Art

Open Art 2017 i Örebro

Skandinaviens största konstbiennal har som enda tema att det inte finns något tema – förutom den genomsyrande samarbetsandan. Det är oförglömligt, tycker Jessica Kempe.
Läs mer om Jessica Kempe och Örebro.

Vi blir dummare – men kan ta oss ur återvändsgränden

En del forskare menar att vi genetiskt håller på att tappa intelligens som art. Blir vi allt dummare som individer i takt med att samhället och den bärande tekniken blir intelligentare? Ja, anser Torbjörn Elensky som varnar för att vår samtida narcissism är en återvändsgränd.
Läs mer om Torbjörn Elensky.
Queer British art 1861–1967 på Tate gallery i London
I utställningen Queer British art samlar Tate gallery i London 156 år av sexuellt normbrytande konst. Johan Hilton uppskattar initiativet, men efterlyser fler aha-upplevelser.
Läs mer om London, Queer British och Tate.
Queera krafter med stolt blick
I utställningen Queer British art samlar Tate gallery i London 156 år av sexuellt normbrytande konst. Johan Hilton uppskattar initiativet, men efterlyser fler aha-upplevelser.
Läs mer om London, Queer British och Tate.

Art initiative på Handelshögskolan i samarbete med Moderna museet

Kulturellt kapital. Allvarligt, tungt och underbart på Handels.
Läs mer om Handelshögskolan och Moderna.
Karin Bojs: Vår vagga i Afrika måste snickras om
I decennier har det varit känt att vår egen art Homo sapiens utvecklades i Afrika. Men efter två banbrytande studier i veckan måste både tid och plats för vårt ursprung korrigeras.
Läs mer om Afrika och Homo.
Hoppas på repris i kallblodsloppet
För ett år sedan vann Art Nökkve V75 i Gävle.På lördag är han favorit att ta en ny seger i kallblodsloppet på samma bana.- Han känns otroligt fin för dagen. Lite bättre än i fjol, säger tränaren Håkan Skoglund.
Art Nouveau-föremål på Thielska galleriet
På Thielska galleriet stärks jugendporslin av växtarrangemang. Irene Karlbom Häll recenserar Konstnärlig blomstring. Art Nouveau från Rörstrand.
Läs mer om Konstnärlig, Rörstrand och Thielska.
85-åriga kulstöterskans levnadstips: Ta tupplur
Hon är över 80 år, men starkare än någonsin. I helgen tävlade hon i kulstötning – för första gången. Hennes bästa råd för att hålla sig i form är: – Ta en tupplur. Det är viktigt, säger Art Kosol.
Läs mer om Art Kosol.
Handlare säljer utrotningshotad tonfisk till ovetande konsumenter
Nittio procent av all tonfisk som vi äter kan vara från bestånd som är överfiskade eller fiskade till bristningsgränsen. Som konsument har man ofta inte en aning eftersom det saknas uppgifter om både art som ursprung. Det visar en larmrapport som Världsnaturfonden presenterar på torsdagen.
Läs mer om Världsnaturfonden.
Noshörning söker matchning på Tinder
Med hjälp av Tinder vill naturvårdare samla in pengar till en fertilitetsbehandling för noshörningen Sudan som är den sista hanen av sin art.
Läs mer om Sudan och Tinder.
David Lynch: The art life
Konstnären som ung valp. Ny inblick i laddade faderskap. Helena Lindblad recenserar dokumentären om David Lynch.
Läs mer om David Lynch.
David Lynch: The art life
Konstnären som ung valp. Ny inblick i laddade faderskap. Helena Lindblad recenserar dokumentären om David Lynch.
Läs mer om David Lynch.
Den bäste jag sett – grabben är speciell
LOS ANGELES. Han är bara 20 år och gör sin första fulla säsong i NHL. Men Connor McDavid är redan poängkung i ligan och jämförs med tidigare superstjärnor, som Wayne Gretzky, Mario Lemieux och Sidney Crosby. McDavid har lyft Edmonton Oilers till att vara ett slutspelslag och när grundserien avslutades i söndags var han den ende spelaren som nådde 100 poäng den här säsongen. Han var 11 poäng före Crosby. Att vinna poängligan och Art Ross Trophy under sin första fulla säsong i NHL är en prestation, som inte ens Gretzky, Lemieux eller Crosby lyckades med. – McDavid kommer att bli
Hynek Pallas: Imponerande tidsresa till revolutionsåren
En samtida jätteutställning i en storstad måste förstås knyta samarbetspartners utanför sina lokaler. Så på vägen till Londons konstakademi för Revolution: Russian art 1917–1932 blir jag stående framför bondromantiskt klädda skyltdockor omgivna av vetekärvar på finvaruhuset Liberty.
Läs mer om Liberty och Revolution.
Klassikerna klär upp sig
När gamla verk ges ut på nytt gäller det att skruda dem praktfullt och iögonenfallande. Pontus Dahlman nyper i omslag med guldlam, art dco-snitt och rosenmönster: Frågan är om det satsats på djärvare klassikerkostymer än nu.
Konst: Motstånd och mys på Stockholm art week
Konstmässorna Market och Supermarket är kärnan i Stockholm art week, som i år även bjuder på samtidskonst i unika miljöer som Biologiska museet. Birgitta Rubin får flera starka upplevelser men påminns samtidigt om aktörernas olika villkor.
Läs mer om Biologiska, Stockholm och Supermarket.
Tröttsamt slarv på Stockholm Art Week
Stockholm Art Week är i full gång. Nils Forsberg besöker konstmässorna Market och Supermarket, och ledsnar på den slarviga alternativnormen.
Här är konstveckans fem största upplevelser
Det är Stockholm art week och en rad aktörer gör sitt bästa för att förmedla konstupplevelser. DN:s konstredaktör Birgitta Rubin har valt fem favoritverk på konstmässorna Market och Supermarket, på Biologiska museet och nya konsthotellet At Six. Programmet till och med söndag finns på stockholmartweek.com
Mångsidig konstmässa vill skapa intimitet
En av de mest populära attraktionerna på Stockholm art week är den konstnärsdrivna mässan Supermarket där konstnärskap från hela världen presenteras. DN Kultur besökte en mässhall täckt av emballage, kartonger och våt målarfärg en dag före vernissagen.
Läs mer om Stockholm och Supermarket.
Terrormisstänkt gripen i Sverige
En internationellt efterlyst man har gripits i Sverige, uppger Expressen. – Det handlar om terror. Ärendet är av sådan art att vi inte vill gå ut med ytterligare upplysningar, säger Andrew Tomkinson, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala till tidningen.
Hemliga Stockholmskrogen blir lätt lite löjlig
Verkar det spännande med en hemlig krog? Då finns Art, vars enda signal mot yttervärlden består av restaurangnamnet i stor sprayad typografi ovanför en mörk port. SvD Krogguiden är inte helt nöjd efter sina besök.
Läs mer om Art.
Art Nouveau möter blommor på Thielska Galleriet
På lördagen öppnade en utställning med Rörstrandsporslin i Art Nouveau- stil från Markus Dimdals samling på Thielska Galleriet i Stockholm.
Läskiga fyndet på havsbotten: En ny art
Kolla in den fula fisken! Den här rackaren har ni garanterat aldrig sett förut. Den är en just nyupptäckt typ av spökhaj.