Dalademokraten

Vården skriker efter personal

Läkaren Anders Hedman och hans kollegor på kardiologen på Södersjukhuset i Stockholm brottas ständigt med personalbristen. Framför allt bland sjuksköterskor.
Läs mer om Stockholm och Södersjukhuset.

Succécomeback av Suljevic

Almir Suljevic tränade med Borlänge HK inför säsongen. Men det blev aldrig någon övergång till moderklubben från division 2-laget Falu HK, som Suljevic representerade i fjol.
Läs mer om Borlänge HK, Falu HK och Suljevic.
Youtube - nu även barnvänlig
Sajten ska starta på måndag, skriver bland annat ett flertal amerikanska medier.
Kan vi lita på bankerna?
För några decennier sedan körde sparbankerna en reklamfilm, där ett riksråd frågade vad det skulle kosta att sätta in pengar. När han fått upplysningen utbrast han glatt: Vem är inte villig att betala lite för sina penningars säkra förvar?

Pådrag på terrorhäktningsförhandling

Flera svartklädda poliser bar förstärkningsvapen - automatkarbiner, skyddsvästar, granater och gasmasker på kroppen - utanför säkerhetssalen där förhandlingarna hålls trots att fallet formellt sköts av Solna tingsrätt norr om Stockholm.
Läs mer om Solna och Stockholm.
Resistent malaria hot mot Indien
Motståndskraft mot artemisinin har varit ett växande problem i Sydostasien under en längre tid, men få hade väntat sig att utbredningen i Burma skulle vara så omfattande.
Läs mer om Burma, Indien och Sydostasien.
Vi är bäst allihopa, hurra!
Alla pratar VM, biljetter, boende, väder, dagsform, snömängd, landslag, skidor och VM-mössor. Det är stort med ett VM i Falun. Folk från när och fjärran kommer hit och vi är många som följer skidloppen och håller tummarna under de här dagarna.
Läs mer om Falun och VM-mössor.
Guldmedalj till Dubb och Yngström
Ett av de mer lyckade och spännande arrangemangen under torsdagskvällen var konserten i Kristinehallen med Leksands musikskola under ledning av Per Westblom. Konserten avslutades med Dubb, Dalarnas Ungdoms Big Band och Clas Yngström.
Färre leksingar får bistånd
- Nivån för det ekonomiska biståndet är fortsatt låg, bekräftar sektorchef Lars Nyberg. - Under januari i år betalade vi ut 560 765 kronor, fortsätter han. Motsvarande siffra för år 2014 var 673 415 kronor.
Nya lärarsiffror oroar Fridolin
Under flera år har det varnats för lärarbrist. Nu visar reviderade siffror från Statistiska centralbyrån att den väntas bli mycket större än vad man tidigare trott.
Läs mer om Fridolin och Statistiska.
Ny debatt efter attacken
Lördagens seminarium på kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn skulle utgå från fatwan på författaren Salman Rushdie. Planeringen startade redan före attacken mot satiriska magasinet Charlie Hedbo i Paris.
Tillväxten är en hjärntumör
För att inte bli förlöjligade döljer barn sitt allvar inför vuxna. Dom går med på att kalla det dom sysslar med för lek, men i sitt inre vet dom att det är blodigt allvar.
Telia utreder hackade SIM-kort
Gemalto är världens största tillverkare av SIM-kort så de finns även i svenska mobiltelefoner, säger Henrik Westman, presschef vid Telia.
Läs mer om Henrik Westman och Telia.
Romson: Bra med kritik om Saudiavtal
Det är ett problematiskt avtal. Det verkar finnas starka röster i flera partier, äntligen, som ser stora problem, säger Åsa Romson till TT.
Läs mer om Saudiavtal och Åsa Romson.
Resistent malaria hotar sprida sig
Motståndskraft mot artemisinin har varit ett växande problem i Sydostasien under en tid, men få hade väntat sig att utbredningen i Burma skulle vara så omfattande.
Läs mer om Burma och Sydostasien.
Här skapar Rubins sin VM-låt
Med låten Ur Spår sätter Vansbrolegendarerna sin egen prägel på Skid-VM. - Det är en av alla sportsanningar och just sport är ju en av alla andra röda trådar som följer oss, säger Sven Rubin.
Ligger Falun i fjällen Kinberg Batra?
Det som är så fint med ett sådant här arrangemang, där det är flera hundra miljoner som tittar på det utifrån, är om det sätter Sverige och svenska fjällen på kartan.
Läs mer om Kinberg Batra och Sverige.
Dalarna och Falun visade sin torftigaste sida
Jag tänkte också i den tänkta krönikan efterlysa fler Zlatan, sådana sportpersonligheter som törs säga att de är bäst och prata om sig själv i tredjeperson.
Läs mer om Falun och Zlatan.
Töväder stoppar premiär i Hunflen
Under flera år har den alpina sektionen inom idrottsföreningen i Äppelbo brottats med flera problem, dels har det handlat om att det varit milda vintrar,
Läs mer om Hunflen och Äppelbo.
Tiotusentals lärare saknas 2025
Lärarbristen i framtiden blir större än man tidigare trott. Enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) och Lärarförbundet kommer det att saknas 65 000 behöriga lärare i skolan 2025.
Läs mer om Lärarförbundet och Statistiska.
En hel vecka med barnfilmer
Förra helgen var det Japansk filmfestival i Leksand. Nu lämnas biostafettpinnen över till Svampbob Fyrkant, Big Hero och Fåret Shaun med flera.
Nytt trick kapar din dator och mobil
Många människor har sina mobiler och datorer inställda på att automatiskt ansluta till wifi. Det är skönt att slippa slå på funktionen varje gång man kommer hem, men det är också precis vad bedragare vill.
E6 delvis avstängd efter olycka
En lastbil har vält och blockerar ett helt körfält på E6 utanför Kävlinge sedan natten mot fredag.
Läs mer om Kävlinge.
Regeringen kan tvingas cykelsatsa
Tidigare har man sagt att kommunerna ska ha huvudansvaret för cykelfrågorna. Vi säger att nu är det dags för en nationell strategi som sätter infrastrukturen i fokus, säger Karin Svensson Smith (MP), ordförande i utskottet.
S-politiker vill bryta Saudiavtal
Pressen ökar på regeringen att bryta avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien. Tre S-riksdagsledamöter skriver i DN att "det inte är försvarbart att exportera vapen till en grym regim".
Läs mer om Saudiarabien och Saudiavtal.