Västerbottens Folkblad

Chatta om fallskador och läkemedel

Kan mina mediciner göra så att jag ramlar? Och vad kan jag göra för att förebygga fall? I morgon, torsdag 25 september, klockan 12-13 kan du chatta om fallskador och läkemedel på hälsa2020.se.

PET-MR - ett lyft för patienterna

Nu är den på plats, 50-miljonersgåvan till Norrlands universitetssjukhus. PET-MR-kameran ska ge regionens patienter den allra bästa cancerbehandlingen, individanpassad, säkrare och mer precis.
Lärande lunchstart i Umeå
Tisdag den 23 september startar höstens föredrag i Umeå. Som vanligt är lokalen Frälsningsarmn i centrala stan, snett emot Sagateatern. Start kl. 12.15, tid 20 minuter, med tid för
Varning för giftsvamp på 26 språk
Dags för svamputflykt? Om du är osäker på vilka svampar du kan plocka, finns en broschyr du kan ta med ut i skogen. Den innehåller bilder och information om de vanligaste giftsvamparna.

Intygstjänst ska förenkla för patienter och vården

Nu lanseras Mina intyg, en ny e-tjänst som förenklar hanteringen av läkarintyg för både personal och patienter inom hälso- och sjukvården.
Läs mer om Mina.
Landstingsvalets preliminära resultat
Det preliminära resultatet för valet till landstingsfullmäktige i Västerbotten är nu klart.
Läs mer om Västerbotten.
Prisas för gynekologiskt kvalitetsregister
Mats Löfgren, gynekolog vid Norrlands universitetssjukhus, Nus, har fått pris för sina insatser med att bygga upp det gynekologiska operationsregistret GynOp som i år fyller 20 år.
Läs mer om GynOp.
Jämlikare vård med öppet sinne
Ha ett öppet förhållningssätt till människor du möter. Budskapet kommer från Linda Moestam, genusvetare och verksamhetsledare på RFSL, som för några veckor sedan föreläste för Folktandvårdens
Läs mer om Linda Moestam.
Klimatsmart vård på distans
Byter man fysiska besök i vården mot telemedicin minskar utsläppen av koldioxid 40-70 gånger! Redan på bara några kilometers avstånd blir vård på distans ett grönare alternativ än bilen.
Kickstarta hösten med ny kunskap!
Vill du testa lättyoga, lära dig möta barn i sorg eller uppleva något nytt tillsammans med en hund? Nu har du chansen!
Ny matförpackning är snällare mot miljön
Patienterna vid Norrlands universitetssjukhus får nu snyggt upplagt mat direkt på porslinstallrik. Detta tack vare en ny portionsförpackning som dessutom innehåller hälften så mycket
Stora vinster när små barns psykosociala hälsa undersöks
Som första landsting undersöker Västerbottens läns landsting små barns psykosociala hälsa i samband med den obligatoriska treårskontrollen. Det görs genom ett frågeformulär som skickas
Lokal ledamot i nationella donationsrådet
Regeringen har utsett fyra nya ledamöter i Nationella rådet för organ- och vävnadsdonation vid Socialstyrelsen. En av dem är sjuksköterskan Cecilia Reinikainen Diamant som arbetar på
Enkel motion i sommar
Sommaren är ett bra tillfälle att ge dig själv och din kropp lite extra uppmärksamhet, oavsett om det handlar om att motionera, äta mer grönsaker eller bara varva ner.
Gott samarbete underlättar
Samarbetet mellan den gynekologiska och de ortopediska vårdavdelningarna är särskilt värdefullt under sommaren. Tack vare det kan de upprätthålla en patientsäker vård trots flera oförutsedda
Nya operationssalar på Nus i augusti
Under sommaren byggs det två nya operationssalar på Operationscentrum vid Norrlands universitetssjukhus. Ett nytt fläktrum kommer även att byggas för att förbättra luften ytterligare.
Läs mer om Operationscentrum.
Hittat balansen mellan det ljusa och det mörka
Att arbeta med allvarligt sjuka barn kan vara väldigt tungt. Men Britt-Louise Mikaelsson har funnit ett sätt att tänka positivt trots de svåra sjukdomar som hon dagligen möter på barnkliniken.
Stressa av där du är
Att släppa jobbtankar, pluggtankar eller andra tankar och koppla av bara för att man kanske har semester är inte alltid så enkelt.
Han animerar ditt piniga filmslut
I den senaste Pinigt-filmen Coronamannen frågar karaktären i filmen sig själv om han ska sluta snusa och röka för att behålla tjejen han gillar. Filmen saknar slut och det är du som
Sammanfattning från landstingsfullmäktige
Landstingsfullmäktige sammanträdde i Umeå under tisdagen och onsdagen. Ett av huvudärendena var budget för 2015. Här är en sammanfattning av fullmäktiges beslut.
Läs mer om Umeå.
Sköt ditt barns kontakter med vården via webben
Nu lanserar 1177 Vårdguiden en ny tjänst, så att du som vårdnadshavare kan vara ombud för ditt barn i kontakten med vården - via webben.
Läs mer om Vårdguiden.
Bra kvalitetsregister kan ge explosion av forskning
Kvalitetsregister kan snabbt användas för att utveckla kvaliteten. Men efter 10-15 år får de nya värden - för forskningen.
Sammanfattning från landstingsstyrelsen
Vid dagens sammanträde med landstingsstyrelsen fanns bland annat förslag till planering och budget för 2015 med på ärendelistan liksom delårsrapporten per april månad.
Råd för sommarens alla resor
Planerar du en semesterresa i sommar? 1177 Vårdguiden ger råd var du än är! Kan jag flyga när jag är gravid? Hur undviker jag åksjuka? Vilket nummer ringer jag för sjukvårdsrådgivning
Läs mer om Vårdguiden.
Tio miljoner utvecklar strålbehandlingen
Tio miljoner kronor från Vinnova sätter fart på det nationella projektet Skonsam strålbehandling som leds från Norrlands universitetssjukhus.
Läs mer om Skonsam och Vinnova.