Afghanistan

Bombdåd i Jalalabad krävde åtta liv

Minst åtta människor, samtliga civila, dödades när en självmordsbombare slog till mot en folksamling i provinshuvudstaden Jalalabad i östra Afghanistan.
Läs mer om Afghanistan och Jalalabad.

Stor skillnad mellan EU-länder i asylbeviljande till afghaner

Andelen afghanska medborgare som beviljas asyl skiljer sig stort mellan EU-länderna. En ny undersökning visar att beviljandeandelen för gruppen varierar mellan 0,5 och 90 procent. - Det är anmärkningsvärt. EU har jobbat för ett gemensamt asylsystem i nästan 20 år, men detta visar att det inte finns en gemensam linje gällande Afghanistan, säger Migrationsverkets expert Bernd Parusel.
Talibanerna ville värva kidnappade pappan
Joshua Boyle och Caitlan Coleman togs som gisslan av talibaner i Afghanistan 2012.Förra månaden fritogs paret och deras tre barn av pakistanska säkerhetsstyrkor.Talibanerna försökte upprepade gånger värva Joshua Boyle till sitt nätverk, berättar paret nu i en intervju.– Jag skulle hellre bli dödad än gå med i deras grupp, säger han till ABC News.
Fler syskonpar ska utvisas till Afghanistan
En svårt synskadad 18-åring tog sitt liv efter att ha fått besked om att han skulle utvisas tillsammans med sin yngre bror. Ett beslut som Migrationsverket senare konstaterade var fel. Men DN:s granskning visar att fler syskon har fått liknande besked.
Läs mer om Afghanistan och Migrationsverket.

Kristersson varnar Löfven för att göra upp med MP om ensamkommande

Moderatledaren Ulf Kristersson varnar Socialdemokraterna för att göra upp med Miljöpartiet om mjukare regler de tusentals ensamkommande ungdomar som kom till Sverige från i första hand Afghanistan under flyktingvågen 2015. – Vi kan snabbt komma tillbaka till den situationen, säger han till DN.
Kristina Lindquist: Stoppa utvisningarna till Afghanistan
Det påstått vuxna och realistiska alternativet i flyktingfrågan innebär att afghanska ungdomar skickas i döden.
Läs mer om Afghanistan.
Niklas Orrenius: Fallet Bergdahl visar hur extrem Donald Trump är
I åratal torterades soldaten Bowe Bergdahl av talibaner, levde i en bur. Det hindrade inte Donald Trump från att ständigt hetsa sina anhängare mot den traumatiserade soldaten. Bergdahl var enligt Trump en smutsig förrädare som borde avrättas, skjutas, släppas ner över Afghanistan, utan fallskärm. Fallet Bergdahl visar hur extrem Donald Trump är.
Johanne Hildebrandt: Vill de att talibanerna ska segra?
Kvinnorna hade det bättre i Afghanistan under talibanerna. Det hävdar bland andra den före detta försvarsministern Thage G Peterson och den före detta ambassadören Sven Hirdman i en märkligt pro-talibansk debattartikel. De borde veta bättre, skriver den tidigare krigskorrespondenten Johanne Hildebrandt.
Dödsoffer befaras på stormad tv-kanal
En tv-redaktion i Afghanistan har stormats. Skottlossning pågår inne i byggnaden och flera dödsoffer befaras.
Läs mer om Afghanistan.
Våldsam stormning av tv-kanal
En tv-redaktion i Afghanistan är under angrepp, uppger en anställd vid kanalen. Beväpnade män har tagit sig in i lokalerna, skjutit omkring sig och kastat handgranater.
Läs mer om Afghanistan.
Afghansk tv-kanal stormad
En tv-redaktion i Afghanistan är under angrepp, uppger en anställd vid kanalen. Beväpnade män har tagit sig in i lokalerna, där det också har hörts en explosion.
Läs mer om Afghanistan.
Afghansk tv-kanal stormad
En tv-redaktion i Afghanistan är under angrepp, uppger en anställd vid kanalen. Beväpnade män har tagit sig in i lokalerna, där det också har hörts en explosion.
Läs mer om Afghanistan.
Dra lärdom av 15 års misslyckat krig
Sverige är åter på väg in i ett meningslöst krig i Afghanistan med USA och Nato som tongivande krigsherrar. Det är mycket sorgligt. Liksom tidigare lägger regeringen dimridåer kring ett fortsatt krig, skriver ett flertal debattörer.
Läs mer om Afghanistan, Nato och USA.
Bergdahl slipper fängelse – Trump rasar
Den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl, som har erkänt sig skyldig till att ha deserterat och försatt andra USA-soldater i fara i Afghanistan, slipper fängelsestraff. Beskedet uppskattas inte av USA:s president Donald Trump.
Amerikansk desertör slipper fängelse
31-årige Bowe Bergdahl riskerade livstids fängelse för att ha deserterat i Afghanistan 2009. Donald Trump förespråkade dödsstraff – men nu står det klart att den förre soldaten helt slipper fängelse.
Läs mer om Afghanistan och Bowe Bergdahl.
Brodern tog sitt liv – då fick Esmat stanna i Sverige
Uppdrag Granskning tar i onsdagens program upp problematiken kring utvisningar av ensamkommande till Afghanistan.Bröderna Assad och Esmat Hasani har en huvudroll.Assad tar sitt liv efter Migrationsverkets utvisningsbeslut.Några dagar senare kommer beskedet att lillebror Esmat får stanna – och att verkets beslut att utvisa Assad var felaktigt.
CIA uppges jaga talibaner i Afghanistan
CIA uppges utöka sina hemliga insatser i Afghanistan. USA:s underrättelsetjänst skickar erfarna anställda och konsulter för att bistå afghanska styrkor med att jaga och döda talibaner, säger två amerikanska källor till The New York Times. CIA har inte velat kommentera uppgifterna.
Läs mer om Afghanistan.
Förlorade båda benen – nu springer han 31 maraton
Rob Jones förlorade båda benen efter att ha skadats av en landmina i Afghanistan.Nu springer han 31 maratonlopp – på 31 dagar, skriver Washington Post.– jag vill fortfarande uppnå samma mål: att lämna ett positivt avtryck i världen, säger Rob Jones till Washington Post.
Dödssiffran stiger efter dåd mot mosker
Två attentat mot mosker i Afghanistan har krävt minst 72 liv sammanlagt. Det ena dådet inträffade i en shiamuslimsk mosk i huvudstaden Kabul och det andra i en sunnimosk i provinsen Ghor, i centrala Afghanistan.
Läs mer om Afghanistan, Ghor och Kabul.
Dödliga dåd mot mosker i Afghanistan
En självmordsbombare har slagit till mot en mosk i Afghanistans huvudstad Kabul. Minst 32 människor har dödats och 41 har skadats, uppger myndighetsföreträdare. Även i Ghor-provinsen i centrala Afghanistan har en mosk angripits.
Läs mer om Afghanistan, Ghor-provinsen och Kabul.
Migrationsverket efter självmord: Bedömningen var fel
Beslutet att utvisa en 16-åring till Afghanistan tillsammans med sin svårt synnedsatte 18-åriga bror var felaktigt. Det konstaterar Migrationsverket som utrett ärendet. Detta efter att DN uppmärksammat fallet, där den 18-åriga storebrodern tog sitt liv.
Läs mer om Afghanistan och Migrationsverket.
Migrationsverket efter självmord: Vi fattade fel beslut
Beslutet att utvisa en 16-åring till Afghanistan tillsammans med sin svårt synnedsatte 18-åriga bror var felaktigt. Det konstaterar Migrationsverket som utrett ärendet. Detta efter att DN uppmärksammat fallet, där den 18-åriga storebrodern tog sitt liv.
Läs mer om Afghanistan och Migrationsverket.
40 döda i självmordsdåd mot militärbas i Afghanistan
Över 40 soldater har dödats i en självmordsattack mot en militärbas i södra Kandaharprovinsen i Afghanistan, skriver Al Jazeera.Attacken innefattade två självmordsbombningar.Enligt uppgifter har talibanerna tagit på sig dådet.
Försämrad säkerhet i Afghanistan slår mot hjälparbetet
Våldet i Afghanistan tvingar hjälporganisationer att dra ned på verksamheten i landet. – Det har blivit svårare och farligare att arbeta i Afghanistan, säger Melker Måbeck, internationell chef på Röda korset.
Läs mer om Afghanistan, Melker Måbeck och Röda.