Afp

Nyhetsbyråernas krav: EU måste sätta press på Google och Facebook

Europas största nyhetsbyråer ställer krav på att nätgiganter som Google och Facebook ska betala mer för nyheter som de sprider. Utan ett nytt regelverk riskerar många mediebolag att gå under, skriver cheferna för bland annat AFP och svenska TT.
Läs mer om AFP, Facebook och Google.

Putin och Trump har pratat om Nordkorea

Enligt Kreml har Vladimir Putin pratat i telefon med Donald Trump om Nordkorea, uppger AFP.
Svensk medborgare uppges avrättad i Irak
En svensk medborgare som har misstänka kopplingar till en terrorrörelse rapporteras ha blivit avrättad med ytterligare 37 jihadister i Irak, uppger en fängelsekälla till AFP.
Läs mer om AFP och Irak.
Ryanairs piloter i strejk – dagarna för jultrafiken
Ryanairs piloter kommer gå i strejk den 20 december nästa vecka.Det är lågprisbolagets första strejk någons, skriver AFP bland annat.(Texten uppdateras)
Läs mer om AFP.

Oroligt vid protest mot USA-ambassad i Beirut

Flera personer har skadats vid en protest utanför USA:s ambassad i Beirut, enligt nyhetsbyrån AFP:s utsände. De skadade har antingen träffats av stenar som kastats eller andats in tårgas.
Läs mer om Beirut.
Situationen i Nordkorea den farligaste i världen
Nordkorea och FN är överens:Den rådande situationen i Nordkorea är den mest spända och farligaste freds- och säkerhetsfrågan i världen.Uttalandet kommer efter att FN-sändebudet Jeffrey Feltman besökt Pyongyang och träffat landets utrikesminister Ri Yong-Ho, rapporterar AFP.
Iraks premiärminister: Kriget mot IS är över
Irakiske premiärminsitern Haider al-Abadi förklarade under lördagen att det tre år långa kriget mot terrorsekten IS i Irak är över. – Våra styrkor har total kontroll över gränsen mellan Irak och Syrien och jag tillkännager därför krigets slut, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.
Läs mer om AFP, Haider, Irak och Syrien.
Macron varnar andra från att medla i Libanon
Frankrikes president Emmanuel Macron varnar andra regionala länder från att medla i Libanon, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Mötet i Paris överskuggades dock av Trumps beslut tidigare i veckan om att flytta USA:s ambassad till Jerusalem, och de oroligheter som uppstått efter beskedet.
EU-länder riskerar böter över flyktingkvot
Tjeckien, Polen och Ungern ställs nu inför rätta i EU-domstol.Detta efter att länderna vägrat ta emot begärt antal kvotflyktingar.Länderna riskerar nu böter, rapporterar AFP.
Läs mer om AFP, EU-domstol.Detta, Polen och Ungern.
Spanien drar tillbaka efterlysning på katalanska ledare
De katalanska ledarna hotas inte längre att gripas.Nu drar Spanien tillbaka den europeiska efterlysningen på dem, rapporterar AFP.
Läs mer om AFP och Spanien.
Ljög om att vara offer vid attacken i Paris – får fängelse
29-åringen hävdade att han överlevt attacken i Paris 2015 genom att en gravid kvinna tagit en kula för honom och hans berättelse spreds i flera medier. Men han var inte ens i närheten av attacken. Nu döms han till fängelse, rapporterar AFP.
Läs mer om AFP.
Krigsförbrytaren drack cyanid i rättssalen
Den dömde krigsförbrytaren Slobodan Praljak dog efter att han drack gift i krigsförbrytartribunalen i Haag på onsdagen. Nu står det klart att det var cyanid i flaskan, uppger AFP.
Läs mer om AFP, Haag och Slobodan Praljak.
Tillerson om avgångsryktena: Skrattretande
USA:s utrikesminister nekar till att han skulle vara på väg att lämna sin post, och kallar ryktena om detta skrattretande, enligt AFP.
Läs mer om AFP.
USA:s utrikesminister om uppgifterna: Skrattretande
USA:s president Donald Trump ska enligt uppgifter planera att sparka utrikesministern Rex Tillerson.Men Tillerson slår tillbaka mot uppgifterna som han kallar för skrattretande, rapporterar AFP.På torsdagen ställdes utrikesministerns planerade besök till Sverige in.
Planerad återöppning av Balis flygplats
Balis internationella flygplats Ngurah Rai ska öppna igen under onsdagens eftermiddag, enligt AFP, men det ser oklart ut. Sedan tre dagar har omkring 120.000 turister tvingats lägga om sina planer på grund av vulkanutbrottet i Agung som fortfarande hotar att drabba igen.
Läs mer om AFP, Agung och Ngurah Rai.
Merkel: Hoppas bilda tysk regering mycket snart
Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hon vill forma en regering mycket snart, rapporterar AFP:– Europa behöver ett starkt Tyskland.
Läs mer om AFP, Angela Merkel och Tyskland.
Amerikanskt plan har krashat i havet vid Japans kust
Ett amerikanskt militärplan har krashat i havet utanför Japans kust. 11 personer ska vara ombord, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Anledningen till krashen är ännu okänd.
Läs mer om AFP.
Minst 20 döda i självmordsbombning i Nigeria
Minst 50 personer uppges ha dödats i en självmordsbombning i Nigeria.En tonårspojke utlöste bomben inne i mosk, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Läs mer om AFP, Nigeria och Nigeria.En.
Minister: Libanon är under total kontroll av Hizbollah
Flera av av arabvärldens ledare har träffats i Kairo för att försöka lösa den politiska krisen i Libanon. – Den libanesiska republiken är under total kontroll av detta terroristparti, sade Bahrains utrikesminister och syftade på den shiamuslimska rörelsen Hizbollah, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Läs mer om AFP, Hizbollah, Kairo och Libanon.
Överenskommelse på övertid i Bonn
FN:s klimatmöte i Bonn gick in på övertid, men tidigt på lördagsmorgonen kom ländernas förhandlare fram till en överenskommelse.– Trumpadministrationen lyckades inte hindra de globala klimatsamtalen från att gå vidare, säger Jens Mattias Clausen vid Greenpeace till AFP.
Läs mer om AFP, Bonn och Greenpeace.
Nytt ryskt veto stoppar utredning om gasattack
Ryssland har lagt ännu ett veto i FN:s säkerhetsråd om utredningen om vem som låg bakom kemgasattacken i Khan Sheikhun i Syrien i april, rapporterar AFP. Det är elfte gången som Ryssland använder sin vetorätt i säkerhetsrådet för att stoppa åtgärder mot Syrien.
Läs mer om AFP, Khan Sheikhun, Ryssland och Syrien.
Nytt veto från Ryssland stoppar utredning om gasattack
Ryssland har lagt ännu ett veto i FN:s säkerhetsråd om utredningen om vem som låg bakom kemgasattacken i Khan Sheikhun i Syrien i april, rapporterar AFP. Det är elfte gången som Ryssland använder sin vetorätt i säkerhetsrådet för att stoppa åtgärder mot Syrien.
Läs mer om AFP, Khan Sheikhun, Ryssland och Syrien.
Japan vill förlänga FN-utredning
Japan ber FN:s säkerhetsråd att förlänga mandatet för utredningen om vem som låg bakom kemgasattacken i Syrien med 30 dagar, enligt uppgifter till AFP.
Läs mer om AFP, FN-utredning och Syrien.
Kraftigt jordskalv i Costa Rica
En jordbävning med magnituden 6,5 har ägt rum i Costa Rica, uppger Amerikanska geologiska institutet (USGS). Enligt AFP ska jordbävningen ha inträffat i närheten av den populära turiststaden Jac på landets västkust.
Läs mer om Amerikanska, Costa Rica och Jac.
Libanons premiärminister: Hålls inte mot min vilja
Libanons avgående premiärminister Saad el Hariri uttalar sig för första gången sedan han meddelande att han skulle avgå förra veckan.I en tv-sändning säger han att han inte hålls mot sin vilja i Saudiarabien, som rapporterats om i veckan.Han säger att han kommer återvända till Libanon snart, rapporterar AFP.
Läs mer om AFP, Hariri, Libanon, Saad och Saudiarabien.