Almedalen

Finans och politik hänger tätt samman

Nya partnerseminarier med Affärsvärlden i Almedalen under torsdagen.
Läs mer om Affärsvärlden och Almedalen.

Jurist: Kommunalt veto mot NMR skulle få stora konsekvenser

Region Gotland vill använda den kommunala vetorätten för att stoppa nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att delta på politikerveckan i Almedalen i sommar. Om detta lyckas skulle det öka kommunernas inflytande över politiska evenemang, det menar Linda Widenström, jurist på kammarrätten i Göteborg. – Min uppfattning är att det inte håller.
Nordiska motståndsrörelsen ansöker om plats på Almedalen 2018
För andra året i rad ansöker den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) om en plats på politikerveckan i Almedalen. Förra året orsakade NMR:s närvaro i Almedalen stor uppståndelse, men att stoppa organisationens närvaro kan strida mot grundlagen, rapporterar Hela Gotland.
Läs mer om Almedalen, Hela Gotland och Nordiska.
Stefan Löfven åker inte till Davos: Väljer att vara hemma
Han skippade Almedalen i somras för att resa runt i Sverige.Nu avbokar statsministern sin medverkan i Word Economic Forum i Davos nästa vecka.– Det här året väljer jag att vara hemma och har annat i kalendern.

Film om Almedalen ska ifrågasätta mediers roll

En bra vecka för demokratin. Så heter en kommande dokumentärfilm om Almedalsveckan. Det rapporterar Hela Gotland. – Vi behöver hitta nya sätt att prata om demokratin och om politik, säger regissören Cecilia Björk till tidningen.
Jessica Schedvin: M-toppen sände nakenbilder till mig
Den etablerade M-kollegan kontaktade henne i Almedalen och ville diskutera politik.Men mötet slutade med ett sexuellt övergrepp och under flera dagar fortsatte mannen – i dag en av Moderaternas högst uppsatta politiker – att skicka nakenbilder på sig själv och länkar till porrsajter.Det berättar Jessica Schedvin – i spåren av #metoo.– Personer som beter sig på det här sättet ska inte sitta i riksdagen, säger hon.Moderaterna har nu inlett en undersökning mot toppolitikern.
Har du glömt vad du sa om Almedalen, Hakelius?
Igår ägde den omtalade studentaftonen med Alexander Bard rum i Lund, helt utan protester – ändå sprids föreställningen om åsiktsförtryckande studenter. Jens Liljestrand svarar Johan Hakelius i debatten om vilka strider som förtjänar vårt engagemang.
Läs mer om Alexander Bard, Almedalen och Lund.
Polisen i stora drag nöjd med insatsen mot nazister i Almedalen
Trots att en installation till minne av Förintelsen förstördes och att organisationers flaggor brändes är polisen nöjd med sin insats när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hyrde mark under Almedalsveckan.
Allmändalen i Fittja är ett alternativ till Almedalen
Fittja. Det ställs i ordning och pyntas i lokalerna inför helgens stora händelse. På lördag anordnar Mångkulturellt centrum i Fittja Allmändalen, som ett alternativ till den politiska Almedalsveckan i Visby.
Ola Larsmo: Silberstein öppnar ett fönster i ett unket rum
Att läsa Margit Silbersteins kolumn om Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen (DN 8/8) kändes som när någon öppnar ett fönster i ett unket rum. Ola Larsmo skriver om Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen.
Läs mer om Almedalen och Nordiska.
Ola Larsmo: Den som försvarar fascisters yttrandefrihet måste också vara beredd att bekämpa dem
Att läsa Margit Silbersteins kolumn om Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen (DN 8/8) kändes som när någon öppnar ett fönster i ett unket rum. Ola Larsmo skriver om Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen.
Läs mer om Almedalen och Nordiska.
Margit Silberstein: Jag mötte en vålnad i Almedalen
KOLUMNEN. Margit Silberstein är journalist och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Hon har tidigare varit inrikespolitisk kommentator i SVT. Att nazister var aktiva på politikerveckan i Visby sågs av somliga som en bagatell. Hos mig väckte de djup fasa. När ska vi skrika ut vår vrede om inte mot antisemitism och rasism?
Läs mer om Almedalen, SVT och Visby.
Konsultexpertens spaning från Almedalsveckan – gig-tätaste platsen i Sverige
Jag har nyligen varit på den gig-tätaste platsen i Sverige, Almedalen. Konsulter, pr-proffs, journalister, rådgivare. I år väntades färre deltagare och lågt engagemang. Men det blev tvärt om. Här är min spaning från Politikerveckan.
Konsultexpertens spaning från Almedalsveckan – gig-tätaste platsen i Sverige
Jag har nyligen varit på den gig-tätaste platsen i Sverige, Almedalen. Konsulter, pr-proffs, journalister, rådgivare. I år väntades färre deltagare och lågt engagemang. Men det blev tvärt om. Här är min spaning från Politikerveckan.
Allt fler brott mot barn på nätet
SvD Junior var på plats i Almedalen. Ett ämne som det pratades mycket om var grooming, övergrepp på barn på nätet. Juniorreportrarna intervjuade regionpolischef Carin Götblad, som kämpar för barnen.
Läs mer om Almedalen och Carin Götblad.
Flera fall av hets mot folkgrupp i Almedalen
Almedalen är slut för i år – och polisen arbetar nu med att utreda flera fall av hets mot folkgrupp, våldsamt motstånd och skadegörelse.– Vi har arbetat med en rad insatser för att möta och förebygga den oro som funnits, säger kommenderingschef Annika Eriksson, i ett pressmeddelande.
Läs mer om Almedalen och Annika Eriksson.
Evelyn Schreiber: Nazister i Almedalen ställs mot vänsterextremister i Hamburg
Hur hade reaktionerna varit om det varit nazister? Om maskerade män i bombarjackor plötsligt blivit våldsamma?
Läs mer om Almedalen och Hamburg.
Partiledarna tar inte upp de största utmaningarna
Ett centralt tema för talen i Almedalen var frihet – men det stora hotet mot friheten är klimatförändringarna. Och detta valde de flesta partiledare att helt bortse från under årets tal i Almedalen, skriver debattören Staffan Laestadius.
Läs mer om Almedalen.
Slarvigt av Moderaterna
DN 10/7 2017. Det var en påtagligt nervös Anna Kinberg Batra som äntrade scenen under Moderaternas dag i Almedalen. Detta tal var viktigt för henne, för hon sitter på lånad tid, och det har hon gjort länge. Partikamraterna konspirerar bakom hennes rygg, och väljarna flyr. Av dem som röstar på alliansen vill nu var tredje att hon ska avgå innan valet, visade en ny opinionsmätning på söndagsmorgonen.
Hdi Fried: Förbjud nazistiska organisationer
Almedalen ett skrämmande uppvaknande, skriver Hdi Fried, författare och psykolog som överlevde Förintelsen.
Läs mer om Förintelsen och Hdi Fried.
Politikerna vänder hem från Almedalen fyllda av klassretorik
Nu återställs ordningen efter politikerveckan i Almedalen. Förra året återvände partiledarna med svävande resonemang om värderingar. Den här gången laddar de för den politiska hösten med skarp klassretorik.
Läs mer om Almedalen.
Ewa Stenberg: Fyra saker att ta med sig från Almedalen 2017
Visby. I Almedalen blev konturerna av nästa års valrörelse tydligare. Partiledarna var mer personliga, de talade om klyftor, om sjukvård och om äldrevård. Och eftertankens kranka blekhet drabbade de politiker som gett våldsbejakande antidemokrater en plattform i Visby. Här är fyra saker att ta med sig från årets Almedalen:
Läs mer om Almedalen och Visby.
Företagen in på bara skinnet i Almedalen
Almedalens allt närmare relation till näringslivet har fått kritik under helgen. I ett par fall blev relationen hudnära och livslång.
Läs mer om Almedalen.
Lokalpolitikern markerade mot nazisterna i Almedalen
När Eva Stein såg nazisterna i Nationella motståndsrörelsen höja sina fanor under Anna Kinberg Batras tal bestämde hon sig. Hon tog ett djupt andetag, klev fram mot nazisterna – och spottade i gräset.
Läs mer om Almedalen och Nationella.