Afghanistan

Bah Kuhnke om ensamkommande: Jag har själv en ny familjemedlem

Kraven på en mer generös migrationspolitik och amnesti för ensamkommande har varit högljudda inför Miljöpartiets kongress. Men partistyrelsen, där MP-ministern Alice Bah Kuhnke ingår, är tveksamma. Nu berättar hon att hon själv är personligt berörd. – Jag har en ny familjemedlem med bakgrund i Afghanistan.

Jag har drömt om att göra något bra i Sverige

Zubaid Wahidi kallar Nicklas Steorn för pappa. Om två veckor ska banden mellan dem klippas, anser myndigheterna. Zubaid Wahidi ska skickas tillbaka till Afghanistan. – Låt de här ungdomarna vara kvar, säger miljöpartisten Nicklas Steorn.
Läs mer om Afghanistan och Sverige.
Migration hetaste frågan inför Miljöpartiets kongress
De ensamkommande flyktingungdomarnas öde splittrar Miljöpartiet inför kongressen nästa vecka. Partiledningen utmanas av krav på amnesti och ett stopp för avvisningar till Afghanistan. – Vi måste göra en kursändring, säger Lotta Hedström, kongressombud och tidigare språkrör.
Finländsk kvinna kidnappad i Afghanistan
En finländsk kvinna som arbetar för en svensk biståndsorgansiation har blivit kidnappad i Kabul i Afghanistan, rapporterar TT.
Läs mer om Afghanistan och Kabul.

20 poliser dödade av talibaner i Afghanistan

Minst 20 poliser har dödats av talibaner i en serie samordnade attacker i södra Afghanistan.
Läs mer om Afghanistan.
Macron till Mali för att förstärka Frankrikes insats
Medan företrädaren Franois Hollande inledde sitt presidentskap med att dra tillbaka franska soldater från Afghanistan åker Emmanuel Macron i dag till Mali, rapporterar Reuters. Frankrike har cirka 4.000 soldater i det västafrikanska landet, där inbördeskrig har pågått sedan 2012.
Läs mer om Afghanistan, Emmanuel Macron och Mali.
Guillou desinformerar, vi räddade liv
Det sprids en felaktig bild av den svenska insatsen i Afghanistan, skriver Callis Amid i polemik mot sådana som struntar i fakta för att kunna svartmåla dem som var beredda att dö där.
Läs mer om Afghanistan.
Skottlossning på tv-station i Afghanistan
Beväpnade män har öppnat eld mot säkerhetsstyrkor i det statliga afghanska tv-bolagets byggnad i Jalalabad, enligt en talesperson för provinsguvernören.
Läs mer om Afghanistan och Jalalabad.
HD: Våldtäktsdömda tonåringar utvisas
De fem tonårspojkarna från Afghanistan våldtog en yngre pojke under knivhot och dömdes till sluten ungdomsvård och utvisning i hovrätten. Utvisningsdelen överklagades men med nu nekas pojkarna prövningstillstånd i Högsta domstolen. Hovrättsdomen står därmed fast: Alla fem ska utvisas.
Läs mer om Afghanistan och Högsta.
Polisen river migrantläger i Paris
Franska myndigheter har utrymt ett tältläger i norra Paris, som varit hem för omkring tusen migranter från Afghanistan och Sudan.
Läs mer om Afghanistan och Sudan.
USA gör nya planer för Afghanistan
Donald Trump fick ärva det längsta kriget i USA:s historia. För att bromsa den katastrofala utvecklingen och bryta dödläget vill Pentagon se fler amerikanska soldater i Afghanistan.
Läs mer om Afghanistan och Pentagon.
Osäkert om IS-ledarens död minskar terrorrisken
Det är inte säkert att den afghanske IS-ledaren Abdel Hasibs död har någon större inverkan på terrornätverket i landet. Det befaras att IS-terrorister som flyr Syrien och Irak snarare kan stärka terroristernas ställning i Afghanistan.
Ska lösa gränskonflikt – med Google Maps
Pakistan och Afghanistan planerar att lösa gränskonflikten mellan varandra med hjälp av Google Maps, skriver the Guardian.
Läs mer om Afghanistan och Guardian.
Ledaren för IS i Afghanistan död
Ledaren för terrorrörelsen IS i Afghanistan, Abdul Hasib, har dödats i Nangarharprovinsen, uppger landets president Ashraf Ghani.
USA:s jättebomb i Afghanistan ifrågasätts
Den 13 april släppte USA sin största bomb, även kallad the Mother of All Bombs, Moab, över ett område i Nangarharprovinsen i östra Afghanistan. Enligt afghanska myndigheter ska 94 IS-krigare ha stupat när bomben trängde ned i terrorsektens tunnelsystem. Nu ifrågasätter institutet Alcis, som arbetar med geografisk analys, jättebombens verkan, enligt the Guardian.
Ambassaden har flyttat – trots grannprotester
Grannprotesterna var förgäves.Afghanistan har i tysthet flyttat sin ambassad till Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm.– Den nya adressen är införd i diplomatlistan, bekräftar kanslirådet Patric Nilsson på Utrikesdepartementet.
Hopp om snar seger mot IS i Afghanistan
USA hoppas besegra Islamiska staten i Afghanistan innan årets slut. Men den terrorstämplade extremistgruppen kan få hjälp av jihadister som tvingas bort från Irak och Syrien.
Läs mer om Afghanistan, Irak, Islamiska och Syrien.
USA: Kan förinta IS i Afghanistan i år
USA hoppas besegra Islamiska staten i Afghanistan innan årets slut. Men den terrorstämplade extremistgruppen kan få hjälp av jihadister som tvingas bort från Irak och Syrien.
Läs mer om Afghanistan, Irak, Islamiska och Syrien.
Margot Wallström dras in i grannbråket om Afghanistans ambassad
Utrikesminister Margot Wallström och den afghanske presidenten dras in i grannbråket om Afghanistans ambassad i överklassidyllen Saltsjö–Duvnäs. Plötsligt har bråket kring 42-miljonersvillan fått sådan explosiv politiskt dimension att det i praktiken riskerar att haverera avtalet där Afghanistan förbinder sig ta emot 1000-tals landsmän som ska utvisas. – Det finns en risk att Afghanistan på ett eller annat sätt vägrar ta emot de som ska utvisas, säger en källa inom regeringskansliet till Expressen.
Läs mer om Afghanistan och Expressen.
USA återvänder till orolig provins
Soldater från USA:s marinkår har återvänt till den oroliga provinsen Helmand i Afghanistan.
Läs mer om Afghanistan och Helmand.