Akilov

Nya 3D-tekniken ska fälla Rakhmat Akilov

Här är nya tekniken som ska fälla Rakhmat Akilov för terrordådet på Drottninggatan.För första gången någonsin kommer brottsplatsdokumentation i 3D snart användas i en svensk rättegång.– Ja, det kommer finnas med, bekräftar åklagaren Hans Ihrman.Brottscentralen har besökt gruppen som arbetar med tekniken på polisen.

Expert: Svårt att fälla Akilov för terrorbrott

Rakhmat Akilov dödade fem och skadade femton när han mejade ner människor med en lastbil på Drottninggatan den 7 april 2017. Inom kort ställs han inför rätta åtalad för terroristbrott. Men det kan bli svårt för åklagaren att bevisa att det var ett terrordåd i lagens mening, enligt en straffrättsexpert som uttalat sig till SVT Nyheter.
Läs mer om Akilov och Drottninggatan.
Advokat: Åtalet mot Akilov skjuts upp
Läs mer om Akilov.
Advokat: Åtalet mot Akilov skjuts upp
Åtalet mot den terrormisstänkte Rakhmat Akilov har på begäran av hans advokater skjutits upp ytterligare en vecka, till den 30 januari, enligt advokat Johan Eriksson. – Det kommer att skjutas upp. Det blir inget åtal förrän den 30, säger han till TT.

Åtalet mot Akilov skjuts upp på nytt

Åtalet mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov skjuts sannolikt upp ännu en gång. Hans advokat vill ha ytterligare en vecka på sig för att gå igenom brottsutredningen.Det betyder att åtal troligen inte väcks förrän den 30 januari, rapporterar SVT.
Läs mer om Akilov, Rakhmat Akilov och SVT.
Kapad lastbilschaufför ses inte som målsägande
Lastbilschauffören vars fordon blev kapat av Rakhmat Akilov och använt som vapen vid terrordådet på Drottninggatan ses inte längre som målsägande, skriver DN.
Han känner sig rättslös och diskriminerad
Den sjunde april 2017 misstänks Rakhmat Akilov ha kapat en lastbil och använt den som vapen i terrorattentatet på Drottninggatan. Snart inleds rättegången men Akilovs första offer – chauffören till lastbilen – ses inte längre som målsägande. – Han känner sig rättslös, säger mannens målsägandebiträde Bernardo Bernales.
Terrorrättegången mot Akilov hålls i säkerhetssalen
Rättegången om terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april väntas starta i februari. Nu är det klart att rättegången kommer att hållas i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, skriver domstolen på sin hemsida.
Läs mer om Akilov, Drottninggatan och Stockholm.
Polisen: Omöjligt kartlägga tusentals som ska utvisas
Personer som ska utvisas men som polisen inte hittar hamnade i fokus när misstänkte terroristen Rakhmat Akilov visade sig vara en av 12 500 så kallade avvikna. Den siffran ligger fortfarande högt – men SvD kan berätta att polisens statistik är så bristfällig att det är omöjligt att veta hur många som håller sig undan.
Läs mer om Rakhmat Akilov och SvD.
Rakhmat Akilovs nya krav stoppas
Rakhmat Akilov, som erkänt terrordådet på Drottninggatan, har begärt att få ha en digital översättningspenna i sin cell – men Kriminalvården säger nej.En digital översättningspenna medför svårigheter vid visitation och har lagringsmöjligheter, vilket skulle kunna äventyra säkerheten i häktet, skriver myndigheten i sitt beslut.
Polisrapport: Terrorjakten efter dådet på Drottninggatan försenades
Terrorjakten efter dådet på Drottninggatan försenades på grund av strul med mobiloperatörer, skriver Dagens Nyheter.Enligt tidningen tog det fem veckor för polisen att analysera spår i mobiltrafiken för att kolla efter om det fanns eventuella medhjälpare till Rakhmat Akilov som är misstänkt för dådet.
Intern polisrapport: Det tog fem veckor för polisen att göra mobilanalyser
Terrorjakten efter attentatet på Drottninggatan försenades kraftigt på grund av strul med mobiloperatörerna. DN kan i dag avslöja att det tog fem veckor för polisen att analysera spår i mobiltrafiken efter eventuella medhjälpare till den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov. Bristfälliga Excel-filer ledde dessutom till att polisen upptäckte intressanta mönster i terrorutredningen, som sedan visade sig inte stämma.
Terroristmisstänkta Akilovs hemlighet oroar GW
Utredningen mot Rakhmat Akilov är klar – och snart väntar åtal.Men det är fortfarande en gåta vad han gjorde timmarna innan dådet.– Sådant är inte bra, då blir man ju lite orolig, säger Leif GW Persson.
Uppgift: Rakhmat Akilov får spela tv-spel i häktet
Rakhmat Akilov får ha en spelkonsol i sin cell på häktet, enligt uppgift till Aftonbladet.Dessutom ska han enligt tidningen få ha kontanter i sin cell för att kunna handla i kiosken på häktet.
Begär förlängd åtalstid om dådet på Drottninggatan
Åklagare har begärt förlängd åtalstid om terrordådet på Drottninggatan, meddelar åklagarmyndigheten.Senast 23 januari nästa år ska åtal väckas mot Rakhmat Akilov som misstänks för dådet.
Leif GW:s terrorvarning: Det kommer hända igen
I april genomfördes det dödligaste terrorattentatet i Sverige när Rakhmat Akilov mördade fem personer på Drottninggatan.Men Sverige kommer utsättas igen, varnar Leif GW Persson.– Det kommer hända igen, säger han i Veckans brott i SVT.
Akilov slipper sin cell – får egen avdelning
Han har erkänt terrordådet på Drottninggatan och därmed fem mord.Inne på häktet har han gjort Hitlerhälsningar, fått raseriutbrott och ertappats med ett vasst föremål.Nu får Rakhmat Akilov, 39, en helt egen avdelning, kan Expressen avslöja.– Han ska få en hel korridor med egen personal, säger en person med insyn i Kronobergshäktets verksamhet.
Akilov nekades kaffe – fick utbrott i häktet
Terrormisstänkte Rakhmat Akilov tappade nyligen humöret inne på häktet – över uteblivet kaffe, enligt uppgifter till Expressen.Utbrottet ledde till en tillrättavisning där personal gjorde klart för Akilov: Du kan inte skrika din vilja igenom.
Läs mer om Akilov och Expressen.Utbrottet.
Flera likheter mellan Akilov och New York-terroristen
De utvandrade båda från Uzbekistan, använde bilar – och fanns på polisens radar före terrordåden. Det finns uppenbara paralleller mellan misstänkte 29-årige terroristen i New York och Rakhmat Akilov som genomförde dådet på Drottninggatan.
Åtalstiden mot Rakhmat Akilov förlängs
Åtalstiden i fallet med den misstänkta terroristen Rakhmat Akilov förlängs ytterligare.Domstolen har beviljat åklagarens yttrande, meddelar åklagarmyndigheten.
Läs mer om Rakhmat Akilov.
Åtal dröjer om terrordådet på Drottninggatan
Ett åtal mot Rakhmat Akilov, misstänkt för lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm, dröjer.
SD-toppen anmäls för förtal efter terrorliknelse
Sverigedemokraterna Mattias Karlsson polisanmäls för förtal efter att ha liknat två ungdomar vid terroristen Akilov – och anklagat dem för att befinna sig illegalt i Sverige.
Läs mer om Akilov och Sverige.