Afd

Toppolitikern Frauke Petry lämnar AFD

Frauke Petry – en av ledarna för högerpopulistiska AFD – lämnar partiet, säger hon enligt Deutsche Welle.
Läs mer om AFD och Deutsche Welle.
Maktkamp i AfD – den extrema falangen vinner
BONN | Maktkampen i AfD är redan i full fart. Vilken väg ska partiet gå – mot en stram men pragmatisk högerpolitik eller mot nationalism, attacker på islam och försvar mot ett påstått krig mot den tyska identiteten? Den mer extrema linjen ser ut att gå segrande ur bataljen.
Läs mer om AfD.
Populisternas framgång väcker muslimers oro
Har de inte lärt sig något av historien? Ett sådant parti hör inte hemma i en demokrati. Att invandrarfientliga AFD blev tredje största parti och nu tar plats i tyska parlamentet väcker upprörda känslor i Berlins invandrartäta delar.
Läs mer om AFD.

AFD kan driva Angela Merkel åt höger

Berlin. Angela Merkels löfte är att främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AFD, inte ska få något inflytande. Men indirekt kan nykomlingarna stöpa om politiken.
Ännu en seger för antiglobala populister
Efter förra årets chocksegrar för Brexit och Trump såg det ut som om den högerpopulistiska vågen i världen under detta år började tappa fart. Men med AFD:s framgång i Tyskland har antiglobalismen och främlingsfientligheten fått fäste i Europas mäktigaste land.
Läs mer om Brexit, Trump och Tyskland.
Räkna med huvudvärk framöver för Angela Merkel
Det kommer att bli komplicerat när det tyska miljöpartiet ska försöka bilda regering med ärkefienden FDP och Angela Merkels kristdemokrater. Liberalerna i FDP är på många sätt de Grönas motsats. Men kanske hjälps man av att det nu finns en ny huvudfiende: det främlingsfientliga AfD.
Läs mer om AfD, Angela Merkel och FDP.
AfD-politiker: Breivik blev massmördare av förtvivlan
Det rasistiska och högernationalistiska partiet AfD tar nu plats i den tyska förbundsdagen. Dess partiföreträdare har många gånger gjort uttalanden som förfärat omvärlden. Här är några av dem.
Läs mer om AfD.
Lina Lund: Därför blev AFD valets vinnare
BERLIN. Framgångarna för främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland, AFD, chockar Tyskland. I östra Tyskland blev partiet näst störst - och bland manliga väljare i öst allra störst. DN:s Berlinkorrespondent Lina Lund reder ut varför.
Läs mer om AFD, Alternativ och Tyskland.
Annika Ström Melin: Splittring har plågat AFD från första stund
Tyska AFD, Alternativ för Tyskland, skrällde första gången i EU-valet 2014. Då fick partiet sju mandat i EU-parlamentet, men bråk och splittring har präglat gruppen från första stund.
Splittring inom AfD: Ledare lämnar partigruppen
Frauke Petry, en av ledarfigurerna i högerpopulistiska AfD, kommer inte att sitta med i partiets grupp i parlamentet. Det meddelade hon på en presskonferens på måndagsmorgonen, rapporterar tyska medier.
Läs mer om AfD.
Så slår valet mot tyska ekonomin
EKONOMISTUDION | Tomas Lundin, SvD:s korrespondent i Tyskland, om de ekonomiska effekterna av gårdagens tyska val – framgången för invandringskritiska AfD, men likväl en ny seger för Angela Merkels parti CDU.
Läs mer om AfD, CDU och Tyskland.
Tyskar i öst vände sig från Merkel
Angela Merkel sitter kvar som Tysklands ledare, men med försvagat stöd. I det forna Östtyskland tappade hennes kristdemokrater rejält. Samtidigt stöds högerpopulistiska AFD av över en femtedel av väljarna där.
Läs mer om AFD, Merkel och Östtyskland.
Historisk framgång för främlingsfientliga AfD
Ett dåligt val för både Angela Merkels kristdemokrater, CDU, och för socialdemokraterna, SPD, och en historisk framgång för det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AFD.
Läs mer om AFD, AfD, Alternativ, CDU, SPD och Tyskland.
Lina Lund: AFD stora vinnarna
DN:s korrespondent i Berlin sammanfattar det tyska valet.
Läs mer om Berlin.
Demonstrationer mot AFP i tyska städer
Demonstranter samlades utanför högerpopulistiska AFD:s valvaka på Alexanderplatz i Berlin på söndagskvällen. Många poliser var också på plats och stämningen var spänd, rapporterar TT:s utsände.
Läs mer om AFP, Alexanderplatz och Berlin.
Statsvetare: Framgången ger inte AFD inflytande
Främlingsfientliga AFD tar plats i den tyska förbundsdagen med ett kraftigt stärkt väljarstöd. Men partiet kommer inte att få något större politiskt inflytande. Samtidigt har partiet likheter med Sverigedemokraterna och har troligen tagit röster från både höger och vänster, enligt en statsvetare.
Läs mer om AFD och Sverigedemokraterna.
Oroligheter utanför AFD:s valvaka
Demonstranter har samlats utanför främlingsfientliga AFD:s valvaka i Berlin för att visa sitt missnöje mot att partiet kommit in i den tyska förbundsdagen.
Läs mer om Berlin.
AFD räknar med att få större inflytande som tredje största parti
BERLIN. Att AFD valts till tredje största parti skapade genast upprörda känslor i Berlin. Ut med nazisterna, ut med nazisterna, skanderade en allt större samling utanför partyklubben Traffic vid Alexanderplatz, där AFD höll sin valvaka. – Otroligt. Men de har väl panik nu, säger Frank Beber som jobbar för partiet.
Löfven gratulerar Merkel
SD-ledaren Jimmie Åkesson applåderar framgången för Alternativ för Tyskland (AFD). Men V-ledaren Jonas Sjöstedt kallar högerpopulisternas intåg i förbundsdagen för sorglig. Statsminister Stefan Löfven (S) gratulerar förbundskansler Angela Merkel till segern.
Expert: Chock att AFD fick så många röster
De två största tyska partierna ser ut att få historiskt lågt stöd i valet - trots att det går bra för landet. Tysklandsexperten Mai-Brith Schartau tror att oro över invandring ligger bakom CDU och SPD:s stora tapp - och högerpopulistiska AFD:s framgång.
Läs mer om AFD och CDU.
Experter: AFD:s stora framgång överraskar
Att Tysklands tredje största parti väntas bli högernationalistiska AFD är något som överraskar experter. Partiet har ökat med över åtta procentenheter jämfört med förra valet, enligt en första prognos.
Läs mer om AFD.
Vingklippt Merkel vinner – högerpopulisterna går framåt
Europas mäktigaste ledare Angela Merkel går mot en seger i söndagens förbundsdagsval i Tyskland medan socialdemokraterna SPD gör sitt sämsta val under efterkrigstiden. Med AfD rycker för första gången ett extremparti på högerkanten in i förbundsdagen – med siffror som får marken att skälva i Tyskland.
Läs mer om Angela Merkel, SPD och Tyskland.