Bakom

JUST NU: Vellinges tiggeriförbud överklagas

Vellinge kommun röstade på onsdagskvällen ja till att förbjuda tiggeri.Nu överklagas beslutet till förvaltningsrätten i Malmö, rapporterar SVT.Det är organisationerna Centrum för Sociala rättigheter och Civil Rights Defenders som står bakom överklagan.
Läs mer om Centrum, Malmö och Sociala.

Högsta mjölkpriset på tio år

De svenska mjölkbönderna, med flera tuffa år bakom sig, får äntligen se en positiv utveckling. Priset för ett kilo mjölk är nu 3:60 kronor och 4:70 kronor för den ekologiska mjölken.
Svenske NHL-stjärnan borta i flera veckor
ANAHEIM. Oturen fortsätter för Alexander Steen, 33, i St. Louis.I höstens första träningsmatch i tisdags drabbades han av en handskada, som gör att han missar resten av försäsongen.Blues klubbledning meddelade på onsdagen att lagets svenske anfallsstjärna blir borta i tre veckor efter smällen mot Dallas tidigare i veckan.Steen fick ta emot ett slag över handen av en motståndare bakom kassen.– Vi förstod redan när han kom till båset att det tog illa, men han ville ut på isen igen och fortsätta spela, säger coachen Mike Yeo till klubbens hemsida.
Läs mer om Alexander Steen och Mike Yeo.
FN agerar för att lagföra IS-krigare
FN:s säkerhetsråd väntas i dag anta en resolution som ska göra det lättare att ställa personer som strider för terrorrörelsen IS i Irak inför rätta. Sverige har varit en drivande kraft bakom initiativet.
Läs mer om IS-krigare och Irak.

Diana kunde inte sluta köpa smink och kläder

Förskolläraren Diana, 28, från Jordbro, kan inte sluta shoppa. Hon går back med 18 000 i månaden men fortsätter att ta nya lån för att kunna handla – och för att fixa treårskalas för sonen.Det ekonomiska kaoset och dubbellivet döljer hon bakom en städad fasad.– Jag vill inte känna mig som en dålig mamma, säger hon och bryter samman i tårar inför Lyxfällans programledare.
Läs mer om Jordbro.
Högsta mjölkpriset på tio år
De svenska mjölkbönderna, med flera tuffa år bakom sig, får äntligen se en positiv utveckling. Priset för ett kilo mjölk är nu 3,60 kronor och 4,70 kronor för den ekologiska mjölken.
Han är ny cio på Skanska
Skanska Sverige har en ny cio. Han heter Per Boström och har en rad tunga cio- och it-ledarroller bakom sig, bland annat från Sandvik, Pharmacia, Ericsson och närmast från Försvarsmakten.
Stjärnans vidriga skada i hemmet
Ed Herman har en lång MMA-karriär bakom sig med otaliga skador – men frågan är om inte den han inte nu råkat ut för sin vidrigaste skada, utanför ringen. Vi ber om att få varna för starka bilder.
Legalisering kan bromsa organiserad brottslighet
REPLIK DN Debatt 19/9. Moderaternas förbundsordförande från Stockholm, Västra Götaland och Skåne skriver att Narkotikan ligger bakom kriminalitet och terrorism. Det har de rätt i. Men de missar att det är just kriminaliseringen av narkotika som finansierar dessa nätverk, skriver Hugo Selling och Alexander Fritz Englund, Fria Moderata Studentförbundet.
Sarah Sjöström: Det är inte antalet magrutor som avgör hur bra din kropp är
Sarah Sjöströms har en hektisk tid bakom sig – och en lika hektisk tid framför sig. Kanske är det därför som stunderna hemma i Stockholm betyder mycket för simstjärnan. – Jag har världens bästa jobb och jag älskar att resa, men Stockholm är min bas och det är här jag hämtar kraft, säger Sarah Sjöström.
Läs mer om Sarah Sjöström och Stockholm.
Tesla vill inte ställa upp med Model 3 i amerikanska Årets Bil
Årets kanske mest hajpade elbil ställer inte upp i den amerikanska upplagan av Årets Bil. Tesla Model 3 har därmed ingen chans att vinna North American Car of the Year. Teslas officiella svar på varför Model 3 inte deltar i tävlingen är att företaget just nu fokuserar på att skala upp produktionen och därför inte har möjlighet att tillhandahålla en bil till juryn, skriver Detroit News. Tesla ska också ha andra event att planera inför. Det är svårt att tänka sig att Tesla inte skulle ha en enda bil att skicka till Detroit för bedömning i tävlingen, så förmodligen döljer
Försöker i Europaderbyt efter anmälningsmissen
Petri Salmela missade att anmäla sin stjärna till Svenskt Travderby.Nu ska Makethemark försöka vinna Europaderbyt istället.- Jag har lagt det tråkiga bakom mig och blickar framåt. Hästen känns grymt fin och jag vill inte byta häst med någon, säger Salmela.
Grey's Anatomy-stjärnan höll sjukdomen hemlig
Grey's anatomy-skådespelaren Kate Walsh diagnostiserades med en hjärntumör stor som en citron 2015.Men Walsh valde att hålla sjukdomen hemlig - och berättar nu om den svåra sjukdomstiden.– Det visade sig vara en väldigt stor hjärntumör bakom mitt vänstra öga, berättar Kate Walsh för Cosmopolitan.
Läs mer om Cosmopolitan och Kate Walsh.
Rysk helikopter sköt mot folk – tekniskt fel bakom
MOSKVA. Det står nu klart att en helikopter i misstag sköt på människor under den ryska militärövningen Zapad. Av allt att döma handlar det om ett tekniskt fel.
Läs mer om Zapad.
Jennie fångade Postnords farliga trafikslarv på bild
Jennie trodde knappt sina ögon.På vägen utanför Jönköping åkte en lastbil från Postnord – som var helt öppen baktill.– Jag var snabb med att köra om när det blev tvåfiligt för där bakom ville jag inte vara länge, säger hon.
Läs mer om Jönköping och Postnord.
Sanningen bakom stjärnans uppbrott
Tidigare i somras skilde sig James Rodriguez och Daniela Ospina efter att ha varit gifta i sex år.Det ryktades om att en hemlig älskarinna låg bakom uppbrottet.Men enligt Ospina är anledningen en helt annan.
Läs mer om Daniela Ospina och Ospina.
Eva-Karin Gyllenberg: Bryggeriet ligger bakom stavningen
Hej Eva-Karin! Jag funderar över stavningen på gatuskyltarna på Münchenbacken vid Heleneborgsgatan. Münchensgatan, vilket i mina öron klingar fel. Vi säger ju inte Münchensbryggeriet, eller hur? Med vänlig hälsning Irma Balzano Svar: Nej, det är väl ingen som säger Münchensbryggeriet? I boken Stockholms gatunamn kan man läsa att backen i fråga fick sitt namn officiellt 1977 efter att ha hetat så i folkmun.
Wikegård bakom nytt lag – två spelare klara
Niklas Wikegård är en av männen bakom nystartade hockeyklubben.Men än så länge har laget bara två presenterade spelare: 25-årige Rasmus Rindstål och 23-årige Sebastian Karlsson Höglund.– Det här ska bli riktigt kul, säger Rindstål.
USA:s toppmoderna atomubåtar ska förses med Xbox 360-kontroller
Microsoft må ha lämnat trotjänaren Xbox 360 bakom sig, men den amerikanska militären är tydligen imponerad över konsolens handkontroller.
Läs mer om Xbox.
Landstingen bryter mot råd om äggstockscancer
Landstingen har enats om att centralisera vården av äggstockscancer.Men trots det blir många kvinnor opererade av kirurger som har kortare vana än vad som är rekommenderat, rapporterar Ekot. – Det är en väldigt dödlig sjukdom, och därför är det jätteviktigt att man blir opererad av en tränad kirurg med många operationer bakom sig, säger Barbro Sjölander, ordförande för Nätverket mot gynekologisk cancer till Ekot.
Kopieringsskydd i html5 blir verklighet – trots massiva protester
Webbkonsortiet W3C ställer sig bakom en standard för att stoppa piratkopiering av strömmad video. Men nästan en tredjedel av medlemmarna motsätter sig beslutet.
Stressade söker vård av rädsla för demens
En ny grupp patienter, personer mellan 50 och 65 år, har börjat söka sig till vården för att de är oroliga för att ha drabbats av demens. De har svårt att minnas och missar saker. Men oftast är det stress och inte demens som ligger bakom problemen.
MFF-lånets drömträff – TFF närmare allsvenskan
Erik Andersson sänkte Öster med en drömträff.Efter Malmö FF-lånets mål är Trelleborgs FF bara tre poäng bakom BP på allsvensk plats.– Det är klart vi tittar uppåt. Nu har vi nos på den och det är klart att vi vill mer, säger Salif Camara Jönsson.
Läs mer om Salif Camara Jönsson, TFF och Öster.
Narkotikan ligger bakom kriminalitet och terrorism
I våra storstadsregioner läggs outredda brott på hög. Oron för vardagsbrottslighet ökar och gängkriminaliteten har fördärvat hela områden. Narkotikahandeln har flyttat in i butiker, gallerior och skolor. Den farliga utvecklingen måste stoppas och narkotikans roll uppmärksammas mer, skriver M-förbundsordförandena i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Tv-avgiften skrotas – ex-fackbas uppges ligga bakom
Den besvärliga frågan om tv-licensens vara eller icke vara är löst. Det är en bedrift och bakom bedriften står den tidigare TCO-ordföranden Sture Nordh, enligt Jan Scherman, tidigare vd på TV4.
Läs mer om Jan Scherman och TV4.