Dagens nyheter


Besvikelse över scenkonstpensioner

Dansare, musiker och sångare är de stora förlorarna i kulturbudgeten. Det hävdar Symf och Teaterförbundet i ett gemensamt uttalande. Fackförbunden är mycket förvånade över att den nya regeringen väljer att gå vidare med alliansregeringens förslag om hur scenkonstpensionerna ska lösas.

Läs mer om Symf och Teaterförbundet.

Regi är hennes wowupplevelse

Stålar, pengar, cash – att ha eller inte ha. Om det handlar pjäsen med den något märkliga titeln [ungefär lika med] som har premiär på Dramaten i kväll.

Läs mer om Dramaten.
Gränslös humor på ny festival

I kväll är det premiär för internationella komedifilmfestivalen på Filmhuset i Stockholm. Arrangör är komikern Nisti Strk som hoppas få se nya och gamla svenskar mötas i en förlösande skrattfest.

Läs mer om Filmhuset, Nisti Strk och Stockholm.
3. toppnyhet hos Dagens nyheter nu:
Regeringen satsar på förortskultur

252 miljoner kronor mer till satsningar inom kulturen. Det är slutsiffran när regeringen presenterar 2015 års kulturbudget. Överraskningen i budgeten är en satsning på kultur i miljonprogramsområden.

No Doubt spelar in nya låtar

No Doubt kan ha ett nytt album på gång. Bandets frontfigur Gwen Stefani bekräftade under en frågestund på Twitter tidigare i veckan att de just nu spelar in nya låtar.

Läs mer om Gwen Stefani och Twitter.
Flashdance till Göteborg i vår

Flashdance flyttar från Stockholm till Göteborg i vår. Från den 6 mars nästa år spelas musikalen, med Hanna Lindblad i huvudrollen, på nybyggda The Theatre i Gothia Towers, skriver Göteborgs-Posten.

Sagan om flygsäkerheten – Del 2

Så har de gjort det igen, två år efter den virala succn där alver, hober och människor får lära sig att knäppa sina säkerhetsbälten och att inte röka på toaletterna slår Air New Zealand till ännu en gång.

Läs mer om Air New Zealand och Del.
Spelbranschen skapar initiativ för mångfald

DN har tidigare i artiklar berättat om kvinnliga spelare som efter att ha talat öppet om spelvärldens exkluderande av kvinnor mordhotas och trakasseras. Nu startas projektet Diversi av Dataspelsbranschen för att motverka detta.

Läs mer om Dataspelsbranschen och Diversi.
Frihetspenna till Lena Sundström

Torgny Segerstedts Frihetspenna för 2014 går till journalisten och författaren Lena Sundström. Hon får utmärkelsen för att hon ljussätter myndighetsövergrepp med säker stil, skarp precision och väldokumenterad dramaturgi.

Läs mer om Lena Sundström.
Tidigare toppnyhet hos Dagens nyheter:
Breaking Bad-docka dras in efter kritik

Den amerikanska tv-serien Breaking Bad – om en cancersjuk kemilärare som börjar framställa metamfetamin – blev så populär att leksaksjätten Toys R Us började sälja plastfigurer av rollfigurer i serien.

Läs mer om Breaking Bad.
30 grader i februari får fortsättning

Nu är det helt klart att det blir en fortsättning på Kristallenbelönade SVT-dramat 30 grader i februari. Aftonbladet skriver att inspelningarna drar i gång redan på måndag i Göteborg för att sedan fortsätta i Thailand under nästa år.

Fem ubåtsfilmer som går under ytan på mänskligheten

Varje era har sitt krig, och varje krig sin egen skildring och estetik. Sedan undervattensbåten infördes som militär farkost har den i fiktionen fått representera krigets undermedvetna: paranoia, klaustrofobi och färder i det okända. Från sin position under ytan har den genom årtiondena visat nya sidor av mänskligheten i varje konflikt.

Sex är ett roligt ämne

Det har tagit tid för henne att hitta sin röst – eller snarare sina röster. Men efter flera års arbete har Beatrice Eli debutalbumet klart. Hon har fyllt det med låtar om två av mänsklighetens eviga teman: kärlekssorg och sex.

Läs mer om Beatrice Eli.
Madonnas kläder säljs på auktion

Scenkläder, galaklänningar och smycken. Nu säljs över 140 av superstjärnan Madonnas tillhörigheter på auktion, skriver Reuters.

Legendarisk chefredaktör död

The Washington Posts tidigare chefredaktör, Ben Bradlee, har avlidit, 93 år gammal.

Läs mer om Ben Bradlee.
85. Killinggänget sprängde humorvallen

Kontroversiell operapremiär väckte protester

Premiären av operan The death of Klinghoffer på Metropolitan i New York på måndagskvällen kantades av protester. Hundratals personer demonstrerade utanför operan och polisen tvingades kalla in förstärkning, skriver Sveriges Radios Kulturnytt.

Det tar lång tid att hitta rätt ton

Hon har skrivit om sin fars avrättning och om hur inbördeskrig påverkar människor. Boklördag ringde upp Aminatta Forna som är en av de internationella gästerna på Stockholms litteraturfestival nästa helg.

Läs mer om Aminatta Forna.
Ny festival i Norrköping

Tyskägda festivalarrangören FKP Scorpio har släppt de första namnen till sin nya vinterfestival Where s the music? som hålls i Norrköping den 12–14 februari nästa år.

Läs mer om Norrköping och Where.
Litteraturhistorien är en guppande textorgie

DN:s Jenny Lindh svarar på dina frågor om litteratur.

Första artisterna klara till ny festival

Nu är de första artisterna klara för Bråvalla-arrangören FKP Scorpios nya festival Where's the music? – det handlar om en rad hyllade svenska akter som Hello Saferide, Kitok, Spiders, Beatrice Eli och Erik Rapp.

Läs de Augustnominerade verken

Under måndagen kungjordes vilka sex verk som är nominerade till Augustpriset i den skönlitterära klassen 2014. Här kan du läsa utdrag ur samtliga böcker, samt hitta DN:s recensioner av dem.

Summerburst fortsätter växa

Housefestivalen Summerburst satsar på att bli ännu större nästa år, då den firar femårsjubileum.

Tenacious D till Sverige

Tenacios D kommer till Sverige för en spelning på Fryshuset i Stockholm den 14 februari nästa år.

Läs mer om Fryshuset, Stockholm och Sverige.
Samisk kamp mot svensk rasism

Konstnären Anders Sunnas tavlor utstrålar ilska och dokumentärfotografen Michiel Brouwers bilder fångar en del av den svenska historien som det inte talas högt om. Med sin utställning på Världskulturmuseet i Göteborg väcker de frågor om svensk rasism och samepolitik.
Senaste nyheternaNyhetsdatabasen - Nyheter på ett ställe
Nyhetsdatabasen är en nyhetsagent och sökmotor som samlar nyheter från svenska tidningar. Här kan du snabbt läsa aktuella nyheter eller göra sök flera år tilbaka.
Kontakt
post@nyhetsdatabasen.se

Senaste 24t
09 08 07 06 05 04 03 02 01 00 23 22 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10