Afghanistan

Läsaren blir utmattad av allt våld

Levande flådda, dekapiterade kroppar, barn som utnyttjas och dödas... Carsten Jensen, som har skrivit om Afghanistan sedan slutet av 1980-talet, skildrar krigets fasor utan omskrivningar. John Sjögren har läst en omfattande krigsroman där våldet aldrig är heroiskt – men som till slut gör sin läsare avtrubbad.
Läs mer om Afghanistan.

Ställer in bröllopsfesten för välgörenhetskonsert

När Azada Najafi och Rahmat Rahmani skulle gifta sig valde de att spara in på bröllopsfesten. I stället lägger de pengarna på att bjuda in Afghanistans superstjärna Dawood Sarkhosh för en musikfest där överskottet går till välgörenhet.–Pengarna kommer att gå till tjejer och kvinnor i Bamiyan-provinsen i Afghanistan, säger Azada Najafi.
Pål Hollender om vänskapen med Olle Ljungström
Pål Hollender har gjort ett porträtt av sin vän Olle Ljungström. Nästan ett år efter artistens död kommer filmen Olle Ljungström i Afghanistan som bygger på konstnärens resa med Ljungström 2002. Nu berättar Hollender om resan och vänskapen med Ljungström i Nyhetsmorgon. – Vad som helst kunde hända när man umgicks med Olle Ljungström.
Farväl Obama – här är dina åtta år vid makten
En historisk sjukvårdsreform, halverad arbetslöshet, Nobels fredspris, Iranavtalet och tinade relationer med Kuba – men också fler trupper i Afghanistan. Barack Obama välkomnades med öppna armar och har varit en av USA:s populäraste presidenter i omvärlden men på hemmaplan har han fört en hård kamp under sina åtta år vid makten.
Läs mer om Afghanistan, Iranavtalet och Kuba.

Olle Ljungström i Afghanistan skildrar Pål Hollenders resa in i kriget

Filmaren och konstnären Pål Hollenders nya film heter Olle Ljungström i Afghanistan. En skildring sprungen ur hans och popartistens resa 2002 till det krigsplågade landet, på uppdrag av regissören Lars von Trier.
Amerikanska trupper ska ha dödat 33 civila
Amerikanska trupper ska i eldstrid med talibanerna ha dödat 33 civila personer, rapporterar AP.Händelsen ska ha ägt rum i Afghanistan i november, enligt nyhetsbyrån som referar till en utredning gjord av USA.
Läs mer om Afghanistan och USA.
Spöksoldaters löner stjäls i Afghanistan
Motståndet mot USA i Afghanistan består inte bara av talibanerna, utan också av korrupta officerare i de afghanska säkerhetsstyrkorna – som säljer militär utrustning till motsidan och stjäl löner.
Läs mer om Afghanistan och USA.
Oro för regelrätt krig i Afghanistan efter en serie attentat
Efter tre dödliga attentat i Afghanistans viktigaste regioner ökar oron för ett regelrätt krig i landet. – Säkerheten har försämrats, säger Svenska Afghanistankommittns generalsekreterare Anna-Karin Johansson.
Fem diplomater dödade i bombattack
Fem diplomater från Förenade Arabemiraten dödades i en bombattack Afghanistan på tisdagen, skriver BBC.
Fem diplomater dödade i bombattack
Fem diplomater från Förenade Arabemiraten dödades i en bombattack Afghanistan på tisdagen, skriver BBC.
Flera döda i två bombdåd i Afghanistan
Minst 20 människor har dödats i två bombdåd nära parlamentet i Kabul. Talibanerna tar på sig attackerna.
Läs mer om Afghanistan och Kabul.
Del 3: Mina barn becomer slowly svenskar – de skäms lite för mig
KAPITEL 3 | NÄSTA LIV. 70 procent av de vuxna och 86 procent av ensamkommande afghaner som kom till Sverige under 2015 var pojkar och män. Men en kvinnlig politiker och människorättskämpe kom ensam från Afghanistan med sina fyra döttrar. Hon heter Azita Rafaat, och var en av huvudpersonerna i Jenny Nordbergs bok De förklädda flickorna i Kabul. Där levde hennes dotter som pojke. Med hjälp av dagboksanteckningar från de senaste två åren berättar Azita nu om vad som hände sedan. Det utgör också prologen till fyra svensk-afghanska flickors nya liv.
Del 2: En del bar konsumpåse – ingen bar AK-47
KAPITEL 2 | VÄNTAN. 70 procent av de vuxna och 86 procent av ensamkommande afghaner som kom till Sverige under 2015 var pojkar och män. Men en kvinnlig politiker och människorättskämpe kom ensam från Afghanistan med sina fyra döttrar. Hon heter Azita Rafaat, och var en av huvudpersonerna i Jenny Nordbergs bok De förklädda flickorna i Kabul. Där levde hennes dotter som pojke. Med hjälp av dagboksanteckningar från de senaste två åren berättar Azita nu om vad som hände sedan. Det utgör också prologen till fyra svensk-afghanska flickors nya liv.
Jag vill söka asyl för mig själv – och mina döttrar
KAPITEL 1 | ANKOMSTEN. 70 procent av de vuxna och 86 procent av ensamkommande afghaner som kom till Sverige under 2015 var pojkar och män. Men en kvinnlig politiker och människorättskämpe kom ensam från Afghanistan med sina fyra döttrar. Hon heter Azita Rafaat, och var en av huvudpersonerna i Jenny Nordbergs bok De förklädda flickorna i Kabul. Där levde hennes dotter som pojke. Med hjälp av dagboksanteckningar från de senaste två åren berättar Azita nu om vad som hände sedan. Det utgör också prologen till fyra svensk-afghanska flickors nya liv.
Gruppvåldtäkten i Uppsala inte unik
Gruppvåldtäkten mot en minderårig pojke i Uppsala är inte unik. De senaste åren har en rad pojkar och unga män från Afghanistan dömts för våldtäkt mot yngre pojkar. Mujtaba Attai, ordförande för Ensamkommandes förening, som själv kommer från Afghanistan menar att många afghanska pojkar själva utsatts för övergrepp i hemlandet. – Det här är fruktansvärt. Vi måste ha mer information på boendena, säger han.
Läs mer om Afghanistan och Uppsala.
Kidnappade paret vädjar till Obama
NEW YORK. Makarna kidnappades av talibaner i Afghanistan 2012. Nu har Joshua Boyle och Caitlan Coleman fått två barn och vädjar till Donald Trump och Barack Obama att samarbeta med kidnapparna. – De vill ha pengar, makt och vänner, säger paret i en Youtubevideo enligt Daily News.
Detta vet vi om tragedin vid julmarknaden
Tolv människor dödades och 48 personer skadades när en lastbil körde rakt in i en julmarknad i Berlin på måndagskvällen. En misstänkt gärningsman greps av polisen och ytterligare hittades död i lastbilens förarhytt. Enligt uppgifter i tysk press är den misstänkte en flykting från Pakistan eller Afghanistan. Motivet till händelsen är ännu okänt, men tysk polis misstänker en terrorattack. Det finns inga uppgifter om svenska offer.
Läs mer om Afghanistan, Berlin och Pakistan.
Afghaner utvisades trots nya riktlinjer
Elva män utvisades till Afghanistan trots nya regler, enligt Ekot i Sveriges Radio.
Läs mer om Afghanistan och Ekot.
Wallström ställer in debattdeltagande
Utrikesminister Margot Wallström (S) har ställt in sitt deltagande i dagens riksdagsdebatt om de svenska militära insatserna i Irak och i Afghanistan. En orsak uppges vara frågan om Slite hamn och Nord Stream, som vill hyra hamnen på Gotland och i Karlshamn.
Afghaner utvisas – trots nya riktlinjerna
Tolv personer som fått beslut om utvisning ska i kväll lämna Sverige för Afghanistan. Ett chartrat plan väntas lämna Arlanda någon gång sent på måndagskvällen. – De hämtas från förvaret någon gång mellan klockan 18 och 20, säger Tommy Harnesk på Migrationsverket.
De kommer att möta döden i Afghanistan
Under måndagen ska drygt 50 afghaner utvisas till Afghanistan. Majoriteten av dem tillhör folkgruppen hazarer, som är särskilt utsatta i det krigsdrabbade landet. – Det är fruktansvärt. Många av dem har inte ens varit i Afghanistan, de kommer bli främlingar i sitt eget land, säger Eva-Märta Granqvist vid frivilligorganisationen Vi står inte ut.
Fredsförhandlare: Kvinnorna nyckeln till fred i Afghanistan
Hur ska fred kunna skapas i ett Afghanistan plågat av terror och våld? Habiba Sarabi, fredsförhandlare för regeringen i Kabul, tror att landets kvinnor är en kraft att räkna med.
Läs mer om Afghanistan och Kabul.
Lättare för afghaner få svenskt skydd
Migrationsverket bedömer att säkerheten i Afghanistan har försämrats. Det kommer därför krävas mindre för att asylsökande afghaner ska få skydd i Sverige.
Läs mer om Afghanistan och Sverige.
Lättare för afghaner få skydd här
Migrationsverket bedömer att säkerheten i Afghanistan har försämrats. Det kommer därför att krävas mindre för att asylsökande afghaner ska få skydd i Sverige.
Läs mer om Afghanistan och Sverige.