Dagens nyheter

Svante Weyler: Bryt med Nya tider. Skälen för Bokmässan att inte göra det har slutat gälla

Svante Weyler, förläggare, skriver om debatten kring Nya Tiders medverkar på Bokmässan. Frågan om Nya tiders plats på bokmässan en radikalt annan vändning
Läs mer om Bokmässan och Nya.

Leif Zern: Jag skulle aldrig dinera med Djävulen – inte ens med lång sked

Leif Zern skriver om debatten kring Nya Tiders medverkan på Bokmässan.
Läs mer om Bokmässan och Djävulen.
Björn Ranelid får inte bli vigselförrättare i Simrishamns kommun: Ingen annan har någonsin gjort mer reklam för Österlen
Björn Ranelid får inte bli vigselförrättare i Simrishamns kommun – eftersom han inte är skriven där. – Jag är en levande reklampelare för Österlen, konstaterar han besviket.
Läs mer om Österlen.
Leif Zern: Jag skulle aldrig dinera med Djävulen
Leif Zern skriver om debatten kring Nya Tiders medverkan på Bokmässan.
Läs mer om Bokmässan och Djävulen.

Waldemarsudde är Årets museum

Ett privatpalats byggt för en prins har utsetts till Årets museum. Prins Eugens Waldemarsudde får utmärkelsen för att man bedriver en rik och djärv tvärvetenskaplig verksamhet utifrån platsens unika förutsättningar.
Elisabeth Moss om tv-aktuella The handmaid s tale: För mig är det ingen feministisk berättelse
Oenighet råder kring tolkningen av The handmaid s tale, den kommande tv-serien baserad på Margaret Atwoods dystopiska roman. Är den feministisk – eller bara humanistisk?
Läs mer om The.
Jörgen Lantz efter SVT-konflikten: Björnen i Björnes favoriter är inte Björne
Jörgen Lantz, känd för sin roll som björn i Björnes magasin, gör scencomeback i vår. Men björnen i showen är inte Björne, säger Lantz själv.
Läs mer om Björne och Lantz.
Johan Hilton: Författaren som fejkade lärde oss något om suggestionens makt
Två färska verk fördjupar sig i skandalen kring den könsöverskridande amerikanska författaren JT Leroy. De berättar mer än vi antagligen anar om vårt eget förhållningssätt till fake news.
Stjärndirigenten Daniel Barenboim bygger musikaliska broar
Berlin. Daniel Barenboim vill skapa musikalisk dialog. Han har startat musikdagis, infört filosofi som ämne i sin musikakademi, och i Väst-östliga Divanorkestern spelar israeler och palestinier sida vid sida. På fredag dirigerar han orkestern i Stockholm.
Bertil Falck, grundare av Bokmässan: Kampanjen har fått orimliga proportioner
Författare, kulturjournalister och medlemmar av Svenska Akademien ställer sig upp som en man och ger en helt skev bild av vad Bokmässan står för. Bertil Falck, grundare av Bokmässan kommentarer författarupproret.
Läs mer om Bokmässan och Svenska Akademien.
Tre verkliga veteraner prisades på Nalen
Barbro, Vicky och Eva med efternamnen Svensson, von der Lancken och Rydberg - tre verkliga veteraner inom svensk showbiz prisades på Nalens scen på måndagskvällen.
Läs mer om Eva, Lancken, Nalen, Rydberg, Svensson och Vicky.
Bertil Falck, grundare av Bokmässan: Märkligt prov på åsiktsfrihet
Författare, kulturjournalister och medlemmar av Svenska Akademien ställer sig upp som en man och ger en helt skev bild av vad Bokmässan står för. Bertil Falck, grundare av Bokmässan kommentarer författarupproret.
Läs mer om Bokmässan och Svenska Akademien.
Game of thrones-stjärnan Lena Headey om flyktingkrisen: De drabbade är inte problem, de är människor
Lena Headey, som spelar Cersei Lannister i Game of thrones, pekar i en intervju på vikten av att inte glömma att de drabbade i den globala flyktingkrisen inte främst är ett problem – de är människor.
Nisse: Rasp i strupen
Kåseri. Efter att ha upplevt en spelning med Phurpa i Stockholm i förra veckan känns det som om ribban för plågsam sång har flyttats ännu en bit.
Läs mer om Phurpa och Stockholm.
Robert M Pirsig är död
Robert M Pirsig, författaren bakom Zen och konsten att sköta en motorcykel, är död berättar hans förläggare.
Läs mer om Zen.
Elton John har fått lämna sjukhuset
Sångaren och musikern Elton John har fått lämna ett sjukhus i Storbritannien efter att ha vårdats för en svår infektion under två dagar. I helgen fick han lämna sjukhuset och vårdas nu i hemmet.
Läs mer om Elton John och Storbritannien.
Radiohead uppmanas ställa in Israel-gig
Drygt 50 kända kulturarbetare har skrivit ett öppet brev till Radiohead och bett dem att ställa in en planerad konsert i Israel.
Läs mer om Israel-gig, Israel och Radiohead.
Afghansk journalist får pressfrihetspris
Den afghanska journalisten Najiba Ayubi från organisationen Killid group tilldelas Reportrar utan gränsers pressfrihetspris.
Läs mer om Killid, Najiba Ayubi och Reportrar.
Skam blir dansk teater
Den norska ungdomsserien Skam ska bli teateruppsättning i Danmark, skriver tidningen Berlingske.
Läs mer om Berlingske, Danmark och Skam.
Fler författare ansluter sig till uppropet
Från 127 till 183 underskrifter – samtidigt som allt fler författare ansluter sig till uppropet mot Nya Tiders närvaro på Bokmässan råder oenighet kring de konkreta effekterna på mässprogrammet.
Läs mer om Bokmässan.
Johan Croneman: Smarta och roligt klippta 200 sekunder är ofta bra tv mitt i tiden
Det är en konst att skriva kort eller göra tv-program där man får något sagt utan att ta halva kvällen i anspråk. Robert Aschbergs 200 sekunder är ett lyckat exempel i det korta formatet.
Så får Ted Gärdestads musik nytt liv
Ted Gärdestad kan åter höras sjunga sin stora låtskatt igen. Fast nu ackompanjerad av en hel symfoniorkester. Bakom skivprojektet där Gärdestads sång försetts med både stråkar, slagverk, trä- och bleckblås står dirigenten och kompositören Peter Nordahl.
Läs mer om Peter Nordahl.
Nästa Feud handlar om Charles och Diana
HBO:s hyllade serie Feud, som kretsar kring den episka stjärnfejden mellan Bette Davis och Joan Crawford, får både en andra och en tredje säsong.
Läs mer om Diana, Feud och Joan Crawford.
Jan Guillou om författaruppropet: De flesta som undertecknat är okända
Jan Guillou väljer att delta på bokmässan i höst. Yttrandefriheten går före olämpliga åsikter, menar författaren som också avslöjar ämnet för sin nya roman.
Skådespelaren Inga Ålenius är död
Skådespelaren Inga Ålenius har avlidit efter en tids sjukdom. Hon arbetade bland annat med Ingmar Bergman och Nils Poppe och hade roller i flera av 1900-talets stora tv-serier.
Läs mer om Ingmar Bergman.