Bara politik

Schyman: Inget tyder på att Ryssland skulle angripa Sverige

Feministiskt initiativ vill skära ner försvaret med 14,2 miljarder kronor.Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrik Federley undrar hur Sverige ska försvara sig utan en arm.– Förhoppningsvis har vi jobbat framgångsrikt med en nedrustning som också spridit sig till andra länder, säger Gudrun Schyman i en debatt mellan Federley och Fi-ledaren under kvällens avsnitt av Bara politik.

Karolina Skog: Dieselbilar är bra på landsbygden

Dieselbilar ska bort från storstäderna.Men miljöminister Karolina Skog (MP) har ingenting emot dieselbilar i stort, och tycker de gärna får vara kvar på landsbygden.– Det är en effektiv motor och man behöver inte tanka så ofta, säger hon i Expressens politikmagasin Bara Politik.
Läs mer om Bara Politik och Karolina Skog.
Scherman: Vi har en dysfunktionell riksdag
Den svenska demokratin är hotad.Det säger i dag tv-journalisten Jan Scherman, tidigare vd på TV4, som gjort dokumentärserien Länge leve demokratin som har premiär i SVT i morgon.– Vi har en dysfunktionell riksdag, konstaterar han inför sin medverkan i Expressens politikmagasin Bara Politik i kväll.
Läs mer om Bara Politik, Jan Scherman, Länge, SVT och TV4.
Uppror i M – efter petningen av Bali
Partiledaren Ulf Kristerssons petning av riksdagsledamoten Hanif Bali har utlöst ett internt uppror i den moderata riksdagsgruppen.Även partiledningen är splittrad – ex-ministern Elisabeth Svantesson har till exempel kallat beslutet om Hanif Bali en överreaktion, enligt Expressens källor.– Det verkar närmast råda inbördeskrig, säger en uppgiftslämnare inom Moderaterna inför kvällens sändning av politikmagasinet Bara Politik.

Ministern sågar förslaget – efter dödsolyckan i USA

Efter dödsolyckan med en självkörande Uber-bil i Arizona sågar nu miljöminister Karolina Skog (MP) regeringens egen utredare.Hon säger bestämt nej till förslaget om att tillåta självkörande fordon på gång- och cykelbanor.– Det är fullständigt uteslutet för Miljöpartiet att ställa sig bakom det, säger hon inför sin medverkan i Expressens politikprogram Bara Politik på onsdagskvällen.
Ebba Busch Thor: Visar att internet är ett laglöst land
I kvällens Bara Politik riktar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skarp kritik mot Google och Youtubes agerande kring att nazistiskt material tillåts ligga kvar på deras plattformar. – Jag är verkligen glad över att Dagens Nyheter och Expressen har gjort de här granskningarna. Det visar på det stora problemet med att internet upplevs som, och de facto är, ett laglöst land.
Nationalekonomen: De rödgröna gör ett katastrofval
Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Annie Lööf anklagas för ständig verklighetsförfalskning av den kontroversielle nationalekonomen och författaren Tino Sanandaji, 37. I kvällens Bara Politik slår han dessutom fast hur det går i valet i höst: – De rödgröna gör ett katastrofval.
KD-ledaren om turnn med Bert Karlsson: Den behövs
Ebba Busch Thor var bara fyra år gammal när den dåvarande Folkpartiledaren Bengt Westerberg 1991 reste sig ur tv-soffan och gick – i protest mot Bert Karlsson och Ian Wachtmeister.Nu åker KD-ledaren på turn med samme Bert Karlsson.– Turnn behövs verkligen för att bryta Stockholmsfixeringen, säger hon inför sin medverkan i kvällens Bara Politik i Expressen TV.
Maud Olofsson gör comeback i valrörelsen – som debattör
Tidigare Centerledaren Maud Olofsson, 62, gör nu comeback i politiken – som debattör. Och hon slår hårt mot Stefan Löfvens regering och finansminister Magdalena Andersson. – Det är inte långsiktigt hållbart att driva en politik som hela tiden bygger på allt till alla. Pengarna räcker inte till, säger hon inför kvällens utfrågning i Expressens direktsända politikprogram Bara Politik.
S tar till gamla knep för att vinna mot SD
Den valarbetare som pustar ut i hopp om att få prata välfärd en hel valkampanj är fel ute. Raka besked i hårda frågor är fortfarande vägen framåt för S – nu måste bara de egna förstå att det är traditionell socialdemokratisk politik.
Här får fattiga hjälp – men bara om de har tyskt pass
En proteststorm sveper fram genom politik och medier i Tyskland sedan en matbank i Essen beslutat att enbart dela ut mat till tyskar. När SvD för ett halvår sedan besökte frivilligorganisationen Tafel ringlade sig långa köer av fattiga, barnfamiljer och utslagna.
Läs mer om Essen, Tafel och Tyskland.
Guide i sex steg – så blir du KD:s Messias, Bert
Politik handlar bara om att ljuga trovärdigt, har du sagt. Men rollen som frälsare kan ändå bli knivig för någon som inte direkt byggt sin karriär på att slänga månglarna ur templet. Förbered dig med dessa instuderingsfrågor, Bert.
Läs mer om Bert.
Annika Strandhäll svarar på Muf-kritiken: Jobbigt
Socialminister Annika Strandhäll kommenterar Muf-anklagelserna om att hon skulle vara den otrevligaste ministern. – Jag blir jättegärna angripen i sak men det är klart att när det går för mycket över till att angripa person i stället då tycker även jag att det är jobbigt, säger S-ministern i kvällens Bara politik med Cecilia Anderberg.
Riksdagskandidat för L: Jag kan aldrig konkurrera med Hanif Bali
Riksdagskandidaten Leslie Öqvist (L) tycker att hans parti har en bra politik, men att den hörs för lite. Därför har han spritt ögonöppnande information på sitt twitterkonto. – Jag har vidarebefordrat tweets, bara för att jag gör det betyder det inte medhåll. Men jag borde ha kollat bakgrunden bättre, säger Leslie Öqvist till DN.
Läs mer om Hanif Bali och Leslie Öqvist.
Ranstorp: IS-anhängare på väg till Sverige just nu
Ett dussintal IS-anhängare är just nu på väg hem till Sverige.Det säger terrorforskaren Magnus Ranstorp som i kväll medverkar i Expressens politikmagasin Bara Politik.– Det kan mycket väl inträffa ett nytt terrordåd i Sverige i närtid.
Vårdkrisen ska rädda KD i valet
Vårdkrisen ska rädda Kristdemokraterna, hoppas partiledningen. Därför petas Emma Henriksson, 40, som sjukvårdspolitisk frontperson – och ersätts av partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, 53. – Det känns jätteroligt att få ta sig an sjukvården på det här sättet, säger Ankarberg Johansson inför sin medverkan i kvällens Bara Politik i Expressen TV.
SD-toppen vill starta skolor i Syrien – med svenska lärare
Sverigedemokraterna vill öppna skolor i Syrien och Somalia – med svenska lärare – och ge återvandringsstöd under minst ett år.– Vi måste bli bättre på att erbjuda reella möjligheter att återvända, säger partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler, veckans huvudgäst i Expressens politikmagasin Bara Politik.– SD:s förslag är oseriösa, hävdar migrationsminister Helne Fritzon (S).
Tob: M vinner valet – med hårdare tag
Hårdare tag är mantrat som Moderaterna hoppas vinna valet på i höst.Tomas Tob är en av frontfigurerna i partiet och mannen bakom partiets rättspolitik.För Expressen berättar han om hur Moderaterna ska bli tuffare mot brottslingar och vad han tänkte när han fick byta arbetsroll mitt under den brinnande krisen förra sommaren.– Vi vill inte avstå från att driva vår politik bara för att SD eller något annat parti skulle stödja det, säger Tomas Tob.
Läs mer om Moderaterna.
Nya pressen på Löfven – V kräver plats i regeringen
Nya hotet mot statsminister Stefan Löfven:Varannan V-politiker svarar i Expressens stora enkätundersökning att partiet framöver bör ställa krav på regeringsmedverkan för att stödja en S-budget.– Vi är självklart ett parti som är redo att sitta i regeringen, svarar Vänsterledaren Jonas Sjöstedt – inför kvällens Bara Politik i Expressen TV, där partiets inflytande diskuteras.
Danska asylförslaget kallas högerpopulism
Socialdemokraterna i Danmark vill avskaffa möjligheten att söka asyl i landet – och bygga danskdrivna flyktingläger i Nordafrika. – Det är tragiskt att se, säger S-debattören Göran Greider, som medverkar i Expressens politikmagasin Bara Politik på onsdagskvällen. Tidigare S-toppen Carin Jämtin, numera chef för biståndsmyndigheten Sida, vill inte kommentera det danska utspelet.
Dinamarca om avhoppet: Jag blev motarbetad av partiet
Systematiskt osynliggjord av det egna partiet, motarbetad och utan stöd att driva feministisk politik. Så beskriver Rossana Dinamarca sin vardag som Vänsterpartiets feministiska talesperson. – Titta på vem partiet lyfter i sociala medier. Det är bara Jonas, säger hon till SvD.
Läs mer om Rossana Dinamarca och SvD.
Trump till attack mot FBI och justitiedepartementet
Donald Trump går till attack mot FBI och det amerikanska justitiedepartementet.Den amerikanske presidenten anklagar dem för att göra politik av sina utredningar.De främsta ledarna och utredarna vid FBI och justitiedepartementet har politiserat den heliga utredningsprocessen till fördel för demokraterna och emot republikanerna – något som skulle ha varit otänkbart för bara en kort tid sedan, skriver Trump på Twitter.
Läs mer om FBI, Trump och Twitter.
Utskällda politikerna: Partipiskan är stark
Hur högt är egentligen taket i Miljöpartiet och Vänsterpartiet?Amineh Kakabaveh (V) har flera gånger kritiserats av partiets ledning och valberedningen har petat henne från riksdagslistan.Carl Schlyter (MP) har tidigare sagt att Miljöpartiet offrat sin själ för regeringssamarbetet.I onsdagens Bara politik i Expressen TV möttes de för att prata om partipiskan i sina respektive partier.
Åkessons krav på nästa polischef: Lyssna inte på Löfven
SD-ledaren Jimmie Åkessons krav på nästa rikspolischef:– Det ska vara en polis som inte i första hand lyssnar på Stefan Löfven.I kvällens säsongspremiär av politikmagasinet Bara Politik hävdar Åkesson samtidigt att Dan Eliasson fått sina jobb för att han har rätt partibok.
Littorin sågar Reinfeldt: Släpptes som en kall fisk
I nya boken Möten skriver den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin om anklagelserna som ledde till att han lämnade regeringen 2010:Jag släpptes som en kall fisk en eftermiddag i juli.I kväll gästar han säsongspremiären av Expressens direktsända politikmagasin Bara Politik – och sågar samtidigt förra statsministern Fredrik Reinfeldt.