Advokatsamfundet

Brittiska jurister rusar till Irland inför Brexit

Sedan britterna röstade för att lämna EU förra året har nästan 1.000 jurister i England och Wales ansökt om medlemskap i det irländska advokatsamfundet. Det är tio gånger fler än vanligt, skriver Financial Times.
Läs mer om Brexit, England och Irland.

Advokatsamfundet: Det är inte rättssäkert

Sveriges Advokatsamfund är starkt kritiskt till att Rättsmedicinalverket inte gör en samlad bedömning av ålderstesterna av knäled och visdomständer om de skiljer sig åt. – Det här är inte rättssäkert, säger generalsekreterare Anne Ramberg.
Ålderstester kan ge dubbla besked om asylsökande
Tusentals asylsökande väntar på att genomgå medicinsk åldersbedömning. 65 miljoner kronor är avsatta för ändamålet enbart i år. Advokatsamfundet varnar för att hela processen är rättsosäker och att barn bedöms vara vuxna.
Ny lag kan utesluta fler advokater
Advokater som begår brott som privatpersoner ska kunna bli av med sin titel, anser regeringen, som vill ändra lagen så att det blir lättare att utesluta advokater ur Advokatsamfundet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Läs mer om Advokatsamfundet.

Jens Lapidus lämnar advokatyrket

Författaren Jens Lapidus har lämnat advokatbyrån Försvarsadvokaterna för att satsa helhjärtat på skrivandet, rapporterar Expressen. Uppgifterna bekräftas av Lapidus presskontakt. Författaren har även gått ur Advokatsamfundet.
Åldersbedömning i brottsfall får kritik
Polis och åklagare ska kunna besluta om åldersbedömning om en misstänkt brottsling tros ljuga om sin ålder, föreslår regeringen. Men både barnombudsmannen (BO) och advokatsamfundet är kritiska: – Vi utgår från att det är en inskränkning i barns mänskliga rättigheter och att samtycke ska krävas, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, program- och utredningschef vid BO.
Advokatsamfundet är visst transparent
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har varit en av kvoteringens vassaste kritiker. Och nu har regeringen backat om lagstadgad könskvotering till bolagsstyrelser.
Läs mer om Anne Ramberg.
Skarp kritik: Godtyckligt när flyktingars ålder bedöms
I väntan på ett nytt, säkrare system för medicinska åldersbedömningar fortsätter Migrationsverket att fatta beslut i asylfall där ensamkommandes ålder inte är fastställt. Men rättssäkerheten brister i för hög grad, anser Advokatsamfundet och flera gode män SvD talat med.
Tummen upp för tidig åldersbedömning
Flera tunga remissinstanser är positiva till regeringens förslag att utföra åldersbedömningar tidigt i asylprocessen. Enligt Migrationsverket kan det leda till ökad rättssäkerhet, men Advokatsamfundet ser problem.
Läs mer om Advokatsamfundet.
Migrationsverket: Det etiska kan man absolut ifrågasätta
Advokatsamfundet: Lexbase är en vidrig sajt
Nej till att straffa sexköp utomlands
Regeringen vill att svenskar som köper sex av vuxna utomlands ska kunna straffas. Men regeringens egen utredning avråder från en sådan lagändring – och även Advokatsamfundet ser problem med förslaget.
Läs mer om Advokatsamfundet.
S-kritik: Livelihood-priset riskerar att nedgraderas
Efter trettio år har Right Livelihood-prisets utdelningsceremoni portats från riksdagens lokaler. Nu sällar sig Advokatsamfundet och S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld till kritikerna. – Det är en nedgradering av prisets status när man sparkar ut pristagare från riksdagen, säger Bjereld till SvD.
Advokat varnas för Facebookinlägg
En advokat varnas av Advokatsamfundet för att ha skrivit om en klient på Facebook, rapporterar...
Rambergs kritik mot lex Hagamannen
Om risken för återfall ska vägas in vid villkorlig frigivning, som regeringen vill, kan straffet för vissa typer av brott i praktiken höjas, menar Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet. – Det kan bli svårt att tillämpa reglerna på ett rättssäkert sätt, säger hon till SvD.
Barn häktas och isoleras utan maxgräns – får hård kritik
240-procentig ökning - En skamfläck enligt Advokatsamfundet
Läs mer om Advokatsamfundet.
Barn häktas och isoleras utan maxgräns – får hård kritik
240-procentig ökning - En skamfläck enligt Advokatsamfundet
Läs mer om Advokatsamfundet.
Kritik mot Löfvens utpekande av Christer Pettersson
Statsminister Stefan Löfven (S) anser att den frikände Christer Pettersson mördade Olof Palme. – Han ska bedömas som oskyldig och det ska statsministern respektera, säger Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet.
Allt fler barn i häkten: En skamfläck för Sverige
Sverige har flera gånger fått tuff kritik för att barn sätts isolerade i häkte under långa perioder. Trots nya riktlinjer fortsätter antalet barn i svenska häkten att öka. – Det är en skamfläck för Sverige, säger Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet.
Norskt förslag kan stoppa asylsökande vid gränsen
Norges kan komma att införa en lag som gör det möjligt att direktavvisa asylsökande som inte kommer från konfliktområden vid gränsen. Förslaget kritiseras av norska advokatsamfundet.
Stjärnadvokaten Per Liljekvist utesluts
Stjärnadvokaten Per Liljekvist är dömd för anstiftan till misshandel. Nu utesluts han ur advokatsamfundet. – Jag kan bara säga det att det kommer att överklagas direkt till Högsta domstolen, säger Per Liljekvist.
Läs mer om Högsta och Per Liljekvist.
Mehdi Seyyed skriver bok – med sin advokat
GÖTEBORG. Mehdi Seyyed, 41, skriver på en roman som ska släppas i mars. Men Bandidostoppen är inte den enda som ligger bakom boken - hans advokat är medförfattare. – Det finns många saker som jag kan tycka är olämpliga men som för den saken skull inte ryms inom vår jurisdiktion, så att säga, som vi följer och rättegångsbalken, säger Anne Ramberg, generalsekreterare på advokatsamfundet.
Läs mer om Anne Ramberg.
En pro-kurdisk jurist hamnade i strid – dog
Tahir Eli, ordförande för Advokatsamfundet i den sydöstra turkiska provinsen Diyarbakir, har dödats, uppger källor i det pro-kurdiska oppositionspartiet HDP.
Läs mer om Advokatsamfundet, Diyarbakir och HDP.
Ledande pro-kurdisk jurist dödad
Tahir Eli, ordförande för Advokatsamfundet i den sydöstra turkiska provinsen Diyarbakir, har...
Läs mer om Advokatsamfundet och Diyarbakir.
Advokatsamfundet sågar amorteringskravet
Advokatsamfundet säger nej till regeringens förslag att driva igenom amorteringskrav via Finansinspektionen.
Läs mer om Finansinspektionen.