ökar

It-skandalen: Förtroendet för myndigheter skadas

It-skandalen på Transportstyrelsen, utslagna bankterminaler, och nationellt haveri av passhanteringen. Samhällets digitala sårbarhet ökar. Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige varnar för att det bidrar till att människors förtroende för myndigheterna kan minska.

V riktar hård kritik mot Anna Johansson

Pressen ökar på statsminister Stefan Löfven (S) efter it-skandalen på Transportstyrelsen. Efter två dagars möten i regering och riksdag kvarstår hotet om en misstroendeförklaring mot en eller flera ministrar från oppositionen. Efter tisdagens partiledarmöte i regeringskansliet Rosenbad pekade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ut infrastrukturminister Anna Johansson (S).
Betonghinder uppe efter Gekåskrasch
Varuhuset Gekås i Ullared ökar säkerheten efter förra veckans händelse, då en man körde in en bil i entrn. Nio betongbarriärer står nu utställda runt varuhuset.
Läs mer om Gekåskrasch och Ullared.
Rånvåg mot unga män – forskaren: Rör sig ute
Sommartid innebär att anmälningar om rån och misshandel ökar.Det handlar om unga män som rånar unga män med vad som verkar bli allt råare metoder.– De som begår brotten är ofta själva unga män. Delvis rör det sig om att unga män är ute mer på platser och vid tidpunkter där de här brotten sker, säger Ingela Kolfjord, universitetslektor i kriminologi vid Malmö Högskola.

De jagar Greklands skattesmitare

Grekland ökar jakten på skattesmitare. Med oannonserade besök på turistorter och hot om stängning hoppas man skrämma företagen att följa lagen. DN följde med under en räd.
Efterlyser gratis TBE-vaccin för barn
Fästingburen hjärnhinne- och hjärninflammation (TBE) ökar långsamt. Nu varnar Tomas Bergström, professor på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, för att sjukdomen kan bli lika vanlig som i Centraleuropa, skriver Svenska Dagbladet.
Statsvetare: Tacksamt läge för oppositionen
Statsminister Stefan Löfven har fortfarande inte uttalat sig om IT-skandalen på Transportstyrelsen. Nu ökar trycket på regeringen. – Det är ett tacksamt läge för oppositionen, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.
Lilleputtriket Qatar böjer sig inte för bojkotten
Qatar, ett av världens minsta och rikaste länder, har hamnat i centrum av en konflikt som skakar om Arabiska halvön och ökar spänningen i Mellanöstern. Den mäktiga grannen Saudiarabien har brutit all kontakt med Qatar, som anklagas för att sponsra terrorism. USA:s president Donald Trump backar upp beskyllningarna. DN:s Erik Ohlsson och Lotta Härdelin har besökt det sanktionsdrabbade landet och mött krassliga falkar, hotade journalister, fattiga gästarbetare och en affärsman med smak för Rolls-Royce.
Tre israeler och tre palestinier döda efter blodig dag
Spänningen i Israel och de palestinska områdena ökar dramatiskt.En palestinier knivhögg tre israeler till döds på Västbanken på fredagskvällen.Terrordådet kom efter en blodig dag i Jerusalem där tre palestinier dödades i sammanstötningar med israeliska styrkor.
Läs mer om Israel, Jerusalem och Västbanken.
Hög efterfrågan på Office ger klirr i kassan för Microsoft
Både omsättningen och vinsten ökar jämfört med förra året.
Läs mer om Microsoft och Office.
Hög efterfrågan på Office ger klirr i kassan för Microsoft
Både omsättningen och vinsten ökar jämfört med förra året.
Läs mer om Microsoft och Office.
Kinneviks värde ökar
Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik redovisar en vinst före skatt på 4,6 miljarder kronor för andra kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 1,1 miljarder kronor motsvarande period 2016.
Läs mer om Kinnevik.
Dödsbakterierna ökar – så tänker experten i mataffären
Multiresistenta bakterier är ett av de största hoten mot mänskligheten.Att behandla med starkare antibiotika skulle bara göra saken värre, säger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin till tidningen Land.Nu berättar han vad han tänker på när han köper mat i i mataffären.
Läs mer om Björn Olsen och Land.Nu.
Sexbrottsanmälningarna ökar i Sverige
Nya siffror från BRÅ visar att fler anmäler sexualbrott. För att hindra att brotten begås kan ny sexualundervisning vara en lösning. – Vi behöver se till att det finns en bra sexualundervisning som inte börjar med att man ska lära sig att sätta på en kondom, säger kriminologen Nina Rung.
Läs mer om BRÅ, Nina Rung och Sverige.
Volvos succresa fortsätter – ökar vinsten och är på väg mot nytt försäljningsrekord
Den svenska bilindustrin går på högvarv. Volvo Cars gör ett ordentligt vinstlyft under årets första halvår. Rörelsevinsten blev 6,8 miljarder kronor – 21 procent mer än samma period förra året. Omsättningen ökade från 84 till 99 miljarder. Volvo tar viktiga marknadsandelar i Europa och tillväxten på Kinamarknaden är hög – där ökade försäljningen med hela 28 procent. På väg mot nytt årsrekord Volvo har också en rörelsemarginal på 6,8 procent trots att det investeras stort i nya bilmodeller och ny teknik. Senare i år presenteras nya suven
Läs mer om Europa, Kinamarknaden och Volvo.
Stark rapport från Volvo Cars
Volvo cars omsättning har ökat kraftigt under det första halvåret och är uppe i nsätan 100 miljarder. Även vinsten ökar för biltillverkaren.
SBAB redovisar starkt resultat
SBAB ökar sitt resultat.Rörelseresultatet för årets andra kvartal uppgick till 539 miljoner kronor – jämfört med 490 motsvarande period i fjol.Samtidigt tjänar banken stora pengar på bolånen: både utlåningen och räntenettot steg.
Här är de svenskaste börsbolagen
Det utländska ägandet på Stockholmsbörsen ökar och är nära rekordnivåer. Mer än en tredjedel av storbolagens aktier har ägare utanför Sverige – men några börsbolag är nästan helt i svenska händer.
Läs mer om Stockholmsbörsen och Sverige.
Assa Abloy ökar omsättningen
Låsjätten Assa Abloy redovisar en vinst före skatt på 2,9 miljarder kronor för andra kvartalet, jämfört med vinsten på 2,7 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 3,0 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning.
Volvos resultat bättre än väntat – gör kraftig vinst
Lastbilskoncernen Volvo kommer än en gång med en stark rapport – och ökar sin vinst kraftigt.Rörelseresultatet för årets andra kvartal landade på 8,54 miljarder kronor.– Allt hårt arbete med Volvo börjar nu ge frukt, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.Trots det faller aktien på börsen.
Läs mer om Volvo.
Bad i vatten med alger kan leda till alzheimer
Giftiga blomningar av blågröna cyanobakterier ökar i svenska vatten. Nu har forskare funnit ett samband mellan algerna och sjukdomar som ALS och alzheimer. Forskaren Paul Cox undviker själv ostron och musslor och äter i stället mer mat med L-serin.
Läs mer om L-serin.
Inbrott av ligor ökar i svenska bostäder
Polisen tror att hälften av alla bostadsinbrott som sker i Sverige begås av internationella brottsnätverk, det framgår i en ny rapport som SVT har tagit del av.
Läs mer om SVT och Sverige.
Här kör Stefan Sauk rattfull
Antalet rattfyllor ökar under sommaren. Nu vill Assistansbolaget bryta trenden med hjälp av en film där skådespelaren och utbildade racingföraren Stefan Sauk kör bil med ett par fylleglasögon.
Läs mer om Assistansbolaget och Stefan Sauk.
Efter alla bakslag – H&M ökar försäljning
Efter alla bakslag:HM redovisar en ökad försäljning med sju procent i lokala valutor i juni.Samtidigt meddelar klädjätten att man slutar publicera försäljningsutveckling månadsvis.
Byggmax tvärvänder – går nu med vinst
Byggmax vinst ökar.För årets andra kvartal uppgick rörelseresultatet till 133 miljoner kronor efter skatt – jämfört med 114 miljoner kronor i fjol.Även nettoresultatet ökade.