Arbetslöshet

Japansk arbetslöshet på 20-årslägsta

Arbetslösheten i Japan var 3,1 procent i oktober, ned från 3,4 procent i september.
Läs mer om Japan.

Flyktingkrisen spräcker regeringens jobbmål

Flyktingkrisen spräcker regeringens jobbmål.Det hävdar Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.–Just nu känns det omöjligt att Sverige kan nå ner till Danmarks, Tysklands och Österrikes låga arbetslöshet, säger han.
Läs mer om Mikael Sjöberg.Just och Sverige.
Hushållen mer negativa än på länge
Hushållen har blivit mer pessimistiska gällande sysselsättningen i Sverige, och en majoritet befarar nu stigande arbetslöshet. Det framgår av SKOP:s senaste undersökning om hushållens förväntningar om arbetsmarknaden. Under perioden 4 till 19 oktober intervjuades 1.000 personer.
Läs mer om Sverige.
Uppåt på Asienbörserna
Börserna i Japan och Kina handlas högre på fredagen medan marknaden inväntar den viktiga jobbstatistiken från USA senare i eftermiddag. Utfallet för sysselsättning såväl som arbetslöshet kan ge en indikation om en kommande räntehöjning i USA i december.
Läs mer om Asienbörserna, Japan, Kina och USA.

Libyskt hot mot tunisisk demokrati

Tunisien har ett färskt Nobelpris att glädjas åt. Men snart fem år efter Jasminrevolutionen kämpar landet med hög arbetslöshet och terrorism.Under ett tre dagar långt statsbesök söker Tunisien svenskt stöd för att komma framåt.
Läs mer om Jasminrevolutionen och Tunisien.
Libyskt hot mot tunisisk demokrati
Tunisien har ett färskt Nobelpris att glädjas åt. Men snart fem år efter Jasminrevolutionen kämpar landet med hög arbetslöshet och terrorism.Under ett tre dagar långt statsbesök söker Tunisien svenskt stöd för att komma framåt.
Läs mer om Jasminrevolutionen och Tunisien.
Ökad norsk arbetslöshet
Hjälp företagarna att skapa fler jobb
När regeringen nu presenterat budgeten står det klart att blir dyrare för företagare att anställa och mindre lönsamt att arbeta. Trots regeringens mål om lägst arbetslöshet i EU 2020 förs alltså en närmast företagarfientlig politik. Men det går att förbättra företagsklimatet även med begränsade medel, skriver företrädare för Företagarna.
Läs mer om Företagarna.
Fler behöver hjälp med ekonomin
Ökad arbetslöshet och fler barnfamiljer. Kostnaden för ekonomiskt bistånd växer. Nu ber socialnämnden om två extra miljoner.
Stillastående arbetslöshet i EU
Moderaterna måste börja vilja något
Ett år efter valet står det klart att den rödgröna regeringen saknar en färdplan. Jobbmålet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 saknar all trovärdighet. Det är förmodligen fler som tror på spöken än på Stefan Löfvens försäkringar om att målet kommer att nås.
Äntligen jobb för Antonio från Spanien
Det känns så bra att äntligen få göra det man är utbildad för, tycker Antonio Luis Padilla Rus från spanska Jaen. 2010 blev han färdig sjuksköterska. Men vägen från högskolan ledde rakt ut i ekonomisk kris och arbetslöshet.
Läs mer om Antonio, Jaen och Spanien.
Budgeten är som ett stämjärn i låret
Efter regeringens höstbudget återstår nog bara en chans att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet år...
Brittisk arbetslöshet faller
Högre arbetslöshet än väntat
Antalet öppet arbetslösa i Sverige uppgick i augusti till 202.733 personer, motsvarande 4,3 procent av arbetskraften, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.
Läs mer om Arbetsförmedlingen och Sverige.
Beroendet av bidrag måste minska
Personer med långvarig arbetslöshet, psykosociala problem eller annan ohälsa hamnar ofta i en gråzon mellan myndigheterna. Som en konsekvens blir de beroende av ekonomiskt bistånd från socialtjänsten under lång tid. Regeringen behöver nu ge Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ett förtydligat uppdrag att stödja denna grupp, skriver Lena Micko, SKL, och Veronica Magnusson, Vision.
Höjd USA-ränta ifrågasätts – trots att ekonomin är stark
Centralbanken Fed har flaggat för att en räntehöjning är att vänta under hösten. Men meningarna går isär kring det lämpliga i att höja räntan just nu, och om USA:s ekonomi trots rekordlåg arbetslöshet är tillräckligt stark i en orolig omvärld.
Jobbsiffran kan avgöra Feds räntebeslut
En kvinna, två män. Det är trion som har en nyckelroll i beslutet om USA ska lämna nollräntan efter sju år, eller inte. Frågan är om dagens jobbsiffra på 173 000 nya jobb och en arbetslöshet på 5,1 procent kommer att fälla avgörandet. Börsen faller inledningsvis efter siffrorna.
Läs mer om USA.