Anna lena

Anna-Lena Laurn: Porrestetiken lever kvar i det forna Sovjet

Bilder på avklädda kvinnor är fortfarande vanliga på många håll i det forna Sovjetunionen. De kan användas som prydnad var som helst – hemma hos pensionärer, vid hotellfrukosten, i gymmet.
Läs mer om Sovjet och Sovjetunionen.

Anna-Lena Laurn: Korruptionen måltavla för protester i Ryssland

ANALYS. På söndagen demonstrerar Moskvabor mot att tiotusentals, kanske hundratusentals hus ska rivas. Det är en del av en protestvåg som har pågått under en längre tid. De är inte riktade uttryckligen mot Putin – som fortfarande har höga opinionssiffror – utan mot det system han har skapat. Allt tyder på att protesterna kommer att fortsätta.
Läs mer om Moskvabor, Putin och Ryssland.
Anna-Lena Laurn: Att påpeka fel är bra, att hantera lyckliga felfinnare en konst
Det är i mitt yrke fullständigt omöjligt att aldrig göra fel. Jag gör allt för att undvika dem, kollar och dubbelkollar, men ibland smyger de sig in i varje fall.
Anna-Lena Laurn: Porosjenkos agerande blir mer och mer ogenomtänkt
Moskva. Den ukrainska presidenten Petro Porosjenko förbjöd nyligen ett antal ryska sociala medier och även den oberoende ryska tidningen RBK. Att just RBK förbjuds är absurt. Tidningen har tagit stora risker i sina avslöjanden om den korrupta Putinregimen.

Minnesord: Mauno Koivisto

Mauno Koivisto var en kantig intellektuell som tog Finland in i EU och som älskades av finländarna för sin envetna eftertänksamhet, skriver DN:s Anna-Lena Laurn.
Läs mer om Finland.
Så var Eurovisionfinalen
Portugals Salvador Sobral vann Eurovisionfinalen 2017. Sveriges Robin Bengtsson kom på femte plats. DN:s Hanna Fahl, Kristoffer Örstadius och Anna-Lena Laurn chattade direkt om finalen.
Anna-Lena Laurn: Koivisto förankrade Finland i väst
Mauno Koivisto var presidenten som ledde Finland in i EU. Han var också en kantig intellektuell som kunde hamna i konflikt med pressen, men som älskades av finländarna för sin envetna eftertänksamhet. Koivisto somnade in i går kväll, 93 år gammal.
Läs mer om Finland.
Anna-Lena Laurn: Koivosto förankrade Finland i väst
Mauno Koivisto var presidenten som ledde Finland in i EU. Han var också en kantig intellektuell som kunde hamna i konflikt med pressen, men som älskades av finländarna för sin envetna eftertänksamhet. Koivisto somnade in i går kväll, 93 år gammal.
Läs mer om Finland.
Så var Eurovision semifinal 1
DN:s chattande reportrar Hanna Fahl och Kristoffer Örstadius – samt Anna-Lena Laurn på plats i Kiev – rapporterade från den första semifinalen.
Eurovision semifinal 1: Hanna Fahl och Kristoffer Örstadius livechattar
Dags för första semifinalen i Eurovision Song Contest i Ukraina med bland annat svenska Robin Bengtsson. Följ tävlingen live med DN:s chattande reportrar Hanna Fahl och Kristoffer Örstadius – samt Anna-Lena Laurn på plats i Kiev.
Tolv år efter dubbelmordet är gärningsmannen fortfarande på fri fot
Den 19 oktober 2004 dödas 8-årige Mohammad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svensson mitt i morgonrusningen i centrala Linköping. Trots dna på både mordvapen och en mössa som hittas nära mordplatsen är dubbelmordet i Linköping fortfarande olöst.
Minnesord: Anna-Lena Nensn
Anna-Lena Nensn, Stockholm, har avlidit 83 år gammal. Närmast anhörig är sonen Ulf med familj.
Läs mer om Stockholm och Ulf.
Anna-Lena Laurn: Ryssland fortsätter låtsas som om det regnar
MOSKVA. I går sände fem europeiska utrikesministrar ett brev till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov där man uttrycker oro över att homosexuella förföljs i Tjetjenien. Ryssland svarar med att rycka på axlarna.
Läs mer om Sergej Lavrov och Tjetjenien.
Anna-Lena Laurn: Ondskan är oftast en platt historia
Nyhetskrönikan. Jag har Bamse att tacka för mycket. Bland annat för att min dotter har lärt sig läsa. Hon ligger på rygg med ena foten uppslängd på motsatt knä och läser högt om Vargen som blev elak därför att han hade en svår uppväxt.
Läs mer om Bamse och Vargen.
Anna-Lena Laurn: Jag ger tusan i vilken falang som försöker utnyttja mina rapporter
Nu i veckan träffade jag Michail Zygar i Stockholm. Han är en av Rysslands mest framstående journalister och författare till den bästa insiderskildringen av beslutsprocessen i Kreml i modern tid (Männen i Kreml, som precis har kommit ut på svenska.)
Läs mer om Kreml, Michail Zygar och Stockholm.
Anna-Lena Laurn: Det var inte så här Putin ville ha det
Analys. Moskva. Putin hade knappast väntat sig att Trump skulle agera så kraftfullt i just Syrien, en region där Ryssland sedan flera år tillbaka är van vid att ha övertaget. Uppvaknandet blev obehagligt.
Läs mer om Putin, Ryssland, Syrien och Trump.
Anna-Lena Laurn: En rysk menedzjer kan vara precis vad som helst
Dagens ryska regim är mycket upptagen av patriotism. Samtidigt översvämmas det ryska språket av engelska låneord.
Anna-Lena Laurn: Missilattacken ett bakslag för Putin
MOSKVA. Ryssland hotar med bryta alla militära kontakter med USA om missilanfallen mot Syrien fortsätter. Anfallet är en klar missräkning för Putin.
Läs mer om Putin, Syrien och USA.
Ägget är viktigt i många kulturer
Symbolisk råvara. Ägget är viktigt i många kulturer – men på olika sätt. Här skriver DN:s Torbjörn Petersson, Sanna Torn Björling och Anna-Lena Laurn om äggens status i Kina, USA respektive Ryssland.
Anna-Lena Laurn: En rysk joker som Putin inte vet hur han ska ta
Moskva. Ett tiotal aktivister som deltog i söndagens demonstrationer mot korruption ställdes på tisdagen inför rätta i Moskva. Den ryska huvudstaden surrar av rykten om att en ny protestvåg mot regimen inletts. I spetsen står bloggaren och Putinkritikern Aleksej Navalnyj, 40.
Minnesord: Gösta Arvedson
Som tidigare meddelats har fältsergeanten i Frälsningsarmn, Gösta Arvedson, Örnsköldsvik, befordrats till härligheten i en ålder av 91 år. Närmast anhöriga är döttrarna Kerstin och Anna-Lena, bröderna Sven, Arved och Lennart, Frälsningsarmn i Örnsköldsvik och många vänner.
Anna-Lena Laurn: Protesterna i Ryssland en ny generations uppvaknande
Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, 40, var uträknad – men nu står han plötsligt i spetsen för den så kallade Youtubegenerationen i Ryssland. Putin låter än så länge bli att reagera, medan Dmitrij Medvedev framstår som en förlorare.
Anna-Lena Laurn: Demonstrationen i Moskva en seger för oppositionen
MOSKVA. Dagens demonstration i Moskva blev en politisk seger för Aleksej Navalnyj. Det var första gången på fem år som oppositionsledaren lyckades få ut flera tusen människor på gatan.
Läs mer om Aleksej Navalnyj och Moskva.
Anna-Lena Laurn: Idrottspamparnas dubbla måttstockar är förödande
Therese Johaug var länge ena av mina favoriter i längdskidåkning. Jag gillade framför allt att hon utmanade Marit Björgen. (Att Norge alltid vinner alla dammästerskap har jag accepterat för länge sedan.)
Läs mer om Marit Björgen.
Anna-Lena Laurn: Julija Samojlova en bricka i ett politiskt spel
Julija Samojlova är en opolitisk artist. När Ukraina i går kom med sitt slutliga besked att man stoppar ryskan från att delta i Eurovision song contest beror det på helt andra faktorer än Samojlova själv.
Läs mer om Eurovision och Samojlova.