Afd

Europeiska populisternas drömmar spricker

Är detta början på slutet för högerpopulisternas segerdrömmar i Europa? Valsiffrorna är fortfarande preliminära. Men allt tyder på att väljarna i Nederländerna skrämts bort av Geert Wilders radikala budskap – kanske en fingervisning för Marine le Pen i Frankrike och AfD i Tyskland.

Tyska nationalister vill återgå till regler från kriget

Tysklands ledande nationalistparti, Alternative für Deutschland (AfD), vill göra sig av med garantier som begränsar den verkställande makten från att ta alltför kraftfulla beslut. Bland annat vill AfD kunna göra människor statslösa, en metod som användes i Nazityskland och DDR.
En seger för Wilders kan skaka om hela Europa
SvD i Breda | I ett klimat av malande oro går Nederländerna till val nu på onsdag. En seger för islamfientliga och EU-kritiska Geert Wilders skulle få alarmklockorna att skrälla i Europas huvudstäder – och ge Marine Le Pen och högerpopulistiska AfD draghjälp i de kommande franska och tyska valen.
Tyskland varnar för fake news om Sverige
Tyska utrikesdepartementet har gått ut på sin Facebooksida med en varning för falska nyheter om Sverige. Achtung: Fake news! skriver man och dementerar högerpopulistiska AfD:s uppgifter om en resevarning för Sverige.
Läs mer om Facebooksida och Sverige.

Tyska UD:s varning för fejknyheter om Sverige

Det tyska högerpopulistiska partiet AfD skriver på Twitter att medierna försöker mörka att en resvarning utfärdats för Sverige. Landets utrikesdepartement går nu ut med en dementi på sin Facebook-sida: – Varning för fake news, skriver de, rapporterar Aftonbladet.
Ökat stöd för tyska högerpopulister
Stödet för det tyska högerpopulistiska partiet AFD ligger på årshögsta efter våldsdådet mot julmarknaden i Berlin.
Läs mer om AFD och Berlin.
Trump ger Europas populister näring
Brexit och Trump är en dubbel extra allt för Europas populister, från SD, till Afd i Tyskland och...
Läs mer om Afd, Trump och Tyskland.
Trump ger Europas populister näring
Brexit och Trump är en dubbel extra allt för Europas populister, från SD, till Afd i Tyskland och...
Läs mer om Afd, Trump och Tyskland.
Merkel i blåsväder när missnöje styr i Berlinvalet
Med drygt 14 procent i Berlinvalet i helgen fortsätter högerpopulistiska AfD sitt segertåg i tysk politik. I omvänd riktning gick socialdemokraterna och Angela Merkels kristdemokrater som gjorde sitt sämsta val någonsin i Berlin. Trenden är entydig – missnöjesväljarna är på frammarsch.
Läs mer om AfD, Berlin och Berlinvalet.
Merkel mot katastrofval – nya krav om flyktningpolitiken
Angela Merkels kristdemokrater går mot ett tungt bakslag i söndagens delstatsval i Berlin medan högerpopulistiska AfD kan räkna med ännu en triumf. Fyra av fem tyskar kräver nu att Merkel lägger om kursen i flyktingpolitiken.
Läs mer om AfD, Berlin och Merkel.
Slag om självbilden i Berlin
Tyska delstatsval har varit en sällsynt spännande angelägenhet i år. Skälet stavas AFD – en...
Läs mer om AFD och Berlin.
Expert: Merkels linje nu ännu mer ifrågasatt
Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AfD) nådde stora framgångar i söndagens delstatsval i Mecklenburg-Vorpommern. Angela Merkel kommenterade resultatet från G20-mötet i Kina. – Naturligtvis har det med flyktingpolitiken att göra, sade hon enligt Die Welt.
Oklart om AFD-effekt i Sverige
Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) rider på ett växande missnöje med landets...
Läs mer om Sverige och Tyskland.
SD kan gynnas av AFD:s framgångar
Högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland skördar framgångar i delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern. Något som på sikt kan påverka Sverige. – Det är möjligt att Sverigedemokraterna kan få stöd av detta, säger Rutger Lindahl, Tysklandsexpert och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Katastrofval för Merkel – högerpopulister större
Mardrömmen blev sann. Invandringsfientliga och islamkritiska AfD gick om Angela Merkels kristdemokratiska CDU i söndagens delstatsval i Mecklenburg-Vorpommern och blir näst största parti, enligt första siffror på kvällen.
Högerpopulistiska AFD springer om Merkel
Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) går med knapp marginal om förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU i delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern. Det visar vallokalsundersökningen som publiceras av tv-kanalen ZDF.
Missnöjet mot Merkel ger högerpopulister medvind
Angela Merkel går mot ett mardrömsresultat i söndagens delstatsval i Mecklenburg-Vorpommern där högerpopulistiska AfD ser ut att bli lika starkt som hennes kristdemokratiska CDU. Samtidigt faller Merkels popularitetssiffror dramatiskt i spåren av flyktingkrisen – bara ett år före förbundsdagsvalet nästa höst.
Tyskt parti vill förbjuda böneutrop
Det tyska högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) har antagit ett anti-islamskt...
Läs mer om Alternativ och Tyskland.
Ytterparti antar antiislamsk agenda
Det tyska högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) har antagit ett anti-islamskt...
Läs mer om Alternativ och Tyskland.
Upplopp vid AfD:s kongress – hundratals gripna
Tumult uppstod mellan hundratals personer och polisen i tyska Stuttgart under partiet Alternativ för Tysklands partikongress. Runt 400 personer greps, uppger polisen enligt nyhetsbyrån AFP.
Läs mer om AFP, Alternativ och Stuttgart.
AfD – Invandringsskeptiskt eller öppet islamfientligt?
Tyska AfD är djupt splittrat inför partikongressen i helgen. Öppet islamfientligt och nationalistiskt eller snarare invandringsskeptiskt, konservativt och patriotiskt? Inte minst partiets ansikte utåt Frauke Petry är hårt omstridd.
Läs mer om Frauke Petry.
Högerpopulistiska AfD: Islam hör inte Tyskland till
Högerpopulistiska AfD kräver att minareter, böneutropare och ogenomskinliga slöjor förbjuds i Tyskland. En ortodox islam strider mot den tyska grundlagen, hävdar AfD-ledningen som nu öppet satsar på en stram anti-islamkurs
Läs mer om AfD-ledningen och Tyskland.
Merkel står fast vid sin flyktingpolitik
Tysklands förbundskansler Angela Merkel står fast linjen om att inte stänga landets gränser för asylsökande, trots helgens framgångar för det flyktingfientliga partiet AfD.
Läs mer om AfD och Angela Merkel.
Merkel: Flyktingpolitik ligger fast
Den tyska regeringen ändrar inte landets flyktingpolitik efter framgångarna för det främlingsfientliga partiet AfD i helgens delstatsval, säger förbundskansler Angela Merkel.
Läs mer om AfD och Angela Merkel.
Katastrofval för Merkel – kvittot för flyktingpolitiken
Angela Merkels kristdemokratiska CDU drabbades av svidande förluster i söndagen tre delstatsval medan högerpopulistiska och invandringsfientliga AfD gjorde ett rekordval i spåren av flyktingkrisen.
Läs mer om AfD, CDU och Merkel.