Advokatsamfundet

Kändisadvokat fälls: Tog betalt för besök som aldrig ägt rum

Den högprofilerade Göteborgsadvokaten Kalle Ahlqvist tog betalt för besök hos häktade klienter – men i loggarna på häkten runtom i landet gav besöken inga spår.Nu fälls han av Advokatsamfundet för andra gången på kort tid: med två varningar och 50 000 kronor i straffavgift.–Det är nån liten råtta som borde ha mer kärlek och mer kramar, säger Kalle Ahlqvist om den anonyme brevskrivare som lämnat över hans inlägg på Facebook där advokaten bland annat firar med klienter i ett fotbollshuliganmål.

Advokat: Domen är väldigt fördomsfull

Den friande misshandelsdomen från en oenig Solna tingsrätt i mitten av februari har väckt stor uppståndelse bland flera jurister. – Det här är exceptionellt illa, säger Bengt Ivarsson, tidigare ordförande för Advokatsamfundet.
Mejlen som kan fälla Elisabeth Massi Fritz
Elisabeth Massi Fritz utreds av advokatsamfundet efter anklagelser från 16 tidigare anställda.Samtidigt visar mejl från stjärnadvokaten hur hon uppmanade anställda att lägga på extra timmar på sina kostnadsräkningar, rapporterar Aftonbladets 200 sekunder.

Känd advokat utreds efter allvarliga anklagelser

Advokat Elisabeth Massi Fritz utreds av Advokatsamfundet efter anklagelser om att hon ska ha beordrat sina advokater att salta räkningarna till sina klienter. Detta efter ett avslöjande i Aftonbladet. Massi Fritz själv avvisar beskyllningarna.
Läs mer om Advokatsamfundet och Aftonbladet.
Springare kritiseras efter nytt uttalande
Polisen Peter Springare har fått kritik efter ett nytt uttalande.Han ska bland annat ha sagt Gruppvåldtäkter är ett kulturellt fenomen, rapporterar TV4.Advokatsamfundet är starkt kritisk till uttalandet.
Läs mer om Gruppvåldtäkter.
Advokatsamfundet: De har inte gjort något fel
Advokater har rätt att annonsera och marknadsföra sig fritt – så länge de följer marknadsföringslagen. – Jag kan bara konstatera att det är många som delar hennes (målsägarbiträdets) uppfattning, säger Anne Ramberg, generalsekreterare på Advokatsamfundet om kritiken advokatbyrån får av familjen.
Ramberg missar att kvinnor får sämre chans till karriär
Vi hade känt stolthet och hopp om Advokatsamfundet hade valt att gå i bräschen för lösningar, åtgärder och nolltolerans i stället för att stå kvar och stampa i något som inte har fungerat. Det skriver 12 jurister i en slutreplik till Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.
Advokat som inte skrapade lott i tid prickas
En advokat i Skövde får en anmärkning av Advokatsamfundet – för att han inte skrapade en lott i tid.
Läs mer om Advokatsamfundet och Skövde.
Anne Ramberg om juristuppropet: Bedrövlig läsning
Det kokar av aktivitet hos fackförbundet Jusek och i advokatsamfundet, efter det massiva uppropet #medvilkenrätt, som stöds av över 4 000 kvinnor i juristbranschen. – Det är bedrövlig läsning, säger Anne Ramberg, generalsekreterare Advokatsamfundet. Hon tycker att frågan om sexuella trakasserier måste upp på vd-nivå.
Advokatbyråer medger: Flera fall av sextrakasserier
Flera av Sveriges största advokatbyråer har haft problem internt med sexuella trakasserier och ofredanden, uppger de för SvD. Men Advokatsamfundet har inte uteslutit en enda advokat för sextrakasserier på nära åtta år.
Läs mer om SvD.
Jurist: Oklart om det ens går att införa nationellt förbud
Gränsen för kommunalt självbestämmande utmanas av lokala tiggeriförbud – som i åratal stoppats av länsstyrelsen. – Lokala förbud är helt enkelt inte förenligt med nuvarande lagstiftning, säger Anne Ramberg på advokatsamfundet.
Läs mer om Anne Ramberg.
Brittiska jurister rusar till Irland inför Brexit
Sedan britterna röstade för att lämna EU förra året har nästan 1.000 jurister i England och Wales ansökt om medlemskap i det irländska advokatsamfundet. Det är tio gånger fler än vanligt, skriver Financial Times.
Läs mer om Brexit, England och Irland.
Advokatsamfundet: Det är inte rättssäkert
Sveriges Advokatsamfund är starkt kritiskt till att Rättsmedicinalverket inte gör en samlad bedömning av ålderstesterna av knäled och visdomständer om de skiljer sig åt. – Det här är inte rättssäkert, säger generalsekreterare Anne Ramberg.
Ålderstester kan ge dubbla besked om asylsökande
Tusentals asylsökande väntar på att genomgå medicinsk åldersbedömning. 65 miljoner kronor är avsatta för ändamålet enbart i år. Advokatsamfundet varnar för att hela processen är rättsosäker och att barn bedöms vara vuxna.
Ny lag kan utesluta fler advokater
Advokater som begår brott som privatpersoner ska kunna bli av med sin titel, anser regeringen, som vill ändra lagen så att det blir lättare att utesluta advokater ur Advokatsamfundet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Läs mer om Advokatsamfundet.
Jens Lapidus lämnar advokatyrket
Författaren Jens Lapidus har lämnat advokatbyrån Försvarsadvokaterna för att satsa helhjärtat på skrivandet, rapporterar Expressen. Uppgifterna bekräftas av Lapidus presskontakt. Författaren har även gått ur Advokatsamfundet.
Åldersbedömning i brottsfall får kritik
Polis och åklagare ska kunna besluta om åldersbedömning om en misstänkt brottsling tros ljuga om sin ålder, föreslår regeringen. Men både barnombudsmannen (BO) och advokatsamfundet är kritiska: – Vi utgår från att det är en inskränkning i barns mänskliga rättigheter och att samtycke ska krävas, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, program- och utredningschef vid BO.
Advokatsamfundet är visst transparent
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har varit en av kvoteringens vassaste kritiker. Och nu har regeringen backat om lagstadgad könskvotering till bolagsstyrelser.
Läs mer om Anne Ramberg.
Skarp kritik: Godtyckligt när flyktingars ålder bedöms
I väntan på ett nytt, säkrare system för medicinska åldersbedömningar fortsätter Migrationsverket att fatta beslut i asylfall där ensamkommandes ålder inte är fastställt. Men rättssäkerheten brister i för hög grad, anser Advokatsamfundet och flera gode män SvD talat med.
Tummen upp för tidig åldersbedömning
Flera tunga remissinstanser är positiva till regeringens förslag att utföra åldersbedömningar tidigt i asylprocessen. Enligt Migrationsverket kan det leda till ökad rättssäkerhet, men Advokatsamfundet ser problem.
Läs mer om Advokatsamfundet.
Migrationsverket: Det etiska kan man absolut ifrågasätta
Advokatsamfundet: Lexbase är en vidrig sajt
Nej till att straffa sexköp utomlands
Regeringen vill att svenskar som köper sex av vuxna utomlands ska kunna straffas. Men regeringens egen utredning avråder från en sådan lagändring – och även Advokatsamfundet ser problem med förslaget.
Läs mer om Advokatsamfundet.
S-kritik: Livelihood-priset riskerar att nedgraderas
Efter trettio år har Right Livelihood-prisets utdelningsceremoni portats från riksdagens lokaler. Nu sällar sig Advokatsamfundet och S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld till kritikerna. – Det är en nedgradering av prisets status när man sparkar ut pristagare från riksdagen, säger Bjereld till SvD.