Barcelona

Om de försöker påverka arbetet blir det problem

Barcelona. Efter beskedet att Spaniens regering nu aktivt ska övervaka Kataloniens public service-medier växer oron på den katalanska tv-kanalen TV3. – Hur kan det spanska regeringen ta på sig att avgöra vem som rapporterar sanningsenligt eller ej? Vi kommer inte att lyda, om det här sker på ett illegalt vis, säger kanalchefen Vicent Sanchis till DN.
Läs mer om TV3.

Konflikten trappas upp – vad händer nu i Spanien?

Läget är fortsatt låst i konflikten mellan Madrid och Barcelona om Kataloniens framtid. Teresa Küchler, SvD:s korrespondent i Bryssel, svarar här på några frågor om vad vi nu kan vänta.
Läs mer om Barcelona, Bryssel, Madrid och Spanien.
450 000 protesterade på gatorna i Barcelona
BARCELONA. Spanien avsätter Kataloniens regionpresident och gör stora inskränkningar i det katalanska självstyret, för att sätta stopp för självständighetssträvandena. Men svaret kom snabbt från Barcelonas regionpresident Carles Puigdemont: Det här är en attack mot demokratin – och inte bara i Katalonien.
Läs mer om Barcelona och Katalonien.
Just nu: Stora protester i Katalonien efter Rajoys tal
Tusentals människor demonstrerar just nu i Barcelona och kräver att två av regionens separatistledare ska släppas av spansk polis.
Läs mer om Barcelona och Katalonien.

Boende i Barcelona: Det här är inte slut än

BARCELONA. De är galna, säger Pilar Domech med låg, nästan bävande röst. Hon har just fått veta att den spanska centralregeringen inskränker Kataloniens självstyre, att regionpresident Carles Puigdemont ska avsättas och regionalt nyval utlysas inom sex månader.
Läs mer om Barcelona och Pilar Domech.
Stora vändningen – om Messis framtid
Leo Messis framtid i Barcelona har varit osäker.Nu kan klubben erbjuda stjärnan ett livstidskontrakt, för att få honom att stanna.
Läs mer om Barcelona.
Fräcka kuppen när Leo Messi gifte sig
Messi, Suarez och Neymar bildade en hyllad anfallstrio i Barcelona. Trion var också kända för sin goda relation utanför planen. Men när Neymar avslöjade för sina kamrater att han skulle lämna dem – gjorde han det på Messis bröllop.– Det var hans beslut. Vi måste respektera det, säger Xavi enligt BBC.
Läs mer om BBC, Barcelona, Leo Messi, Neymar, Suarez och Xavi.
Uppgifter: Bara ute efter succspelaren
Fyra mål och fem assist på bara 359 spelade minuter. Stor succ trots bristande speltid i Manchester United. Nu uppger spanska Mundo Deportivo att Barcelona är ute efter Anthony Martial.
Sanningen bakom bilderna på Messi
Barcelona körde planenligt över Olympiakos i Champions League.Men eftersnacket har handlat om något helt annat. Frågan alla ställer sig är:Vad plockade Leo Messi fram ur strumpan och stoppade i munnen?
Läs mer om Leo Messi och Messi.
Rajoy förstår att Spanien ligger under på poäng
Tusentals statstjänstemän i Madrid och i Barcelona jobbar övertid inför det till synes oundvikliga: Spaniens försök att ta över Kataloniens förvaltning och katalanernas definitiva självständighetsförklaring.
Läs mer om Barcelona, Madrid och Spanien.
Tröttsamt att bli kallad fascist för att jag känner mig som spanjorska
BARCELONA. Studenter vid universitet och högskolor i Katalonien spelar en viktig roll i mobiliseringen på gator och torg för självständighetsivrarna. En dryg månad efter starten på manifestationerna börjar dock en viss demonstrationströtthet göra sig gällande, vilket har potential att påverka utgången i kraftmätningen med Madrid.
Läs mer om Katalonien och Madrid.
Avgörande deadline i katalanskt ställningskrig
Klockan 10.00 på torsdagsförmiddagen går ännu en deadline ut i det spansk-katalanska ställningskriget. Madrid vill ha besked om Barcelona verkligen utropat självständighet eller inte och hotar med att ta över styret av Katalonien. Ett sista halmstrå erbjuds: att utlysa nyval.
Läs mer om Barcelona och Katalonien.
Är en spanjor i Barcelona katalan?
Är alla som bor i Katalonien katalaner? Ja, det skulle de kunna sägas vara. Eller nej, det är de inte alls. Problemet med nationalitetsnamn är att de kan betyda snarlika, men ändå olika saker.
Läs mer om Barcelona och Katalonien.
Stjärnan utvisad – men Barca vann enkelt ändå
Gerard Pique fick syna det röda kortet mot Olympiakos i Champions League.Men det hindrade inte Barcelona från att vinna då Leo Messi fixade segern.
Läs mer om Barca, Barcelona och Leo Messi.
Lurades på drömbiljetterna – vill varna andra för bluffen
11-årige Melvin hade sett fram emot sitt livs resa – att få se FC Barcelona spela på Camp Nou.Men trots att familjen betalade 6500 kronor för biljetter, blir det ingen match. Men pengarna har dragits från kontot ändå.– Jag vill varna andra, det här är rent bedrägeri, säger Peter Bergqvist, Melvins pappa.
Källor: Kataloniens ledare förlorar sin verkställande makt
BARCELONA. Spanien kommer att ta över alla befogenheter från de katalanska myndigheterna någon av de närmaste dagarna, säger regeringskällor i Madrid till DN. Den katalanske regeringschefen Carles Puigdemont kommer inte avsättas, men han kommer att bli irrellevant och sakna verkställande makt.
Läs mer om Madrid.
Bråk med Spanien skrämmer fler turister än terrordåd
Kataloniens separatistiska äventyr slår hårdare mot turismen än vad terrordådet i Barcelona gjorde. Enligt en branschstudie är regionen på väg att tappa elva miljarder kronor i turismintäkter under årets sista kvartal.
Läs mer om Barcelona och Spanien.
200.000 i ljusmanifestation i Barcelona
Under tisdagskvällen förvandlades Barcelonas gator till ett hav av ljus. Omkring 200.000 människor deltog i en ljusmanifestation mot fängslandet av de två framstående självständighetsprofilerna Jordi Cuixart och Jordi Sànchez.
Läs mer om Barcelona och Jordi Cuixart.
Stora protester i Barcelona efter fängslandet av ledarna
Två katalanska ledare häktades under gårdagen misstänkta för uppror.Idag protesterade 200 000 människor med tända ljus på Barcelonas gator mot spanska domstolens beslut, skriver AFP.Samtidigt pågår liknande demonstrationer runtom i Katalonien.
Läs mer om Barcelona och Katalonien.
200.000 demonstrerade när separatistledare greps
BARCELONA. 200.000 katalaner protesterade på tisdagen utanför spanska polishögkvarter och myndigheter, dagen efter att två katalanska ledare fängslats av en spansk domstol. Senast i morgon, torsdag, varnar Madrid, måste utbrytningsprojektet upphöra, annars avskaffas Kataloniens självstyre.
Läs mer om Madrid.
Uppmaning till protester i Barcelona
Protestaktioner vid arbetsplatser och en demonstration genom Barcelona har aviserats under tisdagen som en reaktion på att spansk polis häktat två katalanska separatistledare.
Läs mer om Barcelona.
Två katalanska ledare fängslade
BARCELONA. Den spansk-katalanska krisen tog en dramatisk vändning på måndagskvällen då en domare vid domstolen Audiencia Nacional Madrid lät fängsla ledarna för de katalanska medborgarrörelser som organiserar brytningen med Spanien. Jordi Snchez från ANC och Jordi Cuixart från Omnium kommer att hållas fängslade utan borgen under hela den fortsatta rättegången mot dem.
Skolor i Katalonien anklagas för separatism
Samtidigt som politiker i Madrid och Barcelona träter, så ska invånarna i Katalonien försöka leva sina vardagsliv i ett samhälle som klyvs av självständighetsfrågan. SvD har besökt en skola i Barcelona för att tala med lärare och elever om konflikten som även löper rakt igenom kompisgäng.
Läs mer om Barcelona, Katalonien och Madrid.
Kulturvärlden splittras av kampen: Barcelona har blivit en kulturell öken
I Barcelona har dynamiken mellan katalanskt och spanskt länge varit en tillgång. Nu har det separatistiska uppsvinget delat regionens kulturvärld. DN har talat med författare från båda sidor, och de talar om oöverstiglig polarisering och vänskaper som krossas.