Akilov

Hans sista gärning på den här jorden var att rädda sin son

Majoriteten av åhörarna fick torka bort tårar när Crispin Bevingtons anhöriga vittnade om sin förlust under rättegången mot Rakhmat Akilov. – Lyckan har ryckts ifrån våra liv. Alla säger att man lär sig hantera sorgen, men vi kommer inte att göra det, säger pappan John Bevington.
Anhöriga till dödsoffer i Akilovrättegången
Inrikes. I dag inleds den fas i rättegången mot den terroråtalade Rakhmat Akilov då de anhöriga till de fem dödsoffren kommer att framträda inför Stockholms tingsrätt.
Åhlnsanställd: En plats jag förknippar med sorg och rädsla
Hon såg väggen rasa mot henne när lastbilen kraschade in i hennes arbetsplats. I dag är hon sjukskriven och vet inte om hon någonsin kommer att kunna börja jobba där igen. – Just nu är det bara en plats som jag förknippar med sorg och rädsla, säger en av de Åhlnsanställda som på onsdagen hördes i rättegången mot Rakhmat Akilov.

Vittnen om kaoset inne på Åhlns: Jag trodde jag skulle dö

Rättegången mot Rakhmat Akilov fortsatte under onsdagen. Flera Åhlnsmedarbetare berättade i rättssalen om kaoset som uppstod den 7 april när lastbilen körde in på deras arbetsplats, och de fysiska och psykiska men som de lidit av sedan dess. – Jag trodde jag skulle dö, säger en kvinna som blev nedtrampad i varuhuset till följd av paniken som uppstod.
Läs mer om Rakhmat Akilov.
Rättegången mot Akilov når slutfas
Vad som hände vid och inne i varuhuset Åhléns när terroråtalade Rakhmat Akilov kraschade där efter färden på Drottninggatan i Stockholm står i fokus under dagens förhandling om dådet.(TT) Vad som hände vid och inne i varuhuset Åhléns när
Rättegången mot Akilov når slutfas
Inrikes. Vad som hände vid och inne i varuhuset Åhléns när terroråtalade Rakhmat Akilov kraschade där efter färden på Drottninggatan i Stockholm står i fokus under dagens förhandling om dådet.
Rättegången mot Akilov når slutfas
Läs mer om Akilov.
Akilov pressades om dödsoffret Ebba, 11
Rakhmat Akilov såg terrordådets yngsta offer, Ebba Åkerlund, 11, innan han kraschade in i varuhuset Åhlns City. Det uppgav han i rätten under tisdagen. Ebba skulle möta upp sin mamma när lastbilen kom farande. – Jag tror att hon såg ut som den flickan man visat på tv, sa Akilov i rätten.
Läs mer om Akilov, Ebba och Ebba Åkerlund.
Hon skadades svårt vid attentatet i Stockholm: Mina drömmar är över
Rättegången mot Rakhmat Akilov fortsatte under tisdagen med fler målsägandeförhör. En kvinna som skadades svårt hade svårt att hålla rösten stadig när hon berättade om sina få minnen från den 7 april. – Jag vill aldrig minnas det jag såg, berättade hon.
Läs mer om Rakhmat Akilov och Stockholm.
Hennes ben amputerades efter Drottninggatan-dådet
Den 38-åriga ukrainska kvinnan blev allvarligt skadad i terrordådet på Drottninggatan.Läkarna sa: För att rädda ditt liv måste vi amputera benet.På måndagen lämnade hon ett känslosamt vittnesmål i den pågående rättegången mot Rakhmat Akilov.– Jag förstår att minnena kommer följa mig hela livet. Jag vill glömma det här. Men varje morgon när jag vaknar och inte har mitt ben kvar. Då återvänder jag dit.
Offren berättade om sin skräck efter terrordådet i Stockholm
Offren för terrordådet i Stockholm har blivit rädda för höga ljud, folksamlingar och lastbilar. De flesta låtsas inte om den åtalade Rakhmat Akilov när förhören fortsatte i tingsrätten på torsdagen. Undantaget är en äldre romsk kvinna som skadades svårt när hon tiggde på Drottninggatan.
Akilov bröt ihop i rätten: Han började gråta
84-åriga Papusa Ciuraru mötte på terrormisstänkta Rakhmat Akilov för första gången sedan dådet på Drottninggatan. Och mötet väckte starka känslor. – Brottslingen är ju här framför mig, han skulle döda mig, sa Papusa och pekade på Akilov som gömde händerna i ansiktet och böjde ner huvudet.
Akilovrättegången: En målsägande mindre
Inrikes. Åklagaren i rättegången om dådet på Drottninggatan förra året har lagt ned åtalet när det gäller en av målsägarna. Därmed är det sammanlagt 149 målsägande i målet mot Rakhmat Akilov, som står åtalad för terroristbrott.
Effekt av terrordådet: "Nytt politisk landskap"
I dag är det ett år sedan Rakhmat Akilov i hög fart körde in på Drottninggatan och mejade ned ett stort antal människor.
Fyra vakter och väktare berättar – så var det att jobba under terrordådet
Ungefär tjugo vakter och väktare från Securitas var på plats när Rakhmat Akilov dödade fem personer på Drottninggatan i Stockholm.Ett år efter terrordådet berättar fyra av dem om de hemska minnesbilderna.–Hon var så trasig, den här kvinnan. När ordningsvakterna drog henne såg hon mer död ut än levande, berättar väktaren Toril.
Om EU:s samarbete varit bättre och djupare kunde attentaten ha förhindrats
I Stockholm pågår rättegången mot Rakhmat Akilov, mannen som erkänt det fasansfulla terrordådet på Drottninggatan i Stockholm förra året.
Ett år efteråt: Rakhmat Akilov följde bara manuskriptet
Mycket hinner hända på ett år: Borås har fått sina första elektroniskt styrda pollare, fordonshinder. Polisen har för första gången publicerat terror-rådgivning till befolkningen.
Kungen: Det gjorde ett starkt intryck att se så många agera så tydligt
Det är nu exakt ett år sedan Rakhmat Akilov stal en lastbil och körde rakt in i folkvimlet på Drottninggatan. Kungen och drottningen avbröt en utlandsresa för att snabbt ta sig tillbaka till Stockholm och kronprinsessan åkte själv till Drottninggatan. Under lördagen deltar kungafamiljen i minnesceremonierna för att visa sitt deltagande.
Tillbaka på Drottninggatan, ett år senare
Tillbaka på Drottninggatan, ett år senare. Klockan 14.53, fredagen den 7 april 2017 kom det första larmsamtalet, kort därefter kraschade terroråtalade Rakhmat Akilov den kapade lastbilen in i Åhlns. DN sänder live, på fredagen drygt ett år senare.
Akilov – terroristen som ingen vill veta av
Han svor trohet till Islamiska staten och bad om terrorsektens erkännande. Men ett år efter attacken på Drottninggatan är Rakhmat Akilov helt ensam. Ingen annan har tagit på sig dådet och i den jihadistiska propagandan är han bortglömd.
Det gjorde Akilov under terrordagen
Den 7 april 2017 började Rahmat Akilov dagen med att bygga en bomb – sedan bad han vännerna om förlåtelse. Det här gjorde Akilov under terrordagen.
Läs mer om Akilov och Rahmat Akilov.
Ebbas pappa kräver större skadestånd
Ebba Åkerlund,11, omkom i terrordådet på Drottninggatan.Hennes pappa Stefan har sedan dess riktat hård kritik mot regeringen och kräver ett större skadestånd.– Vi utreder vem som kan vara ansvarig utöver Akilov, säger hans advokat Thomas Bodström i Malou efter tio.
Läs mer om Akilov, Malou och Stefan.
Michael Sandsjö: Vi måste orka lyssna på dem som vill berätta
Det är påsklov hemma där vi bor och lillgrabben på nio år följer med till storstan på uppdrag. Vi har läst en del om terrorattentatet i Stockholm tillsammans tidigare. Lärt oss hur rättsprocessen fungerar. Pratat om Akilov.
Läs mer om Akilov och Stockholm.