Motor

Chefen avslöjar: Så blir Volvos nya värstingbil

Polestar 1 inleder Volvos elbilsoffensiv nästa år.Nu avslöjar vd:n Thomas Ingenlath flera detaljer om den exklusiva hybriden – däribland priset på cirka 1,5 miljoner kronor.– Vi behöver sådana bilar, precis som vi också behöver billigare modeller, säger han till Autocar.
Läs mer om Autocar.

Krocktestare nonchalerar fortfarande kvinnor

Trots att en prototyp för en kvinnlig krockdocka finns framtagen används den fortfarande inte.Det innebär att krocktester med bilar blir missvisande för hälften av befolkningen.
Volvo lanserar el-lastbil före Elon Musks Tesla
Renare luft och lugnare stadsmiljö – det är vad Volvo Lastvagnars nya elektriska lastbil ska bidra till.Fordonet kommer ut på vägarna redan i år och slår därmed slår Tesla i el-lastbilsracet.
Läs mer om Tesla.
Aston Martin återkallar alla exemplar av lyxbilen
Nu återkallar Aston Martin 3 873 lyxbilar av modellen DB11.Det är alla exemplar som den brittiska tillverkaren byggt sedan lanseringen.Anledningen är ett fel som kan få krockkuddarna att plötsligt lösa ut, uppger Reuters.
Läs mer om Aston Martin.

Två män åtalas efter stöldturn mot bilar

Två män i 30-årsåldern åtalas för 17 bilinbrott under en stöldturn i Jönköpings län i slutet av november.
9 bilar du inte ska köpa
Svensk bilförsäljning väntas slå ett nytt rekord i år och närma sig 400 000 sålda bilar.Nya skatteregler och omställningen från diesel till el gör också sitt till för att höja temperaturen i bilhallarna.Men så finns det riktigt iskalla bilar.Bilar som du ska hålla dig borta ifrån – trots lockande reaskyltar och förmånliga rabatter.Här är nio nya bilar som du inte ska köpa i vinter.
Importerade USA-bilar kan vara skrotade eller vattenskadade – så här undviker du att bli lurad
Stormarna i USA har gjort att tusentals skrothögar importerats till Europa. Oseriösa skojare döljer skadorna och reparerar inte sällan med stulna bilreservdelar – samt skruvar mätarställningen. Tyvärr dyker de här bilarna upp även hos svenska bilhandlare och i privatannonser. Men det finns sätt att avslöja bedragarna. Läs våra tips och undvik att gå på en riktig mina.
Läs mer om Europa och USA.
Koenigsegg: Vi kan nå 483 kilometer i timmen
Koenigsegg slog fem världsrekord med modellen Agera RS i höstas.Men den svenska grundaren med samma namn blev inte mätt på framgången.Nu tror han att bilen kan nå hela 300 miles per hour – alltså 483 kilometer i timmen.
Greps för rattfylla – hävdar att Teslan körde av sig själv
Med de självkörande bilarna kommer nya juridiska problem.Men den här amerikanska föraren får nog svårt att klara sig från en fällande dom.Han hävdar att han är oskyldig till rattfylla – för att hans Tesla körde på autopilot.
Läs mer om Tesla och Teslan.
Åtalas för bilkörning med istäckta rutor
Isiga bilrutor är vardag just nu och det går att handskas med problemet på olika sätt. En 27-åring i Umeå valde att krypköra med oskrapade rutor.Enligt SVT har mannen sagt i förhör att han försökt skrapa men att det var för svårt. Nu åtalas han.
Läs mer om Umeå.
Här är regskyltarna som inte fick godkänt
3 373 svenskar valde att skaffa en personlig registreringsskylt under 2017.Men det var inte alla förslag som föll i god jord hos Transportstyrelsen.TERROR, RÅNBIL och 8UTT5EX var några av de budskap som fick avslag.
Peter Ternströms nyårslöften: Jag ska bli en sämre människa
Jag har en lysande plan för 2018. Eftersom nästan 100 procent av alla nyårslöften misslyckas, låt oss då applicera omvänd logik. Alltså ska Jag alltid köra för fort.
Läs mer om Jag.
9 hemliga bilar – som du inte borde få se än
En rad biltillverkare passar på att göra sina vintertester i Sverige nu under den kallaste perioden. Mercedes är flitigt med en rad nya bilar på gång och det handlar om nya bilar i kompaktserien samt flera ansiktslyftningar.Och den här veckan kan vi också bjuda på en husbil.
Läs mer om Sverige.
600 000 riskerar körförbud med nya besiktningsregler
Den 20 maj träder de nya besiktningskraven i kraft.I glappet mellan de nya och gamla reglerna riskerar 600 000 fordon att få körförbud.Nu uppmanar Transportstyrelsen bilägare att kontrollera sitt besiktningsdatum på nytt.
Läs mer om Transportstyrelsen.
Bilstöld ledde till dramatisk tjuvjakt
En dramatisk tjuvjakt har utspelat sig i Onsjö i Vänersborg, skriver TTELA.
Läs mer om Onsjö och Vänersborg.
TEST: Familjen byter bensinbilen mot en elbil
Många spår ett genombrott för elbilar under 2018.Men hur pass stor blir förändringen när en byter från ett bensindrivet fordon till ett elektrifierat dito?Alexandra Widelund, 41, från Ekolsund fick möjlighet att söka svaret på frågan som många ställer sig.– Det kändes som en vanlig modern bil, men tystare, säger hon.
Läs mer om Ekolsund.
Personliga regskyltar drog in åtta miljoner kronor 2017
I juli delade Skyltfonden ut fyra miljoner kronor till 16 olika projekt.Andra halvåret landade på samma siffra.Det innebär att de personliga registreringsskyltarna dragit in cirka åtta miljoner kronor under 2017.
Läs mer om Skyltfonden.
Guide: Välj rätt extraljus – allt om xenon, halogen, LED och ljusramper plus monteringstips
Att välja rätt extraljus är inte lätt. Det finns en djungel av olika produkter på marknaden. Men med vår guide och ljustester blir det lättare att vara upplyst.
Läs mer om LED.
Skandal att myndigheter rekommenderar diesel
Det är alltid lika fascinerande att se på när högerhanden inte vet vad vänsterhanden gör.Och det är märkligt att se med vilken tröghet svenska företag och myndigheter hanterar bilfrågor.Den nya fordonsskatten och nya miljözoner är bara några månader bort men ändå tvingas bilköpare att välja omoderna dieselbilar.
Polisen tävlar i att bötfälla bilister – får stenhård kritik
Polisen i Region Mitt tävlar i att bötfälla bilister.Varje månad utses månadens bubblare som ges till den polis som lyckats bäst med att öka andelen alkoholkontroller och bötfälla bilister som kört mellan sex och nio kilometer för fort.Dummaste jag hört på länge, har en kollega skrivit i intranätet, rapporterar SVT.
Läs mer om Region Mitt och SVT.
McLaren går mot strömmen: Ska inte bygga suv
Efter Porsches monumentala suv-succ har lyxmärkena fallit till föga ett efter ett. Men det finns ett märke som hårdnackat vägrar.
Familj åtalas efter att sonen kört trimmad A-traktor
I somras stoppades en 17-åring efter att ha kört en A-traktor som visade sig vara manipulerad.Nu åtalas han för grov olovlig körning – samtidigt som hans föräldrar åtalas för medhjälp till grov olovlig körning, skriver Ystads Allehanda.
Läs mer om A-traktor.
Simon byggde en bil bara av snö – lurade polisen
36 centimeter snö lade sig över kanadensiska staden Montreal.Då tog Simon Laprise tillfället i akt och utsatte polisen för ett spratt genom att bygga en snöbil.Efter att polisen undersökt den närmare lämnade de en böteslapp.Du gjorde vår kväll, stod det, rapporterar Global News.
Läs mer om Montreal.Då och Simon Laprise.
Regeringens förslag om bilmålvakter kritiseras
Regeringen har tillsatt en utredning för att få bukt med bilmålvakter.Men utredningen får kritik från Kristdemokraterna som menar att den inte är tillräcklig.– Det är beklagligt att när regeringen äntligen tar i itu med det så tar man inte tag i helheten, säger partiets riksdagsledamot Mikael Oscarsson.