Aftenposten

Nytt förslag: Förbjud tobaksköp hela livet

Norska läkarförbundet tar nu första steget mot en snus- och rökfri generation: De vill förbjuda tobaksköp för alla födda efter år 2000, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten.

Förslaget: 16-åringar ska aldrig få köpa tobak

Norska läkarförbundet tar nu första steget mot en snus- och rökfri generation: De vill förbjuda tobaksköp för alla födda efter år 2000, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten.
Nytt oväder slår hårt mot Storbritannien
Regnovädret Frank fortsätter slå hårt mot stora delar av Storbritannien och Irland. Dessutom går polisen i Yorkshire nu ut och varnar för ligor som plundrar regnskadade hem, rapporterar BBC. I Västnorge har det också börjat blåsa upp och polisen har bett civilförsvaret om hjälp, enligt Aftenposten.
Ännu ett galet år för världens diktatorer
2015 har varit ett intressant år – även för auktoritära världsledare. Vissa har käkat elefant, andra har bestigit berg. Detta samtidigt som de försökt bli uppskattade av folket och hantera trycket från en kritisk omvärld. Här följer några uppmärksammade händelser från länder som styrts enväldigt under 2015, och som SvD:s syskontidning Aftenposten har sammanställt.
Läs mer om Aftenposten.

Heidi, 49, dödades av fallande flaggstång

Trebarnsmamman Heidi Rusten Lohrmann, 49, dog när hon träffades av en fallande flaggstång utanför ett kapell i Oslo på julafton. Nu har familjen i samråd med polisen valt att gå ut med namn och bild. – Familjen kommer hit för att fira glädje, och så sker raka motsatsen. Barnen skulle sjunga i kören här, säger Trond Bakkevig, prost i församlingen till Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Oslo och Trond Bakkevig.
Oron i Polen: Trodde Kowalczyk skulle byta
Under denna säsong ska ett av längdskidåkningens största affischnamn, Justyna Kowalczyk inte bara tävla för Polen - hon ska även åka långlopp för ett norskt team. – Mina landsmän trodde att jag skulle byta nationalitet, säger hon till Aftenposten.
Beslutet om utträde ur Spanien upphävs
Den spanska författningsdomstolen upphäver Kataloniens beslut om utträde från Spanien, rapporterar norska Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Spanien.
Björgens babyoro: För sent att ångra
I december ska Marit Björgen föda sitt första barn. Och det är något som skrämmer skidåkningens allra största utövare. – Jag är spänd, säger Björgen till Aftenposten.
Talibaner har fritagit hundratals fångar
Talibaner har brutit sig in i huvudfängelset i den afghanska provinshuvudstaden Kunduz och fritagit flera hundra soldater enligt säkerhetskällor, rapporterar Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Kunduz.
Tåg stoppas på grund av flyktingströmmen
Tyskland stoppar stor del av sin tågtrafik på grund av flyktingströmmen genom Europa. Samtidigt ber regeringen i Norge polisen att skärpa gränskontrollerna, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Europa och Norge.
14-åring har mördat en jämnårig flicka
En 14-årig pojke erkänner mord på en jämnårig flicka i Norge.Flickan hittades död för två veckor sen.– Av informationen vi har att döma är det ett avsiktligt mord, säger polisens Terje Skaar till Aftenposten.
Avtal klart – Stordalen tar emot flyktingar
Nu är det klart. Miljardären Petter Stordalen hyr ut hotellrum till 50 asylsökande i Norge. Han har tecknat ett avtal med det norska Migrationsverket. – I första hand handlar det om att välkomna dessa människor, säger Stordalen till Aftenposten.no.
Petter Northug har avtjänat sitt straff
För nio månader sedan dömdes Petter Northug till fängelse och böter efter rattfyllan. Nu har den norska skidstjärnan avtjänat sitt straff. – Det har varit en utmaning men jag har gjort mitt jobb, säger han till Adressavisen, enligt Aftenposten. Nu blickar han fram mot VM i Lathis 2017.
Rekordstor återvinning av hushållens avfall
För första gången någonsin återvinns mer än hälften av allt svenskt hushållsavfall, visar ny statistik som SvD Näringsliv tagit del av. Goda nyheter för återvinningsbranschen – men knappast för landets allt fler sopförbränningsverk, som nu kan tvingas öka importen av avfall från våra grannländer ytterligare. Tillsammans med Schibstedägda Aftenposten inleder SvD Näringsliv i dag en artikelserie om avfallsindustrin.
Norsk polis varnar för Södertälje
Norska polisen använder svenska Södertälje som ett skräckexempel — där invandrargrupper har skapat en stat i staten, skriver norska Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Södertälje.
Norsk polis varnar för Södertälje
Norska polisen använder svenska Södertälje som ett skräckexempel — där invandrargrupper har skapat en stat i staten, skriver norska Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Södertälje.
Oslopolisen till hård attack mot Södertälje
Oslopolisen går hårt åt Södertälje. Efter att polisen i en rapport lyft fram staden som ett varnande exempel när det kommer till integration reste den norska tidningen Aftenposten dit. I ett reportage som på lördagen publiceras i tidningen beskrivs Södertälje som en stad som brottas med en växande invandring. – Det är tråkiga rubriker. Jag tycker dessutom att det är fel. Vi är ett exempel där man vänder en dålig utveckling, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.
Norska Harry Hole kan bli svensk
Norska deckarhjälten Harry Hole kan bli svensk. Stockholms stad erbjuder filmbolaget 1,5 miljoner kronor för att första filmen ska spelas in i Sverige, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Harry Hole och Sverige.
Norska tågen kommer i tid
Norska järnvägsbolaget NSB har större punktlighet än på länge, Och tågresenärerna har blivit allt nöjdare. 60 procent av befolkningen anger att de har mycket eller ganska gott intryck av NSB, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, NSB och Och.
Norska tåg kommer i tid
Norska järnvägsbolaget NSB har större punktlighet än på länge, Och tågresenärerna har blivit allt nöjdare. 60 procent av befolkningen anger att de har mycket eller ganska gott intryck av NSB, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, NSB och Och.
Jensen otydlig om klimatförändringar
Norges finansminister Siv Jensen uttrycker i en intervju för Aftenposten TV tvivel på att...
Läs mer om Aftenposten TV och Siv Jensen.
Jensen otydlig om klimatförändringar
Norges finansminister Siv Jensen uttrycker i en intervju för Aftenposten TV tvivel på att klimatförändringarna har orsakats av människor. Det är inte i linje med vare sig regeringens hållning eller Norges internationella klimatprofil.
Läs mer om Aftenposten TV och Siv Jensen.
Debattartikel om försvar ifrågasätts
Finlands försvarsminister Carl Haglund får kritik för att han inte i förväg informerade statsledningen om innehållet i debattartikeln om utökat nordiskt försvarssamarbete. Samtliga nordiska försvarsministrar stod bakom debattartikeln som i fredags publicerades i den norska Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Carl Haglund.
Då berättar Björgen sitt framtids-beslut
Skidsportens allra största kan ha lagt av innan veckan är slut. Om några dagar vet vi huruvida Marit Björgen fortsätter eller ej. – Jag väntar tills på fredag med att säga hur det blir med framtiden, säger Björgen till Aftenposten.
Ryska svaret på svenska närmandet
Det ryska utrikesdepartementet meddelar att det ser ett finskt och ett svenskt närmande till Nato som speciellt bekymmersamt. Kommentaren kommer efter att försvarsministrarna i Sverige, Finland, Danmark och Island publicerat en gemensam debattartikel i Aftenposten där de skriver att norra Europa måste förbereda sig på kriser och incidenter på grund av Ryssland.