Västerbottens Folkblad


Bättre provtagning ökar patientsäkerheten

Visst påverkar grundlig utbildning kvaliteten i provtagningen i vården. Därmed ökar också patientsäkerheten, visar en färsk avhandling.

Psykisk hälsa i fokus

I morgon, onsdag den 2 april, är det dags för det fjärde föredraget i vårens serie Lärande luncher i Skellefteå. Den här gången handlar det om psykisk hälsa i fokus.

Läs mer om Lärande och Skellefteå.
Kunskap om celldöd ger bättre cancerbehandling

I morgon, tisdag den 1 april, är det dags för det åttonde föredraget i vårens serie Lärande luncher i Umeå. Den här gången handlar det om hur kunskap om celldöd gör behandlingen av cancer bättre.

Läs mer om Lärande och Umeå.
Projekt om psykisk hälsa ska vända negativ trend

Psykisk ohälsa ökar i samhället, och i dag är det den vanligaste sjukskrivningsorsaken. - Det finns inte en arbetsplats, familj eller skolklass som är förskonade från utmattning, depression

Om arbetsmiljön i hjärnans tryckkammare

På tisdag den 11 mars är det dags för det femte föredraget i vårens serie Lärande luncher i Umeå. Den här gången handlar det om trycket i hjärnan.

Läs mer om Lärande och Umeå.
Rekordsatsning kring minoritetsspråk på 1177.se och UMO.se

1177 Vårdguiden och UMO.se lanserar nu Sveriges förmodligen största översättningsprojekt när det gäller de nationella minoritetsspråken. 456 översättningar kring vård och hälsa publiceras

Läs mer om Vårdguiden.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har sammanträtt

Idag, tisdag, har landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd sammanträtt.

Ozonbehandling alternativ i tandvården?

Tisdag den 25 februari är det dags för det tredje föredraget i vårens serie Lärande luncher i Umeå. Den här gången handlar det hur man kan använda ozon i tandvården. Rubriken på föredraget

Läs mer om Lärande och Umeå.
Forskningens dag har infektioner i fokus

Vad händer i kroppen vid sorkfeber, hur farliga är fästingburna infektioner och hur möter forskningen problemen med antibiotikaresistens.

Fira Alla hjärtans dag med Hjärtcentrum

Fredag 14 februari är allmänhet och media välkomna att ta del av korta föreläsningar och besöka montrar när Hjärtcentrum firar Alla hjärtans dag.

Läs mer om Alla och Hjärtcentrum.
Satsning på asylsökande i Jörn och Boliden

Under februari och mars pågår ett projekt på Skellefteå lasarett med syfte att undersöka om kostnadsfria resor till och från sjukhuset kan få fler asylsökande patienter att ta del av

Läs mer om Boliden, Jörn och Skellefteå.
Sammanfattning från landstingsstyrelsen

Vid dagens sammanträde med landstingsstyrelsen godkände man bland annat ett förslag till förtroendemannaorganisation för perioden 2015-2018. Ärendet lämnas nu över till landstingsfullmäktige

Svåra nervskador profilområde med ambitioner

Skador på plexus brachialis är som de låter: en knockout. Men lägg namnet på minnet! På Nus hoppas man få behandlingen av svåra skador på armens nervfläta som rikssjukvård.

Monica ger besked om folkhälsan

Sjunde omgången av Monica hälsoundersökning drar nu igång i Norr- och Västerbotten. Syftet är att kartlägga förekomsten av riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Läs mer om Monica och Norroch Västerbotten.
Norrlands universitetssjukhus bäst i Sverige!

Sveriges bästa universitetssjukhus finns i Umeå. Den medicinska kvaliteten väger tyngst när tidningen Dagens Medicin för andra året i rad listar landets bästa sjukhus. - Jag är mycket

Läs mer om Sverige och Umeå.
Stort intresse för föreläsning om psykisk hälsa

Under 2014 sätter Västerbottens läns landsting och Skellefteå kommun fokus på psykisk hälsa. Invigning av året sker genom en gratis kvällsföreläsning av Per Naroskin 29 januari.

Läs mer om Per Naroskin och Skellefteå.
Fortsatt uppmaning till vaccination mot influensa

Ett 50-tal fall av influensa har hittills konstaterats i länet, men influensasäsongen har bara börjat. Landstingets smittskyddsenhet uppmanar fortsatt till vaccination, särskilt om man tillhör någon av riskgrupperna.

Klådmottagning på Ersboda hälsocentral

Nu finns vårens tider för klådmottagningen på Ersboda hälsocentral. Du behöver inte vara listad vid hälsocentralen för att få göra detta besök. Bokning görs via e-tjänsten Mina vårdkontakter.

Läs mer om Ersboda och Mina.
Patientavgifter förändras

Från den 1 januari 2014 gäller nya avgifter för några typer av besök i vården.

Billigare preventivmedel för ungdomar

Vid årsskiftet införs subvention av preventivmedel i Västerbotten.

Läs mer om Västerbotten.
En ständig resa

- Chefen ska bygga medarbetarna, rusta dem med kompetens och mod, säger verksamhetschefen för den länsövergripande informatikenheten Jörgen Winqvist som har ett stort intresse för ledarskap.

Läs mer om Jörgen Winqvist.
Bättre stöd till barn och unga

Mariehems hälsocentral jobbar sedan några år i ett nära samarbete med närliggande skolor, Elevhälsan och socialtjänst för stöd och hjälp till barn och unga vid psykisk ohälsa.

Läs mer om Elevhälsan.
Ny framgång i behandling av Skelleftesjukan

Ett gammalt billigt läkemedel har visat sig bromsa sjukdomsförloppet vid familjär amyloidos, FAP.

Läs mer om FAP och Skelleftesjukan.
Stöd för att ändra alkoholvanor

För den som inte har några omfattande problem men som ändå vill ändra sina alkoholvanor finns Alkohollinjen - en kostnadsfri telefonrådgivning.

Läs mer om Alkohollinjen.
Sammanfattning från landstingsstyrelsen

Vid dagens sammanträde beslutade landstingsstyrelsen bland annat om verksamhetsplan för 2014 samt att dela ut 1,5 miljoner kronor i bidrag till frivilligorganisationer i länet för aktiviteter
Senaste nyheternaNyhetsdatabasen - Nyheter på ett ställe
Nyhetsdatabasen är en nyhetsagent och sökmotor som samlar nyheter från svenska tidningar. Här kan du snabbt läsa aktuella nyheter eller göra sök flera år tilbaka.
Kontakt
post@nyhetsdatabasen.se

Senaste 24t
19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01 00 23 22 21 20