Dagens nyheter

Hyllat kollektiv utlovar dans

Popaganda-aktuella soulkollektivet Jungle debuterade våren 2013. Tom McFarland, en av bandets två låtskrivare, lyssnade som yngre på band som Daft Punk, The Strokes och The Libertines. En skoluppsats om Marvin Gayes What s going on styrde honom snart åt ett annat håll.
Läs mer om Daft Punk och Jungle.

Seinabo Sey tar farväl av popsommaren

Popagandafestivalen har blivit en given tradition som avslutning på den stockholmska musiksommaren. Och det ärofyllda uppdraget att avsluta festivalen har i år gått till soulsångerskan Seinabo Sey.
Läs mer om Seinabo Sey.
Amy Schumer och Jennifer Lawrence i systerfilm
Det började med ömsesidig beundran. Nu har Jennifer Lawrence slagit sina påsar ihop med det komiska stjärnskottet Amy Schumer, bioaktuell i Judd Apatows Trainwreck.
Dirigenten Anu Tali: Ett mirakel att göra musik med sina vänner
Den estniska dirigenten Anu Tali uppträder på fredagskvällen under Östersjöfestivalen i Berwaldhallen i Stockholm med orkestern Nordic symphony orchestra, som hon startade tillsammans med sin tvillingsyster Kadri Tali 1997 och som nu är en internationell topporkester.

Bäst på bio vecka 34

DN:s kritiker listar de bästa filmerna på bio just nu.
Vi ska berätta om all själslig smärta vi lagt in i målningarna
Duon, som tagit sig artistnamnet Dryckesbröderna, är nu aktuell på det konstnärsdrivna galleriet Candyland i Stockholm. De träffades på Konsthögskolan och har sedan 2013 arbetat tillsammans.
Animatörsduo vänder in och ut på känslorna
För tjugo år sedan förändrade Pixar filmhistorien med Toy story. I dag är det svensk premiär för Insidan ut som krävde fem års tålamod, berättar animatörerna Pete Docter och Jonas Rivera.
Läs mer om Insidan, Pete Docter, Pixar och Toy.
Animatörsduo vänder in och ut på känslorna
För tjugo år sedan förändrade Pixar filmhistorien med Toy story. I dag är det svensk premiär för Insidan ut som krävde fem års tålamod, berättar animatörerna Pete Docter och Jonas Rivera.
Läs mer om Insidan, Pete Docter, Pixar och Toy.
James Franco: Jag dras till 3D och alla andra sorters innovationer
Mångsysslaren James Franco har redan gjort det mesta – nu också ett karaktärsdrivet drama i 3D med Wim Wenders. Nästa vecka kan han också ses i Justin Kellys gayaktivistdrama I am Michael på Peace love-festivalen i Örebro.
Läs mer om Michael, Peace och Örebro.
Jonas Thente: Bra kritik går inte att göra i 190
DN:s Jonas Thente om recensionerna av David Lagercrantz Millenniumroman Det som inte dödar oss.
Så tas nya Millenniumboken emot världen över
Skandinaviska recensenter är kritiska – men i resten av världen får Det som inte dödar oss till största delen hyllningar. Så kan mottagandet av David Lagercrantz Millenniumroman sammanfattas hittills.
De prisas med hedersoscars
Spike Lee, Gena Rowlands och Debbie Reynolds tilldelas alla hederspriser för sina livsgärningar inom film.
Liv Strömquist gör tv med Horace Engdahl
Serieskaparen och radioprofilen Liv Strömquist och Svenska Akademiens Horace Engdahl ger sig tillsammans ut på en klassisk bildningsresa genom Europa. Duon ska färdas med olika transportmedel och deras intryck och upplevelser blir tv-serie. Arbetsnamn: Liv och Horace: Resan till vägens ände.
Abbas piano under klubban – väntas gå för 10 miljoner
Ett piano som Abba använde på bland annat låten Dancing queen ska gå under klubban på Sotheby's i London. Det förväntade priset ligger på nätta 10,5 miljoner kronor.
Läs mer om Abba, Dancing och London.
Tolkiens första berättelse inspirerad av Finland
Sagan om ringen-författaren J.R.R. Tolkiens första verk publiceras på torsdagen för första gången. Det är en mörk berättelse inspirerad av Finlands nationalepos.
Läs mer om Finland.
Rapstjärna portad i Storbritannien
Den amerikanske rapparen Tyler, the Creator har förbjudits inresa i Storbritannien i tre till fem års tid, skriver The Guardian.
Robert Pattinson ska spela astronaut
Twilight-skådespelaren Robert Pattinson är klar för huvudrollen i den franska regissören Claire Denis (Svinen, White material) nya film, skriver The Guardian.
Läs mer om The Guardian och White.
Natalie Portman i Knight of cups: Malick öppen för konstiga saker
Natalie Portman (bilden) spelar älskarinna till Christian Bales vilsna manusförfattare i Terrence Malicks experimentella Knight of cups. Filmen har smygpremiär på Peace Love Film Festival som hålls i Örebro i helgen, 30/8–3/9, och får svensk biopremiär den 11 september.
Därför är Spaniens judar i dag välkomna tillbaka
År 1492 spreds de spanska judarna över världen – även till svenska Marstrand. I dag erkänner Spanien sin historiska skuld och tar emot alla som har sefardisk härkomst. Jackie Jakubowski berättar historien om en folkvandring.
Läs mer om Marstrand och Spanien.
Marie NDiaye till svensk litteraturfestival
En av Frankrikes skarpaste samtidsförfattare, Marie NDiaye, kommer för första gången till Sverige för att berätta om sitt skrivande.
Läs mer om Marie NDiaye och Sverige.
Alla författares rädsla för recensionsdagen
DN:s Kristofer Ahlström om David Lagercrantz och den stora recensionsdagen.
Läs mer om David Lagercrantz.
Bästa nya tv-serierna i höst
Colombianskt kokain, brittiska mordmysterier, amerikansk segregation och norska konspirationer präglar hösten i tv-rutan. Och så kommer svensk-danska Bron snart tillbaka för tredje gången. DN:s filmredaktörer Helena Lindblad och Nicholas Wennö guidar till några av de mest högaktuella tv-serierna just nu.
Läs mer om Bron och Helena Lindblad.
1930-talet har blivit vår tids spegelbild
Jämförelser med depressionens och stöveltrampets årtionde har blivit vanligare. Men dagens beröringspunkter med 1930-talet behöver inte bara vara ett omen, utan kan också sätta ljus på politiska alternativ.
Pink Floyd-grisen Algie auktioneras ut
Har du alltid drömt om att äga en tolv meter lång uppblåsbar gris? Då är det här din lyckodag.
Jag tänker inte bli Stieg Larsson
Ett passionsprojekt av Guds jävla nåde. Så beskriver David Lagercrantz uppdraget att skriva fortsättningen på Stieg Larssons Millennium. Ett nej tack fanns inte på kartan, men nu brinner tankarna i hans huvud och sömnen är sådär.