Afghanistan

Migrationsverket uppmanade Ali att ljuga

Migrationsverket uppmanade Ali att ljuga för ambassaden, för att kunna skicka honom till Afghanistan, rapporterar SVT Väst och GP. – Det känns jättekonstigt. Migrationsverket har hela tiden sagt att jag måste tala sanning, säger han.
Läs mer om Afghanistan och Ali.

Vad ska jag svara min mamma?

I sommar publicerar Expressen Kultur en serie om exiltillvaron i Sverige.Ali Zardadi skriver om oron för att utvisas till Afghanistan och om längtan efter mamman som han skilts från.
Mörk statistik över dödsoffer i Afghanistan
Under första halvåret har fler civila än någonsin tidigare rapporteratsdödats till följd av de konflikter som härjar Afghanistan, enligt en ny FN-rapport.
Läs mer om Afghanistan och FN-rapport.
IS-ledare dödad i Afghanistan
Läs mer om Afghanistan.
Ministern vill att Sverige stoppar utvisningarna
Sedan oktober har 44 afghaner tvångsutvisats från Sverige till Afghanistan. Där ska de få stöd att påbörja ett nytt liv. Men de som DN har mött har fått liten eller ingen hjälp. Afghanistans flyktingminister Sayed Hussain Balkhi säger i en exklusiv intervju med DN att han vill att Sverige nu pausar utvisningarna.
Flyktingminister i Kabul vill stoppa utvisningar
44 afghaner har tvångavvisats från Sverige till Afghanistan sedan oktober. Där ska de få stöd att påbörja ett nytt liv. Men enligt Sayed Hussain Balkhi, som är Afghanistans flyktingminister, är det inte riktigt så enkelt.
Affärerna ökar för smugglaren
Trots tvångsutvisningar till Afghanistan har inte drömmen om att lämna det krigshärjade landet försvunnit. I hemlighet möter DN en av alla smugglare som jobbar på gränsen till Iran. Enligt honom har intresset snarare ökat.
Läs mer om Afghanistan och Iran.
Jawad: Jag trodde att jag skulle dö när som helst
EU räknar med att 80 000 afghaner som fått avslag på sina asylansökningar ska återvända till sitt hemland under de närmaste åren. Flera tusen av dessa finns i Sverige. Regeringen har tecknat ett avtal med Afghanistan för att antalet återvändande ska öka. DN:s Terese Christiansson har träffat 20-åriga Jawad Hussaini i Kabul efter att han tvångsavvisats från Sverige.
Australiska soldater utreds för krigsbrott
Läckta hemliga dokument visar hur australiska specialstyrkor begått brutala övergrepp i Afghanistan där civila har dödats, däribland barn. Australiska soldater utreds nu för krigsbrott.
Läs mer om Afghanistan.
Afghansk kvinna ensamflyger jorden runt
Shaesta Waiz, 29-årig afghansk-amerikansk pilot är den första kvinnliga piloten i Afghanistan. Hon flyger just nu jorden runt, ensam. Waiz gör det både för att slå ett världsrekord och för att inspirera andra unga kvinnor att tro på sig själva och följa sina drömmar, säger hon.
Läs mer om Afghanistan.
Läckor avslöjar övergrepp och krigsbrott i Afghanistan
Omfattande läckor av hemliga dokument från den australiska försvarsmakten avslöjar hur specialförband barn och civila i Afghanistan. Flera av händelserna utreds som krigsbrott, rapporterar ABC News Australia.
Läs mer om Afghanistan.
Utvisningarna förföljer Stefan Löfven
STORUMAN. Stefan Löfvens val att resa genom Sverige har nästan bara mötts av hyllningar.Men en fråga har förföljt statsministern: utvisningarna av ensamkommande, till framför allt Afghanistan.– Vi ska inte tillbaka till den situation vi hade hösten 2015. Det måste folk lita på, säger han.
Åtta stockholmspolitiker: Sluta utvisa till Afghanistan, regeringen!
Utvisningarna av afghaner måste stoppas. Det menar åtta toppolitiker från fem olika partier i Stockholms stad som nu har lämnat en skrivelse till Migrationsministern Morgan Johansson.
Succmålvakten Zakarya tvångsutvisas från Sverige
Zakarya Afzali har gjort succ som bandymålvakt i Karlstad.Men nu hotar tvångsutvisning till Afghanistan.Tränaren Thomas Österdahl är kritisk:– Han har lärt sig svenska, lärt sig leva i samhället i två år, han har ändå etablerat sig här. Och nu ska man slå undan benen på honom igen.
Afghanistan kan säga upp flyktingavtal
I oktober tecknades ett samförståndsavtal mellan Sverige och Afghanistan med målet att hjälpa afghaner att återvända på ett humant sätt. Men nu vädjar Afghanistans flyktingministrar till Sverige och EU om att stoppa utvisningarna av afghaner.
Läs mer om Afghanistan och Sverige.
Afghanistan på väg säga upp flyktingavtal med Sverige
Sveriges avtal om att få afghaner att återvända kan hänga på en skör tråd, sedan Afghanistans flyktingministrar vädjar direkt till både Sverige och EU om att stoppa utvisningarna. Advokat Karin Gyllenring tolkar det som att ministrarna nu säger upp avtalet.
Läs mer om Sverige.
Ny vädjan om avvisningsstopp till Afghanistan får nobben
Afghanistans båda flyktingministrar vädjar nu till alla europeiska ambassader att stoppa utvisningarna av afghanska flyktingar. Migrationsminister Morgan Johansson säger till DN att deras vädjan inte ändrar något.
Läs mer om Afghanistan.
Afghansk minister: Skicka inte människor hit
Afghanistans båda flyktingministrar går nu ut med en direkt vädjan till alla europeiska ambassader om att stoppa utvisningarna av afghanska flyktingar. – Skicka inte fler människor till Afghanistan nu, säger Alema Alema, Afghanistans vice flyktingminister, till SvD. Samtidigt varnar UNHCR för flyktingkaos i landet.
Läs mer om Afghanistan, Alema Alema och SvD.
Indiens premiärminister i Washington
Indiens premiärminister Narendra Modi har träffat USA:s president Donald Trump för första gången. Mötet, som äger rum i Washington, sker i syfte att etablera en personlig relation och diskutera bland annat handelsfrågor och konflikten i Afghanistan.
JUST NU: 20 döda efter bilbomb i Afghanistan
En bilbomb i Afghanistan skördade 20 dödsoffer och skadade dussintals på torsdagen, uppger nyhetsbyrån AFP.Den kraftiga bomben sprängdes nära en bank i staden Lashkar Gah.
Läs mer om Afghanistan och Lashkar Gah.