Arbetsmiljöverket

Svar dröjer om stora broolyckan

Nu inleds utredningen kring broolyckan som skadade tolv personer.– Nu handlar det om att få en överblick först, säger Stefan Reis, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.

Jakt inleds på orsaker till stora broraset

Tolv byggarbetare skadades när en gjutform med betong kollapsade vid ett brobygge i Ludvika. Händelsen utreds som en arbetsplatsolycka och i dag ska Arbetsmiljöverket och Trafikverket göra en översyn av olycksplatsen.
Vårdpersonal tvingas ha väktare vid hembesök
Arbetsmiljöverket kräver att väktare ska följa med hemtjänstpersonal – efter att de upplevt hot och våld under hembesök.
Reno fick kritik för dålig arbetsmiljö
Reno Norden har flera gånger fått kritik av Arbetsmiljöverket för bristande och rentav hälsovådlig arbetsmiljö, rapporterar TV4 Nyheterna.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.

Sköterska stack sig på smittad nål

En undersköterska kan ha smittats med hiv i samband med provtagning av en patient. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket av landstinget.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Butiker arbetsmiljöanmälde inte efter Stockholmsdådet
Enligt arbetsmiljölagen måste arbetsgivare anmäla tillbud som inneburit allvarlig fara för liv och hälsa inom 48 timmar till Arbetsmiljöverket. Men i fråga om terrordådet på Drottninggatan den 7 april är det verkligen si och så med den saken.
Brister i bemanningsföretagens rutiner
Tre av fyra företag som hyr in bemanningsanställd personal har brister i arbetsmiljöarbetet, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande. Bristerna handlar främst om att företagen saknar rutiner, eller att rutinerna inte följs.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Tv-pejlare utsätts för hot och våld – Radiotjänst kritiseras
20 gånger förra året utsattes tv-pejlare för hot eller misshandel. I vissa fall så allvarligt att sjukhusvård och sjukskrivning krävts. Det framgår av en anmälan till Arbetsmiljöverket, där arbetsgivaren Radiotjänst kritiseras för bristande ansvarstagande.
Poliser rökskadades vid terrordådet
Fem poliser arbetade utan skyddsmasker i brandrök på varuhuset Åhlns vid terrordådet den 7 april. Nu kräver Arbetsmiljöverket att Polismyndigheten gör en strategi för situationer där poliser måste arbeta i brandrök.
Uppfyllde inte kraven – nu beläggs 10 hoverboards med säljstopp
Dålig märkning och avsaknaden av svenska bruksanvisningar får Arbetsmiljöverket att tända den röda lampan – de här modellerna får inte säljas.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Säljförbud för hoverboards
Tio av 13 granskade hoverboards höll inte höll måttet när Arbetsmiljöverket gjorde oannonserade kontroller i butiker. Produkterna får inte längre säljas och konsumenterna uppmanas att kräva pengarna tillbaka.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Skansen anmält: Apa orsakade arbetsskada
Skansen har anmälts till Arbetsmiljöverket efter en olycka. En apa hoppade ner på en gunga som kom i svängning och träffade en djurvårdare i huvudet. Kvinnan fick en allvarlig hjärnskakning. – De var ett onödigt olycksfall, säger Linda Törngren, enhetschef för zoologiska avdelningen på Skansen.
Sveriges Byggindustrier: Inspektera de mindre seriösa företagen
Machokulturen bidrar till olyckor. Det medger Byggnads och Sveriges Byggindustrier, BI. – Men svenska företag med avtal har gjort stora framsteg. Arbetsmiljöverket borde hålla bättre koll på de mindre seriösa företagen, säger BI:s vd Mats Åkerlind.
Machokultur leder till fler dödsolyckor
Utpräglad machokultur, stress och osäkra jobb leder till fler arbetsrelaterade dödsolyckor. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Januari–mars i år dog 14 personer – jämfört med tio förra året och sju 2015.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Exploaterad arbetskraft sover i bilhallar och på byggen
Arbetsmiljöverket upptäcker allt fler fall av arbetstagare som sover på sina arbetsplatser: i bilhallar, tvätthögar och på byggen, rapporterar Ekot.
Läs mer om Ekot.
Kritik riktas mot olycksbussens verkstad
Verkstaden som reparerat och godkänt olycksbussen som körde av vägen utanför Sveg får kritik av Arbetsmiljöverket på 19 punkter, skriver Sydsvenskan.
Arbetsmiljöverket: Bryt ökningen av kvinnors ohälsa
Ohälsan ökar inom kvinnodominerade verksamheter. Det gäller både offentliga och privata arbetsgivare. Den utvecklingen måste brytas, skriver Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.
Riskerar miljonböter för trånga toaletter
Arbetsmiljöverket kräver att ett äldreboende i Hallstavik bygger om sina toaletter. Om inga åtgärder vidtas riskerar man ett vite på 2,5 miljoner kronor.
Läs mer om Hallstavik.
Ensamarbete för Säpos livvakter stoppas med omedelbar verkan
Ensamarbete av Säpos livvakter stoppas. Beslutet som fattades av Arbetsmiljöverket på måndagen innebär enligt Säkerhetspolisens ledning att ett 40-tal livvakter måste nyanställas. Kostnaderna för livvaktskyddet kan därmed komma att skena för skattebetalarna under valåret 2018.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Karolinska anmäls till Arbetsmiljöverket
Problemen på Karolinska universitetssjukhuset fortsätter. Nu har fyra fackförbund anmält arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket för att få förtydliganden om den handlingsplan som ledningen ska använda för att åtgärda krisen.
Karolinska anmäls till Arbetsmiljöverket
Problemen på Karolinska universitetssjukhuset fortsätter. Nu har fyra fackförbund anmält arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket för att få förtydliganden om den handlingsplan som ledningen ska använda för att åtgärda krisen.
Två har dött på jobbet – bara under 2017
Målet är att noll personer ska dödas på jobbet.Trots det har redan två människor i Sverige omkommit – bara i år.– Det är lång väg kvar. Men det är vår tydliga ambition att man ska komma hem frisk till sin familj efter jobbet, säger Peter Burman, enhetschef vid Arbetsmiljöverket i region Syd.
SVT vidtar åtgärder efter blodiga fallet
Artisten Mariette föll ner i ett hål vid scenen som användes för Melodifestivalen. Efter ett krismöte sent i lördags kväll har SVT genomfört förändringar för att en liknande olycka inte ska kunna inträffa under återstående tävlingar. – Vi har vidtagit åtgärder, hälsar Melodifestivalens projektledare Anette Helenius via sin presstalesperson Lili Assefa. Samtidigt bekräftar SVT att man skickat en anmälan om olyckan till Arbetsmiljöverket.
Polisen leder kampen mot de lätta lastbilarna
Överlastade lätta lastbilar – vardagsmat på de svenska vägarna. Men nu rapportera polisen om framgångar i kampen – och Arbetsmiljöverket gör sitt för att stoppa dåliga arbetsgivare.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.