Amf

Forna S-ministrar har makt över miljardbolag

I toppen av några av börsens mäktigaste storägare AMF, Alecta, Tredje AP-fonden och Folksam sitter tidigare S-märkta höjdare. Erik Åsbrink, Pär Nuder och Jens Henriksson har indirekt stort inflytande över en rad börsbolag. Det är en maktkoncentration som det sällan talas om.

5,5 miljarder kronor senare: Nu har AMF:s supersatsning premiär

5,5 miljarder kronor. Så mycket plöjer pensionsjätten AMF ner i jättesatsningen på Gallerian-kvarteret. Nu är det premiär för Stockholms nya stora takterrass mot Strömmen samt för två helt nya hotell.
AMF lämnade stordatorn och sänkte avgifterna med 300 miljoner
I höstas lyfte AMF över fem miljoner pensionsförsäkringar från ett stordatorsystem till ett standardsystem. Resultat: 2,9 miljoner kunder betalar nu i snitt 130 kronor i månaden i stället för 260 – och funktionaliteten har blivit bättre.
Läs mer om AMF.
AMF lämnade stordatorn och sänkte avgifterna med 300 miljoner
I höstas lyfte AMF över fem miljoner pensionsförsäkringar från ett stordatorsystem till ett standardsystem. Resultat: 2,9 miljoner kunder betalar nu i snitt 130 kronor i månaden i stället för 260 – och funktionaliteten har blivit bättre.
Läs mer om AMF.

Statliga AP-fonderna slår både AMF och Alecta

Andra AP-fonden är bäst i klassen när de fyra stora AP-fonderna nu har presenterat sina bokslut för 2016. AP-fonderna har även lyckats betydligt bättre än de andra pensionsjättarna. Andra AP-fondens avkastning för 2016 på 10,3 procent är nästan dubbelt så bra som Alectas mer blygsamma 5,8 procent.
Läs mer om AMF, AP-fonderna och Alecta.
Två tips som ger dig mer som pensionär
Det går att få mer pension med två enkla knep. Det framgår av en ny rapport från pensionsbolaget AMF.
Läs mer om AMF.
Tusentals äldre får lägre pension i onödan
Många pensionärer utan anhöriga förlorar pengar i onödan på så kallade återbetalningsskydd, som innebär att pensionspengar betalas ut till familjen om man avlider. Det visar pensionsjättens AMF:s årliga pensionsrapport som presenterades på tisdagen. – Det är olyckligt, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom.
Läs mer om Dan Adolphson.
Månader av hemliga möten bakom affären: En ren dröm
AMF, Folksam och Första AP-fonden har i hemlighet under flera månader förhandlat med Volvo Cars ledning om miljardinvesteringen. Nu öppnar AMF:s Anders Oscarsson för att lägga in ytterligare pengar i biltillverkaren. – Volvo Cars är ett mycket välskött bolag, säger han till SvD Näringsliv.
Våra pensionspengar inte trygga i Volvo Cars
Att Första AP-fonden, AMF och Folksam pumpar in 5 miljarder av våra pensionspengar i Volvo Cars inför en möjlig börsnotering behöver inte få ett lyckligt slut.
Läs mer om AMF och Folksam.
Volvo Cars får svenska ägare
Volvo Cars får återigen svenskar bland ägarna. Det är bolagen AMF, Första AP-fonden och Folksam som nu köper in sig i personbilstillverkaren till ett värde av fem miljarder kronor.
Läs mer om AMF, Folksam och Första AP-fonden.
Volvo Cars delar ut aktier till svenska investerare – klart för börsen 2017
Volvo Cars har förnekat en snar börsintroduktion men dagens besked förstärker ryktena. Tre stora, svenska institutioner går in som nya ägare i Volvo Cars vilket ger företaget fem miljarder kronor. Det är AMF, Första AP-fonden och Folksam som under helgen förhandlade fram ett avtal där man köper så kallade preferensaktier i Volvo Cars för fem miljarder kronor. Dessa preferensaktier kan sedan omvandlas till listade aktier i framtiden – vilket pekar mot att Volvo Cars är på väg att börsintroduceras. Tidigare i år sålde Volvo Cars obligationer för 500 miljoner euro till internationella
Läs mer om AMF, Folksam och Första AP-fonden.
Volvo Cars tar in nya ägare
Nya ägare går in i Volvo Cars.AMF, Folksam och Första AP-fonden har investerat totalt fem miljarder kronor i bolaget.– Vi är väldigt glada över den här möjligheten att vara med på det som förhoppningsvis blir Volvo Cars resa tillbaka till en position som listat bolag i framtiden, säger Anders Oscarsson, ägaransvarig vid AMF, i ett pressmeddelande.
Svenska investerare går in med miljarder in i Volvo Cars
En grupp svenska investerare köper in sig i kinesiska Volvo Cars. Det är AMF, Första AP-fonden och Folksam som köper in sig med 5 miljarder kronor i preferensaktier – som en uppvärmning inför en planerad börsintroduktion.
Läs mer om AMF, Folksam och Första AP-fonden.
Storägare säger nej till inkassoaffär
Det börsnoterade inkassobolaget Intrum Justitias planer att gå samman med Lindorff har fått grus i maskineriet. Storägarna i Intrum Justitia, SEB Fonder, AMF och Lannebo Fonder, anser att villkoren är för dåliga för bolagets aktieägare och säger nej till ett samgående, skriver Dagens industri.
Storägare säger nej till fusion – anses för dyrt
Intrum Justitias ägare SEB Fonder, AMF och Lannebo stoppar det planerade samgåendet med Lindorff och anser att det kostar för mycket, enligt DI.
Läs mer om AMF, Lannebo och Lindorff.
Nu toppas Gallerian med hotell och restauranger
Ett av de största fastighetsprojekten i Stockholms city är AMF:s ombyggnation av Gallerian. Redan i mars öppnar hotell och restauranger med en ny, fin entr från Brunkebergstorg. Men räkna med minst två år tills nya Gallerian är helt klar.
Läs mer om Brunkebergstorg och Gallerian.
Intrums jätteaffär en rysare – storägare tvekar
Storägarna är osäkra in i det sista angående jätteaffären mellan inkassobolagen Intrum Justitia och Lindorff. Extra bolagsstämma är på onsdag. Varken AMF, SEB Fonder eller Lannebo Fonder har bestämt sig än. Även om det blir ett ja är affären inte i hamn. En expert varnar för att EU kan dra konkurrensfrågan i långbänk.
Storägare säger nej till bonusprogram: För mycket
För stort, och på tok för mycket till en helt oprövad vd. AMF vill stoppa Fingerprint Cards generösa options- och bonusprogram till ledningen. Även andra storägare kan komma att säga nej.
Hasslev lämnar AMF för statligt riskkapitalbolag
AMF:s vice Peder Hasslev lämnar pensionsjätten för att bli vd för nya statliga Saminvest, med syftet att få fler innovativa företag att växa i Sverige. – Det är ett svårt jobb och jag är oerhört ödmjuk inför uppgiften, säger Peder Hasslev i en exklusiv intervju med SvD.
Läs mer om AMF, Peder Hasslev, Saminvest, SvD och Sverige.
Så slår avgifterna mot ditt pensionssparande
Många svenskar har inte en aning om hur fondavgifter slår mot pensionen, visar en Novusundersökning. För vanliga sparare handlar det om tiotusentals kronor. –I tider med låg avkastning blir avgifterna ännu mer viktiga, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF.
Inför jämförpris på pensionen
Många svenskar vet inte hur mycket de betalar i avgifter för sin tjänstepension, trots att avgifterna spelar stor roll för den slutliga pensionen. Nu behövs ett standardiserat jämförpris som människor enkelt kan förstå, skriver Dan Adolphson på AMF.
Läs mer om AMF och Dan Adolphson.
Pensionsjättar bland storköparna i Industrivärden
Fredrik Lundbergs nystädade Industrivärden har lockat tillbaka intresset hos tidigare motsträviga Alecta, AMF och Swedbank Robur. I samband med Handelsbankens försäljning har samtliga institutioner köpt på sig drygt 16 miljoner A-aktier. Det skriver DI med hänvisning till källor.
Rikshems kassa påfylld med 600 miljoner
Halvstatliga bostadsfastighetsbolaget Rikshem tar in 600 miljoner kronor från sina två ägare, Fjärde AP-fonden och AMF.
Läs mer om AMF, Fjärde AP-fonden och Rikshem.
Stor skillnad mellan de olika bolagen
Hållbarhetsbetyget kan skilja mycket mellan olika fondbolag. Bäst i jämförelsen blir AMF-fonder och sämst betyg får Gustavia.
Läs mer om Gustavia.
Swedbankägare kritiska – vägrar backa upp Sundström
AMF och Första AP-fonden, storägare i Swedbank, vägrar uttala sitt förtroende för Swedbanks styrelse. Storägarna riktar också kritik mot bolagets valberedning med Folksam och Sparbanksgruppen i spetsen. – Vi är förvånade över att de inte har kontaktat oss, säger Ossian Ekdahl, Första AP-fonden.