Arbetslöshet

Arbetslösheten lägre än väntat i Storbritannien

Storbritanniens totala arbetslöshet (ILO) uppgick till säsongsjusterade 4,9 procent i maj (mars-maj), vilket kan jämföras med 5,0 procent under föregående månad. Analytiker hade räknat med en nivå om 5,0 procent. Denna siffra redovisas med en månads eftersläpning jämfört med nedanstående.
Läs mer om Storbritannien.

Flyktingar ett sätt att minska brist på arbetskraft

Målet att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020 är orealistiskt. Ändå är svensk arbetsmarknad en av de starkaste i världen. Men åtgärderna på arbetsmarknaden har varit för generella och utrikesfödda har kommit ut för långsamt på arbetsmarknaden. Det säger Tord Strannefors, Arbetsförmedlingens tidigare prognoschef.
Läs mer om Sverige.
Vänners arbetslöshet kan påverka dig
Personer med många arbetslösa vänner är själva ofta arbetslösa. Det visar en studie som har gjorts...
Högre arbetslöshet än väntat
Arbetslösheten i Sverige uppgick enligt SCB:s undersökning till 7,6 procent i maj.
Läs mer om Sverige.

Fler bör få rätt till a-kassa

Flera grupper står utan skydd vid arbetslöshet eftersom arbetslöshetsförsäkringen är föråldrad. Här är fyra förslag som förbättrar a-kassan, skriver TCO:s ordförande Eva Nordmark.
Läs mer om Eva Nordmark.
M börjar äntligen se vikten av utbildning
Nu har regeringen lagt om arbetsmarknadspolitiken och utbildningspolitiken efter åtta år av borgerligt styre. Studiestartsstödet är en viktig del i att skapa möjligheter för arbete i stället för arbetslöshet, skriver S-ministrarna Aida Hadzialic och Ylva Johansson i en slutreplik.
Finanskris kan ha orsakat cancerdöd
Den globala finanskrisen kan ha lett till att 500.000 ytterligare personer miste livet i cancer under åren 2008–2010 på grund av arbetslöshet och försämrad hälsovård, enligt en ny studie.
Finanspolitiska rådet: Vi är partyförstörare
Finanspolitiska rådet står fast vid att regeringen bryter mot det finanspolitiska ramverket och bryter mot överskottsmålet. – Vår uppgift är lite att vara en partyförstörare. Vi tar den uppgiften på allvar även om vi inte njuter av den, säger han. Samtidigt står rådet fast vid att regeringen kommer att ha svårt att klara målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.
Fed-ledamot: Kan bli tre räntehöjningar i år
Så länge måttlig ekonomisk tillväxt och låg arbetslöshet fortsätter att råda i USA är det fortfarande vettigt (makes sense) för landets centralbank Federal Reserve att höja styrräntan vid två, tre tillfällen under 2016.
Läs mer om Federal Reserve och USA.
Bank of England varnar för valutaras
Förutom valutaturbulens varnar Bank of England för högre arbetslöshet som ett tänkbart resultat av ett EU-utträde.
Läs mer om Bank, EU-utträde och England.
Ökat skydd med nya sjukregler
Hundratusentals småföretagare är på väg att få bättre villkor vid sjukdom, barnledighet eller arbetslöshet. – Det innebär att fler kommer att våga starta företag, säger Sabine Rosn, som har företag i hälsobranschen.
Läs mer om Sabine Rosn.
Nu röstar Frankrike om omstridd lag
I dag röstar franska parlamentet om det kontroversiella förslag till ny arbetsmarknadslag som fått hundratusentals fransmän att gå ut på gatorna och demonstrera de senaste veckorna. Regeringen hoppas att lagen ska hjälpa till att få bukt med landets höga arbetslöshet, men förslaget har fått hård kritik för att urholka arbetares rättigheter.
Läs mer om Frankrike.
LO: Löfvens arbetslöshetsmål kan uppnås
Inflationsmålet är inom räckhåll under förutsättning att kronan inte stärks för mycket, skriver LO-ekonomerna i en färsk prognos. Med rätt politik så är målet om Europas lägsta arbetslöshet möjligt att nå, tillägger de.
Läs mer om LO-ekonomerna.
Bioteknikbolag rasar på börsen
Stockholmsbörsen vände ned till negativt territorium efter rapporter om ökad arbetslöshet och kronförsvagning.
Livet efter Tjernobyl: En skam för Ukraina
Ukrainas yngsta stad, Slavutytj, föddes ur askan av Tjernobyl. Här oroar sig invånarna mer för arbetslöshet än strålning. Galina Guslina, som jobbade på kärnkraftverket vid olyckan 1986, upptäckte en tumör i bröstet förra året. – Mina kollegor har dött av cancer, men ingen kan officiellt bevisa att det är kopplat till katastrofen, säger hon.
Läs mer om Slavutytj, Tjernobyl och Ukraina.
Vänta med champagnen
Välkommen till landet bubblan. Vi växer kraftigt, har ökande skatteintäkter, fallande arbetslöshet och både stat och hushåll konsumerar friskt. Det finns bara ett problem - alla bubblor brister till slut.
Törs inte längre lova lägst arbetslöshet
Trots att exportindustrin går som tåget vågade inte finansminister Magdalena Andersson (S) lova att regeringen når målet om lägst arbetslöshet i EU 2020. Regeringen spår att arbetslösheten 2020 hamnar på 6,6 procent. – Vi kommer att komma med fler förslag för att få ned arbetslösheten, säger Andersson.
Regeringen håller fast vid jobbmål
Regeringen behåller målet om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.
Läs mer om Sverige.
Löfvens jobbmål blir allt svårare att uppnå
Statsminister Stefan Löfvens mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 blir allt svårare att nå. Anledningen är den stora invandringen. Lägre ingångslöner kan bidra till en lösning, men LO vill satsa på mer utbildning.
Läs mer om Sverige.
Rödgröna: Vi investerar 60 miljarder om året i förstärkt samhällsbygge
Utsikterna för den svenska ekonomin är goda med en av världens högsta BNP-tillväxttakter, en arbetslöshet som har fallit till den lägsta nivån på sju år och budgetunderskott som har minskat kraftigt.
Jobbmålet som inte ens finansministern tror på
Arbetslösheten sjunker, men regeringens jobbmål blir allt mer avlägset. Inte ens finansminister Magdalena Anderssons räknar längre med att Sverige når EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020.
Läs mer om Sverige.
M: Ökad arbetslöshet bland invandrare oroar
Dagen före regeringens vårbudget kommer siffror om att andelen arbetslösa som är födda utomlands ökar, trots en god jobbtillväxt. Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är oroad och räknar inte med en lösning i vårbudgeten. – Det krävs fler konkreta reformer, säger hon.
Löfven frustrerad över väljarnas oro
Statsminister Stefan Löfven (S) uttrycker frustration över allmänhetens negativa bild av utvecklingen för Sverige. Positiva faktorer som kraftig tillväxt och sjunkande arbetslöshet har överskuggats av flyktingsituationen, säger han i en intervju med Financial Times.
Läs mer om Sverige.
Stigande arbetslöshet i Grekland
Arbetslösheten i Grekland steg i januari.
Läs mer om Grekland.
Fler svenskar positiva kring jobben
Pessimismen bland hushållen om sysselsättningen minskar i Sverige, men det är fortfarande fler som befarar ökad arbetslöshet. Det framgår av SKOP:s senaste undersökning om hushållens förväntningar om arbetsmarknaden.
Läs mer om Sverige.