Assange

Ecuadors nye president varnar Assange

Ecuadors nye president Lenn Moreno varnar Wikileaksgrundaren Julian Assange: Lägg dig inte i landets politik.
Nye presidenten varnar Assange
Ecuadors nye president Lenn Moreno varnar Wikileaksgrundaren Julian Assange: Lägg dig inte i landets politik.

Så lever Assange inne på ambassaden

London. I fem år har Julian Assange befunnit sig inne på Ecuadors ambassad. Men hur ser Wikileaks-grundarens liv ut i byggnaden i centrala London?
Läs mer om Assange, Julian Assange och London.
Vakt vid ambassaden: Assange är fortfarande med oss
London. Dagen efter att den svenska utredningen om en misstänkt våldtäkt av Julian Assange lades ned, var lugnet tillbaka utanför Ecuadors ambassad i London. Wikileaks-grundaren är själv kvar på ambassaden, men det svenska beslutet skulle kunna göra det möjligt för honom att i framtiden lämna ambassaden.
Läs mer om Julian Assange och London.
Jag tror han kommer att bli kvar här
På plats utanför Ecuadors ambassad befinner sig ett stort presspådrag på fredagen, efter att den svenska överåklagaren beslutat att lägga ner utredningen om våldtäkt mot Assange. Flera av de förbipasserande som DN pratar med är förvånade över beslutet.
Läs mer om Assange.
Assange: Förlåter inte och glömmer inte
Sju år utan åtal medan mina barn växte upp utan mig. Det är något jag inte kan förlåta, sa Julian Assange när han klev ut på balkongen på Ecuadors ambassad. På fredagen kom beskedet att våldtäktsutredningen läggs ner, men om han lämnar ambassaden i London riskerar han att gripas av brittisk polis för andra brott.
Läs mer om Julian Assange och London.
Brottsmisstankar och utlämningar – så fungerar det
Även efter att förundersökningen mot Julian Assange i Sverige har lagts ner är han fortfarande misstänkt för brott i både Storbritannien och USA. Han håller sig tillsvidare på Ecuadors ambassad i London, där han inte kan gripas eller bli utlämnad.
Assange om Sverige: Inte förväntat av en civiliserad stat
Så här beter sig inte civiliserade länder, säger Julian Assange om Sverige och EU. På balkongen utanför Ecuadors ambassad lovar han att det här bara är början på kriget.
Läs mer om Julian Assange och Sverige.
Svenska åklagarna: FBI kontaktade oss om Assange
En person som sade sig företräda amerikanska FBI kontaktade i mars de svenska åklagarna i Assange-fallet. Enligt överåklagare Marianne Ny var kontakten oviktig för utredningen, och mejlen har raderats.
Stefan Lisinski: Frågan är vad Julian Assange har att glädja sig åt
Analys. Julian Assange är nöjd. Men frågan är fortfarande vad han har att glädja sig åt. Det är inte självklart att han nu kan leva som en fri man.
Läs mer om Julian Assange.
Massi Fritz: Det är en skandal
Advokaten Elisabeth Massi Fritz, som företräder den kvinna som Julian Assange misstänks ha våldtagit, kallar den nedlagda förundersökningen för en skandal. Min klient är chockad, skriver hon i ett mejl till DN.
Läs mer om Julian Assange.
Massi Fritz: Det är en skandal
Elisabeth Massi Fritz, som företräder den kvinna som Julian Assange alltjämt misstänks ha våldtagit, är starkt kritisk till att brottsutredningen läggs ned. Hennes klient är chockad, säger hon.
Läs mer om Julian Assange.
Advokaten: Assange kommer att kunna lämna ambassaden
Julian Assanges svenska advokat Per E Samuelson är nöjd med åklagarnas beslut om att lägga ner förundersökningen mot Assange. – Ur svensk synpunkt är Assange nu en fri man, säger han.
Läs mer om Assange och Per E Samuelson.
Beslutet kan spräcka mytbilden om svensk rätt
Få är förvånade över att förundersökningen om misstänkt våldtäkt mot Wikileaks-företrädaren Julian Assange läggs ned. Många ställer sig frågan: Hade det verkligen behövt ta så här lång tid?
Här är alla turer i fallet Assange
Häktningsbeslutet mot Julian Assange har hävts.Det sätter punkt för en nästan sju år lång jakt på Wikileaksgrundaren.Här är berättelsen om hur den hyllade visselblåsaren blev en misstänkt våldtäktsman.
Live: Ecuadors ambassad där Assange sitter
Direkt från Ecuadors ambassad där Julian Assange befinner sig.
Läs mer om Assange och Julian Assange.
Jurist kritisk: Ingen merit för svenskt rättsväsende
Det har nästan gått sju år sedan våldtäktsanklagelserna riktades mot Assange. Rättsprocessen har pågått allt för länge, anser Advokatsamfundets ordförande Bengt Ivarsson. – Det är oacceptabelt. Det är inte en merit för det svenska rättsväsendet, säger han.
Läs mer om Assange och Bengt Ivarsson.
Assanges första ord: Glad men lakonisk
Assange meddelar via sms att han är glad men lakonisk. Hans advokat Per E Samuelsson säger att Assange fortfarande är besviken på de svenska myndigheterna som förstört hans liv.
Läs mer om Assange och Per E Samuelsson.