Arbetslöshet

Låg arbetslöshet bland svenskfödda

Arbetslösheten bland inrikes födda börjar närma sig en nivå som Arbetsförmedlingen klassar som full sysselsättning, uppger Ekot.
Läs mer om Arbetsförmedlingen och Ekot.

Johan Schück: Regeringens underskott ger inte låg arbetslöshet

Analys. Sverige har flera år med stark konjunktur framför sig. Ändå väljer regeringen att låta de offentliga finanserna gå med underskott fram till 2018. Det ger en stimulans, men hindrar inte att arbetslösheten stannar ovanför sex procent.
Andersson: Trump fara för ekonomiska utvecklingen
Magdalena Andersson spår en fortsatt god tillväxt och låg arbetslöshet i Sverige. Men Donald Trump vore en fara för den ekonomiska utvecklingen i världen, enligt finansministern.
Läs mer om Sverige.
Det här är en mer balanserad politik
Utvecklingen för svensk ekonomi är god. Det slår finansminister Magdalena Andersson fast. Men hon kan inte lova att regeringen klarar att uppfylla löftet om att ha Sveriges lägsta arbetslöshet 2020.
Läs mer om Magdalena Andersson.

Pappa ville inte att jag växte upp som prinsessa

Grönlands näst största stad, Sisimiut, med de drygt 5 500 invånarna ligger på landets sydvästra kust. Trots att staden knappast är något undantag från landets inte så smickrande siffror över arbetslöshet och självmord finns det ingen längtan bort från Sisimiut.
Läs mer om Sisimiut.
Ki sänker tillväxtprognosen
Sverige är trots avmattningen under första halvåret fortsatt i högkonjunktur, med hög nivå på investeringar och sysselsättning samt minskad arbetslöshet, enligt Konjunkturinstitutet (KI).
Japans arbetslöshet på 21-årslägsta
Japanska hushållens konsumtion sjönk mindre än väntat i juli och arbetslösheten sjönk samtidigt till den lägsta nivån på över 21 år. Bedömare räknar trots detta med nya stimulanser från Japans centralbank i september.
Högre arbetslöshet än väntat
Arbetslösheten i Sverige uppgick enligt SCB:s undersökning till 6,3 procent i juli.
Läs mer om Sverige.
Det var en konflikt mellan Alm och AIK
NORRKÖPING. Den snabba resan har tagit honom från arbetslöshet till manager för de regerande mästarna - och något som många tränare skulle se som ett kamikaze-uppdrag. Jens Gustafsson, 37, vägrar konsekvent prata om nytt guld för IFK Norrköping, men berättar gärna om tipsen från förbundskapten Janne Andersson, den obegripliga förklaringen från Halmstad BK - och så kommenterar han relationen med förre AIK-tränaren Andreas Alm. – Emellanåt hade vi olika åsikter om fotboll, säger Gustafsson i podcasten Lühr och Allsvenskan.
Kerstin af Jochnick: Det går enligt plan
Penningpolitiken har bidragit till en god BNP-tillväxt och en sjunkande arbetslöshet. Den svenska konjunkturen är stark och inflationen stiger.
Läs mer om Jochnick.
Fransk arbetslöshet under 10 procent
Den franska arbetslösheten har för första gången sedan 2012 fallit under tio procent.
Greklands arbetslöshet stiger
Arbetslösheten i Grekland steg till 23,5 procent i maj jämfört med 23,3 procent i april, enligt landets statistikbyrå. Det rapporterar Reuters.
Läs mer om Grekland.
Minska polariseringen på arbetsmarknaden
Skillnaderna i arbetslöshet mellan olika grupper på arbetsmarknaden kommer att bli allt större. Ett förslag till konstruktiv lösning på matchningsproblematiken är att personer som går, eller nyss har gått, i pension engageras för att fungera som mentorer i instegsjobb för utsatta, skriver Rune Wigblad, Strömstad akademi.
Läs mer om Rune Wigblad och Strömstad.
Arbetslösheten lägre än väntat i Storbritannien
Storbritanniens totala arbetslöshet (ILO) uppgick till säsongsjusterade 4,9 procent i maj (mars-maj), vilket kan jämföras med 5,0 procent under föregående månad. Analytiker hade räknat med en nivå om 5,0 procent. Denna siffra redovisas med en månads eftersläpning jämfört med nedanstående.
Läs mer om Storbritannien.
Flyktingar ett sätt att minska brist på arbetskraft
Målet att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020 är orealistiskt. Ändå är svensk arbetsmarknad en av de starkaste i världen. Men åtgärderna på arbetsmarknaden har varit för generella och utrikesfödda har kommit ut för långsamt på arbetsmarknaden. Det säger Tord Strannefors, Arbetsförmedlingens tidigare prognoschef.
Läs mer om Sverige.
Vänners arbetslöshet kan påverka dig
Personer med många arbetslösa vänner är själva ofta arbetslösa. Det visar en studie som har gjorts...
Högre arbetslöshet än väntat
Arbetslösheten i Sverige uppgick enligt SCB:s undersökning till 7,6 procent i maj.
Läs mer om Sverige.
Fler bör få rätt till a-kassa
Flera grupper står utan skydd vid arbetslöshet eftersom arbetslöshetsförsäkringen är föråldrad. Här är fyra förslag som förbättrar a-kassan, skriver TCO:s ordförande Eva Nordmark.
Läs mer om Eva Nordmark.
M börjar äntligen se vikten av utbildning
Nu har regeringen lagt om arbetsmarknadspolitiken och utbildningspolitiken efter åtta år av borgerligt styre. Studiestartsstödet är en viktig del i att skapa möjligheter för arbete i stället för arbetslöshet, skriver S-ministrarna Aida Hadzialic och Ylva Johansson i en slutreplik.
Finanskris kan ha orsakat cancerdöd
Den globala finanskrisen kan ha lett till att 500.000 ytterligare personer miste livet i cancer under åren 2008–2010 på grund av arbetslöshet och försämrad hälsovård, enligt en ny studie.
Finanspolitiska rådet: Vi är partyförstörare
Finanspolitiska rådet står fast vid att regeringen bryter mot det finanspolitiska ramverket och bryter mot överskottsmålet. – Vår uppgift är lite att vara en partyförstörare. Vi tar den uppgiften på allvar även om vi inte njuter av den, säger han. Samtidigt står rådet fast vid att regeringen kommer att ha svårt att klara målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.
Fed-ledamot: Kan bli tre räntehöjningar i år
Så länge måttlig ekonomisk tillväxt och låg arbetslöshet fortsätter att råda i USA är det fortfarande vettigt (makes sense) för landets centralbank Federal Reserve att höja styrräntan vid två, tre tillfällen under 2016.
Läs mer om Federal Reserve och USA.
Bank of England varnar för valutaras
Förutom valutaturbulens varnar Bank of England för högre arbetslöshet som ett tänkbart resultat av ett EU-utträde.
Läs mer om Bank, EU-utträde och England.
Ökat skydd med nya sjukregler
Hundratusentals småföretagare är på väg att få bättre villkor vid sjukdom, barnledighet eller arbetslöshet. – Det innebär att fler kommer att våga starta företag, säger Sabine Rosn, som har företag i hälsobranschen.
Läs mer om Sabine Rosn.
Nu röstar Frankrike om omstridd lag
I dag röstar franska parlamentet om det kontroversiella förslag till ny arbetsmarknadslag som fått hundratusentals fransmän att gå ut på gatorna och demonstrera de senaste veckorna. Regeringen hoppas att lagen ska hjälpa till att få bukt med landets höga arbetslöshet, men förslaget har fått hård kritik för att urholka arbetares rättigheter.
Läs mer om Frankrike.