Avlidna

Därför kan kreativa personer få flow långt upp i åldrarna

De nyligen avlidna Zygmunt Bauman och Georg Klein är bara två exempel på att det tillstånd vi kallar flow bokstavligen kan förlänga livet. Men varför? Socialantropologen Lisbeth Sachs skärskådar ett mytomspunnet – och livsnödvändigt – begrepp.
Läs mer om Georg Klein och Zygmunt Bauman.

Avlidna stjärnorna hedrades på galan

Idrottsgalan prisar de prestationer som stått ut under 2016 - men hyllar också de svenska sportprofiler som lämnat oss under året. Bland de som hedrades i år fanns dansaren Sara Jonasson och friåkaren Mikaela Rapaport.
Lagen borde utgå från att alla donerar sina organ
I Frankrike trädde en ny lag i kraft vid årsskiftet som gör alla avlidna till organdonatorer, förutsatt att de inte uttryckligen sagt nej till detta. Man har alltså vänt på situationen i jämförelse med Sverige, skriver Sten Wingren, professor emeritus.
Läs mer om Sten Wingren och Sverige.
Känslosamma talet till avlidna mamman
LOS ANGELES. Han hyllades av sin före detta tränare, lagkamrater och NHL-klubben Tampa Bay Lightnings ledning och ägare. Det var en känslofylld ceremoni när Martin St. Louis fick sin tröja med nummer 26 pensionerad i Amalie Arena i natt, svensk tid. Men St. Louis blev mest tårfylld när han talade om sin mamma France, som gick bort 2014. - Hon var min största supporter och trodde på mig när jag själv inte gjorde det. Jag vet att hon är med oss i kväll, stolt och med ett leende tittar hon ner på oss, säger Martin St. Louis.
Läs mer om Amalie Arena, France och Martin St.

Disney vill göra digital kopia av Carrie Fisher i kommande Star wars-filmer

Som DN tidigare har skrivit är plötsliga dödsfall inte längre något som står i vägen för en fortsatt skådespelarkarriär. Nu vill Disney köpa rättigheterna att använda den avlidna prinsessan Leia-skådespelarens utseende i kommande Star wars-filmer.
Läs mer om Carrie Fisher, Disney och Star.
Ettor och nollor är filmvärldens nya botox
Varken åldrande eller död är längre några större hinder för en lyckad Hollywoodkarriär. Med hjälp av digital teknik kan filmskaparna både väcka liv i avlidna filmstjärnor och få gamla att bli som nya.
Läs mer om Hollywoodkarriär.
Golden Globes nya inslag: Hedrar de döda
Nyligen avlidna skådespelarlegendarer hedras på nattens Golden Globe-gala. Stjärnorna kommer minnas och uppmärksammas - ett inslag som inte är traditionellt för galan. – Vi brukar inte ha en in memoriam på Golden Globes, säger galans producent Barry Adelman till People.
Fler donerar organ – men fortfarande brist
I fjol blev 185 avlidna personer i Sverige organdonatorer. Totalt bidrog de till 649 transplantationer med organ till nya mottagare, noterar Socialstyrelsen.
Läs mer om Socialstyrelsen och Sverige.
Hyllningen till Pavol Demitra: Smälter
I jubileumsmatchen mellan St Louis Blues och Chicago Blackhawks spelar gamla ikoner från båda lagen. Och Keith Tkachuk spelar i den avlidna St Louis-legendaren Pavol Demitras tröja, något han hyllas stort för.
Läs mer om Pavol Demitra.
Stal urna och spred aska utan tillstånd
Mannen stal urnan med askan efter sin avlidna mamma från krematoriet i Enskede – och spred askan i naturen. Nu åtalas han för brott mot griftefriden.
Läs mer om Enskede.
FN utreder flygkraschen där Dag Hammarskjöld dog
På onsdag tas fallet med flygkraschen där Dag Hammarskjöld och ytterligare 15 personer omkom på nytt upp i FN:s generalförsamling, men anhöriga till de nio avlidna svenskarna känner frustration kring möjligheterna att finna sanningen. – Enda möjligheten är en helt ny utredning, säger Ingemar Hjelte,
Här är första bilderna på Dream Kardashian
För två dagar sedan fick Rob Kardashian och Blac Chyna en dotter. Nu delar kändisparet med sig av de första bilderna på Dream Kardashian, samtidigt som Rob Kardashian hyllar sin avlidna pappa. Dessutom delar realityparet med sig av ett videoklipp från förlossningen.
Två döda i elolycka vid kraftstation
Två män har omkommit i en arbetsplatsolycka vid Tyfors kraftstation i Ludvika kommun. De avlidna är utländska medborgare.
Läs mer om Ludvika.
Jackson tjänar mest av de avlidna
Popkungen Michael Jackson, som avled 2009, toppar Forbes lista för 2016 över döda kändisar som...
Springnota och avlidna: 2 frågor om språket
Springnota är ett nytt fenomen Hur länge har man kunnat prata om att man tar en springnota? Joshua Svar: Springnota verkar vara ett ganska nytt ord i svenskan. Enligt Svensk Ordbok utgiven av Svenska Akademien har det endast använts sedan 1990. En sökning i svensk presstext antyder detsamma – det första
Läs mer om Hur och Svenska Akademien.
Jag ska visa att jag inte är rädd för honom
Bara två dagar innan Martin Jonsson, 33, slog ihjäl Lotta skickade hon en bild till sin syster Camilla Rudholm – bilden föreställde systrarnas avlidna pappa. Camilla tolkar bilden som att Lotta kände att slutet var nära. – Efteråt tänkte jag att hon kände av det: att hon skulle få möta pappa på andra sidan, säger Camilla som tänker sitta med inne i salen under rättegången. – Jag ska visa honom att jag inte är rädd för honom, säger hon.
IVO synar tvillingdöd i Småland
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska utreda kommunens agerande i fallet med de avlidna...
Läs mer om IVO och Småland.
Nio döda på äldreboende i Japan
Nio personer har hittats avlidna på ett äldreboende i norra Japan, uppger polisen, efter att tyfonen Lionrock dragit in över regionen.
Läs mer om Japan och Lionrock.
Cohens brev till avlidna flickvännen
I slutet av juli avled Marianne Ihlen, Leonard Cohens flickvän under 60-talet, som har inspirerat...
Läs mer om Marianne Ihlen.
Magnus Ugglas rädsla inför sin begravning
Magnus Uggla vägrade hylla Olle Ljungström i sin Dramaten-monolog. I sitt Sommar i P1 berättar artisten om sin avsky för hyllningar till redan avlidna personer – och om rädslan inför sin egen begravning. – De där hyllningsgamarna på sociala medier är ett jävla pack, som hoppas att det ska dimpa ner lite stjärnglans på dem, säger Uggla i sitt sommarprat.
Så hyllar Cline Dion sin avlidna man
Cline Dion förlorade tidigare i år sin man i cancer. Nu vill hon hylla honom med en tatuering. –Jag kanske kommer ha hans hjärtslag på min kropp för resten av mitt liv, säger hon till Vogue.
Läs mer om Cline Dion och Vogue.
Aska hamnade i fel minneslund
Ett par från Eskilstuna fick askan från sitt avlidna spädbarn placerad i fel minneslund, skriver...
Läs mer om Eskilstuna.
Familjens nya beslut efter Princes död
Här är Prince familjs hyllning till den avlidna popikonen – de anordnar en hyllningskonsert. – Vi är exalterade över att få chansen att föra alla tillsammans till det officiella firandet av Prince liv, skriver Prince syster och bror i ett pressmeddelande, enligt NBC news.
Läs mer om NBC och Prince.
Michael Jacksons läkare anklagar annan
Efter skräckupptäckten på Michael Jacksons ranch fortsätter det blåsa runt den avlidna popstjärnan. Michael Jacksons läkare Conrad Murray hävdar fortfarande sin oskuld i superstjärnans död. I stället skyller han på en annan läkare – den avlidna Dr. Arnold Klein, rapporterar TMZ.
Läs mer om Conrad Murray och TMZ.
Glenmarks löfte om framtiden på Skansen
Anders Glenmark gjorde comeback under kvällens Allsång på Skansen med ett känslosamt framträdande där han hyllade avlidna musiker. Efteråt berättade han för Sanna Nielsen att han planerar att bli mer aktiv som artist. – Jag ska försöka vara lite duktigare, sa han från scen.
Läs mer om Allsång, Sanna Nielsen och Skansen.