Avlidna

Skara kommun bjuds in till storseans

Lite kontakt med de döda efter arbetstid, någon? I Skara kommun bjuds de kommunanställda in till storseans i höst genom den egna personalklubben. Det är Vendela Cederholm, medium och känd från TV4-programmet Det okända som påstår sig kunna förmedla kontakt med de kommunanställdas avlidna släktingar och vänner. – Vi sponsrar det här med pengar, det är anmärkningsvärt, säger Fredrik Öhrberg (M), kommunpolitiker i Skara som är kritisk till att kommunens personalklubb arrangerar ovetenskapliga seanser i kommunens lokaler.

Pistorius erbjöd offrets familj muta: Äcklade

Oscar Pistorius är uppe i rätten igen. I dag vittnade den avlidna Reeva Steenkamps pappa Barry om att han och hans fru erbjöds pengar av friidrottsstjärnan för att lägga ner fallet. – Vi blev äcklade, säger Steenkamp enligt The Independent.
Läs mer om Barry, Steenkamp och The Independent.
Den avlidna var nyckelperson i mordutredning
När den 24-årige Bandidsomedlemmen tog sitt liv i ett danskt häkte försvann nyckelpersonen i utredningen av trippelmordet på Frederiksberg. Han var den som hade blivit överfallen och knivskuren innan de tre unga männen mördades. Polisens teori är att mordet var hämnd för knivdådet.
Malin Ullgren: Det är det vackra i Freddie Wadlings röst jag har lyssnat på
Hans röst slår ut alla andra minnen, skriver DN:s Malin Ullgren om den avlidna artisten Freddie Wadling.
Läs mer om Freddie Wadling.

Neutral gravplats i Borlänge

Borlänge får nu en neutral begravningsplats där avlidna kan få sin sista vila oavsett religion,...
Läs mer om Borlänge.
Neutral gravplats skapad i Borlänge
Borlänge får nu en neutral begravningsplats där avlidna kan få sin sista vila oavsett religion, rapporterar Sveriges Radio P4 Dalarna.
Läs mer om Borlänge.
Christer Strömholms verk får permanent plats
Den svenske, avlidna fotografen Christer Strömholm får en permanent plats på Skeppsholmen. Det nya museet Strömholm Collection invigs den 1 juli.
Få begär ersättning efter skolmorden
Bara tolv personer av kring 200 möjliga offer har begärt ersättning av Brottsoffermyndigheten efter morden på skolan Kronan i Trollhättan i fjol. Av de sökande är tio anhöriga till de avlidna, och de begär 75000 kronor vardera. De två andra är poliser som var först på plats efter larmet om morden, rapporterar SVT Nyheter Väst.
Madonna hyllar Prince på Billboardgala
Världsstjärnan kommer att använda sitt scenutrymme för att hedra sin avlidna vän och kollega på den amerikanska musikgalan som äger rum den 16 maj, skriver Contactmusic.
Jens Littorin: Dopningsavslöjandena väcker frågor om dödsfallen
Inblick Det påstådda fusket kring OS i Sotji är förbluffande och skakar främst den olympiska rörelsen. Det väcker frågor om rysk OS-medverkan och kring vad som hände med två nyligen avlidna cheferna för den ryska antidopningsbyrån Rusada.
Läs mer om OS-medverkan, Rusada och Sotji.
Stor hyllning till Prince i majsfält
En pensionerad bonde i North Dakota hyllar sin avlidna musikhjälte på sitt eget vis.
Läs mer om North Dakota och Prince.
Gigantisk Princehyllning i majsfält
En pensionerad bonde i North Dakota hyllar sin avlidna musikhjälte på sitt eget vis.
Läs mer om North Dakota.
Princes musik fyller nätet – men lär försvinna snart
Under sin livstid satte Prince stopp för de flesta försök att sprida hans musik över internet, men den senaste veckan har Youtube och liknande sajter fyllts av konsertupptagningar och videor från den avlidna superstjärnan. I musikrättighetsbranschen anar man att de snart försvinner.
Läs mer om Prince och Youtube.
Sorgens färg är lila
Princes signaturfärg var lila, efter hans jättehit Purple rain. Nu används färgen av tidningar, byggnader och hemsidor världen över för att hedra den avlidna musikikonen.
Läs mer om Purple.
Hårt, smutsigt och funkigt – Prince 10 bästa album
Prince släppte mängder av album. Hans storhetstid var under 80-talet. Dan Backman listar här den avlidna världsstjärnans tio bästa album.
Läs mer om Prince.
Harper Lee dissar Trump från andra sidan graven
I ett brev daterat 1990 kritiserar den numera avlidna författaren Harper Lee Donald Trump som fastighetsmogul. Hon skriver att en av hans byggnader är det värsta straffet Gud skulle kunna komma på.
Gravida Youtube-kändisen plötsligt död
Sharissa Turk blev känd för sin rapvideo om smärtstillande tabletter på Youtube. På tisdagen dog hon i en misstänkt överdos, rapporterar Daily Mail. Den avlidna 25-åringen var gravid i åttonde månaden.
Läs mer om Daily Mail och Youtube.
Svenska dödsfall i Thailand ökar stadigt
Nu kommer de nya chockerande siffrorna över svenskdöden i Thailand. Bara under 2015 hanterade UD 124 svensk dödsfall i Thailand – en siffra som ökat de senaste åren. Men mörkertalet över svenskdöden i Thailand kan vara stort. – Den siffra UD tar fram motsvarar troligen inte det totala antalet avlidna svenskar i utlandet. Det finns ingen skyldighet att underrätta en svensk utlandsmyndighet vid ett dödsfall utomlands, säger Veronica Nordlund på UD.
Läs mer om Thailand och Veronica Nordlund.
Hyllning till Josefin Nilsson planeras på Gotland
Såväl privatpersoner som artister har hört av sig till Länsteatern på Gotland som nu planerar ett arrangemang för att hylla avlidna Josefin Nilsson.
Tidens gång kan lösa gamla mordfall
Glömska vittnen, avlidna nyckelpersoner och borttappade ledtrådar. Polisens cold case-utredare har...
Krävs på skadestånd för balsamering
I Stockholm balsameras nära hälften av alla avlidna. Av de 12 500 kroppar som landstingets bårhus...
Bårhusen kräver hyra för långliggarna
Regionen Skåne har tröttnat på att kommunerna placerar döda på sjukhusens bårhus. Nu vill regionstyrelsen inför hyra för alla som avlidit inom den kommunala vården och räknar med intäkter på drygt 6 miljoner kronor om året. – Vi vill vända den trend som vi ser att de avlidna ligger kvar längre och längre, säger Magnus Petersson, stabschef på Region Skånes servicenämnd, till Sydsvenskan.
Läs mer om Sydsvenskan.
Avlidna brandmannen hedras med halv stång
I dag hedras den brandman som avled i går. Polis och räddningstjänst i hela Sverige kommer flagga på halv stång. Det är djupt tragiskt, skriver Stockholms brandförsvar på sin Facebook-sida.
Läs mer om Facebook-sida och Sverige.
Två skridskoåkare avled efter sökinsats
Två äldre män gav sig ut på långfärdskridskor på sjön Loren, men kom inte tillbaka på flera timmar. Efter en stor sökinsats hittades de i en vak – deras liv gick inte att rädda. – De klarade inte detta, de är avlidna, säger Maria Lavesson, vakthavande befäl vid polisen i Jönköping. Anhöriga är underrättade.
Läs mer om Jönköping, Loren och Maria Lavesson.
Mikaels fina inlägg till avlidna poliskollegan
Tio år har gått sedan poliserna Mikael Svensson och kollegan Olof Sahlin blev rammade av ett tåg mitt under pågående biljakt. Olof avled på olycksplatsen när bilen klövs av det framrusande pågatåget men Mikael överlevde. Varje år på olycksdagen åker han tillbaka till spårövergången för att hedra minnet av kollegan. – Tåget passerar alltid samma tid som den dagen Olof avled. Resten av dagen är min och då hedrar jag det goda, säger han.