Dagens nyheter

Sverrir Gudnasson klar för isländsk deckare om ökänt mordfall

Skådespelaren Sverrir Gudnasson kommer att spela en av huvudrollerna i isländska deckaren Imagine murder, rapporterar filmtidningen Screen daily.
Läs mer om Imagine och Screen.

Zach Braff ska spela Alex Schuman

Den amerikanske skådespelaren Zach Braff har en ny roll – som Alex Schuman. Och namnet är inte det enda som har likheter med en viss svensk medieprofil.
Läs mer om Alex Schuman och Zach Braff.
Hynek Pallas: SVT har en lång historia av misslyckanden
Public service har aldrig klarat av att skapa en verklig mångfald av röster, därför är det korrekt att som Pascalidou tala om mångfaldens istid. Hynek Pallas skriver om mångfaldsdebatten på SVT.
Läs mer om Pascalidou och SVT.
Patricia Clarkson – den nya jokern i House of cards
Patricia Clarkson ger sig in i maktintrigerna i femte omgången av Netflixsuccn House of cards som har premiär på tisdag. Serieskaparna beskriver den nya säsongen som ett slagfält om det amerikanska psyket.
Läs mer om House och Netflixsuccn House.

Filmtoppen vecka 21 – DN:s kritiker listar veckans bästa filmer

Filmfredag listar filmerna du måste se på bio just nu.
Take That ställer in spelningar i Manchester
Flera artister har ställt in spelningar efter terrorattacken i Manchester. Samtidigt höjs säkerheten på arenan i London där Ariana Grande ska spela senare i veckan.
Läs mer om Ariana Grande, London och Manchester.
Kronofogden utreder Metros nya ägare
Ända sedan i december har Kronofogden förgäves sökt kontakt med Metros nya ägare Christen Ager-Hanssen, avslöjar SvD i dag. Han har skatteskulder på 17 miljoner kronor.
Sexuella kontaktförsök på nätet vanligare mot barn med funktionsnedsättning
Barn och unga med funktionsnedsättning löper större risk för mobbning, hot och kränkande bilder på nätet. Ett av fyra barn har dessutom utsatts för sexuella kontaktförsök från vuxna.
Johan Croneman: Tommy Berggren är en konstnär som aldrig kan knipa käft
Hans karriär har varit vacker och omfångsrik. Och inledningsvis är även självbiografin oavbrutet underhållande. Johan Croneman brottas med Tommy Berggrens megalomani.
Tom Cruise: Top gun 2 är på gång
Superstjärnan Tom Cruise säger att inspelningarna av en uppföljare till kultfilmen Top gun kommer att dra igång nästa år.
Läs mer om Top.
Sanna: Språkchock i USA
Kåseri. En del säger att man ska ta seden dit man kommer. Men det är inte alltid så lätt.
Läs mer om USA.
Fans vill att Bieber ska ställa in London-gig
Minst 22 personer dödades i terrorattentatet på Manchester arena i samband med en Ariana Grande-konsert. Bland offren fanns barn och nu är Justin Biebers unga fans oroliga inför idolens kommande spelning i Hyde Park i London i juli och skriver på sociala medier att de vill att den ska ställas in.
Barn konsumerar medier som aldrig förr
Barnens mediala revolution fortsätter. En fjärdedel av fyraåringarna hänger på nätet varje dag. Bland mellanstadiebarnen har storanvändarna blivit tolv gånger fler än de var 2010.
Mello-förvirring i Karlstads kommun
I ett pressmeddelande från Karlstads kommun står det att staden tagit emot ett glädjande beslut för alla schlagerfrälsta – Karlstad blir värd för en av Melodifestivalens delfinaler 2018!. Men glädjen verkar ha tagits ut i förskott.
Läs mer om Karlstad.
Ager-Hanssen: Metro är inte till salu
Metro är inte till salu, säger huvudägaren Christen Ager-Hanssen till tidningen Journalisten. Samtidigt är beskedet att huvudkontoret ska flyttas till London.
Roger Moores karriär i bilder
Här är Roger Moores framgångsrika karriär, från födseln i England, via Helgonet, Snobbar som jobbar och James Bond, fram till hans död 23 maj 2017.
Läs mer om England, Helgonet och Snobbar.
Nicholas Wennö: Roger Moore en prototyp för den engelska gentlemannen
En av tidernas mest folkkära brittiska snobbar har slutat jobba. I går somnade Roger Moore in i sitt hem i Schweiz efter en kort men modig kamp mot cancer, som hans tre barn förklarade i ett gemensamt pressmeddelande.
Läs mer om Roger Moore och Schweiz.
Roger Moores liv i bilder
Här är Roger Moores framgångsrika karriär, från födseln i England, via Helgonet, Snobbar som jobbar och James Bond, fram till hans död 23 maj 2017.
Läs mer om England, Helgonet och Snobbar.
Så hyllas Roger Moore i kulturvärlden
Roger Moore har avlidit efter en kortare tids sjukdom. Nu strömmar hyllningarna in till den tidigare Bond-skådespelaren.
Islamforskare: Kulturen symboliserar allt vad de förkastar
Terrordådet mot arenan i Manchester är bara ett i raden av radikala islamistiska terrordåd mot kulturevenemang. Enligt islamforskaren Mohammad Fazlhashemi har kulturen en viktig symbolisk betydelse i kampen mot de otrogna.
Roger Moore har avlidit, 89 år gammal
Skådespelaren Roger Moore, mest känd för att ha spelat James Bond, har avlidit 89 år gammal, meddelar anhöriga.
Roger Moore har avlidit
Skådespelaren Roger Moore, mest känd för att ha spelat James Bond, har avlidit 89 år gammal, meddelar anhöriga.
Terrorn har ofta kulturella mål
Det har diskuterats huruvida radikalislamistiska terrorister ser särskilt symboliskt värde i kulturella mål, exempelvis som bestraffning av hedonism, eller bara försöker göra så mycket skada som möjligt. Oavsett vilket är kulturinstitutioner vanliga mål, vilket följande genomgång visar.
Säpo: Vi samarbetar med polisen inför Europa League-finalen
Karl Melin, pressekreterare vid säkerhetspolisen i Stockholm, säger att myndigheten till följd av händelsen i Manchester fått frågor kring bland annat morgondagens stora Uefa Europa League-final på Friends arena. På arenan kommer i sommar bland andra Guns'n Roses, Rolling Stones och Queen & Adam Lambert uppträda.
Muddring inte standard på konserter i Göteborg
Nästa stora konsert i Sverige är Rod Stewart som uppträder på söndag. På den aktuella scenen Scandinavium utförs muddring av besökarna vid vissa evenemang, men inte alla.