SvD

Trump ska upphäva Obamas politik kring klimatavtalet

USA:s president Donald Trump är på väg att upphäva sin företrädares politik att hålla de löften om att minska koldioxidutsläppen som USA gav tillsammans med nästan 200 andra länder i Paris. Det rapporterar Bloomberg News.
Läs mer om Donald Trump och USA.

Cyklon drar in över nordöstra Australien

Monstercyklonen Debbie har nu dragit in över Australiens östkust. Träd har dragits upp med rötterna, tusentals människor är utan el och 30 000 har evakuerats.
Läs mer om Australien.
Allianskällor: Konstigt utspel – C verkar pressat
Allianspartierna tävlar i att tona ned förväntningarna inför onsdagens möte om Centerns budgetutspel. Skepsisen mot att bryta ut delar ur regeringens budget är stor inom Alliansen – och källor kallar C-beskedet konstigt och menar att det visar på att partiet är mer pressat än vad det verkar.
Läs mer om Alliansen och C-beskedet.

Svensson om Källström: Lyfter hela serien

Kim Källström återvänder till fotbollsallsvenskan efter 14 år. Hur är det att leva under pressen som före detta firad landslagsspelare? Både enkelt och svårt, om man ska tro Anders Svensson och Markus Rosenberg.
Läs mer om Källström.
Krypterade appar försvårar för polisen
Krypterade appar är inte bara ett viktigt redskap för terrorister – även vanliga kriminella använder sig allt oftare av tjänster som gör att det går att chatta i hemlighet. Något som försvårar polisens arbete.
Ny – okänd – skattesmäll väntar Sveriges bilägare
Så var det nya bilskattesystemet här. Och låt oss vara ärliga: Det kommer att bli rejält höjd fordonsskatt för många i nya bilar i juli 2018. Och något som nästan helt tappats bort är att skatten bara ett par månader senare med stor sannolikhet kommer att höjas ordentligt igen – när EU går över till en mer verklighetstrogen körcykel i sina tester. Något det talas tyst om.
Besökte Vita huset – nu ställs krav på han avgång
Vad var egentligen syftet med republikanen Devin Nunes besök i Vita huset? Nu väcks krav på att han lämnar posten som ordförande i representanthusets underrättelseutskott.
Läs mer om Vita.
Har byggt sex mil rör i Skåne – för att odla alger
Mer än dubbelt så stor omsättning och nästan mer än dubbelt så stor förlust. Det visar Simris Algs bokslut för 2016. Grundaren Fredrika Gullfot nickar nöjt. – Det är som det ska, säger hon. Nu gör hon upp i kampen om titeln SvD Affärsbragd 2017.
Läs mer om Skåne och SvD Affärsbragd.
Ygeman avfärdar KD:s krav om cybermyndighet
Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill inte se någon särskild myndighet för cybersäkerhet, ett krav som KD driver i riksdagen. Men samordningen måste förbättras och det ska klargöras när regeringens nya strategi för informations- och it-säkerhet presenteras senast i maj.
Belöna skogsägare som tar naturhänsyn
Det behövs en ny politik som belönar markägare som tar stort naturvårdsansvar och ger näringen som helhet motiv att bidra till att behovet av reservat minimeras, skriver Magnus Nilsson, miljökonsult och debattör, i en replik om miljölagstiftning.
Uppgifter: Ericsson kan behöva nyemission
Ericsson har under årets början körts ifrån av konkurrenterna och en nyemission kan bli nödvändig. Det skriver Dagens Industri och hänvisar till källor. Samtidigt möblerar Ericsson om i koncernledningen, skriver tidningen.
Läs mer om Ericsson.
Senaten ska förhöra Trumps svärson om rysskopplingar
Trumps svärson och nära rådgivare Jared Kushner dras in i utredningen om Trumpkampanjens samröre med Ryssland. Senaten vill höra Kushner om möten han haft med den ryske ambassadören Sergej Kisljak – kontakter som fått konsekvenser för andra medarbetare.
Inga bevis på IS-kontakter inför Londondåd
Det finns inga bevis för att den 52-årige britten Khalid Masood, som dödade fyra människor vid Westminister Bridge i London i onsdags, hade några kontakter med terrorrörelsen IS inför dådet, enligt den brittiska polisen.
Danmark välkomnar Nordea – efter svenska skattebråket
Välkommen till Danmark! Det är danska näringsminister Brian Mikkelsens budskap till Nordea, efter storbankens hot att lämna Sverige. – Vi har inte för avsikt att införa en skatt som motsvarar den i Sverige, säger Brian Mikkelsen.
Farlig palmolja överraskar matjättar: Väldigt allvarligt
Flera stora dagligvarukedjor ser över sina sortiment efter SvD:s avslöjande om att palmolja kan innehålla höga halter av potentiellt cancerframkallande ämnen. Samtidigt är förvåningen stor i branschen över att Livsmedelsverket inte tidigare informerat om riskerna.
Läs mer om Livsmedelsverket.
Ödeslansering för Samsung – efter eldhaverierna
Elektronikjätten Samsung laddar inför sin kanske viktigaste lansering någonsin. Efter floppen med mobilen som började brinna och inblandningen i en sydkoreansk korruptionsskandal kommer bolaget nu med en ny toppmodell. Galaxy S8 lanseras på onsdag och den här gången bara måste allt gå vägen.
Läs mer om Samsung.
Nu ska språkvårdarna lära oss att böja med engelskt plural-s
Engelskans plural-s blir allt vanligare i svenskan. Men det orsakar ofta osäkerhet. Nu förbereder språkvårdarna nya rekommendationer som ska hjälpa oss att böja ord som story, avokado och zombie.
Osynliga gränsen – dilemma när britterna lämnar EU
När britterna nu sätter igång processen för att lämna EU är oron stor på Nordirland. För vad ska hända med gränsen mot Irland? Kommer hundratals småvägar behöva spärras av och gränskontroller införas, eller kommer nordirländarna i stället få visa pass för att åka till London? Båda alternativen är lika avskydda, men av helt olika skäl.
Läs mer om Irland, London och Nordirland.
Facken nobbar industribud
Facken säger nej, men arbetsgivarna ja till medlarnas bud på 5,9 procent i löneökningar över en treårsperiod.
Efter brexit: Sverige vill ha slimmad EU-budget
Sverige vill se en slimmad budget efter Storbritanniens utträde ur EU, uppger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.
Läs mer om EU-budget och Stefan Löfven.
Förslag: Kraftigt ökat arvode för Hexagons ordförande
Den nya ordföranden i Hexagon kan få en rejäl höjning i arvode. Enligt kallelsen till stämman kan ersättningen öka med 100 000 kronor jämfört med arvodet till Melker Schörling, som lämnar ordförandeposten om en dryg månad.
Läs mer om Hexagon och Melker Schörling.