Aftenposten

Norska OS-kockar beställde 15 000 ägg – av misstag

Den norska OS-truppens kockar beställde 15 000 ägg – av misstag, skriver Aftenposten. Förklaringen ska ha varit att man försökte göra beställningen med hjälp av Google translate.
Läs mer om Aftenposten och Google.

Norge kan presentera ny regering

Norska partierna Høyre (H), Fremskrittspartiet (Frp) och Venstre (V) har kallat till presskonferens, rapporterar norska Aftenposten.Träffen – där Norges nya regering kan aviseras – hålls klockan 16.
Spionanklagade norrmannens advokat: Han hade inga hemliga dokument
För första gången på 17 dagar fick den spionanklagade norrmannen Frode Berg under fredagen träffa sin ryska advokat i fängelset i Moskva. – Berg träffade inga misstänka personer då han var i Moskva, säger advokaten Ilja Novikov till den norska tidningen Aftenposten.
Vice partiledaren tvingas bort – efter sexanklagelser
Trond Giske, vice partiledare för norska Arbeiderpartiet, entledigas från sitt uppdrag på obestämd tid.Det uppger partiledaren Jonas Gahr Støre i ett pressmeddelande på måndagskvällen, skriver Aftenposten.Beskedet kommer efter de sexanklagelser som riktats mot Giske.

Norskan stjärnan riskerar att diskas

De isiga banorna blev ett stort diskussionsämne efter söndagens lopp i Tour de ski.Nu erkänner Astrid Uhrenholt Jacobsen att hon bröt mot reglerna på grund av de svåra förhållandena – och riskerar att straffas i efterhand.–Jag hoppas att jag inte blir diskad, säger Jacobsen enligt Aftenposten.
Norsk spionanklagad man kan hamna i Sibirien
– När det finns en giltig dom kommer man att skickas till en straffkoloni i Sibirien, säger Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes till den norska tidningen Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Sibirien.
Miljardärens superfartyg rensar haven från plast
Den norske miljardären Kjell Inge Røkke, 58, vill rensa haven från plast.I en intervju med Aftenposten berättar den stormrika affärsmannen att han nu tänker ge tillbaka lejonparten av sin förmögenhet till samhället.Han börjar med ett högteknologiskt fartyg.
Svenska studenter kastas ut ur Ryssland efter polisrazzia
18 norska och svenska studenter kastas ut av ryska myndigheter i Sankt Petersburg, skriver den norska tidningen Aftenposten. – Vi står i kontakt med både studenterna, svenska generalkonsulatet och de ryska myndigheterna, säger Rasmus Eljanskog, kommunikatör på UD.
Jan Guillou vågar inte krama kvinnliga vänner
Jan Guillou vågar inte längre krama kvinnliga vänner, säger han i en intervju med norska Aftenposten, och det beror på #metoo. Samtidigt hyllar han uppropet. – Man blir osäker på om man ska ge en kvinna en kram, säger han i intervjun.
Läs mer om Aftenposten.
Guillou: Vågar inte längre krama kvinnliga bekanta
En äldre man som jag är det mest motbjudande man kan vara nu för tiden. Det säger författaren och journalisten Jan Guillou i en intervju med norska Aftenposten om #metoo.
Läs mer om Aftenposten och Jan Guillou.
487 norska kvinnliga skådespelare i upprop
Han trycker sitt hårda kön mellan mina ben. Det känns som att jag blir våldtagen kväll efter kväll.Nu har metoo-kampanjen också samlat 487 norska kvinnliga skådespelare.I ett upprop i tidningen Aftenposten delar med sig sina historier.Det är 40 stycken skakande berättelser om grova övergrepp, sextrakasserier och skam.
Läs mer om Aftenposten.
Man avfyrade skott på Stortorget i Oslo – greps
En man har gripits efter att ha avfyrat flera skott på Stortorget i centrala Oslo, rapporterar Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Oslo och Stortorget.
Man gripen efter skottlossning i Oslo
En man har avlossat flera skott i centrala Oslo.Mannen har gripits av polis, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Oslo och Oslo.Mannen.
Johaug kan överklaga: Vi ska undersöka det
Therese Johaug dömdes till 18 månaders avstängning av Cas.Det finns dock en chans till räddning för den norska skidstjärnan.Att överklaga domen till den schweiziska domstolens högsta instans.– Vi vill för sakens skull undersöka om det är möjligt, säger Johaugs advokat Christian B. Hjort till Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Cas.Det och Christian B.
Nya beskedet om Therese Johaug
Therese Johaugs dopingskandal har vuxit till en utdragen saga.Nu har nästa besked kommit i härvan, skriver norska tidningen Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Therese Johaug.
Björgen ser slutet på karriären
Norska skiddrottningen Marit Björgen överväger att sluta efter säsongen. – Jag funderar på det. Jag tar ett år i taget nu, säger hon till Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Marit Björgen.
Trump skippar klimatmöte för Putin
Trumps möte med Putin krockar med G20 diskussionen om det internationella klimatarbetet. För USA:s president går alltså Ryssland före klimatet. Det rapporterar Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, G20, Putin och Ryssland.
Förslag: 15 miljoner till att stoppa tiggeri i Oslo
15 miljoner kronor. Så mycket pengar vill kommunfullmäktigeordförande i Oslo, Raymond Johansen, lägga på att komma till rätta med problemet med tiggare och inresande hemlösa i den norska huvudstaden. Han har gjort en åtgärdslista på elva punkter. Bland annat kräver han fler vakter i kollektivtrafiken och ökade resurser för städning och renhållning. – Det finns ingen tvekan om att regeringen och polisen måste ta ett stort ansvar, säger han till Aftenposten.
Uppgifter: Nordkorea och USA ska samtala i Norge
Representanter från Nordkorea och USA kommer att mötas i ett samtal i Oslo, rapporterar flera japanska medier, enligt Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Nordkorea, Norge, Oslo och USA.
Nu rekryteras nästa generation IS-krigare
Barn har gått från att bevittna avrättningar till att själva utföra dem. Från Europa tas unga pojkar och flickor till IS där de får lära sig att hantera vapen och bomber. Norska Aftenposten berättar hur terrornätverket tar utnyttjandet av barn till en historiskt ny, brutal nivå.
Läs mer om IS-krigare.
Borde ta det internt – eller bara hålla käften
I går kväll gick Petter Northug till attack mot landslagschefen Vidar Löfshus och menade att han grävt sin egen grav. Men förbundet ställer sig bakom Löfshus - och menar att de har förtroende för honom. Löfshus har vårt förtroende oavsett vad Petter Northug tycker om honom, skriver norska skidförbundets kommunikationschef Espen Graff i ett sms till Aftenposten.
Utøyamonument har kostat 10 miljoner
Det planerade monumentet för Utøyas offer har hittills kostat den norska staten över tio miljoner kronor – trots att det är oklart om det ens kommer att uppföras, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten.
Bendtner orsakar biljetthysteri i Norge
Det råder Bendtner feber i Trondheim. Efter att anfallaren presenterats för sin nya klubb har Rosenborgs säsongskortsförsäljning ökat med 99 procent. – Det är inget tvivel om att det är en Bendtner-effekt vi ser, säger Rosenborgs klubbdirektör, Tove Moe Dyrhaug till Aftenposten.
Vad har hon visat? Det här blir lätt guld
LAHTIS. Ebba Andersson, 19, får chansen i det svenska stafettlaget. Det väcker förvåning i Norge. – Ebba Andersson? Det här är chockerande, säger Dagbladets reporter Öyvind Godö. – Det är ett tufft och modigt beslut, säger Mette Bugge på Aftenposten.
SVT-experten: Det är helt oförståeligt
Maiken Caspersen Falla gick ut jämsides med finska Kerttu Niskanen på den sista etappen i lagsprintens semifinal.I en backe skrek den norske landslagschefen Vidar Löfshus, enligt Aftenposten, att Falla skulle bara ta det lugnt – men så gjorde hon icke.I stället satte Falla in ett mäktigt ryck i en stigning, och vann semifinalen enkelt.– Det är helt oförståeligt, det går inte att förstå helt enkelt, säger SVT-experten Anders Blomquist.