Dagens nyheter

Årets mottagare av Ganneviksstipendiet

Konstnären Karin Mamma Andersson är en av årets mottagare av Ganneviksstipendiet. Hon, Pernilla August, Neneh Cherry, Staffan Göthe och Kenneth Kvarnström får en halv miljon kronor var.

Syriska journalister får Reportrar utan gränsers pris

Situationen för de få journalister som finns kvar i Syrien är svår. Reportrar utan gränser firar pressfrihetens dag genom att under tisdagen dela ut pris till ett journalistkollektiv som verkar inifrån den IS-kontrollerade staden Raqqa.
Turkiska journalister får PK:s yttrandefrihetspris
De båda turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül får Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne för 2016.
Läs mer om Can Dündar och Erdem Gül.
Turkiska journalister får PK:s yttrandefrihetspris
De båda turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül får Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne för 2016.
Läs mer om Can Dündar och Erdem Gül.

Monica Dominique tilldelas Olle Adolphsons minnespris

På onsdagen skulle Olle Adolphson ha fyllt 82 år och det firades rejält på Södermalm. Mest firades Monica Dominique, som fick ta emot ett stipendium i Adolphsons namn.
Elvaåringar kan få se filmer med 15-årsgräns
Filmer med 15-årsgräns har inte alltid ett innehåll som motiverar den högt satta gränsen. Det menar Statens medieråd. I ett lagförslag vill myndigheten att även filmer med 15-årsgräns ska kunna ses av yngre personer, i vuxet sällskap, skriver SR:s Kulturnytt.
Ayn Rand: Otäckt i teorin – praktiskt i vardagen
Den nyliberala ikonen Ayn Rand står i fokus för Carolina Frändes och Joakim Stens nya samarbete på Kulturhuset Stadsteatern. Med sin nya föreställning vill de synliggöra obekväma ider i vår vardag och utmana publiken oavsett politisk övertygelse.
Margaret Atwoods roman blir tv-drama
Kanadensiska författaren Margaret Atwoods roman Tjänarinnans berättelse blir tv-serie med Mad men-stjärnan Elisabeth Moss i huvudrollen, enligt Deadline, en sajt för nöjesnyheter.
Läs mer om Deadline och Mad.
Catia Hultquist: Mammorna suktar inte efter heta män, de drömmer om tio rum
Krönika. Nya tv-serien Toppmäklarna bildsätter svenskarnas lägenhetsknarkande. För att fullt ut uppskatta serien krävs dock att man förtränger stadens alla hemlösa.
Läs mer om Toppmäklarna.
Bieber kritiseras för tigerklapp
En Instagrambild där Justin Bieber klappar en tiger har fått den internationella djurrättsorganisationen Peta att sätta ned foten.
Läs mer om Justin Bieber och Peta.
Frej Larsson: Jag vet hur man klarar sig på botten
Frej Larsson har fått hela Sverige att festa till Alla som inte dansar är våldtäktsmän och retat upp myndigheter och mäklare. Men det är inte bara en lek. För tusentals följare symboliserar han fullkomlig frihet. Nu återvänder han till Ronneby för ett samtal om ADHD, missbruk och småstadens satanism.
Läs mer om Alla, Ronneby och Sverige.
Broder Daniel-medlemmar återförenas på Berggrens soloskiva
Delar av Broder Daniel återförenas på bandets tidigare frontfigur Henrik Berggrens kommande soloskiva, skriver Expressen.
Läs mer om Broder Daniel och Expressen.
Håkan Hellströms nya skiva redan klar
Under Valborghelgen spelade Håkan Hellström på The Gramercy Theatre i New York – två utsålda klubbspelningar som fått lyriska recensioner i svenska medier.
Princes musik fyller nätet – men lär försvinna snart
Under sin livstid satte Prince stopp för de flesta försök att sprida hans musik över internet, men den senaste veckan har Youtube och liknande sajter fyllts av konsertupptagningar och videor från den avlidna superstjärnan. I musikrättighetsbranschen anar man att de snart försvinner.
Läs mer om Prince och Youtube.
Bedårande bilder av en monark
I dag fyller Carl XVI Gustaf 70 år. Under dessa sju decennier har han haft många roller – lillprins, 70-talssnygging, 80-talspappa – och så den vresige monarken som fick svara på jobbiga frågor om kaffeflickor. Vem är han nu? Malena Rydell läser kungens liv genom bilderna.
Läs mer om Carl XVI Gustaf.
Josefin Nilsson dog av förstorat hjärta
Ainbusk-sångerskan och skådespelaren Josefin Nilsson avled i sitt hem i Visby i slutet på februari, 46 år gammal. Nu berättar systern Marie Nilsson Lind om dödsorsaken, rapporterar Expressen.
Ulf Lundell: Dagens litteratur behöver lite mer manpower
Bara 26 år gammal slog Ulf Lundell igenom som författare. Jack blev en braksucc och framgången var nästan skrämmande för den unge författaren. För DN:s Torbjörn Ivarsson berättar Ulf Lundell om sin debut.
Läs mer om Ulf Lundell.
Rumlaren Jack fyller 40 bast
I dagarna kommer Ulf Lundells debutroman i nyutgåva för att fira att det nu gått fyrtio år sedan boken gavs ut. 1976 träffade Jack rätt in i bultande bohemiska pojkhjärtan och blev populärkulturell förebild för en hel generation. Men var är rumlaren i dag?
Läs mer om Jack.
Ulf Lundell: Dagens litteratur behöver lite mer manpower
Bara 26 år gammal slog Ulf Lundell igenom som författare. Jack blev en braksucc och framgången var nästan skrämmande för den unge författaren. För DN:s Torbjörn Ivarsson berättar Ulf Lundell om sin debut.
Läs mer om Ulf Lundell.
Håkan Hellströms hemliga gäst avslöjad
När Håkan Hellström spelar på Gramercy Theatre i New York flankeras han av den amerikansk-svenska sångerskan LaGaylia Frazier. Och i sommar står hon med honom på scen vid de utsålda Ullevi-konserterna.
Minnesstund för Prince i maj
Läs mer om Prince.
Eurovision förbjuder politiskt laddade flaggor
Inga palestinska flaggor, inga Krimflaggor eller IS-flaggor får det viftas med under Eurovisionsändningarna. Regnbågsflaggan går bra - men bara om den inte används för att göra ett politiskt uttalande, enligt ESC:s officiella flaggpolicy.
Sara Martinsson: I en pr-strategisk musikvärld står Adele för det alldeles vanliga
När Time Magazine i förra veckan publicerade sin årliga lista över världens 100 mest inflytelserika personer fanns hon där. Bland presidentkandidater, techmiljardärer, Hollywood-stjärnor och andra globala maktspelare gjorde Adele precis som hon brukar. Stack ut, genom att vara så vanlig.
Läs mer om Adele och Hollywood-stjärnor.