Art

Man svårt skadad efter skott från polis

Polisen har skottskadat en man i Malmö. Mannen gick till angrepp mot en polispatrull vid ett ingripande, enligt Skånepolisen. Angreppet är av sådan art att polismännen avlossar verkanseld mot mannen, skriver polisen.
Läs mer om Malmö och Skånepolisen.

Snöleoparden inte längre utrotningshotad

Snöleoparden räknas inte längre som en utrotningshotad art utan som en sårbar, enligt den Internationella naturvårdsunionen (IUCN), skriver BBC.
Läs mer om BBC och Internationella.
Frank Lloyd Wright at 150. Unpacking the archive på Museum of Modern Art, New York
Berömd arkitekt genomlyst. Frank Lloyd Wright firas med storslagen utställning i New York.
Läs mer om Modern Art, Museum och New York.
Björn af Kleen: Sensommaren har fått en apokalyptisk inramning
MIAMI. Senast jag var på South Beach, den ljuvligt dekadenta lilla halvön mittemot Miamis skyskrapor, rådde det skolavslutningsstämning. En lätt bris pepprad av sand och rom drog mellan Art-deco hotellen på Collins avenue. De kurviga neonskyltarna, den rosa skymningen, de karibiska matbananerna. Det var perfekt.
Läs mer om Art-deco, Kleen och South Beach.

Auktionshus nakencensureras av Facebook

Den 25 september håller det omstartade brittiska auktionshuset Fine Art Bourse sin första auktion, Erotic, fetish and queer art. Men Facebook censurerar konstverken som ska auktioneras ut.
Läs mer om Erotic, Facebook och Fine Art Bourse.
Forskare: Vi vet för lite om det som hotar vår existens
Klimatkatastrofer, avancerad artificiell intelligens, en global pandemi, asteroidnedslag, systemkollaps, syntetiska virus och kärnvapenkrig är några av de händelser som kan utrota hela vår art.
Vi människor är i stånd till fantastiska bedrifter och samtidigt så fulla av skit
Det enda vi säkert vet om framtiden att vår art inte kommer att överleva.Det fanns en tid innan organismerna på jorden blev till medvetna varelser och det kommer en tid efter det.Deppigt? Jag skyller melankolin på att semestern är över.
Det här ska du se på Gotland Art Week
På söndag drar Gotland Art Week igång! LEVA BO tipsar om konst- och kulturveckans höjdpunkter från Art Safari till konstnären Marie Plosjös utställning med färgstark och sensuell konst. – Det känns fantastiskt att ställa ut sin konst och att vi konstnärer tillsammans lyckas locka en så stor konstälskande publik, säger hon.
Läs mer om Art Safari och Gotland Art Week.
Våra förfäders historia skrivs om
Neandertalarna och vår egen art separerade från varandra redan för drygt 750.000 år sedan, tidigare än vad flesta trott. Strax efter splittringen var neandertalarna nära att dö ut, men repade sig och blev sedan relativt vanliga i Europa, enligt en ny studie.
Läs mer om Europa.
Sveriges 15 bästa spa – för alla olika smaker
Ta in på ett spa i Sverige för en mysig helg. Höst, vinter, vår eller sommar – en spaweekend är alltid ett ljuvligt sätt att koppla av. I den här guiden tipsar vi om 15 av Sveriges bästa spa – oavsett om ni är ett par, ett kompisgäng, en barnfamilj, ett pensionärspar eller ensam. Vi listar pris och fördelar med span som The Retreat Club i Falkenberg, Selma Spa+ i Sunne, Season Spa på Holiday Club Åre och Kosta Boda Art Hotel. Vilket spa blir din nya favorit?
Open Art 2017 i Örebro
Skandinaviens största konstbiennal har som enda tema att det inte finns något tema – förutom den genomsyrande samarbetsandan. Det är oförglömligt, tycker Jessica Kempe.
Läs mer om Jessica Kempe och Örebro.
Vi blir dummare – men kan ta oss ur återvändsgränden
En del forskare menar att vi genetiskt håller på att tappa intelligens som art. Blir vi allt dummare som individer i takt med att samhället och den bärande tekniken blir intelligentare? Ja, anser Torbjörn Elensky som varnar för att vår samtida narcissism är en återvändsgränd.
Läs mer om Torbjörn Elensky.
Queer British art 1861–1967 på Tate gallery i London
I utställningen Queer British art samlar Tate gallery i London 156 år av sexuellt normbrytande konst. Johan Hilton uppskattar initiativet, men efterlyser fler aha-upplevelser.
Läs mer om London, Queer British och Tate.
Queera krafter med stolt blick
I utställningen Queer British art samlar Tate gallery i London 156 år av sexuellt normbrytande konst. Johan Hilton uppskattar initiativet, men efterlyser fler aha-upplevelser.
Läs mer om London, Queer British och Tate.
Art initiative på Handelshögskolan i samarbete med Moderna museet
Kulturellt kapital. Allvarligt, tungt och underbart på Handels.
Läs mer om Handelshögskolan och Moderna.
Karin Bojs: Vår vagga i Afrika måste snickras om
I decennier har det varit känt att vår egen art Homo sapiens utvecklades i Afrika. Men efter två banbrytande studier i veckan måste både tid och plats för vårt ursprung korrigeras.
Läs mer om Afrika och Homo.
Hoppas på repris i kallblodsloppet
För ett år sedan vann Art Nökkve V75 i Gävle.På lördag är han favorit att ta en ny seger i kallblodsloppet på samma bana.- Han känns otroligt fin för dagen. Lite bättre än i fjol, säger tränaren Håkan Skoglund.
Art Nouveau-föremål på Thielska galleriet
På Thielska galleriet stärks jugendporslin av växtarrangemang. Irene Karlbom Häll recenserar Konstnärlig blomstring. Art Nouveau från Rörstrand.
Läs mer om Konstnärlig, Rörstrand och Thielska.
85-åriga kulstöterskans levnadstips: Ta tupplur
Hon är över 80 år, men starkare än någonsin. I helgen tävlade hon i kulstötning – för första gången. Hennes bästa råd för att hålla sig i form är: – Ta en tupplur. Det är viktigt, säger Art Kosol.
Läs mer om Art Kosol.
Handlare säljer utrotningshotad tonfisk till ovetande konsumenter
Nittio procent av all tonfisk som vi äter kan vara från bestånd som är överfiskade eller fiskade till bristningsgränsen. Som konsument har man ofta inte en aning eftersom det saknas uppgifter om både art som ursprung. Det visar en larmrapport som Världsnaturfonden presenterar på torsdagen.
Läs mer om Världsnaturfonden.
Noshörning söker matchning på Tinder
Med hjälp av Tinder vill naturvårdare samla in pengar till en fertilitetsbehandling för noshörningen Sudan som är den sista hanen av sin art.
Läs mer om Sudan och Tinder.
David Lynch: The art life
Konstnären som ung valp. Ny inblick i laddade faderskap. Helena Lindblad recenserar dokumentären om David Lynch.
Läs mer om David Lynch.
David Lynch: The art life
Konstnären som ung valp. Ny inblick i laddade faderskap. Helena Lindblad recenserar dokumentären om David Lynch.
Läs mer om David Lynch.
Den bäste jag sett – grabben är speciell
LOS ANGELES. Han är bara 20 år och gör sin första fulla säsong i NHL. Men Connor McDavid är redan poängkung i ligan och jämförs med tidigare superstjärnor, som Wayne Gretzky, Mario Lemieux och Sidney Crosby. McDavid har lyft Edmonton Oilers till att vara ett slutspelslag och när grundserien avslutades i söndags var han den ende spelaren som nådde 100 poäng den här säsongen. Han var 11 poäng före Crosby. Att vinna poängligan och Art Ross Trophy under sin första fulla säsong i NHL är en prestation, som inte ens Gretzky, Lemieux eller Crosby lyckades med. – McDavid kommer att bli