Alln

Avslöjandet för 21 år sedan – som Svenska Akademien struntade i

För 21 år sedan – den 5 april 1997 – avslöjade Expressens reporter Niklas Svensson nödropet från en ung kvinna.I ett brev till Svenska Akademiens Sture Alln berättade hon om sexuella övergrepp som påstods ha begåtts av kulturprofilen Jean-Claude Arnault.Men Sture Alln och de andra i Svenska Akademien struntade i larmet.Expressen återpublicerar i dag tre artiklar från april 1997 – som visar vad Svenska Akademiens ledamöter vetat sedan dess.

Horace Engdahl och Sture Alln måste sluta

Svenska Akademien får inte kollapsa och hamna i händerna på regeringen. Därtill är den alldeles för viktig. Expressens kulturchef Karin Olsson föreslår sju åtgärder som handlingsplan till de kvarvarande ledamöterna.
Läs mer om Karin Olsson och Sture Alln.
Sture Alln: Danius avskedade oss
I förra veckan meddelade Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius att hon lämnar sin post, vilket skapade protester. Men enligt akademiledamoten Sture Alln var det tvärtom. – Det var ju hon som avskedade oss i stället genom att det var hon som gick, säger han till Expressen.
Läs mer om Expressen och Sture Alln.

Sture Alln slår tillbaka: Hon avskedade oss

Sara Danius tvingades lämna uppdraget som Svenska Akademiens ständiga sekreterare.Beslutet möttes av starka protester.Nu slår akademieledamoten Sture Alln tillbaka.– Det var ju hon som avskedade oss i stället, säger Alln.
Läs mer om Alln och Sture Alln.
Per Wästberg om förtroendet för Danius: Kan ej svara
Per Wästberg – som sitter på Akademiens stol nummer 12 – vill inte uttrycka sitt stöd för den ständiga sekreteraren Sara Danius. – Jag kan inte ge något svar på det, säger han till DN i samband med att Nordiska priset ska delas ut i Börshuset på onsdagskvällen. Sture Alln uttrycker stöd för Akademiens arbete – men sade inget om Sara Danius ledarskap.
Läs mer om Börshuset och Nordiska.
Anna-Karin Bylund varnade för Jean-Claude Arnault 1996
Konstnären Anna-Karin Bylund varnade Svenska Akademien för kulturprofilen Jean-Claude Arnault redan 1996.I ett brev till dåvarande ständige sekreteraren Sture Alln vittnade hon om att han utsatt henne för sexuella övergrepp.– Mitt brev visar att de kände till anklagelserna redan för tjugo år sedan, säger hon till DN.
Mitt brev visar att Akademien kände till anklagelserna om övergrepp
I december 1996 läste den dåvarande ständige sekreteraren Sture Alln ett brev som skickats till Svenska Akademien. I det vittnade konstnären Anna-Karin Bylund om att Kulturprofilen utsatt henne för sexuella trakasserier och övergrepp. Nu berättar hon öppet om händelserna och DN kan publicera brevet i sin helhet. – Mitt brev visar att de kände till anklagelserna redan för tjugo år sedan, säger hon till DN.
Sture Alln: Brevets innehåll framstod inte som viktigt
Sture Alln, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, säger att brevet där Anna-Karin Bylund beskrev sexuella trakasserier och övergrepp inte framstod som viktigt. Dessutom fanns ett förtroende för Kulturprofilen inom Akademien.
Alln: Blir inget möte – har klarat sig ändå
Mötet för hälften av Akademiledamöterna som planerades under onsdagen blir inte av. Det meddelar ledamoten Sture Alln över telefon till Malou efter tio – och tillbakavisar att mötet skulle handla om förtroendet för Sara Danius.
I morgon möts de igen – för första gången sedan krisen började
I morgon möts Svenska Akademiens ledamöter för första gången sedan krisen rullades upp i torsdags.Ledamöter från de olika sidorna i konflikten kommer då att befinna sig i samma rum.– Jag kommer att säga hej, säger Sture Alln om hur han ska bemöta Sara Danius.
Läs mer om Sture Alln.
Krismöte om förtroendet för Danius i morgon
Akademieledamoten Sture Alln säger till SVT att de åtta som röstade emot en uteslutning av Katarina Frostenson kommer att uttala sig efter ett möte som hålls på onsdagen, då de bland annat ska diskutera om de har förtroende för Sara Danius. – Vi ska mötas i den här lilla gruppen i morgon och då har vi lovat att vi i förväg inte ska uttala oss om hur vi ställer oss, säger Alln.
Läs mer om Alln, Katarina Frostenson och SVT.
Akademieledamöter träffas för att diskutera Sara Danius
De åtta ledamöter som röstade för att behålla Katarina Frostenson i Svenska Akademien kommer att mötas under onsdagen.Då ska deras förtroende för Sara Danius diskuteras, säger ledamoten Sture Alln till SVT Nyheter.–Vi ska mötas i den här lilla gruppen, säger han.
Johan Esk: En match med snille och smak slutade med ett jaha
Första halvleken hade både snille och smak. Sedan dog tungviktsmatchen och AIK har inte slagit Malmö borta sedan Sture Alln styrde Svenska Akademien.
Sture Alln om Sara Danius ställning: Det kan jag inte svara på
Sture Alln säger att han inte kan svara på om Sara Danius ställning som ständig sekreterare i Svenska Akademien har försvagats. Det framkommer i en intervju i P1-morgon.
Läs mer om P1-morgon och Svenska Akademien.
Sture Alln: Krävdes flera omröstningar om Frostenson
Sture Alln, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, berättar hur omröstningen gick till när man beslutade att inte sparka Katarina Frostenson.Det framgår att ledamöterna var djupt oeniga frågan.– Det krävdes flera omröstningar för att få fram resultat, säger Alln till Ekot.
Moped och bil i krock i centrala Göteborg
På söndagskvällen har en mopedist och bil krockat i Nya alln i centrala Göteborg.– Vi har spärrat av vägen och ambulanssjukvården arbetar på platsen, säger räddningstjänstens larm och ledningsoperatör.
Läs mer om Göteborg och Nya.
Olycka i centrala Göteborg – stor trafikpåverkan
En olycka har inträffat vid nya Alln i centrala Göteborg.Enligt Trafikverkets hemsida är det stora störningar i trafiken till följd av olyckan.
Läs mer om Alln, Göteborg och Göteborg.Enligt.
Staden kritisk mot nya T-banans planerade stationsbyggnad i Stigbergsparken
Här, mitt i Stigbergsparken, föreslås den nya 800 kvadratmeter stora och på sina ställen 11 meter höga nya entrbyggnaden till tunnelbanestationen Sofia på Söder ligga. Chefstjänstemännen i stadens tunga förvaltningar tycker byggnaden blir för stor och för hög. Trädraden som markerar gamla Tjärhovsgatan genom parken kommer att behöva fällas för det stationsbygget men eken i Stigbergsparkens västra del blir kvar liksom alln längs Folkungagatan.
Kvinna attackerad av skräckman i all
En kvinna blev natten mot lördagen utsatt för ett våldtäktsförsök i Alln i centrala Göteborg.Mannen tvingades på flykten av vittnen – som efter en intensiv jakt lyckades övermannan honom.
Läs mer om Alln och Göteborg.Mannen.
Vägmarodörer krossade krigsmonument efter fylla
I full kärriär körde de två unga männen längs alln.Det gick så fort att de inte han väja när alln tog slut och männens bil körde in i ett monument för stupade under andra världskriget.Efterräkningen för de två männen, som misstänks ha varit nbarkotikapåverkade, kan bli diger.–Försäkringsbolaget kan ställa krav mot föraren om det visar sig att han varit påverkad av narkotika, säger vaktavade befäl Søren Strægaard till Ekstrabladet.
Fyra bilar i seriekrock utanför Trädgår'n
Fyra bilar har krockat på Nya Alln, utanför Trädgår'n. Det är oklart om någon person är allvarligt skadad. – Minst en person är kvar i en av bilarna. Räddningstjänsten klipper upp taket på den, säger Peter Adlersson, polisen presstalesperson i Göteborg.
Med politiska ränder som aldrig går ur
Carl-Martin Sture Alln den yngre Vikingsson lämnade politiken för att kunna bli mer... politisk. Vi träffade den skivaktuelle musikern, låtskrivaren och humanisten i uppväxtstaden Landskrona.
Läs mer om Landskrona och Vikingsson.
Med politiska ränder som aldrig går ur
Carl-Martin Sture Alln den yngre Vikingsson lämnade politiken för att kunna bli mer... politisk. Vi träffade den skivaktuelle musikern, låtskrivaren och humanisten i uppväxtstaden Landskrona.
Läs mer om Landskrona och Vikingsson.