Avlidna

Därför tror vi på övernaturliga ting

Kontakt med avlidna släktingar, människor som går igen eller reinkarnation. Vad som händer med oss efter döden är en fråga vi burit med oss sedan urminnes tider. Enligt en undersökning tror var sjätte svensk på övernaturliga saker. Men var kommer den här tron ifrån?

Dödssiffran stiger – minst 189 avlidna i bombdådet

Antalet döda i gårdagens bombdåd i Mogadishu har enligt polisen stigit till 189, rapporterar AP.
Läs mer om Mogadishu.
Avlidna förvarades i smutsiga lokaler
Städningen i den lokal där avlidna personer förvaras på Välagården har inte skötts.Flera vittnen larmar om smutsiga lokaler.Under all kritik, säger begravningsarbetare till Ystads Allehanda.
Läs mer om Välagården.

Tillägnar VM-medaljen till sin avlidna syster

I februari avled OS-medaljören Giulia Steingrubers syster efter en tids sjukdom.Nu har den schweiziska stjärnan vunnit VM-brons i gymnastik – med ett program tillägnat systern:– Hon gav mig säkert ny kraft från ovan, säger Steingruber till tidningen Blick.
Läs mer om Blick och Steingruber.
Harrison Ford bryter tystnaden om romansen med Carrie Fisher
Harrison Ford och Carrie Fisher hade en relation under inspelningarna av Star Wars, avslöjade Fisher i en självbiografi förra året.Nu bryter Harrison Ford tystnaden om den numera avlidna skådespelaren.– Det var konstigt, säger han till GQ.
Efter blodig sommar – så kraftsamlar polisen mot gängen
81 skottlossningar, 46 skadade och elva avlidna. Det är resultatet av gängskjutningarna efter tre sommarmånader i Sverige, visar siffror som SvD tagit del av. I snitt är det en skjutning om dagen hittills i år. I Stockholm kraftsamlar polisen mot gängen och utökar spaningarna.
Läs mer om SvD och Sverige.
Anliot om relationen med Ted Gärdestad
Efter att relationen med Björn Borg gått i kras började Helena Anliot så småningom att dejta sin vän Ted Gärdestad.Nu berättar hon om relationen med den avlidna musikern.– Vi var nära varandra på ett spirituellt plan, säger hon i det amerikanska radioprogrammet Only a Game.
Minnesord: Jörgen Askild
Jörgen Askild, Solna, har avlidit i en ålder av 82 år. Hans närmaste är brodern Jan med hustrun Kristina och deras barn Katrin, Johan och Jesper samt hans avlidna syster Anitas son Sascha med familj, bosatt i USA.
Läs mer om Jan, Jesper, Johan, Katrin, Kristina, Sascha, Solna och USA.
Linda Bengtzings stora skräckupplevelse i hemmet
Artisten Linda Bengtzing har fått en oinbjuden gäst i sitt hem – nämligen en död råtta.Nu ber sångerskan sina vänner där ute om hjälp att hitta det avlidna djuret då lukten har blivit outhärdlig.Lukten tar över mitt liv, skriver hon på Instagram.
Läs mer om Instagram.
Prince får egen nyans av signaturfärgen lila
Princes signaturfärg var lila. Nu har företaget Pantone tagit fram en officiell nyans av färgen för att hedra den avlidna stjärnan.
Läs mer om Pantone.
110 av 111 testade NFL-spelare led av boxardemens
En forskargrupp vid Boston University presenterar nya bevis för att hårda slag mot huvudet inom amerikansk fotboll leder till CTE, så kallad boxardemens. Av 111 avlidna elitspelare som gruppen undersökte var 110 drabbade, skriver New York Times.
Läs mer om Boston University och CTE.
Fler kan dö efter människosmuggling
17 av dem som var vid liv när de hittades i en lastbil i San Antonio, USA, anses ha livshotande skador. Åtta hittades avlidna i lastbilen i delstaten Texas nära den mexikanska gränsen, ytterligare en person avled senare på sjukhus.
Läs mer om San Antonio och USA.
Hustruns fina gest för Michael Nyqvist
Här är hustruns fina kärleksgest till avlidna skådespelaren Michael Nyqvist. Den stiftelse som skapats till hans minne är helt hennes initiativ - och inget han själv gav uttryck för innan sin död, enligt hans vänner. – Han uttryckte inte det här rent konkret själv innan han gick bort. Initiativet kommer från hans änka, säger Thomas Perlmann, stiftelsens talesperson. På fredag, i anslutning till begravningen, träffas styrelsen för första gången.
Läs mer om Michael Nyqvist.
Madonnas stora ilska – hemliga breven säljs
Madonna försöker stoppa auktionen av brev som skickades mellan henne och dåvarande pojkvännen – den avlidna rapparen Tupac Shakur.Ett av de omtalade breven innehåller Madonnas hårda ord mot Whitney Houston och Sharon Stone där hon kallar dem för fruktansvärt mediokra.
Många organdonatorer har räddat liv
Nittioen avlidna människor har hittills i år tillsammans kunnat donera 356 organ. Antalet donatorer det första halvåret i år ligger därför i nivå med 2016, då antalet donatorer var högre än någonsin tidigare.
Två personer dog i olycka – en misstänkt för drograttfylla
Efter en krock mellan två personbilar på väg 646 tidigare i dag konstateras nu två personer avlidna.Ytterligare två personer är skadade och förda till sjukhus.Föraren till en av bilarna är misstänkt för drograttfylleri och vållande till annans död.
Paris Jackson hyllar sin pappa med ny tatuering
Paris Jackson hyllar sin pappa – den avlidna popikonen Michael Jackson – med en ny tatuering.På Instagram berättar hon om saknaden.Jag älskar dig, skriver Paris Jackson.
Läs mer om Michael Jackson.
Harrys miljonring – hyllning till Diana
Engelska prins Harry vill fira till skådespelarflickvännen Meghan Markle och han sparar inte på pengarna.En miljon svenska kronor ska ringen vara värd, och samtidigt hylla hans avlidna mamma, prinsessan Diana.Förlovningsringens stora smaragd ska nämligen komma från Dianas privata samling, skriver Daily Star.
Läs mer om Daily Star, Diana, Harry och Meghan Markle.
Domaren: Princes syskon ska ärva stjärnan
Det är Princes sex syskon som är den avlidna världsstjärnans arvtagare, slår en domare i artistens hemdelstat Minnesota fast.
Läs mer om Minnesota.
Översyn av balsamering klar efter sommaren
En översyn av landstingets balsameringsrutiner ska vara klar efter sommaren. – Så långt det är möjligt ska anhöriga kunna påverka vad som händer avlidna, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).
Läs mer om Anna Starbrink.
Anhöriga kräver upprättelse för tvångsbalsamering
Anhöriga till avlidna i Stockholm väntar på upprättelse för att deras närstående döda tvångsbalsamerats. Trots löften har Stockholms läns landsting inte förändrat sina rutiner. En grupp anhöriga vänder sig nu till landstinget med ett öppet brev.
Läs mer om Stockholm.
Utbildare spred blodiga bilder på fångar
Utbildare inom Kriminalvården i Malmö har spridit sekretesskyddade bilder på skadade och avlidna fångar, skriver HD-Sydsvenskan.
Läs mer om Kriminalvården och Malmö.
Oili, 85, kräktes avföring – tjuv hade bytt ut medicin
Någon var inne på äldreboendet Solhöjden i Öckerö kommun stal narkotikaklassade mediciner - och ersatte med förstoppningsmedel.En av de som drabbades var Oili, 85, – som sen spydde upp sin egen avföring.– Hur länge har det här pågått. Hur länge fick hon lida? säger Annette Källström om sin nu avlidna svärmor.
Sonens kärleksfulla hyllning på begravningen
Här är Sven-Ingvars känslohyllning till sin avlidna sångare Sven-Erik Magnusson. Det omtyckta dansbandet kommer att spela på hans begravning på torsdag - och sonen Oscar kommer att ta faderns plats bakom mikrofonen. – Det känns väldigt naturligt att de som har varit så nära varandra i så många år och följts åt, att de i bandet nu får visa honom sin aktning, säger biskop emeritus Esbjörn Hagberg, som leder begravningsgudstjänsten.