Aung san suu kyi

Dublin drar tillbaka Aung San Suu Kyis frihetspris

Stadsfullmäktige i Irlands huvudstad Dublin har röstat för att återkalla ett frihetspris som tidigare delats ut till Burmas ledare Aung San Suu Kyi. Anledningen är hennes inställning till folkgruppen rohingya.
Läs mer om Aung San Suu Kyi och Dublin.

Sverige uppmanas öka pressen på Burmas militär

Det internationella samfundet bör införa riktade sanktioner mot den högsta militären i Burma, menar burmesiska människorättsaktivister på besök i Stockholm. – Situationen för rohingyer är en del av ett större mönster som både generalerna och Aung San Suu Kyi bär ansvaret för, säger Anna Lindh-pristagaren Khin Ohmar.
Suu Kyi besöker katastrofutsatta Rakhine
Aung San Suu Kyi anlände i burmesiska Rakhine för ett oannonserat besök på torsdagen. Burmaledaren har fått skarp kritik för att inte göra något åt det utbredda dödliga våldet mot regionens muslimska befolkning, rohingyerna.
Läs mer om Rakhine.
Peter Wolodarski: Vi applåderade fredspriset. Vi tiger inför slakten i Burma.
Aung San Suu Kyi var Asiens motsvarighet till Nelson Mandela. Hon är på väg att göra sig medskyldig till massiva kränkningar av mänskliga rättigheter.
Läs mer om Burma och Nelson Mandela.

Aung San Suu Kyi säger att hon vill hjälpa rohingyer

Burmas kritiserade Aung San Suu Kyi har meddelat en plan för att bistå den hårt förföljda folkgruppen rohingyer. Hon har tidigare blivit hårt kritiserad för sin passivitet i frågan.
Läs mer om Aung San Suu Kyi.
Nobelkommittn om kravet på att frånta pris från vinnare
Nu kommenterar ordföranden i den norska Nobelkommittn kraven på att den burmesiske ledaren Aung San Suu Kyi ska fråntas fredspriset.– Det är emot våra statuter. Vi korar en vinnare för det den personen eller organisationen har gjort vid den tidpunkt då priset delas ut, säger Berit Reiss-Andersen till Ekot.
Nobelkommittn: Suu Kyi misskrediterar priset
Ordföranden för den norska Nobelkommittn kommenterar nu den internationella kritik som uppstått mot den burmesiske ledaren Aung San Suu Kyi.
Nya uppgifter om bybränningar i Burma
Dagen efter att Burmas ledare Aung San Suu Kyi lovat att återställa freden i Rakhine kommer rapporter om att byar bränns igen. Läkare utan gränser oroas för situationen i området och ser en risk att hälsosituationen i de enorma flyktinglägren snabbt kan försämras.
Läs mer om Aung San Suu Kyi, Burma och Rakhine.
FN tittar och blundar
DN 20/9 2017. Den etniska rensningen av rohingyer fortsätter i Burma. Landets statskansler, fredspristagaren Aung San Suu Kyi, viftade undan den internationella kritiken i ett tal som blev en ny besvikelse. Samtidigt illustrerar FN:s generalförsamling i New York hur tandlös världsorganisationen är inför ohyggliga brott mot mänskliga rättigheter.
Läs mer om Aung San Suu Kyi, Burma och New York.
Torbjörn Petersson: Suu Kyi måste släppa in FN om hon menar allvar
Aung San Suu Kyi har brutit tystnaden och sagt att hon inte fruktar en internationell granskning av de påstådda grymheterna mot en minoritetsgrupp, som FN kallar etnisk rensning. För att visa att hon menar allvar bör landet nu öppna gränserna till den stängda provinsen. Över 400.000 invånare har flytt till grannlandet Bangladesh.
Läs mer om Bangladesh.
Suu Kyi: Burma vill få slut på lidandet
Burma vill få slut på lidandet och räds inte internationell granskning, säger landets ledare Aung San Suu Kyi i ett tal till nationen. Men trots hård press från omvärlden ville hon inte kritisera militärens insatser mot minoritetsgruppen rohingya.
Läs mer om Aung San Suu Kyi.
Amnesty: Suu Kyi gömmer huvudet i sanden
Burmas ledare Aung San Suu Kyi kritiseras av människorättsgrupper efter sitt tv-tal om rohingya-krisen på tisdagsmorgonen. Amnesty International menar att hon gömmer huvudet i sanden och Burmaexperten Martin Gemzell anklagar henne för tomma ord och lögner.
Burmas ledare fördömer våldet i landet
Burmas ledare Aung San Suu Kyi, som kritiserats för sin passivitet i rohingyakrisen, har har uttalat sig i ett tv-tal.– Vi fördömer alla övergrepp mot mänskliga rättigheter och olagligt våld, säger hon enligt CNN.
Läs mer om Aung San Suu Kyi och CNN.
Burmas ledare bryter tystnaden– bjuder in diplomater till krisen
Burmas ledare Aung San Suu Kyi bemötte den hårda internationella kritiken mot hur landet behandlar folkgruppen rohyngia i ett tal tidigt på tisdagsmorgonen. Jag är inte rädd för en internationell granskning sade hon och bjöd in internationella diplomater.
Läs mer om Aung San Suu Kyi.
FN: Sista chansen för Suu Kyi
Om inte Burmas ledare, fredspristagaren Aung San Suu Kyi, gör något nu är det för sent för landets extremt utsatta rohingyer, säger FN:s generalsekreterare Antnio Guterres i en intervju med BBC. Den burmesiska militären har drivit hundratals tusen människor på flykt de senaste veckorna.
Läs mer om Aung San Suu Kyi, BBC och Suu Kyi.
Burmaforskare: Suu Kyi kan inte ingripa i våldet
Aung San Suu Kyi kan inte beordra militären att sluta förfölja den muslimska minoriteten rohingya. Omvärlden borde i stället rikta sin kritik mot militären, säger forskare Joakim Kreutz vid Stockholms universitet.
Läs mer om Joakim Kreutz.
Torbjörn Petersson: Suu Kyis tystnad väcker världens ilska
ANALYS. Var är den Aung San Suu Kyi som världen lärde känna? Hon har ställt in sin resa till New York och öppnandet av FN:s generalförsamling. Men det är inte hennes geografiska position som väcker frågor, utan vart personen Aung San Suu Kyi tog vägen.
Läs mer om Aung San Suu Kyi och New York.
Palmes minnesfond uppmanar Suu Kyi att agera
Burmus ledare Aung San Suu Kyi måste göra sitt yttersta för att skydda landets civila. Det anser Olof Palmes minnesfond, som har tagit kontakt med den tidigare fredspristagaren för att få slut på våldet.
Läs mer om Aung San Suu Kyi och Suu Kyi.
Ingen Suu Kyi i FN
Burmas ledare Aung San Suu Kyi ställer in sin resa till New York och öppnandet av FN:s generalförsamling, enligt en talesperson för den tidigare fredspristagarens parti.
Läs mer om Aung San Suu Kyi och New York.
FN: Skolboksexempel på etnisk rensning i Burma
Burmas behandling av den muslimska minoritetsgruppen rohingya är ett skolboksexempel på etnisk rensning, menar FN:s chef för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein. Samtidigt riktar Nobelpristagaren Desmond Tutu kritik mot Burmas ledare Aung San Suu Kyi, även hon fredspristagare, för hennes tystnad.
Missnöjet ökar mot Suu Kyi – krav på att ta ifrån henne fredspriset
De blodiga förföljelserna av den muslimska minoritetsgruppen rohingyas trappas upp i Burma.Hittills har över 146 000 drivits på flykt – och FN larmar nu om att antalet väntas fördubblas.Nu vill tusentals att man tar tillbaka ledaren Aung San Suu Kyis Nobelpris.– Hon har inte hållit fast vid fredsprisets betydelse, säger flyktingen Abdul Kalam till New York Times.
Läs mer om Abdul Kalam och Suu Kyi.
Aung San Suu Kyi skyller våldet på terrorister
Hundratusentals burmesiska muslimer är på flykt undan militärens våld och FN varnar för en humanitär katastrof. Men Burmas ledare, fredspristagaren Aung San Suu Kyi, talar om ett isberg av desinformation.
Läs mer om Aung San Suu Kyi.
Krav: Ta ifrån Suu Kyi fredspriset
FN och människorättsgrupper larmar om ett pågående folkmord mot rohingyas, en muslimsk minoritet i Burma. Men landets ledare Aung San Suu Kyi avfärdar det hela som fake news. Nu kräver allt fler att hon fråntas Nobels fredspris som hon fick för 26 år sedan.
Läs mer om Aung San Suu Kyi, Burma och Suu Kyi.
Rohingya stoppas med landminor
Burma har placerat landminor vid gränsen till Bangladesh de senaste tre dagarna. Syftet tros vara att förhindra de muslimska rohingyas som flytt att återvända. Burmas statsledare Aung San Suu Kyi fördömer terroristerna i ett inlägg på Facebook, men nämner inget om den stora flyktingströmmen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.