Dalademokraten

Nattens nyheter: Dubbla trafikolyckor - och flera boende utan vatten

Så var natten i Dalarna. Lokalt: Två lastbilar kolliderade i Bäckelund i Borlänge under natten till lördagen. Den ena lastbilen körde in i baken på den andra.
Läs mer om Borlänge, Bäckelund och Dalarna.

Eftertraktade anfallaren klar för Dalkurd - har skrivit på för tre år

Han jagades av bland annat Djurgården och Östersund. Nu har eftertraktade anfallaren Mohamed Buya Turay, 23, gjort sitt val och skrivit på för allsvenska nykomlingen Dalkurd.
Debatt: (S)kendemokrati och illojalitet mot den egna verksamheten
Gymnasiechefen och Socialdemokraterna vill lägga ned det välrenommerade och omtyckta gymnasieprogrammet musik estet (jag har själv sett ett antal högkvalitativa föreställningar med eleverna). Varför blev det såhär?
Läs mer om Socialdemokraterna.
Rekordstor återbäring till kunderna: "Dalarnas växer när konkurrenterna lägger ner"
Det går bra för Dalarnas försäkringsbolag, de växer på alla fronter, ekonomiska resultat, antal anställda och kunder. Det innebär också att de kan dela ut en rekord stor återbäring i år på 250 miljoner kronor.

Gamla moderater högt upp på Centerns valsedel - partibasen har inte hört något missnöje

De avhoppade moderaterna Karin Sandström och Hans Gleimar har placerats högt upp på Centerns valsedel till kommunalvalet. Listan toppas av partibasen Jan Karlsson med Mauritz Bropetters som andra namn.
Lisa Pehrsdotter: Att berätta eller inte berätta
Jag läser världshälsoorganisationen WHO:s sammanfattning av forskning kring hur medier bör rapportera om självmord och tänker på Benny Fredriksson.
Läs mer om Benny Fredriksson.
Göran Greider: Poem, notiser och små anteckningar
Poesi med mera Vi socialdemokrater anser att vintern gått för långt. Vi kämpar för en europeisk överenskommelse: Sverige kan inte ensamt ta emot all snö. * Var rädd om dina osäkerheter - Du kan behöva dem.
Läs mer om Var.
Robert Sundberg: En lång maktinnehavare
Bokrecension Dick Harrison har skrivit 800 sidor om Tage Erlander, den långa värmlänningen som var socialdemokratisk partiledare och statsminister 23 år i rad. Boken heter: Jag har ingen vilja till makt - Biografi över Tage Erlander.
Läs mer om Biografi och Tage Erlander.
Poeten Ingela Strandberg gästar Smedjebacken och Wernerland
Poeten Ingela Strandberg gästar i morgon, lördag, Smedjebacken. Hon fick 2017 års Werner Aspenströmpris. DD Kultur recenserar här hennes senaste diktsamling att "Snara en fågel".
Läs mer om Smedjebacken, Snara och Wernerland.
Nu ställs ULLtimatum på museet
I tre parallella utställningar på Dalarnas museum med temat Ull exponeras 100-års jubilerande Wålstedts Textilverkstads betydelse för Alice Lunds Textiliers verksamhet.
Läs mer om ULLtimatum och Ull.
Prisbelönad konditor öppnar i Falun
- Jag tar över efter Åsgatans konditori och kommer att ändra utbudet samt öka öppettiderna, säger Therese Vesterholm, som prisats i skol- SM och även EM för unga bagare.
Läs mer om Falun och Therese Vesterholm.
Debatt: Öppet brev till Kommunstyrelsen i Falun: Låt de ensamkommande få stanna tills asylärende är avgjort
Den 8 december 2017 genomfördes en L jusmanifestation på Stora torget i Falun under parollen "Låt de Afghanska ungdomarna som kom till Falun 2015 få stanna av humanitära skäl.
Skoterförare tar buller på allvar - få förstör för många
En snöskoter kan bullra rejält, men den kan också föras fram med hänsyn och utan onödigt buller.
Avesta Art och Karlfeldtsgården spräckte budgeten - Chefen: "Vi måste hitta lösningar"
Högre kostnader för, framför allt Avesta Art och Karlfeldtsgården, än beräknat gjorde att Kultur och Fritidsenheten gick back cirka en miljon förra året.
Insändarsvar: Nej, inkompetenta läkare kan inte "flyga under radarn"
Berit Fredricssons menar i sin insändare 21 mars att "I hyrläkarsystemet kan inkompetenta läkare flyga under radarn eftersom ingen tar ansvar". Det stämmer inte.
Sportbaren är öppen trots stor skadegörelse: "Det måste vara någon som vill jävlas med oss"
För andra gången på en månad har fönster krossats på sportbaren Legends. Ägaren Cattis Kullgren är helt oförstående till varför någon vill vandalisera hennes restaurang.
Befolkningen i Dalarna ökar trots att: "Det är något fler som dör än föds"
Dalfolket växer i antal, närmare bestämt med 1 634 kulor och masar jämfört med året innan, en ökning med 0,6 procent. Störst är ökningen i Falun som växt med 655 fler invånare.
Läs mer om Dalarna och Falun.
Leksands tunga avbräck inför kvällens rysare - stjärnan skadad: "Han kan inte medverka"
Leksand får klara sig utan Mattias Ritola i kväll. Forwardsstjärnan är skadad och flyger inte med laget till playoff-rysaren mot Oskarshamn. - Han är skadad och kan inte medverka, säger tränaren Leif Carlsson till Sportbladet.
Gabriela Pichler visar nya filmen "Amatörer" i Leksand - läs DD Kulturs recension
På måndag gästar regissören Leksand i samband med att filmen visas på Visir Bio. Efter filmvisningen blir det samtal med Gabriela Pichler på Siljans konditori. DD Kultur / Bodil Juggas recenserar Gabriela Pichlers nya film "Amatörer".
Sjöviks schlagerfestival fyller 20 år - förnyar sig men behåller alltid den levande orkestern
Onsdag nästa vecka är det dags för Sjöviks schlagerfestival igen. I år är det 20-årsjubileum och mycket har utvecklats genom åren, men en sak är helig till skillnad från den stora "Mellon". Den levande orkestern förblir kvar.
Läs mer om Mellon.
Krigshjälten Rokka fanns på riktigt - överlevde kriget och begravdes i Långshyttan
Alla minns supersoldaten Antti Rokka från krigseposet Okänd soldat. Under torsdagskvällen visas den nya filmatiseringen av Väinö Linnas bok på Folkets hus i Säter. Närvarar gör Sirkka Granestad från Långshyttan.
Nattens nyheter: Sportbar vandaliserad - mystisk skåpbil sågs lämna platsen
Så var natten i Dalarna. Lokalt: Ett vittne hörde hur flera rutor krossades på en sportbar i Leksand. Kort därefter såg samma vittne hur en skåpbil lämnade platsen.
Läs mer om Dalarna och Leksand.
Krönika Barbro Engman: Att vara svensk både med och utan att ha ett blont hårsvall
Krönika: Svenskars utseende När jag flyttade från Stockholm till Borlänge istället för tillbaka till Falun, där jag är uppväxt, så kunde en del inte förstå hur jag kunnat falla ur så totalt. I Falun alltså.
Läs mer om Borlänge, Falun, När och Stockholm.
Brev till ledarsidan: "En åtta timmars nära-döden-upplevelse"
Käre Göran! Kan du hjälpa oss att överleva? Vi är ett gäng pantertanter, de flesta av oss +80, som försöker få Ludvikas politiker att inse att utan sinne för humor + empati kan vi människor inte existera.
Strid om vinsten i Tunabyggen: Oenig styrelse vill inte lämna 34 miljoner till kommunens moderbolag
Kommunen vill att de kommunala bolagen Stora Tunabyggen och AB Hushagen Fastighets AB ska lämna en del av sina vinster till kommunkoncernens moderbolag Borlänge Fastighets AB.
Läs mer om Stora Tunabyggen och Tunabyggen.