Ap7

Soffliggarfonden ses över: Kan sänka pensionerna

På torsdagen meddelade socialminister Annika Strandhäll överraskande att soffliggarfonden AP7 Såfa ska ses över eftersom risken är väldigt hög.– Drar man ned risken sänker man pensionerna, så är det, säger Sjunde AP-fondens kommunikationschef Johan Florn.

Lista – här är de fem bästa PPM-fonderna

Förvalsfonden AP7 Såfa är bäst i klassen.Men det kan finnas orsaker att välja en annan PPM-fond.Det menar Småspararguiden som här listar de fem bästa fondera på Pensionsmyndighetens PPM-torg.
Läs mer om Småspararguiden.
Pensionsförslaget bygger på Thalers ider
Jag tycker att det är kul att AP7 stödjer förslagen som gör det enklare för spararna att välja fonder, där Richard Thaler varit bollplank. Men den mer komplicerade diskussionen handlar om huvudmannaskapet för premiepensionen, skriver Stefan Lundbergh, ansvarig för pensionsgruppens förstudie, i en replik.
Fokusera på att förbättra för pensionsspararna
Att lösa problem på fondtorget snarast är angeläget, liksom att säkerställa att nya likartade problem inte uppstår framöver. I förlängningen är det premiepensionssystemets hela legitimitet och därmed överlevnad som är hotad, skriver Bo Källstrand och Richard Gröttheim, AP7.

Problemet ligger i lagtolkningen

REPLIK DN DEBATT 8/5. Vi håller med om Sussi Kvarts analys, men landar i en något annorlunda slutsats. Vi anser att problemet i det här fallet bör tillskrivas lagens uttolkare snarare än lagen i sig, skriver Johan Florn, AP7 och Markus Ekelund, 2050.
Läs mer om AP7 och Johan Florn.
Förvaltar PPM-pengar – plockar ut 54 milj var
Fondbolaget Didner Gerge förvaltar tusentals svenskars PPM-pengar.I år delar man ut 154,5 miljoner kronor till sina aktieägare. Huvudägarna Henrik Didner och Adam Gerge får 54 miljoner kronor var.Trots att deras pensionsfonder har samma utveckling som den statliga AP7-fonden, men kostar 172 procent mer i avgifter, säger grundaren Henrik Didner:– Jag vill påstå att de som är allra nöjdast är våra kunder.
Läs mer om Adam Gerge och Henrik Didner.
Tidigare ministern: Låt unga bara välja AP7
Kritiken fortsätter mot PPM-systemet.Nu vill den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman att man ska dra ned på antalet fonder.Han menar också att unga bara borde få välja produkter från Sjunde AP-fonden, skriver han i DI.
Pensionstricket som ger dig extra pengar
Tillhör du vinnarna eller förlorarna i PPM–systemet? Till synes obetydliga skillnader i avkastning och avgifter kan få dramatiska konsekvenser för din ekonomi. Tricket som kan ge dig guldkant på pensionärstillvaron kan vara så enkelt som att inte göra någonting. –AP7 Såfa har visat sig vara ett alldeles utmärkt val, kanske det allra bästa, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet och tidigare aktie- och derivataexpert på Stockholmsbörsen Nasdaq.
Bra år för soffliggare
Det har varit ett bra år att ha sina pensionspengar i den så kallade soffliggarfonden. Statliga AP7 Såfa har stigit långt mer än snittet bland fonderna i premiepensionen.
Svenska företag kan bli vinnare på nya klimatavtalet
Två av tre mellanstora företag anser att tuffare miljölagstiftning gynnar den egna verksamheten på lång sikt, visar en färsk undersökning från AP7 och konsultbolaget 2050. – Hållbarhetsfrågan blir en hävstång för arbetet, med koppling till affärsverksamhet och intäkter, säger Johan Florn vid AP7.
Läs mer om AP7 och Johan Florn.
Pensionsutredning sågas: Helt feltänkt förslag
Uppemot 380 miljarder kronor beräknas förflyttas från egna portföljer till soffliggaralterantivet AP7 Såfa om förslagen i premiepensionsutredningen blir verklighet. Fondbolagens förening kallar förslagen för ett sätt att smygstänga systemet. – På sikt riskerar systemet att självdö. Det kommer inte finnas några aktiva sparare kvar, säger Fredrik Nordström, vd fondbolagens förening.
Läs mer om Fredrik Nordström.
Förslagen som ska förbättra pensionen
En ljusare framtid för pensionsspararna – och sämre tider för pensionsskojarna. Klockan 9.45 presenteras Premiepensionsutredningen som väntas ge förslag som minskar risken att ens pensionspengar placeras i dåliga och dyra fonder. – Är man inte intresserad överhuvudtaget är det bästa alternativet att stanna i förvalet AP7 Såfa, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten till TT.
Svenska företag vill se tuffare miljölagstiftning
Svenska företag ser inte tuffare miljölagstiftning som ett hot, utan som något som stärker deras affär – ofta redan på kort sikt, skriver Johan Florn, AP7, och Markus Ekelund, 2050.
Läs mer om AP7 och Johan Florn.
Soffliggarfonden blir billigare
Sjunde AP-fonden sänker avgiften för soffliggarfonden AP7 Såfa, där 3,3 miljoner svenskar har sina premiepensionspengar. Sänkningen ger pensionsspararna knappt 30 miljoner kronor mer nästa år.
Soffliggarfonden säljer aktiepost
PPM-fonden AP7 Aktiefond, populärt kallad för Soffliggarfonden, har beslutat att minska sin hävstång och successivt minska sin exponering mot aktiemarknaden från dagens 150 procent till 125 procent. Det innebär även att risken i fonden minskar. Det skriver Privata Affärer.
Här är PPM-fonderna du ska ha
Med nytt avgiftssystem är det hög tid att se över sina PPM-fonder. Dessutom varnar nu flera experter för soffliggarfonden Såfa AP7 eftersom risken är hög. Här är PPM-fonderna du ska välja, enligt experterna.
Läs mer om Såfa AP7.
Soffliggaren som slår all konkurrens
Det statliga alternativet i premiepensionssystemet har utklassat de privata. Affärsvärlden har träffat förvaltaren bakom AP7 Såfa som avslöjar framgångsreceptet och ger sin syn på börsen.
Hon blir ny finansminister i dag
Hon lägger ppm-pengarna i AP7 och paniksäljer sina SEB-aktier. I dag blir Magdalena Andersson Sveriges nya finansminister.
Läs mer om AP7.
Rådgivning har inte lönat sig
Att anlita en rådgivare som placerar premiepensionen har varit en dålig affär de senaste åren, visar siffror som Dagens Nyheter har tagit fram. Aktiefonden inom det statliga alternativet AP7 Såfa har stigit med över 63 procent på två år. De bästa fonderna som rådgivare erbjuder har stigit omkring 40 procent, många betydligt lägre än så.
Rådgivning har inte lönat sig
Att anlita en rådgivare som placerar premiepensionen har varit en dålig affär de senaste åren, visar siffror som Dagens Nyheter har tagit fram. Aktiefonden inom det statliga alternativet AP7 Såfa har stigit med över 63 procent på två år. De bästa fonderna som rådgivare erbjuder har stigit omkring 40 procent, många betydligt lägre än så.
Fondförvaltarna som kostar mest
Privata företag som erbjuder att förvalta dina fonder tar ut upp till 1.300 procent högre avgift jämfört med det statliga förvalet AP7 Såfa. Det visar en ny rapport från pensionsmyndigheten.
Rusning till `soffan`
Soffan` har fått många nya sparare. Pension Statliga AP7 Såfan toppar listan över de premiepensionsfonder som fått flest nya sparare under april månad. Det handlar om ett tillskott på nästan 170 000 personer.
Kanonår för soffliggare
Foto: Fredrik Sandberg/TT Pension Icke-valsalternativet AP7 Såfa gick klart bättre än genomsnittet under fjolåret som var ett av de bästa åren för pensionsspararna och pensionärerna
Bra år för pensionsspararna
Pensionsspararna har haft ett bra år. 13,1 procent har fonderna i premiepensionssystemet stigit i år, alltså den del av pensionen vi själva kan placera. Det historiska genomsnittet är drygt 3,5 procent per år. AP7 såfa, det statliga alternativet för dem som inte vill välja andra fonder, är bland de bästa i sin klass med en uppgång på 32,2 procent för aktiedelen av fonden.
Bingo för soffliggarna i PPM
Fyra av tio PPM-sparare har sina pengar i soffliggarfonden AP7 Såfa. Det har hittills varit en riktigt bra affär, skriver Svenska... [di.se] Läs mer här
Läs mer om PPM och Svenska.