Afd

Tyska högerpopulister tar hjälp av Trumps förre rådgivare Bannon

BERLIN. Det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AFD) tar hjälp av Donald Trumps förra chefsstrateg, Breitbart-profilen Steve Bannon, för att nå ut till nya väljare. Genom att bygga upp en egen nyhetssajt vill partiet skapa ett tyskt Breitbart.

Tyska högerpopulister tar hjälp – av Bannon

Donald Trumps förre chefsstrateg, den kontroversielle Steve Bannon, har gett råd till tyska AfD. Det invandringskritiska partiet är missnöjt med hur det framställs i media och vill med stöd av Bannon starta en egen nyhetsredaktion. Den ska delvis finansieras med skattepengar.
Läs mer om AfD, Bannon och Steve Bannon.
SPD mindre än AFD i opinionsmätning
Koalitionsförhandlingarna med kristdemokratiska CDU/CSU verkar kosta på för det krisande tyska socialdemokratiska partiet SPD.
Läs mer om AFD och SPD.

Tyska SPD mindre än AFD i opinionsmätning

Koalitionsförhandlingarna med kristdemokratiska CDU/CSU verkar kosta på för det krisande tyska socialdemokratiska partiet SPD. För första gången är SPD mindre än högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) i en opinionsmätning.
Läs mer om AFD, Alternativ, SPD och Tyskland.
SPD mindre än AFD i opinionsmätning
Läs mer om AFD.
AFD-topp ger tummen upp för Pegida
Läs mer om Pegida.
Tyskland kan fortfarande snubbla på mållinjen
På pappret är den tyska storkoalition i hamn. Men det återstår att se hur stabil den blir. Partierna faller tungt i opinionsmätningar, Angela Merkel är politiskt försvagad och högerpopulistiska AfD blir oppositionsledare. Uppgörelsen ska dessutom godkännas av SPD-medlemmarna – annars blir det nyval.
Läs mer om AfD och Angela Merkel.
Tysk högerpopulist konverterar till islam
Den tyska politikern Arthur Wagner, som suttit i styrelsen för högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) i Brandenburg, hoppar av styrelsen och konverterar till islam. Wagner kommer dock att kvarstå som medlem i partiet, meddelar en talesperson för partiet.
Tysk politiker varnad efter rasistisk tweet
Berlin. Den kontroversielle tyske politikern Jens Maier varnas av sitt parti, det främlingsfientliga och högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD), efter en rasistisk tweet.
Läs mer om Alternativ och Tyskland.
Tyska högerpopulister skrev rasistiska tweets – klagar på censur
Berlin. Flera ledande politiker från det främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AFD) befinner sig i en kritikstorm efter att ha uttryckt sig rasistiskt på sociala medier. Samtidigt växer kritiken mot den nya tyska nätlagen som tvingar företag som Twitter och Facebook att ta bort hat- och hotkommentarer.
Läs mer om Alternativ, Facebook, Twitter och Tyskland.
Frankrike rustar upp biståndet för att bekämpa terrorism
Frankrike är mitt uppe i en historisk förändring av landets biståndspolitik. Den nuvarande regeringen ser biståndet som en väg att lösa de väpnade konflikterna i västra Afrika, parallellt med militära insatser. – En av de främsta talespersonerna för bistånd inom fransk politik är överbefälhavaren, säger Rmy Rioux, chef för den franska biståndsmyndigheten AFD, till DN Global utveckling.
Läs mer om AFD, Afrika och Rmy Rioux.
Demonstranter stoppades med vattenkanoner
Tysk polis fick sätta in vattenkanoner för att skingra demonstranter som försökte hindra medlemmar i främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) att samlas för sin kongress i Hannover. Omkring 8 500 vänsterdemonstranter väntas manifestera i anslutningen till partiets möte.
Läs mer om Alternativ, Hannover och Tyskland.
Oroligt vid tyska AFD:s partikongress
Tysk polis satte in vattenkanoner för att skingra demonstranter som försökte hindra medlemmar i partiet Alternativ för Tyskland (AFD) att samlas för sin kongress i Hannover. Flera personer har skadats, enligt tyska medier.
Läs mer om Alternativ, Hannover och Tyskland.
Många av oss hade ett bättre liv i DDR
Freital/Halle. Den tyska återföreningen har hyllats som ett av de mest framgångsrika politiska projekten i Europa. Men snart 30 år efter Berlinmurens fall lever skillnaderna mellan östra och västra Tyskland vidare. Valet i höstas blottade ett kokande missnöje bland invånarna i forna DDR, där det främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland (AFD) fick dubbelt så många röster som i väst.
Läs mer om Alternativ, DDR, Europa och Tyskland.
Tyska högerpopulister mobiliserar och möblerar om
Berlin. I dag, torsdag, träffar förbundskansler Angela Merkel de tyska socialdemokraternas ledare för ett första samtal om en möjlig ny regering. Samtidigt laddar det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland, AFD, upp för partidagar. Nykomlingarna i förbundsdagen hoppas på nyval.
Minnesmonument byggdes utanför politikers hem
En kopia av det stora minnesmonumentet för Förintelsen, vars original står i hjärtat av Berlin, fördes upp bredvid en tysk politikers bostad, enligt CNN. Politikern är medlem av det främlingsfientliga partiet AfD och har flertal gånger riktat riktik mot Tysklands sätt att hantera minnet av Förintelsen.
Läs mer om AfD, Berlin, CNN och Förintelsen.
Tyska AFD vill veta journalisters härkomst
Journalister som vill bevaka främlingsfientliga Alternativ för Tysklands (AFD) partistämma i december måste godkänna att partiet får tillgång till personliga uppgifter som etnisk bakgrund och politiska åsikter.
Läs mer om Alternativ.
Högerextrema AfD tågar in i tyska förbundsdagen: Ny epok
Som första extrema högerparti sedan 1961 ryckte på tisdagen AfD in i tyska förbundsdagen och aviserade en ny epok. Förre finansministern Wolfgang Schäuble som valdes till talman sa att alla måste stå ut med hård politisk strid – men inte kränkande attacker.
Läs mer om AfD och Wolfgang Schäuble.
Toppolitikern Frauke Petry lämnar AFD
Frauke Petry – en av ledarna för högerpopulistiska AFD – lämnar partiet, säger hon enligt Deutsche Welle.
Läs mer om AFD och Deutsche Welle.
Maktkamp i AfD – den extrema falangen vinner
BONN | Maktkampen i AfD är redan i full fart. Vilken väg ska partiet gå – mot en stram men pragmatisk högerpolitik eller mot nationalism, attacker på islam och försvar mot ett påstått krig mot den tyska identiteten? Den mer extrema linjen ser ut att gå segrande ur bataljen.
Läs mer om AfD.
Populisternas framgång väcker muslimers oro
Har de inte lärt sig något av historien? Ett sådant parti hör inte hemma i en demokrati. Att invandrarfientliga AFD blev tredje största parti och nu tar plats i tyska parlamentet väcker upprörda känslor i Berlins invandrartäta delar.
Läs mer om AFD.
AFD kan driva Angela Merkel åt höger
Berlin. Angela Merkels löfte är att främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AFD, inte ska få något inflytande. Men indirekt kan nykomlingarna stöpa om politiken.
Ännu en seger för antiglobala populister
Efter förra årets chocksegrar för Brexit och Trump såg det ut som om den högerpopulistiska vågen i världen under detta år började tappa fart. Men med AFD:s framgång i Tyskland har antiglobalismen och främlingsfientligheten fått fäste i Europas mäktigaste land.
Läs mer om Brexit, Trump och Tyskland.