Anklagelser

Kommunalrådet i Borlänge slår tillbaka mot anklagelserna

Vänsterpartisten Leif Lindström i Borlänge, som riskerar att uteslutas ur partiet, uppger att den tidigare partikollegan Frida Holmgrens anklagelser är påhittade. – Att jag skulle ha förminskat henne eller förlöjligat henne är inte sant, säger han till DN.
Läs mer om Borlänge.

Runar Sögaard åtalas – riskerar nu fängelse

Runar Sögaard åtalas för grova ekonomiska brott.Åtalet gör gällande att Sögaard i egenskap av faktiskt företrädare i ett konsultföretag underlåtit att bokföra miljonbelopp under loppet av tre år.Han åtalas för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och urkundsförfalskning. Runar Sögaard nekar till alla anklagelser.– Bolaget har haft en styrelse och ägare och han har varit den som har agerat och varit operativ i bolaget. Målet handlar om vem som är juridiskt ansvarig för påstådda brister i bokföring, säger Sögaards advokat Leif Gustafsson.
Läs mer om Leif Gustafsson och Sögaard.
Avgående borgarråd får 4 miljoner i ersättning
Roger Mogert (S) avgick efter anklagelser om sexuella trakasserier. Nu garanteras borgarrådet över fyra miljoner kronor i ersättning de kommande fem åren. Summan framgår av den ansökan om avgångsersättning som Mogert lämnat in och fått beviljad av Stockholms stad.
Läs mer om Mogert.
SVT Sport-profilen anklagad för våldtäkt
En SVT-profil fick återvända till jobbet på sportredaktionen efter anklagelser om trakasserier.Nu rapporterar Aftonbladet att mannen tidigare blivit polisanmäld för våldtäkt.
Läs mer om Aftonbladet.

Våldtäktsdömd lärare fick komma tillbaka

Lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, som tvingats sluta efter anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp har senare fått komma tillbaka till skolan. En av dem hade tidigare dömts för våldtäkt av en student.
Hat mot rohingyer sprids på Facebook i Burma
Facebooks flöden i Burma har förvandlats till en plats för hat mot den muslimska folkgruppen rohingyer. En ström av anklagelser, provokativa bilder och påståenden om att minoriteten aldrig utsatts för etnisk rensning publiceras och vidarebefordras av buddistiska nationalister.
Läs mer om Burma och Facebook.
Karin Eriksson: Därför uppfattas anklagelser mot Ahlin som del av en maktkamp
Anklagelserna mot riksdagens talman Urban Ahlin har satt fart på spekulationer om en smutsig maktkamp om dagordningen i Socialdemokraternas utrikespolitik. Men kanske gäller striden hans självbild snarare än hans världsbild.
Läs mer om Ahlin och Urban Ahlin.
Ikonens hustru anklagar Trump
USA:s president Donald Trump skakas av nya anklagelser om sexism.Den här gången är det NHL-ikonen Luc Robitailles hustru Stacia som står för utpekandet.
Läs mer om Donald Trump, Stacia och Trump.
Avhopp efter anklagelser mot Lars Ohly
Flera styrelseledamöter väljer nu att lämna Funktionsrätt Sverige efter det att den tidigare ordföranden för Vänsterpartiet Lars Ohly vägrat lämna ordförandeposten efter anklagelser om sextrakasserier.
Metoo-anklagad SVT-profil får fortsätta på SVT
En profilerad medarbetare på SVT Sport fick lämna sitt förra jobb på grund av anklagelser om sexuella trakasserier. SVT pausade samarbetet med profilen när det uppdagades - nu har mannen tagits tillbaka, enligt Sportbladet.
Läs mer om SVT och Sportbladet.
Metoo-anklagad SVT-profil får fortsätta på SVT
En profilerad medarbetare på SVT Sport fick lämna sitt förra jobb på grund av anklagelser om sexuella trakasserier. SVT pausade samarbetet med profilen när det uppdagades - nu har mannen tagits tillbaka, enligt Sportbladet.
Läs mer om SVT och Sportbladet.
Anklagade tv-profilen får vara kvar på SVT
Tidigare i november framkom anklagelser gällande grova sexuella trakasserier mot en av SVT-sportens manliga experter.Efter en utredning väljer SVT att fortsätta samarbetet med experten.– Vi kommer att fortsätta vårt samarbete med SVT-medarbetaren, säger sportchefen Åsa Edlund Jönsson till Aftonbladet.
DN kritiseras för #metoo-granskning
DN rapporterade om sexuella trakasserier på Medieinstitutet, men enligt institutet har några sådana anklagelser inte förekommit.
Läs mer om Medieinstitutet.
Mona Sahlin trakasserad av ministerkollega
I en ny bok om Metoo berättar Mona Sahlin om sina egna erfarenheter. Hon riktar bland annat anklagelser om sexuella trakasserier mot en ministerkollega, skriver Expressen.
Läs mer om Expressen, Metoo och Mona Sahlin.
Kvinnor anklagar Trump – kräver utredning
Anklagelser om sexuella övertramp mot Donald Trump har fått nytt liv sedan tre kvinnor framträtt på en presskonferens. Samtidigt använder Vita huset förra årets valresultat som ett fundament för att presidenten ska sitta kvar i orubbat bo.
Läs mer om Donald Trump, Trump och Vita.
Valet ger ny kraft till anklagelser mot Trump
NEW YORK | Om demokraterna skulle ta hem senatsvalet i konservativa Alabama vore det en storseger för partiet inför mellanårsvalet 2018. Men det vore också en seger för Metoo-rörelsen i USA. Valet kommer indikera vilken roll sexuella trakasserier spelar för en bredare väljargrupp.
Läs mer om Alabama, Metoo-rörelsen, Trump och USA.
Lotta Brom stöttas av lyssnare – efter trakasserianklagelserna
Lotta Brom lämnade Sveriges Radio efter anklagelser om trakasserier – nu stöttas hon av lyssnare.Flera personer skriver i sociala medier om sin saknad och radioprofilen har fått beundrarbrev, uppger hon själv.Ibland blir man extra glad när något kommer i posten, skriver hon.Samtidigt pågår arbetet med att hitta en ersättare till Lotta Brom, enligt Anderas Miller, kanalchef för P4 Extra.Vi har fått blandade reaktioner på att Lotta slutat, skriver han i ett sms.
Läs mer om Lotta och Lotta Brom.
Sara Danius utsatt av Jean-Claude Arnault
Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius har själv utsatts för Jean-Claude Arnaults skamliga förslag, berättar hon för Svenska Dagbladets medarbetare Sam Sundberg.Samtidigt framgår att Horace Engdahl var starkt drivande i att avfärda anklagelser mot Arnault redan för 20 år sen.
Enkät: Riksdagspartierna om Metoo
1. Vilka åtgärder har ni inom partiet vidtagit med anledning av metoo-rörelsen? 2. Har ni hanterat specifika personalärenden med anklagelser om trakasserier inom partiet med anledning av detta? 3. Har detta fått några konsekvenser för era nomineringslistor inför valet och i så fall vilka?
Läs mer om Metoo.
Dustin Hoffman anklagas för sexuella trakasserier av flera kvinnor
Två kvinnor har redan anklagat skådespelaren Dustin Hoffman för sexuella trakasserier. Nu träder skådespelerskan Kathryn Rossetter fram med liknande anklagelser mot den 80-årige Oscarsvinnaren - som ska ha förgripit sig på henne mellan föreställningarna på Broadway.
S tillsätter utredning efter anklagelser mot Urban Ahlin
Socialdemokraterna tillsätter en extern utredning efter anklagelserna som riktats mot talman Urban Ahlin.Partisekreteraren Lena Rådström Baastad är bekymrad att kvinnor inte vågar berätta vad de vet.– Om man har känt den här oron hoppas jag att man kan känna förtroende för den här externa konsulten, säger Lena Rådström Baastad till DN.Urban Ahlin kvarstår som talman under tiden utredningen görs.
Flera kvinnor vittnar om sexövergrepp av medieprofil
Sex kvinnor berättar nu för Dagens Nyheter om hur en känd medieprofil trakasserat kvinnor sexuellt – flera gånger i rollen som högt uppsatt chef.Två av kvinnorna säger att de våldtagits av mannen.Medieprofilens advokat tillbakavisar alla anklagelser och förbereder en anmälan om förtal mot tidningen Resum som också rapporterat om sexanklagelser mot mannen.
Läs mer om Resum.
MP sparkar lokalstyrelsen efter anklagelser mot kommuntopp
Miljöpartiet agerar efter den senaste tidens anklagelser mot det egna kommunalrådet i en kommun nära Stockholm.Nu meddelar partiet att Miljöpartiet i Stockholmsregionens distrikt tar över lokalavdelningen i den berörda kommunen.Det berörda kommunalrådet meddelar också att han lämnar partiet, samtidigt som han slår tillbaka kraftigt mot Miljöpartiet.– Det är fråga om grundlösa anklagelser och påståenden. Jag avser att vidta rättsliga åtgärder, säger han till Expressen.
S kräver utredning om anklagelser mot talmannen
Riksdagens talman Urban Ahlin (S) anklagas för kränkningar och trakasserier av flera personer. Nu kräver S-gruppledaren Anders Ygeman en oberoende utredning. Själv nekar Ahlin till allt – men kommer att begära en utredning av sitt ledarskap.
Läs mer om Ahlin och Urban Ahlin.