Arbetslöshet

Ewa Stenberg: Mål för arbetslöshet allt längre bort

Trots högkonjunkturen kommer arbetslöshetsmålet allt längre bort, och går sannolikt inte att nå. Regeringen behöver därför använda höstbudgeten till stora satsningar på utbildning, arbetsmarknadspolitik och etablering av nyanlända, säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg, som svarat på fyra frågor om vårbudgeten.
Läs mer om Ewa Stenberg.

Facken har tappat kontrollen över svensk lönebildning

Tusentals företag saknar kollektivavtal eller tillämpar dem inte eftersom det inte finns några medlemmar som ställer krav. Anställda tvingas välja mellan arbetslöshet och avtalsstridiga löner. Vi behöver nu lagstiftning som garant för anständiga löner och rimliga konkurrensvillkor, skriver Lars Lindgren, Transportarbetareförbundet.
Jag blir glad – reaktioner på DN:s artikel
DN:s artikel från om att arbetslöshet och ohälsa minskar kraftigt i problemområden har uppmärksammats.
Bilden av förorten är för negativ
Bilden av förorten har ofta präglats av kriminalitet och arbetslöshet. Men i går kunde DN rapportera att utvecklingen i flera utsatta områden visar sig vara positiv. I Rinkeby har Hamiat Nalwanga fått sitt första ingenjörsjobb och hon ser ljust på framtiden.
Läs mer om Hamiat Nalwanga.

Simon Johnson: Presidentens egna sanningar

KOLUMNEN. Simon Johnson är fd chefsekonom på IMF och professor vid MIT Sloan School of Management. I allt från klimat till arbetslöshet håller sig Donald Trump och hans medarbetare med egna alternativa fakta. Det kan vara bekvämt med sådana men de leder politiken vilse.
Läs mer om Donald Trump, IMF och Management.
Rekordlåg arbetslöshet i Tyskland
Tyskland kan glädjas åt rekordlåg arbetslöshet.
Läs mer om Tyskland.
Farväl Obama – här är dina åtta år vid makten
En historisk sjukvårdsreform, halverad arbetslöshet, Nobels fredspris, Iranavtalet och tinade relationer med Kuba – men också fler trupper i Afghanistan. Barack Obama välkomnades med öppna armar och har varit en av USA:s populäraste presidenter i omvärlden men på hemmaplan har han fört en hård kamp under sina åtta år vid makten.
Läs mer om Afghanistan, Iranavtalet och Kuba.
Bomarknaden oroar finansministern
Stark tillväxt, minskad statsskuld och sjunkande arbetslöshet. Finansminister Magdalena Andersson (S) målar upp en ljus bild av svensk ekonomi de kommande åren.
Feltänkt motsättning mellan pension och migration
Regeringens mål att jämna ut skatteskillnaderna mellan pension och lön är villkorat av att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Det skapar en mycket olycklig motsättning mellan pension och migration.
Läs mer om Sverige.
Löfven: Under sex procents arbetslöshet 2018
Regeringen siktar på en arbetslöshet under sex procent valåret 2018, enligt statsminister Stefan Löfven (S).
Läs mer om Stefan Löfven.
Sårbara kommuner vänder negativ trend på jobbmarknaden
Allt färre bor i utsatta kommuner med risk för sviktande skatteunderlag och stigande arbetslöshet. Det visar Tillväxtverkets nya rapport över sårbara kommuner, den första som gjorts sedan 2011.
Sårbara kommuner vänder negativ trend på jobbmarknaden
Allt färre bor i utsatta kommuner med risk för sviktande skatteunderlag och stigande arbetslöshet. Det visar Tillväxtverkets nya rapport över sårbara kommuner, den första som gjorts sedan 2011.
Ny rapport: Sveriges ekonomi står stark
God ekonomisk tillväxt, fallande arbetslöshet, gynnsam löneutveckling och låga räntor – många svenskar har det bättre ekonomiskt än på många år. Vår ekonomi står stark, men hushållens höga skuldsättning fortsätter vara ett svart orosmoln på den svenska himmeln. Det skriver Finansinspektionen i sin Stabilitetsrapport som publiceras i dag.
Den franska ekonomin – en trögrörlig koloss
Fransk ekonomi behöver en rejäl totalrenovering efter flera år med låg tillväxt och hög arbetslöshet. Presidentkandidaten Franois Fillon sätter ekonomiska reformer högt på agendan. Men det blir tufft. Ofta faller förslag av den typ som Fillon förespråkar efter massiva protester från gatans parlament
Läs mer om Fillon.
Fortfarande långt kvar till Löfvens jobbmål
BRYSSEL. Bäst i klassen: Tjeckien. Stefan Löfvens mål om lägst arbetslöshet inom EU till 2020 är fortfarande långt borta. När EU-kommissionen i dag presenterade arbetslöshetsstatistik från samtliga EU-länder visade det sig att Sverige i dag har 11 länder framför sig.
Läs mer om EU-länder och Sverige.
Johan Schück: USA:s arbetslöshet göms i statistiken
USA:s arbetslöshet är dubbelt så hög när den mäts på annat sätt än det vanligaste. Sysselsättningsgraden är lägre nu än för tio år sedan. Finanskrisens följder har blivit bestående.
Gunnar Jonsson: Spansk regering en id värd att testa
Arbetslöshet av spanska dimensioner är inget att skryta med, men för första gången på sex år har den krupit under 20 procent. Ekonomin trummar på med en tillväxt över 3 procent. Man kunde tro att det är strunt samma att landet har saknat riktig regering i ett år.
Maktkamp om Kinas zombiebolag
Det pågår en dragkamp mellan den kinesiska ledningen i Peking och borgmästare ute i landet. Regimen vill låta bolag gå i konkurs. Men städerna stretar emot, rädda för ökad arbetslöshet och social oro. Frågan lär komma upp när kommunistpartiet samlas i veckan.
Läs mer om Peking.
Brittisk arbetslöshet stabil trots Brexit-omröstningen
Britternas beslut att lämna EU har ännu inte slagit mot arbetsmarknaden i landet.
Malmö behöver fler enkla jobb
Malmös höga arbetslöshet kräver nytänk, skriver Fredrik Sjögren (L).
Läs mer om Fredrik Sjögren.
Drömkoalition söker nytt mandat
Fattigdom, arbetslöshet och växande skulder kastar skuggor över valet i Georgien som hålls i dag....
Läs mer om Georgien.
Efter 20 år på Ericsson: Beredd på allt utom arbetslöshet
Ericssons chockbesked har skakat om Borås. Även om sparpaketet var väntat och arbetsmarknaden just nu ser ljus ut slår insikten om eventuell nedläggning hårt mot boråsarna. Samir Osmanbegovi har arbetat på Ericsson i nästan 20 år. Nu funderar han över sin framtid. Allt utom arbetslöshet är ett alternativ.
Läs mer om Ericsson.
Johan Schück: Kan bidra till att högre löner ska kunna förenas med lägre arbetslöshet
Tre frågor till DN:s samhällsekonomiske krönikör Johan Schück om Konjunkturinstitutets nya lönebildningsrapport:
Läs mer om Johan Schück.
Låg arbetslöshet bland svenskfödda
Arbetslösheten bland inrikes födda börjar närma sig en nivå som Arbetsförmedlingen klassar som full sysselsättning, uppger Ekot.
Läs mer om Arbetsförmedlingen och Ekot.
Johan Schück: Regeringens underskott ger inte låg arbetslöshet
Analys. Sverige har flera år med stark konjunktur framför sig. Ändå väljer regeringen att låta de offentliga finanserna gå med underskott fram till 2018. Det ger en stimulans, men hindrar inte att arbetslösheten stannar ovanför sex procent.