Anna lööf

Lågt förtroende för Anna Kinberg Batra

Endast en femtedel av väljarna har stort förtroende för Anna Kinberg Batra (M), enligt en ny Novusmätning, rapporterar SVT Nyheter. Högst förtroende bland partiledarna får Annie Lööf - 35 procent av väljarna svarar att de har mycket eller ganska stort förtroende för Centerledaren.

Majoritet av alliansens väljare föredrar Lööf

En majoritet av alliansväljarna vill se Annie Lööf som statsminister, visar en mätning från DN/Ipsos. Samtidigt är stödet för M-ledaren Anna Kinberg Batra fortsatt svagt. 30 procent av M-väljarna vill se C-ledaren som statsminister. – Det är ett anmärkningsvärt resultat, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.
Ewa Stenberg: C-ledaren vore ett flöte för alliansen
Analys. Annie Lööf (C) är en bättre statsministerkandidat för borgerligheten än Anna Kinberg Batra (M), som opinionen ser ut nu. Lööf attraherar fler rödgröna väljare, medan Kinberg Batra avskräcker många C-väljare. Ändå är det osannolikt att Lööf blir alliansens statsministerkandidat i valrörelsen nästa år.
DN/Ipsos: Alliansväljarna föredrar Lööf som statsminister
Moderaterna är fortfarande det största borgerliga partiet, men en majoritet av alliansväljarna vill helst se Centerns Annie Lööf som statsminister. Stödet för Anna Kinberg Batra är svagt även bland M-väljarna. 30 procent av dem föredrar C-ledaren som statsminister, visar en mätning från DN/Ipsos.

Alliansen: Nu måste S ge besked om välfärden

Vi i Alliansen vill se en långsiktig överenskommelse om välfärdens villkor. Det är dags för Socialdemokraterna att ge besked. Antingen genomför de Ilmar Reepalus utredning eller så lägger de den i papperskorgen för att kunna bidra till en bred samsyn, skriver Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Jakob Forssmed (KD).
Lööf: Anna given kandidat till statsminister
Centerpartiets partiledare Annie Lööf berättar för SvD Näringslivs Carolina Neurath vilket parti hon vill para ihop sig med och om hon är Alliansens statsministerkandidat i valet 2018.
Läs mer om Annie Lööf.
Kinberg Batra om katastrofmätningarna
Anna Kinberg Batra kommenterar nu den senaste tidens katastrofmätningar för Moderaterna: – Det är klart att jag vill komma starkare på valdagen, säger hon i kvällens tv-sändning av Bara Politik – med Niklas Svensson. Samtidigt stänger hon dörren för Annie Lööf som statsministerkandidat inför nästa val – oavsett hur det ser ut i opinionsmätningarna. – Jag tänker bli Sveriges första kvinnliga statsminister.
Vikande stöd för Anna Kinberg Batra inför ödestalet i Karlstad
Karlstad. Nya dystra opinionssiffror möter på söndagen moderatledaren Anna Kinberg Batra inför vad som beskrivit som ett ödestal på partiets Sverigemöte. Moderaterna tappar enligt SR/Novus kraftigt väljare i Stockholm och enligt Aftonbladet/Inizio föredrar en klar majoritet av alliansväljarna C-ledaren Annie Lööf som alliansens statsministerkandidat.
Kinberg Batras plan för att övertala Annie Lööf
Nästa vecka möts allianspartierna efter C-beskedet att bryta ur delar av regeringens budget. Men för Moderaterna är förhandling uteslutet. Målet för M-ledaren Anna Kinberg Batra är att övertala Annie Lööf att gå med på en gemensam alliansbudget - med hjälp av jobb och trygghet. – Jag vill inte heller ha någon kris, säger M-ledaren.
Löfven: SD vill sätta sig i knät på Moderaterna
ROM. Det spelar ingen roll om Anna Kinberg Batra eller Annie Lööf är oppositionsledare. Det sa statsminister Stefan Löfven på en presskonferens i Italiens huvudstad Rom i kväll. Han kommenterade också, för första gången, det faktum att Sverigedemokraterna nu är större än Moderaterna enligt flera opinionsmätningar.
Finns Alliansen ens kvar vid valet 2018?
Frågan är inte om Anna Kinberg Batra eller Annie Lööf är alliansledare. Frågan är om det kommer att finnas någon allians kvar att leda vid valet 2018.
Historiskt bakslag för Anna Kinberg Batra
Ännu ett historiskt bakslag för Moderatledaren Anna Kinberg Batra: En majoritet av alliansväljarna vill se Annie Lööf som statsminister. Nästan var femte M-väljare föredrar C-ledaren framför sin egen partiledare, visar en ny mätning från Demoskop som Expressen nu kan presentera.
Fortsatt mardröm för Anna Kinberg Batra
Mardrömmen fortsätter för Anna Kinberg Batra – samtidigt som Annie Lööf har anledning att fira. På torsdagsmorgonen presenterade SVT/Novus ännu en mätning där Sverigedemokraterna är större än Moderaterna. – Jag tycker att det är väldigt bra att det går bra för Centerpartiet. Men det måste också gå bra för Moderaterna, säger partisekreteraren Tomas Tob.
Annie Lööfs ultimatum till Anna Kinberg Batra
Annie Lööf kritiserar återigen Moderaternas utsträckta hand till Sverigedemokraterna – och riktar ett ultimatum till Anna Kinberg Batra: – Jag vill inte sitta i en alliansregering som kräver att vi förhandlar eller samarbetar med Sverigedemokraterna. Men hon är inte beredd att själv kliva fram som statsministerkandidat.
Ny SvD/Sifo: Centerpartiet fortsätter rusa i opinionen
Centerpartiet har inte fått så höga siffror i en SvD/Sifo sedan 1983 – året då partiledaren Annie Lööf föddes. Mätningen är en kalldusch för Anna Kinberg Batra (M) som slåss för att ses som den givna oppositionsledaren. Gapet mellan M och C har inte varit så litet sedan 70-talet.
Lööf mot Kinberg Batra – här är frågorna som avgör fajten
Centerpartiet rusar i opinionen och Moderaterna backar. Nu utmanas M-ledaren Anna Kinberg Batra av C-ledaren Annie Lööf om rollen som borgerlig oppositionsledare. Här är stridsfrågorna där partiledarna är på kollisionskurs med varandra.
Samarbete över blockgränserna bra för Sverige
REPLIK. Trots att Anna Kinberg Batras artikel (DN Debatt 8/2) är en tydlig känga mot andra borgerliga partier så nämner hon inte synen på Sverigedemokraterna med ett ord. I stället görs stora ansträngningar att måla upp en krisartad ekonomi som svepskäl för att, som Annie Lööf uttryckt det, utlösa politiskt kaos i Sverige, skriver Mikael Damberg (S).
Alliansledarnas strategier – och värsta mardrömmar
M sträcker ut handen till SD, KD tappar väljare och Lööf och Leijonborg avvaktar i kulisserna. Hur länge kommer Alliansen att överleva, hur stor är splittringen och vad håller Anna Kinberg Batra vaken om natten? SvD reder ut partiledarnas värsta skräckscenario inför valåret 2018.
Annie Lööfs besked inför kommundagarna
Fokus ligger på jobb och framtidstro i glesbygden. Men Annie Lööf är inställd på få ägna Centerpartiets kommundagar åt att diskutera Anna Kinberg Batras utsträckta hand mot Sverigedemokraterna - och beskedet till kommunföreträdarna ute i landet är tydligt: – Vi samarbetar inte eller förhandlar med Sverigedemokraterna på lokal och regional nivå, säger C-ledaren.
Annie Lööf: Varför skulle jag ändra mig?
M-ledaren Anna Kinberg Batra har öppnat för ett SD-samarbete – och alliansen ser ut att ha spruckit. På söndagen gästar C-ledaren Annie Lööf Agenda i SVT – och hon är tydlig om M:s flört med SD: – Vi kommer inte stödja en statsminister som söker stöd hos Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.
Partiledarna: Alliansen är inte död
Alliansen har spelat ut sin roll och svensk politik är på väg mot tre block. Den analysen har flera dragit efter M-ledaren Anna Kinberg Batras utspel om att fälla regeringen med hjälp av SD – och börja samtal med partiet i utskotten. SvD har under den turbulenta veckan frågat Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) om Alliansens framtid.
Därför tvärvände Kinberg Batra om SD
Tankarna på att kasta loss från alliansen har grott länge i Moderaternas ledning. Men det var hotet från Lööf som till slut fick Anna Kinberg Batra att tvärvända om Sverigedemokraterna. Nu riskerar hon att tappa fler liberaler. DN har kartlagt spelet bakom omsvängningen.
Stefan Löfven går om Anna Kinberg Batra
Anna Kinberg Batra tappar sin förstaplats när det kommer till väljarnas förtroende, enligt DN/Ipsos januarimätning. Allianskollegan Annie Lööf springer förbi både M-ledaren och statsministern.
Läs mer om Anna Kinberg Batra och M-ledaren.
De fem dygnen som skakade alliansen
Det tog år av eftergifter och kompromisser att bygga den alliansen som ledde till åtta år av borgerligt regeringsinnehav. Det gick betydligt fortare att skjuta den i sank. – Det man säger i ett äktenskap mellan fyra ögon, säger man kanske inte offentligt. Så ska det nog vara här också, säger Liberalernas Jan Björklund. Samtidigt som Moderatledaren Anna Kinberg Batra stod i SVT:s Agenda i söndags för att svara på frågor om samarbete med Sverigedemokraterna - träffades han och Annie Lööf på Berns Salonger i Stockholm och lade en strategi för att sätta press på Moderatledaren
Cirkus Alliansen – sista föreställningen?
SvD:s Claes Lönegård summerar dag 4 530 i det allt mer dysfunktionella allianssamarbetet. I vilket KD-ledaren Ebba Busch Thor misstolkar M-ledaren Anna Kinberg Batra, C-ledaren Annie Lööf läxar upp sin gruppledare och L-ledaren Jan Björklund får nog.