Aung san suu kyi

Suu Kyis Australienbesök väcker känslor

Utrikes. Burmas ledare Aung San Suu Kyi är på plats i Canberra för att träffa Australiens premiärminister Malcolm Turnbull. Turnbull har sagt att han kommer att ta upp frågan om mänskliga rättigheter under mötet, som har lett till protester.

Suu Kyis Australienbesök väcker känslor

Burmas ledare Aung San Suu Kyi är på plats i Canberra för att träffa Australiens premiärminister Malcolm Turnbull. Turnbull har sagt att han kommer att ta upp frågan om mänskliga rättigheter under mötet, som har lett till protester.
Suu Kyi ber om hjälp med krisen för rohingyer
Aung San Suu Kyi har bett om humanitär hjälp från Australien och sydostasiatiska länder. Det ska ha varit hon själv som tog upp landets kris på ett möte med ländernas ledare, enligt The Guardian.
Läs mer om Australien och The Guardian.
Suu Kyi anklagas för brott mot mänskligheten
Burmas ledare Aung San Suu Kyi anklagas nu för brott mot mänskligheten. Detta sedan en grupp jurister i Melbourne skickat in en stämningsansökan.
Läs mer om Aung San Suu Kyi och Melbourne.

Aung San Suu Kyi berövas pris i USA

USA:s museum till minne av Förintelsen återkallar en ärofull utmärkelse som tilldelades Nobels fredspristagare Aung San Suu Kyi för sex år sedan. Anledningen är att hon som Burmas politiska ledare misslyckats med att stoppa eller ens erkänna den etniska rensningen av landets muslimska minoritet av rohingyer.
Suu Kyi blir av med ytterligare utmärkelse
USA:s förintelsemuseum har tagit tillbaka sin topputmärkelse till Aung San Suu Kyi på grund av att hon misslyckats med att fördöma och stoppa militära attacker mot den muslimska folkgruppen rohingya i Burma.
Läs mer om Aung San Suu Kyi och Burma.
Fredspristagare kräver stopp på folkmord
Tre Nobelpristagare uppmanar Burmas ledare Aung San Suu Kyi och militären att sätta ett stopp för vad de beskriver som folkmordet på den muslimska minoritetsgruppen rohingyer.
Läs mer om Aung San Suu Kyi.
Urban Ahlin: Ett uppdrag man måste tacka ja till
Urban Ahlin, riksdagens talman, ingår i samma rådgivande panel till Burmas ledare Aung San Suu Kyi som den mångårige amerikanske diplomaten Bill Richardson som nu lämnat gruppen i protest.
Hoppar av Suu Kyis råd i protest mot hennes ledning
Den erfarne amerikanske diplomaten och politikern Bill Richardson har med omedelbar verkan avgått från en internationell rådgivande panel som skapats av Burmas ledare Aung San Suu Kyi för att hantera flyktingkrisen. I samma panel sitter riksdagens talman Urban Ahlin.
Aung San Suu Kyi vägrade prata om våldtäkterna under FN-möte
Systematiska våldtäkter mot unga kvinnor från den muslimska minoritetsgruppen rohingya används som vapen av den burmesiska armn. När ett FN-sändebud försökte ta upp frågan med Aung San Suu Kyi undvek fredspristagaren ämnet, enligt ett läckt dokument som The Guardian tagit del av.
FN: Vill utreda om Suu Kyi kan ställas inför rätta
FN:s chef för mänskliga rättigheter utesluter inte möjligheten att både Burmas överbefälhavare general Aung Min Hlaing och landets civila ledare Aung San Suu Kyi i framtiden ställs inför rätta anklagade för folkmord.
Dublin drar tillbaka Aung San Suu Kyis frihetspris
Stadsfullmäktige i Irlands huvudstad Dublin har röstat för att återkalla ett frihetspris som tidigare delats ut till Burmas ledare Aung San Suu Kyi. Anledningen är hennes inställning till folkgruppen rohingya.
Läs mer om Aung San Suu Kyi och Dublin.
Sverige uppmanas öka pressen på Burmas militär
Det internationella samfundet bör införa riktade sanktioner mot den högsta militären i Burma, menar burmesiska människorättsaktivister på besök i Stockholm. – Situationen för rohingyer är en del av ett större mönster som både generalerna och Aung San Suu Kyi bär ansvaret för, säger Anna Lindh-pristagaren Khin Ohmar.
Suu Kyi besöker katastrofutsatta Rakhine
Aung San Suu Kyi anlände i burmesiska Rakhine för ett oannonserat besök på torsdagen. Burmaledaren har fått skarp kritik för att inte göra något åt det utbredda dödliga våldet mot regionens muslimska befolkning, rohingyerna.
Läs mer om Rakhine.
Peter Wolodarski: Vi applåderade fredspriset. Vi tiger inför slakten i Burma.
Aung San Suu Kyi var Asiens motsvarighet till Nelson Mandela. Hon är på väg att göra sig medskyldig till massiva kränkningar av mänskliga rättigheter.
Läs mer om Burma och Nelson Mandela.
Aung San Suu Kyi säger att hon vill hjälpa rohingyer
Burmas kritiserade Aung San Suu Kyi har meddelat en plan för att bistå den hårt förföljda folkgruppen rohingyer. Hon har tidigare blivit hårt kritiserad för sin passivitet i frågan.
Läs mer om Aung San Suu Kyi.
Nobelkommittn om kravet på att frånta pris från vinnare
Nu kommenterar ordföranden i den norska Nobelkommittn kraven på att den burmesiske ledaren Aung San Suu Kyi ska fråntas fredspriset.– Det är emot våra statuter. Vi korar en vinnare för det den personen eller organisationen har gjort vid den tidpunkt då priset delas ut, säger Berit Reiss-Andersen till Ekot.
Nobelkommittn: Suu Kyi misskrediterar priset
Ordföranden för den norska Nobelkommittn kommenterar nu den internationella kritik som uppstått mot den burmesiske ledaren Aung San Suu Kyi.
Nya uppgifter om bybränningar i Burma
Dagen efter att Burmas ledare Aung San Suu Kyi lovat att återställa freden i Rakhine kommer rapporter om att byar bränns igen. Läkare utan gränser oroas för situationen i området och ser en risk att hälsosituationen i de enorma flyktinglägren snabbt kan försämras.
Läs mer om Aung San Suu Kyi, Burma och Rakhine.
FN tittar och blundar
DN 20/9 2017. Den etniska rensningen av rohingyer fortsätter i Burma. Landets statskansler, fredspristagaren Aung San Suu Kyi, viftade undan den internationella kritiken i ett tal som blev en ny besvikelse. Samtidigt illustrerar FN:s generalförsamling i New York hur tandlös världsorganisationen är inför ohyggliga brott mot mänskliga rättigheter.
Läs mer om Aung San Suu Kyi, Burma och New York.
Torbjörn Petersson: Suu Kyi måste släppa in FN om hon menar allvar
Aung San Suu Kyi har brutit tystnaden och sagt att hon inte fruktar en internationell granskning av de påstådda grymheterna mot en minoritetsgrupp, som FN kallar etnisk rensning. För att visa att hon menar allvar bör landet nu öppna gränserna till den stängda provinsen. Över 400.000 invånare har flytt till grannlandet Bangladesh.
Läs mer om Bangladesh.
Suu Kyi: Burma vill få slut på lidandet
Burma vill få slut på lidandet och räds inte internationell granskning, säger landets ledare Aung San Suu Kyi i ett tal till nationen. Men trots hård press från omvärlden ville hon inte kritisera militärens insatser mot minoritetsgruppen rohingya.
Läs mer om Aung San Suu Kyi.
Amnesty: Suu Kyi gömmer huvudet i sanden
Burmas ledare Aung San Suu Kyi kritiseras av människorättsgrupper efter sitt tv-tal om rohingya-krisen på tisdagsmorgonen. Amnesty International menar att hon gömmer huvudet i sanden och Burmaexperten Martin Gemzell anklagar henne för tomma ord och lögner.
Burmas ledare fördömer våldet i landet
Burmas ledare Aung San Suu Kyi, som kritiserats för sin passivitet i rohingyakrisen, har har uttalat sig i ett tv-tal.– Vi fördömer alla övergrepp mot mänskliga rättigheter och olagligt våld, säger hon enligt CNN.
Läs mer om Aung San Suu Kyi och CNN.