Australien

Nu får Neville, 98, och Ian, 74, äntligen gifta sig

När Neville Willis, 98, och hans 74-årige partner Ian Fenwicke träffades 1978 fanns inte samkönade äktenskap på kartan.Nu planerar paret bröllop, efter att lagen i Australien ändrats.
Läs mer om Australien, Ian, Ian Fenwicke och Neville.

Döpte Cook kängurun felaktigt i Australien?

9 december. Betyder kangaroo verkligen Jag förstår inte eller ingen aning? Språkliga myter och påståenden granskas av lingvisten Mikael Parkvall varje dag fram till jul i SvD:s Språkluckan.
Läs mer om Australien, Jag och Mikael Parkvall.
Klart: Samkönade par får gifta sig i Australien
Grattis! Nu får samkönade par gifta sig även i Australien.Det stod klart efter att det historiska lagförslaget röstades igenom i representanthuset, skriver BBC.
Läs mer om Australien, Australien.Det och BBC.
Allt klart för homobröllop i Australien
Australiens parlament har nu röstat ja till en könsneutral äktenskapslag. Beslutet kommer efter ett ja-resultat i en folkomröstning om samkönade äktenskap tidigare i år.
Läs mer om Australien.

Här friar ledamoten – mitt under debatten

Mitt under en debatt att legalisera samkönade äktenskap i Australien tar en av ledamöterna tillfället i akt. Rösten den spricker när han friar till sin pojkvän.
Läs mer om Australien.
Delstat i Australien inför aktiv dödshjälp
Delstaten Victoria blir den första i Australien som tillåter kroniskt sjuka hjälp att dö. Efter över 100 timmar av politiska debatter i delstatsparlamentet röstades den nya lagen igenom på onsdagen.
Läs mer om Australien.
Fionas fynd i skogen har fått tusentals att häpna
Är termiter bättre arkitekter än människor?Forskare, experter och tusentals andra är djupt imponerade av fyndet i Australien.Den här magnifika katedralen, fotograferad av Fiona Stewart i Queensland, byggdes av termiter, skriver evolutionsbiologen Richard Dawkins.
Australien funderar på att sälja ansiktsdata till privata bolag
Australiensiska myndigheter har byggt en databas över medborgarnas anleten. Nu undersöker man möjligheterna att sälja information till den privata sektorn.
Eva-Karin Gyllenberg: En liten man med ett stort register står staty i tunnelns mynning
Hej Eva-Karin! Under 17 år bodde jag i Australien och det jag nu tar upp kan mycket väl ha avhandlats åren 1996–2013. Det handlar om det kanske största original vi har haft i Stockholm – Ernst Herman Thörnberg. Varje dag gick han från Frälsningsarmns hotell på Drottninggatan 66 till Kungliga biblioteket och det förklarar varför Ulf Suckdorffs lilla staty av Thörnberg står vid den västra mynningen av Brunkebergstunneln.
Björk tvåa i premiären på Europatouren
Golfproffset Alexander Björk hade ett lyckat debutår på Europatouren utan att vinna. När 2018 års säsong inleddes i Hongkong var första vinsten nära, men 27-åringen slutade delad tvåa efter en kort puttmiss på det sista hålet, ett slag bakom vinnaren Wade Orsmby, Australien.
Elon Musk höll sitt löfte – jättebatteriet i Australien är färdigt
Den excentriske entreprenören slipper betala kalaset ur egen ficka.
Läs mer om Australien.
Nintendo släpper Animal Crossing: Pocket Camp globalt 22 november
Efter en testperiod i Australien kommer Nintendo på onsdag släppa mobilversionen av Animal Crossing i resten av världen.
Tsunamivågor mot önationer efter skalv i Stilla havet
Ett jordskalv med magnituden 7,0 har inträffat nära ögruppen Nya Kaledonien, ett franskt territorium i sydvästra Stilla havet, öster om Australien. Tsunamivågor, oklart hur höga, har rapporterats från Nya Kaledonien och Vanuatu.
Tsunamivarning efter massiv jordbävning på 7,3
En kraftig jordbävning med magnituden 7,3 har uppmätts utanför Nya Kaledonien i sydvästra Stilla havet, omkring 1 200 kilometer öster om Australien skriver Daily Telegraph.En tsunamivarning har utfärdats.
Blev näst sist till VM – efter hans hattrick
Australien är som näst sista lag kvalificerat till fotbolls-VM i Ryssland nästa år.
Läs mer om Ryssland.
Lagkapten Jedinak sköt Australien till fotbolls-VM
Australien är som näst sista lag kvalificerat till fotbolls-VM i Ryssland nästa år.
Läs mer om Australien och Ryssland.
Jedinak sköt Australien till VM
Läs mer om Australien.
Australien säger ja till samkönade äktenskap
Australiens befolkning har sagt ja till samkönade äktenskap. Det firas på gatufester i större städer runtom i landet, skriver Sydney Morning Herald.Premiärminister Malcom Turnbull säger att hans regering ska försöka ha en ny lagstiftning på plats innan året är slut.
Australier säger ja till samkönade äktenskap
Ja till samkönade äktenskap. Det blev resultatet av den folkomröstning som hållits i Australien i frågan.
Läs mer om Australien.
Australien röstade ja till äktenskap för alla
I dag har Australien röstat om en ny lag som ska göra det möjligt för alla att gifta sig med vem man vill oavsett kön. 61,6 procent röstade ja.
Läs mer om Australien.
Australien röstar om äktenskap för alla
I dag har Australien röstat om en ny lag som ska göra det möjligt för alla att gifta sig med vem man vill oavsett kön. Vid midnatt svensk tid natten mot onsdag blir resultatet av folkomröstningen klart. Texten uppdateras.
Läs mer om Australien.
Kissade i sin mun – nu återvänder Carney
Den australiska rugbystjärnan Todd Carney fick sparken från sin klubb Cronulla Sharks efter att en bild på honom när han kissar sig själv i munnen fick spridning på sociala medier.Carney flydde då Australien för spel i England, men nu avslutar han sin exil och är klar för klubben Northern Pride från Cairns.– Det som imponerade på mig är hur mycket Todd har mognat, säger Cairns vd Greg Dowling till NRL.com.
Kvinna körde in i klassrum – två åttaåringar dog
En 52-årig kvinna kraschade in i ett klassrum med sin bil i Sydney, Australien.Två åttaåriga pojkar dog anligt News.com.au.
Dramatisk ökning av gonorr i Australien
Antalet personer som diagnostiseras med gonorr har ökat med 63 procent i Australien på bara fem år, enligt en rapport om landets sexuella hälsa. Vad som ligger bakom ökningen – från 62 till 101 infektioner per 100 000 personer – är dock inte helt fastställt, skriver CNN.
Läs mer om Australien och CNN.