Arbetslöshet

Fler behöver hjälp med ekonomin

Ökad arbetslöshet och fler barnfamiljer. Kostnaden för ekonomiskt bistånd växer. Nu ber socialnämnden om två extra miljoner.
Stillastående arbetslöshet i EU
Moderaterna måste börja vilja något
Ett år efter valet står det klart att den rödgröna regeringen saknar en färdplan. Jobbmålet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 saknar all trovärdighet. Det är förmodligen fler som tror på spöken än på Stefan Löfvens försäkringar om att målet kommer att nås.

Äntligen jobb för Antonio från Spanien

Det känns så bra att äntligen få göra det man är utbildad för, tycker Antonio Luis Padilla Rus från spanska Jaen. 2010 blev han färdig sjuksköterska. Men vägen från högskolan ledde rakt ut i ekonomisk kris och arbetslöshet.
Läs mer om Antonio, Jaen och Spanien.
Budgeten är som ett stämjärn i låret
Efter regeringens höstbudget återstår nog bara en chans att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet år...
Brittisk arbetslöshet faller
Högre arbetslöshet än väntat
Antalet öppet arbetslösa i Sverige uppgick i augusti till 202.733 personer, motsvarande 4,3 procent av arbetskraften, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.
Läs mer om Arbetsförmedlingen och Sverige.
Beroendet av bidrag måste minska
Personer med långvarig arbetslöshet, psykosociala problem eller annan ohälsa hamnar ofta i en gråzon mellan myndigheterna. Som en konsekvens blir de beroende av ekonomiskt bistånd från socialtjänsten under lång tid. Regeringen behöver nu ge Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ett förtydligat uppdrag att stödja denna grupp, skriver Lena Micko, SKL, och Veronica Magnusson, Vision.
Höjd USA-ränta ifrågasätts – trots att ekonomin är stark
Centralbanken Fed har flaggat för att en räntehöjning är att vänta under hösten. Men meningarna går isär kring det lämpliga i att höja räntan just nu, och om USA:s ekonomi trots rekordlåg arbetslöshet är tillräckligt stark i en orolig omvärld.
Jobbsiffran kan avgöra Feds räntebeslut
En kvinna, två män. Det är trion som har en nyckelroll i beslutet om USA ska lämna nollräntan efter sju år, eller inte. Frågan är om dagens jobbsiffra på 173 000 nya jobb och en arbetslöshet på 5,1 procent kommer att fälla avgörandet. Börsen faller inledningsvis efter siffrorna.
Läs mer om USA.
Alliansförslag om amorteringskrav
Allianspartierna presenterar ett gemensamt förslag på ett flexibelt amorteringskrav. Bland annat ska undantag kunna göras om låntagaren drabbas av arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa eller dödsfall, skriver partierna i en debattartikel på svd.se.
Arbetslösa Henny, 50, skyltar med sitt cv
Tre års arbetslöshet fick vara nog, tyckte tvåbarnsmamman Henny Paxby, 50, från Svedala. På tisdagen ställde hon sig med ett plakat vid ingången till centralstationen i Malmö och erbjöd sina tjänster. – Flera har redan stannat till för att få mina uppgifter, säger Henny.
Läs mer om Henny Paxby, Henny, Malmö och Svedala.
Lägre arbetslöshet i EU
Fallande arbetslöshet i euroområdet
Arbetslösheten inom EMU uppgick till säsongsjusterade 10,9 procent i juli, vilket var den lägsta nivån sedan februari 2012.
Läs mer om EMU.
Regeringen: 150 000 nya jobb ska skapas
Regeringen ökar budgetsatsningarna för fler jobb till totalt 14,3 miljarder 2016. På två år ska de nygamla satsningarna skapa 150 000 nya jobb, enligt statsministern. – Vi ska steg för steg ta oss till EU:s lägsta arbetslöshet 2020, sa Stefan Löfven på en pressträff.
Läs mer om Stefan Löfven.
Traditionell S-politik ska leda fram till målet
Så presenterades då regeringens storslagna satsning mot arbetslösheten. Den som ska bidra till att regeringen når sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020. På presskonferensen antydde för första gången Stefan Löfven vad det kan handla om i procent.
Läs mer om Stefan Löfven.
Norsk arbetslöshet ökar
Den norska arbetslösheten ökar oväntat mycket under perioden maj–juli, enligt den norska statistikbyrån SSB. Lyftet till 4,5 procent kan jämföras med 3,3 procent samma period ett år tidigare.
Läs mer om SSB.
Norsk arbetslöshet ökar
Den norska arbetslösheten ökar oväntat mycket under perioden maj—juli, enligt den norska statistikbyrån SSB. Lyftet till 4,5 procent kan jämföras med 3,3 procent samma period ett år tidigare.
Läs mer om SSB.