Arbetsmiljöverket

Direktören garanterar att sjukhuset ska fungera när cancervården flyttar in

Efter den första inflyttningsetappen 2016 konstaterades en rad allvarliga tekniska fel, som bland annat kan ha bidragit till att en hjärtpatient avlidit, som DN avslöjat. I april gjorde läkarföreningen en anmälan till Arbetsmiljöverket där en rad stora brister i Nya Karolinskas lokaler listades, varav flera anses bidra till patientosäkerhet.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.

Ambulanspersonal nobbar skyddsmaskförbud

Nu slår Arbetsmiljöverket fast att endast Försvarsmakten får använda skyddsmask 90. Det har lett till oro hos ambulans, räddningstjänst och polis. Sörmlands ambulanspersonal tänker dock fortsätta använda skyddsmasken.
AV inleder inspektionsinsats mot hot och våld
Inrikes. Hot och våld ligger bakom fyra av tio anmälda arbetsolyckor på HVB-hem och LSS-boenden. Många arbetsgivare saknar tydliga rutiner, menar Arbetsmiljöverket som nu inleder en omfattande inspektionsinsats.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
AV inleder inspektionsinsats mot hot och våld
Hot och våld ligger bakom fyra av tio anmälda arbetsolyckor på HVB-hem och LSS-boenden. Många arbetsgivare saknar tydliga rutiner, menar Arbetsmiljöverket som nu inleder en omfattande inspektionsinsats.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.

Razzior avslöjar hänsynslöst utnyttjande av papperslösa

Nära 400 razzior och tillslag mot skuggsamhällets exploatering och missbruk av utländsk arbetskraft. Det är facit av de senaste 14 månadernas samarbete mellan Gränspolisen, Arbetsmiljöverket och Skatteverket och en rad andra myndigheter. Regeringen och myndigheterna har inlett ett veritabelt krig mot arbetsmarknadens brottslingar.
Elev slog lärare i ansiktet
Inrikes. En skola i Västerås har anmält till Arbetsmiljöverket att en elev slagit till en lärare, skriver VLT. Image-text: En elev slog till en lärare på en skola i Västerås. Personen på bilden har inget samband med artikeln. Arkivbild.
Läs mer om Arbetsmiljöverket och VLT.
Läkarförbundet anmäler Nya Karolinska
Inrikes. Läkarförbundet har anmält sjukhuset Nya Karolinska (NKS) i Solna till Arbetsmiljöverket för brister i arbetsmiljön.
Läkarförbundet anmäler Nya Karolinska
Läkarförbundet har anmält sjukhuset Nya Karolinska (NKS) i Solna till Arbetsmiljöverket för brister i arbetsmiljön.
Socialsekreterare flyr Vallentuna kommun
I Vallentuna sa 12 av 21 socialsekreterare upp sig i fjol. Socialförvaltningen gick back 33 miljoner kronor, en intern strid bröt ut och alla ansvariga chefer byttes ut. Samtidigt fick socialtjänsten hård kritik av både Ivo och Arbetsmiljöverket.
Uber Eats förbättrar sina villkor
Det kritiserade matbudsföretaget Uber Eats förbättrar villkoren för sina cykelbud. Men, liksom övriga företag i branschen, vill man inte sluta kollektivavtal med facket. Dessutom ifrågasätter Arbetsmiljöverket säkerheten för cyklisterna.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
SVT-profilens företag anmält efter dödsfallet
Arbetsmiljöverket har valt att åtalsanmäla Grönklittsgruppen för misstänkt arbetsmiljöbrott efter tragedin i Orsa djurpark, då en 18-årig djurvårdare miste livet i en björnattack.Anders Blomquist, folkkär skidkommentator i SVT, är vd för Grönklittsgruppen.– Många närstående och medarbetare är starkt påverkade, säger Blomquist.
Hovrätten: Säpos livvakter får jobba ensamma
Säpos livvakter får jobba ensamma. Det slår kammarrätten fast i en dom. Därmed går rätten emot Arbetsmiljöverket och personalens huvudskyddsombud.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Bakläxa för kungens slott – tvingas till åtgärd
Kungens sommarslott Solliden får bakläxa av Arbetsmiljöverket.Verket har gjort en inspektion av parkverksamheten och ställer nu krav på att flera brister åtgärdas.–Man kan alltid bli bättre, säger Carolina Thaysen, verksamhetschef på Sollidens Slott AB.
"Inspektioner räcker inte"
Arbetsmiljöverket har aviserat att de under 2018 ska genomföra 650 inspektioner på arbetsplatser inom hotell- och restaurangnäringen.
Läraren Lenas oro för barnen
Sjukskrivningar, psykosocial ohälsa samt ökad arbetsrelaterad stress.Lärarnas situation på skolorna i Skövde är ohållbar.Nu har fackförbunden skickat en anmälan till Arbetsmiljöverket.– Mest orolig är jag för barnen med särskilda behov, säger Lena Tunhede, lärare i kommunen i 38 år.
Kraftig ökning av larm från skyddsombuden
Arbetsmiljöverket får allt oftare rycka in och inspektera arbetsmiljön efter larm från skyddsombud. Stress och hög arbetsbelastning är de absolut vanligaste orsakerna.
Migrationsverkets personal dödshotade på sociala medier
Ett 20-tal anställda på Migrationsverkets förvar i Gävle har utsatts för dödshot, förtal och kränkningar på Twitter. – Det är inte acceptabelt att någon pekar ut mina anställda på det här sättet, säger sektionschefen Ulf Henriksson som nu har anmält hoten till Arbetsmiljöverket.
Dödshot mot anställda vid Migrationsverket
En okänd gärningsman har hotat, kränkt och förtalat flera anställda vid Migrationsverkets förvar på sociala medier. Dödshot har även riktats mot somliga, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.
SiS mörkar – våld mot personalen anmäls inte
Fysiskt våld, misshandel och hot är vardag för Sekos medlemmar inom Statens institutionsstyrelse (SiS). Vi ser hur våldet mot personalen ökar men att det inte anmäls, varken till Polisen eller Arbetsmiljöverket. Det skriver Valle Karlsson och Mikael Bergkvist, Seko.
SHL–klubb anmäler kränkande beteende
En ledare ska ha utsatt en tränare för kränkande kommentarer i samband med en hockeyträning.Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket av SHL-klubben, som företräder den utsatta tränaren.– Vi håller på att utredda ärendet, säger en representant för klubben.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Kvinnlig SHL-ledare kränkt av kollega
En kvinnlig ledare i en SHL-klubb har blivit kränkt av en manlig kollega så pass grovt att en tredje part valt att anmäla händelsen till arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöregler ska bli lättare att följa
Regelverket kring arbetsmiljöfrågor är för krångligt upplagt, vilket gör att det blir svårt att följa. Därför presenterar Arbetsmiljöverket nu ett förslag för hur regelverket kan presenteras tydligare.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Riskerar ditt företag miljonböter?
Nya krav från Arbetsmiljöverket ska motverka ohälsosamma arbetsförhållanden och kränkande särbehandling på arbetet. Budskapet är tydligt, ansvaret ligger hos ledning och chefer.
Läs mer om Arbetsmiljöverket.
Dålig arbetsmiljö i vindkraftsindustrin
Arbetsmiljöverket har satt försäljningsstopp på tolv granskade vindkraftverkstillverkare efter att dålig arbetsmiljö konstaterats, rapporterar SR P4 Jämtland.
Italienska spårvagnarna trafikfara – när det regnar
Buller, skakningar och omfattande rostangrepp – spårvagnsmodellen M32 har varit ett sorgebarn för Göteborgs Spårvägar ända sedan de första vagnarna beställdes från italienska Ansaldobreda för mer än tio år sedan.Och trots att tvisten med tillverkaren är löst, fortsätter problemen med vagnarna.Med hänsyn till säkerheten måste något göras akut, skriver ett skyddsombud i en begäran till Arbetsmiljöverket.