Dagens nyheter

Regeringen föreslår ny lag för museernas självständighet

Ett formaliserat oberoende för museer och möjligheten för statliga museer att ge bort föremål från sina samlingar till regionala och lokala museer. Det var en av punkterna i den lagrådsremiss för en ny kulturarvspolitik som kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade på torsdagen.
Läs mer om Alice Bah Kuhnke.

Regeringen vill se ny museilag

Regeringen vill införa en ny museilag som ska träda i kraft den 1 juli nästa år. Dessutom föreslår man ändringar i kulturmiljölagen, enligt den lagrådsremiss som kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) presenterade i dag.
Läs mer om Alice Bah Kuhnke.
Bad Religion till Sverige i sommar
Punkbandet Bad Religion kommer till Sverige i sommar för spelningar på Liseberg i Göteborg den 9 augusti och Gröna Lund i Stockholm den 10 augusti.
DN Kulturs julkalender, lucka 8: The nightmare before Christmas
I DN Kulturs julkalender skriver redaktionens medarbetare om filmer och tv-serier med maximal julfaktor. Bakom den åttonde luckan hittar vi Julia Sandstn Vikberg, som minns filmen The nightmare before Christmas.
Läs mer om Julia Sandstn Vikberg och The.

Picassoverk såldes för rekordbelopp i Uppsala

Fyra Picassoverk auktionerades under onsdagen ut av Uppsala auktionskammare. Det mest eftertraktade verket, Picassos Filette au bret såldes efter 18 minuter för rekordsumman 21,4 miljoner kronor.
Läs mer om Uppsala.
Dylan firas på flera håll i Stockholm
Bob Dylan kommer inte till Nobelfesten som hålls i Stockholm på lördagen. Men det betyder inte att firandet av honom som Nobelpristagare är inställt.
London, slutet av november
Bob Dylan, David Bowie, Harold Pinter och Anselm Kiefer är alla aktuella på Londons kulturscen i höst. Klas Östergren ser gårdagens revoltörer skärpa sinnena i en tid av undergångsstämning.
Linus Larsson: Åt alla och envar, en egen statlig version av sanningen om presidenten
Företaget som hjälpte Trump till makten handlar med data om 220 miljoner amerikaner. Nu uppges det förhandla om att bli hans digitala propagandamaskin.
Läs mer om Trump.
Amelia Adamo går i pension
Tidningsmakaren Amelia Adamo ska gå i pension, berättar hon för News55. Adamo fyller 70 nästa år och tänker ta tillfället i akt att trappa ner.
Läs mer om News55.
Youtube svarar på Pewdiepies hot om att radera sin kanal
Vloggaren Pewdiepie har meddelat att han raderar sin Youtubekanal när han når 50 miljoner prenumeranter, i protest mot Youtubes nya system. Enligt Pewdiedie har Youtube nu svarat att de ska undersöka problemet.
Läs mer om Youtube och Youtubekanal.
Fansen får SVT att lägga ut andra säsongen av Skam
Skam-febern har kommit till Sverige med besked. Påtryckningarna från fansen har gjort att SVT nu tidigarelägger andra säsongen av den norska ungdomsserien.
Läs mer om SVT, Skam och Sverige.
Ny storm kring Nobelpristagaren Mo Yan
Peking. Den kinesiske författaren Mo Yan, 2012 års Nobelpristagare i litteratur, hyllade i ett tal vid en konst- och författarkonferens i Peking Kinas ledare Xi Jinping så hämningslöst att han nu kritiseras i kretsar av författarkolleger, akademiker och journalister.
DN Kulturs julkalender, lucka 7: 30 rock, Ludachristmas
I DN Kulturs julkalender skriver redaktionens medarbetare om filmer och tv-serier med maximal julfaktor. Bakom den sjunde luckan hittar vi Kristofer Ahlström, som minns julspecialen i 30 rock.
Läs mer om Kristofer Ahlström.
Höjdarnas bittra strid om Nobel center
Invektiven haglar när eliten strider om Nobel center. På ena sidan: H&M:s ägare Stefan Persson, familjen Wallenberg och Nobelstiftelsen. På den andra: Fredrik Lundberg, kungahuset, Björn Tarras-Wahlberg och delar av kultur-gräddan. Birgitta Forsberg skildrar spelet kring bygget på Blasieholmen.
Katarina Wennstam: Sista tangon dansas ännu
Våldtäkt är ett kärt ämne för manliga filmskapare. Katarina Wennstam konstaterar att få kvinnor porträtteras så ingående som de som utsätts för sexuella övergrepp.
Malin Ullgren: Hänsynslöshet har på bara några år gjort att berättandet blivit svårare
I tider av självbiografiskt skrivande används romanbegreppet som skydd mot invändningar. Nya genrebegrepp löser inte etikfrågan, men de kan kanske skapa större ärlighet.
Ken Ring-konsert avbokades efter kritik – nu spelar han ändå
Ken Ring kritiserar på sin Facebooksida Värmdö kommun för att ha ställt in en spelning i Gustavsbergsteatern. Men enligt kommunen var det en ideell organisation som bokat spelningen – och nu ska han spela där ändå.
Bernardo Bertolucci kallar kritik mot våldtäktsscen befängd
Regissören Bernardo Bertolucci har fått hård kritik för våldtäktsscen i Sista tangon i Paris. Men nu menar han att kritiken bygger på ett befängt missförstånd.
Läs mer om Sista.
Chef för polskt kulturinstitut i Berlin avskedas på grund av för mycket judiskt innehåll
Chefen för det polska kulturinstitutet i Berlin avskedas. Enligt den polska ambassadören har centret fokuserat för mycket på judiskt innehåll.
Läs mer om Berlin.
Polen utlämnar inte Roman Polanski
Filmregissören Roman Polanski kommer inte att utlämnas av Polen till USA. Det beslutade Polens högsta domstol i dag, enligt AFP.
Läs mer om AFP, Polen, Roman Polanski och USA.
Alice Cooper till Sverige i sommar
Alice Cooper kommer till Sverige i sommar för konserter på Liseberg i Göteborg och Gröna Lund i Stockholm, meddelar nöjesparkerna.
DN Kulturs julkalender, lucka 6: Åtta kvinnor
I DN Kulturs julkalender skriver redaktionens medarbetare om filmer och tv-serier med maximal julfaktor. Bakom den sjätte luckan gömmer sig Greta Thurfjell, som ser om det franska familjedramat Åtta kvinnor.
Läs mer om Greta Thurfjell och Åtta.
Kända svenskar klär sig till lucia efter hatstorm mot Åhlns kampanj
En bild på ett barn i lucialinne från Åhlns möttes av en rasistisk hatstorm på nätet. Under måndagen valde Åhlns att dra tillbaka kampanjen, men nu samlas ett stort antal personer under hashtaggen #jagärlucia för att stötta barnet.
Ständigt krisläge på Expressens ledarsida
Vad är det som händer med det svenska opinionsklimatet? Håller liberala ledarsidor på att förlora kursriktningen? I tre artiklar undersöker författaren Mattias Hagberg ett värderingsskifte. I dag: Expressens ledarredaktion.
Kristina Lindquist: Det kostar ingenting att peta Anna Hagwall
Antisemitismen är en del av Sverigedemokraternas skapelseberättelse, skriver Kristina Lindquist.