Anna lena

Anna-Lena Laurn: Ord är människans sätt att inte bli tokig

En utmaning när man jobbar i Ryssland är att förstå vad ryssarna säger. Till saken hör att det inte nödvändigtvis blir lättare ju bättre ryska man talar. När jag talade sämre ryska gick en massa saker mig förbi, vilket gjorde livet betydligt enklare.
Läs mer om Ryssland.

Kaos i fredagstrafiken när militärfordon flyttas

Det finns risk för kaos i fredagstrafiken när E18, från Enköping till Bålsta, stängs av helt under ett antal timmar.Avstängningen är ett led i militärövningen Aurora 17.Men det är oklart när på dagen det blir totalstopp på motorvägen.– Vi ska förflytta väldigt mycket fordon från A till B, säger Anna-Lena Björklund, kommunikatör vid Försvarsmakten.
Polisens flygblad sågas inför nazidemonstration: Löjligt
Anna-Lena Lodenius, journalist och expert på extrema rörelser, är kritisk till polisens flygblad inför nazistdemonstrationen i Göteborg. – Det man säger är att det är okej för nazister att demonstrera så länge de inte ser ut som nazister och beter sig som nazister, säger hon till SvD.
Läs mer om Göteborg och SvD.
Anna-Lena Laurn: Ryssar gillar stor osäkerhetsmarginal
Att bestämma träff med sina ryska vänner är en tidsprövande process. Ibland undrar jag hur ryssar över huvud taget klarade av att mötas innan mobiltelefonen uppfanns.

Anna-Lena Laurn: Sverige borde göra mycket mer för en anständig människa

Natalja Solzjenitsyna har närvaro. Hennes silvervita hår, hennes raka blick, hennes fina diktion, så typisk för den bildade klassen i Ryssland, kan få en hel publik att sitta knäpptyst en tisdag kväll på ett fullsatt bokkaf i Moskva.
Läs mer om Moskva och Ryssland.
Anna-Lena Laurn: Saakasjvili struntade i reglerna
Moskva. Micheil Saakasjvili, före detta guvernör för Odessa, har fråntagits sitt ukrainska medborgarskap. Han är i praktiken statslös. Nu tänker han korsa gränsen till Ukraina och ställa till med en show, vilket är något han alltid har kunnat.
Läs mer om Odessa och Ukraina.
Anna-Lena Laurn: Nu pressar Kreml även kulturlivets stora namn
Efter att regissören Kirill Serebrennikov gripits och anklagats för förskingring känner sig många i det ryska kulturlivet hotade. Och det är just vad Kreml vill åstadkomma, menar dokumentärfilmaren Vitalij Manskij.
Anna-Lena Laurn: Ett smutsigt barn vittnar om obildade föräldrar
I Ryssland betraktas barn som en förlängning av sina föräldrar. Därför får de helst inte bli smutsiga, vara okammade eller ha snor i näsan.
Anna-Lena Laurn: Inom utrikespolitiken existerar inga stensäkra gps-instrument
Ett återkommande gräl jag har med taxichaufförer i Moskva handlar om hur man ska förhålla sig till gps-navigatorer.
Läs mer om Moskva.
Anna-Lena Laurn: Våldet kom till Finlands äldsta stad
Av alla städer jag har bott i var Åbo den sista där jag hade förutsett den här sortens våldsdåd. Men terrorn fungerar så här. Det är därför den berör varenda människa.
Läs mer om Åbo.
Anna-Lena Laurn: Putins chauvinism hos Stone går inte att beskriva – det måste ses
En sak ska omedelbart sägas om Oliver Stones Putinintervjuer: Hans utgångspunkt i sig är legitim. Om Putin är gangstern på den globala arenan – låt oss gå in i mörkrets hjärta och ta reda på vem han är. Anna-Lena Laurn skriver om Oliver Stones dokumentär om Vladimir Putin.
Läs mer om Stone och Vladimir Putin.
Anna-Lena Laurn: Putins chauvinism hos Stone går inte beskriva – det måste ses
En sak ska omedelbart sägas om Oliver Stones Putinintervjuer: Hans utgångspunkt i sig är legitim. Om Putin är gangstern på den globala arenan – låt oss gå in i mörkrets hjärta och ta reda på vem han är. Anna-Lena Laurn skriver om Oliver Stones dokumentär om Vladimir Putin.
Läs mer om Stone och Vladimir Putin.
Veckans e-bok: Anna-Lena Laurn om Männen i Kreml
Veckans e-bok. Jag minns fortfarande känslan av växande upprymdhet när jag läste Männen i Kreml. Den hade precis kommit ut på ryska och gick åt som smör i solsken i bokhandlarna i Moskva.
Läs mer om Kreml, Moskva och Männen.
Årets skåning 2017 koras i Eslöv i dag
Blir det Zlatan Ibrahimovic, Jill Johnson eller Karin Laserow?Eller är det kanske Peder Fredricson, Timbuktu eller Anna-Lena Brundin som vinner?I dag ska Årets skåning koras vid ett stort evenemang i Eslöv.
Retorikforskare: Rolig Kinberg Batra med självdistans
Anna Kinberg Batra blev sista partiledare ut på Almedalsscenen för i år. M-ledaren visade självdistans och gör sig på ett smart sätt till talesperson för Alliansen, tycker retorik- och ledarskapsforskaren Lena Lid Falkman – som dock genomgående saknat ett element i partiledartalen i år.
Anna-Lena Laurn: Trump och Putin vill förbättra relationerna
Putin och Trump har äntligen träffats personligen på G20-mötet i Hamburg. Bägge signalerade tydligt att mötet var efterlängtat.
Läs mer om Hamburg, Putin och Trump.
Anna-Lena Laurn: Trump oh Putin vill förbättra relationerna
Putin och Trump har äntligen träffats personligen på G20-mötet i Hamburg. Bägge signalerade tydligt att mötet var efterlängtat.
Läs mer om Hamburg, Putin och Trump.
Kattungarna lämnades att dö – räddades av Tuva och Alva
Ljudet av exalterade skator satte familjen Mattsson i Rävlanda på spåren.När Tuva, 7, Alva, 5, och mamma Anna förstod vad det handlade om agerade de direkt.De hittade kattungarna som hade dumpats i skogen och inledde en räddningsaktion.– Det är så roligt att se hur mycket barnbarnen har engagerat sig i det här, säger barnens mormor Lena Mattsson.
Anna Lindhs minnesfond fortfarande nedläggningshotad
Den mördade utrikesministern Anna Lindhs minnesfond är fortfarande nedläggningshotad.Stiftelsen har sedan 2003 fått in drygt 21 miljoner kronor i intäkter – pengar som förbrukades under de tidigare toppsossarna Ingvar Carlsson, Jan Eliasson och Mona Sahlins ordförandeskap.Nu har den förre socialdemokratiske utrikesministern Lena Hjelm-Walln tagit över.– Vi har inte hunnit vända ekonomin särskilt mycket, säger hon.
Anna-Lena Laurn: Avståndet är kort mellan formellt och intimt i Ryssland
Nyhetskrönikan. Ett säkert vårtecken i mina Moskvakvarter är när husets äldre personer – babusjkor och dedusjkor som de kallas – börjar sitta på ljugarbänken ute på gården.
Läs mer om Moskvakvarter och Ryssland.
Anna-Lena Laurn: Sanningssägande filmer lockar till debatt i Ryssland
Den tidigare svartmålade Leviatan- regissören Andrej Zvjagintsev hyllas för sitt nya, svarta skilsmässodrama i Ryssland. En nytolkning av Anna Kareninaväcker också intresse på hemmaplan.
Skåneambassadören Anna-Lena Brundin älskar att vara tillbaka där hon hör hemma
Anna-Lena Brundin har varit ambassadör för skånsk humor i drygt 35 år.Från debuten med Berlin Berlin på Vesusvio i Lund till dagens samarbete med sin sambo Jan Sigurd.Nu är Anna-Lena nominerad till Årets Skåning, en institution som i år fyller 50.– Jag är oerhört glad och stolt över att bli nominerad nu när jag åter är tillbaka där jag hör hemma, säger en sprudlande glad Anna-Lena till Kvällsposten.
Retorikexperten: Kinberg Batra vände bakåt till framåt
Anna Kinberg Batras sommartal beskrivs av retorikexperten Lena Lid Falkman som ett klassiskt värderingstal. Den pressade Moderatledaren undvik att prata om krisen i opinionen, men befäste partiets nya fokus på integration och arbete.
Experten om dagens ödestal: Hon måste väcka känslor
Klockan 13 på nationaldagen är det upp till bevis för Anna Kinberg Batra. Då håller den hårt pressade Moderatledaren tal i Stockholm. Retorik- och ledarskapsforskaren Lena Lid Falkman efterlyser en mer personlig ton – och starkare känslor.
Anna-Lena Laurn: Äldre ryssar är som filifjonkor efter tromben
Svärmor har talat om att hon ska bo hos oss två månader i sommar, meddelade min ryska kollega en morgon när hon svepte in på kontoret.