Anna lena

Anna-Lena Laurn: Ett Sovjet i miniatyr styrt av camorran

Med jämna mellanrum uppstår inbördes konflikter i de så kallade Luhansk- (LNR) och Donetskrepublikerna (DNR). De löses nästan alltid med våld. Så går det till i banditstyren.
Läs mer om Donetskrepublikerna och Luhansk.

Kungen delade ut Stockholm Human Rights Award

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) vinner årets Stockholm Human Rights Award.Kung Carl Gustaf delade ut priset i Berwaldhallen i Stockholm – med bland andra Lena Endre, Anna Kinberg Batra och Arne Weise på plats.
Anna-Lena Laurn: Fallet Saakasjvili säger allt om den ukrainska ledningen
Micheil Saakasjvili, en i praktiken statslös politiker, fortsätter att kämpa för en politisk framtid i Ukraina. Nu rycker Donbass-bataljonen in till hans försvar, vilket innebär att konflikten mellan Saakasjvili och Porosjenkoeliten hårdnar.
Anna-Lena Laurn: Sagan om den magiska hästen Sivka-Burka
I Moskva kan man hyra en häst mitt i natten om man vill. Det är en inkomstkälla för många hästägare att låta hästarna jobba på det sättet. De får stå i gathörn, timme efter timme, och vänta på att någon vill betala för att rida ett varv.
Läs mer om Sivka-Burka.

Anna-Lena Lauren: Kasianov utförde Putins reformer

Michail Kasianov var premiärminister år 2000-2004 när Putin själv var ny president för Ryssland. Enligt Kasianov själv utsåg Putin honom till premiärminister därför att han uppfattade Kasianov som en tjänsteman, inte politiker.
Läs mer om Kasianov, Putin och Ryssland.
Jan Eklund: Redan John Reed hörde att det fanns ett kallt förakt i Trotskijs röst
Det är precis 100 år sedan den ryska revolutionen fullbordades med stormningen av Vinterpalatset i Petersburg. Men det är inget som firas eller diskuteras öppet ens i Ryssland, rapporterade DN:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurn (3/11).
Anna-Lena Laurn: Roddturen som får mina krigsreportage att blekna
Jag får ofta frågan om jag aldrig är rädd i mitt jobb. Sanningsenligt svarar jag: Ytterst sällan. Det beror inte på att jag är världens modigaste person utan på att jag i förväg försöker undvika att hamna i situationer som kan bli farliga. Av någon anledning har denna strategi visat sig fungera väl på krigsreportage i östra Ukraina, men inte alls lika bra på oskyldiga reportageresor till Rybinsk.
Läs mer om Rybinsk och Ukraina.
Anna-Lena Laurn: Centralasien den nya skådeplatsen för islamistisk radikalism
MOSKVA. Mannen som pekas ut som misstänkt för att ha mördat åtta människor i New York, är från Uzbekistan. Flera personer som i väst har gripits eller dömts för terrorism under de senaste åren har en liknande bakgrund.
Läs mer om New York och Uzbekistan.
Anna-Lena Laurn: Ryska pedagoger bryr sig inte om känslor
KRÖNIKA. Ryska lärare och tränare tvekar inte att skratta åt sina adepter – eller ryta åt dem och kalla dem odugliga.
Anna-Lena Laurn: Som kvinna får man aldrig göra männen obekväma
I Ryssland är Metoo-kampanjen ingenting nytt – redan i fjol deltog tusentals människor i en motsvarande kampanj. Samtidigt är det fortfarande vanligt att betrakta sexuella trakasserier som ett socialt spel, inte som ett sätt att förödmjuka en annan människa.
Läs mer om Metoo-kampanjen.
Anna-Lena Laurn: Ryska journalister får nog av straffriheten
MOSKVA. En känd rysk journalist, Tatiana Felgenhauer, knivhöggs i halsen på sin egen redaktion. Nu växer upprördheten i Ryssland över att oberoende journalister och oppositionella politiker ständigt blir attackerade utan att någon straffas.
Läs mer om Ryssland och Tatiana Felgenhauer.
Anna-Lena Laurn: Popstjärnan tros ha mördats i homofobiskt hatbrott
MOSKVA På en tämligen färsk bild på nätet står han flankerad av Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov. Presidenten håller faderligt sin hand på den unga sångarens axel. Kadyrov gillar att låta ta den här sortens bilder. Han demonstrerar gärna sitt stöd till republikens unga förmågor. Sångaren heter Zelimchan Bakajev och har varit försvunnen i över två månader.
Anna-Lena Laurn: Varför får albanerna två egna stater, medan vi inte kan få en enda?
Alla dessa utländska experter och journalister. Här springer ni dagarna i ända. Till vilken nytta? Ni gör ju ändå ingenting för oss.
Anna-Lena Laurn: Societetslejonet som utmanar Putin
ANALYS. Hon har 5,2 miljoner följare på Instagram och anses tillhöra Rysslands mest inflytelserika kvinnor. Hennes far var Putins högste chef och välgörare på 1990-talet. Nu ställer Ksenija Sobtjak upp i ryska presidentvalet.
Läs mer om Instagram, Ksenija Sobtjak och Putin.
Prispressen kan öka när priserna blir offentliga
SLUTREPLIK DN Debatt 9/10. Såväl reglerade priser som möjlighet till utbyte utanför förmånerna är nödvändigt för att åstadkomma en väl fungerande konkurrens och lägre kostnader för läkemedel utanför förmånerna, skriver utredaren Anna-Lena Sörenson.
Läs mer om Anna-Lena Sörenson.
Saknar förslag för sänkta läkemedelspriser
REPLIK DN Debatt 9/10. I stället för att ta fram förslag som leder till lägre priser för läkemedel som patienterna bekostar själva så föreslår apoteksmarknadsutredare Anna-Lena Sörenson i sin debattartikel enbart enhetliga priser på receptbelagda läkemedel utanför förmånen, skriver Johan Wallr, Sveriges Apoteksförening.
Saknar förslag för sänkta läkemedelspris
REPLIK DN Debatt 9/10. I stället för att ta fram förslag som leder till lägre priser för läkemedel som patienterna bekostar själva så föreslår apoteksmarknadsutredare Anna-Lena Sörenson i sin debattartikel enbart enhetliga priser på receptbelagda läkemedel utanför förmånen, skriver Johan Wallr, Sveriges Apoteksförening.
Vad innebär egentligen antiinflammatorisk kost?
Hej,Ibland så står det i tidningarna om antiinflammatorisk kost, men vad är det egentligen? Är alla grönsaker antiinflammatoriska? Hur stor skillnad kan det göra?//Anna-Lena
Läs mer om Ibland.
Anna-Lena Laurn: Ryssarna skämtar om evakueringarna
Kommentar. Den luttrade ryska befolkningen möter falska bombhot och upprepade evakueringar med skämt. Samtidigt hänger en viss rädsla i luften, eftersom Ryssland har konkret erfarenhet av verkliga bombdåd.
Läs mer om Ryssland.
Sjukhuset gav henne en felaktig dödsdom
Som 55-åring diagnostiserades Anna-Lena Gideonsson med livmodercancer.Svensk sjukvård konstaterade att hoppet var ute, de kunde inte hjälpa henne att bli frisk.Anna-Lena betalade då 149 000 kronor ur egen ficka för sjukvård utomlands, senare kunde hon friskförklaras.– Jag litade inte på den svenska sjukvården – det är därför jag lever i dag, säger hon.
Inför enhetliga priser för alla receptmediciner
Priset på receptbelagda läkemedel utanför högkostnadsskyddet varierar i dag mellan olika apotek vilket kan strida mot målet om en jämlik vård. Ibland är prisskillnaden avsevärd. Vi föreslår enhetliga priser på alla läkemedel som skrivs på recept så att de kostar lika mycket oavsett var de hämtas ut, skriver Anna-Lena Sörenson, särskild utredare.
Läs mer om Anna-Lena Sörenson.
Anna-Lena Laurn: Meningslöst att debattera om vi bara vill missförstå
När jag började vänta barn hade jag ingen aning om sagda omständighet. På den tiden tyckte jag väldigt mycket om strawberry margarita och hade hyfsad koll på nattklubbarna i Moskva. (Vilket, kära läsare, inte längre är fallet.)
Läs mer om Moskva.
Anna-Lena Laurn: Putin är ute efter en pr-seger
Att Putin nu har beslutat att förstöra alla ryska kemiska vapen i förtid är en propagandaseger. Själva avtalet är inte nytt - vapnen skulle i vilket fall ha förstörts nästa år.
Anna-Lena Laurn: Ord är människans sätt att inte bli tokig
En utmaning när man jobbar i Ryssland är att förstå vad ryssarna säger. Till saken hör att det inte nödvändigtvis blir lättare ju bättre ryska man talar. När jag talade sämre ryska gick en massa saker mig förbi, vilket gjorde livet betydligt enklare.
Läs mer om Ryssland.
Kaos i fredagstrafiken när militärfordon flyttas
Det finns risk för kaos i fredagstrafiken när E18, från Enköping till Bålsta, stängs av helt under ett antal timmar.Avstängningen är ett led i militärövningen Aurora 17.Men det är oklart när på dagen det blir totalstopp på motorvägen.– Vi ska förflytta väldigt mycket fordon från A till B, säger Anna-Lena Björklund, kommunikatör vid Försvarsmakten.