Dagens nyheter


Uma Thurman: Jag har Quentin Tarantinos bronshäst hemma

På tisdag kommer en levande filmikon till Sverige för att ta emot ett hederspris på Stockholms filmfestival. DN träffar Uma Thurman på hemmaplan för att prata om en färgstark filmkarriär, nyfunnen tro, Tarantino, en graviditet som skapade ångest och romantiska Sverigedrömmar.

En selfie för mycket

Unga gör det, äldre gör det, piloter och astronauter gör det. För att inte tala om alla andra som också gör det. Att knäppa en selfie har blivit vardagsmat – men alla är inte lika genomtänkta.

Tidigare toppnyhet hos Dagens nyheter:
Roman Polanski förhörd i Polen

Den långdragna juridiska historien kring Roman Polanskis sexbrott blommade upp igen på torsdagen då den världsberömde regissören blev förhörd av åklagare vid ett besök i Krakow i Polen.

Läs mer om Krakow och Polen.
Tonsättarpris till Malin Bång

Malin Bång tilldelas Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris på 75000 kronor.

Läs mer om Malin Bång.

Superstjärna klar för Roskilde

Roskilde avslöjar nu den första riktigt stora bokningen inför nästa sommar. Superstjärnan Pharrell Williams kommer till den danska festivalen.

Läs mer om Roskilde.
Tove Lo trea på USA-listan

Efter att ha tappat placeringar förra veckan klättrar nu svenska Tove Los hitlåt Habits (Stay high) på Billboard Hot 100.

Läs mer om Billboard Hot.
Monica Dominique får hederspris

Kompositören och pianisten Monica Dominique får Musikförläggarnas hederspris för 2014.

Läs mer om Monica Dominique.
Const Literary (P)review ger ut sitt sista nummer

I april 2012 startades litteraturtidskriften Const Literary (P)review som en motreaktion till att den litterära utgivningen ansågs bli allt mer kommersiell.

Läs mer om Const Literary.
Rösta fram ny bok på Amazon

Sedan tidigare låter nätjätten Amazon sina besökare titta på pilotavsnitt av sajtens egna tv-serier och sedan rösta på om de vill se en fortsättning. Nu har samma princip överförts till litteraturen.

Läs mer om Amazon.
Fredrik Wikingsson: Vi är både terapeuter och berättare

I kväll, torsdag, har Ska vi göra slut? premiär på Kanal 5, om par som utvärderar sin relation. Fredrik Wikingsson leder programmet tillsammans med Filip Hammar.

Läs mer om Filip Hammar, Kanal och Ska.
Sverige blev lottlöst när Nordiska rådet presenterade sina priser

Kjell Westös redan hyllade roman Hägring 38 fortsätter sitt nordiska segertåg. Men Sverige blev lottlöst när Nordiska rådet i går kväll presenterade sin kulturpriskvartett.

Läs mer om Hägring och Nordiska.
Nordiskt pris till Kjell Westö

Nordiska rådets litteraturpris går till Hägring 38 av Kjell Westö, Finland. Sverige blev helt utan priser vid prisutdelningen i Stockholms stadshus på onsdagskvällen.

Läs mer om Finland, Hägring och Kjell Westö.
Charli XCX till Stockholm med Katy Perry

När sångerskan Katy Perry kommer till Sverige för en spelning på Globen i mars nästa år tar hon med sig ingen mindre än Charli XCX som förband.

Tio sätt internet har förändrat våra liv på

För exakt 45 år sedan skickades världshistoriens första mail. Den 29 oktober 1969 sändes ett mail från UCLA till Stanforduniversitet som bara bestod av två tecken och fick den mottagande servern att krascha. Men ur kraschen föddes något större, och för att fira jubileet av internets 45-årsdag visar DN tio sätt som livet vore annorlunda på om webben aldrig hade uppfunnits.

Läs mer om Stanforduniversitet.
De fick Barnens Romanpris

En superviktig bok fick Barnens Romanpris 2014. Årets bästa barnbok för 9-12-åringar är 5768 visningar på Youtube av Ralf Novk-Rosengren och Anita Santesson.

Damon och Affleck producerar tv-serie

Radarparet Matt Damon och Ben Affleck gör det igen. Nu ska de producera en ännu inte namngiven komediserie för amerikanska Fox.

Läs mer om Affleck, Ben Affleck och Fox.
Ulvaeus initiativtagare till låtskrivarläger

Nästa år anordnas ett internationellt låtskrivarläger i Stockholm. Björn Ulvaeus är en av initiativtagarna.

Läs mer om Stockholm.
Huligankulturen beskrivs i För evigt trogen

Sveriges första tv-serie om fotbollshuliganer. Det är skådespelaren Tobias Hjelms nya stora projekt. Nyligen spelades ett pilotavsnitt in i Stockholm, och DN Kultur var på plats.

Läs mer om För och Stockholm.
Roy Andersson kidnappade Hugo Rask

Vilken skräck. Man skriver en bok; upp dyker ett gammalt ex och sätter sitt bomärke på hela rasket?

Läs mer om Hugo Rask.
Stampen startar kvinnonätverk

Stampen Media Group, som äger bland annat tidningarna Göteborgs-Posten, Nerikes Allehanda och Hallandsposten, startar ett separat bolag, Modern women media, inriktat på kvinnan i alla livsstadier.

9 av 10 bokade akter är män

Mansdominansen är närmast total på Europas stora hiphop- och reggaefestivaler. På kontinentens tio ledande urbana festivaler är 91 procent av akterna manliga, visar en ny undersökning.

House of cards-skådespelerska död

House of cards-skådespelerskan Elizbeth Norment har gått bort, skriver Hollywood Reporter.

Tidigare toppnyhet hos Dagens nyheter:
Kändisarna gör skvallerpressens jobb

Popstjärnan Robbie Williams live-rapporterade sin frus förlossning på Twitter. Men han är inte ensam. Kändisar i Sverige och hela världen hänger allt oftare ut sitt privatliv på sociala medier. Celebriteten blir sin egen journalist och kan själv bjuda in fansen, säger doktoranden Michael Rübsamen.

Jos Gonzlez släpper nytt album

Det har gått sju år sedan Jos Gonzlez senast släppte ett album, men snart är det dags igen. Den 17 februari kommer albumet Vestiges claws, enligt ett pressmeddelande.

Interaktiv grafik: 150 kulturhändelser som skapade Sverige

Läs mer om Sverige.Senaste nyheternaNyhetsdatabasen - Nyheter på ett ställe
Nyhetsdatabasen är en nyhetsagent och sökmotor som samlar nyheter från svenska tidningar. Här kan du snabbt läsa aktuella nyheter eller göra sök flera år tilbaka.
Kontakt
post@nyhetsdatabasen.se

Senaste 24t
17 16 15 14 13 12 11 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01 00 23 22 21 20 19 18