Arbetsmiljöverket

Läraren Lenas oro för barnen

Sjukskrivningar, psykosocial ohälsa samt ökad arbetsrelaterad stress.Lärarnas situation på skolorna i Skövde är ohållbar.Nu har fackförbunden skickat en anmälan till Arbetsmiljöverket.– Mest orolig är jag för barnen med särskilda behov, säger Lena Tunhede, lärare i kommunen i 38 år.

Kraftig ökning av larm från skyddsombuden

Arbetsmiljöverket får allt oftare rycka in och inspektera arbetsmiljön efter larm från skyddsombud. Stress och hög arbetsbelastning är de absolut vanligaste orsakerna.
Migrationsverkets personal dödshotade på sociala medier
Ett 20-tal anställda på Migrationsverkets förvar i Gävle har utsatts för dödshot, förtal och kränkningar på Twitter. – Det är inte acceptabelt att någon pekar ut mina anställda på det här sättet, säger sektionschefen Ulf Henriksson som nu har anmält hoten till Arbetsmiljöverket.
Dödshot mot anställda vid Migrationsverket
En okänd gärningsman har hotat, kränkt och förtalat flera anställda vid Migrationsverkets förvar på sociala medier. Dödshot har även riktats mot somliga, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.

SiS mörkar – våld mot personalen anmäls inte

Fysiskt våld, misshandel och hot är vardag för Sekos medlemmar inom Statens institutionsstyrelse (SiS). Vi ser hur våldet mot personalen ökar men att det inte anmäls, varken till Polisen eller Arbetsmiljöverket. Det skriver Valle Karlsson och Mikael Bergkvist, Seko.
SHL–klubb anmäler kränkande beteende
En ledare ska ha utsatt en tränare för kränkande kommentarer i samband med en hockeyträning.Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket av SHL-klubben, som företräder den utsatta tränaren.– Vi håller på att utredda ärendet, säger en representant för klubben.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Kvinnlig SHL-ledare kränkt av kollega
En kvinnlig ledare i en SHL-klubb har blivit kränkt av en manlig kollega så pass grovt att en tredje part valt att anmäla händelsen till arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöregler ska bli lättare att följa
Regelverket kring arbetsmiljöfrågor är för krångligt upplagt, vilket gör att det blir svårt att följa. Därför presenterar Arbetsmiljöverket nu ett förslag för hur regelverket kan presenteras tydligare.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Riskerar ditt företag miljonböter?
Nya krav från Arbetsmiljöverket ska motverka ohälsosamma arbetsförhållanden och kränkande särbehandling på arbetet. Budskapet är tydligt, ansvaret ligger hos ledning och chefer.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Dålig arbetsmiljö i vindkraftsindustrin
Arbetsmiljöverket har satt försäljningsstopp på tolv granskade vindkraftverkstillverkare efter att dålig arbetsmiljö konstaterats, rapporterar SR P4 Jämtland.
Italienska spårvagnarna trafikfara – när det regnar
Buller, skakningar och omfattande rostangrepp – spårvagnsmodellen M32 har varit ett sorgebarn för Göteborgs Spårvägar ända sedan de första vagnarna beställdes från italienska Ansaldobreda för mer än tio år sedan.Och trots att tvisten med tillverkaren är löst, fortsätter problemen med vagnarna.Med hänsyn till säkerheten måste något göras akut, skriver ett skyddsombud i en begäran till Arbetsmiljöverket.
Larmet om matsnusket på Landvetter flygplats
Gate gourmet finns på 120 platser i 28 länder och tillagar flygplansmat till miljontals resenärer varje år.Nu ser Livsmedelsverket en risk i att skadedjur tar sig in i cateringfirmans lokaler på Landvetter – och man har tagit emot larm om att det är smutsiga matvagnar som används där.Dessutom uppger skyddsombudet att det finns arbetstagare som jobbat 315 övertidstimmar på företaget som tillagar maten till flygresor.– Har man personalbrist och andra saker som inte fungerar kan det vara svårt att upprätthålla även de hygieniska delar, säger Johan Allarveus vid Arbetsmiljöverket.
Berg sprack vid sprängning – sten rasade över Gekås
En sprängolycka ägde rum vid Gekås Ullared i mitten av september.Ett berg sprack och rasade ned mot varuhuset i form av stora stenbumlingar.Fastigheten fick ett flertal skador – och nu har olyckan rapporterats in till Arbetsmiljöverket.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Postnord-personalens larm efter kritikstormen
De kritiseras dagligen för att inte leverera post och paket på ett acceptabelt sätt.Nu larmar ett skyddsombud på Postnord om att personalens arbetsbelastning är för hög och att organisationen på företaget måste ändras.Den psykosociala arbetsmiljön är inte tillfredsställande. Många har resignerat och letar andra jobb, även trotjänare, skriver ombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
Läs mer om Arbetsmiljöverket och Postnord.
Betongtransporter dödsfällor på vägarna
Varje dag åker hundratals lastbilar på svenska vägar med dåligt surrade betongelement.Under en razzia blev inte en enda last bil godkänd, skriver SVT.– Det är livsfarligt, säger Mikael Roos, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
Läs mer om Arbetsmiljöverket och SVT.
Stor ökning av anmälningar om våld i skolan
Anmälningarna om fysiskt våld i skolan har ökat med över en fjärdedel hittills i år, i jämförelse med samma period 2016. Det visar nya siffror som Arbetsmiljöverket tagit fram för DN. — Det här är en riktigt allvarlig signal och jag utgår från att man utreder orsakerna, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.
Kommun får kritik efter elevs drunkning
Arbetsmiljöverket kritiserar Nybro kommun efter att en 17-årig elev drunknat när han skulle simma över en sjö under skolans årliga skattjakt.
Läs mer om Nybro.
Kommun får kritik efter elevs drunkning
Arbetsmiljöverket kritiserar Nybro kommun efter att en 17-årig elev drunknat när han skulle simma över en sjö under skolans årliga skattjakt.Kommunen har sagt att skolledningen gått igenom aktiviteterna i förväg – men inte dokumenterat arbetet.–Man hade suttit ner och gått igenom det men inte skrivit ner sin riskbedömning, säger kommunstyrelsens ordförande Christina Davidsson (C) till SVT.
Läs mer om Christina Davidsson, Nybro och SVT.
Stora bakslaget för Elmanders salong
Johan Elmanders skönhetssalong, som han äger tillsammans med sin fru Amanda, får skarp kritik av Arbetsmiljöverket.Efter en inspektion konstateras att salongen brister på flera punkter – bland annat saknas förteckning för kemiska riskkällor.– Kritiken är relevant, vi får bättra oss, säger Amanda Elmander som är företagets vd.
Stor granskning av äldreomsorgen inleds i höst
Arbetsmiljöverket drar nu igång en omfattande granskning av äldreomsorgen. De närmsta tre åren dammsugs ett åttiotal kommuner och privata vårdföretag på belastningsrisker, stress, riskabelt tempo, hot och kränkningar. Målet är en bättre arbetsmiljö med tillräckliga resurser.
Webbtest av kvinnors farliga arbetsmiljöer
Har kvinnor större arbetsmiljörisker på jobbet än män? Det menar Arbetsmiljöverket, som tagit fram ett digitalt test som ska synliggöra skillnader mellan mans- respektive kvinnodominerade arbetsmiljöer.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Kritik mot Liseberg efter att kvinna skadats svårt
En ung kvinna skadades allvarligt under sitt arbete på Liseberg när hon hamnade under ett traktordäck.Kvinnan hade parkerat fordonet som kom i rullning.Nu får Liseberg kritik från Arbetsmiljöverket för en rad brister i samband med olyckan.
Läs mer om Arbetsmiljöverket och Liseberg.
Arbetsmiljöverkets besök hos Orsa rovdjurspark efter attacken
Arbetsmiljöverket har gjort flera besök på Orsa rovdjurspark.Det har handlar om maskiner som inte fungerat och som skulle kunna ha orsakat olycksfall.– Alla tillbud som händer kan generera olycksfall där någon person skadas. Men vi har inte haft några allvarliga incidenter vad jag har sett, säger Anna Rydbeck vid Arbetsmiljöverket.
Längre arbetsliv ökar risk för allvarliga arbetsolyckor
Äldre är överrepresenterade när det gäller arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. Det visar statistik som SvD tagit fram med hjälp av Arbetsmiljöverket. När arbetslivet blir längre ökar också riskerna för allvarliga skador, enligt forskaren Bengt Järvholm.
Svar dröjer om stora broolyckan
Nu inleds utredningen kring broolyckan som skadade tolv personer.– Nu handlar det om att få en överblick först, säger Stefan Reis, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.