Afghanistan

Barn på väg från skola döda i explosion

Tolv personer, varav flera barn på väg hem från skolan, omkom när det fordon de färdades i körde på en hemmabyggd bomb på en allmän väg i Paktikaprovinsen i Afghanistan. Fyra personer skadades.
Läs mer om Afghanistan och Paktikaprovinsen.

Dussintals dödade i polisräder efter terrordåd

Pakistans säkerhetsstyrkor slår till hårt efter det bombattentat som på torsdagen dödade nästan 90 personer. Dussintals misstänkta terrorister har dödats, och gränspassager till Afghanistan har stängts.
Läs mer om Afghanistan.
Fler unga ska utvisas till Afghanistan
Migrationsverket planerar för fler utvisningar till Afghanistan de kommande åren. Kjell-Terje Torvik, verkets sambandsman i Kabul, har dubbla känslor inför upptrappningen. – Jag har full förståelse för människor i Sverige som tycker det är inhumant att utvisa människor till Afghanistan, säger han.
Läs mer om Afghanistan, Kabul och Sverige.
Många civila offer i USA-bombningar i Afghanistan
Amerikanska bombanfall i Helmand i Afghanistan har krävt minst 18 civila liv – många av dem barn. FN uttrycker djup oro över våldsutvecklingen i regionen.
Läs mer om Afghanistan och Helmand.

Många civila offer i USA-bomningar i Afghanistan

Amerikanska bombanfall i Helmand i Afghanistan har krävt minst 18 civila liv – många av dem barn. FN uttrycker djup oro över våldsutvecklingen i regionen.
Läs mer om Afghanistan och Helmand.
Ali Jafari, 16, mördad på väg till skolan
För drygt två år sedan kom han till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan.I går mördades Ali Jafari, 16 – på sin väg till skolan i Gävle. – Han hade sina drömmar som vilken pojke som helst, berättar familjehemspappan Hasan Tercan. En 17-årig pojke har anhållits som misstänkt.
Sex döda i misstänkt IS-attack mot Röda korset
Sex Röda korset-medarbetare har dödats i norra Afghanistan i en attack som misstänks ha utförts av terrorgruppen IS, rapporterar BBC. Ytterligare två personer saknas.
Läs mer om Afghanistan, BBC, IS-attack och Röda.
Sex Röda korset-arbetare dödade i Afghanistan
Sex Röda korset-anställda i Afghanistan har dödats och ytterligare två saknas, rapporterar AFP.
Läs mer om AFP och Afghanistan.
Sex döda i IS-attack mot Röda korset
Sex Röda korset-medarbetare har dödats i norra Afghanistan i en attack av terrorgruppen IS, rapporterar BBC. Ytterligare två personer uppges vara saknade.
Läs mer om Afghanistan, BBC, IS-attack och Röda.
Röda Korset-arbetare döda i Afghanistan
Sex Röda korset-medarbetare har dödats i en attack av terrorgruppen IS i norra Afghanistan, rapporterar BBC. Två medarbetare saknas, uppger AFP.
Läs mer om AFP, Afghanistan och BBC.
Flera ensamkommande har begått självmord
Natten mot i söndags tog en ensamkommande pojke från Afghanistan sitt liv på ett boende för asylsökande i Trollhättan, skriver Göteborgs-Posten.
Fler civila offer i Afghanistan 2016
Fler civila dödades eller skadades i Afghanistan under förra året jämfört med 2015, enligt en FN-rapport. I fjol var siffran nästan 11.500 dödade eller skadade, en tredjedel av dem var barn.
Läs mer om Afghanistan och FN-rapport.
Över 80 personer har dödats i laviner
Över 80 personer har dödats till följd av hårt snöoväder och laviner i Afghanistan och Pakistan, rapporterar al-Jazeera. Vägar har stängts av, byggnader har kollapsat och många har nu inget tak över huvudet. – Det är mycket svårt för oss att skicka stöd, men vi försöker vårt bästa, säger Hafiz Abdul Qayum, guvernör i en av de drabbade provinserna.
Jag är en produkt av 'Top Gun'-eran
Han är utbildad stridspilot, har flugit 1500 timmar i Viggen och såg liksom många andra unga upp till Tom Cruises rollfigur kapten Maverick i 80-talsklassikern Top Gun. Men överbefälhavaren, som chefat för farliga fredsbevarande insatser i Afghanistan och leder det dagliga arbetet med ökade spänningar och omvärldshot, är rädd för en kanske otippad sak: – Jag har respekt för höjder och ogillar skarpt att exempelvis behöva klättra upp på hustaket hemma, säger 52-årige Micael Bydn.
Laviner krävde över 20 liv i Afghanistan
Laviner har dödat minst 18 människor i den bergiga provinsen Badakhshan i nordöstra Afghanistan. Flera hus har begravts i snömassorna och många vägar är blockerade.
Läs mer om Afghanistan och Badakhshan.
Polisen varnar: Unga går över till att injicera heroin
Allt fler ensamkommande ungdomar från Afghanistan använder rökheroin. Färska siffror från Maria Ungdom visar att fler i gruppen söker hjälp för sitt missbruk. Nu varnar polisen för att unga börjar gå över till att injicera drogen.
Läs mer om Afghanistan och Maria Ungdom.
Mandelmann slår tillbaka mot kritiken
De ligger bakom en av årets mer otippade tv-succer – Mandelmanns gård på TV4. Nu berättar Gustav Mandelmann om de elaka kommentarerna på nätet och Akram, flyktingen från Afghanistan som bor på familjens gård. – Vi går och väntar på uppehållstillstånd nu, annars får vi adoptera honom, säger han.
Läsaren blir utmattad av allt våld
Levande flådda, dekapiterade kroppar, barn som utnyttjas och dödas... Carsten Jensen, som har skrivit om Afghanistan sedan slutet av 1980-talet, skildrar krigets fasor utan omskrivningar. John Sjögren har läst en omfattande krigsroman där våldet aldrig är heroiskt – men som till slut gör sin läsare avtrubbad.
Läs mer om Afghanistan.
Ställer in bröllopsfesten för välgörenhetskonsert
När Azada Najafi och Rahmat Rahmani skulle gifta sig valde de att spara in på bröllopsfesten. I stället lägger de pengarna på att bjuda in Afghanistans superstjärna Dawood Sarkhosh för en musikfest där överskottet går till välgörenhet.–Pengarna kommer att gå till tjejer och kvinnor i Bamiyan-provinsen i Afghanistan, säger Azada Najafi.
Pål Hollender om vänskapen med Olle Ljungström
Pål Hollender har gjort ett porträtt av sin vän Olle Ljungström. Nästan ett år efter artistens död kommer filmen Olle Ljungström i Afghanistan som bygger på konstnärens resa med Ljungström 2002. Nu berättar Hollender om resan och vänskapen med Ljungström i Nyhetsmorgon. – Vad som helst kunde hända när man umgicks med Olle Ljungström.
Farväl Obama – här är dina åtta år vid makten
En historisk sjukvårdsreform, halverad arbetslöshet, Nobels fredspris, Iranavtalet och tinade relationer med Kuba – men också fler trupper i Afghanistan. Barack Obama välkomnades med öppna armar och har varit en av USA:s populäraste presidenter i omvärlden men på hemmaplan har han fört en hård kamp under sina åtta år vid makten.
Läs mer om Afghanistan, Iranavtalet och Kuba.
Olle Ljungström i Afghanistan skildrar Pål Hollenders resa in i kriget
Filmaren och konstnären Pål Hollenders nya film heter Olle Ljungström i Afghanistan. En skildring sprungen ur hans och popartistens resa 2002 till det krigsplågade landet, på uppdrag av regissören Lars von Trier.