliga fall.
Ovanlig svensk seger i Lidingöloppet
Lidingöloppet gav svensk seger, som vanligt, genom Maria Larsson. Mer ovanligt: även på herrsidan blev det blågult i topp. – Skön känsla, säger Napoleon Solomon, den första svenska herrvinnaren sedan 2008.
Lyssna på OECD:s kritik mot svensk sjukvård
På samma sätt som OECD:s Pisa-undersökningar används för att jämföra skolans kvalitet bör OECD:s utvärderingar av sjukvården användas. Främst måste allvarliga brister i patientsäkerheten tas på större allvar. Det skriver Hans Rutberg, Svenska Läkaresällskapets kommitt för säker vård, och Per Wiger, chefläkare i Västra Götalandsregionen.
Polisen fruktar kravaller – garage byggs om till arrest
Poliser i Göteborg befarar en repris av kravallerna 2001 i samband med nazistdemonstrationen nästa vecka. Nu byggs garaget till polishuset om till arrestlokal med plats för 350 personer. – Det blir ett 60-tal burar där nere, uppger en källa för Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Göteborg.
Spanien tar över Kataloniens poliskår
Den spanska regeringen tar kontrollen över Kataloniens regionala poliskår, Mossos desquadra, för att förhindra den planerade folkomröstningen om katalansk självständighet. Det rapporterar flera spanska medier.
Seismolog: Går inte att utesluta en explosion
Enligt seismologen Reynir Bödvarsson kan skalvet i Nordkorea ha varit en misstänkt explosion. – I och med att Kina anger att djupet är på noll kilometer så skickar man ett meddelande till oss om att skalvet är på ytan, säger han till TT.
Flumskolan 2.0 – blivande lärare sågar nya utbildningen
Slut på flumskolan! löd stridsropet när Jan Björklund gjorde om lärarutbildningen. Hur annorlunda blev det? När SvD:s Cecilia Garme följer tre studenter vittnar de om lågt tempo, låga krav och brist på förberedelse för verkligheten i klassrummen.
Läs mer om Jan Björklund.
Nytt skalv i Nordkorea
Läs mer om Nordkorea.
Fartyg på grund utanför Oskarshamn
Läs mer om Oskarshamn.
Expert: Iran spelar poker med hög insats
Iran har testat en ny medeldistansrobot som kan nå mål i både Europa och Israel. Mellanösternanalytikern Per Jönsson säger att Iran spelat ett högt spel med syfte att markera sitt politiska och militära inflytande i Mellanöstern.
Läs mer om Europa, Iran, Israel och Mellanöstern.
Britternas dilemma: Kan inte sälja – har inte råd bo kvar
Ett föråldrat system har bundit över hundratusen britter till nybyggen med stigande markhyra. Många kan inte sälja, men har heller inte råd att betala hyran. I Storbritannien kallas systemet har feodalt.
Plocka svamp som expert – glöm hyllade mjöltricket
Potatismjölknepet imponerar inte på experterna – det gör däremot den oöverträffade investeringen torkmaskin. Svampkonsulenterna Cecilia Hultqvist och Rut Folke delar med sig av sina bästa tips till den som vill lära sig plocka som en expert.
Läs mer om Rut Folke.
Morötter ger bättre syn – sant eller falskt?
Ljög brittiska flygvapnet och våra föräldrar eller finns det ämnen i morötter som kan förbättra vår syn? Emma Frans går igenom den senaste forskningen och svarar på frågan i SvD:s Vetenskapskollen.
Volvos nya drag kan skaka om bilvärlden
Affärsmodell är den riktiga nyheten – inte XC40. Volvo har sneglat på Apple och Netflix i ett drag som kan skaka om bilvärlden. SvD:s motorexpert Jonas Fröberg går igenom flipparna och flopparna från lanseringen i Milano.
Läs mer om Apple, Milano och Netflix.
Telia kan få rekryteringsproblem
Telias affärer i Uzbekistan och det efterföljande åtalet för grovt mutbrott i samband med företagets etablering i landet kan göra att bolaget blir mindre attraktivt som arbetsgivare. Följden kan bli att Telia får svårare att rekrytera välutbildad arbetskraft.
Läs mer om Telia och Uzbekistan.