Anna lööf

Alliansen: Vi riktar misstroende mot tre ministrar

Alliansen kommer att rikta misstroende mot infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist. Vi kommer att begära att talmannen kallar riksdagen till extra sammanträde, skriver Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD).

Live: Pressträff med Alliansens partiledare

Alliansen ska hålla en pressträff i Stockholm i dag klockan 9.00. Samtliga allianspartiledarna kommer att närvara: Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD). DN rapporterar live.
Sanningen om Moderaternas SD-utspel: Ville bara prata
Anna Kinberg Batra tycker att alliansen ska sluta kasta SD omkring sig som en het potatis.Hon vill regera och göra budget med Lööf, Busch Thor och Björklund - men vill inte avstå stöd från Åkesson.– Man måste kunna samtala med varandra i utskotten, säger M-ledaren i en intervju med Aftonbladet.
Ta hjälp av AKB, Lööf – tillsammans är du starkare
VIDEO | All we need is Lööf-doktrinen råder i Centerpartiet. Men centerledaren borde ta hjälp av sin allianskollega Anna Kinberg Batra, råder SvD:s politiska analytiker Göran Eriksson. Inför kvällens tal får Annie Lööf lite medieträning av honom.

Näringslivet litar inte på Kinberg Batra

Svenska toppdirektörer har störst förtroende för Centerledaren Annie Lööf – men även stödet för SD:s Jimmie Åkesson växer. En majoritet inom näringslivet vill att Moderatledaren Anna Kinberg Batra avgår, visar en mätning från Dagens industri och Ipsos.
Kinberg Batra rasar i förtroende
Väljarnas förtroende för M-ledaren Anna Kinberg Batra har halverats på ett år. Hon hamnar på femte plats bland partiledarna, enligt DN/Ipsos junimätning, jämsides med Jimmie Åkesson (SD). Förtroendet för Centerns Annie Lööf är dubbelt så stort.
Novus: Anna Kinberg Batra är en belastning för partiet
Novus rapporterar att en majoritet av svenska folket, 56 procent anser att Anna Kinberg Batra är en belastning för sitt parti. Annie Lööf däremot anses vara en stark tillgång.
Läs mer om Anna Kinberg Batra.
Kinberg Batra (M) kräver enad alliansfront
Anna Kinberg Batra (M) uppmanar sina allianskolleger att sluta bråka internt, efter DN:s artikel om konflikten mellan Centerns Annie Lööf och KD:s Ebba Busch Thor. – Nu tycker jag att vi ska fokusera på det vi är överens om, säger M-ledaren.
Läs mer om M-ledaren.
Lågt förtroende för Anna Kinberg Batra
Endast en femtedel av väljarna har stort förtroende för Anna Kinberg Batra (M), enligt en ny Novusmätning, rapporterar SVT Nyheter. Högst förtroende bland partiledarna får Annie Lööf - 35 procent av väljarna svarar att de har mycket eller ganska stort förtroende för Centerledaren.
Majoritet av alliansens väljare föredrar Lööf
En majoritet av alliansväljarna vill se Annie Lööf som statsminister, visar en mätning från DN/Ipsos. Samtidigt är stödet för M-ledaren Anna Kinberg Batra fortsatt svagt. 30 procent av M-väljarna vill se C-ledaren som statsminister. – Det är ett anmärkningsvärt resultat, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.
Ewa Stenberg: C-ledaren vore ett flöte för alliansen
Analys. Annie Lööf (C) är en bättre statsministerkandidat för borgerligheten än Anna Kinberg Batra (M), som opinionen ser ut nu. Lööf attraherar fler rödgröna väljare, medan Kinberg Batra avskräcker många C-väljare. Ändå är det osannolikt att Lööf blir alliansens statsministerkandidat i valrörelsen nästa år.
DN/Ipsos: Alliansväljarna föredrar Lööf som statsminister
Moderaterna är fortfarande det största borgerliga partiet, men en majoritet av alliansväljarna vill helst se Centerns Annie Lööf som statsminister. Stödet för Anna Kinberg Batra är svagt även bland M-väljarna. 30 procent av dem föredrar C-ledaren som statsminister, visar en mätning från DN/Ipsos.
Alliansen: Nu måste S ge besked om välfärden
Vi i Alliansen vill se en långsiktig överenskommelse om välfärdens villkor. Det är dags för Socialdemokraterna att ge besked. Antingen genomför de Ilmar Reepalus utredning eller så lägger de den i papperskorgen för att kunna bidra till en bred samsyn, skriver Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Jakob Forssmed (KD).
Lööf: Anna given kandidat till statsminister
Centerpartiets partiledare Annie Lööf berättar för SvD Näringslivs Carolina Neurath vilket parti hon vill para ihop sig med och om hon är Alliansens statsministerkandidat i valet 2018.
Läs mer om Annie Lööf.
Kinberg Batra om katastrofmätningarna
Anna Kinberg Batra kommenterar nu den senaste tidens katastrofmätningar för Moderaterna: – Det är klart att jag vill komma starkare på valdagen, säger hon i kvällens tv-sändning av Bara Politik – med Niklas Svensson. Samtidigt stänger hon dörren för Annie Lööf som statsministerkandidat inför nästa val – oavsett hur det ser ut i opinionsmätningarna. – Jag tänker bli Sveriges första kvinnliga statsminister.
Vikande stöd för Anna Kinberg Batra inför ödestalet i Karlstad
Karlstad. Nya dystra opinionssiffror möter på söndagen moderatledaren Anna Kinberg Batra inför vad som beskrivit som ett ödestal på partiets Sverigemöte. Moderaterna tappar enligt SR/Novus kraftigt väljare i Stockholm och enligt Aftonbladet/Inizio föredrar en klar majoritet av alliansväljarna C-ledaren Annie Lööf som alliansens statsministerkandidat.
Kinberg Batras plan för att övertala Annie Lööf
Nästa vecka möts allianspartierna efter C-beskedet att bryta ur delar av regeringens budget. Men för Moderaterna är förhandling uteslutet. Målet för M-ledaren Anna Kinberg Batra är att övertala Annie Lööf att gå med på en gemensam alliansbudget - med hjälp av jobb och trygghet. – Jag vill inte heller ha någon kris, säger M-ledaren.
Löfven: SD vill sätta sig i knät på Moderaterna
ROM. Det spelar ingen roll om Anna Kinberg Batra eller Annie Lööf är oppositionsledare. Det sa statsminister Stefan Löfven på en presskonferens i Italiens huvudstad Rom i kväll. Han kommenterade också, för första gången, det faktum att Sverigedemokraterna nu är större än Moderaterna enligt flera opinionsmätningar.
Finns Alliansen ens kvar vid valet 2018?
Frågan är inte om Anna Kinberg Batra eller Annie Lööf är alliansledare. Frågan är om det kommer att finnas någon allians kvar att leda vid valet 2018.
Historiskt bakslag för Anna Kinberg Batra
Ännu ett historiskt bakslag för Moderatledaren Anna Kinberg Batra: En majoritet av alliansväljarna vill se Annie Lööf som statsminister. Nästan var femte M-väljare föredrar C-ledaren framför sin egen partiledare, visar en ny mätning från Demoskop som Expressen nu kan presentera.
Fortsatt mardröm för Anna Kinberg Batra
Mardrömmen fortsätter för Anna Kinberg Batra – samtidigt som Annie Lööf har anledning att fira. På torsdagsmorgonen presenterade SVT/Novus ännu en mätning där Sverigedemokraterna är större än Moderaterna. – Jag tycker att det är väldigt bra att det går bra för Centerpartiet. Men det måste också gå bra för Moderaterna, säger partisekreteraren Tomas Tob.
Annie Lööfs ultimatum till Anna Kinberg Batra
Annie Lööf kritiserar återigen Moderaternas utsträckta hand till Sverigedemokraterna – och riktar ett ultimatum till Anna Kinberg Batra: – Jag vill inte sitta i en alliansregering som kräver att vi förhandlar eller samarbetar med Sverigedemokraterna. Men hon är inte beredd att själv kliva fram som statsministerkandidat.
Ny SvD/Sifo: Centerpartiet fortsätter rusa i opinionen
Centerpartiet har inte fått så höga siffror i en SvD/Sifo sedan 1983 – året då partiledaren Annie Lööf föddes. Mätningen är en kalldusch för Anna Kinberg Batra (M) som slåss för att ses som den givna oppositionsledaren. Gapet mellan M och C har inte varit så litet sedan 70-talet.
Lööf mot Kinberg Batra – här är frågorna som avgör fajten
Centerpartiet rusar i opinionen och Moderaterna backar. Nu utmanas M-ledaren Anna Kinberg Batra av C-ledaren Annie Lööf om rollen som borgerlig oppositionsledare. Här är stridsfrågorna där partiledarna är på kollisionskurs med varandra.
Samarbete över blockgränserna bra för Sverige
REPLIK. Trots att Anna Kinberg Batras artikel (DN Debatt 8/2) är en tydlig känga mot andra borgerliga partier så nämner hon inte synen på Sverigedemokraterna med ett ord. I stället görs stora ansträngningar att måla upp en krisartad ekonomi som svepskäl för att, som Annie Lööf uttryckt det, utlösa politiskt kaos i Sverige, skriver Mikael Damberg (S).