Dagens nyheter


Bonniers essäpris till Jenny Maria Nilsson

Gerard Bonniers essäpris för 2014 går till Jenny Maria Nilsson. Hon får priset för en samling essäer om Albert Camus – enligt juryn en originell spegling av hans liv och verk, allt buret av en intellektuell hållning värdig vår egen oroliga tid.

Läs mer om Jenny Maria Nilsson.

Robbie Williams på Aviciis nya singel

När Tim Avicii Bergling släpper sin nya singel The days är det med brittiske popstjärnan Robbie Williams bakom micken. Men låten är ett samarbete mellan flera stora namn inom musiken: Texten är skriven av The Killers frontfigur Brandon Flowers, och även svenskarna Salem Al Fakir och Vincent Pontare står som upphovsmän.

SVT öronmärker mångfaldsmiljoner

SVT avsätter särskilda pengar för att bredda representationen i tv-rutan. SVT:s divisionschef för allmän-tv, Albert Svanberg, säger till tidningen Resum att det rör sig om ett antal miljoner, men specificerar inte närmare exakt hur många.

Läs mer om Albert Svanberg och Resum.
100 år gammal Sherlock-film hittad

En nära 100 år gammal Sherlock Holmes-stumfilm med William Gilette i huvudrollen har hittats i det franska filmarkivet Cinmathèque Franaises samlingar. Tidigare har man trott att alla kopior av filmen var försvunna, rapporterar Variety.

Nytt krispaket på Bonniers förlag

Bonnierförlagen säger upp 23 personer. Beslutet är resultatet av en fallande bokförsäljning och otillräckliga digitala intäkter, rapporterar Svensk Bokhandel.

Läs mer om Svensk Bokhandel.
Hur gick det här då, kulturministern?

På fredag presenteras den nya regeringen. Lena Adelsohn Liljeroth lämnar sin post som kulturminister efter åtta år. En svag minister som inte lyssnade – eller en ambitiös politiker som går med hedern i behåll?

Dörrarna stängs om Börssalen

Nu stänger Svenska Akademien dörren om sin berömda dörröppningsceremoni där årets litteraturpristagare presenteras. Av säkerhetsskäl får allmänheten inte längre vara med.

Läs mer om Börssalen och Svenska Akademien.
De är klara för På spåret

Nu är ännu fler tävlande klara för vinterns omgång av På spåret. Expressen skriver att förra säsongens vinnare, Göran Everdahl och Helena von Zweigbergk, ställer upp igen.

Vod-tjänster slåss om barnen

Nu har video on demand-tjänsterna börjat slåss om barnpubliken. Viaplay har skrivit ett exklusivt avtal med barn-tv-kanalen Nickelodeon, som bland annat gör Svampbob fyrkant och Dora utforskaren.

Läs mer om Dora, Nickelodeon och Svampbob.
Björk släpper nytt album

Björk släpper album igen. Det finns inget släppdatum för skivan ännu, men enligt The Guardian är det klart att hon ska samarbeta med producenten Arca, som bland annat jobbat med Kanye West och FKA Twigs.

Läs mer om Arca, Kanye West och The Guardian.
Aviciis svar: Hej syster

Tim Avicii Bergling svarar nu på Taylor Swifts syskonflört – och tycks välkomna den amerikanska artisten till sin familj: Hej syster. Taylor Bergling., skriver han på Twitter.

Läs mer om Twitter.
Jonas Thente: Kanske utgör tetriminerna en kod från en galaktisk intelligens

Kritikerjubel när Aretha Franklin sjunger Adele

Aretha versus Adele? Aretha Franklins nya nätsläppta cover på brittiska Adeles världshit Rolling in the deep har mottagits som en sensation.

Läs mer om Adele, Aretha Franklin och Rolling.
Jag är ingen solist som briljerar

Femtio år efter att pianisten Jan Johansson gav ut klassikern Jazz på svenska tar sig kollegan Merit Hemmingson an hans låtskatt på sin hammondorgel. Nya skivan heter Hommage till Jan.

Nya Twilight-kortfilmer 2015

Författaren Stephenie Meyer och filmbolaget Lionsgate avslöjar att det kommer en rad nya Twilight-kortfilmer.

Malcolm Youngs familj bekräftar demens

Ända sedan Malcolm Young lämnade AC/DC har det spekulerats i att han drabbats av demens. Nu bekräftar gitarristens familj för första gången uppgifterna.

Läs mer om Malcolm Young.
Tetris blir storfilm

Det klassiska datorspelet Tetris ska bli storfilm. Företaget bakom spelet jobbar just nu på att utveckla en film tillsammans med Threshold Entertainment – bolaget som 1995 gjorde film av arkadspelet Mortal kombat.

Originalnoter av Mozart upptäckta

Han bläddrade igenom dammiga gamla notark i Nationalmuseum i Budapest. Då stannade hjärtat plötsligt till.

Läs mer om Budapest, Mozart och Nationalmuseum.
Forskare om da Vinci-verk: Hermelin ditmålad i efterhand

Saker som tidigare har varit dolda i den berömda målningen Damen och hermelinen av Leonardo da Vinci har nu kommit upp till ytan. Anledningen är en ny teknik som forskare använder för att analysera konst.

Läs mer om Damen, Leonardo, Vinci och Vinci-verk.
Årets nomineringar till Musikförläggarnas pris

Nu har de nominerade till Musikförläggarnas pris 2014 presenterats. Här är de som kan vinna priset som hyllar svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare.

2014 drar musikkriget igång på allvar

Sex år efter piraternas fall har Sverige gått från musikvärldens skräckexempel till internationell förebild. Svenska Spotify har etablerat framtidens musikmarknad, men ännu inte tjänat sin första krona. Det börjar bli bråttom.– 2014 drar musikkriget igång på allvar, säger branschforskaren Daniel Johansson.

Läs mer om Daniel Johansson och Sverige.
Larry David har inte gett upp sin serie

Seinfeld-medskaparen Larry David har gjort åtta säsonger för HBO av sin egen serie Curb your enthusiasm (i Sverige även känd som Simma lugnt, Larry). Den senaste sändes 2011 och trots att fansen vill ha mer har det inte kommit några klara besked om framtiden.

Läs mer om Curb, HBO, Larry, Simma och Sverige.
Här är de mest utlånade författarna 2013

Barn- och ungdomslitteraturen dominerar som vanligt på Sveriges författarfonds lista över de mest utlånade författarna i folk- och skolbiblioteken.

Nick Cave till Sverige

Nick Cave kommer till Sverige för en sällsynt solospelning. Aktuell med filmen 20,000 days on earth och skivan Push the sky away gör Nick Cave en Europaturn i vår.

Läs mer om Europaturn, Nick Cave, Push och Sverige.
Hotfull skönhet målet för deras serie

I Upplands mörka skogar spelar ett gäng som i vanliga fall brukar göra reklamfilm in tv-serien Jordskott. SVT hoppas att thrillern ska bli nästa internationella succ – för en publik som gillade True detective och Top of the lake.

Läs mer om Jordskott, Top och True.


Mest läst senaste veckan
1.  Berghagen i sorg - Dag Taylor är död


2.  Laila Bagge Wahlgren: Jag förstår inte grejen


3.  Janne Josefsson och Helena Bergman gifta


4.  Bo Håkansson död


5.   Bajsar på vrålåket – får brutalt straff


6.  Familjen Taylor-Berghagen i sorg


7.  Larm om död person i Vallentunasjön


8.  Kvinna död i mc-olycka


9.  Var och en har sin sanning


10. Flicka kämpar för sitt liv efter svåra olyckanSenaste nyheternaNyhetsdatabasen - Nyheter på ett ställe
Nyhetsdatabasen är en nyhetsagent och sökmotor som samlar nyheter från svenska tidningar. Här kan du snabbt läsa aktuella nyheter eller göra sök flera år tilbaka.
Kontakt
post@nyhetsdatabasen.se

Senaste 24t
17 16 15 14 13 12 11 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01 00 23 22 21 20 19 18