Dagens nyheter

Lily Allen om Calais: Medierna vill att vi inte ska lita på flyktingbarnen

Lily Allen har kritiserats i brittiska tidningar för att ha besökt flyktinglägret i Calais och bett om ursäkt till ett barn i lägret å Storbritanniens vägnar. Nu skriver popartisten själv om sin resa och om efterspelet i medierna.

Abba gör virtuell återförening

Abba ska återförenas på scenen – i virtual reality-form. Bandet kommer att ge konserter, men inte själva stå på scenen utan låta digitala avatarer framträda.
100 barnboksförfattare kräver amnesti för flyktingbarn
100 barnboksförfattare kräver i ett upprop på SVT Opinion att Sverige stoppar utvisningar av barn till Afghanistan. Vi kan inte tyst se på när Sverige så grovt kränker barns rättigheter, skriver de.
Läs mer om Afghanistan och Sverige.
Linus Larsson: Den virtuella verkligheten slösas bort på alla som är för unga
Tv-serien Black mirror är lysande på att skildra den tekniska utvecklingen. Frågor väcks dessutom om vem som bäst behöver den virtuella verkligheten. De äldre!

Virusthriller blir Netflix första nordiska serie

Netflix satsar på skandinaviskt thrillerdrama. Strömningstjänsten har beställt en säsong av serien The rain, skapad och skriven av danske Jannik Tai Mosholt.
Läs mer om Jannik Tai Mosholt, Netflix och The.
Anmälda sexövergrepp i virtual reality-spel
En 30-årig kvinna har blivit sexuellt ofredad i ett spel i virtual reality-världen, skriver New York Magazine.
Läs mer om New York Magazine.
Dockorna har huvudrollen för Sten Wallin
I 40 år har Sten Wallin och hans dockor spelat viktiga roller på Pygmteatern. Just nu spelas fyra pjäser parallellt. Men det är svårt att hitta riktigt duktiga dockspelare.
Läs mer om Pygmteatern och Sten Wallin.
Om folk inte skrattar har de rätt och jag fel
I december 2007 hade Henrik Schyffert premiär på sin monolog 90 s – ett försvarstal. När turnn var över hade 50.000 personer sett den nästan två timmar långa föreställningen som också tv-sändes i SVT. Men efter 90 s har det inte blivit någon mer enmansshow för Henrik Schyffert, till nu, tio år senare
Läs mer om Henrik Schyffert och SVT.
En man som heter Ove kan bli bästa komedi
Är En man som heter Ove det senaste årets bästa europeiska komedi? Det avgörs den 10 december då Hannes Holms publiksucc kan få utmärkelsen på European Film Academy Awards.
Läs mer om Ove.
Religion är en knäckfråga för en sexualpolitisk feminist
Inför påvens Sverigebesök på måndag finns det anledning att påminna om religionens förkrossande makt över offentligheten. Tiina Rosenberg finner tanken på att vara nästan accepterad av kyrkan helt outhärdlig.
Läs mer om Sverigebesök.
Malin Ullgren: Det är kvinnoröster som har visat skönheten i Dylans låtar
Joan Baez och Judy Collins är värda uppmärksamhet för sin egen skull, men också för sin betydelse som tidiga uttolkare av Dylan.
Läs mer om Dylan.
Inga fler covers för Ryan Adams efter Taylor Swift-skiva
Hans tolkning av Taylor Swifts skiva 1989 klättrade på listorna när den släpptes i fjol, men Ryan Adams tänker ändå inte göra fler covers. Aldrig någonsin.
Läs mer om Taylor Swift-skiva.
Landsortsbiografer får nya stöd
Filminstitutets styrelse har beslutat om nya stöd till 50 landsortsbiografer. Pengarna är en del av regeringens särskilda satsning för att stärka biografer i glesbygd och på mindre orter, och totalt har nu 12 miljoner kronor fördelats på 95 biografer.
Kim Kardashian drar tillbaka stämning
Realitystjärnan Kim Kardashian drar tillbaka sin stämningsansökan mot den amerikanska sajten mediatakeout.com som hävdat att hon skulle ha fejkat rånet i Paris för att kunna kräva sitt försäkringsbolag på miljontals dollar.
Takida och Stiftelsen på gemensam arenaturn
Takida och Stiftelsen gör gemensam sak och ger sig ut på arenaturn nästa år.
Läs mer om Stiftelsen.
Brittiska tabloider kritiseras för bilder av flyktingar
Flera brittiska tabloider har anmälts till pressombudsmannen efter att de använt bilder på ungdomar som anlänt i England under rivningen av flyktinglägret i Calais utan att veta om personerna på bilderna är över 16 år. De får också kritik för att de skapar fördomar mot flyktingar.
Läs mer om England.
Liberalernas Rasmus Jonlund: Ett kulturråd skulle hålla politikerna på avstånd
På tisdagen lägger Liberalerna fram sin skuggbudget i Stockholm. I den föreslår de ett fristående Stockholms kulturråd som skulle fördela kulturstödet. Rasmus Jonlund är kulturpolitisk talesperson för Liberalerna.
Läs mer om Liberalerna och Stockholm.
Ulf Lundell i Dylandebatten: Det är Svenska Akademien som är oartiga och arroganta
Den som sa det, den var det! I en lång text i Aftonbladet skriver Ulf Lundell versaltungt om Bob Dylans Nobelpris och Svenska Akademiens hantering av hans tystnad: I det HÄR fallet gäller det att hålla sig till regeln att INTE just OARTIGT och ARROGANT kommentera pristagaren.
Johan Croneman: Missa inte de europeiska serierna som lyfter hela tv-industrin
Franska Falsk identitet var kanske vårens bästa tv-serie. Och den belgiska Barnjägaren är höstens stora posi-tiva nyhet. Det är alltid roligt med nya ansikten.
Läs mer om Barnjägaren.
Förslag om 200 miljoner kronor till Kulturskolan
Ett nytt statsbidrag på 200 miljoner kronor, nya lärarutbildningar och ett nationellt Kulturskolecentrum. Det är några av förslagen på hur kulturskolan kan bli mer jämlik. På måndagen överlämnades utredningen till regeringen.
Svenska Akademien – fem bråk före Bob Dylan
I helgen har Svenska Akademiens oenighet om årets Nobelpristagare i litteratur kunnat studeras av allmänheten. Akademiledamoten Per Wästberg konstaterade i SVT:s Kulturnyheterna att det vore oartigt och arrogant av Bob Dylan att inte kännas vid sitt pris, och Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius
Läs mer om Bob Dylan och Nobelpristagare.
Lagen spelar minst roll för digitala kulturkonsumenter
Utbudet avgör – lagligt eller inte spelar mindre roll. För nästan hälften av alla unga som strömmar exempelvis musik eller film är skaparnas godkännande det minst viktiga vid valet av sajt.
Drake släpper ny musik
Den kanadensiske rapparen Drake avslöjar att han har ny musik på gång. I december släpper han ett projekt han kallar More life, uppger han i OVO Sound radio, enligt flera amerikanska medier. Det kommer att innehålla en spellista med ny musik från honom själv och andra artister.
Läs mer om Drake och More.
Snart ny musik från Kesha
Kesha är på gång med ny musik. Skivbolaget Sony bekräftar för sajten Buzzfeed att den amerikanska sångerskan och rapparen snart ska släppa nytt material.
Läs mer om Buzzfeed och Kesha.
The Radio Dept släpper nytt album: Det gick inte att skriva om annat än politik
När The Radio Dept efter sex och ett halvt år släpper sitt fjärde album Running out of love är det politiska budskapet tydligare än på någon tidigare skiva. De har gått igenom rättstvister och politiska depressioner och är inte längre rädda för att framstå som posörer.
Läs mer om Running.