Alliansledarna

Batras hämnd – efter hustrun Annas avgång

David Batra fortsätter att skämta om alliansen efter hustruns avgång. Men den här gången är det inte Anna Kinberg Batra som han syns med. Nya juryn i Talang, kallar han alliansledarna på bilden.
Läs mer om Anna Kinberg Batra och Talang.

Alliansen får akta sig för att grilla korv

Alliansen var koordinerad i gårdagens partiledardebatt, menar statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.Inför debatten hade alliansledarna delat bilder i sociala medier från en gemensam fika.– De får nog akta sig för att grilla korv, som de gjorde vid ett annat katastrofalt tillfälle, säger Hinnfors, och syftar på en hånad alliansfotografering från 2013.
Kristersson har redan bokat möte med Alliansledarna
Den senaste tiden har stämningen inom alliansen framstått som frostig.Som nyvald Moderatledare känner Ulf Kristersson ansvar för samarbetet – och har redan bokat möte med de andra alliansledarna.– Ytterst måste någon vara alliansens naturliga statsministerkandidat. Jag känner det ansvaret, säger han.

16.15: Liberalerna håller pressträff om Hultqvist

Alliansledarna har haft möte under eftermiddagen för att avgöra hur de ska gå vidare med misstroendet mot försvarsminister Peter Hultqvist. Nu ska Liberalerna och Jan Björklund ha en egen pressträff klockan 16.15 i riksdagen. SvD direktrapporterar från pressträffen.
Just nu: Alliansens misstroende mot Hultqvist står fast
Alliansen har inte släppt tanken på att kräva misstroendeomröstning mot försvarsminister Peter Hultqvist, S.Det uppger TT efter att Alliansledarna haft ett möte under tisdagen.
Åkesson: Kinberg Batra mest nykter mot SD
Moderatledaren Anna Kinberg Batra har varit mest nykter av alliansledarna mot Sverigedemokraterna. Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson inför sitt sommartal på lördagen. Samtidigt anklagar han Centerledaren Annie Lööf för att vara statsminister Stefan Löfvens bästa vän.
Alliansens hot mot Hultqvist består
Om en månad öppnar riksdagen igen – då är Alliansledarna redo att väcka misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). – Jag har inte sett några nya uppgifter som ger skäl till en annan bedömning, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Mikael Odenbergs nya känga mot Alliansen
Gång på gång har den tidigare moderata försvarsministern Mikael Odenberg kritiserat Alliansledarna för deras misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist.Nu kommer en ny känga.Den största konsekvensen så här långt är dock att hela fokus nu har flyttats från sakfrågan och regeringens tillkortakommanden till det politiska spelet, skriver han på DN Debatt.
Löfvens hemliga löfte till Ygeman – lovad comeback
Efter 25 timmar och 50 minuter fick alliansledarna det kaxiga svaret av Löfven: Två nya ministrar – och en regeringsombildning. Enligt uppgifter till Expressen sparkades infrastrukturminister Anna Johansson av statsministern. Samtidigt fick inrikesminister Anders Ygeman ett hemligt löfte om att göra comeback i regeringen redan nästa år – om Socialdemokraterna vinner valet.
Westerberg: Rimligt att vänta på KU:s bedömning
Folkpartiets, numera Liberalernas, tidigare partiledare Bengt Westerberg tycker att Stefan Löfven nu har gjort vad han har kunnat för att lösa regeringskrisen. Han menar också att alliansledarna borde ha väntat på att KU ska utreda ansvarsfrågan. – Jag delar uppfattningen att det inte finns några starka skäl att rikta misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist, säger han till DN.
Regeringen kallar till pressträff
Klockan 10 på torsdagen ska regeringen hålla pressträff.Anledningen är regeringskrisen som utlösts efter att alliansen riktat missförtroendeförklaringar mot tre ministrar.Ministrarna måste avgå efter skandalen där Transportstyrelsen felbehandlat känslig information, anser alliansledarna.
Läs mer om Transportstyrelsen.
De bestämde sig efter mötet med Stefan Löfven
Gryningsräden var välplanerad. Redan i tisdags kväll – några timmar efter mötet hos Stefan Löfven – bestämde de sig. Alliansledarna gör gemensam sak med Sverigedemokraterna och kräver att tre ministrar sparkas. De är beredda att ta över regeringsmakten redan i morgon, torsdag.
Björklund: Hade de varit chefer hade de fått sparken
Efter den turbulenta dagen som följde på misstroendeförklaringarna mot tre av regeringens ministrar deltog samtliga alliansledarna i Aktuellt i SVT. – Om de här tre personerna inte varit statsråd utan haft en annan chefsfunktion hade de fått sparken för tjänstefel, sa L-ledaren Jan Björklund i programmet.
Odenberg (M) kritisk mot alliansens misstroendeförklaring
Tidigare försvarsminister Mikael Odenberg (M) är kritisk mot misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist. Han anser inte att alliansledarna har på fötterna i sin kritik mot försvarsministern. – Känns som att de rycks med av sin egen upphetsning, säger han till DN.
Hotet kvarstår om misstroendeförklaring i höst
Alliansledarna riktar hård kritik mot statsminister Stefan Löfven (S) efter måndagens presskonferens om it-skandalen på Transportstyrelsen. Löfven säger sig ha fått information om att känsliga uppgifter som rör rikets säkerhet kan ha hamnat i orätta händer först i januari i år – trots att försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Anders Ygeman hade informationen nästan ett år tidigare.
Statsvetare: Tecken på sårig intern debatt i M
Moderaternas utspel om att fälla regeringen är ännu ett tecken på starka spänningar inom partiet. Uttalandet visar på en partiledning som inte kan sätta ner foten, säger statsvetaren Jonas Hinnfors. Statsvetarprofessorn Tommy Möller säger till TT att det nu blir avgörande blir hur de andra alliansledarna ställer sig.
Jan Björklund blev debattens vinnare
Alliansledarna slog de rödgröna i SVT:s partiledardebatt, enligt tittarna fast i Expressens och Demoskops undersökning. M-ledaren Anna Kinberg Batra klarade sig bättre än statsministern men det räckte bara till en silverplats. Bäst gick det för Liberalernas Jan Björklund. – Det var spänstigt. Det var viktiga ämnen och skiljelinjerna kom fram, säger han.
Alliansen enade om 2 000 poliser
Alliansen vill ta krafttag mot stenkastningen mot blåljuspersonal i utsatta områden. Under torsdagsmorgonen presenterade de fyra alliansledarna sina nya gemensamma förslag i samband med en rundvandring i Husby. Bland annat föreslår man 2 000 nya poliser i utanförskapsområdena samt ett återinförande av beredskapspolisen.
Läs mer om Husby.
Busch Thor: Björklund är lättast att prata med
VÄSTERÅS. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor recenserade i dag de andra alliansledarna i en tv-intervju för Expressen. – Den som är lättast att snacka med är Jan Björklund, för han är väldigt direkt, sa hon. Men den hon står närmast är Centerledaren Annie Lööf.
Busch Thor överkörd av kollegor i alliansen
VÄSTERÅS. De hemliga samtalen mellan alliansledarna slutade i oenighet. KD-ledaren Ebba Busch Thor argumenterade för att fälla Stefan Löfven redan nu i vår - men de andra i alliansen körde över henne. Anna Kinberg Batra, Jan Björklund och Annie Lööf är överens om att inte lägga någon gemensam budget under mandatperioden. – Vi behöver vara flera som tar över makten tillsammans, säger Ebba Busch Thor.
Nu ökar förtroendet för Stefan Löfven
Efter förtroenderasen för Stefan Löfven – nu bryter statsministern sin nedåtspiral. I Novus mätning om partiledarna ökar förtroendet för S-ledaren för första gången på nära två år. Men: Alliansledarna står högre.
Läs mer om S-ledaren och Stefan Löfven.
Ingen blockpolitik i 127 kommuner
Regeringen Löfven vill spräcka blockpolitiken – men Alliansledarna har hittills gett kalla...
Läs mer om Alliansledarna.