Alperna

Lubitz familj hävdar oskuld

Två år har gått sedan piloten Andreas Lubitz låste in sig i cockpit och medvetet kraschade ett Germanwingsplan in i en bergvägg i franska Alperna.
Läs mer om Alperna och Germanwingsplan.

Makarna Stordalens romantiska semester

Även paret Stordalen måste ta en paus från alla måsten ibland. Helgen spenderade de bland bergen i franska Alperna och Gunhild delar med sig av semesterbilderna på sociala medier. Att dra blod är aldrig roligt, men den här gången är åtminstone utsikten vacker, skriver Gunhild Stordalen på sin Instagram.
Genom okända alper i Japan
Bergbana djupt under marken, linbana högt över dalarna och tio meter höga snövallar – turistvägen genom Japanska alperna är ett hisnande bergsäventyr bara några timmar från Tokyo.
Läs mer om Japan, Japanska och Tokyo.
Lavin i franska Tignes – flera begravda i snön
En lavin har utlösts i de franska alperna. Enligt BBC har flera personer begravts i snö i orten Tignes.
Hjärnhinneinflammation drabbade elev under resa
En svensk gymnasieelev på skolresa i franska Alperna har drabbats av hjärnhinneinflammation. Flera andra elever har fått antibiotika i förebyggande syfte, rapporterar Sveriges Radio.
Läs mer om Alperna.
Fick hjärninflammation under skidresa i Alperna
En svensk gymnasieelev på skolresa i franska Alperna har drabbats av hjärnhinneinflammation. Flera andra elever har fått antibiotika i förebyggande syfte, rapporterar Sveriges Radio.
Läs mer om Alperna.
JUST NU: Lavin i Italienska Alperna
En lavin vi har gått i Courmayeur i italienska Alperna. Enligt Ansa ska två personer vara döda.
5 spännande skidområden i franska Alperna
Skidsemester i Frankrike? Då är flygplatsen i Lyon ett spännande alternativ till Genève och Grenoble. Här är en guide till fem fina skidområden i närheten av Lyon.
Läs mer om Alperna, Frankrike, Grenoble och Lyon.
Martha fick nytt hjärta – överlevde mot alla odds
Martha har överlevt med hjälp av maskiner, pumpar och syrgas. Flera gånger har hon varit nära döden. Men nu står hon här i en skidbacke i Alperna – mot alla odds och med nytt hjärta. Det är sagolikt att åka skidor och häftigt att träffa andra som är transplanterade. Jag är inte ensam om att ha nytt organ, säger hon.
Läs mer om Alperna.
Fyra bergsklättrare döda i ras i Alperna
Fyra bergsklättrare uppges ha dött nära Italiens gräns mot Schweiz, rapporterar AP.
Läs mer om Alperna och Schweiz.
Svensk skidåkare död efter lavin i Alperna
Den svenske skidåkare i 45-årsåldern som skadades svårt i en lavin i Österrike har avlidit.Det bekräftar UD:s presstjänst.Olyckan inträffade på söndagen.
Läs mer om Alperna och Österrike.
Svensk död efter lavinen i Österrike
Den svenske man som skadades svårt i en lavin i österrikiska alperna i söndags har avlidit, bekräftar UD:s presstjänst.
Läs mer om Österrike.
Minst fyra döda i lavin i Alperna
Minst fyra människor har omkommit i samband med att en lavin dragit med sig nio skidåkare i franska Alperna, enligt räddningstjänsten. Offren befann sig i ett offpist-område nära Tignes, en populär skidort nära gränsen mot Italien, när lavinen gick.
Läs mer om Alperna och Italien.
Värme lockar mer än snö på sportlovet
Den som trodde att det var Alperna som lockade till flest utlandsresor under sportlovet har missat de senaste årens starka trend: Sportlov innebär sol och värme för utlandsresenärerna.
Läs mer om Alperna.
Svensk livshotande skadad i lavin
En svensk är livshotande skadad efter en lavin i Alperna, enligt TT. Personen – en man – ska ha dragits ner 300 meter när lavinen utlöstes.
Läs mer om Alperna.
Skidolyckan kan ge ekonomisk smäll
Lockar en skidsemester i Alperna under sportlovet? Se då till att inte glömma EU-kortet och att kolla att hemförsäkringen inkluderar reseskydd. En olycka i en skidpist i Österrike kan annars bli en mycket dyr historia.
Läs mer om Alperna, EU-kortet och Österrike.
Ytterligare överlevare funna efter lavinen
Tre personer har räddats ur lavinen i de italienska Alperna uppger den italienska räddningstjänsten på Twitter.
Läs mer om Alperna och Twitter.
Enorma byggena som blev klara under 2016
En ny transporthub byggdes, en tunnel genom alperna blev klar och Panamakanalen blev lite rymligare. Den amerikanska tidningen Wired har listat de största infrastrukturprojekten i världen som avslutades under 2016. Här är några av dem.
Läs mer om Panamakanalen och Wired.
Persbrandt på lyxsemester med Lundell
Mikael Persbrandt och Sanna Lundell semestrar bort vardagsstressen. Tillsammans har de åkt på kärleksresa till franska Alperna. Vi har drömt om det här och pratat om det varje år sedan vi träffades. skriver Sanna Lundell i sin blogg.
Läs mer om Alperna, Lundell och Sanna Lundell.
Snöbrist i Alperna – inget liknande på 100 år
Det föll rekordlite snö över de schweiziska alperna förra månaden och skidorter tappar besökare under en säsong som tidigare brukade innebära full fart i backarna.
Läs mer om Alperna.
Bara Lubitz kan klandras för flygkraschen i franska Alperna
Piloten Andreas Lubitz ska ensam hållas ansvarig för flygkraschen i franska Alperna, där 150 personer dödades när han medvetet styrde planet in mot en bergvägg.
Läs mer om Alperna.
Kungaparet myser efter den turbulenta tiden
Efter den turbulenta tiden i och med Silvias akuta sjukdomsfall är hon och kungen äntligen tillsammans. I veckan har de varit på en lyxresa till schweiziska Alperna där de tillsammans kopplat av. – De laddar batterierna inför den kommande arbetsveckan, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.
Läs mer om Alperna och Margareta Thorgren.