Arbetslöshet

Storbritanniens arbetslöshet steg mindre än väntat

Antalet arbetslösa i Storbritannien steg med 9.200 personer i februari, enligt säsongsjusterad statistik. Arbetslösheten enligt ILO-standard uppgick till 4,3 procent under tremånadersperioden till och med januari. Analytikerna hade räknat med en arbetslöshet på 4,4 procent.
Läs mer om Storbritannien.

Arbetslösheten sjönk i februari, enligt SCB:s siffror

I februari var 337.000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 6,3 procent. Det är en minskning med 55 000 personer eller 1,1 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2017, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Läs mer om Statistiska.
Enklare jobb löser problem med arbetslöshet
på debattinlägg om arbetsmarknadspolitik, publicerat 12 februari.
Analys av tidsseriedata |
Tidsseriedata är observationer över tid av samma variabel, exempelvis arbetslöshet, BNP eller konsumtion. Att analysera tidsseriedata kan innebära en rad utmaningar.
Läs mer om BNP.

ECB andas optimism efter räntemöte

En stark tillväxt och låg arbetslöshet i eurozonen bidrar till att centralbanksdirektionen gör avkall på löften om nya stimulanser. Det tolkade marknaden som en tydlig konjunktursignal.
Kanadas arbetslöshet minskade något
STOCKHOLM (Direkt) Arbetslösheten i Kanada uppgick till 5,8 procent i februari, jämfört med oreviderade 5,9 procent månaden före, rapporterar Reuters. Analytikerna hade räknat med en arbetslöshet på 5,9 procent, enligt Reuters snittprognos.
Läs mer om Kanada.
Rekordlåg arbetslöshet i Japan
Den japanska arbetslöshetsnivån sjönk till 2,4 procent i januari, jämfört med reviderade 2,7 procent föregående månad (2,8). Arbetslösheten i januari var därmed den lägsta sedan 1993.
Läs mer om Japan.
Japans arbetslöshet sjönk till rekordlåga 2,4 procent i januari
Den japanska arbetslöshetsnivån sjönk till 2,4 procent i januari, jämfört med reviderade 2,7 procent föregående månad (2,8). Arbetslösheten i januari var därmed den lägsta sedan 1993.
Oförändrad arbetslöshet i euroområdet
Arbetslösheten i euroområdet uppgick till 8,6 procent i januari, jämfört med reviderade 8,6 procent även i december (8,7). Det visar statistik från Eurostat.
Läs mer om Eurostat.
Tysk arbetslöshet som förväntat
Antalet arbetslösa i Tyskland sjönk med 22.000 i februari jämfört med månaden före. Enligt Reuters prognosenkät väntades en nedgång med 15.000 personer.
Läs mer om Tyskland.
Barnvagnsliga stal för jättebelopp från Gekås
Spelproblematik, arbetslöshet och svårigheter att hålla i pengarna – det säger ett gift par och deras inneboende låg bakom de omfattande butiksstölder som de erkänt och nu dömts till fängelse för.Totalt har gärningsmännen stulit varor värda mer än en halv miljon kronor, bland annat från från Gekås i Ullared.
Läs mer om Ullared.
Henrik Mitelman: Än är det roliga inte över
Den europeiska konjunkturtoppen närmar sig. Sex år med fallande arbetslöshet är en lång tid och nu tyder ledande indikatorer på lite minskad optimism. Men än är det roliga inte över.
SD:s förslag skulle öka otrygghet och arbetslöshet
DN DEBATT 22/2. SD:s motioner och ställningstaganden i riksdagens arbetsmarknadsutskott samt partiets valplattform visar att partiet driver förslag som skulle försvaga fackföreningarna, den svenska modellen och reallöneutvecklingen, minska jämlikheten och tryggheten på arbetsmarknaden – och öka arbetslösheten, skriver Daniel Färm och Maja Stilling, Tankesmedjan Tiden.
Live: Magdalena Andersson om ekonomiska läget
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade i dag finansdepartementets senaste prognos för det ekonomiska läget i Sverige. – Det är viktigt att vi har ordning och reda i statsfinanserna, säger finansministern. Finansdepartementet bekräftar sin prognos för BNP-tillväxt och arbetslöshet, men ser en starkare utveckling än tidigare beräknat för de offentliga finanserna.
Läs mer om Sverige.
Storbritanniens arbetslöshet 4,4 procent
Antalet arbetslösa i Storbritannien sjönk med 7.200 personer i januari, enligt säsongsjusterad statistik. Arbetslösheten enligt ILO-standard uppgick till 4,4 procent under tremånadersperioden till och med december.
Läs mer om Storbritannien.
Arbetarklassen är nyckeln till valseger
Som alltid vid otrygghet och arbetslöshet gynnas fascister. SD kom in i riksdagen efter en period med Reinfeldtregering och blev den rumsrena högerns våta dröm. Den som vill vinna val i Sverige måste vinna arbetarklassen.
Läs mer om Reinfeldtregering och Sverige.
Nya presidentens löfte: Ingen mer korruption
Krafttag mot korruption, kamp mot skyhög arbetslöshet och tuffa åtgärder för att få ekonomin att vända. Sydafrikas nye president Cyril Ramaphosas tal till nationen spände över flera av landets svåra problem – men han togs emot med skratt och värme av parlamentet.
Räntor och valutor: Fransk arbetslöshet överraskar
Europeiska statspappersräntor stiger något i förmiddagens handel på torsdagen, efter fortsatta uppgångar i USA-räntorna under natten. Euron handlas samtidigt ytterligare något högre mot dollarn, efter en tydlig förstärkning i USA på onsdagskvällen.
Läs mer om USA.
Australiens arbetslöshet sjönk som förväntat i januari
Arbetslösheten i Australien uppgick till 5,5 procent i januari, jämfört med reviderade 5,6 procent månaden före (5,5), rapporterar Bloomberg News.
Läs mer om Australien.
Lägre arbetslöshet i januari
Arbetslösheten ligger på rekordlåga nivåer bland inrikes födda och en nedgång syns även bland utrikes födda. En viktig faktor för den senare gruppen är extratjänsterna, enligt Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundn.
Läs mer om Annika Sundn.
Lägre arbetslöshet i januari
Arbetslösheten fortsätter ner. I januari var 7,4 procent av arbetskraften inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det kan jämföras med 7,8 procent motsvarande månad i fjol.
Läs mer om Arbetsförmedlingen.
Lägre arbetslöshet i januari
Den öppna arbetslösheten uppgick till 4,0 procent av arbetskraften i januari, jämfört med 4,1 procent föregående månad.
Lägre arbetslöshet i januari
Lägre arbetslöshet i januari
Arbetslösheten fortsätter ner. I januari var 7,4 procent av arbetskraften inskrivna som arbetslösa hos Arbetsföremedlingen. Det kan jämföras med 7,8 procent motsvarande månad i fjol. Totalt var det 370000 personer som letade efter ett jobb.
Stora protesterna efter rasistdådet
En vecka efter rasistdådet i Italien samlades tusentals antifascistiska demonstranter i staden Macerata. – Om det är arbetslöshet, skyll på regeringen, inte migranterna, skanderade folkmassan.
Läs mer om Italien och Macerata.