Dagens nyheter


Stjärnornas krig-religion inget skämt

Det började förmodligen som ett skämt, åtminstone för en del. I den brittiska folkräkningen 2001 uppgav nästan 400.000 personer – 0,7 procent av befolkningen – att de bekände sig till jediismen, en religion inspirerad av den fiktiva jediorden i Stjärnornas krig-filmerna.

Kim Anderzon Sveriges första stora feministiska stjärna

Den okuvligaste fick ge upp: Kim Anderzon är död och Sverige har blivit av med sin första stora feministiska stjärna. Hon var skådespelerskan som gav kvinnan inte bara ett ansikte utan också en kropp, en röst med en makalös massa kloka och roliga ord – och förstås var det också hon som chockade oss med att ge henne en vagina.

Läs mer om Sverige.
Tidigare toppnyhet hos Dagens nyheter:
Vännerna minns Kim Anderzon

Modig, energirik, utstrålning är ord som återkommer när Kim Anderzons skådespelargärning ska beskrivas av hennes vänner och kolleger. Hennes bortgång möts av sorg och förstämning i hela teater- och filmsverige.

Läs mer om Kim Anderzon.
Tidigare toppnyhet hos Dagens nyheter:
Kim Anderzon är död

Den folkkära skådespelaren Kim Anderzon är död. Hon avled i sitt hem på fredagen. Kim Anderzon blev 71 år.

Läs mer om Kim Anderzon.
Tidigare toppnyhet hos Dagens nyheter:

Bildspecial: Skådespelaren Kim Anderzon

Hotade instituten kan bli kvar

Kritiken mot den planerade nedläggningen av Medelhavsinstituten har växt sig stark. Nu backar den ansvariga ministern – och statsminister Stefan Löfven välkomnar en översyn.

Tidigare toppnyhet hos Dagens nyheter:
Lena Andersson: Hugo Rask är en fiktiv figur

Experten reder ut: Sant eller falskt i virusfilmerna

Tidigt på fredagsmorgonen rapporterades om det första ebolafallet i New York, som förstärkte rädslan för att sjukdomen ska få spridning och fäste i USA.

Läs mer om New York och USA.
HarperCollins till Sverige

Ett av världens största bokförlag, HarperCollins, etablerar sig i Sverige. 2015 släpps första titeln, enligt branschtidningen Svensk Bokhandel.

Läs mer om Svensk Bokhandel och Sverige.
Nyqvist och Watson gräver upp Chiles mörka historia

Martelange-Luxemburg. Harry Potter-stjärnan Emma Watson konfronterar Michael Nyqvists demoniske sektledare under den chilenska diktaturen i Colonia. Filmfredag gjorde ett exklusivt inspelningsbesök.

Läs mer om Colonia och Watson.
Roy Andersson: Jag är Hugo Rask

Regissören Roy Andersson är den verkliga förlagan till rollfiguren Hugo Rask i Lena Anderssons roman Egenmäktigt förfarande. Det berättar han i en intervju i nästa nummer av tidningen Fokus.

Läs mer om Egenmäktigt och Hugo Rask.
Jag blev besatt av att störta Disneykonventionen

För tre år sedan kom hennes pappa ut som transperson. Nu arbetar Jill Soloway med den andra säsongen av dramakomedin Transparent – historiens mest transinkluderande produktion.

Kristofer Ahlström: Filmens ubåtar speglar varje krigs tidsanda

Bra filmer på bio vecka 43

Filmlistan. DN:s kritiker listar de bästa filmerna på bio just nu.

Frånvaro av musik förvärrar ensamhet

I morgon lördag kl 12 sänds första delen av nya programserien Musik och kropp i P2:s Musikmagasinet. Birgitta Tollan är producent.

Läs mer om Musik.
Tidigare toppnyhet hos Dagens nyheter:
Maria Schottenius: Korkat, regeringen!

Kortsiktigt, obegripligt, korkat. Den nya regeringen vill lägga ner de tre svenska forskningsinstitut som haft och har avgörande betydelse för humaniora och internationellt utbyte. Ett förslag i den nya budgeten säger att de tre Medelhavsinstituten i Istanbul, Aten, Rom, inklusive San Michele på Capri, ska avvecklas fram till 2017.

Ny film om Tsatsiki nästa år

Det blir en tredje film om den populära barnboksfiguren Tsatsiki, skapad av Moni Nilsson Brännström. Under sommaren 2015 börjar inspelningen av vad som blir en fristående film och inte en uppföljning av de två filmer som gjordes kring millennieskiftet.Det blir biopremiär till jul nästa år.

Popstjärnan Alvin Stardust har avlidit

Den engelske popstjärnan Alvin Stardust har avlidit, 72 år gammal, efter en kortare tids sjukdom, uppger brittiska medier. Han var en folkkär artist som under flera namn hade en drygt 50 årig karriär.

Läs mer om Alvin Stardust.
Sålde ut – på tre minuter

Biljetterna till Tenacious D:s konsert på Fryshuset i Stockholm sålde slut på tre minuter när de släpptes på torsdagen. Arrangerande Live Nation försöker nu hitta ett sätt så att fler svenska fans ska kunna se bandet - det finns dock inga konkreta planer på en extrakonsert.

Läs mer om Fryshuset och Stockholm.
Ökat ansvar för Waldemarsudde

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2015 att Stiftelsen Waldemarsudde skall få överta förvaltningen av de fastigheter och samlingar som utgör det populära konstmuseet på Djurgården i Stockholm.

Hello Saferide på Sverigeturn

Annika Norlin gjorde nyligen comeback som Hello Saferide med skivan The fox, the hunter and Hello Saferide. Nu är det klart att hon ger sig ut på turn med start i februari.

Läs mer om Hello Saferide, Sverigeturn och The.
Besvikelse över scenkonstpensioner

Dansare, musiker och sångare är de stora förlorarna i kulturbudgeten. Det hävdar Symf och Teaterförbundet i ett gemensamt uttalande. Fackförbunden är mycket förvånade över att den nya regeringen väljer att gå vidare med alliansregeringens förslag om hur scenkonstpensionerna ska lösas.

Läs mer om Symf och Teaterförbundet.
Regi är hennes wowupplevelse

Stålar, pengar, cash – att ha eller inte ha. Om det handlar pjäsen med den något märkliga titeln [ungefär lika med] som har premiär på Dramaten i kväll.

Läs mer om Dramaten.
Gränslös humor på ny festival

I kväll är det premiär för internationella komedifilmfestivalen på Filmhuset i Stockholm. Arrangör är komikern Nisti Strk som hoppas få se nya och gamla svenskar mötas i en förlösande skrattfest.

Läs mer om Filmhuset, Nisti Strk och Stockholm.
Tidigare toppnyhet hos Dagens nyheter:
Regeringen satsar på förortskultur

252 miljoner kronor mer till satsningar inom kulturen. Det är slutsiffran när regeringen presenterar 2015 års kulturbudget. Överraskningen i budgeten är en satsning på kultur i miljonprogramsområden.
Senaste nyheternaNyhetsdatabasen - Nyheter på ett ställe
Nyhetsdatabasen är en nyhetsagent och sökmotor som samlar nyheter från svenska tidningar. Här kan du snabbt läsa aktuella nyheter eller göra sök flera år tilbaka.
Kontakt
post@nyhetsdatabasen.se

Senaste 24t
11 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01 00 23 22 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12