Dagens nyheter

Boktips – 23 guldkorn ur höstens utgivning

Bokhösten är här – och det med besked. DN:s litteraturredaktör Malin Ullgren har valt ut 23 titlar att se fram emot. Klara, färdiga, läs!
Läs mer om Malin Ullgren.

Linus Larsson: Samtidens moralpanik har inte samma lyster som när jag var ung

Krönika. Visst är det fint att läsa om hur Pokmon Go och internet förstör oss. Men det går inte upp mot moralpanikens guldålder, när det handlade om sex och blod.
Läs mer om Pokmon Go.
Filmfestivalen: Venedig dansar och ber
En blind Jesus, en het påve och en andlig resa till tidernas morgon sätter fart på Venedigs filmfestival. Amanda Kernell, som skriver samernas historia i blod, försvarar de svenska filmfärgerna.
Är det här höstens bästa böcker?
Höstfavoriter. Under veckan listar DN:s kritiker sina fem favoriter inför hösten. I dag listar DN:s litteraturkritiker Malin Ullgren några av sina favoriter bland de böcker som ges ut i höst.
Läs mer om Malin Ullgren.

Sara Broos: Ingen chans att mamma skulle kunna säga nej

Efter den prisade Lars Lerin-filmen För dig naken har hon vänt kameran mot en ännu mer närstående konstnär, sin egen mamma. DN:s Helena Lindblad har träffat Sara Broos och talat om svåra tystnader, melankolisk natur och spelfilmssug.
Vogues paralympier var photoshoppade modeller
Vogue Brazil kritiseras för sin kampanj Vi är alla paralympiker. I stället för Paralympics-idrottsmän har man photoshoppat skådespelare för att visa de funktionshinder som några av de tävlande har.
Esa-Pekka Salonen är tillbaka på hemmaplan
Esa-Pekka Salonen är tillbaka på nordisk hemma-plan efter åren som chefdirigent i Los Angeles och London. Snart väntar det mäktiga uppdraget att göra Wagners Ringen i Helsingfors, men först blir det Östersjöfestival.
Läs mer om London och Östersjöfestival.
Sauda Luzze: Jag vill utmana mina rädslor
I sommar har Sauda Luzze varit i Paris, i Almedalen och på Kuba. Nu är hon hemma i Alby men bara en snabbis, den 3 september drar hon i väg igen – till Tanzania.
Läs mer om Alby, Almedalen, Kuba, Sauda Luzze och Tanzania.
Förbud mot rapmusik på skolbussar kritiseras
I ett meddelande till skolbussförare i Portland förbjuder skoldistriktet rapmusik på bussarna när barn är ombord. Country, pop och jazz anses däremot okej. Nu får förbudet stark kritik av föräldrar som menar att det är rasistiskt.
Läs mer om Portland.
Nytt stipendium till Lars Gustafssons minne
Vestmanlands Läns Tidning instiftar ett stipendium för unga inom kulturområdet som verkar i författaren Lars Gustafssons anda.
Universal stoppar skivsläpp på enbart en musiktjänst
Efter att Frank Ocean släppte sina album Endless och Blonde exklusivt för Apple Music stoppar nu Universal Music group sina bolag från att släppa album via enbart en strömningstjänst.
Utreder attacken mot Leslie Jones
Ghostbusters-stjärnan Leslie Jones hemsida hackades och nakenbilder och personuppgifter, inklusive hennes pass och körkort, publicerades, enligt flera medier, innan hemsidan togs ner.
Ex-chefer på skandaltidning dömda
Två ex-chefer på danska skvallertidningen Se og Hør döms till villkorliga fängelsestraff. Samtidigt får ägarkoncernen Aller Media en företagsbot på tio miljoner danska kronor. Bakom ligger en skandal där tidningen övervakat kändisar.
Läs mer om Aller Media och Hør.
Italienska staten bjuder på kultur
Nästan fem tusen kronor att spendera på kultur, det ska den italienska staten ge landets 18-åringar i födelsedagspresent med start den 15 september, skriver The Independent.
Läs mer om The Independent.
Festival hedrar jordbävningsoffren
Filmfestivalen i Venedig väljer att ställa in sin invigningsmiddag och strandgala i solidaritet med de som fallit offer för jordbävningen som nyligen drabbade Italien, skriver Variety.
Läs mer om Italien, Variety och Venedig.
Inga sexbrott på kulturkalas
Under den veckolånga festivalen Göteborgs kulturkalas kom det inte in en enda anmälan om sexuella ofredanden. Ett medvetet strategiskt arbete ligger bakom, enligt Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig.
Fredrik Strage: Jag skrattar mig till döds av sagorna om analkulor och döda grisar
Krönika. Suicide squad är usel – men som medialt fenomen, och som inspirationskälla till sexiga och skojiga fanfantasier, är det svårt att inte gilla den.
Jonas Gardells Facebookinlägg tillbaka
En bild från Jonas Gardells Facebookprofil togs bort av Facebook som menade att den bröt mot deras gemenskapsregler. Men nu är inlägget tillbaka.
Läs mer om Facebook.
Kreativa lån eller oblyga idstölder?
Nyligen dömdes den franska regissören Luc Besson ovanligt nog till böter för att ha plagierat klassikern Flykten från New York. Hur gick det till? Jacob Lundström reder ut.
Läs mer om Flykten, Luc Besson och New York.
Accelerators första konstnärliga ledare utsedd
Richard Julin blir konstnärlig ledare för Accelerator. Tessa Praun tar därmed över hans roll som chefsintendent på Magasin III.
Läs mer om Accelerator och Magasin III.
Fatoumata Diawara uppträder på Stockholm Jazz
Den 7 oktober börjar Stockholms jazzfestival med ett av huvudnumren: Fatoumata Fatou Diawara från Mali uppträder på Konserthuset tillsammans med Stockholm Art Orchestra under ledning av Nils Berg.
Bron läggs ned efter säsong fyra
SVT:s populära dramaserie Bron läggs ned efter den fjärde säsongen, bekräftar upphovsmannen Hans Rosenfeldt för Expressen.
Läs mer om Bron och Expressen.
Är det här höstens bästa utställningar?
Höstfavoriter. Under veckan listar DN:s kritiker sina fem favoriter inför hösten. I dag listar DN:s konstkritiker Birgitta Rubin några av sina favoriter bland de utställningar som visas i höst.
Läs mer om Birgitta Rubin.
Kritiserad kvasivetenskaplig bok anmäls
Boken Livet med kvantfysiska glasögon, som kritiserats av experter och som DN skrivit om, har nu anmälts till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring.
Läs mer om Konsumentverket.
Stampens kris förlängs när Skatteverket dröjer
Stampens rekonstruktion kan bli längre än planerat. De ackordsförhandlingar som enligt planen skulle påbörjats under torsdagen skjuts nu fram, och bolagen väntar fortfarande på besked om Skatteverket går med på deras ackordserbjudande.
Läs mer om Skatteverket.