Samhälle

Stärkt EU-skydd för visselblåsare

Skyddet för visselblåsare i hela EU ska stärkas, enligt Europeiska kommissionens förslag till ny lagstiftning.
Läs mer om Europeiska.

Kulturpolitisk stagnation i Stockholms stad

Mer pengar i samma bidragsstrukturer leder till stagnation, skriver Kristdemokraterna, som tycker att de rödgrönrosa i Stockholms stadshus står utan kulturpolitiska reformer.
Läs mer om Kristdemokraterna.
Volvo om Avicii: "En stor förlust"
Under fredagen kom beskedet att artisten Tim "Avicii" Bergling har gått bort bara 28 år gammal. I helgen har sociala medier fullkomligt svämmat över av fans och kolleger inom musikvärlden som uttryckt sin stora sorg.
Läs mer om Avicii och Tim Avicii Bergling.
MTG ökar intäkterna
Mediekoncernen MTG ökade sina intäkter med nio procent årets första kvartal, jämfört med samma period i fjol. Det är främst e-sporten inom MTGx som lyft koncernen, rapporterar Resumé.
Läs mer om MTGx och Resum.

Så reagerar världen på Aviciis bortgång

Tim Bergling, Avicii, befann sig på semester i Omans huvudstad Muskat när han påträffades död under under fredagskvällen. Resan till skedde kort efter att han blivit klar med arbetet med sitt nästa studioalbum.
Läs mer om Avicii och Muskat.
"Jag blev hotad - av min egen patient"
En läkare skriver om hoten från patienter, och menar att förslagen i den så kallade blåljusutredningen inte räcker för att stoppa utvecklingen.
Politikerna är fortfarande naiva om brottsligheten
Den politiska debatten om otrygghet och brottslighet handlar nästan uteslutande om fler poliser, ny lagstiftning, hårdare tag och behov av militären i utsatta områden.
Örfila gärna er själva, men ta ansvar också!
Ta hellre hand om de problem som gör oss internationellt ryktbara, snarare än att fokusera på att tvätta Sverigebilden. Vad omvärlden tror om oss är sekundärt, det är medborgarnas verklighet som behöver putsas - på riktigt.
Läs mer om Sverigebilden.
Gårdsförsäljning främjar Skånes småskaliga lantbruk
På torsdag ska riksdagen ta beslut om gårdsförsäljning av vin, och vi förväntar oss en majoritet för förslaget sedan Socialutskottet öppnat för ett positivt beslut.
Läs mer om Socialutskottet.
"Varje intervju drar till sig nya hot"
Efter 30 år på Eskilstuna-Kuriren stod det i veckan klart att Mathias Ståhle byter till SvD Näringsliv. Han börjar på sin nya arbetsplats den 1 augusti. - Det känns roligt.
Eleverna drabbas när fel frågor lyfts i skoldebatten
Den nationella skoldebatten handlar om fel saker. Alldeles för ofta diskuteras symbolfrågor som mobilförbud och kepsar, sådant som har begränsad betydelse för elevernas skolgång.
Slut på ryggdunkandet, kulturmän!
Kulturen är i stort behov av en rosa period, skriver Feministiskt initiativ som menar att tiden när kulturmännen kunde härja fritt och dunka varandras ryggar i slutna rum är förbi.
Läs mer om Feministiskt.
Höghastighetsbanor behövs för framtidens resor
För att möta behovet av längre pendling behöver vi bygga nya stambanor för effektivare resor mellan storstadsregionerna.
The North Face kampanjar för lika lön och synlighet i idrottsvärlden
I Sverige visar en nyligen genomförd undersökning (SVT, december 2017) att idrottsmän i genomsnitt tjänar 72 gånger mer än idrottskvinnor.
Akademiens ledamöter avgår inte - tar in juridisk kompetens och förnekar kännedom om övergrepp
Akademiledamoten Horace Engdahl vid Börshuset i Gamla stan men torsdagens möte hölls i hemlighet på Djurgården. Foto: Jonas Ekströmer/TT Ett oacceptabelt beteende men inget som var känt.
Läs mer om Börshuset, Djurgården och Gamla.
Så lyckas du med bokprojektet
Tobias Åkerblom och Moa Kärnstrand vann en guldspade för sin bok Modeslavar. FOTO: Tobias Andersson Åkerblom Så lyckas du med bokprojektet Ett stipendium gör ofta skillnaden mellan skrivdrömmar och utgiven bok.
Läs mer om Ett, Moa Kärnstrand och Modeslavar.
Traumatiserade äldre löper risk att feldiagnostiseras
Sent debuterad posttraumatisk stress hos äldre överlevare från världens konflikter bär likheter med demenssjukdom, vilket skapar risk för felaktig behandling i omsorgen, skriver psykologen och författaren Frida Johansson Metso.
"Gymnasieasyl" leder till godtycke i asylpolitiken
Förslaget om "gymnasieasyl" är ett förslag som specifikt omfattar en nationalitet; de afghanska ungdomarna.
Facebook flyttar 1,5 miljarder konton - för att undvika GDPR
Det är Reuters som avslöjar att Facebook planerar att flytta 1,5 miljarder användarkonton från EU inför att den nya dataskyddsförordningen GDPR träder i kraft den 25 maj.
Läs mer om Facebook.
Fler övervakningskameror och slopade tillståndskrav - här är de nya reglerna
Kameraövervakning i Lunds stadspark. Foto: Johan Nilsson/TT Det ska bli enklare för polisen och kommuner att övervaka offentliga platser med övervaknings-kameror. Dessutom slopas tillståndskravet för en rad privata aktörer.
De gjorde årets bästa fackförbundsjournalistik
Frilansfotografen Pi Frisk tog det bästa fotot. De gjorde årets bästa fackförbundsjournalistik En glad bild på badande kollegor vann Bästa foto.
Läs mer om Bästa.
Bengt Adolfsson
Ekonomichef Uddevalla kommun. Bengt Adolfsson blir ny ekonomichef i Uddevalla.
Läs mer om Uddevalla.
Åsbrink lämnar Svenska Pen
FOTO: Tor Johnsson Åsbrink lämnar Svenska Pen Författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink avgår som ordförande för Svenska Pen efter ett år på posten.
Systematiskt underhållsarbete ger lönsammare industrier |
Industrierna kan bli mer lönsamma med systematiskt underhållsarbete. Genom att tidigt uppmärksamma småfel kan antalet stora, kostsamma avbrott bli färre.
Bolagsjurist till Svenska Spel
Är du vår nya bolagsjurist, med stort engagemang och inriktning mot IT-rätt? Som bolagsjurist i Svenska Spel-koncernen arbetar vi nära verksamheten och ger legal rådgivning i många olika frågor.