Arbetsmiljöverket

Stor granskning av äldreomsorgen inleds i höst

Arbetsmiljöverket drar nu igång en omfattande granskning av äldreomsorgen. De närmsta tre åren dammsugs ett åttiotal kommuner och privata vårdföretag på belastningsrisker, stress, riskabelt tempo, hot och kränkningar. Målet är en bättre arbetsmiljö med tillräckliga resurser.

Webbtest av kvinnors farliga arbetsmiljöer

Har kvinnor större arbetsmiljörisker på jobbet än män? Det menar Arbetsmiljöverket, som tagit fram ett digitalt test som ska synliggöra skillnader mellan mans- respektive kvinnodominerade arbetsmiljöer.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Kritik mot Liseberg efter att kvinna skadats svårt
En ung kvinna skadades allvarligt under sitt arbete på Liseberg när hon hamnade under ett traktordäck.Kvinnan hade parkerat fordonet som kom i rullning.Nu får Liseberg kritik från Arbetsmiljöverket för en rad brister i samband med olyckan.
Läs mer om Arbetsmiljöverket och Liseberg.
Arbetsmiljöverkets besök hos Orsa rovdjurspark efter attacken
Arbetsmiljöverket har gjort flera besök på Orsa rovdjurspark.Det har handlar om maskiner som inte fungerat och som skulle kunna ha orsakat olycksfall.– Alla tillbud som händer kan generera olycksfall där någon person skadas. Men vi har inte haft några allvarliga incidenter vad jag har sett, säger Anna Rydbeck vid Arbetsmiljöverket.

Längre arbetsliv ökar risk för allvarliga arbetsolyckor

Äldre är överrepresenterade när det gäller arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. Det visar statistik som SvD tagit fram med hjälp av Arbetsmiljöverket. När arbetslivet blir längre ökar också riskerna för allvarliga skador, enligt forskaren Bengt Järvholm.
Svar dröjer om stora broolyckan
Nu inleds utredningen kring broolyckan som skadade tolv personer.– Nu handlar det om att få en överblick först, säger Stefan Reis, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Jakt inleds på orsaker till stora broraset
Tolv byggarbetare skadades när en gjutform med betong kollapsade vid ett brobygge i Ludvika. Händelsen utreds som en arbetsplatsolycka och i dag ska Arbetsmiljöverket och Trafikverket göra en översyn av olycksplatsen.
Vårdpersonal tvingas ha väktare vid hembesök
Arbetsmiljöverket kräver att väktare ska följa med hemtjänstpersonal – efter att de upplevt hot och våld under hembesök.
Reno fick kritik för dålig arbetsmiljö
Reno Norden har flera gånger fått kritik av Arbetsmiljöverket för bristande och rentav hälsovådlig arbetsmiljö, rapporterar TV4 Nyheterna.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Sköterska stack sig på smittad nål
En undersköterska kan ha smittats med hiv i samband med provtagning av en patient. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket av landstinget.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Butiker arbetsmiljöanmälde inte efter Stockholmsdådet
Enligt arbetsmiljölagen måste arbetsgivare anmäla tillbud som inneburit allvarlig fara för liv och hälsa inom 48 timmar till Arbetsmiljöverket. Men i fråga om terrordådet på Drottninggatan den 7 april är det verkligen si och så med den saken.
Brister i bemanningsföretagens rutiner
Tre av fyra företag som hyr in bemanningsanställd personal har brister i arbetsmiljöarbetet, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande. Bristerna handlar främst om att företagen saknar rutiner, eller att rutinerna inte följs.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Tv-pejlare utsätts för hot och våld – Radiotjänst kritiseras
20 gånger förra året utsattes tv-pejlare för hot eller misshandel. I vissa fall så allvarligt att sjukhusvård och sjukskrivning krävts. Det framgår av en anmälan till Arbetsmiljöverket, där arbetsgivaren Radiotjänst kritiseras för bristande ansvarstagande.
Poliser rökskadades vid terrordådet
Fem poliser arbetade utan skyddsmasker i brandrök på varuhuset Åhlns vid terrordådet den 7 april. Nu kräver Arbetsmiljöverket att Polismyndigheten gör en strategi för situationer där poliser måste arbeta i brandrök.
Uppfyllde inte kraven – nu beläggs 10 hoverboards med säljstopp
Dålig märkning och avsaknaden av svenska bruksanvisningar får Arbetsmiljöverket att tända den röda lampan – de här modellerna får inte säljas.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Säljförbud för hoverboards
Tio av 13 granskade hoverboards höll inte höll måttet när Arbetsmiljöverket gjorde oannonserade kontroller i butiker. Produkterna får inte längre säljas och konsumenterna uppmanas att kräva pengarna tillbaka.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Skansen anmält: Apa orsakade arbetsskada
Skansen har anmälts till Arbetsmiljöverket efter en olycka. En apa hoppade ner på en gunga som kom i svängning och träffade en djurvårdare i huvudet. Kvinnan fick en allvarlig hjärnskakning. – De var ett onödigt olycksfall, säger Linda Törngren, enhetschef för zoologiska avdelningen på Skansen.
Sveriges Byggindustrier: Inspektera de mindre seriösa företagen
Machokulturen bidrar till olyckor. Det medger Byggnads och Sveriges Byggindustrier, BI. – Men svenska företag med avtal har gjort stora framsteg. Arbetsmiljöverket borde hålla bättre koll på de mindre seriösa företagen, säger BI:s vd Mats Åkerlind.
Machokultur leder till fler dödsolyckor
Utpräglad machokultur, stress och osäkra jobb leder till fler arbetsrelaterade dödsolyckor. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Januari–mars i år dog 14 personer – jämfört med tio förra året och sju 2015.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Exploaterad arbetskraft sover i bilhallar och på byggen
Arbetsmiljöverket upptäcker allt fler fall av arbetstagare som sover på sina arbetsplatser: i bilhallar, tvätthögar och på byggen, rapporterar Ekot.
Läs mer om Ekot.
Kritik riktas mot olycksbussens verkstad
Verkstaden som reparerat och godkänt olycksbussen som körde av vägen utanför Sveg får kritik av Arbetsmiljöverket på 19 punkter, skriver Sydsvenskan.
Arbetsmiljöverket: Bryt ökningen av kvinnors ohälsa
Ohälsan ökar inom kvinnodominerade verksamheter. Det gäller både offentliga och privata arbetsgivare. Den utvecklingen måste brytas, skriver Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.
Riskerar miljonböter för trånga toaletter
Arbetsmiljöverket kräver att ett äldreboende i Hallstavik bygger om sina toaletter. Om inga åtgärder vidtas riskerar man ett vite på 2,5 miljoner kronor.
Läs mer om Hallstavik.
Ensamarbete för Säpos livvakter stoppas med omedelbar verkan
Ensamarbete av Säpos livvakter stoppas. Beslutet som fattades av Arbetsmiljöverket på måndagen innebär enligt Säkerhetspolisens ledning att ett 40-tal livvakter måste nyanställas. Kostnaderna för livvaktskyddet kan därmed komma att skena för skattebetalarna under valåret 2018.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Karolinska anmäls till Arbetsmiljöverket
Problemen på Karolinska universitetssjukhuset fortsätter. Nu har fyra fackförbund anmält arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket för att få förtydliganden om den handlingsplan som ledningen ska använda för att åtgärda krisen.