Afd

Partiet som förändrade Tyskland

På fyra år har AFD förändrat tysk politik i grunden. Partiet vill skrota euron, stoppa massinvandringen och avveckla mångkulturen. – Om man låter grannen bo hos en för att hans hus har brunnit ner, då förväntar man sig att han inte skiter på mattan, säger lokalpolitikern Volker Olenicak.
Läs mer om AFD, Tyskland och Volker Olenicak.

Merkels turkiska huvudvärk

Antalet turkar som söker politiskt asyl i Tyskland ökar, det går allt sämre för AfD i opinionen och SPD:s kanslerkandidat Martin Schulz positionerar sig allt mer som duva i försvarsdebatten. Säkerhetsrådets Erik Thyselius skriver om några av nyheterna från den tysktalande delen av världen.
Läs mer om AfD, Martin Schulz och Tyskland.
Högergir efter att högerpopulisterna enats om valstrategi
Köln. Den tidigare kristdemokraten och publicisten Alexander Gauland blir en av två kandidater som ska försöka ta det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) in i förbundsdagen. Det enades det djupt splittrade partiet om på söndagen, efter att partiledaren Frauke Petry hoppat av.
Intern maktkamp hotar splittra AFD
Köln. Partidagarna i Köln skulle bli startskottet för flyktingfientliga och euroskeptiska AFD:s intåg i förbundsdagen. I stället domineras de av en bitter maktkamp. Partiledaren Frauke Petry led ett svårt nederlag när hennes förslag till en mer pragmatisk linje inte antogs.
Läs mer om AFD och Köln.

Köln lamslaget inför massdemonstrationer

Köln. Med vattenkanoner, omfattande avspärrningar och hastigt införda gränskontroller mot grannhänderna laddar Kölnpolisen inför helgens befarade våldsamheter. På lördagen väntas 50.000 demonstranter - varav många våldsbejakande vänsterextremister - till staden i protest mot det högerpopulistiska partiet AFD.
Läs mer om AFD och Kölnpolisen.
Ropen i Essen: Merkel måste bort
Essen. AFD har starkt stöd bland väljare i forna DDR. Men även i västra Tyskland röner partiet stora framgångar bland de som känner sig svikna av de stora partierna. DN var med när partiet jagade väljare i S-fästet Ruhrområdet.
Splittrat populistparti mot osäkert val
Essen. Högerpopulistiska AFD såg ut att bli höstens stora valvinnare. Men med mindre än sex månader till förbundsdagsvalet befinner sig partiet i fritt fall. Partiledaren Frauke Petrys överraskande besked att hon inte ställer upp som toppkandidat blottar den djupa spricka som hotar att splittra partiet.
Maktstrid bland tyska populister – ledare hoppar av
Högerpopulistiska AfD:s galjonsfigur Frauke Petry hoppar av som toppkandidat i det kommande förbundsdagsvalet efter en brutal maktkamp i partiet mellan realpolitiker och grupper långt ut på den radikala högerflanken. Men många är också djupt kritiska till Petrys maktambitioner.
Läs mer om Frauke Petry.
AFD:s ledare inte toppnamn i valrörelsen
BERLIN. Frauke Petry, ledare för det högerpopulistiska tyska partiet AFD, var favorittippad som partiets toppkandidat i valrörelsen som snart drar igång. Men i ett videomeddelande på Facebook meddelar Petry överraskande att hon inte ställer upp.
Läs mer om AFD, Facebook och Petry.
EU-avskyn fortsätter gödas – men något har hänt
Nederländska valet blev ett bakslag för Geert Wilders, tyska AfD svek förväntningarna i Saarland och Marine Le Pen överskuggas av EU-anhängaren Emmanuel Macron. Motståndet mot EU har länge haft medvind, men nu tycks något ha hänt. Mycket tyder på att Trump och brexit minskat aptiten på politiska äventyr och svetsats samman EU.
Europeiska populisternas drömmar spricker
Är detta början på slutet för högerpopulisternas segerdrömmar i Europa? Valsiffrorna är fortfarande preliminära. Men allt tyder på att väljarna i Nederländerna skrämts bort av Geert Wilders radikala budskap – kanske en fingervisning för Marine le Pen i Frankrike och AfD i Tyskland.
Tyska nationalister vill återgå till regler från kriget
Tysklands ledande nationalistparti, Alternative für Deutschland (AfD), vill göra sig av med garantier som begränsar den verkställande makten från att ta alltför kraftfulla beslut. Bland annat vill AfD kunna göra människor statslösa, en metod som användes i Nazityskland och DDR.
En seger för Wilders kan skaka om hela Europa
SvD i Breda | I ett klimat av malande oro går Nederländerna till val nu på onsdag. En seger för islamfientliga och EU-kritiska Geert Wilders skulle få alarmklockorna att skrälla i Europas huvudstäder – och ge Marine Le Pen och högerpopulistiska AfD draghjälp i de kommande franska och tyska valen.
Tyskland varnar för fake news om Sverige
Tyska utrikesdepartementet har gått ut på sin Facebooksida med en varning för falska nyheter om Sverige. Achtung: Fake news! skriver man och dementerar högerpopulistiska AfD:s uppgifter om en resevarning för Sverige.
Läs mer om Facebooksida och Sverige.
Tyska UD:s varning för fejknyheter om Sverige
Det tyska högerpopulistiska partiet AfD skriver på Twitter att medierna försöker mörka att en resvarning utfärdats för Sverige. Landets utrikesdepartement går nu ut med en dementi på sin Facebook-sida: – Varning för fake news, skriver de, rapporterar Aftonbladet.
Ökat stöd för tyska högerpopulister
Stödet för det tyska högerpopulistiska partiet AFD ligger på årshögsta efter våldsdådet mot julmarknaden i Berlin.
Läs mer om AFD och Berlin.
Trump ger Europas populister näring
Brexit och Trump är en dubbel extra allt för Europas populister, från SD, till Afd i Tyskland och...
Läs mer om Afd, Trump och Tyskland.
Trump ger Europas populister näring
Brexit och Trump är en dubbel extra allt för Europas populister, från SD, till Afd i Tyskland och...
Läs mer om Afd, Trump och Tyskland.
Merkel i blåsväder när missnöje styr i Berlinvalet
Med drygt 14 procent i Berlinvalet i helgen fortsätter högerpopulistiska AfD sitt segertåg i tysk politik. I omvänd riktning gick socialdemokraterna och Angela Merkels kristdemokrater som gjorde sitt sämsta val någonsin i Berlin. Trenden är entydig – missnöjesväljarna är på frammarsch.
Läs mer om AfD, Berlin och Berlinvalet.
Merkel mot katastrofval – nya krav om flyktningpolitiken
Angela Merkels kristdemokrater går mot ett tungt bakslag i söndagens delstatsval i Berlin medan högerpopulistiska AfD kan räkna med ännu en triumf. Fyra av fem tyskar kräver nu att Merkel lägger om kursen i flyktingpolitiken.
Läs mer om AfD, Berlin och Merkel.
Slag om självbilden i Berlin
Tyska delstatsval har varit en sällsynt spännande angelägenhet i år. Skälet stavas AFD – en...
Läs mer om AFD och Berlin.
Expert: Merkels linje nu ännu mer ifrågasatt
Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AfD) nådde stora framgångar i söndagens delstatsval i Mecklenburg-Vorpommern. Angela Merkel kommenterade resultatet från G20-mötet i Kina. – Naturligtvis har det med flyktingpolitiken att göra, sade hon enligt Die Welt.
Oklart om AFD-effekt i Sverige
Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) rider på ett växande missnöje med landets...
Läs mer om Sverige och Tyskland.
SD kan gynnas av AFD:s framgångar
Högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland skördar framgångar i delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern. Något som på sikt kan påverka Sverige. – Det är möjligt att Sverigedemokraterna kan få stöd av detta, säger Rutger Lindahl, Tysklandsexpert och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Katastrofval för Merkel – högerpopulister större
Mardrömmen blev sann. Invandringsfientliga och islamkritiska AfD gick om Angela Merkels kristdemokratiska CDU i söndagens delstatsval i Mecklenburg-Vorpommern och blir näst största parti, enligt första siffror på kvällen.