Norrbottens-Kuriren

Spadtag kanske tas 2018 (uppdaterad)

NORRBOTTEN Ett genombrott för Norrbotniabanan. Regeringen sade på fredagen ja till att Norrbotniabanan AB får medfinansiera planeringen av banan. Det öppnar för EU-pengar.

Iransk kulturarbetare riskerar avvisning

BODEN Filmaren Roozbeh Janghorban, 35, hotas av avvisning. Han får dock stort stöd av Reportrar utan gränser, Svenska Journalistförbundet och en namninsamling. Roozbeh Janghorban har varit i Sverige i tre år tillsammans med sin fru.
Marie Wallsten ny programchef
Programchef. Marie Wallsten blir ny programchef för Kulturens hus i Luleå. - Jättekul. Jag var redo för nya utmaningar, säger hon. Marie Wallsten har de senaste sju åren jobbat som teaterchef på Teater Scratch.
Läs mer om Luleå och Teater Scratch.
Allt inför Luleås match mot Brynäs
Luleå. Luleå Hockey ställs i kväll mot Brynäs. Bortalaget tränas numera av Luleålegendaren Thomas "Bulan" Berglund som fått uppdraget att rädda Brynäs undan kvalserien.

Jagar ny succé i "fel" lopp

Skidor/Falun Han har goda minnen från distansen men han gillar den inte. Nu jagar Marcus Hellner nya framgångar i skiathlon. Ett ord sammanfattar Marcus Hellners förhållande till skiathlon väldigt bra hatkärlek.
Musiken är tillbaka efter broderns bortgång
Tvillingbroderns bortgång gjorde förra året svart. Med den stora sorgen bakom sig vill The Happy Chaps ta nästa kliv. Johan är med oss i själ och tanke hela tiden vi spelar, säger Björn Bergström.
Läs mer om Björn Bergström.
Norge fruktar Kalla inför dubbeljakten
Skidor/Falun Trippelt norskt i Val di Fiemme. Men nu varnar Norge själva för Sveriges skiddrottning inför lördagens dubbeljakt. Under VM i Val di Fiemme tog norska damlandslaget storslam. 1) Marit Björgren. 2) Therese Johaug.
Läs mer om Fiemme, Kalla, Norge och Val.
Norska pengar i Barens center?
Haparanda Olav Thon-gruppen, ett av Norges stora fastighetsbolag, intresserar sig för det blivande köpcentret Barents center i Haparanda.
Läs mer om Haparanda.
Hyllningen: "Kommer var en hjälte för evigt"
Ishockey/Luleå "En av de stora", så ser fansen på Luleås Robin Jonsson som kommer hyllas mot Brynäs. I måndags kom beskedet att hockeykarriären för Robin Jonsson var över. Ryggskadan som spökat under en väldigt lång tid sätter stopp.
Läs mer om Robin Jonsson.
Ny programchef på Kulturens Hus
Luleå Marie Wallstén blir ny programchef på Kulturens Hus i Luleå. Marie Wallsténär för närvarande chef för Teater Scratch och ordförande i Teatercentrum, efterträder Anna Jirstrand Sandlund.
Fagervall: "Ingen ska jobba hårdare"
Ishockey/Luleå Det konsekventa spelet brast senast mot Örebro nu ska det återigen vara nyckeln till framgång i matchen mot Brynäs.
Läs mer om Örebro.
Provspelare matchas i cupen
Fotboll/Luleå Under helgen avgörs Arnes Bil Cup då väljer topplagen att testa spelare. Det är tolv herrlag och åtta damlag som gör upp om segern i Arnes Bil Cup som spelas i helgen med start under fredagen.
Här är laget som ska slå "Bulans" Brynäs
Ishockey/Luleå Luleå åkte på en svidande förlust senast mot Örebro på bortplan. Nu vill laget studsa tillbaka direkt och så här ställer Luleå upp laget.
Läs mer om Luleå och Örebro.
Kommunalråd är det finaste jobb man kan ha
Vi träffas på Tommy Nyströms kontor i kommunhuset i Gällivare. Kontoret är mindre än det han hade som kommunalråd, men han verkar trivas. På väggen hänger en karta som ett minne av samhällsomvandlingen som han var med om från start.
Läs mer om Gällivare.
Den arbetarfientliga politiken fortsätter
med oförminskad styrka under Socialdemokraternas nya minoritetsregering.
08 ropar ur spår till Norrbottningarna
Luleå Fler ungdomar i Stockholm än Norrbotten åker längdskidor visarundersökning från Riksidrottsförbundet. Stockholm har passerat Norrbotten och Västerbotten på listan över de regioner där ungdomarna åker mest längdskidor för en förening.
Norrbotniabanan tar ett steg framåt
BODEN 100 miljoner kronor tillskjuts för planering av Norrbotniabanan sträckan Umeå-Skellefteå. Därmed kan frågan föras vidare till EU som kan satsa samma summa.
Norges stjärnfall: "Vårt starkaste kort"
Skidor/Falun Klockan 07 på fredagsmorgonen fick herrtränaren Trond Nystad ett sms: "Jag kan inte köra". Därmed tappar Norge sitt ess i början av VM.
Läs mer om Norge och Trond Nystad.
Norska landslaget skakas av stjärnfall
Skidor/Falun Norge har fått ett tungt avbräck. Martin Johnsrud Syndby är sjuk. Ett av Norges största medaljhopp i VM har insjuknat. Han deltar inte i inledningen av VM meddelar norska landslagsledningen.
Vattenfall skrotar vågkraftsatsning
Energi Vattenfall skrotar sin planerade satsning på vågkraftverk utanför Shetlandsöarna. Tekniken har inte hållit vad den lovat och Vattenfalls samarbetspartner dras med ekonomiska problem, rapporterar SR Vetenskapsradion.
Läs mer om Shetlandsöarna.
Tromsö - mycket mer än natur och norrsken
Kultur. Den fredag jag landar på Tromsös flygplats är det invigning av Nordlysfestivalen.
Läs mer om Nordlysfestivalen.
Hur vill vi ha det?
Vill vi ha en regering som sänker pensionerna? Ha ett rättsväsende som tror att man kan slå en åttaåring med brödkavel i tio minuter utan att hon dör? Ha ett försvar som håller en angripare borta högst ett par timmar?
Berätta om de andra folkmorden
För många år sedan, 1998, distribuerades skriften Om detta må Ni berätta till samtliga hushåll i Sverige. Skriften handlade om förintelsen av cirka sex miljoner judar under andra världskriget.
Läs mer om Sverige.
Vi har ingen isbana på vår skola
Kalix kommun säger att det inte finns pengar till att spola isbanan på vår skola, Djuptjärnsskolan, även fast andra skolor i kommunen har en isbana. Vi vet att det finns isbanor på skolorna i Innanbäcken, Näsbyn, Centrum, Sangis och Ytterbyn.
Friluftslivet del av lösningen på länets ohälsoproblem
Att inte röra på sig är dåligt för hälsan. Om det är alla eniga. En studie som publiceras i American Journal of Clinical Nutrition kopplar dubbelt så många för tidiga dödsfall till stillasittande liv, än till högt BMI och fetma.