Afd

Frankrike rustar upp biståndet för att bekämpa terrorism

Frankrike är mitt uppe i en historisk förändring av landets biståndspolitik. Den nuvarande regeringen ser biståndet som en väg att lösa de väpnade konflikterna i västra Afrika, parallellt med militära insatser. – En av de främsta talespersonerna för bistånd inom fransk politik är överbefälhavaren, säger Rmy Rioux, chef för den franska biståndsmyndigheten AFD, till DN Global utveckling.
Läs mer om AFD, Afrika och Rmy Rioux.

Demonstranter stoppades med vattenkanoner

Tysk polis fick sätta in vattenkanoner för att skingra demonstranter som försökte hindra medlemmar i främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) att samlas för sin kongress i Hannover. Omkring 8 500 vänsterdemonstranter väntas manifestera i anslutningen till partiets möte.
Läs mer om Alternativ, Hannover och Tyskland.
Oroligt vid tyska AFD:s partikongress
Tysk polis satte in vattenkanoner för att skingra demonstranter som försökte hindra medlemmar i partiet Alternativ för Tyskland (AFD) att samlas för sin kongress i Hannover. Flera personer har skadats, enligt tyska medier.
Läs mer om Alternativ, Hannover och Tyskland.
Många av oss hade ett bättre liv i DDR
Freital/Halle. Den tyska återföreningen har hyllats som ett av de mest framgångsrika politiska projekten i Europa. Men snart 30 år efter Berlinmurens fall lever skillnaderna mellan östra och västra Tyskland vidare. Valet i höstas blottade ett kokande missnöje bland invånarna i forna DDR, där det främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AFD) fick dubbelt så många röster som i väst.
Läs mer om Alternativ, DDR, Europa och Tyskland.

Tyska högerpopulister mobiliserar och möblerar om

Berlin. I dag, torsdag, träffar förbundskansler Angela Merkel de tyska socialdemokraternas ledare för ett första samtal om en möjlig ny regering. Samtidigt laddar det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland, AFD, upp för partidagar. Nykomlingarna i förbundsdagen hoppas på nyval.
Minnesmonument byggdes utanför politikers hem
En kopia av det stora minnesmonumentet för Förintelsen, vars original står i hjärtat av Berlin, fördes upp bredvid en tysk politikers bostad, enligt CNN. Politikern är medlem av det främlingsfientliga partiet AfD och har flertal gånger riktat riktik mot Tysklands sätt att hantera minnet av Förintelsen.
Läs mer om AfD, Berlin, CNN och Förintelsen.
Tyska AFD vill veta journalisters härkomst
Journalister som vill bevaka främlingsfientliga Alternativ för Tysklands (AFD) partistämma i december måste godkänna att partiet får tillgång till personliga uppgifter som etnisk bakgrund och politiska åsikter.
Läs mer om Alternativ.
Högerextrema AfD tågar in i tyska förbundsdagen: Ny epok
Som första extrema högerparti sedan 1961 ryckte på tisdagen AfD in i tyska förbundsdagen och aviserade en ny epok. Förre finansministern Wolfgang Schäuble som valdes till talman sa att alla måste stå ut med hård politisk strid – men inte kränkande attacker.
Läs mer om AfD och Wolfgang Schäuble.
Toppolitikern Frauke Petry lämnar AFD
Frauke Petry – en av ledarna för högerpopulistiska AFD – lämnar partiet, säger hon enligt Deutsche Welle.
Läs mer om AFD och Deutsche Welle.
Maktkamp i AfD – den extrema falangen vinner
BONN | Maktkampen i AfD är redan i full fart. Vilken väg ska partiet gå – mot en stram men pragmatisk högerpolitik eller mot nationalism, attacker på islam och försvar mot ett påstått krig mot den tyska identiteten? Den mer extrema linjen ser ut att gå segrande ur bataljen.
Läs mer om AfD.
Populisternas framgång väcker muslimers oro
Har de inte lärt sig något av historien? Ett sådant parti hör inte hemma i en demokrati. Att invandrarfientliga AFD blev tredje största parti och nu tar plats i tyska parlamentet väcker upprörda känslor i Berlins invandrartäta delar.
Läs mer om AFD.
AFD kan driva Angela Merkel åt höger
Berlin. Angela Merkels löfte är att främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AFD, inte ska få något inflytande. Men indirekt kan nykomlingarna stöpa om politiken.
Ännu en seger för antiglobala populister
Efter förra årets chocksegrar för Brexit och Trump såg det ut som om den högerpopulistiska vågen i världen under detta år började tappa fart. Men med AFD:s framgång i Tyskland har antiglobalismen och främlingsfientligheten fått fäste i Europas mäktigaste land.
Läs mer om Brexit, Trump och Tyskland.
Räkna med huvudvärk framöver för Angela Merkel
Det kommer att bli komplicerat när det tyska miljöpartiet ska försöka bilda regering med ärkefienden FDP och Angela Merkels kristdemokrater. Liberalerna i FDP är på många sätt de Grönas motsats. Men kanske hjälps man av att det nu finns en ny huvudfiende: det främlingsfientliga AfD.
Läs mer om AfD, Angela Merkel och FDP.
AfD-politiker: Breivik blev massmördare av förtvivlan
Det rasistiska och högernationalistiska partiet AfD tar nu plats i den tyska förbundsdagen. Dess partiföreträdare har många gånger gjort uttalanden som förfärat omvärlden. Här är några av dem.
Läs mer om AfD.
Lina Lund: Därför blev AFD valets vinnare
BERLIN. Framgångarna för främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland, AFD, chockar Tyskland. I östra Tyskland blev partiet näst störst - och bland manliga väljare i öst allra störst. DN:s Berlinkorrespondent Lina Lund reder ut varför.
Läs mer om AFD, Alternativ och Tyskland.
Annika Ström Melin: Splittring har plågat AFD från första stund
Tyska AFD, Alternativ för Tyskland, skrällde första gången i EU-valet 2014. Då fick partiet sju mandat i EU-parlamentet, men bråk och splittring har präglat gruppen från första stund.
Splittring inom AfD: Ledare lämnar partigruppen
Frauke Petry, en av ledarfigurerna i högerpopulistiska AfD, kommer inte att sitta med i partiets grupp i parlamentet. Det meddelade hon på en presskonferens på måndagsmorgonen, rapporterar tyska medier.
Läs mer om AfD.
Så slår valet mot tyska ekonomin
EKONOMISTUDION | Tomas Lundin, SvD:s korrespondent i Tyskland, om de ekonomiska effekterna av gårdagens tyska val – framgången för invandringskritiska AfD, men likväl en ny seger för Angela Merkels parti CDU.
Läs mer om AfD, CDU och Tyskland.
Tyskar i öst vände sig från Merkel
Angela Merkel sitter kvar som Tysklands ledare, men med försvagat stöd. I det forna Östtyskland tappade hennes kristdemokrater rejält. Samtidigt stöds högerpopulistiska AFD av över en femtedel av väljarna där.
Läs mer om AFD, Merkel och Östtyskland.
Historisk framgång för främlingsfientliga AfD
Ett dåligt val för både Angela Merkels kristdemokrater, CDU, och för socialdemokraterna, SPD, och en historisk framgång för det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AFD.
Läs mer om AFD, AfD, Alternativ, CDU, SPD och Tyskland.
Lina Lund: AFD stora vinnarna
DN:s korrespondent i Berlin sammanfattar det tyska valet.
Läs mer om Berlin.