Augusti

Drönarbilder visar flykten från Burma

Drönarbilder visar hur rohingyer flyr från Burma – över en halv miljon har flytt landet sen augusti.
Läs mer om Burma.

Johaug har tagit träningspaus: Behöver hitta mig själv

Dopningsavstängda skidstjärnan Therese Johaug har tagit en träningspaus efter dopningsdomen i slutet av augusti. – Jag behöver hitta mig själv igen, säger hon till NTB.
Läs mer om NTB och Therese Johaug.
288 byar förstörda i Rakhine
Minst 288 byar har delvis eller helt bränts ned i delstaten Rakhine i norra Burma sedan den 25 augusti, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).
Läs mer om Burma och Rakhine.
Första kollisionen mellan två stjärnor observerad – avslöjar var guld skapas
Detektorn Ligo har observerat den första kollisionen mellan två stjärnor.Den 17 augusti nådde svallvågorna jorden och avslöjar bland annat var guld och platina skapas.– Det är den absolut starkaste signal vi sett, säger Carl-Johan Haster, forskare vid Canadian Institute for Theoretical Astrophysics i Toronto och medlem i Ligo till Dagens Nyheter.

SD rasar i SvD/Sifo – ner till nivåer före flyktingkrisen

Sverigedemokraterna backar i oktober månads Sifomätning. Moderaterna ligger still i förhållande till föregående månad – men visar en signifikant uppgång jämfört med augusti. Skandaler inom SD samt byte av M-ledare och M-politik är några av statsvetarnas förklaringar.
Läs mer om M-ledare, M-politik och Sifomätning.
Såg hittad i Kögebukten – nära Madsens rutt
Köpenhamnspolisen har hittat en såg i Kögebukten i närheten av den rutt som polisen bedömer att mordmisstänkte Peter Madsen haft med ubåten i augusti.
Läs mer om Kögebukten och Peter Madsen.
Högre vinst för Kappahl
Klädföretaget Kappahl redovisar en vinst på 124 miljoner kronor före skatt för perioden juni–augusti. Motsvarande period för ett år sedan gjorde Kappahl en vinst på 95 miljoner kronor.
Läs mer om Kappahl.
Stark rapport för Kappahl
Klädbolaget Kappahl redovisar ett rörelseresultat på 139 miljoner kronor för det fjärde kvartalet juni-augusti) i det brutna räkenskapsåret 2016/2017.
Läs mer om Kappahl.
Förlust för klädbolaget
Klädbolaget RNB, Retail and Brands, redovisar ett resultat efter skatt på -13 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, juni till augusti, i det brutna räkenskapsåret (10). Per aktie var resultatet -0:38 kronor (0:31).
Läs mer om Retail.
Färre lediga platser än väntat på USA:s arbetsmarknad
Antalet lediga platser i USA sjönk till 6,082 miljoner i augusti från reviderade 6,140 miljoner månaden före (6,170).
Läs mer om USA.
Så tror analytikerna om Kappahls rapport
Kappahls fjärde kvartal (juni-augusti) väntas bjuda på en fortsatt lönsamhetsförbättring, inte minst tack vare strukturåtgärder i Polen. Den tuffa klädmarknaden spås dock ha satt sina spår och lett till minskad försäljning i jämförbart butiksbestånd.
Läs mer om Polen.
Didner & Gerge har tagit position i Assa Abloy
Didner & Gerge Aktiefond har under augusti och september köpt 1.520.000 aktier i låsjätten Assa Abloy, en investering på knappt 300 miljoner kronor.
Läs mer om Assa Abloy, Gerge och Gerge Aktiefond.
Digner & Gerge har tagit position i Assa Abloy
Didner & Gerge Aktiefond har under augusti och september köpt 1.520.000 aktier i låsjätten Assa Abloy, en investering på knappt 300 miljoner kronor.
Läs mer om Assa Abloy, Gerge och Gerge Aktiefond.
Kastade dottern mot stupet - nu berättar han
I augusti förra året kastade pappan sin då elva månader gamla bebis ned för ett kraftverk i Jämtland. Flickan klarade sig mirakulöst och pappan dömdes till tolv års fängelse. För TV4:s Kalla Fakta berättar han för första gången om vad som hände.
Läs mer om Jämtland.
Sjunkande produktion i näringslivet
Produktionen i hela näringslivet sjönk 1,2 procent i augusti jämfört med månaden före, enligt säsongsrensad statistik från SCB.
Läs mer om SCB.
Kommunen som stoppar skolfoto
I augusti slutade Oskarshamns kommun med den traditionsenliga skolkatalogen, rapporterar SVT Småland.Redan 2015 slopade Hultsfred klassfoto – men alla är inte nöjda.– Skolfoton har alltid varit väldigt kul. Det är kul att kolla tillbaka på sina klasser, vilka andra som gick i klassen, säger en elev på Albäcksskolan i Hultsfred.
Läs mer om Albäcksskolan och Hultsfred.
World Pride kommer hållas i Malmö 2021
Världens största Pride-evenemang, World Pride, ska hållas i Köpenhamn och Malmö i augusti 2021, rapporterar Sydsvenskan.
Eltel slutför försäljningen av sin affärsverksamhet i Estland
Eltels försäljning av sin affärsverksamhet i Estland till det estniska företaget Tecnolines OÜ, vilket annoncerades den 30 augusti 2017, har nu godkänts av de estniska konkurrensmyndigheterna och försäljningen har därmed slutförts.
Läs mer om Estland.
Minskad underskott i USA:s handelsbalans
USA:s samlade underskott i handelsbalansen minskade till 42,4 miljarder dollar i augusti, från reviderade 43,6 miljarder dollar föregående månad (43,7), enligt statistik från handelsdepartementet.
Koenigsegg kör 0–400–0 km/h på 36,44 sekunder – slår Bugattis rekord
Nu är det officiellt: Koenigsegg Agera RS har kört 0–400–0 km/h på 36,44 sekunder – och slår därmed Bugattis Chirons gamla rekord på 41,98 sekunder som sattes i augusti. Bakom ratten på Agera RS satt Koenigseggs testförare Niklas Lilja och körningen skedde 1 oktober i Danmark, på Flyveplads Vandel som ligger 21 mil väster om Köpenhamn. Rekordkörningen mättes med en AiM EVO5 data logger tillsammans med en AiM GP508. Den Agera RS som användes är byggd för en amerikansk kund och har tillvalet 1MW engine upgrade, vilket innebär samma motor som i One:1 med 1.360 hk och 1.371 Nm. Ägaren
Industriproduktionen svagare mer än väntat
Industriproduktionen sjönk 1,7 procent i augusti jämfört med juli, enligt säsongsrensad statistik från SCB.
Läs mer om SCB.
Anders Borg lämnar World Economic Forum
Anders Borg lämnade sitt prestigeuppdrag för World Economic Forum i augusti, skriver SvD.
Läs mer om SvD och World Economic Forum.
Vändning: Världens äldsta flykting får stanna i Sverige
Bibikhal Uzbekis långa flykt slutade i Västsverige.Men i augusti meddelade Migrationsverket att hon fått avslag på sin asylansökan.Men nu har beslutet ändras.Migrationsdomstolen har beviljat 106-åringen ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige.
Anders Borg lämnar World Economic Forum
Anders Borg lämnar ännu ett prestigeuppdrag, World Economic Forum, efter festskandalen i somras. Det skedde i det tysta för drygt en månad sedan, kan Näringsliv idag avslöja. – Han slutade jobba för oss i augusti, säger en fåordig Oliver Cann, talasperson för World Economic Forum.
Anders Borg lämnar ännu ett uppdrag
Anders Borg lämnar World Economic Forum.Det avslöjar Svenska Dagbladet.– Han slutade jobba för oss i augusti, säger en fåordig Oliver Cann, talasperson för World Economic Forum till Svenska Dagbladet.