Aftenposten

Färre unga norrmän jobbar

På ett år har det blivit 22 000 färre unga i arbetslivet i Norge. En tuff arbetsmarknad har gjort att flera studerar - och de studerar längre. Det visar statistik från den norska statistikmyndigheten SSB, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Norge och SSB.

Färre unga norrmän jobbar

På ett år har det blivit 22 000 färre unga i arbetslivet i Norge. En tuff arbetsmarknad har gjort att flera studerar – och de studerar längre. Det visar statistik från den norska statistikmyndigheten SSB, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Norge och SSB.
Norge kan förbjuda bensin- och dieselbilar redan 2025
Flera länder har planer på att förbjuda försäljning av fossilbilar. Nu skriver Dagens Næringsliv att Norge kan förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar 2025. De fyra ledande partierna uppges ha kommit överens om hur ett sådant förbud skulle kunna sättas i kraft. Men enligt Aftenposten har det konservativa partiet Høyre dementerat att partierna har kommit överens, så helt klart verkar beslutet inte vara. Nästan en fjärdedel av alla nya bilar som säljs i Norge är redan eldrivna. Förutom bensinbilsförbudet finns också planer på att förbjuda all privat biltrafik
Läs mer om Aftenposten, Høyre och Norge.
Northug stoppades – från skandaldokusåpa
Norske skidstjärnan Petter Northug tillfrågades om han ville vara med i dokusåpan Paradise hotel. Men innan Northug ens fick chansen att svara satte managern Are Sörum Langås stopp för hans medverkan. – Du får fråga Are om vad jag svarade. Jag fick inte höra talas om det förrän efteråt, men tydligen så var det ett nej, säger Northug till Aftenposten.

Inget brott bakom dödsfallet i röret

I mitten av april hittades en svensk man hemmahörande i Arvika död i ett rör i centrala Oslo. Polisen misstänker inget brott bakom hans död, skriver Aftenposten. – Baserat på de upptäckter som gjorts i samband med obduktionen och resten av utredningen kan vi dra slutsatsen att dödsfallet berodde på en olycka, säger Stein Olav Bredli, chef för våldsroteln vid Oslopolisen till tidningen.
Irriterat efter att trion ratats från landslaget
Det stormar runt det norska skidlandslaget. Anledningen? Förbundets val att ta ut 14 manliga åkare - men bara åtta kvinnliga. – Signalen som förbundet skickar ut är ju att det inte är någon id för de näst bästa kvinnorna att satsa, säger ratade Mari Eide till Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Mari Eide.
Skådespelerskan Eva Henning död
Den svensk-norska skådespelerskan Eva Henning är död. Hon avled i Oslo den 18 april, enligt en dödsannons publicerad i norska Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Eva Henning och Oslo.
Islands statsminister överväger utlysa nyval
Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson överväger att upplösa parlamentet, enligt Aftenposten. Via sin Facebook-sida har Gunnlaugsson meddelat att han även funderar på att utlysa nyval.
Så skriver världens medier om läckan
Norska Aftenposten har kallat granskningen av Panamadokumenten för tidernas största journalistiska granskning. Dagen efter avslöjandet har informationen från de över 11 miljonerna läckta dokumenten varit huvudämnet för mediernas rapportering i stora delar av världen. Bland de inblandade i härvan finns både världsledare och fotbollsstjärnor.
Läs mer om Panamadokumenten.
Presidenter och kungliga pekas ut som fifflare
Många världskända personer pekas ut som skattefifflare i skandalen kring de läckta Panamadokumenten, som går tillbaka till uppgifter från 1970-talet. Här följer nio namn som norska Aftenposten har publicerat.
Läs mer om Aftenposten och Panamadokumenten.
Statsministern i härvan – nu krävs hans avgång
Den omfattande skatteskandalen som rullas ut av ett globalt journalistnätverk skapar politisk storm på Island. Efter avslöjandet om att statsministerns fru har pengar i skatteparadis kräver oppositionen nyval, skriver Aftenposten
Läs mer om Aftenposten och Island.
Norsk kritik: Osar av bitterhet i Sverige
Norge saknar konkurrensen från Sverige i längdskidspåren. I en krönika på Aftenposten beskriver Erlend Nesje en känsla av uppgivenhet när han möter det svenska landslaget. – Jag kan inte minnas när ni var så här dåliga senast, säger Nesje.
Nytt förslag: Förbjud tobaksköp hela livet
Norska läkarförbundet tar nu första steget mot en snus- och rökfri generation: De vill förbjuda tobaksköp för alla födda efter år 2000, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten.
Förslaget: 16-åringar ska aldrig få köpa tobak
Norska läkarförbundet tar nu första steget mot en snus- och rökfri generation: De vill förbjuda tobaksköp för alla födda efter år 2000, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten.
Nytt oväder slår hårt mot Storbritannien
Regnovädret Frank fortsätter slå hårt mot stora delar av Storbritannien och Irland. Dessutom går polisen i Yorkshire nu ut och varnar för ligor som plundrar regnskadade hem, rapporterar BBC. I Västnorge har det också börjat blåsa upp och polisen har bett civilförsvaret om hjälp, enligt Aftenposten.
Ännu ett galet år för världens diktatorer
2015 har varit ett intressant år – även för auktoritära världsledare. Vissa har käkat elefant, andra har bestigit berg. Detta samtidigt som de försökt bli uppskattade av folket och hantera trycket från en kritisk omvärld. Här följer några uppmärksammade händelser från länder som styrts enväldigt under 2015, och som SvD:s syskontidning Aftenposten har sammanställt.
Läs mer om Aftenposten.
Heidi, 49, dödades av fallande flaggstång
Trebarnsmamman Heidi Rusten Lohrmann, 49, dog när hon träffades av en fallande flaggstång utanför ett kapell i Oslo på julafton. Nu har familjen i samråd med polisen valt att gå ut med namn och bild. – Familjen kommer hit för att fira glädje, och så sker raka motsatsen. Barnen skulle sjunga i kören här, säger Trond Bakkevig, prost i församlingen till Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Oslo och Trond Bakkevig.
Oron i Polen: Trodde Kowalczyk skulle byta
Under denna säsong ska ett av längdskidåkningens största affischnamn, Justyna Kowalczyk inte bara tävla för Polen - hon ska även åka långlopp för ett norskt team. – Mina landsmän trodde att jag skulle byta nationalitet, säger hon till Aftenposten.
Beslutet om utträde ur Spanien upphävs
Den spanska författningsdomstolen upphäver Kataloniens beslut om utträde från Spanien, rapporterar norska Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Spanien.
Björgens babyoro: För sent att ångra
I december ska Marit Björgen föda sitt första barn. Och det är något som skrämmer skidåkningens allra största utövare. – Jag är spänd, säger Björgen till Aftenposten.
Talibaner har fritagit hundratals fångar
Talibaner har brutit sig in i huvudfängelset i den afghanska provinshuvudstaden Kunduz och fritagit flera hundra soldater enligt säkerhetskällor, rapporterar Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten och Kunduz.
Tåg stoppas på grund av flyktingströmmen
Tyskland stoppar stor del av sin tågtrafik på grund av flyktingströmmen genom Europa. Samtidigt ber regeringen i Norge polisen att skärpa gränskontrollerna, skriver Aftenposten.
Läs mer om Aftenposten, Europa och Norge.
14-åring har mördat en jämnårig flicka
En 14-årig pojke erkänner mord på en jämnårig flicka i Norge.Flickan hittades död för två veckor sen.– Av informationen vi har att döma är det ett avsiktligt mord, säger polisens Terje Skaar till Aftenposten.
Avtal klart – Stordalen tar emot flyktingar
Nu är det klart. Miljardären Petter Stordalen hyr ut hotellrum till 50 asylsökande i Norge. Han har tecknat ett avtal med det norska Migrationsverket. – I första hand handlar det om att välkomna dessa människor, säger Stordalen till Aftenposten.no.
Petter Northug har avtjänat sitt straff
För nio månader sedan dömdes Petter Northug till fängelse och böter efter rattfyllan. Nu har den norska skidstjärnan avtjänat sitt straff. – Det har varit en utmaning men jag har gjort mitt jobb, säger han till Adressavisen, enligt Aftenposten. Nu blickar han fram mot VM i Lathis 2017.