Arbetslöshet

Lägre arbetslöshet i eurozonen

Arbetslösheten i eurozonen sjönk till 10,4 procent i december, ned från 10,5 procent i november, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat.
Läs mer om Eurostat.
Euroområdets arbetslöshet den lägsta sedan 2011
Arbetslösheten inom EMU uppgick till säsongsjusterade 10,4 procent i december.
Läs mer om EMU.
Rekordlåg tysk arbetslöshet

Harrison – en del av en arbetsmarknadsåtgärd

Dick Harrison – och många andra inom högskola och universitet – har devalverats till en arbetsmarknadsåtgärd. Samhället har drabbats av en utbildningsinflation, för att hålla folk borta från arbetslöshet, skriver Kristian Mandin, konsult och föreläsare.
Läs mer om Kristian Mandin.
Pressad Löfven frågades ut i riksdagen
Ett ovanligt stort journalistuppbåd bevakade torsdagens utfrågning i riksdagen av Stefan Löfven (S). Frågorna handlade om flyktingmottagande, marknadshyror och arbetslöshet. – Vi har dåliga siffror, det är inget snack om det, sade Löfven efter utfrågningen.
Läs mer om Löfven och Stefan Löfven.
Finland får krisstämpel
En kroniskt deprimerad ekonomi med stigande arbetslöshet och en ovilja till politiska reformer. Så beskriver Bloomberg Europas nya svarta får - Finland.
Läs mer om Finland.
12 miljarder krävs för att klara jobbprognos
Tiden med miljardöverskott från Arbetsförmedlingen är snart över. 2019 räknar AF med att det behövs uppåt 12 extramiljarder för att klara myndighetens jobbprognos. Stefan Löfvens målsättning om lägst arbetslöshet i EU år 2020 döms ut helt av Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen: - Om det inte händer radikala saker i andra länder kommer man inte att nå målet.
AF lämnar tillbaka miljarder – igen
Medan regeringen kämpar för att nå stolta mål om låg arbetslöshet fortsätter Arbetsförmedlingen (AF) lämna tillbaka miljarder till staten. I fjol fick AF 2,9 miljarder kronor över, a-kassan undantagen, skriver Dagens Industri (DI).
Läs mer om Arbetsförmedlingen.
AF lämnar tillbaka miljarder – igen
Medan regeringen kämpar för att nå stolta mål om låg arbetslöshet fortsätter Arbetsförmedlingen (AF) lämna tillbaka miljarder till staten. I fjol fick AF 2,9 miljarder kronor över, a-kassan undantagen, skriver Dagens Industri (DI).
Läs mer om Arbetsförmedlingen.
Analyschef: Regeringens jobbmål är orealistiskt
Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedlingen, säger till nyhetsbyrån Bloomberg att regeringens mål att ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020 inte är realistiskt.
Minskad pessimism om sysselsättningen
Det är en svagt minskad pessimism om sysselsättningen bland de svenska hushållen, men fortfarande fler som befarar ökad än tror på minskad arbetslöshet.
Anders Borgs varning till Stefan Löfven
DAVOS. De som pratar om att sänka lönerna är inne på fel spår, var beskedet från Stefan Löfven när han mötte pressen i Davos. Men tidigare finansministern Anders Borg varnar för att det kan leda till en ökad arbetslöshet. – Det kommer att bli hög en arbetslöshet under en längre tid och förmodligen ökade social spänningar, säger Borg.
Läs mer om Borg och Stefan Löfven.
Hög arbetslöshet bland byggkvinnor
Arbetslösheten bland kvinnor i byggbranschen är nästan dubbelt så hög som bland män, trots att...
Fortsatt lägre arbetslöshet
Arbetslösheten föll under fjolårets sista månad ner till 8,0 procent, enligt Arbetsförmedlingen. Det är aningen lägre än de 8,1 procent som var arbetslösa i december 2014.
Läs mer om Arbetsförmedlingen.
Lägre arbetslöshet i december
Antalet öppet arbetslösa i Sverige uppgick i december till 200.590 personer, motsvarande 4,2 procent av arbetskraften, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.
Läs mer om Arbetsförmedlingen och Sverige.
Fortsatt lägre arbetslöshet
Fortsatt lägre arbetslöshet i EU
Arbetslösheten i euroländerna föll till 10,5 procent av arbetskraften i november.
Stigande arbetslöshet i Sverige
Antalet öppet arbetslösa i Sverige steg med 8.411 personer till 207.391 personer under vecka 53, enligt en uppdatering från Arbetsförmedlingen.
Läs mer om Arbetsförmedlingen och Sverige.
Oförändrad arbetslöshet i Finland
Läs mer om Finland.
Andersson: Utmaningar på sikt
Sveriges regering ser lägre arbetslöshet på kort sikt men det finns en utmaning på längre sikt i takt med att de människor som sökt asyl kommer ut på arbetsmarknaden. Det säger finansminister Magdalena Andersson under dagens presskonferens.
Läs mer om Magdalena Andersson.