Dagens nyheter

SVT spelar in ny krimparodi

I SVT:s nya krimparodi Sophie Borg: Mannen som talade engelska syns Breaking bad-skådespelaren Adam Godley i en av huvudrollerna. Den andra huvudrollen spelas av Lisa Henni (Snabba cash, Söder om Folkungagatan), skriver Aftonbladet.

Adonis. I vår sköra tid måste politiken gå före poesin

I oktober avslöjas vem som får årets Nobelpris i litteratur. Blir det Adonis? I så fall skulle han få det för sin poesi. Men just nu är han aktuell på svenska med debattboken Våld och islam. DN:s Malin Ullgren mötte den 86-årige författaren.
Läs mer om Våld.
Springsteen gav elev en ursäkt att minnas
Rockikonen Bruce Springsteen gillar sina unga fans. Men har inte mycket till övers för republikanen Donald Trump.
Läs mer om Donald Trump.
Matilda Gustavsson: Bruce Springsteens psykofarmaka ger hopp om manligheten
Allt fler kända män talar öppet om sina depressioner. Det verkar göra skillnad också för den stora majoriteten som inte sommarpratar.

Konstnären Roj Friberg död

Konstnären Roj Friberg har avlidit 82 år gammal, uppger Kulturnyheterna i SVT.
Läs mer om Kulturnyheterna och SVT.
Nobelpriset i litteratur offentliggörs en vecka sent
Nobelpriset i litteratur offentliggörs en vecka för sent. Det bekräftar akademiledamoten Per Wästberg för TT. Men officiellt bekräftar Svenska Akademien ingenting om datumet.
Birgitta Rubin: Regeringen måste tänka om – annars hotar en kulturhistorisk katastrof
Jag skrev 1998 ett reportage om den nyklubbade, kontroversiella myndigheten Statens museer för världskultur, som förde samman Medelhavsmuseet, Östasiatiska och Etnografiska museet i Stockholm med Etnografiska i Göteborg.
Chefredaktören om Nya tiders debattartikel: Fanns ingen anledning att inte publicera
Göteborgs-Postens chefredaktör Cecilia Krönlein har fått kritik för den debattartikel, undertecknad av 111 Nya Tider-anhängare angående uppropet om bojkott av Bokmässan, som tidningen publicerade under torsdagen.
SVT-reporter anklagar SVT för greenwashing
I SVT:s interntidning riktar miljöreportern Calle Elfström kritik mot arbetsgivaren för att man inte når upp till sina klimatmål. Något som han kallar greenwashing.
Läs mer om Calle Elfström och SVT.
Michael Porseryd blir ny vd för SF Studios
Michael Porseryd tar över som vd för filmbolaget SF Studios. Det offentliggör bolaget i ett pressmeddelande.
Krismöte på Aktuellt efter kritiserad debatt
Efter onsdagens kritiserade debatt mellan Jan Helin och Janne Josefsson i SVT:s Aktuellt har man kallat till krismöte på redaktionen.
Susanne Ljung: Marine Le Pen klär sig för att försöka framstå som vilken kvinna som helst
STILKRÖNIKA. Partiledaren Marine Le Pens nedtonade vardagsstil är ett led i högerextrema Nationella frontens strategi att framstå som rumsrent.
Läs mer om Nationella.
Göteborgsposten publicerar debattartikel av Nya tider
På torsdagskvällen publicerade Göteborgspostens debattsida en text skriven av högerextrema Nya tider, angående tidningens medverkan på Bokmässan och det efterföljande uppropet om framtida bojkott. Texten undertecknas av 111 anhängare till tidningen.
Läs mer om Bokmässan och Nya.
Programledartrion känns som en vild chansning av SVT
Det kommer att bli svårt att slå 2016 års schlagervår. Det står klart redan nu.
Läs mer om SVT.
Jan Lundberg i pension: Siste mohikanen stämplar ut
Han började storstilat med att dra på Sveriges nationalscen en JO-anmälan. Sedan dess har Jan Lundberg arbetat under nio teaterchefer. Nu går han i pension. I alla fall nästan.
Läs mer om JO-anmälan och Jan Lundberg.
Clara Henry en av Melodifestivalens programledare 2017
Nu är det klart vilka som leder Melodifestivalen nästa år. Programledartrion blir Hasse Andersson, Clara Henry och David Lindgren.
Bildspecial: Ted Gärdestad 1971-1980
Ted Gärdestad slog igenom redan som 15-åring. Med åren utvecklades han till Sveriges starkast lysande popstjärna. Här är en tillbakablick på decenniet som blev hans stora genombrott.
Förslag för Världskulturmuseerna: Tre museer i Stockholm blir ett
Slå ihop de tre världskulturmuseerna i Stockholm och behåll det i Göteborg. Det är förslaget från museerna själva i den rapport som i dag lämnades till kulturminister Alice Bah Kuhnke. Man föreslår också en parallell sparplan för att ordna upp det nu mycket svåra ekonomiska läget.
Jesse Eisenberg: Woody Allen har banat vägen för mig
I Woody Allens nya film axlar Jesse Eisenberg rollen som regissörens nervösa och nördiga alter ego. I den romantiska komedin Caf Society dejtar han Kristen Stewart.
Miljonförlust för Dramaten
I år har Dramaten haft fler besökare än i fjol – ändå gick de back med omkring tio miljoner kronor under vårsäsongen 2016. Det är omkring sex miljoner mer än i fjol, skriver SVT:s Kulturnyheterna.
Läs mer om Dramaten.
Adam Pålsson ska spela Ted Gärdestad i ny film
Det blir Adam Pålsson som ska spela Ted Gärdestad i en kommande film av Hannes Holm, kan Filmfredag berätta. Manusförfattaren Peter Birro vill lyfta fram kärleken och ljuset i det plågade popsnillets liv.
Fredrik Strage: Kanske är det säkrast att vi alla ser oss som rosaglittriga delfiner
Krönika. Ett kraftdjur hjälper oss att finna styrka och livsglädje. Den brittiske designern Thomas Thwaites hanterade nyligen sin 30-årskris genom att leva som get.
Saudiarabisk tonåring gripen för Youtubechattande
Saudiarabiska myndigheter har gripit en tonårig youtubare för oetiskt uppförande efter att han delat humoristiska videochattar online.
Läs mer om Youtubechattande.
Kritiserad biljettsajt hackad
Biljettsajten Biljett Nu har hackats och omkring 200000 av sidans användares inloggningsuppgifter har gjorts tillgängliga på nätet, skriver Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet.
Första kvinnliga riksarkivarien
Regeringen utser Karin Åström Iko till ny riksarkivarie. Hon blir den första kvinnliga riksarkivarien under Riksarkivets närmare 400 år långa historia.
Läs mer om Karin Åström Iko.