Arbetarbladet

Händer i dag 22 april 2018

GÄVLE Arrangemang Historien händer här. I museets nya basutställning gör vi några nedslag i länets historia, som också speglar Sverige och världen.
Läs mer om Sverige.

Kapten Mård ordnade Sandvikens första trea för säsongen - avgjorde på stopptid: "Man är väl ingen notorisk målskytt direkt"

En reslig försvarsbjässe - men knappast någon van målskytt. Trots det var det SIF:s lagkapten Olof Mård som avgjorde bortamötet med Skellefteå. - Man har inte gjort särskilt många mål i karriären, säger han till Sporten efter 2-1-segern.
Läs mer om Olof Mård, Skellefteå och Sporten.
Strömsberg fortfarande utan seger - tveksamt mål godkändes: "Alla såg att det var offside"
Strömsberg har fortfarande inte vunnit i år. Mot Gamla Upsala kom en ny förlust efter ett mål som luktade misstänkt offside. - Man märker på han som gör målet att han själv tror han är offside, säger lagkaptenen Joel Lindgren.
Läs mer om Joel Lindgren.
Vimmel: Tivoli i Sandviken - då passar många på att åka karusell
Ett pariserhjul, en flygande matta och gulliga, vilda djur bjöd på snurriga turer när tivoli kom till stan.
Läs mer om Sandviken.

Här ska hjulen snurra: "Vi säljer tusen cyklar om året"

Två elektriker i Falun bestämde sig för att göra något annat efter tio år. De öppnade en cykelbutik och kompletterade sedan med mc-försäljning. Nu har Bike Town öppnat i Gävle också.
Läs mer om Bike Town, Falun och Gävle.
Förre Brynäs-tränaren tar över som huvudtränare i Linköping: "Väldigt hedrad"
På lördagen meddelade Linköping via sin hemsida att man gjort klart med en ny huvudtränare. In i båset kliver förre Brynäs-tränaren Tommy Jonsson. - Jag känner mig väldigt hedrad, säger Jonsson till klubbens hemsida.
Alla har inte möjlighet att fira Pride
I maj rullar den svenska Pride-säsongen 2018 igång på allvar. Det kommer att bli Pride-festivaler i olika form och storlekar i minst 50 städer över hela Sverige med jätteevenemanget EuroPride i Stockholm och Göteborg som höjdpunkterna.
Skyll inte segregationen på det fria skolvalet
Tanken med det fria skolvalet var god, nämligen att skolsegregationen skulle brytas, men resultatet har tyvärr till stor del blivit det motsatta.
Rödgrön politik skadar vården!
Vi har alla i lokalmedia den senaste tiden kunnat läsa om regionens olika kriser; i vården lämnar personalen och på det som styr regionens krisberedskap växer mossan.
Intervju med hemliga konstnärer i andningsmask
AB Kultur har talat med två aktuella konstnärer som vill hålla sina identiteter hemliga. I Sandviken i dag öppnar deras första utställning som sprejkonstpar. Konstnärerna ber att få vara anonyma.
Gefle hade målfest hemma mot Bollnäs
Det blev en riktig storseger för Gefle mot Bollnäs hemma i U 19 Div 1 Norrland i fotboll. Matchen slutade 6-0. Efter två matcher har Gefle nu sex poäng och Bollnäs har tre poäng. Nästa motstånd för Gefle är Ljusdal.
Läs mer om Div, Gefle, Ljusdal och Norrland.
Larm om brand i garagelänga i Sätra
Räddningstjänsten har larmats till en brand i en garagelänga på Glimmervägen i Sätra, Gävle. Larmet om branden inkom till SOS Alarm vid 23.50-tiden på fredagskvällen. Enligt initiala uppgifter ska det brinna med öppna lågor i byggnaden.
Läs mer om Glimmervägen, Gävle och Sätra.
Då öppnar uteserveringen på Rådhustorget - fixar fotbollsfesten: "Redan 120 platser bokade till Sveriges sista gruppspelsmatch"
På onsdagen fick Helt Enkelt- och Erlandssonskrögarna grönt ljus från socialnämnden att servera alkohol på Rådhustorget i sommar. Nu laddar de för fotbolls- och stadsfest i sommarsolen. - Det ska bli jättekul för oss, säger Tommy "Tårtan" Westby.
Det verkar vara rena sandlådan i Svenska Akademien
Ja, nu visar det sig vad dessa kulturpersoner har uträttat i egenskap av ledamöter. Det är på tiden att det rensas ut, för de har förbrukat sina rättigheter i denna församling.
Läs mer om Svenska Akademien.
Kajfes tog hettan till Gävle: Oj, vilket tryck, vilken glöd
De högsta temperaturer som uppmätts på Jorden är i den subtropiska zonen. Där ligger fruktade områden som Death Valley och delar av Sahara.
Läs mer om Death Valley, Gävle, Jorden och Sahara.
Nya ägare till lantbruksfastighet i Skärplinge - priset: 2 050 000 kronor
Eva Sophia Madeleine Kim, 47, och Lars Kristian Wikström, 52, från Lidingö, har köpt lantbruksfastigheten på adressen Sund 254 i Skärplinge av säljaren Hans Stefan, Erik Örjan och Bo Håkan Grönvall.
Malin springer i Ångestloppet: "Vi måste våga prata öppet om ångest - tystnaden är ett dödligt vapen"
För fjärde året i rad arrangeras Ångestloppet i Gävle, världens kortaste stadslopp. En av deltagarna på lördag är Malin Lindén. - Ångest är en av de ensammaste sjukdomarna, men vi är många som kämpar med den, säger hon.
Läs mer om Gävle, Malin Lindn och Ångestloppet.
Fem förskoleavdelningar stängs i Sandviken
Färre förskolebarn gör att fem avdelningar stänger i Sandviken. Det handlar om två avdelningar på Sätralinjens förskola (gamla delen), två avdelningar på Smassens förskola och en avdelning på Kyrkåsens förskola.
Läs mer om Sandviken.
Nöjesguiden: Dire Straits-hyllning i Gävle och Sannex i Sandviken - det här händer i helgen
Biopremiärer i helgen: "Mästerdetektiven Sherlock Gnomes": Filmstaden Gävle, Roxy Star Sandviken, Tierps bio "Truth or dare": Filmstaden Gävle, Roxy Star Sandviken Onsdag: "Avengers - Infinity war": Filmstaden Gävle,
Kritik mot Sandvikens kommun efter nedläggningsrykte: "Man struntar i våra barn"
Ett flertal föräldrar i Sandviken har upprörts över uppgiften om att flera förskoleavdelningar i Sandviken ska läggas ner. - Det är helt bedrövligt, säger föräldern Emelie Eriksson.
Läs mer om Emelie Eriksson och Sandviken.
Svar: "Behålla medarbetarna i vården är ett av våra viktigaste fokusområden"
Svar till "Sjuksköterskor på kirurgmottagningen, Gävle sjukhus" 14 april: Sjuksköterskor i Gävle har ledsnat: "Region Gävleborg fortsätter att ignorera orsaken" Hälso- och sjukvården har nationella problem som behöver adresseras.
Läs mer om Gävle, Hälsooch och Sjuksköterskor.
Showartisten Hanna Jämtsäter från Hits For You släpper egen låt: "Det är något jag alltid velat göra"
Många Gävlebor känner igen Hanna Jämtsäter, hon är nämligen en av tre artister i Hits For You:s populära dinnershow.
Läs mer om Hanna Jämtsäter.
Romanaktuella Mirja Unge från Delsbo: "Tove är inte jag"
Tillvaron ter sig hård och skoningslös i Mirja Unges nya roman. Författaren har tagit avstamp i sin egen skoltid, i berättelsen om en högstadietjej. Men Tove är inte jag, betonar hon.
Läs mer om Delsbo.
MP: Vi har presenterat den största miljöbudgeten i historien - klimatet väntar inte
Vi är många som oroas över klimatet och inser att vi människor inte är riktigt schyssta mot vår planet.
Välkommen tillbaka Mirja Unge - men tryck mindre på äckelknappen
Verkligen glädjande att Mirja Unge är tillbaka med en ny roman. Men hon borde hålla tillbaka sin lust att trycka på äckelknappen, tycker AB Kulturs recensent Lennart Bromander.
Läs mer om Lennart Bromander och Mirja Unge.