Aki

Ett år efter mordet – nu falller domen

Johanna Möller, 42, står åtalad för att ha mördat sin pappa Göran och försökt mörda sin mamma tillsammans med ex-pojkvännen Mohammad Rajabi. Arbogakvinnan har också, enligt Västmanlands tingsrätt, anstiftat mord på sin make Aki Paasila. Drygt ett år efter dödsattacken i sommarstugan i Arboga faller nu tingsrättens dom mot kumpanerna.

Familjens känslosamma ord om mördade Aki, 42

Han hittades död för två år sedan och Johanna Möller är skyldig till i vart fall anstiftan till mord på honom, enligt tingsrätten.Nu lämnar Aki Paasilas familj ett första uttalande om fallet, något som även TV4 publicerat.– Han var en älskad fyrbarnspappa, en son, en bror och en vän. Han, liksom vi i familjen, behöver ytterligare ett steg mot rättvisa, skriver familjen till Expressen.På måndagen faller domen.
Experten: Johanna Möller är unik bland kvinnliga mördare
Hon har beskrivits som kall och beräknande med ett aldrig sinande begär för pengar.Rätten anser att Johanna Möller, 42, är skyldig till mord och mordförsök på sina föräldrar samt anstiftan till mord på maken Aki Paasila.Döms Johanna Möller till livstid blir hon den sjunde livstidsdömde kvinnan bakom lås och bom i Sverige– Det här är ett fall som sticker ut och utgör inte den klassiska bilden av en kvinnlig mördare, säger forskaren Jenny Yourstone.
Kaurismäki tackar nej till Oscarsnominering
Den finske regissören Aki Kaurismäkis senaste film Ljus i natten hade chans att nomineras i sektionen bästa icke-engelskspråkiga film, men regissören nobbade erbjudandet, skriver finska tidningen Helsingin Sanomat.

Det la Johanna Möller alla pengar på

Johanna Möller satte sprätt på pengar och köpte bland annat en foodtruck för 240 000 kronor till maken Aki Paasila, och förde även över flera hundra tusen kronor i kontanter till honom, har hon berättat.Pojkvännen Mohammad Rajabi fick ett lyxliv präglat av märkeskläder, champagne och Västkustresor. 1,2 miljoner kronor kom in på hennes konto årligen, men lika mycket gick ut. Och hon behövde mer pengar, enligt åklagaren.En av Johanna Möllers döttrar vittnade i rätten om mammans förkärlek för pengar.
Familjens svåra kamp – för att få Johanna Möller dömd
Efter morden på Aki Paasila och Göran Möller riktade flera familjemedlemmar sina misstankar mot hustrun och dottern Johanna Möller.Under rättegången har hennes mamma, syster och delar ur Akis familj mött Arbogakvinnan i rätten – för att lämna känsliga vittnesmål som talar för hennes skuld.Nu välkomnas tingsrättens besked om att Möller är skyldig till mord på pappan och i vart fall anstiftan till mord på maken.– De känner att detta är en stor lättnad, säger Brage Åman som är målsägandebiträde för Akis familj.
GW:s kritik efter beskedet om Möller
Leif GW Persson har hela tiden sagt att Arbogakvinnan kommer att dömas för mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma.Men han är kritisk till att rätten nu anser henne skyldig till anstiftan till mordet på maken Aki Paasila:– Ibland är det tyvärr så att om det finns övertygande bevisning i en del, så åker de övriga delarna med av bara farten, säger GW.
Fonuschef förhörd om Arbogakvinnans gravkrav
Arbogakvinnan står åtalad för mord på sin make Aki Paasila som hittades död i sjön Hjälmaren. Kvinnan krävde att kroppen skulle kremeras men det ville inte hans familj. Bråket gick så långt att kyrkogårdsförvaltningen till slut fick gå in och medla, enligt en Fonuschef som nyligen hördes av polisen. På grund av att maken inte kremerades kunde graven öppnas och kroppen undersökas på nytt.
Läs mer om Aki Paasila, Fonuschef och Hjälmaren.
GW varnade polisen om Arbogakvinnan
Polisprofessorn och Brottscentralens expert Leif GW Persson uppmanade polisen i Västerås att utreda Aki Paasilas död – ett år innan Arbogakvinnan blev mordmisstänkt.– Hade de tagit det ärendet på allvar så är jag fullkomligt övertygad om att varken pappan eller mamman hade blivit utsatta för sin dotters mindre ömma omsorg på det sätt som de blev, säger han.
Kvinnans länsade makens bostad – med nya kärleken
Kvinnan drog utomlands men återvände natten mot lördag med buller och bång – med sin nya kärlek.I en dramatisk räd kastade paret ut maken från bostaden – och rensade den.De stal mannens bil och jagas nu av polis.–När hon kommer hem har hon med sig en annan man som hon också visar sig vara gift med, säger polisens stationsbefäl Aki Kononen till Borås Tidning.
Läs mer om Aki Kononen.
Arbogakvinnans mamma ska vittna om mordet
Jag älskade min dotter, men jag kan aldrig, aldrig förlåta henne för vad hon gjort.Så sa Arbogakvinnans mamma när hon hördes angående det misstänkta mordet på Aki Paasila tidigare under rättegången.Nu hörs hon igen – angående knivattacken mot henne och maken Göran i sommarstugan 2016.
Läs mer om Aki Paasila och Göran.
Mordet på Arbogakvinnans pappa i rätten
Den första delen av rättegången mot den 42-åriga Arbogakvinnan – om maken Aki Paasilas död – är avklarad. Från och med onsdagen handlar det om knivmordet på Arbogakvinnans pappa Göran.
Läs mer om Arbogakvinnan och Göran.
Nu möts Arbogakvinnan och Mohammad Rajabi igen
Den 42-åriga Arbogakvinnans före detta pojkvän Mohammad Rajabi ska i dag medverka i rätten för första gången.Under tiden i häktet har de gjort slut på relationen – och i rätten i dag möts de för första gången sedan de greps tillsammans förra sommaren.Dessutom ska flera läkare vittna om omständigheter kring Aki Paasilas mystiska död i Arbogafallet.
Advokatens nya bevisning till Arbogakvinnans fördel
Den 42-åriga Arbogakvinnan står åtalad för att ha mördat sin make Aki Paasila. Han hittades död i sjön Hjälmaren. Spår av alger i hans lungor och från vattenprover ska visa att han dränkts på en annan plats, enligt åklagaren. Men enligt ny bevisning från advokat Amanda Hikes var makens död inte ett mord.
Arbogakvinnans son förhörs i tingsrätten
Arbogarättegången fortsätter under fredagen med förhör med den 42-åriga mordåtalade kvinnans son. Han ska berätta om hur kvinnan bett honom välta en soffa över Aki Paasila som senare misstänks ha blivit mördad.
Läs mer om Aki Paasila.
Arbogakvinnans son förhörs i tingsrätten
Arbogarättegången fortsätter under fredagen med förhör med den 42-åriga mordåtalade kvinnans son.Han ska berätta om hur kvinnan bett honom välta en soffa över Aki Paasila som senare misstänks ha blivit mördad.
Läs mer om Aki Paasila.
Arbogakvinnan ska förklara försäkringen
I dag fortsätter rättegången mot den så kallade Arbogakvinnan. Dagen kommer att ägnas åt att försöka reda ut turerna kring livförsäkringen, som kvinnan misstänks ha tagit i maken Aki Paasilas namn.
Läs mer om Arbogakvinnan.
Arbogakvinnan bröt ihop under rättegången
I två hela dagar hade Arbogakvinnan uppträtt samlat och utan att visa några känslor. Men när hon pratade om sin döde make Aki Paasila på torsdagen brast hon ut i tårar: – Aki kunde vara helt underbar, sa hon mellan snyftningarna. Följ Arbogarättegången här.
Läs mer om Aki Paasila och Arbogakvinnan.
Arbogakvinnan ger sin version av makens död
Rättegångens tredje dag är helt vikt åt förhör med den 42-årige Arbogakvinnan. Fokus ligger på drunkningsfallet 2015 där hennes make Aki Paasila dog. I sista stund har kvinnans advokat åberopat 16 nya bevis som ska fria hennes klient. Expressens Johan Ronge och Filip Johansson rapporterar inifrån sal 1 i Västmanlands tingsrätt. Artikeln fortsätter under liverapporteringen nedan.
16 nya bevis som ska frikänna Arbogakvinnan
Här är de 16 nya bevisen som ska få Arbogakvinnan frikänd för mordet på maken Aki Paasila. Advokat Amanda Hikes har åberopat en lång rad nya handlingar och vittnesförhör. Bland annat kallar hon en brandman som vittne, till styrkande av att Arbogakvinnan var i chock morgonen då hon ringde 112 och sa att Aki Paasila var borta.
Läs mer om Aki Paasila och Arbogakvinnan.
Akis syster: Jag har mått väldigt dåligt
Känslorna tog överhanden när en av Aki Paasilas systrar frågades ut om broderns relation till Arbogakvinnan. – Jag har mått väldigt dåligt och haft svårt att sova, säger hon.
Läs mer om Arbogakvinnan.
Arbogakvinnan vill att nya kvinnan pressas
Arbogakvinnan, 42, vill att Aki Paasilas nya kvinna – som ska höras som vittne – pressas i rätten. Det framgår av 42-åringens eget anteckningsblock som hon har med sig i rätten. På en av sidorna, som är speciellt utmärkt med ett gem, står: Ifrågasätt hennes meddelanden natten 7/8. Följ Arbogarättegången här.
Arbogakvinnan förhörs om Aki Paasila
Hon misstänks för två mord, ett mordförsök, hot och stämpling till mord. I dag fortsätter rättegången om de uppmärksammade morden. Nu är det förhör med Arbogakvinnan – som nekar till alla anklagelser – som står i fokus.
Läs mer om Aki Paasila och Arbogakvinnan.
GW: Hon är skyldig – men kommer frias
Leif GW Persson är säker: Arbogakvinnan ligger bakom maken Aki Paasilas död. Men trots det kommer hon inte kunna dömas för dådet, menar polisprofessorn. – Inget av bevisen jag har hört räcker för att fälla henne, säger han.
Rättegången var som ett avsnitt av Lyxfällan
VÄSTERÅS. Jag hade väntat mig en omtumlande dag full av våldsamma familjekonflikter och ond, bråd död. Men delar av rättegången mot den 42-åriga Arbogakvinnan liknade mer ett uppförstorat, mardrömslikt avsnitt av Lyxfällan. Dagen präglades även av manifestationen av kärlek till den dödade Aki Paasila.