Arbetslöshet

V vill satsa på utsatta områden

Vänsterpartiet vill under en tioårsperiod satsa 44 miljarder kronor på utsatta områden med lågt valdeltagande, hög arbetslöshet, socioekonomisk utsatthet och låg utbildningsnivå.

Ingves fortsatte blunda när du låg i hängmattan

Urstark tillväxt, fallande arbetslöshet och en fortsatt glödhet bolånemarknad. Här är vad som präglat svensk ekonomi när många av oss tagit ett välförtjänt avbrott från jobbet.
Lärlingssystem skulle ge fler unga i jobb än sänkta löner
Länder med utbyggt lärlingsutbildningssystem har högre andel i sysselsättning och lägre arbetslöshet för unga med svag utbildningsbakgrund. Arbetslivets utbildningsberedskap bör stärkas och kommunernas aktivitetsansvar för unga utan gymnasieutbildning skärpas. Låglönejobb är en återvändsgränd, skriver Jonas Olofsson, forskare vid Malmö högskola.
Läs mer om Malmö.
Marianne Björklund: Nyanlända bakom högre arbetslöshet
Samtidigt som den svenska konjunkturen är glödhet steg arbetslösheten i juni, enligt färska siffror från Arbetsförmedlingen. DN:s Marianne Björklund svarar på tre frågor om hur statistiken ska tolkas.
Läs mer om Arbetsförmedlingen.

Spås ljus framtid – trots oro för stigande räntor

Strålande tider väntas när fastighetsbranschen lämnar besked. Men det finns orosmoln på himlen, även om de inte ser så mörka ut just nu. – Den ljusa trenden kommer att synas i rapporterna. Sveriges ekonomi är stark, med låg arbetslöshet och robust hyresutveckling, säger Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB.
Läs mer om Christopher Lyrhem och SEB.
Afrikanska migranter plågas av krig och förföljelse
Medan Europas ledare ännu en gång samlas för att lösa flyktingkrisen, befinner sig 18 miljoner människor på flykt undan krig och förföljelse i Afrika. Samtidigt riskerar klimatförändringar, fattigdom och arbetslöshet att spä på migrantströmmarna från länder i fred – många med Europa som mål.
Läs mer om Afrika och Europa.
SCB: 7,2 procent arbetslösa
I maj var 387.000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,2 procent. Det är en minskning med 13.000 personer eller 0,4 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2016, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Läs mer om Statistiska.
Regeringen: En halv miljard mot arbetslöshet
En halv miljard kronor ska i höstbudgeten gå till kommuner och landsting som anställer människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Andreas Bergh: Frihandel ger inte fler jobb
KOLUMNEN. Andreas Bergh är välfärdsforskare vid Ekonomihögskolan i Lund och Institutet för näringslivsforskning och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Det är en vanlig missuppfattning att handel med andra länder leder till ökad arbetslöshet genom att jobb flyttar utomlands. Men det är inte heller sant att frihandel ger fler jobb.
Irans öppenhet skiljefråga i valet
Hög arbetslöshet och investeringar som dröjer – Irans hårt prövade befolkning väntar otåligt på att vardagen ska bli bättre. President Hassan Rohani är ändå favorit att vinna nästa veckas val, där ekonomin och Irans öppenhet mot omvärlden är stridsfrågor.
S och LO ser på när arbetsmarknaden klyvs
DN 12/5 2017. Stigande arbetslöshet – mitt i en högkonjunktur – borde få S och LO att kalla till krismöte. Men lönerörelse och politik fortsätter i en likgiltig lunk.
Att få nyanlända i arbete svårt för fler kommuner
Allt fler kommuner har svårt att få de nyanlända i arbete. På ett år har antalet kommuner med en arbetslöshet bland utrikes födda på över 30 procent stigit från 111 till 123. Filipstad har passerat 60 procent. – Arbetsmarknaden klarar inte att svälja det här, säger kommunalrådet Per Gruvberger (S).
Läs mer om Per Gruvberger.
Sju frågor och svar om Macrons seger
Emmanuel Macron vann en jordskredsseger över Marine Le Pen. Nu väntar svåra utmaningar som kriget mot terrorismen, arbetslöshet – och att ena landet. Här svarar experterna på vad man kan vänta sig av Macrons fem år vid makten.
Läs mer om Marine Le Pen.
Rekordmånga sysselsatta i EU – Sverige i topp
Inte sedan före finanskrisen har så stor andel EU-medborgare haft jobb, visar ny statistik från Eurostat. Sverige har högst sysselsättning inom EU, men långt kvar till Stefan Löfvens mål om lägst arbetslöshet i EU 2020.
Läs mer om EU-medborgare och Eurostat.
Maria Crofts: Svårt skuldsatta har helt andra problem än för många par skor
Visst finns det de som hamnat i skuldfällan på grund av överdriven shopping. Men ofta är det livshändelser som skilsmässor, dödsfall och arbetslöshet som ligger bakom.
Ewa Stenberg: Mål för arbetslöshet allt längre bort
Trots högkonjunkturen kommer arbetslöshetsmålet allt längre bort, och går sannolikt inte att nå. Regeringen behöver därför använda höstbudgeten till stora satsningar på utbildning, arbetsmarknadspolitik och etablering av nyanlända, säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg, som svarat på fyra frågor om vårbudgeten.
Läs mer om Ewa Stenberg.
Facken har tappat kontrollen över svensk lönebildning
Tusentals företag saknar kollektivavtal eller tillämpar dem inte eftersom det inte finns några medlemmar som ställer krav. Anställda tvingas välja mellan arbetslöshet och avtalsstridiga löner. Vi behöver nu lagstiftning som garant för anständiga löner och rimliga konkurrensvillkor, skriver Lars Lindgren, Transportarbetareförbundet.
Jag blir glad – reaktioner på DN:s artikel
DN:s artikel från om att arbetslöshet och ohälsa minskar kraftigt i problemområden har uppmärksammats.
Bilden av förorten är för negativ
Bilden av förorten har ofta präglats av kriminalitet och arbetslöshet. Men i går kunde DN rapportera att utvecklingen i flera utsatta områden visar sig vara positiv. I Rinkeby har Hamiat Nalwanga fått sitt första ingenjörsjobb och hon ser ljust på framtiden.
Läs mer om Hamiat Nalwanga.
Simon Johnson: Presidentens egna sanningar
KOLUMNEN. Simon Johnson är fd chefsekonom på IMF och professor vid MIT Sloan School of Management. I allt från klimat till arbetslöshet håller sig Donald Trump och hans medarbetare med egna alternativa fakta. Det kan vara bekvämt med sådana men de leder politiken vilse.
Läs mer om Donald Trump, IMF och Management.
Rekordlåg arbetslöshet i Tyskland
Tyskland kan glädjas åt rekordlåg arbetslöshet.
Läs mer om Tyskland.
Farväl Obama – här är dina åtta år vid makten
En historisk sjukvårdsreform, halverad arbetslöshet, Nobels fredspris, Iranavtalet och tinade relationer med Kuba – men också fler trupper i Afghanistan. Barack Obama välkomnades med öppna armar och har varit en av USA:s populäraste presidenter i omvärlden men på hemmaplan har han fört en hård kamp under sina åtta år vid makten.
Läs mer om Afghanistan, Iranavtalet och Kuba.
Bomarknaden oroar finansministern
Stark tillväxt, minskad statsskuld och sjunkande arbetslöshet. Finansminister Magdalena Andersson (S) målar upp en ljus bild av svensk ekonomi de kommande åren.
Feltänkt motsättning mellan pension och migration
Regeringens mål att jämna ut skatteskillnaderna mellan pension och lön är villkorat av att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Det skapar en mycket olycklig motsättning mellan pension och migration.
Läs mer om Sverige.