Anna lena

Anna-Lena Laurn: Protesterna i Ryssland en ny generations uppvaknande

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, 40, var uträknad – men nu står han plötsligt i spetsen för den så kallade Youtubegenerationen i Ryssland. Putin låter än så länge bli att reagera, medan Dmitrij Medvedev framstår som en förlorare.

Anna-Lena Laurn: Demonstrationen i Moskva en seger för oppositionen

MOSKVA. Dagens demonstration i Moskva blev en politisk seger för Aleksej Navalnyj. Det var första gången på fem år som oppositionsledaren lyckades få ut flera tusen människor på gatan.
Läs mer om Aleksej Navalnyj och Moskva.
Anna-Lena Laurn: Idrottspamparnas dubbla måttstockar är förödande
Therese Johaug var länge ena av mina favoriter i längdskidåkning. Jag gillade framför allt att hon utmanade Marit Björgen. (Att Norge alltid vinner alla dammästerskap har jag accepterat för länge sedan.)
Läs mer om Marit Björgen.
Anna-Lena Laurn: Julija Samojlova en bricka i ett politiskt spel
Julija Samojlova är en opolitisk artist. När Ukraina i går kom med sitt slutliga besked att man stoppar ryskan från att delta i Eurovision song contest beror det på helt andra faktorer än Samojlova själv.
Läs mer om Eurovision och Samojlova.

Behandling avbröts för Anna-Lena, 78

Alzheimersdrabbade Anna-Lena Erlandsson, 78, fick testa den nya behandlingen mot demens. Medicinerna hjälpte. Nu är Anna-Lena och maken Bengt besvikna över att hon inte fick fortsätta med dem. – Hon blev märkbart bättre. Efter att hon slutade med behandlingen har hon långsamt blivit sämre. Företaget har lovat en utvärdering men vi har inte fått någon sådan, säger Bengt.
Läs mer om Anna-Lena och Bengt.
Därför är södra Sverige populismens bas
SD:s skånska rötter. Journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius om en lång affär.
Läs mer om Sverige.
Landstingens behöver stöd och samordning
REPLIK. Cancerfonden menar att dagens 21 landsting har svårt att hantera cancervårdens utmaningar (DN Debatt (14/3). Det är en viktig anledning till att regeringen ville att dagens landsting borde förändras till att bli färre men större regioner. Tyvärr har dock det förslaget inget stöd i riksdagen, och är därför inte möjligt att genomföra i dagens läge, skriver Anna-Lena Sörenson (S).
Läs mer om Anna-Lena Sörenson.
Minnesord: Birger Andersson
Gotlandshusens skapare Birger Andersson, Sanda och Visby på Gotland, har som tidigare meddelats avlidit på sin 75-årsdag. Han efterlämnar sin fru Astrid och barnen Mattias, Lena, Carin, Lars och Anna med familjer.
Minnesord: Birger Andersson
Arkitekt och diakon Birger Andersson, Visby, har efter en kort sjukdom avlidit på sin 75-årsdag. Närmast anhöriga är hustrun Astrid och de fem barnen Mattias, Lena, Carin, Lars och Anna med familjer.
Anna-Lena Laurn: Sergej Kisljak är elitdiplomat med bred kontaktyta
Moskva. Den ryska mbassadören i USA, Sergej Kisljak, är en av Rysslands mest erfarna diplomater. Han är också en doldis med stor kontaktyta i USA.
Läs mer om Sergej Kisljak och USA.
Apoteksutredning oroar bransch
Den apotekskund som ska köpa ett receptbelagt medel utanför läkemedelsförmånen vet kanske inte att samma förpackning kan ha ett helt annat pris på ett annat apotek. Apotekens fria prissättning kan förvirra kunder, enligt Anna–Lena Sörenson (S), som leder en utredning som oroar branschen.
Läs mer om AnnaLena Sörenson.
Hon är stridspiloten i Ukraina som talar med fienden
Hon kunde ha förblivit en hyllad hjälte i Ukraina. I stället gjorde hon sig obekväm. Nadija Savtjenko är soldaten som är beredd att skaka hand med fienden. DN:s Anna-Lena Laurn har träffat Ukrainas första kvinnliga stridspilot.
Läs mer om Ukraina.
Minnesord: Ingrid Eliasson
Ingrid Eliasson, Stockholm, har avlidit i en ålder av 89 år. Närmast anhöriga är maken Rune och barnen Bengt-Inge, Lena och Anna-Karin med familjer.
Anna-Lena Laurn: Dubbel bokföring är ett postsovjetiskt fenomen
Nyhetskrönikan. Förhållandet till sanning är en fråga som jag funderade över långt innan en systematisk lögnare gjorde entr i Vita huset.
Läs mer om Vita.
Live: DN sammanfattar Trumps första månad
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i samtal med Michael Winiarski, Sanna Björling och Anna-Lena Laurn om Donald Trumps första månad som president.
Anna-Lena Laurn: Wallström kan räkna med rysk offensiv
Moskva. Rysk diplomati går ofta ut på en blandning av charm och hot. Det är något som Margot Wallström får vara beredd på när hon besöker Moskva i dag.
Läs mer om Margot Wallström och Moskva.
Anna-Lena Laurn: Det går aldrig att säga vilka språk man kan ha nytta av i livet
Jag minns den första middagen med min tyska familj i Nürnberg. Efterrätten var plommonpaj. Innanmätet i plommonen var fruktansvärt hett och därför gjorde jag hål i alla plommonen för att få dem att svalna.
Läs mer om Nürnberg.
Anna-Lena Lauren: Ryska tidningskiosker strävar på i digitaliserad värld
Ryssarna är ett läsande folk, men prenumererar sällan på tidningar. I stället köper de lösnummer i tidningskiosker, minimala små fyrkantiga byggnader på vilka det med stora stolta bokstävet står Pressa eller Petjat. Det senare ordet betyder trycksaker – ett härligt anakronistiskt ord i en digitaliserad värld.
Läs mer om Petjat och Pressa.
Vaktmästare fortfarande livshotande skadad
Vaktmästaren som skottskadades i centrala Malmö vårdas fortfarande för livshotande skador på sjukhus, uppger Anna-Lena Boive, pressansvarig på Skånes universitetssjukhus i Malmö.
Läs mer om Anna-Lena Boive och Malmö.
Anders Bergcrantz: Soulfully yours
Anders Bergcrantz kan ge ett rätt stöddigt intryck, men att till exempel låta presentera sig som en Award winning swedish jazz trumpeter star som på nya skivan succeeded in a most astonishing way ligger honom inte nödvändigtvis i fatet. Från Miles Davis-omkring-1970-stökiga originallåten Spirit of life till Anna-Lena Laurins melankoliska, vokaldrivna It freezes now fräser Bergcrantz på med all kraft och övertygelse som kommer med gott självförtroende.
Läs mer om Award, Bergcrantz och Spirit.
Anna-Lena Laurn: Det öppna samtalet förutsätter en gemensam uppfattning om det rimliga
Jag får ibland mejl av läsare som ber mig redovisa mina källor. Majoriteten av dem vill helt enkelt veta mer, till exempel vilka ryska medier jag rekommenderar. Ibland frågar de hur jag kan veta att något stämmer.
S sågar M-utspel: Kinberg Batra har isolerat sitt parti
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad anser att Anna Kinberg Batras utspel skadat moderatledarens förtroende. Det skriver hon i ett mailsvar till SvD efter den senaste Sifo-undersökningen. Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler tycker att Anna Kinberg Batra gjort en missbedömning.
Anna-Lena Laurn: Rapporten är inte att betrakta som trovärdig
Det är ett känt faktum att ryska underrättelsetjänsten FSB samlar så kallade kompromat på olika personer. Men den uppmärksammade Trump-dossiern som har läckt via nyhetstjänsten Buzz Feed målar upp en bild som inte alls motsvarar FSB:s sätt att jobba, skriver DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurn.
Läs mer om Buzz Feed, FSB och Trump-dossiern.
Anna-Lena Laurn: Vi får inte förlora förståndet
Debatten om den ryska propagandan understryker vikten av att hålla huvudet kallt. DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurn konstaterar att Kremlpropaganda handlar om att skälla och skrämmas.
Läs mer om Kremlpropaganda.
Anna-Lena Laurn: Ryssarna firar nyår i veckor
Moskva. I Ryssland firas nyåret grundligt – i praktiken innebär det ofta två veckors ledighet. För Moskvabor som är vana vid att arbeta långa dagar har nyårshelgen enorm betydelse.