Afghanistan

L vacklar om krav på utvisningsstopp till Afghanistan

Frågan om utvisningar till Afghanistan splittrar såväl regeringen, alliansen som enskilda partier. Liberalerna som tidigare krävt ett tillfälligt stopp för utvisningarna, kan inte längre svara på var de står i frågan. – Vi avböjer att kommentera, säger Adam Alfredsson, pressekreterare i partiet.
Läs mer om Adam Alfredsson och Afghanistan.
Därför är 17-åriga Fatemeh Khavari beredd att höja rösten
17-åriga Fatemeh Khavari har på kort tid blivit en ledargestalt i rörelsen mot utvisningarna till Afghanistan. Strejken handlar om vilket sorts land Sverige ska vara, säger hon. När en polis knivhuggs tar protesten en annan – och mer riskfylld – vändning. DN:s Matilda Gustavsson och Lisa Mattisson skildrar en flyktingprotest i motvind.
Finländsk hjälparbetare frisläppt
Kvinnan som arbetade för svenska Operation Mercy när hon kidnappades i Afghanistan i maj har släppts fri, meddelar Finlands utrikesdepartement.
Läs mer om Afghanistan och Operation Mercy.

Kidnappad hjälparbetare frisläppt

Den finländska hjälparbetaren kidnappades i Afghanistan i maj.Nu har hon släppts fri, meddelar Finlands utrikesdepartement enligt TT.
Läs mer om Afghanistan.
Från analfabet till undersköterska – på sex år
Golam-Nawid Haidari, 22, kunde varken läsa eller skriva när han kom till Sverige från Afghanistan 2011.Spola fram tiden sex år och han har tagit studenten, fått stipendium och börjat jobba som undersköterska.Nu drömmer han om att bli sjuksköterska eller socionom.– Man ska kämpa på och aldrig ge upp, säger han.
Läs mer om Afghanistan och Sverige.
Hälften av tvångsutvisningarna till Afghanistan blir stoppade
Nästan varannan utvisning till Afghanistan som lämnats över till polisen i år har avbrutits. Flera fall har stoppats bara timmar innan planet ska lyfta, andra flygs tillbaka från Kabul. – Det kan vara ett tecken på att man missat något i asylbedömningarna, säger Madelaine Seidlitz, Amnesty.
Hälften av utvisningarna till Afghanistan blir stoppade
Nästan varannan utvisning till Afghanistan som lämnats över till polisen i år har avbrutits. Flera fall har stoppats bara timmar innan planet ska lyfta, andra flygs tillbaka från Kabul. – Det kan vara ett tecken på att man missat något i asylbedömningarna, säger Madelaine Seidlitz, Amnesty.
Expert: Problematiskt för de som inte får samma mediala uppmärksamhet
På två månader har fyra uppmärksammade tvångsutvisningar till Afghanistan stoppats, bara timmar innan flyget skulle avgå. Två av fyra fall har lett till ny prövning och motiveringarna till varför resorna stoppats har varit knappa. – Det väcker frågor om rättssäkerhet och likhet inför lagen, säger forskaren Jonathan Josefsson.
Hälften av utvisningarna blir stoppade
Nästan varannan utvisning till Afghanistan som lämnats över till polisen i år har avbrutits. Flera fall har stoppats bara timmar innan planet ska lyfta, andra flygs tillbaka från Kabul. – Det kan vara ett tecken på att man missat något i asylbedömningarna, säger Madelaine Seidlitz, Amnesty.
Ni får mig att skämmas över att dela nationalitet med er
De senaste veckorna har det pågått demonstrationer på Medborgarplatsen för att stoppa utvisningar till Afghanistan.Samtidigt har det pågått en motdemonstration under parollen Stå upp för Sverige.Den svenska landslagsmannen i handboll, Rickard Lönn, ryter nu i från mot motdemonstranterna.Ni får mig att skämmas över att dela samma nationalitet och historia som er, skriver han på Facebook.
Schyman och Ingerö i debatt i Bara politik
Ska Sverige fortsätta utvisa människor till Afghanistan?Behöver Försvarsmakten en högre budget?Och är det bra att införa ett vinsttak för privata företag inom skolan och omsorgen?De frågorna ska Fi-ledaren Gudrun Schyman debattera med Timbros Johan Ingerö i onsdagens Bara politik i Expressen TV.
106-åringen som ska utvisas – en världsnyhet
Sverige utvisar 106-årig kvinna från Afghanistan. Så skriver internationell press om Migrationsverkets beslut att utvisa världens äldsta flykting. Bland annat The Guardian, Al Jazeera och The Independent skriver om att kvinnan fått avslag på sin asylansökan och att hon nu kan tvingas återvända till Afghanistan.
Thord Eriksson: Selektiva siffror ger skev bild av säkerhetsläget i Afghanistan
Thord Eriksson replikerar på Jenny Sonesson svar om utvisningarna till Afghanistan.
Läs mer om Afghanistan och Jenny Sonesson.
Fler riskgrupper identifierade bland afghaner
Ytterligare en provins i Afghanistan är nu så pass farlig att ingen kan utvisas dit, slår Migrationsverket fast i sin senaste bedömning av säkerhetsläget. Myndigheten har även identifierat fler särskilt utsatta grupper. Bland annat handlar det om psykiskt sjuka samt kvinnor som riskerar att utsättas för våld.
Läs mer om Afghanistan och Migrationsverket.
Migrationsverket: vissa Afghanistanprovinser fortfarande säkrare
Konflikten i Afghanistan drabbar inte alla delar av landet. Det slår Migrationsverket fast i ett nytt rättsligt ställningstagande. —Även framöver kommer krävas en individuell prövning av varje ärende, säger rättschef Fredrik Beijer i ett pressmeddelande.
Explosion nära USA:s ambassad i Kabul
En explosion har inträffat nära USA:s ambassad i Kabul i Afghanistan.Det finns i nuläget inga uppgifter om personskador, rapporterar Reuters.
Läs mer om Afghanistan.Det och Kabul.
Explosion nära amerikanska ambassaden i Kabul
En stor explosion har inträffat nära den amerikanska ambassaden i Kabul i Afghanistan, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Läs mer om Afghanistan och Kabul.
Bilbomb i Afghanistan har krävt många liv
Minst 13 människor har dödats i ett bilbombsattentat i den södra Helmandprovinsen i Afghanistan. Både civila och regeringssoldater finns bland dödsoffren.
Läs mer om Afghanistan och Helmandprovinsen.
Thord Eriksson: Så blev en Norgehistoria en svensk sanning
Utfästelserna om att det bara finns två otrygga zoner i Afghanistan bygger på en selektiv tolkning av information. Thord Eriksson följer en fyra månader gammal norsk artikels väg från Twitter till truism.
Advokatens kritik mot Migrationsverket: Erkänn att det är krig i Afghanistan
Inte alla från Afghanistan får asyl i Sverige.Men enligt advokaten Emilie Hillert skulle alla ha rätt till det – om Migrationsverket följde sina rapporter.– När Migrationsverket inte tillämpar den lag som finns eller när tillämpningen inte gäller alla så blir jag rädd, säger hon.
Inget tyskt stopp för utvisningar till Afghanistan
Tyskland kommer att fortsätta utvisa afghaner som fått avslag på sin asylansökan till Afghanistan. Det meddelade den tyska inrikesministern på fredagen efter att en ny säkerhetsbedömning gjorts.
Läs mer om Afghanistan.