Dagens nyheter

Under sanden bästa nordiska film

Den danske regissören Martin Zandvliet fick jubla allra högst vid lördagens Dragon Award-gala. Hans historiska drama Under sanden utsågs till bästa nordiska film och belönades med en miljon kronor.

Så var första deltävlingen i Melodifestivalen

På lördagskvällen avgjordes den första deltävlingen i Melodifestivalen. DN rapporterade direkt.
Läs mer om Melodifestivalen.
Robin Bengtsson: Jag hade varit extremt nöjd med Andra chansen
Ace Wilder vann kampen mot nerverna och är klar för final i Melodifestivalen. Med sig får hon något otippat Robin Bengtsson. Albin Mattias och Samir Viktor får ett försök till i Andra chansen.
Ace Wilder och Robin Bengtsson till final
Ace Wilder vann kampen mot nerverna och är klar för final i Melodifestivalen. Med sig får hon något otippat Robin Bengtsson. Albin Mattias och Samir Viktor får ett försök till i Andra chansen.

Live: Första deltävlingen i Melodifestivalen

På lördagskvällen avgörs den första deltävlingen i Melodifestivalen. DN rapporterar direkt. DN:s Johanna Paulsson: Melodifestivalen deltävling 1 – så bra är låtarna.
Läs mer om Melodifestivalen.
Bodil Malmsten gjorde världen till dikt
Bodil Malmsten var poet i själen. Vilket betyder att hon alltid gjorde världen till dikt – oavsett om det handlade om diktsamlingar, pjäser, föreställningar, barnprogram, krönikor eller rasande uppgörelser med samtiden.
Fashion week Stockholm: Det blir en androgyn höst
Uppluckring pågår. Feminint och maskulint smälter samman, både i garderoben och när det gäller skönhetsideal. DN:s Susanna Strömquist synar höstens modevecka.
Läs mer om Stockholm.
Bodil Malmsten skrev med stetoskopet mot samhället
Bodil Malmsten var en författare och poet som visste allt om det undervärderade, skriver Ulrika Milles.
Malmsten hyllas på sociala medier
Budet om författaren Bodil Malmstens död berörde många på lördagen och många tog till sociala medier för att uttrycka sina känslor. Här är några offentliga personers reaktioner.
Bodil Malmsten skrev med stetoskopet mot samhället
Bodil Malmsten var en författare och poet som visste allt om det undervärderade, skriver Ulrika Milles.
Bodil Malmsten – Ett skrivande liv från Bjärme till Finistère
Bodil Malmsten från Bjärme i Jämtland blev en av landets allra mest älskade författare – och en av få väl lästa poeter. Hon gav ut romaner, diktsamlingar och det hon kallade loggböcker och fick många av landets finaste litterära priser. Texter av Linnea Söndergaard.
Författaren Bodil Malmsten död
Författaren Bodil Malmsten har avlidit, 71 år gammal, uppger hennes förlag för TT. Malmsten avled på fredagen efter en tids sjukdom.
Jentan som inte ville vara liten
Hur skriver man om en barndom med ovanligt kända föräldrar? Linn Ullmann kopplar ett suveränt grepp om sitt svårhanterliga material. Maria Schottenius gläds åt De urolige.
Amason och Mwuana fick pris på Manifestgalan
Popgruppen Amason och rapparen Mwuana var två av pristagarna när indiemusikens eget pris Manifest delades ut under fredagskvällen.
Läs mer om Manifest, Manifestgalan och Mwuana.
Orange is the new black klar för tre säsonger till
Netflix har beställt tre nya säsonger av hyllade dramat Orange is the new black, skriver Variety.
Läs mer om Orange och Variety.
Förenklad stavning i franskan orsakar uppror
Förändrade stavningsregler för omkring 2.400 franska ord har orsakat uppror i Frankrike, rapporterar flera medier. Det är dags att ta adjö av i:et i oignon och ett och annat cirkumflex – för att nämna några exempel.
Läs mer om Frankrike.
Bornebusch leder program om tv-serier
Josephine Bornebusch gör en djupdykning i tv-seriernas värld i den nya SVT-serien Bornebusch i tevefabriken. Tv-tittarna får bland annat följa med när hon träffar manusförfattare och skådespelare och som zombie besöker inspelningen av Walking dead.
Läs mer om Walking.
Gina Dirawi: Jättesynd om Anna Book
I år leder Gina Dirawi Melodifestivalen för tredje och, är det sagt, sista gången. DN kollade av nerverna inför morgondagens första deltävling.
Skådespelare hängdes av misstag
Den italienske skådespelaren Raphael Schumacher, 27 år, har förklarats hjärndöd av läkare, skriver BBC.
Läs mer om BBC och Raphael Schumacher.
Politisk redaktör bryter tystnaden om bombhoten i ny bok
I nya boken Tackla hatet avslöjar författaren Rebecka Bohlin flera tidigare okända attacker mot svenska journalister. Bland annat intervjuar hon Martin Klepke, politisk redaktör på Arbetet, som hittade en bomb i sin egen trädgård.
Filmkonsulent fick vd-post efter miljonbidrag
Filminstitutets Magdalena Jangard beviljade nyligen 5,5 miljoner kronor till Anagram. Nu blir hon ny vd på produktionsbolaget. Men enligt Filminstitutet rör det sig inte om jäv.
Läs mer om Anagram och Filminstitutet.
De har anklagats för stöld i Melodifestivalen
Det är inte bara Anna Book som har haft otur. Genom åren har en rad artister och låtskrivare anklagats för plagiat i Melodifestivalen. DN har listat några av dem – allt i från tvivelaktiga streckgubbar till direkta översättningar av sketcher.
Läs mer om Anna Book och Melodifestivalen.
Älskad musikal får svensk premiär
Snart är det premiär för musikalen Billy Elliot på Malmö Opera. En föreställning som rör ensemblen till tårar.
Läs mer om Billy Elliot och Malmö Opera.
Jag ska inte hymla med att jag vill bli stor utomlands
I kväll hålls Manifestgalan på Nalen i Stockholm där de oberoende skivbolagen delar ut priser till sina artister. Iman är en av artisterna som uppträder.
Läs mer om Manifestgalan, Nalen och Stockholm.