Bengt

Räntechocken förändrade Sverige – mönster känns igen i dag

Först landade räntan på 20 procent, sedan höjdes den till 75 procent och slutligen samma dag till 500 procent. För precis 25 år sedan gick Sverige igenom en av de mest dramatiska perioderna i modern historia. Den 16 september 1992 höjde Riksbanken sin styrränta till ofattbara 500 procent. Upptakten till krisen känns aktuell i dag: en överhettad ekonomi där bostadspriser rusar och skuldsättningen skjuter i höjden. – Jag ser en risk för socialt utsatta familjer, även om bankerna inte är hotade, säger dåvarande riksbankschefen Bengt Dennis till DN.
Läs mer om Riksbanken och Sverige.

Idrottsläraren vill ge alla elever privata duschbås

På toaletter finns det alltid lås, men duscha förväntas eleverna att göra utan att kunna stänga en dörr om sig.Nu säger idrottsläraren Bengt Hesslow på Håstensskolan i Varbergs kommun ifrån.– Jag tror att det är det vanligaste som elever känner sig otrygga med i skolan, säger Bengt Hesslow.
Läs mer om Bengt Hesslow och Håstensskolan.
Inga fler tåg i rusningstid – trots miljardsatsning
Vändplatser för pendeltågen saknas både norr och söder om Stockholm. Citybanan har inte inneburit någon förändring för tågkapaciteten i rusningstid. – Snabbtåg kan ju inte ha tåg framför sig som stannar på varenda station, säger Bengt Olsson på Trafikverket.
Här tar Malou och Bengt över Nyhetsmorgon
Nyhetsmorgon firar 25 år – något som TV4 uppmärksammar på torsdagsmorgonen.Och Bengt Magnusson och Malou von Sivers tar över sändningen från Steffo Törnquist och Jenny Strömstedt.– Det känns trevligt att vara tillsammans igen. Det är ett jätteskojigt program att göra, säger Bengt Magnusson i sändningen.

Po Tidholm: Bengt Ohlsson sprider slappa bilder av Norrland

Po Tidholm svarar på Bengt Ohlssons reportage om Östersund. Att sprida bilden att Sverige tar slut norr om Uppsala är en tärande belastning, skriver Po Tidholm. Bengt Ohlsson svarar direkt på Po Tidholm nedan.
Misstänkt advokat hoppar av sitt yrke
Den brottmålsadvokat i Malmö som misstänks ha hjälpt sin klient att smuggla ut en karta över en knarkgömma har avsagt sig sin yrkestitel, avslöjar Sydsvenskan.– Den som befarar att han kommer att bli utesluten eller drabbas av annat kan begära utträde, säger advokatsamfundets ordförande Bengt Ivarsson till tidningen.Brottsutredningen mot mannen börjar bli klar.
Militär från flera länder på plats i Göteborg
Militärfordon och militärer har intagit Göteborg under de senaste dagarna. Ute på Säve depå i Göteborg har trupper från Sverige, Frankrike och USA samlats får att genomföra övningen Aurora 17.– Det huvudsakliga syftet är att på uppdrag av regeringen och riksdagen höja Försvarsmaktens förmåga. Vi ska bli bättre, säger generalmajor Bengt Andersson som är övningsledare för Aurora 17.
Bengt, 84, lurades av Telia-försäljare: Jag skäms
84-årige Bengt Ivarsson var inte intresserad av fler tv-kanaler från Telia-försäljaren som knackade på dörren – men ombads att dra ett streck på en surfplatta.Dagen efter fick han bekräftelse på att han ingått ett nytt tv-abonnemang med Telia.– Jag skäms lite för att tala om att jag blivit lurad, men jag vill varna andra, säger han.
Bengt Ohlsson: Mitt tänkesätt är kanske ett utslag av ett slags överlägsenhet
KRÖNIKA. Om jag ignorerar den engelska kvinnan, känner hon sig då tillplattad och osynliggjord?
Minnesord: Bengt Kristensen
Bengt Kristensen, Hässelby, har avlidit i en ålder av 74 år. Hans närmaste är hustrun Irma Rosenberg, sönerna Daniel, Johan och Markus, svärdöttrarna Dini och Amelie samt barnbarnet Selma.
Ellen Nisbeth och Bengt Forsberg: Let beauty awake
2012 vann Ellen Nisbeth Solistpriset som första altviolinist. I år är hon utsedd till europeisk Rising star.
Ellen Nisbeth och Bengt Forsberg: Let beauty awake
2012 vann Ellen Nisbeth Solistpriset som första altviolinist. I år är hon utsedd till europeisk Rising star.
Fler behöver få brytpunktssamtal
SLUTREPLIK DN Debatt 27/8. Alla patienter vill inte veta, skriver Bengt Järhult i sin replik på vår artikel om rätten till en värdig död. Vi önskar att hans tankar var den enda sanningen, att enbart patienter som inte vill veta slipper få beskedet om att deras liv går mot sitt slut. Tyvärr är det inte så enkelt, skriver riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (L), tillsammans med sex liberala landstingspolitiker.
Postnord tappade bort Bengts paket sex gånger
Bengt Lundströms paket skickades till fel utlämningsställe – sex gånger.Varje gång han kom dit för att hämta paketet hade det redan skickats tillbaka.Men till slut lyckades han överlista Postnord.– Jag var väldigt irriterad, minst sagt. Jag trodde att jag var med i Dolda kameran
Läs mer om Dolda och Postnord.
Bengt Ohlsson om Östersunds väg mot stjärnorna: Så skapas ett under
Författaren Bengt Ohlsson reste hem till Östersund och såg den lilla jämtländska klubben ÖFK ta steget ut i fotbolls-Europa. DN:s fotograf Alexander Mahmoud har tagit bilderna.
Minnesord: Bengt Hallgren, författare
I Bengt Hallgrens värld trängs värmländska gummor med både Hitler och Heinrich Heine. DN:s Leif Zern minns – och påminner oss om – ett undanskymt författarskap.
Läs mer om Heinrich Heine och Hitler.
Minnesord: Bengt Moder
Teknologie doktor Bengt Moder, Lidingö, har avlidit i en ålder av 73 år. Närmast anhöriga är hustrun Camilla och barnen Cecilia, Ingrid och Tomas med familjer.
Långtgående slutsatser ur otillförlitliga data
REPLIK DN DEBATT 27/8. Ett riktigt praktexempel på hur man inte ska använda kvalitetsregister är artikeln från Birgitta Ohlsson (L) och sju landstingspolitiker, ingen av dem praktiskt verksam i vården. Utifrån högst otillförlitliga mätdata i Palliativregistret utnyttjar de döende patienters situation för partiprofilering och skrämmer dessutom upp läsarna med hur svårt deras eget döende kommer bli, skriver läkaren Bengt Järhult.
Minnesord: Bengt-Arne Vedin
Professor emeritus Bengt-Arne Vedin, Stockholm, har avlidit i en ålder av 77 år efter en tids sjukdom. Närmast anhörige är makan Gull May Holst, systern Birgitta Ekelin med familj, och svägerskorna Lena Vedin samt Rose Marie Holst med familj.
Upptäck smygande alzheimer tidigt
Varje år får omkring 15 000 svenskar en alzheimerdiagnos. Sjukdomen kommer ofta smygande, men med moderna metoder kan man ställa diagnos i ett tidigare skede. – Alla som har problem med sitt minne ska ha en utredning, säger professor Bengt Winblad.
Läs mer om Bengt Winblad.
Bengt Ohlsson: Min blick kan vara plågsammare än alla öppet rasistiska uttryck i världen
KRÖNIKA. Blickar är makt. I min överspända medvetenhet därom brukar jag ägna mig åt olika småaktigheter.
Beches Brew: Beches Indian Brew
Svensk experimentell worldjazz i högform med slagverkaren Bengt Berger och hans suveräna crew, det vill säga några av Sveriges bästa improvisationsmusiker.
Läs mer om Bengt Berger.
Tillitsdelegationen missar välfärdens utmaningar
Man svartmålar utifrån en bild av ett NPM som i dag inte praktiseras. Det är nu väsentligt att Tillitsdelegationen i sitt arbete inte slänger ut barnet med badvattnet utan i stället bygger vidare på den erfarenhet som finns i styrnings- och kvalitetsarbetet. Det skriver konsulten Bengt Wellermark.
Minnesord: Bengt A Gyllenhoff
Researrangören Bengt Gyllenhoff, Hilton head islands, South Carolina, har stilla avlidit i en ålder av 88 år. Närmast anhöriga är hans fru Carol, barnen Cecilia och Anders med familjer, bosatta i Washington DC samt syskonen Carl i Danmark och AnnSofi och Eva i Sverige.
Här tar sig tjuvarna in genom fönstret
Tidigt på fredagsmorgonen smög tjuven in i lägenheten genom ett öppet fönster och stal en laptop.Två killar höll vakt utanför. En granne lyckades ta bilder på inbrottet.– Sov aldrig med öppet fönster om du bor på nedre botten, varnar Bengt Dahnell, stationsbefäl vid polisen på Södermalm i Stockholm.