Computer Sweden

Nya ägaren inget lyft – nu går den klassiska svenska återförsäljaren i konkurs

Återförsäljaren Misco, som fick ny ägare under året, har försatts i konkurs.

Domstol slår fast: anhöriga får inte logga in i patientjournal

Nej, det finns inget lagstöd för att tillåta ombud, exempelvis anhöriga, att logga in i en patientjournal – det slår Högsta förvaltningsdomstolen nu fast. Därmed går domstolen på samma linje som Datainspektionen.
Läs mer om Datainspektionen och Högsta.
Oracle hostar upp 10 miljarder för molnbolag
Oracle kämpar för att få upp molnintäkterna. Nu öppnar de upp stora plånboken och köper den molnbaserade samarbetsplattformen Aconex för 10 miljarder kronor.
Läs mer om Aconex.
Så undviker ni att köra i diket med ert digitaliseringsprojekt
Tydlig styrning är avgörande för att lyckas med ett digitaliseringsprojekt. Gör rätt saker och gör saker på rätt sätt, skriver Steve Brdarski och Anders Persson som ger konkreta råd vad det innebär.
Läs mer om Steve Brdarski.

Skakig it-drift har förvärrat Postnords kris – men kan it också vara vägen ut?

Kritiken mot Postnord har inte varit nådig det senaste året. En del av problemen har att göra med att it-driften inte hållit måttet. Men nu är driften rekordstabil. It ska inte längre försvåra för affären utan leverera med kvalitet, säger cio:n Björn Ekstedt.
Läs mer om Postnord.
Datainspektionen byter namn och får fler uppgifter – och mer pengar
Nu ger regeringen Datainspektionen ett utökat uppdrag och ett nytt namn – Integritetsskyddsmyndigheten. Och samtidigt får den en mer proaktiv roll att stödja nya tjänster baserade på datahantering.
Ratar 40 miljarders-budet – här är veckans it-affärer
Franska konsultjätten Atos fick nobben på sitt 40 miljarders-bud, konsulterna köper, prisas och tar hem affärer medan Tele2 tar tysk hjälp i Nederländerna. Här är affärerna i veckan.
Läs mer om Nederländerna och Tele2.
Svenskt IoT-bolag rustar för nya äventyr – här är veckans chefer
Riada, Making Waves och Indentive tar in nya vd:ar och säkerhetsbolaget Sophos har ny kanalchef. Här är veckans chefssvep.
Läs mer om Indentive.
Amazon ger efter för Google – börjar sälja Chromecast
Googles drag att stoppa Youtube på två Amazonprodukter verkar ha gett resultat. Nu säger Amazon att de ska börja sälja Chromecast och Apple TV igen – efter två år.
Brand i Teslas nya Malmölokaler
På torsdagskvällen började det brinna i Teslas nyöppnade lokaler i Malmö.
Läs mer om Malmö och Malmölokaler.
Molnintäkterna ökar för Oracle – men går det tillräckligt snabbt?
När Oracle rapporterar för kvartalet som avslutades 30 november så går det åt rätt håll. Men frågan är om det går tillräckligt fort. De traditionella intäkterna dominerar fortfarande stort.
Läs mer om Oracle.
SBAB vill ligga i täten digitalt – satsar oerhört hårt
För den statliga banken SBAB är skapandet av nya it-tjänster livsviktigt. Och huvudkontoret liknar allt mer ett it-bolag, då drygt hälften av personalen jobbar med tech.
Klart: USA slopar nätneutraliteten – det är dåliga nyheter för internet
Nu har amerikanska kommunikationsmyndigheten FCC beslutat att ta bort de regler som säger att bredbandsleverantörer måste behandla all trafik på internet likvärdigt.
Läs mer om FCC.
Först en mobil för 115 000 kronor – nu bygger de en telefon för blockkedjan
Sirin Labs – företaget bakom 115 000-kronorsmobilen Solarin – är tillbaka. Nu letar de investerare till en ny telefon, som ska vara helt anpassad efter blockkedjetekniken.
Läs mer om Solarin.
Milstolpen: Nu betalar svenskar oftare med appar än med kontanter
Nu är det vanligare att svenskarna använder Swish eller andra betalappar än att de använder kontanter när de betalar. Det är första gången som undersökningen Sverige betalar visar detta resultat. Plastkorten är dock fortfarande kung.
Läs mer om Sverige och Swish.
Tunga nyhetsbyråer kräver betalt från internetjättarna
Nio nyhetsbyråer, däribland svenska TT, kräver att internetjättarna börjar betala för att använda det nyhetsmaterial som de gör stora vinster på.
Ica spränger miljardvallen på nätet – öppnar nya e-handelslager
Ica meddelar idag att man hittills i år har sålt för mer än en miljard kronor på nätet. Nu börjar man planera särskilda e-handelslager i storstäderna.
Systembolaget tecknar storavtal med Evry – värt en halv miljard
Evry ska hjälpa Systembolaget till molnet och ta hand om butikernas it-drift. Det nya storavtalet beräknas vara värt runt en halv miljard kronor.
Läs mer om Evry och Systembolaget.
Nordea öppnar upp för utvecklare utifrån – skapar framtidens banktjänster
Nu låter Nordea externa utvecklare skapa morgondagens banktjänster genom öppna api:er. Som första nordiska bank låter de också utvecklarna få tillgång till riktig kunddata i arbetet. Det är så här framtidens banktjänster kommer produceras, säger Gunnar Berger på Nordea.
Läs mer om Gunnar Berger och Nordea.
Intresset för Microsofts Edge kraftigt överskattat – bottar boostade siffrorna
När analysföretaget Net Applications gjorde om sina metoder för datainsamling stod det klart att användarsiffrorna för Microsofts nya webbläsare Edge varit kraftigt överdrivna.
Läs mer om Edge.
Serverförsäljningen stiger som en raket
Dell EMC har greppet om en växande servermarknad. HPE har det tuffare med en minskad försäljning. Allt enligt Gartner.
Läs mer om Gartner.
Så ska den anonyma jätten lyckas i det svenska konsultgyttret
Franska it-konsultjätten Atos har haft ett svajigt 2000-tal i Sverige. Men nu väljer man att växla upp på det som ses en viktig tillväxtmarknad.
Läs mer om Sverige.
Google jagar AI-kompetens – öppnar forskningscenter i Kina
Personer med AI-kompetens är hett villebråd. Nu försöker Google knyta till sig kompetens i Kina genom att öppna ett center för AI-forskning i Peking.
Läs mer om AI-forskning, Google, Kina och Peking.
Swish gör supersucc i e-handeln – här är rekordsifforna
Nu fyller Swish fem år och har gått från att hantera privata transaktioner till att även vara en betallösning för företag och e-handel. Nästan 60 procent av svenskarna har Swish, nyligen passerades gränsen sex miljoner användare.
Läs mer om Swish.
Läskjätte först ut med med stororder av Teslas lastbil
PepsiCo har reserverat 100 exemplar av Teslas eldrivna lastbil Semi.
Läs mer om Semi.