Bengt

Örnen Ernie bar på ny typ av fågelinfluensa

I slutet av januari hittades örnen Ernie skadad inne på safariparken Eriksberg – och dog några dagar senare.Örnen visade sig ha en helt ny typ av fågelinfluensa, som för första gången har påträffats i Sverige.– Jag kunde absolut inte tänka mig det här. Det är inte alls kul, säger Bengt-Arne Nilsson från föreningen Katastrofhjälp fåglar och vilt.

Sara Abdollahi: Det står dig fritt att säga vad du vill, Bengt Ohlsson

Visst måste alla frågor kunna ställas inom konsten – men då måste man också vara beredd på obehaget som följer. Det skriver Sara Abdollahi i sin replik på Bengt Ohlssons uppmärksammade text om rädslan inom kulturvärlden.
Läs mer om Bengt Ohlsson och Sara Abdollahi.
Bengt Ohlsson: Vad får man egentligen säga nu för tiden?
Alla har blivit räddare. Och tystare. Och mer samstämmiga. I dagens debattklimat törs ingen sticka ut av skräck för att bli lynchad. Nu tar författaren Bengt Ohlsson bladet från munnen: Får en vit medelålders man skriva en pjäs om kvinnor i burka?
Läs mer om Bengt Ohlsson.
Bengt Ohlsson: Jag är en vardagshjälte
KRÖNIKA. En helt vanlig dag förvandlas till en möjlighet att förändra bilden av Sverige. I varje fall kan man inbilla sig det.
Läs mer om Sverige.

Bengt Westerberg: Därför behövs ett nytt lärarlyft mot extremism i skolan

Utvecklingen i samhället visar att arbetet mot extremism i skolan måste intensifieras. Och det räcker inte med enstaka punkinsatser. Det är dags för en kraftfull fortbildningsinsats för svenska lärare i frågor om tolerans, skriver Bengt Westerberg.
Läs mer om Bengt Westerberg.
Lagercrantz finanschef slutar
Lagercrantz finanschef Bengt Lejdström har valt att lämna sin position inom bolaget för att tillträda en tjänst utanför koncernen. Det framgår av ett pressmeddelande.
Läs mer om Bengt Lejdström.
Oseriös skrämselpropaganda om assistansen
REPLIK DN DEBATT 7/2. Stig Svensson har utrett assistansfusket och kommit fram bland annat till att Försäkringskassan bör få ökade möjligheter att kontrollera misstänkta individer och företag. Det är utmärkt. Jag har inga invändningar mot det men däremot stora frågetecken kring hans resonemang om att kostnaderna för assistansen kan komma att fördubblas på 30-40 år, skriver Bengt Westerberg.
Naivt tro att formell kunskap säljer sig själv
REPLIK DN DEBATT 4/2. I sin iver att förklara Karolinska universitetssjukhusets gigantiska utbetalningar till Boston Consulting Group landar Mikael Holmqvist i ett typiskt svenskt resonemang: att obearbetad formell kunskap självklart gagnar samhället. Under den resan begår han åtminstone tre misstag, skriver Bengt Johannisson, entreprenörskapsprofessor.
Minnesord: Bengt Christell
Som tidigare meddelats har bokförläggaren Bengt Christell, Bromma, avlidit i en ålder av 89 år. Närmast anhöriga är hustrun Mary, dottern Catrine, barnbarn och barnbarnsbarn.
Läs mer om Bengt Christell, Bromma, Catrine och Mary.
Elfel försenar måndagstrafiken
Ett elfel vid Älvsjö station stör pendeltågstrafiken under måndagens morgonrusning. – Man får räkna med förseningar och vissa inställda tåg, säger SL:s pressinformatör Bengt Stenberg.
Läs mer om Bengt Stenberg och Älvsjö.
Ännu oklart om dödsfallen under snöovädret
Polisen har ännu ingen förklaring till varför tre äldre personer i Ångermanland hittades döda under samma fredagsförmiddag, skriver Sundsvalls Tidning. Men Bengt Jansson, lokalpolischef i Södra Ångermanland, säger att snöovädret kan ha varit en bidragande orsak.
Bengt Ohlsson: Solsidan är en moraliserande skildring av skilsmässa
KRÖNIKA. Alla som gått igenom en skilsmässa vet hur sårande det är med alla kommentarer som går ut på att man inte ansträngt sig tillräckligt.
Oroshärden beror på de tuffa förutsättningarna för Mittmedia
Arbetsmiljön på Mittmedia Mittmedias styrelseordförande Bengt Ottosson kommenterar för P4 Gävleborg arbetsmiljöproblemen på företaget. "Man måste också se problemen mot bakgrunden av de utmaningar som finns för Mittmedia", säger han.
Brandhärjade huset i Rågsved har varit belagt med boendeförbud
Huset i Rågsved som brandhärjades svårt belades med boendeförbud på grund av bristande brandskydd när det var nybyggt för nio år sedan. Ett par månader senare upphävdes beslutet – men brandkåren och Hyresgästföreningen uttryckte ändå oro för säkerheten i huset. – Det är ett riktigt fuskbygge, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen.
Bengans råd: Utnyttja kontringarna bättre
Zagreb. Det är 16 år sedan Sverige senast vann EM-guld i handboll. Då kallades landslaget Bengan Boys, döpta efter förbundskaptenen Bengt Johansson. I dag tror den legendariske ledaren på svenskt EM-guld för Krilles killar. – De ska bara spela sitt eget spel, säger 75-åringen.
Läs mer om Bengt Johansson, EM-guld och Sverige.
Jurister om kritiserade lagen: Onödig
Onödigt och rättsosäkert. Det anser Lagrådet om regeringens förslag till en samtyckeslag vid sex. Regeringen ger dock inte upp försöket att lagstifta i frågan. Sex som sker mot någons vilja är redan straffbelagt i dag, säger advokaten Bengt Ivarsson.
Läs mer om Bengt Ivarsson och Lagrådet.
Minnesord: Bengt Christell
En av bokbranschens stora profiler, förläggaren Bengt Christell, Stockholm, har avlidit vid 89 års ålder efter en kort tids sjukdom. Närmast anhöriga är hustrun Mary, dottern Catrine, barnbarn och barnbarnsbarn.
Minnesord: Bengt Malcus
Antikhistorikern, lektor emeritus i historia vid Köpenhamns universitet, Bengt Malcus, Köpenhamn har gått bort i en ålder av 84 år. Närmast anhöriga är barnen Anna, Maria, Daniel och Fredrik med familj, samt brodern Bo och svägerskan Anita.
Läs mer om Anita, Anna, Daniel, Fredrik, Köpenhamn och Maria.
Därför går Tele2 och Com Hem ihop – ökar pressen på Telia
Med köpet av TDC fick Tele2 företagsaffären. Med Com Hem får de det fasta bredbandet. Nu har de samma innehåll som Telia och det skapas en tydligare tvåa på marknaden, säger telekomexperten Bengt Nordström.
Läs mer om Bengt Nordström, Com Hem, TDC, Tele2 och Telia.
Därför går Tele2 och Com Hem ihop – ökar pressen på Telia
Med köpet av TDC fick Tele2 företagsaffären. Med Com Hem får de det fasta bredbandet. Nu har de samma innehåll som Telia och det skapas en tydligare tvåa på marknaden, säger telekomexperten Bengt Nordström.
Läs mer om Bengt Nordström, Com Hem, TDC, Tele2 och Telia.
Stopp på pendeltrafiken efter strömavbrott
Det är stopp i pendeltågstrafiken på flera håll i Stockholm på grund av ett strömavbrott. Linjerna 40, 42x och 43 berörs.– Det finns risk att folk blir sittande ute på linjerna, men vi hoppas det kommer i gång snart igen, säger Bengt Stenberg vid SL:s pressjour.
Läs mer om Bengt Stenberg och Stockholm.
Geely siktar på styrelsepost i Volvo
Kinesiska Geely hoppas på en plats i AB Volvos styrelse efter storköpet av aktier. Från valberedningens sida avvaktar man. – Ännu har ingenting hänt på ägarsidan, säger Bengt Kjell, ordförande i Volvos valberedning.
Läs mer om Bengt Kjell och Volvo.
Nyårsraketen förstörde Katarinas och Bengts villa
Nyårsafton närmar sig och debatten om fyrverkerier går het. Först 2019 införs tillståndskravet.Många bävar för att fjolårets kravalliknande scener upprepas.Katarina och Bengt Linder fick sitt hus förstört av en nyårsraket för tre år sedan.– Brandkåren ringde och sa att de höll på att såga upp taket, berättar Katarina Linder om den hemska nyårsnatten.
Läs mer om Bengt Linder och Katarina Linder.
Minst fem dödsoffer i jultrafiken
Minst fem personer har omkommit hittills i jultrafiken.En kvinna som frontalkrockade med en lastbil utanför Munkfors blev det senaste dödsoffret.– Det brukar hamna på 15-20 dödsoffer från jul till och med nyår, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.
Läs mer om Bengt Olsson och Trafikverket.
Engqvist drabbad av hjärnskakning
Andreas Engqvist har drabbats av en hjärnskakning.Djurgårdens stjärna kommer inte att spela mer i år.– Just nu är det hjärnvila som gäller och sen följer vi hjärntrappan så får vi följa utvecklingen, säger klubbläkaren Bengt Gustafsson till klubbens hemsida.
Läs mer om Bengt Gustafsson.