Dagens nyheter

Måns Zelmerlöw hyllas i Lund

I kväll hyllar Lund stadens son och Eurovision-vinnare, Måns Zelmerlöw, på Stortorget med start klockan 18. DN.se sänder direkt.

Svansjön tillbaka på Dansens hus

Fredrik Benke Rydmans uppmärksammade uppsättning av Svansjön, som hade urpremiär 2011, kommer tillbaka i vinter.
Läs mer om Svansjön.
Vi vuxna har en nedlåtande syn på barnen
Journalisten Ylva Mårtens har stor erfarenhet av att intervjua barn. Nu har hon skrivit en bok om en grupp som hon tycker också måste omfattas av yttrandefriheten.
Stjärnor tackar nej till Netflixsatsning
En efter en har skådespelarna från Huset fullt tackat ja till att medverka i nyinspelningen av 1990-talsserien som ska visas på Netflix. Men Mary-Kate och Ashley Olsen bryter den trenden. De kommer nämligen inte att reprisera sin gemensamma roll som Michelle Tanner, skriver Variety.

Drömmen om Strindbergs röst är rena galenskapen

DN:s bibliotekare Jenny Lindh svarar på läsarnas frågor.
Läs mer om Jenny Lindh.
Game of Thrones-skaparen avslöjar inspiration till religiösa sekten
Den religiösa sekten Faith Militant, också kallad Sparrows, är inspirerad av den medeltida katolska kyrkan, säger författaren George R R Martin till Entertainment Weekly.
Garfunkel till attack mot Paul Simon
Simon Garfunkel splittrades för 45 år sedan – men bitterheten mellan de båda tycks bestå. I en intervju med The Telegraph anklagar Art Garfunkel sin forne kollega Paul Simon för att lida av Napoleonkomplex och för att ha tryckt ned hans kreativitet. Garfunkel kritiserar också Simon för att ha splittrat duon efter succn med Bridge over troubled water 1970.
Trumpetaren Marcus Belgrave död
Trumpetaren Marcus Belgrave, ett framträdande namn på Detroits jazzscen, har avlidit 78 år gammal.
Fem filmer som provocerar med sex
Det verkar råda en viss besvikelse i Cannes sedan Gaspar Nos film Love knappt vållat någon uppståndelse alls. Detta trots sexscener i 3D. Kanske kan detta tolkas som att biopubliken blir allt svårare att provocera med sex. Här är fem filmer som definitivt lyckats.
Läs mer om Love.
Zelmerlöw hotad efter Instagram-bild
Måns Zelmerlöws Instagram-konto fylls av ilskna kommentarer och hot efter en till synes oskyldig bild, publicerad för ett par dagar sedan.
Läs mer om Instagram-bild.
Zelmerlöw hotad efter Instagram-bild
Måns Zelmerlöws Instagram-konto fylls av ilskna kommentarer och hot efter en till synes oskyldig bild, publicerad för ett par dagar sedan.
Läs mer om Instagram-bild.
Kajsa Ekis Ekman: Verkligheten går förlorad bland påstådda skandaler och snyfthistorier
Maciej Zarembas Rättvisans demoner lyfte fram hur rättsväsende och socialtjänst behandlar män illa vid vårdnadstvister. Berörande, men vad säger statistiken? Det vanligaste är att män får vårdnad eller umgängesrätt – oavsett vad de har gjort, skriver Kajsa Ekis Ekman.
Mårten Blomkvist: Europeiska sprickorna ett tema i Cannes
Globaliseringen inom filmen bejakades vid utdelningen av priser vid filmfestivalen i Cannes på söndagkvällen.Flera världsdelar var representerade och det saknades inte samarbeten över gränserna.
Dheepan fick årets Guldpalm
Filmfestivalen i Cannes har pågått i nästan två veckor och nu står det klart att Jacques Audiards kriminaldrama Dheepan tog hem årets Guldpalm, det finaste priset på galan.
Läs mer om Dheepan och Guldpalm.
Här är Måns Zelmerlöws overkliga dygn
På måndagen ska Måns Zelmerlöw hyllas i uppväxtstaden Lund. På fredag är det turnpremiär på Gröna Lund. I nästa vecka kommer nya skivan. DN fick en pratstund i Wien och mötte honom på Arlanda.
Läs mer om Arlanda, Gröna Lund, Lund och Wien.
Måns på Arlanda: Jag är så tacksam
Schlagervinnaren Måns Zelmerlöw möttes av jubel när han hade landat på Arlanda. Där väntade ett stort pressuppbåd och många fans på att få hylla den svenska hjälten.
Läs mer om Arlanda.
Nu landar schlagervinnaren
Inom kort väntas schlagervinnaren Måns Zelmerlöw landa på Arlanda. Där väntar ett stort pressuppbåd och många fans på att få hylla den svenska hjälten. DN-TV sänder live.
Läs mer om Arlanda.
Juryröster togs bort efter misstänkt fusk
Två av de utländska jurygrupperna misstänks för att ha manipulerat sina röster för att påverka utgången av Eurovision-finalen på lördagen. Såväl Makedonien som Montenegros juryresultat uteslöts och deras röster räknades inte.
Läs mer om Eurovision-finalen.
De är sämst klädda i Eurovision
Vem blir årets sämst klädda artist i Eurovision? För somliga artister finns fortfarande en chans att ro hem en vinst när Barbara Dex Award drar i gång på söndagen.
Läs mer om Barbara Dex Award och Eurovision.
Måns – en segerhjälte på sociala medier
Sociala medier svämmade över av hyllningar och jubel efter Sveriges Månsterseger i Eurovision. Grattis Måns! Nu är du hela Sveriges hjälte!, skriver statsminister Stefan Löfven på Facebook.
Två länder uteslöts från röstning
Jurygrupperna från Makedonien och Montenegro uteslöts från omröstningen i Eurovision Song Contest i går, skriver Expressen. I stället blev det endast ländernas telefonröster som räknades.
Schnuckel-Måns segertåg: hyllas i europeisk press
Svenska läckerbiten tog hem grand prix 2015 – Tyskland fick NULL Punkte! skriver tyska Bildt under en bild på en chockad Måns Zelmerlöw. Efter segern i Eurovision Song Contest gör han segertåg i europeisk press.
Måns – en segerhjälte på social medier
Social medier svämmade över av hyllningar och jubel efter Sveriges Månsterseger i Eurovision. Grattis Måns! Nu är du hela Sveriges hjälte!, skriver statsminister Stefan Löfven på Facebook.
Bomba landet som hjälpte Zelmerlöw
Krigsmetaforerna haglade på ryskspråkiga Twitter när Måns Zelmerlöw drog ifrån Polina Gagarina i ESC-finalen. Men det var mest på skoj – och trots besvikelsen verkar ryska schlagerfans unna svensken segern.