Art

Transportstyrelsens it-skandal var en byråkratisk härdsmälta

DN 24/2 2018. Rädda den goda svenska byråkraten – en utrotningshotad art.

Vilken art dör ut härnäst?

Artutrotningen på jorden visar inga tendenser att avmattas. Den senaste uppdateringen av den internationella rödlistan visar i stället att antalet akut hotade, starkt hotade och sårbara arter växer.
Vilken art dör ut härnäst?
Artutrotningen på jorden visar inga tendenser att avmattas. Den senaste uppdateringen av den internationella rödlistan visar i stället att antalet akut hotade, starkt hotade och sårbara arter växer. Frågan är nu vilka arter som kommer att dö ut härnäst.
Formgivaren bakom Blade Runner 2049 ska jobba med Star Wars: Episode IX
Paul Inglis heter "art directorn" bakom formen i filmer som Skyfall, Blade Runner 2049, Game of Thrones, Prometheus, Mission Impossible: Rogue Nation och Children of Men.

Resor: Tenement museum i New York ett måste

För dig som redan gjort Moderna museet, Guggenheimmuseet och Metropolitan museum of art i New York, är Tenement museum ett måste. Detta museum på Lower East Side berättar historien om stadens många immigranter och ger en djupare inblick i stadens mångfacetterade historia.
Art's Birthday Party anordnas för sista gången
Radiokanalen P2 har uppmärksammat konstens födelsedag med en alternativ elektronisk musikfestival i 14 år. På lördag kväll anordnas den livesända födelsedagsfesten för sista gången någonsin på Södra Teatern. Och det kommer bjudas på ambienttechno, dronemusik och psykedelisk folk.
Läs mer om Södra Teatern.
Nakenmålning togs ned för att provocera fram debatt
1800-talsmålningen Hylas och nymferna har plockats bort från utställningen på Manchester Art Gallery. Museet förklarar beslutet med att man vill provocera fram en debatt – inte censurera, rapporterar The Guardian.
Körde på kvinna – smet från platsen
En kvinna blev under måndagskvällen påkörd av en bil i Kungsbacka.Enligt polisen ska bilisten ha smitit från platsen efter kollisionen.Kvinnan fick föras till sjukhus med lindriga skador.– Det är inga personskador av någon större art, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen region Väst.
Svensk konstnär väcker uppståndelse i New York
En erigerad penis i det offentliga rummet rör upp känslor i New York.På Lower East Side har den svenska street-art-konstnären Carolina Falkholt under julhelgen målat en gigantisk penis.Grannarna är måttligt roade.Efter att varit uppe i 48 timmar kan den komma att målas över.
Vetenskapssida: 10 största genombrotten 2017
Nobelprisbelönade Ligo och 70 andra teleskop samarbetade och såg för första gången hur två neutronstjärnor smälte samman. Det är 2017 års största vetenskapliga genombrott enligt tidskriften Science. På tio-i-topp-listan finns också en tidigare okänd kusin, nya behandlingar mot svåra sjukdomar, ett sätt att laga gener och ett mycket äldre ursprung för vår art.
Läs mer om Science.
Fiskbutiker säljer hotad ål till julbordet
Ålen är en akut hotad art i Sverige. Ändå säljer 67 procent av fiskbutikerna ål till julen, enligt en ny undersökning av Världsnaturfonden (WWF).– Det är sjukt att man får sälja och äta en art som är så hotad, säger Inger Näslund på WWF.
Fiskbutiker säljer hotad ål
Ålen är en akut hotad art i Sverige. Ändå säljer 67 procent av fiskbutikerna ål till julen, enligt en ny undersökning av Världsnaturfonden (WWF). – Det är sjukt att man får sälja och äta en art som är så hotad, säger Inger Näslund på WWF.
Amerikan kan ha köpt världens dyraste målning
Vem som köpte världens dyraste konstverk, Leonardo Da Vincis Salvator Mundi, är fortfarande höljt i dunkel. The Art Newspaper pekar nu ut den amerikanske miljardären Ken Griffin som möjlig ny ägare
Läs mer om Ken Griffin.
Riksdagstjänsteman sparkas från uppdrag
En riksdagstjänsteman i Centerpartiet och framträdande debattör har sparkats från ett tungt uppdrag efter sexanklagelser i kölvattnet av metoo-upproret.– Det rörde sig om en händelse som var av en sådan art att vi inte kunde ha kvar den här medlemmen, säger en talesperson för partiet.
Läs mer om Centerpartiet.
Riksdagstjänsteman får sparken efter Metooo
En riksdagstjänsteman i Centerpartiet och framträdande debattör har sparkats från ett tungt uppdrag efter sexanklagelser i kölvattnet av metoo-upproret.– Det rörde sig om en händelse som var av en sådan art att vi inte kunde ha kvar den här medlemmen, säger en talesperson för partiet.
Läs mer om Centerpartiet och Metooo.
TV3 avslutar samarbetet med profilen – efter anklagelserna
TV3 avslutar samarbetet med en profil på kanalen – efter anklagelserna mot person, skriver Aftonbladet.Profilen utreds för oacceptabelt beteende – och får inte längre vara kvar på TV3.– Uppgifterna är av sådan art att det inte är lämpligt att fortsätta samarbetet, säger Jessica Sjöberg, pressansvarig för MTG till tidningen.
TV3 bryter samarbete med programledare
DN har tidigare avslöjat att en TV3-profil utreds för oacceptabelt beteende. Och nu bryter MTG allt samarbete med programledaren. – Uppgifterna är av sådan art att det inte är lämpligt att fortsätta samarbetet, säger Jessica Sjöberg, övergripande pressansvarig för MTG, till Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet, Jessica Sjöberg och MTG.
Lisa Magnusson: Muslimer är inte en annan art
Det finns 1,2 miljarder muslimer i världen. Det enda de har gemensamt är namnet. Vissa muslimer tror inte ens på gud.
Jag var tvungen att lägga till detaljer hela tiden
Första gången Karin Henriksson skrev om Donald Trump i SvD var 1988. Då handlade det om hans bästsäljare The art of the deal. Sedan dess har det blivit många artiklar – och nu en bok.
Glödheta konstnären Anne Imhof om sina hyllade verk
Tyskan Anne Imhof är hett eftertraktad i konstvärlden, sedan hon i maj vann Guldlejonet på Venedigbiennalen. I helgen mottog hon Absolut art award i Stockholm och DN fick en exklusiv intervju.
Misstänkt händelse – stora avspärrningar i park
Polisen har spärrat av ett större område i Fælledparken i Köpenhamn.Orsaken är en misstänkt händelse - enligt polisen rör det sig om ett misstänkt våldsbrott av någon art.Man har även gått ut med ett signalement på en misstänkt gärningsman.
Man svårt skadad efter skott från polis
Polisen har skottskadat en man i Malmö. Mannen gick till angrepp mot en polispatrull vid ett ingripande, enligt Skånepolisen. Angreppet är av sådan art att polismännen avlossar verkanseld mot mannen, skriver polisen.
Läs mer om Malmö och Skånepolisen.
Snöleoparden inte längre utrotningshotad
Snöleoparden räknas inte längre som en utrotningshotad art utan som en sårbar, enligt den Internationella naturvårdsunionen (IUCN), skriver BBC.
Läs mer om BBC och Internationella.
Frank Lloyd Wright at 150. Unpacking the archive på Museum of Modern Art, New York
Berömd arkitekt genomlyst. Frank Lloyd Wright firas med storslagen utställning i New York.
Läs mer om Modern Art, Museum och New York.