Arbetslöshet

IMF: Katalonien kan slå mot spanska framgångssagan

Spanien är en framgångssaga med stark tillväxt och sjunkande arbetslöshet. Men konflikten om Kataloniens oberoende riskerar att slå mot investeringarna, varnade på fredagen Internationella Valutafonden IMF.

Hindra insamling av data hotar det fria internet

EU:s ekonomi, Europas självständiga press och tillgängligheten till internet självt är i fara om man förhindrar insamlandet av data för användning i digital annonsering. Konsekvenserna av att begränsa datadriven annonsering blir en bransch som är hälften så stor som i dag och förmodligen med arbetslöshet som följd, skriver Charlotte Thür, IAB Sverige.
Läs mer om Charlotte Thür.
De fattiga kan avgöra valet: Måste be om pengar
Angela Merkels starkaste kort i valrörelsen är rekordlåg arbetslöshet och välmatade plånböcker. Men uppsvinget har en baksida – låga löner, växande välfärdsklyftor och stora grupper som tappat förtroende för politiken. SvD har rest till Tysklands rostbälte, vars fattiga kan avgöra valutgången.
Höga lägstalöner ger arbetslöshet bland lågkvalificerade
REPLIK DN Debatt 15/9. Lisa Pelling och German Bender på Arena Id har skrivit en artikel som tyvärr delvis bygger på missförstånd eller överdrifter om arbetsmarknaden, skriver Andreas Bergström, Fores.
Läs mer om Arena Id och German Bender.

Räntekänsliga hushåll riskerar skada svensk ekonomi

Hur stort problem är egentligen svenskarnas rekordhöga skuldsättning? Därom tvista de lärde. Men en sak är säker. Hushållen är mer sårbara för räntehöjningar och arbetslöshet än tidigare. Det kan i värsta fall åsamka svensk ekonomi stor skada.
Satsar 4,3 miljarder på jobb i höstbudgeten
Regeringen lägger 4,3 miljarder kronor på en jobbsatsning i höstens budget. – Vårt mål är fortsatt EU:s lägsta arbetslöshet, säger statsminister Stefan Löfven.
Läs mer om Stefan Löfven.
Tittarnas dom: Merkel vann tv-duellen
Berlin. Flyktingmottagande, arbetslöshet och Nordkoreakrisen. Det var några av frågorna när förbundskansler Angela Merkel och den socialdemokratiska utmanaren Martin Schulz möttes i valrörelsens enda tv-debatt på söndagskvällen.
Hög tid att skrota arbetslöshetsmålet
Finansminister Magdalena Andersson målade på torsdagen upp en mycket positiv bild av svensk ekonomi. Men trots det kommer arbetslösheten inte falla till den lägsta i Europeiska unionen. Det är hög tid för finansministern att erkänna att målet att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 inte längre är realistiskt.
Läs mer om Europeiska.
Tove Nandorf: Väntat att arbetslösheten stiger
SCB redovisar ökad arbetslöshet för juli. DN:s arbetsmarknadsreporter Tove Nandorf svara på tre frågor om de nya siffrorna.
Läs mer om Tove Nandorf.
Fler arbetslösa men ökad sysselsättning
I juli var 362.000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 6,6 procent. Det är en ökning med 21.000 personer eller 0,3 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2016, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Läs mer om Statistiska.
Regeringen spår sänkt arbetslöshet
Nästa år kommer arbetslösheten att sjunka till 5,9 procent, spår regeringen. Det är 0,5 procentenheter lägre än prognosen i vårpropositionen i år och anledningen till minskningen är – enligt regeringen – att den förda politiken får genomslag. Även 2019 och 2020 förväntas arbetslösheten ligga på 5,9 procent, även det lägre än i prognosen i våras.
V vill satsa på utsatta områden
Vänsterpartiet vill under en tioårsperiod satsa 44 miljarder kronor på utsatta områden med lågt valdeltagande, hög arbetslöshet, socioekonomisk utsatthet och låg utbildningsnivå.
Ingves fortsatte blunda när du låg i hängmattan
Urstark tillväxt, fallande arbetslöshet och en fortsatt glödhet bolånemarknad. Här är vad som präglat svensk ekonomi när många av oss tagit ett välförtjänt avbrott från jobbet.
Lärlingssystem skulle ge fler unga i jobb än sänkta löner
Länder med utbyggt lärlingsutbildningssystem har högre andel i sysselsättning och lägre arbetslöshet för unga med svag utbildningsbakgrund. Arbetslivets utbildningsberedskap bör stärkas och kommunernas aktivitetsansvar för unga utan gymnasieutbildning skärpas. Låglönejobb är en återvändsgränd, skriver Jonas Olofsson, forskare vid Malmö högskola.
Läs mer om Malmö.
Marianne Björklund: Nyanlända bakom högre arbetslöshet
Samtidigt som den svenska konjunkturen är glödhet steg arbetslösheten i juni, enligt färska siffror från Arbetsförmedlingen. DN:s Marianne Björklund svarar på tre frågor om hur statistiken ska tolkas.
Läs mer om Arbetsförmedlingen.
Spås ljus framtid – trots oro för stigande räntor
Strålande tider väntas när fastighetsbranschen lämnar besked. Men det finns orosmoln på himlen, även om de inte ser så mörka ut just nu. – Den ljusa trenden kommer att synas i rapporterna. Sveriges ekonomi är stark, med låg arbetslöshet och robust hyresutveckling, säger Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB.
Läs mer om Christopher Lyrhem och SEB.
Afrikanska migranter plågas av krig och förföljelse
Medan Europas ledare ännu en gång samlas för att lösa flyktingkrisen, befinner sig 18 miljoner människor på flykt undan krig och förföljelse i Afrika. Samtidigt riskerar klimatförändringar, fattigdom och arbetslöshet att spä på migrantströmmarna från länder i fred – många med Europa som mål.
Läs mer om Afrika och Europa.
SCB: 7,2 procent arbetslösa
I maj var 387.000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,2 procent. Det är en minskning med 13.000 personer eller 0,4 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2016, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
Läs mer om Statistiska.
Regeringen: En halv miljard mot arbetslöshet
En halv miljard kronor ska i höstbudgeten gå till kommuner och landsting som anställer människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Andreas Bergh: Frihandel ger inte fler jobb
KOLUMNEN. Andreas Bergh är välfärdsforskare vid Ekonomihögskolan i Lund och Institutet för näringslivsforskning och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Det är en vanlig missuppfattning att handel med andra länder leder till ökad arbetslöshet genom att jobb flyttar utomlands. Men det är inte heller sant att frihandel ger fler jobb.
Irans öppenhet skiljefråga i valet
Hög arbetslöshet och investeringar som dröjer – Irans hårt prövade befolkning väntar otåligt på att vardagen ska bli bättre. President Hassan Rohani är ändå favorit att vinna nästa veckas val, där ekonomin och Irans öppenhet mot omvärlden är stridsfrågor.
S och LO ser på när arbetsmarknaden klyvs
DN 12/5 2017. Stigande arbetslöshet – mitt i en högkonjunktur – borde få S och LO att kalla till krismöte. Men lönerörelse och politik fortsätter i en likgiltig lunk.
Att få nyanlända i arbete svårt för fler kommuner
Allt fler kommuner har svårt att få de nyanlända i arbete. På ett år har antalet kommuner med en arbetslöshet bland utrikes födda på över 30 procent stigit från 111 till 123. Filipstad har passerat 60 procent. – Arbetsmarknaden klarar inte att svälja det här, säger kommunalrådet Per Gruvberger (S).
Läs mer om Per Gruvberger.
Sju frågor och svar om Macrons seger
Emmanuel Macron vann en jordskredsseger över Marine Le Pen. Nu väntar svåra utmaningar som kriget mot terrorismen, arbetslöshet – och att ena landet. Här svarar experterna på vad man kan vänta sig av Macrons fem år vid makten.
Läs mer om Marine Le Pen.