Almedalsveckan

Film om Almedalen ska ifrågasätta mediers roll

En bra vecka för demokratin. Så heter en kommande dokumentärfilm om Almedalsveckan. Det rapporterar Hela Gotland. – Vi behöver hitta nya sätt att prata om demokratin och om politik, säger regissören Cecilia Björk till tidningen.

Sanningen om Färjan-Håkans möte med Jimmie Åkesson

Många blev förvånade när en bild av Färjan-Håkan och Jimmie Åkesson dök upp i Instagram-flödet.Nu avslöjar Håkan Hallin sanningen om vänskapen med partiledaren.– Första gången kände jag inte igen honom. Men så sågs vi förra året på Almedalsveckan – sen sågs vi ju här nu också, säger han.
Polisen i stora drag nöjd med insatsen mot nazister i Almedalen
Trots att en installation till minne av Förintelsen förstördes och att organisationers flaggor brändes är polisen nöjd med sin insats när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hyrde mark under Almedalsveckan.
NMR nekas en plats på Almedalsveckan
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen nekas att hyra mark av Region Gotland under Almedalsveckan.Men det beslutet kan bryta mot grundlagen, skriver DN.

Region Gotland säger nej till att hyra ut mark till NMR

Region Gotland tänker inte hyra ut mark till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) under Almedalsveckan nästa år. På onsdagen fattade tekniska nämnden beslutet att använda en vetorätt som kommunen har. Men det är oklart om beslutet strider mot grundlagen.
Läs mer om Almedalsveckan, NMR och Nordiska.
Så vill de stoppa NMR från att hyra mark under Almedalsveckan
Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ska inte få hyra mark under Almedalsveckan nästa år med hänvisning till ordningslagen. Det är de åtta riksdagspartier som arrangerar politikerveckan i Visby överens om, säger moderaten Patrik Thored till DN. Men det beslutet kan komma att strida mot grundlagen.
Riksdagspartierna vill stoppa NMR från att hyra mark under Almedalsveckan
Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ska inte få hyra mark under Almedalsveckan nästa år med hänvisning till ordningslagen. Det är de åtta riksdagspartier som arrangerar politikerveckan i Visby överens om, säger moderaten Patrik Thored till DN. Men det beslutet kan komma att strida mot grundlagen.
Gotland ska stoppa nazisterna under Almedalsveckan
Gotland och arrangörerna bakom Almedalveckan fick stor kritik när de gav nazistiska NMR en plats i fjol. Men i år planerar de att stoppa NMR, erfar tidningen Hela Gotland.
JK: Tyrrunan är inte ett tryckfrihetsbrott
De använde fanor och broschyrer med den nazistiska symbolen tyrrunan under Almedalsveckan.Men justitiekanslern anser inte att det är ett tryckfrihetsbrott – och inleder inte någon förundersökning.Det finns inte nu skäl att göra någon annan bedömning. skriver myndigheten.
Läs mer om Almedalsveckan.Men.
Allmändalen i Fittja är ett alternativ till Almedalen
Fittja. Det ställs i ordning och pyntas i lokalerna inför helgens stora händelse. På lördag anordnar Mångkulturellt centrum i Fittja Allmändalen, som ett alternativ till den politiska Almedalsveckan i Visby.
Konsultexpertens spaning från Almedalsveckan – gig-tätaste platsen i Sverige
Jag har nyligen varit på den gig-tätaste platsen i Sverige, Almedalen. Konsulter, pr-proffs, journalister, rådgivare. I år väntades färre deltagare och lågt engagemang. Men det blev tvärt om. Här är min spaning från Politikerveckan.
Konsultexpertens spaning från Almedalsveckan – gig-tätaste platsen i Sverige
Jag har nyligen varit på den gig-tätaste platsen i Sverige, Almedalen. Konsulter, pr-proffs, journalister, rådgivare. I år väntades färre deltagare och lågt engagemang. Men det blev tvärt om. Här är min spaning från Politikerveckan.
Många nazistkopplade anmälningar i Visby
När polisen summerar gjorda anmälningar, misstankar om brott och ingripanden under Almedalsveckan i Visby har de flesta kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsens närvaro.
Läs mer om Almedalsveckan, Nordiska och Visby.
Almedalsveckan borde hållas för unga i Malmö
I fredags blev en man skjuten på Herrgården i Malmö.Det är den 29 skjutningen bara i år.Jag sitter med mina vänner på en restaurang, och vi diskuterar som vanligt världsproblem.
Läs mer om Herrgården, Malmö och Malmö.Det.
Fakirshow med Kinberg Batra avslutar Almedalsveckan
Anna Kinberg Batra kom till Visby för att signalera styrka inför den fortsatta maktkampen inom Moderaterna. Hon hotar också att hoppa av försvarsförhandlingarna om regeringen inte är beredd att satsa mera. Årets Almedalsvecka präglades av att både Alliansen och Socialdemokraterna vill väcka liv i den gamla trygga höger-vänsterkonflikten.
Vi såg nazismen förstöra det bästa med Almedalen
Omkullvälta tidningsställ. Störande skrik. Men framför allt, organisationer som flydde och politiker som inte kunde träffa sina väljare. Nazistiska NMR:s närvaro under Almedalsveckan blev just det många befarat: ett slag mot demokratin.
Läs mer om Almedalen och Almedalsveckan.
Föddes i Nazityskland – stöttar NMR i Almedalen
Vera Oredsson, 89, är Nordiska motståndsrörelsens koppling bakåt – till Nazityskland och till efterkrigstidens svenska nazism. Nazistveteranen och numera NMR-medlemmen är i Visby för Almedalsveckan. – Jag är uppfostrad in i nationalsocialismen sen 1938. Det har jag aldrig tvivlat på, säger Oredsson.
Politikerna vill stoppa nazisterna nästa år
Nazistiska NMR kan komma att stoppas från att delta i Almedalsveckan nästa år. Detta sedan gruppen stört flera politiker under deras framträdanden. – Vår ambition är att NMR och liknande antidemokratiska och våldsbejakande grupper inte ska få en plats i Almedalsveckan 2018, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelens ordförande.
Läs mer om Almedalsveckan, Meit Fohlin och NMR.
Arrangör: NMR kommer att förbjudas sätta upp tält 2018
Gotlandspolitikerna jobbar nu för att nazistiska NMR – som på lördagen störde flera politikerintervjuer – ska hindras från hyra markplats under Almedalsveckan nästa år. – De jobbar på ett förbud, och jag hoppas att vi inte står inför samma situation nästa år, säger projektledaren Mia Stuhre till SvD.
Läs mer om Almedalsveckan, Mia Stuhre, NMR och SvD.
Statsministern åker på Sverigeresa – inte till Almedalen
Statsminister Stefan Löfven (S) åkte inte till Almedalsveckan i Visby utan istället ut på en resa runt om i Sverige. Jag vill träffa så många som möjligt, säger han till DN.
Live: Rakt på sak med Jimmie Åkesson
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson frågas ut under Almedalsveckan av DN:s Mats J Larsson.
Stor risk att KD åker ur riksdagen
VISBY. Kristdemokraterna är illa ute. Den slutsatsen drar opinionsinstitutet Ipsos analytiker Nicklas Källebring inför valet nästa år. Den erfarne Källebring ger varje dag en djupdykning i läget för partierna under Almedalsveckan.
Läs mer om Almedalsveckan och Källebring.
Flera anmälda Hitlerhälsningar i Visby
Polisen söker efter en okänd man som misstänks ha gjort en Hitlerhälsning på hamnplan i Visby, där Almedalsveckan pågår.
Bah Kuhnke om NMR: Vi får inte ge dem utrymme
VIDEO | Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke intervjuades av SvD:s chefredaktör, Fredric Karn. De pratade bland annat om Nordiska Motståndsrörelsens närvarande under Almedalsveckan, och huruvida det är demokratiskt rätt eller inte.