Amf

Nordea kallade till hemligt ägarmöte om flyttbeslut

Nordeas vd Casper von Koskull kallade i tisdags till hemligt möte med flera svenska minoritetsägare, bland andra AMF, Swedbank Robur och AP-fonder, kan SvD Näringsliv avslöja. Några av de större minoritetsägarna är skeptiska till planerna på att flytta bankens huvudkontor till Helsingfors.

Se upp för fällorna om du väljer tidig pension

Ekonomin blir sämre men livet kan bli bättre.Så ser det ut för många som väljer att gå i tidig pension.– Grundläggande för alla är att man behöver genomföra förändringar i sin ekonomi, säger Dan Adolphson på AMF.Men med en bra planering och en ambitiös prognos kan drömmen bli verklighet.
Läs mer om Dan Adolphson.
af Ugglas fick lägenhet på Östermalm av ex-kollega
Näringslivstoppen Caroline af Ugglas har fått ett kontrakt på en attraktiv hyresrätt på Östermalm av sin tidigare kollega, Brandkontorets vd Torbjörn Callvik – som senare fick ett styrelseuppdrag hos pensionsbolaget AMF, där af Ugglas sitter i styrelsen. Det skriver Aftonbladet.
Styrelseledamot i AMF försåg sin familj med tre lägenheter
En styrelseledamot i pensionsbolaget AMF har som vd för försäkringsbolaget Brandkontoret ordnat tre hyresrätter till familjemedlemmar, enligt Aftonbladet.
Läs mer om AMF, Aftonbladet och Brandkontoret.

Försäkrings-vd fick styrelseplats – efter att ha gett bort lägenhet

Vd:n för försäkringsbolaget Brandkontoret, Torbjörn Callvik, gav en av företagets hyresrätter till näringslivstoppen Caroline af Ugglas, skriver Aftonbladet.Därefter blev Callvik styrelseledamot hos pensionsbolaget AMF, där af Ugglas är vice vd för Svenskt Näringsliv.
Gardell i hemliga möten – Johanssons sorti kan gå snabbt
Christer Gardell rivstartar som ny storägare i Ericsson. Han har i veckan haft hemliga möten med storägaren AMF, enligt SvD Näringslivs källor. Personer med insyn utesluter inte en extra bolagsstämma i Ericsson om en stark ordförandekandidat kan presenteras som ersätter Leif Johansson.
Läs mer om AMF, Ericsson och Leif Johansson.
Skärpta krav hotar stoppa 300 PPM-fonder
Tre hundra fonder riskerar att stoppas för nysparande inom Premiepensionens fondsparande om Pensionsmyndigheten får som den vill. Hit hör populära fonder, som Didner & Gerge, Nordeas generationsfonder och AMF:s aktiefonder.
Läs mer om Didner, Gerge och Pensionsmyndigheten.
Forna S-ministrar har makt över miljardbolag
I toppen av några av börsens mäktigaste storägare AMF, Alecta, Tredje AP-fonden och Folksam sitter tidigare S-märkta höjdare. Erik Åsbrink, Pär Nuder och Jens Henriksson har indirekt stort inflytande över en rad börsbolag. Det är en maktkoncentration som det sällan talas om.
5,5 miljarder kronor senare: Nu har AMF:s supersatsning premiär
5,5 miljarder kronor. Så mycket plöjer pensionsjätten AMF ner i jättesatsningen på Gallerian-kvarteret. Nu är det premiär för Stockholms nya stora takterrass mot Strömmen samt för två helt nya hotell.
AMF lämnade stordatorn och sänkte avgifterna med 300 miljoner
I höstas lyfte AMF över fem miljoner pensionsförsäkringar från ett stordatorsystem till ett standardsystem. Resultat: 2,9 miljoner kunder betalar nu i snitt 130 kronor i månaden i stället för 260 – och funktionaliteten har blivit bättre.
Läs mer om AMF.
AMF lämnade stordatorn och sänkte avgifterna med 300 miljoner
I höstas lyfte AMF över fem miljoner pensionsförsäkringar från ett stordatorsystem till ett standardsystem. Resultat: 2,9 miljoner kunder betalar nu i snitt 130 kronor i månaden i stället för 260 – och funktionaliteten har blivit bättre.
Läs mer om AMF.
Statliga AP-fonderna slår både AMF och Alecta
Andra AP-fonden är bäst i klassen när de fyra stora AP-fonderna nu har presenterat sina bokslut för 2016. AP-fonderna har även lyckats betydligt bättre än de andra pensionsjättarna. Andra AP-fondens avkastning för 2016 på 10,3 procent är nästan dubbelt så bra som Alectas mer blygsamma 5,8 procent.
Läs mer om AMF, AP-fonderna och Alecta.
Två tips som ger dig mer som pensionär
Det går att få mer pension med två enkla knep. Det framgår av en ny rapport från pensionsbolaget AMF.
Läs mer om AMF.
Tusentals äldre får lägre pension i onödan
Många pensionärer utan anhöriga förlorar pengar i onödan på så kallade återbetalningsskydd, som innebär att pensionspengar betalas ut till familjen om man avlider. Det visar pensionsjättens AMF:s årliga pensionsrapport som presenterades på tisdagen. – Det är olyckligt, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom.
Läs mer om Dan Adolphson.
Månader av hemliga möten bakom affären: En ren dröm
AMF, Folksam och Första AP-fonden har i hemlighet under flera månader förhandlat med Volvo Cars ledning om miljardinvesteringen. Nu öppnar AMF:s Anders Oscarsson för att lägga in ytterligare pengar i biltillverkaren. – Volvo Cars är ett mycket välskött bolag, säger han till SvD Näringsliv.
Våra pensionspengar inte trygga i Volvo Cars
Att Första AP-fonden, AMF och Folksam pumpar in 5 miljarder av våra pensionspengar i Volvo Cars inför en möjlig börsnotering behöver inte få ett lyckligt slut.
Läs mer om AMF och Folksam.
Volvo Cars får svenska ägare
Volvo Cars får återigen svenskar bland ägarna. Det är bolagen AMF, Första AP-fonden och Folksam som nu köper in sig i personbilstillverkaren till ett värde av fem miljarder kronor.
Läs mer om AMF, Folksam och Första AP-fonden.
Volvo Cars delar ut aktier till svenska investerare – klart för börsen 2017
Volvo Cars har förnekat en snar börsintroduktion men dagens besked förstärker ryktena. Tre stora, svenska institutioner går in som nya ägare i Volvo Cars vilket ger företaget fem miljarder kronor. Det är AMF, Första AP-fonden och Folksam som under helgen förhandlade fram ett avtal där man köper så kallade preferensaktier i Volvo Cars för fem miljarder kronor. Dessa preferensaktier kan sedan omvandlas till listade aktier i framtiden – vilket pekar mot att Volvo Cars är på väg att börsintroduceras. Tidigare i år sålde Volvo Cars obligationer för 500 miljoner euro till internationella
Läs mer om AMF, Folksam och Första AP-fonden.
Volvo Cars tar in nya ägare
Nya ägare går in i Volvo Cars.AMF, Folksam och Första AP-fonden har investerat totalt fem miljarder kronor i bolaget.– Vi är väldigt glada över den här möjligheten att vara med på det som förhoppningsvis blir Volvo Cars resa tillbaka till en position som listat bolag i framtiden, säger Anders Oscarsson, ägaransvarig vid AMF, i ett pressmeddelande.
Svenska investerare går in med miljarder in i Volvo Cars
En grupp svenska investerare köper in sig i kinesiska Volvo Cars. Det är AMF, Första AP-fonden och Folksam som köper in sig med 5 miljarder kronor i preferensaktier – som en uppvärmning inför en planerad börsintroduktion.
Läs mer om AMF, Folksam och Första AP-fonden.
Storägare säger nej till inkassoaffär
Det börsnoterade inkassobolaget Intrum Justitias planer att gå samman med Lindorff har fått grus i maskineriet. Storägarna i Intrum Justitia, SEB Fonder, AMF och Lannebo Fonder, anser att villkoren är för dåliga för bolagets aktieägare och säger nej till ett samgående, skriver Dagens industri.
Storägare säger nej till fusion – anses för dyrt
Intrum Justitias ägare SEB Fonder, AMF och Lannebo stoppar det planerade samgåendet med Lindorff och anser att det kostar för mycket, enligt DI.
Läs mer om AMF, Lannebo och Lindorff.
Nu toppas Gallerian med hotell och restauranger
Ett av de största fastighetsprojekten i Stockholms city är AMF:s ombyggnation av Gallerian. Redan i mars öppnar hotell och restauranger med en ny, fin entr från Brunkebergstorg. Men räkna med minst två år tills nya Gallerian är helt klar.
Läs mer om Brunkebergstorg och Gallerian.
Intrums jätteaffär en rysare – storägare tvekar
Storägarna är osäkra in i det sista angående jätteaffären mellan inkassobolagen Intrum Justitia och Lindorff. Extra bolagsstämma är på onsdag. Varken AMF, SEB Fonder eller Lannebo Fonder har bestämt sig än. Även om det blir ett ja är affären inte i hamn. En expert varnar för att EU kan dra konkurrensfrågan i långbänk.
Storägare säger nej till bonusprogram: För mycket
För stort, och på tok för mycket till en helt oprövad vd. AMF vill stoppa Fingerprint Cards generösa options- och bonusprogram till ledningen. Även andra storägare kan komma att säga nej.