Barn

Paret har fått sin 14:e son – kallar sig själva för galna

Under alla år har paret Schwandt önskat sig en dotter.Men nu har de fött sitt fjortonde barn – vilket även blev deras fjortonde son.– Jag skulle älska att ha en flicka, säger pappa Jay Schwandt.
Läs mer om Jay Schwandt och Schwandt.

Innebandyledare får stipendier

SPORT På lördag får engagerade barn- och ungdomsledare från ett 50-tal orter i Sverige ta emot Eriksstipendiet av Erikshjälpen. Stipendierna är på 5 000 kronor.
Över 500 fallolyckor i Stockholms förskolor i fjol
Nästan 1.800 incidenter rapporterades från Stockholms stads förskolor under 2017. Den vanligaste är fallolyckor, 557 stycken varav 148 från höjd och resten barn eller personal som snubblat och halkat. – Vi måste självklart ha en nollvision. Barnsäkerhet är absolut högst prioriterat, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).
Läs mer om Olle Burell.
I hennes glittrande mörker får exilens barn en röst
Innan Jila Mossaed kom till Sverige var hon en av Irans främsta poeter. Hanna Nordenhök läser en mästerlig uttolkare av exilens villkor.
Läs mer om Sverige.

Misstänkte smugglaren släpptes – flydde rättvisan

Smugglingshärvan med enorma mängder vattenpipstobak har kopplingar till ryska maffian.En av de utpekade huvudmännen blev försatt på fri fot i väntan på rättegång.Anledningen: Hans fru var svårt sjuk och han var tvungen att ta hand om parets barn.I stället flydde han rättvisan.Nu har han gripits efter drygt två månader på rymmen.
Sinikka var ett av 70.000 finska barn som evakuerades till Sverige
När Sinikka Ortmark Stymne var åtta år blev hon ett av över 70.000 finska barn som evakuerades till Sverige under andra världskriget. I Sverige lyckades man snabbt mobilisera över 10.000 familjer för att ta emot barnen från Finland. Men något man inte tänkte på var hur en separation från föräldrarna skulle påverka de finska krigsbarnen. – Jag trodde att om det inte är bra i Sverige så åker jag tillbaka.
Läs mer om Finland och Sverige.
Allt vanligare med outbildad förskolepersonal
En växande andel av förskolans personal saknar helt utbildning för att arbeta med barn. Men det ser väldigt olika ut – i de sämst rustade kommunerna har hälften av de anställda inte rätt kompetens. – Detta är naturligtvis bekymmersamt, säger undervisningsråd Magdalena Karlsson vid Skolverket.
Sociala medier en fristad för föräldrar som förlorat ett barn |
För den som mist ett barn skapar sociala medier nya möjligheter att få stöd och bearbeta sorgen.
Sundsvalls kommun tveksamt till ny friskola i Härnösand: "Kan innebära nedläggning av kommunal skola"
Sundsvalls kommun säger nej till den planerade etableringen av friskolan Academy of X and Business i Härnösand. Sannolikt måste kommunen avveckla verksamhet i den kommunala gymnasieskolan, varnar Barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall.
Inte bara cyklar - nu vill han sälja begagnade barnvagnar
Skynda att fynda - ekonomiskt pressade par som väntar barn kanske kan göra en bra affär på Garvarns torg på lördag.
Tre års fängelse för barnvåldtäkt står fast
Göta hovrätt fastställer tingsrättens fängelsedom på tre års fängelse för den man i 50-årsåldern från Skaraborg som åtalats för flera fall av våldtäkt mot barn.
Läs mer om Skaraborg.
Tre års fängelse för barnvåldtäkt står fast
Göta hovrätt fastställer tingsrättens fängelsedom på tre års fängelse för den man i 50-årsåldern från Skaraborg som åtalats för flera fall av våldtäkt mot barn. Brottsoffret är en flicka som är närstående till mannen.
Läs mer om Skaraborg.
Barnteckningar ska skydda vägarbetare från fartdårar
Barnteckningar ska påminna bilister om att många vägarbetare är föräldrar av kött och blod.På det sättet hoppas den danska organisationen Asfaltindustrien kunna minska antalet allvarliga olyckor vid vägarbeten.– Precis som bilisterna vill vägarbetarna också kunna åka hem till sina barn när arbetsdagen är slut. säger Trine Kølby.
Varning: Risk för mässling om du åker på Europasemester
Ett fall av mässling upptäcktes i Stockholm på tisdagen. Även om sjukdomen är ovanlig i Sverige kan det räcka med en solsemester till Sydeuropa för att utsättas för smitta. Och många vuxna svenskar saknar fullt skydd mot sjukdomen – trots vaccinering som barn.–Vi jobbar som illrar med att spåra smittan just nu, men det är för tidigt att säga något om hur det går, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Stockholms läns landsting.
32 fina sommarplagg som skyddar ditt barns hud
Ingen solskyddskräm skyddar ditt barns hud lika bra som kläder gör. Vi tipsar om 33 sommarplagg som är perfekt för barn som vill röra sig obehindrat i sommar.
Risk för mässlingsmitta vid Europasemestern
Ett fall av mässling upptäcktes i Stockholm på tisdagen. Även om sjukdomen är ovanlig i Sverige kan det räcka med en solsemester till Sydeuropa för att utsättas för smitta. Och många vuxna svenskar saknar fullt skydd mot sjukdomen – trots vaccinering som barn.
Williams ord till Kate – utanför sjukhuset
Hertiginnan Kate, 36, och prins William har fått sitt tredje barn – en pojke.Nu står det klart vad paret sa till varandra när de visade upp sitt lilla underverk för första gången, på trappan utanför Lindo Wing på St Mary's Hospital i London.Detta tack vare en specialist på läpptydning, skriver Mirror.
Förskolans barngrupper fortsätter minska
Barngruppernas storlek fortsätter att minska i förskolan. I fjol fanns det 15,3 barn i den genomsnittliga barngruppen, jämfört med 15,9 barn året innan, visar Skolverkets statistik.
Förskolans barngrupper fortsätter minska
Inrikes. Barngruppernas storlek fortsätter att minska i förskolan. I fjol fanns det 15,3 barn i den genomsnittliga barngruppen, jämfört med 15,9 barn året innan, visar Skolverkets statistik.
Vi hinner inte med barnen i de allt större grupperna
Jag har läst de senaste dagarnas insändare om situationen i förskolan i Fagersta, om antalet barn, riktmärken, personalens situation och så vidare.
Läs mer om Fagersta.
Tyskar granskar nazistsekt i Chile
En tysk delegation har besökt Chile för att få information om sekten Colonia Dignidad, där barn under många år utsattes för sexuella övergrepp.
Läs mer om Chile och Colonia Dignidad.
Anna Wahlgrens krav på SVT om sina barn
SVT porträtterar den omstridda författaren, debattören och supermamman Anna Wahlgren.Men det fanns en sak som hon inte ville prata om i dokumentären Hela Sveriges mamma.– Hon vill faktiskt ogärna prata om sina barn, hur de är eller vad de ska göra och inte göra, säger SVT:s Kristina Hedberg.
Läs mer om Anna Wahlgren.Men och SVT.
Kaffe ökar risken för barnfetma
Koffein under graviditeten ökar risken för att barn ska bli överviktiga redan i skolåldern, visar en ny studie från Göteborgs universitet. – Det kan vara bra att vara försiktig med hur mycket kaffe man dricker när man är gravid. Det är ju inte någon medicin som man bara måste få i sig, säger Verena Sengpiel, en av forskarna bakom studien.
Läs mer om Verena Sengpiel.
Kvinnan skulle hämta sina barn – höggs ner med yxa
Han gick till vansinnesattack med en yxa mot en småbarnsmamma i Uppsala.I dag började rättegången mot den 51-årige mannen - som står inför rätta för att ha angripit sin exfru utanför hennes bostad.Daniel El Mallah blev vittne till händelsen.– Jag började skälla på honom och sa åt honom att sluta din jävel, du får sluta!, säger han.
Läs mer om Uppsala.I.