Barn

Stärk stödet för barn i våldets skugga

Vi måste göra mer för att skydda våra barn mot våld och för att ge dem upprättelse när de väl drabbats. Att låta ett barn bevittna våld borde ses som ett brott mot barnet. Dessutom bör dessa brott synliggöras i belastningsregistret, skriver de liberala debattörerna Anna Mårtensson och Ulrika Rogland.

Vardag i USA: Nyfödda barn får morfin för att tända av

Bebisar med abstinens ges morfin i veckor för att dämpa symptomen så att de ska klara av att äta, sova och växa. Nyfödda barn som tänder av från sin mammas drogmissbruk har blivit vardag i West Virginia.
Läs mer om USA och West Virginia.
Magnus Carlsson polisanmäler nu
Schlagerkungen Magnus Carlsson, 43, har polisanmält en kvinna.Anledningen?Hon anklagar honom för att ha gjort henne med barn, berättar han i Kändispodden.
Läs mer om Kändispodden.
Fängslade KI-forskaren dömd till döden i Iran
KI-forskaren Ahmadreza Djalali, 45, greps av iransk polis under en föreläsningsresa.Nu har hans fru och två barn i Stockholm fått mardrömsbeskedet – en iransk domstol har dömt deras make och pappa till döden.– Vi har tagit del av mycket allvarliga uppgifter som tyder på att han har dömts till döden, säger Lina Eidmark på utrikesdepartementet.
Läs mer om Iran, Lina Eidmark och Stockholm.

Personalbristen går ut över barn med cancer

Staten måste se till att sjukhusen har utbildningsanstallningar för sjuksköterskor. Bristerna inom svensk barncancervård utgör ett alarmerande symtom på en större problematik inom vårdens kompetensförsörjning. Det skriver Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.
Barngäng sprider skräck i förorter
Barngäng sprider skräck bland andra barn och deras föräldrar i Stockholmförorterna Fruängen och Västertorp. Det skriver lokaltidningen Mitt i. – Min tolvåriga dotter blev omringad och misshandlad av ett gäng flickor, berättar en mamma för tidningen.Enligt Brottsförebyggande rådet lokalt finns det en grupp med mellanstadie-barn som begår brott i områdena.
Björnstad och Ekholm väntar barn: Magiskt
Ida Björnstad lämnade TV4 och Sverige för ett liv tillsammans med pojkvännen Mattias Ekholm i USA.Nu väntar ytterligare en stor förändring i tv-profilens liv.Hon och Ekholm väntar barn.–Det är jättemycket glädje och tacksamhet att ha en liten bebis ihop, säger Björnstad.
Läs mer om Björnstad, Ekholm, Sverige och TV4.
Hård kritik mot skola efter sexdom mot elev
De 14-åriga flickorna användes som objekt av pojken. Han tränade att ta på flickor, ska han sagt när de protesterade mot hans tafsande.Skolan vidtog inga åtgärder trots att han för två veckor sedan dömdes för sexuellt ofredande.I fredags häktades han som misstänkt för våldtäkt av barn på samma skola.
Psykiater larmar om felaktiga diagnoser på barn
Felaktiga diagnoser, ofullständiga utredningar och bristande kompetens. En barnpsykiater i Mellansverige har anmält ett externt vårdbolag till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för flera psykiatriska diagnoser som ställts på barn och ungdomar. IVO ska nu granska ärendet.
Läs mer om IVO, Inspektionen och Mellansverige.
Snabba psykutredningar av barn riskerar ge fel diagnoser
Felaktiga diagnoser, ofullständiga utredningar och bristande kompetens. En barnpsykiater i Mellansverige har anmält ett externt vårdbolag till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för flera psykiatriska diagnoser som ställts på barn och ungdomar. IVO ska nu granska ärendet.
Läs mer om IVO, Inspektionen och Mellansverige.
Barn kan få skadestånd efter mobbning – igen
Tidigare i år riktade Barn- och elevombudet vass kritik mot en skola i Malmö – och lämnade ett skadespråksanspråk på 40 000 kronor.Barnet hade utsatts för kränkningar och Beo ansåg inte att skolan vidtagit tillräckliga åtgärder.Nu lämnar man ett nytt skadeanspråk eftersom kränkningarna ska ha fortsatt.
Läs mer om Barnoch, Beo och Malmö.
Rasar mot barnmorskan: Idag vart jag så kränkt
John Guidetti och Sanna Dahlström väntar sitt andra barn.Nu rasar Dahlström – efter barnmorskans ord under ultraljudstestet.Jag som inte brukar ta åt mig av vad andra säger gjorde det. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, skriver hon på Instagram.
Sofias löfte efter att Gabriel fötts
Här gör prinsessan Sofia sitt första framträdande sedan prins Gabriel föddes.Och rollen som tvåbarnsmor har gjort henne än mer engagerad i hjärtefrågan.–Målet är att varje barn ska ha samma kärleksfulla barndom som jag har fått och som jag hoppas kunna ge till mina barn, säger hon.
Läs mer om Gabriel och Sofia.
Förbjudet med barnaga i Sydafrika
En domstol i Sydafrika har kommit fram till att det är förbjudet för föräldrar att slå sina barn, rapporterar den sydafrikanska nyhetskanalen eNews Channel Africa.
Läs mer om Channel Africa och Sydafrika.
Filippas ilska mot frisören: Såg ut som ett barn klippt mig
När Filippa Johansson, 20, skulle klippa sig förväntade hon sig inte att besöket hos frisören skulle sluta med tårar.Hon krävde pengarna tillbaka när hon såg resultatet, skriver Lokaltidningen.–Det såg inte klokt ut, säger Filippa.
Läs mer om Filippa och Lokaltidningen.Det.
84 barn räddade – såldes som sexslavar
Amerikanska myndigheter har räddat 84 barn – det yngsta endast tre månader gammalt – och arresterat 120 personer i en räd över hela USA mot sex trafficking.FBI uppger att många av de som arresterats sålde barn på nätet som sexslavar, skriver The Telegraph.
Läs mer om The Telegraph och USA.
Nichlas Falk talar ut – efter otäcka kollapsen
Nichlas Falk föll ihop på isen under dramatiska omständigheter.Nu berättar profilen om vad som hände, framtiden och reaktionen från sina barn.– När jag såg hur de reagerade stängde jag av, det är deras pappa som faller ihop och det är jättejobbigt att se, säger han till Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet.
Skandalsupporter stängs av på livstid efter bilderna
Europa Leauge-matchen mellan Everton och Lyon blev kaotisk när ett stort bråk mellan spelarna bröt ut. Ett bråk även Evertonsupportrar gav sig in i.På bilder kunde man se en man, med ett barn i famnen, ge sig in i klungan av spelare. Nu har Everton vidtagit åtgärder.
Läs mer om Everton, Evertonsupportrar och Lyon.
Stenbeck om sorgen efter sin lillebrors död
Finansmogulen Cristina Stenbeck berättar nu om den stora sorgen i hennes familj.Bara 30 år gammal miste hennes lillebror Max sitt liv.– Man måste använda en sådan tragedi till ett viktigt sammanhang för sina barn, säger hon.
Läs mer om Max.
Minnesord: Tom Paley
Musikern och Sverigevännen Tom Paley, London, har avlidit i en ålder av drygt 89 år. Han efterlämnar sonen Ben med frun Sam och deras tre barn.
Larmrapport: Allvarliga säkerhetsbrister i smartklockor för barn
Norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet har testat smartklockor för barn och resultaten är skrämmande.
Läs mer om Forbrukerrådet.
Lärare i Västerås döms för sexbrott
En lärare i Västerås döms till fyra års fängelse för utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och barnpornografibrott. Det rapporterar SVT Västmanland och P4 Västmanland.
Statligt anställda ska kunna ersätta tolkar
Sedan den stora flyktingströmmen hösten 2015 har tolkbristen varit stor. Barn tvingas ofta agera tolkar till sina föräldrar. Nu vill regeringen bygga ut tolkutbildningen och även använda statligt anställda som är flerspråkiga i stället för tolkar.
KD vill lyfta utsatta skolor
Klockan 11:15 öppningstalar Ebba Busch Thor på Kristdemokraternas riksting i Uppsala.Partiet lägger samtidigt fram en rad förslag för att lyfta utsatta skolor: bland annat en särskild skolpeng, utökad elevhälsa och kortare BUP-köer. Hoten och våldet riktas både mot barn men framför allt mot lärare. Att på sin arbetsplats mötas av knivhot eller knytnävar är en situation som ingen skulle behöva acceptera skriver KD-ledaren i Svd.