Dagens nyheter

Hynek Pallas: Bob Dylan står i skuld till filmkonsten

Bob Dylan är som bekant inte bara musiker och författare – utan också en stor filmfantast.

Analysföretag: Bob Dylans Nobelföreläsning sannolikt beroende av läxhjälpssajten

Kan Bob Dylans Nobelföreläsning klassas som plagiat? Efter anklagelserna har DN samarbetat med analysföretaget Urkund för att reda ut frågan. Resultaten tyder på ett sannolikt beroende och vissa likheter med läxhjälpssajten.
Läs mer om Urkund.
Niklas Wahllöf: Dags att sätta kniven i skinnet och reglera skönhetsindustrin
Vår tid tycks besatt av utseende och landets skönhetskliniker går på högvarv. Vi bör nog sluta moralisera över det och i stället sätta stopp för alla oseriösa aktörer.
Johan Croneman: Min önskelista skulle inte ha mycket gemensamt med Sveriges Radios
Man skall inte recensera något man inte hört, sett eller läst – jag kan nog ändå, efter att snabbt ögnat igenom årets alla Sommarpratare, se att det finns pengar att spara. Många standardprat blir det, samma recension kan funka. Jag hittar några som jag absolut vill lyssna på – de flesta bryr jag mig inte alls om, och det beror inte på att de är usla människor, tråkiga eller ointressanta, mer för att de så exemplariskt fyller kvoten.
Läs mer om Sommarpratare.

Här är årets alla sommarpratare

Sommar i P1 – en lika stabil sommartradition som hängmattor, mygg och ledighet. Följ direktrapportingen här nedan då sommarvärdarna avslöjas.
Live: Nu avslöjas årets sommarpratare
Sommar i P1 – en lika stabil sommartradition som hängmattor, mygg och ledighet. Följ direktrapportingen här nedan då sommarvärdarna avslöjas.
Live: Klockan 13 avslöjas årets sommarpratare
Sommar i P1 – en lika stabil sommartradition som hängmattor, mygg och ledighet. Följ direktrapportingen här nedan.
Nytt spel väcker moralfilosofiskt spörsmål – är det okej att slå en nazist?
Just nu pågår världens största tv-spelsmässa, E3 i Los Angeles.
Vilka blir årets sommarpratare? Klockan 13 avslöjas listan
Sommar i P1 – en lika stabil sommartradition som hängmattor, mygg och ledighet.
Ted Gärdestads rollfigur håller gitarren åt fel håll
Skådespelaren som gestaltar Ted Gärdestad i filmen om Teds liv håller gitarren åt fel håll.
Läs mer om Ted Gärdestad.
Bob Dylan kan ha snott delar av Nobeltalet från en läxhjälpssajt
Har Bob Dylan tagit delar av sin Nobelföreläsning? Den frågan ställer nätmagasinet Slate efter att ha hittat stora likheter mellan talet och en sajt som gör snabbgenomgångar av litterära verk.
Rolling Stones musa Anita Pallenberg död
Skådespelaren och fotomodellen Anita Pallenberg är död, skriver Hollywood Reporter.
Lotta O: Om att förväxla en katt med en dator
Kåseri. Det är inte för att vi glömmer att kolla det vi inte är säkra på – det är för att vi enbart kollar det vi är osäkra på.
Guldfeber på Drottningholm - Stina Ekblad som Gustav III:s alkemist
Alkemistens hemlighet slår idhistoriska broar till både antiken och upplysningen. Men föreställningen om Gustav III:s hemliga alkemiverkstad har bäring också på vår tids samhällsproblem.
Läs mer om Drottningholm och Stina Ekblad.
Ja till snubbelstenar i kulturnämnden
Kulturnämnden ger kulturförvaltningen bakläxa om snubbelstenarna. Beslutet var enhälligt.
Nöjesjättar blir piratjägare
Ett trettiotal storföretag inom nöjesindustrin har slagit sig samman i en ny organisation för att jaga fildelare och piratkopierare, rapporterar filmtidningen Variety.
Läs mer om Variety.
Greta Thurfjell: Nya Twin Peaks är helt substanslöst – och totalt charmlöst
Kritiken mot oss som yppat minsta lilla kritik mot nya Twin Peaks påstådda genialitet vet inga gränser. Varför då? Tv-serien är vilsen, riktninglös och outhärdligt långsam.
Veterantätt i årets Allsång på Skansen
I duggregn presenterades årets allsångsartister på Sollidens scen på tisdagen och veteranerna duggade lika tätt som regndropparna.
Läs mer om Allsång och Skansen.
Medieprofessor riktar stark kritik mot Aktuellts inslag
Åsikter, inte fakta. Medieprofessor Jesper Strömbäck vid Göteborgs universitet är starkt kritisk till Aktuellts inslag kring mediernas bevakning av invandringen: – Ett grundkrav är att de man bjuder in till debatter om hur verkligheten är har sakkunskap i frågan, säger han till DN.
Martin Jönsson: Googlingen som Aktuellt aldrig gjorde
Mitt i Aktuellts inslag om misstroendet mot medier fick studiokameran spel. Den roterade 270 grader och landade på en perplex meteorolog, som stod framför sin gröna datorskärm, fångad som ett rådjur i strålkastarljuset.
Läs mer om Aktuellt.
5 böcker av Ulf Stark som alla borde läsa
Ulf Stark var en av våra mest lästa och älskade barnboksförfattare. Han skrev ett hundratal böcker efter debuten 1964. DN:s Lotta Olsson har valt fem nödvändiga.
Läs mer om Ulf Stark.
Lotta Olsson: Ulf Stark skrev så att man förstod hur stort livet var
En av Sveriges mest älskade barnboksförfattare, Ulf Stark, är död. DN: s Lotta Olsson minns en folkkär särling som trollband publiken med ett hundratal böcker och en ton som bara var hans.
Läs mer om Lotta Olsson och Ulf Stark.
Ulf Stark har avlidit
Författaren Ulf Stark har avlidit efter en kort tids sjukdom, meddelar hans familj. Ulf Stark gjorde sig känd som en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare med böcker som Dårfinkar och dönickar, Kan du vissla Johanna? och Min vän shejken i Stureby.
Läs mer om Dårfinkar, Johanna, Kan, Min och Stureby.
Aktuellt missade nazistkopplingar: En brist i researchjobbet
En mediekritisk kvinna som intervjuades i SVT:s Aktuellt presenterades som pensionerad undersköterska. Däremot uteblev information om att kvinnan också varit aktiv på den våldsbejakande nazistsajten Nordfront.
Läs mer om Nordfront.
Icona Pop och Per Gessle klara för Allsång på Skansen
Miriam Bryant, Icona Pop, Tomas Ledin, Tove Styrke och Per Gessle – det är några av artisterna som uppträder i årets Allsång på Skansen.