Anna lööf

Lööf mot Kinberg Batra – här är frågorna som avgör fajten

Centerpartiet rusar i opinionen och Moderaterna backar. Nu utmanas M-ledaren Anna Kinberg Batra av C-ledaren Annie Lööf om rollen som borgerlig oppositionsledare. Här är stridsfrågorna där partiledarna är på kollisionskurs med varandra.

Samarbete över blockgränserna bra för Sverige

REPLIK. Trots att Anna Kinberg Batras artikel (DN Debatt 8/2) är en tydlig känga mot andra borgerliga partier så nämner hon inte synen på Sverigedemokraterna med ett ord. I stället görs stora ansträngningar att måla upp en krisartad ekonomi som svepskäl för att, som Annie Lööf uttryckt det, utlösa politiskt kaos i Sverige, skriver Mikael Damberg (S).
Alliansledarnas strategier – och värsta mardrömmar
M sträcker ut handen till SD, KD tappar väljare och Lööf och Leijonborg avvaktar i kulisserna. Hur länge kommer Alliansen att överleva, hur stor är splittringen och vad håller Anna Kinberg Batra vaken om natten? SvD reder ut partiledarnas värsta skräckscenario inför valåret 2018.
Annie Lööfs besked inför kommundagarna
Fokus ligger på jobb och framtidstro i glesbygden. Men Annie Lööf är inställd på få ägna Centerpartiets kommundagar åt att diskutera Anna Kinberg Batras utsträckta hand mot Sverigedemokraterna - och beskedet till kommunföreträdarna ute i landet är tydligt: – Vi samarbetar inte eller förhandlar med Sverigedemokraterna på lokal och regional nivå, säger C-ledaren.

Annie Lööf: Varför skulle jag ändra mig?

M-ledaren Anna Kinberg Batra har öppnat för ett SD-samarbete – och alliansen ser ut att ha spruckit. På söndagen gästar C-ledaren Annie Lööf Agenda i SVT – och hon är tydlig om M:s flört med SD: – Vi kommer inte stödja en statsminister som söker stöd hos Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.
Partiledarna: Alliansen är inte död
Alliansen har spelat ut sin roll och svensk politik är på väg mot tre block. Den analysen har flera dragit efter M-ledaren Anna Kinberg Batras utspel om att fälla regeringen med hjälp av SD – och börja samtal med partiet i utskotten. SvD har under den turbulenta veckan frågat Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) om Alliansens framtid.
Därför tvärvände Kinberg Batra om SD
Tankarna på att kasta loss från alliansen har grott länge i Moderaternas ledning. Men det var hotet från Lööf som till slut fick Anna Kinberg Batra att tvärvända om Sverigedemokraterna. Nu riskerar hon att tappa fler liberaler. DN har kartlagt spelet bakom omsvängningen.
Stefan Löfven går om Anna Kinberg Batra
Anna Kinberg Batra tappar sin förstaplats när det kommer till väljarnas förtroende, enligt DN/Ipsos januarimätning. Allianskollegan Annie Lööf springer förbi både M-ledaren och statsministern.
Läs mer om Anna Kinberg Batra och M-ledaren.
De fem dygnen som skakade alliansen
Det tog år av eftergifter och kompromisser att bygga den alliansen som ledde till åtta år av borgerligt regeringsinnehav. Det gick betydligt fortare att skjuta den i sank. – Det man säger i ett äktenskap mellan fyra ögon, säger man kanske inte offentligt. Så ska det nog vara här också, säger Liberalernas Jan Björklund. Samtidigt som Moderatledaren Anna Kinberg Batra stod i SVT:s Agenda i söndags för att svara på frågor om samarbete med Sverigedemokraterna - träffades han och Annie Lööf på Berns Salonger i Stockholm och lade en strategi för att sätta press på Moderatledaren
Cirkus Alliansen – sista föreställningen?
SvD:s Claes Lönegård summerar dag 4 530 i det allt mer dysfunktionella allianssamarbetet. I vilket KD-ledaren Ebba Busch Thor misstolkar M-ledaren Anna Kinberg Batra, C-ledaren Annie Lööf läxar upp sin gruppledare och L-ledaren Jan Björklund får nog.
Lööf fick beskedet sent – via sms
Centerledaren Annie Lööf fick per sms i går kväll information om dagens utspel. Rimligen visste Anna Kinberg Batra om att Centern skulle säga nej, men gjorde utspelet ändå, tror statsvetaren Tommy Möller.
Centern är inte redo att fälla regeringen
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar Anna Kinberg Batras besked och lovar att hjälpa till att fälla Löfvens regering. Men i alliansen är splittrad och C säger nej till att fälla regeringen. – Centerpartiet står fast vid det som vi tyckt under en lång tid. Vi kommer inte att bilda regering med aktivt stöd av SD och vi vill inte samarbeta med SD. Jag vill inte slänga ut Sverige i en politisk cirkus, säger Annie Lööf.
Lööfs besked: Ingen regering med aktivt stöd av SD
Centerpartiets ledare Annie Lööf håller presskonferens 11.30 efter Anna Kinberg Batras utspel om att hon vill se en gemensam alliansbudget.
Läs mer om Annie Lööf.
Nu avgör Lööf och Björklund om rasisterna ska ges makt
Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill lägga en gemensam borgerlig budget, och öppnar därmed för att fälla regeringen om SD stödjer Alliansbudgeten. Så här reagerar politiker och makthavare på beskedet.
Anna Kinberg Batra pressas från flera håll
## Sämsta opinionssiffrorna sedan 2015. ## Tappar mot Annie Lööf i förtroendetoppen. ## Ökat missnöje i de egna leden. Moderatledaren Anna Kinberg Batra är under attack inför onsdagens partiledardebatt i Riksdagen. – Sverigedemokraterna skjuter Moderaterna framför sig och man anpassar sig efter deras politik, säger Bodil Sidn, avhoppad Muf-topp till SVT.
Löfvens förtroende ökar – Lööf brädar alla
Väljarnas förtroende för statsministern ökar samtidigt som det minskar för Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra. Det visar en undersökning som Sifo gjort för SVT Nyheter.
Läs mer om Anna Kinberg Batra, Lööf och Sifo.
Annie Lööf (C) tillbaka i förtroendetoppen
Centerledaren Annie Lööf är åter den partiledare som åtnjuter störst förtroende, sedan Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra tappat rejält, enligt den senaste undersökningen från Novus.
Läs mer om Anna Kinberg Batra.
Batra tappar rejält – har inte längre störst förtroende
Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra tappat rejält när det gäller förtroende, enligt den senaste undersökningen från Novus. Centerledaren Annie Lööf är nu åter den partiledare som åtnjuter störst förtroende.
Läs mer om Anna Kinberg Batra.
Anna, 23: Jag åker aldrig taxi med er igen
Efter en taxiresa med en förare som spred rasistiska och våldsbejakande åsikter bestämde sig Anna Lööf. – Inget var riktat mot mig så jag kan inte bli kränkt. Bara tycka att det är ett vidrigt beteende. Jag åker aldrig taxi med er igen, säger hon till taxibolaget.
Läs mer om Anna Lööf.
Kinberg Batra och Lööf till attack mot SD
M-ledaren Anna Kinberg Batra och Annie Lööf, C, gick till gemensamt angrepp mot Jimmie Åkesson i onsdagens partiledardebatt om partiets relation till Ryssland. – Ryssen ska inte släppas in över den svenska gränsen men inte heller i svenska riksdagskorridorer, säger Centerledaren och syftar på SD:s tidigare tjänsteman som fick gå efter att hans kopplingar till en rysk affärsman avslöjats. Åkessons svar till Annie Lööf: konspiratorisk hjärna.
Lööf kräver besked av M om regering med SD
Centerledaren Annie Lööf kräver tydliga besked om Moderatledaren kan tänka sig att bilda regering med stöd av SD. – Anna Kinberg Batra behöver vara tydlig med hur hon ser på alternativen. Jag har varit tydlig med hur C ser på det och det är mitt ansvar. Sedan är det andra partiers ansvar att tala om hur de ser på det, säger Annie Lööf i en DN-intervju.
Kinberg Batra högst förtroende bland ledarna
En ny Novus-undersökning visar att moderaternas Anna Kinberg Batra har högst förtroende bland partiledarna – och Gustav Fridolin, Miljöpartiet, lägst. På andra plats på listan återfinns Centerpartiets Annie Lööf. Först på plats nummer tre kommer statsminister Stefan Löfven.
Thorbjörn Fälldin förs till sista vilan
I dag begravs förre statsministern Thorbjörn Fälldin i Härnösand. Bland gästerna på plats finns Annie Lööf, Anna Kinberg Batra och statsminister Stefan Löfven. Expressen TV sänder live från 11.00.
M och C planerar attack mot Löfven i sista debatten
För sista gången innan sommaren drabbar partiledarna samman i en debatt i riksdagen. Både Anna Kinberg Batra (M) och Annie Lööf (C) planerar att gå till attack mot statsminister Stefan Löfven (S) under förmiddagens debatt.
Succsiffror för Anna Kinberg Batra
Anna Kinberg Batra (M) är Sveriges mest populära partiledare. Hon är den enda ledaren för ett riksdagsparti som får förtroende hos mer än en tredjedel av väljarkåren, visar en ny undersökning från Novus. Tidigare ettan Annie Lööf (C) hamnar på en andraplats medan Miljöpartiets språkrör ligger i botten.