Anna lena

Sällskapsresan hjälper nyanlända med svenskan

Sällskapsresan är en favorit bland Sveriges SFI-lärare.Den – och andra svenska klassiker – hjälper invandrare att lära sig språket.– Man får inblick i en annan värld, säger SFI-läraren Anna-Lena Helgesson i Nyhetsmorgon.
Läs mer om Nyhetsmorgon.

Allsvenska jumbons glädjebesked - får behålla poängstarka SHL-lånet

Rodrigo Abols. Foto: Bildbyrån/Anna-Lena Bergqvist Han återvände till SHL och Örebro under uppehållet. Men nu meddelar Bik Karlskoga att letten Rodrigo Abols återvänder till den allsvenska jumbon.
Läs mer om Bik Karlskoga, SHL och Örebro.
Anna-Lena Laurn: Den ryska ekonomin växer – men med myrsteg
MOSKVA. Om mindre än en månad hålls presidentval i Ryssland. Landet har befunnit sig i en djup ekonomisk svacka sedan 2013, men nu syns tecken på att den börjar piggna till, skriver DN:s korrespondent Anna-Lena Laurn.
Läs mer om Anna-Lena Laurn och Ryssland.
Anna-Lena Laurn: Det ryska jordbruket växer men beroendet av olja består
MOSKVA. Om mindre än en månad hålls presidentval i Ryssland. Landet har befunnit sig i en djup ekonomisk svacka sedan 2013, men nu syns tecken på att den börjar piggna till, skriver DN:s korrespondent Anna-Lena Laurn.
Läs mer om Anna-Lena Laurn och Ryssland.

Anna-Lena Laurn: Maria-Pia Boëthius förvränger Finlands historia i Rött och vitt

Det finländska inbördeskriget ska inte förstås som ett språkkrig. Maria-Pia Boëthius påstående att det svenska språket har approprierat Finlands historia är befängt koketteri, skriver DN:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurn.
Läs mer om Rött.
Minnesord: Anna-Lena Holm
Anna-Lena Holm, född Segebrant, Saltsjöbaden, har avlidit efter en tids sjukdom, 66 år gammal. Anna-Lenas närmaste är maken Anders, döttrarna Linna och Eleonor med familjer, fadern Uno och brodern Kjell.
Anna-Lena och Erik har hållit kärleken vid liv i 72 år
Hon jobbade i en kiosk och han vid järnvägen i Holmsveden. Anna-Lena möter Erik i mitten av 40-talet och kärlek uppstår – 72 år senare håller de fortfarande ihop. – Vi har alltid varit nöjd med det lilla vi haft, säger hon.
Läs mer om Erik och Holmsveden.
Anna-Lena Laurn: Små regionala flygbolag ett osäkerhetsmoment i Ryssland
MOSKVA. Flygsäkerheten i Ryssland har blivit mycket bättre under de senaste tio åren. Men fortfarande sker alldeles för många olyckor. Nästan alltid är det mindre bolag som är involverade.
Läs mer om Ryssland.
Anna-Lena Laurn: Allting som framstår som rationellt, begripligt och sant behöver inte vara det
Allting är mycket osäkert, och det är just det som gör mig lugn, säger Too-ticki i Tove Janssons Trollvinter.
Läs mer om Too-ticki.
17-åriga Annas råd till politikerna
Förra veckan hade eleverna på Aniaragymnasiet i Göteborg klimatvecka.Den utmynnade i tio klimatåtgärder – som på onsdagen överlämnades till kommunfullmäktiges ordförande, Lena Malm (S).– Efter detta har jag mycket bättre koll på hur jag ska bli mer klimatsmart, säger Anna Larsson, 17, som läser Hotell- och turismlinjen.
Anna-Lena Laurn: Jag fnös överlägset åt både badlakan och mössa
Den ryska bastun är ett ställe för total avkoppling. Enväldig general är baderskan. Hon leder ritualen när vattnet slås på de heta stenarna. Alla andra tiger och njuter.
Anna-Lena Laurn: USA:s svarta lista verkar vara skriven på en höft
USA:s svarta lista på Vladimir Putins närmaste innehåller så många olika aktörer att den ohjälpligt förlorar i trovärdighet. På det här sättet spelar man Kreml i händerna.
Läs mer om Kreml.
Anna-Lena Laurn: Att gräva efter en nationell identitet leder till påfallande grinighet
Det forna Sovjetunionen är fullt av både individer och hela folk som vet vad förtryck vill säga. Deras identitet har förnekats, deras språk har marginaliserats och inte sällan har de som kultur blivit decimerade till en liten spillra.
Läs mer om Sovjetunionen.
Maktskifte viktigare än att Vladimir Putin ska skaka galler
Rysslands mest kända kvinna, 36-åriga Ksenija Sobtjak, ställer upp i presidentvalet mot Vladimir Putin. Mycket tyder på att Kreml vill använda henne för att dra upp valdeltagandet – och att Sobtjak själv har gått med på det. Men Ksenija Sobtjak har som vanligt en egen agenda. Den berättar hon om i en exklusiv intervju med DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurn.
Minnesord: Lars Tydn
Som tidigare meddelats har Lars Arne Tydn, Visby, somnat in i en ålder av 61 år. Närmast anhöriga är hustrun Anna-Lena, barnen Joakim, Robin och Love med familjer.
Läs mer om Anna-Lena, Joakim, Love, Robin och Visby.
Minnesord: Lars Arne Tydn
Lars Arne Tydn, Visby, har avlidit i en ålder av 61år. Han efterlämnar sin älskade hustru Anna-Lena och barnen Joakim, Robin och Love med familjer.
Läs mer om Anna-Lena, Joakim, Love, Robin och Visby.
Anna-Lena Laurn: Lavrov håller sin egen show
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov efterlyser en ny världsordning där nya ekonomiska och politiska krafter respekteras. Lavrov gjorde en lång utläggning om ämnet på sin årliga presskonferens i Kreml.
Läs mer om Kreml och Sergej Lavrov.
Anna-Lena Laurn: I det kalla, hårda Moskva stiger man upp för äldre i bussen
Det var någon vecka efter nyår. Min mamma var på besök i Moskva och vi traskade till affären i mina hemkvarter. Tre killar kom emot, de kan ha varit kring tjugo. På gott humör och av allt att döma lite förfriskade.
Läs mer om Moskva.
Anna-Lena Laurn: Mycket tyder på att det slutar i inbördeskrig
För några dagar sedan greps människorättsorganisationen Memorials ordförande i Tjetjenien. Det är bara ytterligare ett steg i president Ramzan Kadyrovs förtryckarpolitik - som eskalerar i takt med att Kadyrov bli allt mer paranoid.
Läs mer om Kadyrov och Tjetjenien.
Minnesord: Erik Nyln
Professor Erik Nyln, Visby, har gått bort i en ålder av 99 år. Närmast anhöriga är hustrun och kollegan Lena Thunmark-Nyln, hans barn Anna och Anders med familjer.
Läs mer om Anna, Lena Thunmark-Nyln och Visby.
Anna-Lena Laurn: Det blir bara pannkaka när du försöker hitta äkta rysk blini
Den ryska blinin kan se ut hur som helst. Det viktiga är sammanhanget – helst ska blinier ätas i minimala kök fyllda med stekos och serveras ur travar så höga att de hotar stjälpa.
Anna-Lena Laurn: Ryska presidentvalet blir en pärs för Kreml
Den enskilt största händelsen i Ryssland år 2018 är presidentvalet den 18 mars. Ingen tvivlar på att Vladimir Putin vinner. Den sittande presidentens maktapparat kontrollerar hela valprocessen, inklusive rösträkningen.
Läs mer om Kreml, Ryssland och Vladimir Putin.
Anna-Lena Laurn: Rysslands enda politiker utesluts ur presidentvalet
Att Aleksej Navalnyj inte registreras som presidentvalskandidat i Ryssland är mer än väntat. Allt annat hade varit en enorm överraskning.
Läs mer om Ryssland.
Anna-Lena Laurn: Lucia är en kvinna som syns, alltså måste hon göras till man
I min barndoms luciatåg hade vi levande ljus i händerna. Manschetterna var aldrig riktigt täta. Där fick man stå och tindra medan hett stearin brände ens händer. Om man råkade vara lucia rann stearin ofta ned på huvudet, vilket gjorde ännu mer ont. Ståndaktigt stod man kvar. Man ju var en del av teamet.
Live: Putin håller sin årliga presskonferens
I dag möter Rysslands president över tusen journalister på sin årliga presskonferens i Moskva. En stor del av journalisterna är från regionala medier, men också stora internationella medier är på plats. DN:s Anna-Lena Laurn i Moskva livebevakar och simultanöversätter presskonferensen.
Läs mer om Moskva.