Annasara carnahan

När kan jag börja jobba efter att ha varit sjuk?

Har du någon gång legat däckad i influensan eller dragits med en retlig förkylning som vägrar ge sig? Då har du säkert ställt dig följande fråga: När är det okej att börja jobba igen? AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, svarar.

Därför bör 65-åringar vaccinera sig

Vinterkräksjukan i skolorna har uppmärksammats i nyhetsrapporteringen, men Folkhälsomyndigheten varnar nu för att influensa A kan slå hårt mot människor över 65 år. – Det är optimalt att vaccinera sig nu, säger epidemiolog AnnaSara Carnahan.
Influensasäsongen verkar ha nått sin topp
187 svenskar har behövt intensivvård på grund av influensa och 14 av dessa har dött. Men nu verkar influensasäsongen 2016 nått sin topp. – Det känns jätteskönt och bra att influensaspridningen minskar. Men än är det för tidigt att ropa hej, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Experten: RS-viruset kan öka dramatiskt
RS-viruset kan vara direkt dödligt för spädbarn. Infektionssmittan har legat och puttrat hittills under säsongen – men det kan ändras. – Jag tycker bara man ska vara vaksam på det om man har ett nyfött barn, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Elva personer har dött i säsongens influensa

Antalet influensasmittade fortsätter öka. Hittills har 122 personer krävt intensivvård. I den gruppen finns både barn, en gravid kvinna och annars friska medelålders personer. Elva svenskar rapporteras ha dött i sviterna av influensan hittills. – Vi vill inte skrämmas. Men vi vill uppmana den som blir svårt sjuk, och exempelvis får svårt att andas, att kontakta sjukvården, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Åtta svenskar har dött i årets influensa
Säsongens influensa härjar nu som värst. Ovanligt många har drabbats svårt. 105 svenskar har behövt intensivvårdas hittills, en del i hjärtlungmaskin. Åtta har dött i sviterna av influensan. – Vi har kommit till toppen av influensaepidemin. Vi hoppas att det vänder nu, men det kan fortsätta ett par veckor till, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Fler allvarligt sjuka i influensa hittills i år
Influensan i Sverige ökar, och fler blir allvarligt sjuka. Det beror på att svininfluensan dominerar. – Den brukar slå hårdare mot patienter i arbetsför ålder, säger AnnaSara Carnahan, expert vid Folkhälsomyndigheten.
Rekordtopp för influensafall
Fallen av säsongsinfluensa har nått en rekordnivå under de senaste två veckorna. Den högsta sedan mätningarna inleddes 1993, enligt epidemiolog AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten.
Rekordmånga fall av influensan i år
Rekordmånga influensafall har registrerats i Sverige i år. De två sista veckorna av februari har varit särskilt svåra, rapporterar Folkhälsomyndigheten – som varnar för att det kan slå mot den äldre befolkningen. – Man kan se att det är fler som dör under en influensatopp. Särskilt då när det är den typ av influensa som dominerar i år, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid myndigheten.
Rekordmånga fall av influensan i år
Rekordmånga influensafall har registrerats i Sverige i år. De två sista veckorna av februari har varit särskilt svåra, rapporterar Folkhälsomyndigheten – som varnar för att det kan slå mot den äldre befolkningen. – Man kan se att det är fler som dör under en influensatopp. Särskilt då när det är den typ av influensa som dominerar i år, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid myndigheten.
Rekordmånga influensafall i Sverige
De sista två veckorna har rekordmånga fall av influensa registrerats i Sverige. Inte sedan mätningarna inleddes 1993 har vi sett så många fall av säsongsinfluensa, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till DN.
Svininfluensan närmar sig – första fallet i syd
Årets svininfluensa sprider sig nu sakta över landet. Hittills finns fem rapporterade fall i Sverige, det sydligaste i Halmstad. - Utsatta grupper bör vaccinera sig, uppmanar epidemiolog AnnaSara Carnahan på Smittskyddsinstitutet.
Kylan förlänger influensasäsongen
Det är en ovanligt lång influensasäsong och aktiviteten är hög för årstiden. Orsaken är den långvariga kylan och att tre olika virus avlöst varandra. Det är ovanligt att det är tre influensor samtidigt. Det är många som har varit sjuk under en längre period, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog.
Läs mer om AnnaSara Carnahan.