Afghanistan

Utvisade skickas till kaos och korruption

Vian Delsoz har precis kommit tillbaka från sin andra resa till Afghanistan, dit hon åkte för att på egen hand få en bild av hur människor som utvisas från Sverige tas emot.
Läs mer om Afghanistan och Sverige.

"Det här leder till att många tar sitt liv"

Den senaste veckan har två ensamkommande pojkar från Afghanistan avsluta sina egna liv. Enligt en färsk rapport från Socialstyrelsen tog tolv ensamkommande unga killar sitt liv under förra året.
Läs mer om Afghanistan och Socialstyrelsen.
Berlin 2018 Black 47: Rambo i 1800-talets Irland Rambo möter den stora potatissvälten i denna råa och skita skildring av ett mörkt parti i Irlands historia. Patrik Linderholm 11:01
Året är 1847 och den irländske desertören Martin Feeney återvänder till sitt hemland efter att ha krigat för britterna i Afghanistan.
Ensamkommande Aref tog sitt liv efter beskedet
I Afghanistan var Aref Kazimi rädd för att bli dödad. I Sverige drömde han om att bli elektriker.Han är en av 35 369 ensamkommande flyktingar som sökte asyl i Sverige 2015.Nu är han död.– Det kanske sitter en mamma i Afghanistan och inte vet att Aref är död, säger Heidi Clement som tog hand om Aref på sitt familjehem.På måndag kommer Socialstyrelsen med en kartläggning av antalet ensamkommande som tagit sina liv.

500 manifesterade mot utvisningar till Afghanistan

Afghanistan är inte ett säkert land. Stoppa utvisningarna. Det var budskapet från talare efter talare på Sergels torg. Manifestationen i Stockholm var en av sammanlagt elva i Sverige på söndagen. Omkring 500 personer viftade med små röda drakar för att ge stöd till kravet.
Läs mer om Afghanistan, Stockholm och Sverige.
Protester mot utvisningar av afghaner
På många platser i Europa hölls på söndagen demonstrationer mot utvisningar av asylsökande från Afghanistan under parollen "Don't send Afghans back".(TT) På många platser i Europa hölls på söndagen demonstrationer mot utvisningar av
Läs mer om Afghanistan och Europa.
Demonstration mot utvisningar till Afghanistan
I 40 städer i tio länder i Europa anordnas på söndagen demonstrationer mot utvisningarna till Afghanistan. I Stockholm inleds manifestationen 12.00 på Sergels Torg.
Läs mer om Afghanistan och Europa.
Ett tält här är bättre än att hamna i Afghanistan
Allt fler unga afghaner som får utvisningsbesked i Sverige åker till Frankrike och söker asyl på nytt. En samlingspunkt har blivit Svenska kyrkan i Paris, där de unga kan få en paus från de svåra förhållandena många lever under på stadens gator. DN har träffat några av dem.
För honom är musik en fråga om liv och död
Musik sägs vara en fråga om liv och död. Men för Ahmad Sarmast, som startade Afghanistan National Institute of Music, skolan som är en av årets två Polarpristagare, är uttrycket inte symboliskt utan verklighet.
Ett kvitto på att priset faktiskt lyckas engagera
När grundaren av Nationella musikinstitutet i Afghanistan blir en av årets Polar-pristagare blir det ont om ammunition för alla som vill slåss för att just deras musiksmak borde styra vem som får priset. Det skriver SvD:s kritiker Bo Löfvendahl.
Metalpionjärer prisas av Polar
Polarpriset delas 2018 av Metallica och Anim, en organisation som verkar för att återinföra musiklivet i Afghanistan. Metal har i sammanhanget varit en åsidosatt genre och musiken i sin helhet har lidit i Afghanistan sedan inbördeskriget och talibanernas framfart.
Läs mer om Afghanistan, Anim, Metallica och Polar.
POLAR MUSIC PRIZE till Metallica och ANIM
Nyheter Polar Music Prize 2018 tilldelades vid en presentation på onsdagen gruppen Metallica respektive Afghanistan National Institute of Music (ANIM) och Dr Ahmad Sarmast, dess visionära grundare och ledare.
Metallica får Polarpriset 2018
Thrash metal-bandet Metallica och organisationen Afghanistan National Institute of Music får Polarpriset 2018.
Isolerat hörn skyddat från Afghanistans krig
Långt bortom talibaner och terrordåd pågår ett annat sorts liv i Afghanistan. I det bergiga Wakhan lever tusentals nomader isolerade från de snart fyra decennier av krig som har plågat landet.
Läs mer om Afghanistan och Wakhan.
Talibaninfiltratör dödade afghanska milismän
En taliban som infiltrerat en regeringstrogen milisgrupp i Afghanistan har dödat 16 medlemmar ur milisen, enligt afghanska myndigheter.
Läs mer om Afghanistan.
Wassberg om Gunde: Var min största fiende
Med sin urkraft och enorma rimfrostskägg åkte han sin egen väg.Rakt in i hjärtat i det svenska folkhemmet.För Expressen berättar Thomas Wassberg om sin otroliga skidkarriär. Om succn i Let's Dance. Om att han inte hann ta farväl av Sixten Jernberg. Och om sina fosterbarn, två ensamkommande flyktingar från Afghanistan.- Det känns fantastiskt att kunna hjälpa till att fostra barn till det svenska samhället, säger Thomas Wassberg, 61.
Malena Rembe vill möta Afghanistan utan vapen och skyddsväst
Afghanistan är inne i en våldsspiral. Internationella hjälporganisationer drar sig ur landet. I detta läge tillträder Malena Rembe som ny landchef för Svenska Afghanistankommittn. – Afghanerna behöver vår närvaro mer än någonsin, säger hon.
Talibanerna stärker makten efter 16 års krig
Trots att USA krigat i Afghanistan i 16 år så finns talibanerna i dag i 70 procent av landet, enligt en stor kartläggning av BBC. Samtidigt deklarerar president Trump att USA nu inte är intresserat av fredsförhandlingar efter flera blodiga dåd.
Läs mer om Afghanistan, BBC, Trump och USA.
Oro efter ny rad av attacker i Afghanistan
Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats. Den senaste månaden har över 160 personer dödats och hundratals skadats i en rad attacker och många av offren är civila.
Läs mer om Afghanistan.
Säkerhetsläget stoppar utvisningar till Afghanistan
Sedan i lördags genomförs inga utvisningar från Sverige till Afghanistan. Skälet är att UD:s personal lämnat landet på grund av säkerhetsläget. Men Migrationsverket har inte ändrat sin bedömning.
Läs mer om Afghanistan och Sverige.
Alla polisens utvisningar till Afghanistan tillfälligt stoppade
Efter de senaste terrorattackerna i Kabul har de utvisningar till Afghanistan som utförs av polisen stoppats tillfälligt. Det beror framför allt på hotbilden mot den internationella flygplatsen, enligt polisen. Migrationsverket har inte ändrat bedömningen om Afghanistan.
Läs mer om Afghanistan och Kabul.
Risk för jordskred efter skalv i Afghanistan
Ett jordskalv med magnituden 6,1 har inträffat i nordöstra Afghanistan, enligt den amerikanska myndigheten USGS.
Läs mer om Afghanistan.
Utvisningar till Afghanistan pausas
Utvisningar till Afghanistan stoppas tillfälligt på grund av säkerhetsläget i landet. Minst en har skjutits upp vid förvaret i Kållered, rapporterar P4 Göteborg.
Läs mer om Afghanistan och Kållered.
Trump: Inga förhandlingar med talibanerna
USA:s president Donald Trump har bjudit representanter för medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd på lunch i Vita huset. Trump klargjorde att det inte är aktuellt med att förhandla med talibanerna i Afghanistan.
Läs mer om Afghanistan, Donald Trump och Vita.