Aftenposten

Jan Guillou vågar inte krama kvinnliga vänner

Jan Guillou vågar inte längre krama kvinnliga vänner, säger han i en intervju med norska Aftenposten, och det beror på #metoo. Samtidigt hyllar han uppropet. – Man blir osäker på om man ska ge en kvinna en kram, säger han i intervjun.
Läs mer om Aftenposten.

Guillou: Vågar inte längre krama kvinnliga bekanta

En äldre man som jag är det mest motbjudande man kan vara nu för tiden. Det säger författaren och journalisten Jan Guillou i en intervju med norska Aftenposten om #metoo.
Läs mer om Aftenposten och Jan Guillou.
487 norska kvinnliga skådespelare i upprop
Han trycker sitt hårda kön mellan mina ben. Det känns som att jag blir våldtagen kväll efter kväll.Nu har metoo-kampanjen också samlat 487 norska kvinnliga skådespelare.I ett upprop i tidningen Aftenposten delar med sig sina historier.Det är 40 stycken skakande berättelser om grova övergrepp, sextrakasserier och skam.
Läs mer om Aftenposten.
Man avfyrade skott på Stortorget i Oslo – greps
En man har gripits efter att ha avfyrat flera skott på Stortorget i centrala Oslo, rapporterar Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Oslo och Stortorget.

Man gripen efter skottlossning i Oslo

En man har avlossat flera skott i centrala Oslo.Mannen har gripits av polis, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Oslo och Oslo.Mannen.
Johaug kan överklaga: Vi ska undersöka det
Therese Johaug dömdes till 18 månaders avstängning av Cas.Det finns dock en chans till räddning för den norska skidstjärnan.Att överklaga domen till den schweiziska domstolens högsta instans.– Vi vill för sakens skull undersöka om det är möjligt, säger Johaugs advokat Christian B. Hjort till Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Cas.Det och Christian B.
Nya beskedet om Therese Johaug
Therese Johaugs dopingskandal har vuxit till en utdragen saga.Nu har nästa besked kommit i härvan, skriver norska tidningen Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Therese Johaug.
Björgen ser slutet på karriären
Norska skiddrottningen Marit Björgen överväger att sluta efter säsongen. – Jag funderar på det. Jag tar ett år i taget nu, säger hon till Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Marit Björgen.
Trump skippar klimatmöte för Putin
Trumps möte med Putin krockar med G20 diskussionen om det internationella klimatarbetet. För USA:s president går alltså Ryssland före klimatet. Det rapporterar Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, G20, Putin och Ryssland.
Förslag: 15 miljoner till att stoppa tiggeri i Oslo
15 miljoner kronor. Så mycket pengar vill kommunfullmäktigeordförande i Oslo, Raymond Johansen, lägga på att komma till rätta med problemet med tiggare och inresande hemlösa i den norska huvudstaden. Han har gjort en åtgärdslista på elva punkter. Bland annat kräver han fler vakter i kollektivtrafiken och ökade resurser för städning och renhållning. – Det finns ingen tvekan om att regeringen och polisen måste ta ett stort ansvar, säger han till Aftenposten.
Uppgifter: Nordkorea och USA ska samtala i Norge
Representanter från Nordkorea och USA kommer att mötas i ett samtal i Oslo, rapporterar flera japanska medier, enligt Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Nordkorea, Norge, Oslo och USA.
Nu rekryteras nästa generation IS-krigare
Barn har gått från att bevittna avrättningar till att själva utföra dem. Från Europa tas unga pojkar och flickor till IS där de får lära sig att hantera vapen och bomber. Norska Aftenposten berättar hur terrornätverket tar utnyttjandet av barn till en historiskt ny, brutal nivå.
Läs mer om IS-krigare.
Borde ta det internt – eller bara hålla käften
I går kväll gick Petter Northug till attack mot landslagschefen Vidar Löfshus och menade att han grävt sin egen grav. Men förbundet ställer sig bakom Löfshus - och menar att de har förtroende för honom. Löfshus har vårt förtroende oavsett vad Petter Northug tycker om honom, skriver norska skidförbundets kommunikationschef Espen Graff i ett sms till Aftenposten.
Utøyamonument har kostat 10 miljoner
Det planerade monumentet för Utøyas offer har hittills kostat den norska staten över tio miljoner kronor – trots att det är oklart om det ens kommer att uppföras, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten.
Bendtner orsakar biljetthysteri i Norge
Det råder Bendtner feber i Trondheim. Efter att anfallaren presenterats för sin nya klubb har Rosenborgs säsongskortsförsäljning ökat med 99 procent. – Det är inget tvivel om att det är en Bendtner-effekt vi ser, säger Rosenborgs klubbdirektör, Tove Moe Dyrhaug till Aftenposten.
Vad har hon visat? Det här blir lätt guld
LAHTIS. Ebba Andersson, 19, får chansen i det svenska stafettlaget. Det väcker förvåning i Norge. – Ebba Andersson? Det här är chockerande, säger Dagbladets reporter Öyvind Godö. – Det är ett tufft och modigt beslut, säger Mette Bugge på Aftenposten.
SVT-experten: Det är helt oförståeligt
Maiken Caspersen Falla gick ut jämsides med finska Kerttu Niskanen på den sista etappen i lagsprintens semifinal.I en backe skrek den norske landslagschefen Vidar Löfshus, enligt Aftenposten, att Falla skulle bara ta det lugnt – men så gjorde hon icke.I stället satte Falla in ett mäktigt ryck i en stigning, och vann semifinalen enkelt.– Det är helt oförståeligt, det går inte att förstå helt enkelt, säger SVT-experten Anders Blomquist.
Vännen om Johaug: Det känns konstigt
Portad från det norska landslaget träningar. Men ibland stöter Therese Johaug på landslagskollegerna i träningsspåret. – Vi har hälsat, men sen gått åt olika håll. Det känns konstigt, säger Ingvild Flugstad Östberg enligt Aftenposten.
Norska storstjärnan missar VM i Lahtis
Sjukdomar sätter stopp för Ola Vigen Hattestad. OS-mästaren och VM-guldmedaljören tvingas hoppa av VM i Lahtis. – Jag ger upp, säger Vigen Hattestad till Aftenposten. :
Oslo tar nya tag för en bilfri stad – förbjuder gatuparkering i centrum
Oslo ska ha världens största bilfria stadskärna och första steget mot det blir att helt förbjuda all gatuparkering för bilar med start den 1 juni, skriver Aftenposten. Parkeringshus och garage kommer fungera som förut, men gatorna innanför det som kallas Ring 1 ska vara parkeringsfria. Ring 1 är den innersta av Oslos tre ringvägar och området som blir gatuparkeringsfritt är inte stort, men det är ändå en tydlig signal på att reglerna kan komma att skärpas ännu mer framöver. Planen är att Oslo om två år ska ha världens största bilfria centrum. Alla som bor i området ska
Läs mer om Aftenposten, Oslo och Ring.
Svensk skidåkare död – körde in i träd
En svensk man i 40-årsåldern dog efter en skidolycka i norska Hemsedal vid lunchtid på fredagen. Mannen tros enligt polisen ha kört in i ett träd, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Hemsedal.
Svensk man död på populär norsk skidort
En svensk man har dött i den populära skidorten Hemsedal i Norge, skriver Aftenposten.Mannen ska ha kört in i ett träd.
Svensk man död i populär norsk skidort
En svensk man har dött i den populära skidorten Hemsedal i Norge, skriver Aftenposten. Mannen ska ha kört in i ett träd.
Läs mer om Aftenposten, Hemsedal och Norge.
Marit Björgen nobbar medierna inför VM
Marit Björgen väljer att nobba all media inför VM i Lahtis. Detta då det finns för många förfrågningar och ett alldeles för späckat schema. – Marit måste spendera tiden till att träna och att ha hand om Marius (hennes barn), säger Norges sportchef Vidar Löfshus till Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten.
Norska planen: Peta Petter Northug i VM
Petter Northug ställde in Tour de ski på grund av överträning. Nu kan han petas från det norska stafettlaget till VM i Lahtis, skriver Aftenposten. – Jag hade varit orolig om det handlade om mig, säger Marcus Hellner till tidningen.
Läs mer om Aftenposten och Tour.