Avlidna

Sonens kärleksfulla hyllning på begravningen

Här är Sven-Ingvars känslohyllning till sin avlidna sångare Sven-Erik Magnusson. Det omtyckta dansbandet kommer att spela på hans begravning på torsdag - och sonen Oscar kommer att ta faderns plats bakom mikrofonen. – Det känns väldigt naturligt att de som har varit så nära varandra i så många år och följts åt, att de i bandet nu får visa honom sin aktning, säger biskop emeritus Esbjörn Hagberg, som leder begravningsgudstjänsten.

Polisinsats mot företag i Sollentuna i natt

De fyra avlidna efter attacken har identifierats. Samtidigt har flera tillslag gjorts i Stockholmsområdet, som led i terrorbrottsutredningen. Två personer sitter nu anhållna misstänkta för terroristbrott genom mord. Läs SvD:s liverapportering nedan.
Camilla, 42, såg lastbilen: Låg människor på marken
Camilla Schulz stod inne på ett hotell på Drottninggatan i Stockholm.I ögonvrån såg hon lastbilen och berättar att det gick väldigt fort.– Vi gick ut när vi hörde människor skrika. Vi såg mycket blod och människor som låg skadade och avlidna, säger hon.Fyra personer har omkommit i den misstänka terrorattacken – 15 personer är skadade
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.I.
Misstänkt trippelmördare skyller på okänd sprit
Mannen säger till tidningen att han kom till villan i Skivarp med en vän för att festa i början av februari. Enligt honom låg två av de avlidna männen livlösa i huset när de kom fram. En av dem ska ha legat på golvet och den andre i en soffa. Han säger att han inte kände de två männen sedan tidigare.
Läs mer om Skivarp.

Ronaldos nära vän dömd till fängelse

Den nederländska kickboxaren Badr Hari har ofta setts till i Cristiano Ronaldos entourage. Idag dömdes han till två års fängelse för övergrepp på den numera avlidna affärsmannen Koen Everink.
Läs mer om Badr Hari och Koen Everink.
Höglunds syster fick räkningar efter sin död
Tv-personligheten Elisabet Höglunds syster avled på sjukhus - som skickade räkningar på 550 kronor för vården hon fick. Nu uttrycker Elisabet Höglund sin besvikelse över fakturorna som dödsboet ska betala. Förstår ni att jag blev chockad och ledsen. Så går det till i Myndighetssverige. Även avlidna personer ska betala för sjukhusvården!, dundrar hon på sin blogg - där hon sedan får mothugg.
Leif-Ivan Karlsson om lyckan över barnbarnet
Realityprofilen och flyktingentreprenören Leif-Ivan Karlsson har blivit morfar till en flicka - och är överlycklig. – Det kommer at bli något riktigt bra av henne. Hon har ju mina gener i blodet, säger han. Samtidigt berättar han att han är synsk, har kontakt med de döda och visste att barnbarnet skulle komma 18 januari - efter ett tecken från hans avlidna svärmor.
Läs mer om Leif-Ivan Karlsson.
Kollegan: Han vägrade bli gammal
En man som ständigt var på tårna, som alltid var nyfiken, positiv och öppen för nya saker. Så minns journalisten och författaren Petter Karlsson sin nu avlidna kollega Lennart Nilsson. – Att upptäcka och undersöka världen var det finaste han visste, säger han.
Donald Trump inleder utredning om röstfusk
Donald Trump kommer att inleda en utredning gällande röstfusk under presidentvalet 2016. På Twitter menar han att utredningen bland annat ska se över vilka som röstade i två olika stater, samt hur många som fick röster lagda trots att de var avlidna. Beroende på vilka resultat vi når kommer vi att stärka vårt valsystem skriver Trump på Twitter.
Läs mer om Trump och Twitter.
Därför kan kreativa personer få flow långt upp i åldrarna
De nyligen avlidna Zygmunt Bauman och Georg Klein är bara två exempel på att det tillstånd vi kallar flow bokstavligen kan förlänga livet. Men varför? Socialantropologen Lisbeth Sachs skärskådar ett mytomspunnet – och livsnödvändigt – begrepp.
Läs mer om Georg Klein och Zygmunt Bauman.
Avlidna stjärnorna hedrades på galan
Idrottsgalan prisar de prestationer som stått ut under 2016 - men hyllar också de svenska sportprofiler som lämnat oss under året. Bland de som hedrades i år fanns dansaren Sara Jonasson och friåkaren Mikaela Rapaport.
Lagen borde utgå från att alla donerar sina organ
I Frankrike trädde en ny lag i kraft vid årsskiftet som gör alla avlidna till organdonatorer, förutsatt att de inte uttryckligen sagt nej till detta. Man har alltså vänt på situationen i jämförelse med Sverige, skriver Sten Wingren, professor emeritus.
Läs mer om Sten Wingren och Sverige.
Känslosamma talet till avlidna mamman
LOS ANGELES. Han hyllades av sin före detta tränare, lagkamrater och NHL-klubben Tampa Bay Lightnings ledning och ägare. Det var en känslofylld ceremoni när Martin St. Louis fick sin tröja med nummer 26 pensionerad i Amalie Arena i natt, svensk tid. Men St. Louis blev mest tårfylld när han talade om sin mamma France, som gick bort 2014. - Hon var min största supporter och trodde på mig när jag själv inte gjorde det. Jag vet att hon är med oss i kväll, stolt och med ett leende tittar hon ner på oss, säger Martin St. Louis.
Läs mer om Amalie Arena, France och Martin St.
Disney vill göra digital kopia av Carrie Fisher i kommande Star wars-filmer
Som DN tidigare har skrivit är plötsliga dödsfall inte längre något som står i vägen för en fortsatt skådespelarkarriär. Nu vill Disney köpa rättigheterna att använda den avlidna prinsessan Leia-skådespelarens utseende i kommande Star wars-filmer.
Läs mer om Carrie Fisher, Disney och Star.
Ettor och nollor är filmvärldens nya botox
Varken åldrande eller död är längre några större hinder för en lyckad Hollywoodkarriär. Med hjälp av digital teknik kan filmskaparna både väcka liv i avlidna filmstjärnor och få gamla att bli som nya.
Läs mer om Hollywoodkarriär.
Golden Globes nya inslag: Hedrar de döda
Nyligen avlidna skådespelarlegendarer hedras på nattens Golden Globe-gala. Stjärnorna kommer minnas och uppmärksammas - ett inslag som inte är traditionellt för galan. – Vi brukar inte ha en in memoriam på Golden Globes, säger galans producent Barry Adelman till People.
Fler donerar organ – men fortfarande brist
I fjol blev 185 avlidna personer i Sverige organdonatorer. Totalt bidrog de till 649 transplantationer med organ till nya mottagare, noterar Socialstyrelsen.
Läs mer om Socialstyrelsen och Sverige.
Hyllningen till Pavol Demitra: Smälter
I jubileumsmatchen mellan St Louis Blues och Chicago Blackhawks spelar gamla ikoner från båda lagen. Och Keith Tkachuk spelar i den avlidna St Louis-legendaren Pavol Demitras tröja, något han hyllas stort för.
Läs mer om Pavol Demitra.
Stal urna och spred aska utan tillstånd
Mannen stal urnan med askan efter sin avlidna mamma från krematoriet i Enskede – och spred askan i naturen. Nu åtalas han för brott mot griftefriden.
Läs mer om Enskede.
FN utreder flygkraschen där Dag Hammarskjöld dog
På onsdag tas fallet med flygkraschen där Dag Hammarskjöld och ytterligare 15 personer omkom på nytt upp i FN:s generalförsamling, men anhöriga till de nio avlidna svenskarna känner frustration kring möjligheterna att finna sanningen. – Enda möjligheten är en helt ny utredning, säger Ingemar Hjelte,
Här är första bilderna på Dream Kardashian
För två dagar sedan fick Rob Kardashian och Blac Chyna en dotter. Nu delar kändisparet med sig av de första bilderna på Dream Kardashian, samtidigt som Rob Kardashian hyllar sin avlidna pappa. Dessutom delar realityparet med sig av ett videoklipp från förlossningen.
Två döda i elolycka vid kraftstation
Två män har omkommit i en arbetsplatsolycka vid Tyfors kraftstation i Ludvika kommun. De avlidna är utländska medborgare.
Läs mer om Ludvika.
Jackson tjänar mest av de avlidna
Popkungen Michael Jackson, som avled 2009, toppar Forbes lista för 2016 över döda kändisar som...
Springnota och avlidna: 2 frågor om språket
Springnota är ett nytt fenomen Hur länge har man kunnat prata om att man tar en springnota? Joshua Svar: Springnota verkar vara ett ganska nytt ord i svenskan. Enligt Svensk Ordbok utgiven av Svenska Akademien har det endast använts sedan 1990. En sökning i svensk presstext antyder detsamma – det första
Läs mer om Hur och Svenska Akademien.
Jag ska visa att jag inte är rädd för honom
Bara två dagar innan Martin Jonsson, 33, slog ihjäl Lotta skickade hon en bild till sin syster Camilla Rudholm – bilden föreställde systrarnas avlidna pappa. Camilla tolkar bilden som att Lotta kände att slutet var nära. – Efteråt tänkte jag att hon kände av det: att hon skulle få möta pappa på andra sidan, säger Camilla som tänker sitta med inne i salen under rättegången. – Jag ska visa honom att jag inte är rädd för honom, säger hon.