Aftenposten

Gunhild Stordalen om sin dödliga sjukdom

Berättar för Aftenposten om vägen tillbaka, stödet från maken Petter och hur man äter en elefant
Läs mer om Aftenposten och Petter.

Norska säkerhetspolisen: Det fanns inga falska basstationer

PST, den norska säkerhetspolisen, tillbakavisar uppgifterna om att det skulle funnits ett stort antal falska basstationer runt om i centrala Oslo innan jul. De basstationer som norska tidningen Aftenposten avslöjade var i själva verket andra störningar.
Läs mer om Aftenposten och Oslo.
Tina Anita, 23, spelar hockey – höggravid
Vålerengens Tina Anita Scott, 23, skiljer sig på en punkt från sina med- och motspelare i helgens norska mästerskap i Stavanger. Hon spelar nämligen ishockeymatcher trots att hon är gravid i sjätte månaden. - Jag är lite mer försiktig och blockerar inte skott lika ofta som förr, säger Tina Anita Scott till Aftenposten.
Stor del svenskar är positiva till invandring
Över 60 procent av svenskarna är positiva till invandring. Det visar en ny opinionsundersökning från Dagens Nyheter och Aftenposten. Den visar att svenskarna är mer positivt inställda än vad norrmännen är - men samtidigt visar undersökningen att fler svenskar än norrmän vill se ett minskat flyktingmottagande.
Läs mer om Aftenposten.

Tåg krockade i Oslo – flera har evakuerats

Ett arbetståg med kran har kolliderat med ett passagerartåg i Oslo, rapporterar Aftenposten. Flera personer har evakuerats från tågen. Polisen har ännu inga uppgifter om några skadade.
Läs mer om Aftenposten och Oslo.
Facklig splittring i norsk konflikt
Strejkande piloter på Norwegian är kritiska till egna fackföreningen. Aftenposten har tagit del av e-post där piloter uttrycker missnöje mot facket och hävdar att de har branschens bästa villkor.
Läs mer om Norwegian.
Bank i Schweiz gömde pengar åt svenskar
Storbanken HSBC i Schweiz har hjälpt förmögna kunder att gömma sina pengar och undvika skatter. Uppgifterna avslöjas efter att hemliga bankdokument läckt ut. Enligt norska Aftenposten finns flera svenskar bland kunderna på listan.
Läs mer om Aftenposten och Schweiz.
Det finns en baktanke med det Petter gör
VM-duellen mellan Sverige och Norge närmar sig. Marcus Hellner säger att han inte är orolig för Petter Northug – men menar att norrmannens form är i antågande. – Vi har tävlat mot varandra i många och man känner att det finns en baktanke med det Petter gör, säger Hellner till Aftenposten.
SAS flyger ifrån Norwegian i Norge
Nästan en miljon fler resor gjordes med SAS via norska flygplatser under fjolåret. Huvudkonkurrenten Norwegian hade samtidigt 335 000 fler passagerarresor jämfört med 2013, enligt en sammanställning Avinor gjort för Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Avinor, Norge och Norwegian.
Fritt fram att kopiera Munch
Vill du kopiera Edvard Munch och tillverka reproduktioner av Skriet i plast? Varsågod, från och med den 1 januari har upphovsrätten löpt ut för den norske konstnärens verk, skriver Aftenposten.
Beskedet om Tour de Ski efter senaste hoten
Den klassiska avslutningen i Tour de ski - mardrömsbacken - riskerade att ställas in. Men nu kommer beskedet att den tuffa etappen blir av. – Vi saknar lite snö, men vi har en vecka till på oss, säger FIS-chefen Jürg Capol till Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Ski och Tour.
Jagas av Blåvitt – nya svaret: Viktigt beslut
Norska mittfältaren Fredrik Ulvestads besked om IFK Göteborg dröjer. Hans rådgivare och pappa Rune Ulvestad säger till Aftenposten: – Vi avvaktar. Det är ett viktigt beslut som måste få ta sin tid.
Stjärnan visade sin rumpa för supportrar
För att få den hedersamma platsen längst bak i spelarbussen ställdes ett krav på norska handbollsstjärnan Veronica Kristiansen. Hon var tvungen att visa ändan för ett gäng supportrar – genom bussrutorna. – Jag har gjort mig förtjänt av den där platsen, säger Kristiansen till Aftenposten.
Mobilspionage tros vara utländskt
Den norska säkerhetstjänsten PST, som nu startar en utredning, misstänker att främmande makt står bakom den spionutrustning som Aftenposten avslöjat i Oslo.
Läs mer om Aftenposten, Oslo och PST.
Mobilspionage tros vara utländskt
Den norska säkerhetstjänsten PST, som nu startar en utredning, misstänker att främmande makt står bakom den spionutrustning som Aftenposten avslöjat i Oslo. — Det är först och främst länder som vi varit inblandade med, som kan tänkas stå bakom detta, om vi talar om en främmande makt.
Läs mer om Aftenposten, Det, Oslo och PST.
Hemlig spionutrustning i Oslo
Flera falska basstationer har satts upp i Oslo, bland annat runt stortinget och regeringskvarteren. Dessa kan övervaka all mobilaktivitet i området, skriver Aftenposten.Norska säkerhetstjänsten inledde en egen undersökning efter avslöjandet.
Läs mer om Aftenposten.Norska och Oslo.
Norska politiker övervakas av okända
Avancerad spionutrustning har installerats kring Norges regeringskvarter, avslöjar Aftenposten. Nu utreds upptäckten av landets säkerhetstjänst. Enligt tidningen kan samtal och mobilsurfning avlyssnas.
Läs mer om Aftenposten.
Hemlig spionutrustning i Oslo
Flera falska basstationer har satts upp i Oslo, bland annat runt stortinget och regeringskvarteren. Dessa kan övervaka all mobilaktivitet i området, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Oslo.
Hemlig spionutrustning i Oslo
Flera falska basstationer har satts upp i Oslo, bland annat runt stortinget och regeringskvarteren. Dessa kan övervaka all mobilaktivitet i området, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Oslo.
Disneys första julfilm återfunnen i Norge
En gammal tecknad Disney-film som troddes vara förlorad har återfunnits i norska nationalbibliotekets arkiv för nitratfilm i Mo i Rana, nära Polcirkeln, skriver norska Verdens Gang, som citerar Aftenposten.
Förvarnade bror om Nobelaktion
Den mexikanske student som tog sig upp på scenen under Nobelceremonin i Oslo hade i förväg berättat för sin bror om planerna. 21-åringen, som greps av polisen, ringde sin tvillingbror i tisdags och sade att han skulle demonstrera under fredsprisceremonin, skriver Aftenposten.
Med facit i hand får provet göras om
50 studenter på universitetet i Oslo får i veckan göra om examensprovet. Orsaken var att testet också var försett med facit, där det gick att läsa de rätta provsvaren. Händelsen inträffade när studenter skulle avlägga examen i en demografikurs vid Økonomisk Institutt, skriver Aftenposten. Institutionsledningen beklagar det inträffade, som kanske gjorde det lite väl enkelt att klara av kursen med glans.
Därför tvingas han äta 5,5 kilo mat - varje dag
Många kämpar för att gå ner i vikt. För den norske simstjärnan Lavrans Solli är det tvärtom - han gör allt för att gå upp några kilon. Med den högsta förbränningen någonsin i det norska OS-programmet tvingas han äta 5,5 kilo mat per dag för att lägga på sig. – Det gäller att vara smidig, säger han till Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och OS-programmet.
Utländska medier: Oklokt av SD att ha så bråttom
Norska medier var snabbt ute med nyheten att statsminister Stefan Löfven bestämt sig för att Sverige ska gå till nyval i mars. Dagstidningen Aftenposten konstaterar att Sverigedemokraterna haft väldigt bråttom med att försöka tvinga sig in i det etablerade politiska samtalet i Sverige.
Systematisk doping pekas ut i dokumentär
Ryska myndigheter finansierar ett omfattande dopingprogram, likt det som bedrevs i Östtyskland. Det avslöjar det tyska public service-företaget ADR i en kommande dokumentärfilm. – Rysk idrott är under total kontroll från myndigheterna, säger mannen bakom filmen, Hajo Seppelt, enligt Aftenposten.