Afghanistan

Hur bögig måste en bög vara?

Unga HBTQ-personer som söker asyl i Sverige drabbas av en förödande okunskap. Jonas Gardell möter Irfan, en ung man från Afghanistan som Migrationsverket inte tror på.

Pentagon: Har dödat al-Qaidaledare

USA uppger sig ha dödat en al-Qaidaledare i ett flyganfall i provinsen Paktika i Afghanistan i veckan.
Läs mer om Afghanistan och Paktika.
USA har dödat en al-Qaidaledare
USA har dödat en al-Qaidaledare i ett flyganfall i provinsen Paktika i Afghanistan i veckan.
Läs mer om Afghanistan och Paktika.
Fler ensamkommande kan få stanna i Sverige
Migrationsminister Morgan Johansson trodde att fler ensamkommande barn skulle utvisas till Afghanistan. Nu kan fler få stanna efter en avgörande dom. –Det är jättepositivt för våra klienter, säger juridiska ombudet Lina Eklund som företrätt den 17-årige pojken som drivit fallet.
Läs mer om Afghanistan, Lina Eklund och Sverige.

Utvisningshotade barn kan få stanna – ny dom analyseras

Ensamkommande flyktingungdomar från Afghanistan kan få större chans att stanna i Sverige. En ny dom kan bli vägledande. –Domen har stor betydelse, säger Anita Linder, lagman vid Migrationsöverdomstolen till SVT.
Ökade chanser för utvisningshotade barn
Chanserna att få stanna har ökat för afghanska barn som kommit ensamma till Sverige. Det står klart sedan Migrationsöverdomstolen slagit fast att en 17-årig pojke från Afghanistan, som tillhör minoritetsgruppen hazarer, är alternativt skyddsbehövande. Domen är prejudicerande.
Talibanerna rycker fram i södra Afghanistan
Talibaner har intagit det strategiskt viktiga distriktet Sangin i provinsen Helmand i södra Afghanistan, enligt afghanska myndigheter. Samtidigt har säkerhetsstyrkor dragit sig tillbaka.
Läs mer om Afghanistan, Helmand och Sangin.
Gränsen Pakistan-Afghanistan öppnas igen
Efter en månads stängning har Pakistans premiärminister beordrat att de två stora gränsövergångarna till Afghanistan omedelbart öppnas. Pakistan försökte bomma igen gränsen efter blodiga terrordåd som krävde över 100 liv i februari. Stängningen har fått stora humanitära konsekvenser.
Läs mer om Afghanistan.
I Afghanistan lever man inte ensam
Nästan 15 000 ensamkommande afghanska barn väntar fortsatt på Migrationsverkets beslut. Under tiden har säkerhetsläget i Afghanistan förvärrats, men det innebär inte att alla afghanska medborgare automatiskt anses ha skyddsskäl.
Läs mer om Afghanistan.
Han misstänks – för mordet på Aki Paasila
En ung man som flydde fattigdomen i Afghanistan och hamnade i missbruk och småkriminalitet i Sverige – sådan är 25-åringen som misstänks för drunkningsmordet på Aki Paasila. Hans bakgrund påminner om Mohammad Rajabis, som erkänt att han mördat Arbogakvinnans pappa och försökt mörda hennes mamma i sommarstugan. Men till skillnad från Rajabi säger sig 25-åringen vara oskyldigt anklagad och tror att utpekandet rör sig om hämnd.
Människohandel med barn ökar – men få åtal
Minst 50 ungdomar under 18 år misstänks ha fallit offer för människohandel förra året. Barnen kommer från fattiga länder som Afghanistan, Rumänien och Marocko. Men det är sällsynt med åtal.
Läs mer om Afghanistan, Marocko och Rumänien.
Människohandel med barn ökar
Minst 50 ungdomar under 18 år misstänks ha fallit offer för människohandel förra året. Barnen kommer från fattiga länder som Afghanistan, Rumänien och Marocko. Men det är sällsynt med åtal.
Läs mer om Afghanistan, Marocko och Rumänien.
Nya siffror: Fler barn offer för människohandel i Sverige
Minst 50 ungdomar under 18 år misstänks ha fallit offer för människohandel i Sverige under förra året. Den utsatthet som är vanligast är prostitution och sexhandel, visar nya uppgifter från Nationella metodstödsteamet mot prostitution och människohandel, som SvD tagit del av. Barnen kommer bland annat från Afghanistan, Sverige, Rumänien och Marocko.
Skuggsamhället har blivit otroligt mycket tydligare på bara ett år
Han har skyddsväst när han arbetar som polis på en av landets mest brottsbelastade platser. Här har Christian Frödn, 44, stor nytta av sina tio år som lärare. – Det är viktigt att lära känna de yngre killarna och få deras förtroende. Det kan bli en väg för dem att få hjälp. De säger att de hatar poliser, men respekterar oss. Han möter ensamkommande unga killar från främst Afghanistan som håller på med, eller riskerar att dras in i, kriminalitet och droger. En del av de riktigt unga utnyttjas av äldre som ljuger om sin ålder.
Läs mer om Afghanistan och Christian Frödn.
Varför var vi egentligen i Afghanistan
Den utredning som nyligen presenteras om Sveriges insats i Afghanistan ger oss kritiker rätt. Sverige har medverkat till att säkerheten är försämrad i alla landets provinser. Vi vill fortfarande ha svar på varför vi ens deltog, skriver Gösta Hultn, Lars-Gunnar Liljestrand och Thage G Peterson.
Åtta förgiftade afghanska poliser dödade
Åtta poliser i Afghanistan har mördats sedan de förgiftats av sina kollegor på en bas i den södra provinsen Zabul. Talibanerna har tagit på sig dådet.
Läs mer om Afghanistan och Zabul.
Bildt: Trump tycks inte överdrivet tyngd av boklig bildning
Carl Bildt är gäst i veckans Elvakaffet och samtalar med Tove Lifvendahl om Sveriges insats i Afghanistan, framtiden för EU, USA:s president och att det faktiskt går att lära sig att acceptera smålänningar.
Experten om domen: Oerhört kontroversiell
De fem ensamkommande flyktingpojkarna ska utvisas till Afghanistan efter avtjänat straff. Men mycket tyder på att domen kommer överklagas till Högsta domstolen. – Det är inte en dom som är skriven i sten, det är väldigt sannolikt att den kommer prövas i HD, säger tidigare chefsåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem.
Tingsrätten gjorde sig till migrationsverk
De fem ungdomarna fälldes för att ha våldtagit en minderårig pojke och dömdes i tingsrätten till sluten ungdomsvård. I dag kom hovrättens dom: samtliga pojkar ska utvisas till ursprungslandet Afghanistan. – Pojken har blivit utsatt för ett oerhört brutalt övergrepp. Det måste leda till tydliga konsekvenser, säger Elisabeth Svantesson, integrationspolitisk talesperson för Moderaterna.
Fem utvisas efter gruppvåldtäkt
Fem ungdomar som fällts för att ha våldtagit en minderårig pojke utvisas till Afghanistan. Hovrätten ändrar tingsrättens beslut i den delen.
Läs mer om Afghanistan.
Erik Ohlsson: Högst troligt att det är talibanska terrorister
DN:s Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson svarar på tre frågor om attacken mot militärsjukhuset i Kabul, Afghanistan.
Läs mer om Afghanistan och Kabul.
Detta är slutet på mitt liv – jag har inget att förlora
Sedan Reza kom till Sverige har han bytt boende och kommun, gång på gång. Efter sitt tredje avslag på sin asylansökan och med rädslan för att utvisas till Afghanistan – ett land där han aldrig varit, försökte han ta sitt liv.
Läs mer om Afghanistan och Sverige.
Många nyanlända ungdomar överväger självmord
Säkerhetsläget i Afghanistan är nu så dåligt att Röda Korset lämnat landet, och flera tyska delstater stoppar utvisningar av afghaner. Samtidigt försöker allt fler desperata asylsökande barn och unga ta sina liv.
Läs mer om Afghanistan och Röda Korset.
Insatsen i Afghanistan var inte genomtänkt
Insatsen i Afghanistan borde ha föregåtts av en bättre strategidiskussion, säger erfarne diplomaten Kai Eide, som fram till i tisdags var Norges ambassadör till Sverige. I Elvakaffet samtalar han med Tove Lifvendahl om politiska utmaningar, vad som kommer att stå i fokus i det norska valet i höst, åsiktskorridorer och varför politisk vulgaritet är värre än politisk korrekthet.