Arbetslöshet

SCB: 7,2 procent arbetslösa

I maj var 387.000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,2 procent. Det är en minskning med 13.000 personer eller 0,4 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2016, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Läs mer om Statistiska.

Regeringen: En halv miljard mot arbetslöshet

En halv miljard kronor ska i höstbudgeten gå till kommuner och landsting som anställer människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Andreas Bergh: Frihandel ger inte fler jobb
KOLUMNEN. Andreas Bergh är välfärdsforskare vid Ekonomihögskolan i Lund och Institutet för näringslivsforskning och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Det är en vanlig missuppfattning att handel med andra länder leder till ökad arbetslöshet genom att jobb flyttar utomlands. Men det är inte heller sant att frihandel ger fler jobb.
Irans öppenhet skiljefråga i valet
Hög arbetslöshet och investeringar som dröjer – Irans hårt prövade befolkning väntar otåligt på att vardagen ska bli bättre. President Hassan Rohani är ändå favorit att vinna nästa veckas val, där ekonomin och Irans öppenhet mot omvärlden är stridsfrågor.

S och LO ser på när arbetsmarknaden klyvs

DN 12/5 2017. Stigande arbetslöshet – mitt i en högkonjunktur – borde få S och LO att kalla till krismöte. Men lönerörelse och politik fortsätter i en likgiltig lunk.
Att få nyanlända i arbete svårt för fler kommuner
Allt fler kommuner har svårt att få de nyanlända i arbete. På ett år har antalet kommuner med en arbetslöshet bland utrikes födda på över 30 procent stigit från 111 till 123. Filipstad har passerat 60 procent. – Arbetsmarknaden klarar inte att svälja det här, säger kommunalrådet Per Gruvberger (S).
Läs mer om Per Gruvberger.
Sju frågor och svar om Macrons seger
Emmanuel Macron vann en jordskredsseger över Marine Le Pen. Nu väntar svåra utmaningar som kriget mot terrorismen, arbetslöshet – och att ena landet. Här svarar experterna på vad man kan vänta sig av Macrons fem år vid makten.
Läs mer om Marine Le Pen.
Rekordmånga sysselsatta i EU – Sverige i topp
Inte sedan före finanskrisen har så stor andel EU-medborgare haft jobb, visar ny statistik från Eurostat. Sverige har högst sysselsättning inom EU, men långt kvar till Stefan Löfvens mål om lägst arbetslöshet i EU 2020.
Läs mer om EU-medborgare och Eurostat.
Maria Crofts: Svårt skuldsatta har helt andra problem än för många par skor
Visst finns det de som hamnat i skuldfällan på grund av överdriven shopping. Men ofta är det livshändelser som skilsmässor, dödsfall och arbetslöshet som ligger bakom.
Ewa Stenberg: Mål för arbetslöshet allt längre bort
Trots högkonjunkturen kommer arbetslöshetsmålet allt längre bort, och går sannolikt inte att nå. Regeringen behöver därför använda höstbudgeten till stora satsningar på utbildning, arbetsmarknadspolitik och etablering av nyanlända, säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg, som svarat på fyra frågor om vårbudgeten.
Läs mer om Ewa Stenberg.
Facken har tappat kontrollen över svensk lönebildning
Tusentals företag saknar kollektivavtal eller tillämpar dem inte eftersom det inte finns några medlemmar som ställer krav. Anställda tvingas välja mellan arbetslöshet och avtalsstridiga löner. Vi behöver nu lagstiftning som garant för anständiga löner och rimliga konkurrensvillkor, skriver Lars Lindgren, Transportarbetareförbundet.
Jag blir glad – reaktioner på DN:s artikel
DN:s artikel från om att arbetslöshet och ohälsa minskar kraftigt i problemområden har uppmärksammats.
Bilden av förorten är för negativ
Bilden av förorten har ofta präglats av kriminalitet och arbetslöshet. Men i går kunde DN rapportera att utvecklingen i flera utsatta områden visar sig vara positiv. I Rinkeby har Hamiat Nalwanga fått sitt första ingenjörsjobb och hon ser ljust på framtiden.
Läs mer om Hamiat Nalwanga.
Simon Johnson: Presidentens egna sanningar
KOLUMNEN. Simon Johnson är fd chefsekonom på IMF och professor vid MIT Sloan School of Management. I allt från klimat till arbetslöshet håller sig Donald Trump och hans medarbetare med egna alternativa fakta. Det kan vara bekvämt med sådana men de leder politiken vilse.
Läs mer om Donald Trump, IMF och Management.
Rekordlåg arbetslöshet i Tyskland
Tyskland kan glädjas åt rekordlåg arbetslöshet.
Läs mer om Tyskland.
Farväl Obama – här är dina åtta år vid makten
En historisk sjukvårdsreform, halverad arbetslöshet, Nobels fredspris, Iranavtalet och tinade relationer med Kuba – men också fler trupper i Afghanistan. Barack Obama välkomnades med öppna armar och har varit en av USA:s populäraste presidenter i omvärlden men på hemmaplan har han fört en hård kamp under sina åtta år vid makten.
Läs mer om Afghanistan, Iranavtalet och Kuba.
Bomarknaden oroar finansministern
Stark tillväxt, minskad statsskuld och sjunkande arbetslöshet. Finansminister Magdalena Andersson (S) målar upp en ljus bild av svensk ekonomi de kommande åren.
Feltänkt motsättning mellan pension och migration
Regeringens mål att jämna ut skatteskillnaderna mellan pension och lön är villkorat av att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Det skapar en mycket olycklig motsättning mellan pension och migration.
Läs mer om Sverige.
Löfven: Under sex procents arbetslöshet 2018
Regeringen siktar på en arbetslöshet under sex procent valåret 2018, enligt statsminister Stefan Löfven (S).
Läs mer om Stefan Löfven.
Sårbara kommuner vänder negativ trend på jobbmarknaden
Allt färre bor i utsatta kommuner med risk för sviktande skatteunderlag och stigande arbetslöshet. Det visar Tillväxtverkets nya rapport över sårbara kommuner, den första som gjorts sedan 2011.
Sårbara kommuner vänder negativ trend på jobbmarknaden
Allt färre bor i utsatta kommuner med risk för sviktande skatteunderlag och stigande arbetslöshet. Det visar Tillväxtverkets nya rapport över sårbara kommuner, den första som gjorts sedan 2011.
Ny rapport: Sveriges ekonomi står stark
God ekonomisk tillväxt, fallande arbetslöshet, gynnsam löneutveckling och låga räntor – många svenskar har det bättre ekonomiskt än på många år. Vår ekonomi står stark, men hushållens höga skuldsättning fortsätter vara ett svart orosmoln på den svenska himmeln. Det skriver Finansinspektionen i sin Stabilitetsrapport som publiceras i dag.
Den franska ekonomin – en trögrörlig koloss
Fransk ekonomi behöver en rejäl totalrenovering efter flera år med låg tillväxt och hög arbetslöshet. Presidentkandidaten Franois Fillon sätter ekonomiska reformer högt på agendan. Men det blir tufft. Ofta faller förslag av den typ som Fillon förespråkar efter massiva protester från gatans parlament
Läs mer om Fillon.
Fortfarande långt kvar till Löfvens jobbmål
BRYSSEL. Bäst i klassen: Tjeckien. Stefan Löfvens mål om lägst arbetslöshet inom EU till 2020 är fortfarande långt borta. När EU-kommissionen i dag presenterade arbetslöshetsstatistik från samtliga EU-länder visade det sig att Sverige i dag har 11 länder framför sig.
Läs mer om EU-länder och Sverige.